W dniach 29-30 lipca 2006 r. na zamku Drahim odbêdzie siê I Ogólnopolski Zjazd Templariuszy oraz fanów bractw Templariuszy. Szczegó³y ju¿ wkrótce na www.drahim.pl.
Podczas zjazdu nadany zostanie tytu³ "Templariusz Roku". Zapraszamy do dyskusji kto wg. was powinien otrzymac taki tytu³? Kandydatów do tytu³u proszê zg³aszaæ na adres drahim@drahim.pl
Organizatorzy:
Urz±d Miasta i Gminy w Czaplinku -turytyka@czaplinek.pl
Zamek Drahim
Czo³em! Czy mogê prosiæ o jakie¶ szczegó³y. Gdzie ten zjazd mia³by siê odbyæ, czy bêdzie to forma turnieju czy raczej "spotkanie towarzyskie"? No i przede wszystkim czy mo¿na zjawiæ siê z pocztem konnym?
Witam
Jestem w³a¶nie po d³ugiej rozmowie z Drahimem no i moim zdaniem rzecz rysuje siê naprawdê bardzo interesuj±co! Ja i moje konie ju¿szykujemy siê do drogi!
Jak co¶ wiesz wiêcej, to napisz proszê - tu ¿adnych info nie ma, a nie ma chyba sensu s³aæ pierdylion maili do orgów z tym samym pytaniem.
BTW: to w Polsce mamy jak±¶ komandoriê zakonu Templariuszy??
Zaproszenie dla wszystkich zainteresowanych histori± Templariuszy i dla rycerzy odtwarzaj±cych Zakon.
W programie:
28 lipca -pi±tek
Przyjazd na zamek Drahim w Starym Drawsku,- dojazd do Czaplinka PKP lub PKS. Istnieje mo¿liwo¶æ organizacji transportu na trasie Czaplinek - Stare Drawsko.
Powitanie oraz zakwaterowanie uczestników, zwiedzanie okolicy.
Wieczór - Biesiada zapoznawcza.
29 lipca -sobota
9.00-10.00 - ¶niadanie
11.00 - oficjalna prezentacja uczestników, przez ca³y czas trwania imprezy uczestnicy poszukuj± ¦wiêtego Grala.
12.00 - Turniej Rycerski o z³oty sygnet Templariuszy.
17.00 - Turniej £uczniczy, konkurs taneczny.
20.00 - Uczta rycerska podczas której odbêdzie siê wirtualne zwiedzanie siedzib Zakonu Templariuszy w Polsce oraz konkurs wiedzy o Templariuszach.
30 lipca - niedziela
10.00-11.00 - ¶niadanie
12.00 - obrady oraz gry i zabawy plebejskie:
- powo³anie grupy inicjacyjnej,
- podjêcie decyzji o odbudowie ¿aglowca Templariuszy,
- odszukanie oraz opieka nad miejscami Templariuszy w Polsce,
- omówienie finansowania ruchu Templariuszy.
Podczas imprezy Mnich Kurczak bêdzie dbaæ o napitki oraz strawê dla uczestników imprezy.
Dla wszystkich, którzy zg³osz± swój udzia³ w imprezie do 1 czerwca br. zapewniamy noclegi i wy¿ywienie.
Zg³oszenia, uwagi i propozycjê proszê kierowaæ na meil: drahim@drahim.pl lub pod nr. telefonu 504 150 817.
A czego wymagacie od uczestników? Jakie warunki trzeba spe³niæ, ¿eby w imprezie uczestniczyæ? Za³ó¿my, ¿e jestem osob± interesuj±c± siê histori± zakonu, jakkolwiek z rycerzem zakonnym nie mam nic wspólnego, nawet nie próbujê siê w niego bawiæ? Bo jak do tej pory z podanych informacji rozumiem, ¿e bêdzie to co¶ na kszta³t zlotu fanów Jakuba deMolay
Pospisuje sie ³apakmi i nó¿ami pod pytaniem Kazimierza, czy jako kobieta, któa z zakonem nie ma nic wspólnego moze przyjechac na t± impreze, je¿eli tak to w jakim charakterze...
pozdrawiam
Jak ju¿ wspomnia³em we wstêpie do programu zaproszenie to kierujemy do wszystkich zainteresowanych histori± templariuszy i dla rycerzy odtwarzaj±cych Zakon. . Wiêc kobiety równie¿ mile widziane, jesli chodzi o charakter nooo có¿ ka¿dy wedle upodobañ, mile widziany aktywny udzia³ w tzw. zajêciach programowych.
Halfgar czemu tylko ma³± rozrubê...?
No to wychodzi na to,ze siê piszê ...
pozdrawiam
No nadal siê nie dowiedzia³em. Zapytam wprost - czy do uczestnictwa w imprezie niezbêdny jest strój datowany na czasy istnienia zakonu Templariuszy, czy strój w ogóle jakikolwiek (VI-XVIII wiek?), czy te¿ mogê przyjechaæ w sztruksach i koszuli, rozbiæ siê namiotem igloo, rozpaliæ grill, piec kie³baski i popijaj±c piwko podziwiaæ popisy przebierañców? Bo ja nawet chodz±c w pi¿amie datowanej na pocz±tek XXI wieku jestem wci±¿ zainteresowany histori± tego¿ zakonu, a z dotychczasowej wypowiedzi wynika, ¿e samo zainteresowanie jest warunkiem poczuwania siê zaproszonym.
CYTAT(it)
Jak ju¿ wspomnia³em we wstêpie do programu zaproszenie to kierujemy do wszystkich zainteresowanych histori± templariuszy i dla rycerzy odtwarzaj±cych Zakon. . Wiêc kobiety równie¿ mile widziane, jesli chodzi o charakter nooo có¿ ka¿dy wedle upodobañ, mile widziany aktywny udzia³ w tzw. zajêciach programowych.
Halfgar czemu tylko ma³± rozrubê...?
Hmm obawiam siê, ¿e wiêkszej rozruby wasz cenny zamek nie wytrzyma³by :> a poza tym my pokorni s³udzy Allaha chcemy pokazaæ naszym czcigodnym wrogom templariuszom na czym polega zabawa
Witaj Kazimierz,
jesli jeste¶ zainteresowny udzia³em w imprezie czuj siê zaproszony po wys³aniu meila na drahim@drahim.pl. Ale impreza jest otwarta mo¿esz wiêc przyjechaæ bez zg³aszania siê w sztruksach i koszuli wówczas musisz ui¶ciæ op³aty za namiot, ognisko, wy¿ywiienie itp. i w spokoju przygl±daæ siê poczynani± na zamku.
Ja tez jestem zainteresowany, mamy zamiar przybyc z poselstwem do Mistrza Zakonu Templariuszy
It, no to z tego rozumiem,ze je¿eli kto¶ sie zg³osi do was na maila, to ma zpewniony nocleg, ¿are³ko itd...
No to nice...
zg³aszam sie
pozdrawiam
Witajcie!
Pomysl jest przedni, zamek Drahim powoli sie odbudowuje i jest wrecz stworzony do tego typu imprez, a okolica jest przepiekna (zamek na przesmyku miedzy dwoma jeziorami). Jak zapewne wiecie w pobliskim Czaplinku byla komandoria templariuszy, a sam zamek Drahim nalezal przez jakis czas do joannitow. Zatem klimat historyczny rowniez sprzyja imprezie.
Pozdrawiam i do zobaczenia
berbeluch
Hi!
No to bardzo mi mi³o,ze siê zobaczymy...
Do zobaczenia na imprezach... Bêdzie przednio
Z Cormlakiem stawimy siê na bank i z przyjemno¶ci± spêdzimy w wami ca³y tydzieñ...:P
pozdrawiam
Salwe prosze o pomoc w temacie kogi galery itp templi pozdrawiam drahim
jeleni w tym kraju nie brakuje. ale widac swoi ciagna do swojego...
chlopaki zanim sie niepotrzebnie napalicie na ten zamek to popytajcie sie ludzi z rr, ktorzy juz meli watpiliwa okazje pracowac z Panem Zbysiem dlaczego ostatecznie stwierdzili ze nie warto sobie nim zawaracac glowy.
Oczywiscie pozdrawiam Pana Zbysia mistrza taniego geszeftu bardzo serdecznie i zycze powodzenia z "pseudo-historycznymi" imprezami.
Hmmm - z tego co pisal Kazimierz te turnieje(ten i ten z poczatku lipca) robione sa przez innych ludzi? A jesli nie, to zamiast enigmatycznej wzmianki bylibysmy (a przynajmniej ja
) wdzieczni za rozwiniecie tematu - co daloby jednoczesnie okazje do komentarzy od strony organizatora...
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6587
kiedys sporo bylo w tym temacie. w skrocie mowiac co roku przy organizacji kazdej z imprez fan club Pana Zbysia rosnie w sile. Jesli chodzi o ostatni rok mozecie zawsze pogadac z Saszka i Pelikanem.
i jedna zasadnicza uwaga: Pan Zbysiu bardzo lubi sytuacje w ktorej sam zarabia pozwalajac innym pracowac na niego za darmo. Zamek Drahim jest zamkiem prywatnym, ktory zostal kupiony by robic na nim kase co jest rzecza normalna. Czyli idee o tym ze szerzycie wiedze historyczna pomiedzy ludzmi itp mozecie wsadzic miedzy bajki. Skoro Pan Zbigniew robi imprezy by swoj prywatny zamek promowac to niech placi tym ktorych do tego wykorzystuje gdyz impreza ma charakter komercyjny - caly czas sprzedawane sa bilety. Przy normalnych komercyjnych ukladach zapewnienie noclegu i wyzywienia jest obowiazkiem organizatora imprezy oczywiscie oprocz honorarium. Nasz mistrzunio geszeftu zwyczajnie wykorzystuje ludzi dla ktorych historia jest pasja by moc dzieki temu robic kase. Napisalem to by otoworzyc wam oczy - nigdy nie pracujcie na osoby prywatne za darmo.
Z ciekawostek moge dac przyklad pasji jego muzeum motoryzacji. Pan Zbysio kolekcjonuje stare samochody i jest ich milosnikiem - hobby to zaiste piekne. tylko ze za uzyczenie jakiegokolwiek samochodu kaze sobie bardzo slono placic. nie znam nikogo kto byl zmuszony korzystac z jego uslug (czy to TVP czy osoby prywatne) i nie okreslilby go jako "zdzierce". Skoro Pan Zbysio wie jak zarabiac na swoim hobby bierzcie z niego przyklad uczcie sie od najlepszych moze sie kiedys dzieki temu na zamek wlasny dorobicie;) Stawka rynkowa za prace na tego typu na imprezie komercyjnej robionej przez osobe prywatna by promowac prywatny obiekt to minimum 200-300zl netto/osoba/dzien. w standardowy sklad powinnosci wchodza pokazy walk, tance, konkursy dla publicznosci. zatem nie psumy sobie rynku i nauczmy sie wreszcie ze nas zabawa w rr tez kosztuje (sprzet , stroje, treningi) i jesli ktos chce z tego skorzystac za jedzenie i nocleg to nalezy go powitac szczerym usmiechem politowania. za jedzenie i nocleg to ja moge kumpli do domu zaprosci, przebierzemy sie, poklepiemy, napijemy i tez bedzie fajnie;)
parowkowym skrytozercom i cwanictwie prywaciarzy powiedzmy zdecydowane : NIE! :D
pozdrawiam zatem i zcze udanej imprezy. jak ktos ma jeszcze jakies pytania to odsylam na priv
Hmm...ciekawe...a mozê dajmy sie wypowiedziewæ organizatorowi...By³abym wdziêczna, bo podczas rozmowy przez telefon wszystko wygl±da bardzo atrakcyjnie
A co linka , który poda³e¶, to raczej tylko Twoje prywatne wygody... ca³y temat made by Gollum...;)
pozdrawiam
Nammah ma racjê, niech organizator siê wypowie. Feta dla turystów, czy impreza historyczna dla uczestników? Skoro w organizacjê imprez na zamku Drahim zaanga¿owany jest samorz±d (pieni±dze publiczne = nasze pieni±dze) to jaki wobec tego charakter ma mieæ impreza?
Pozdrawiam
poweim wam jak to wygladalo za pierwszym razem gdy "lato z historia na zamku drahim" robilismy wspolnie z lazarzami (tzn mial byc dwie imprezy). Sam bylem tym ktory mial za zadanie pozyskac Gmine na wspolorganizatora imprezy (potem to finalizowal Grzegorz) z jednego powodu - oni wtedy zajmuja sie cala czescia formalna (nie musimy pisac zadnych wnioskow, ubiegac sie o cokolwiek w gminie) i posprzataja po imprezie (policja, toitoje, straz, pogotowie). Zwyczajnie odpadalo nam kupe roboty. Gmina byla temu bardzo chetna gdyz w profilu rozwoju Czaplinka jako glowny maja rozwoj turystyki. Skoro tego typu rzeczy dzieja sie "u nich" wiadomo ze bedzie to przyciagac ludzi by spedzali tu wakacje bo baza jest. Gmina zobowiazala sie wziac na siebie ww zadania pod warunkiem ze wstep na impreze bedzie wolny - sam naciskalem na ten element w porozumieniu gdyz skoro ja mam pracowac za darmo (bo wierzylem ze tu chodzi o impreze historyczna) to nikt nie bedzie dodatkowo zarabial na mojej pracy. Niestety nie byl bo Pan Zbysio mistrz geszeftu wprowadzil bilety i tym samym zrobil wszytskich w konia m.in. lazarzy ktorzy pro publico bono zasuwali mu cale wakacje na zamku po czym ich splawil z zamku. To zreszta bylo tez powodem jego problemow z Gmina.
My jako organizatorzy czesci szlacheckiej na zamku drahim wycofalismy sie nie widzac sensu pracy z czlowiekiem ktory jest rownie biegly w lamaniu slowa co w skladaniu obietnic. w zeszlym roku Pan Zbysio probowal "zbajerowac" wiele ekip ale ostatecznie wszyscy mu podziekowali bo myslal ze znajdzie kolejnych frajerow co mu beda za darmo misiowac na zamku. tzn kogos tam znalazl ale na szczescie nikogo z moich znajomych gdyz tych udalo mi sie ostrzec wczesniej tak ze nie dali mu sie rolowac.
w tym roku mamy nowe wladze w Gminie a Pan Zbysio sie nie poddaje.
do zas osob zainteresowanych ta impreza: wiadomym jest ze tak zrobicie co chcecie i zaufacie pewnie Panu Zbysiowi tak jak juz wielu zrobilo (w tym kiedys ja) i rownie wielu zaluje. Nigdy z tego co pamietam nie spotaklismy sie osobiscie na imprezach i zdaje sobie sprawe ze jestem dla was poprostu jakims kolesiem co sie czepia Wielkiego Idealu. Jedyne co chce osiagnac to miec czyste sumienie ze zrobilem co moglem by ostrzec ludzi przed praktykami tego czlowieka. dalem wam informacje. co z nimi zrobicie zalezy tylko i wylacznie od waszych wlasnych rozumow. Poprostu odrzuccie historyczno-ideaologiczne bajki i przemyslscie sprawe chlodno i racjonalnie.
pozdrawiam
Gollum..ja sadzê,ze nico przesadzasz...Poniewa¿ w Polsce jest wile imprez, które dla turystów sa na bilety, choæby z tego powodu,¿eby unikn±æ mas ¿uli, którzy nap³ynêliby aby zrobiæ awanturê, a ju¿ 7z³ im szkoda...;)
Po drugie o jakiej pracy mówisz...? Czy to,ze spotkamy siê w gronie maników templarów i pobawimy sie wspólnie, porozmawiamy itd. na koszt organziatora to jest ta wielka praca??
Ale przyznaje uda³o ci siê zasiaæ niepokój i z Cormalkiem i Kazimierzem poczekam na odpowied¼ orgów... co oni na to...
pozdrawiam
Taaaa.. Gollum. Pamiêtam imprezê w Otrêbusach dla dzieci z domu dziecka. Tylko niektóre przyjecha³y z rodzicami....
Eee... Nie bardzo Gollumie kojarzysz sens naszych prosb o dopowiedzenie w temacie.
My tak jedziemy jako UCZESTNICY a nie ORGANIZATORZY.
Faktycznie koles musial Cie niezle wkopac, skoro do dzis przebrzmiewa przez Twoje wypowiedzi lekka frustracja ( ktorej nota bene sie nie dziwie, czytalem tamten topick, organizator faktycznie poddal dyskusje po tym, jak przedstawiliscie konkrety, Ty czy Ptacku jestescie osobami dla mnie wiarygodnymi - mimo ze nie znamy sie osobiscie - chocby z racji Waszego wkladu w zasoby informacyjne frehy (hehe, Gollumour dla wszystkich!
)), ktora jednak znieksztalca ogolny obraz dyskusji, ktora wlasnie sie wywiazala.
Tu nie chodzi o nasze uwielbienie do organizatora - ktorego nie znamy. I szczerze mowiac to, ile on na tej imprezie zarobi, w jaki sposob, jak ja zorganizuje... mam gdzies pod koniec jelita grubego. Wierze, ze to miejsce rzyci± jest zwane na slasku =)
Moim celem jest pojechac tam, dobrze bawic sie przez dwa dni, wreszcie spotkac sie z pewnym znajomym, a moze i zobaczyc sobie goralska chate
W dodatku zapowiada sie, ze gro osob tam obecnych bedzie jakos zwiazane/zainteresowane Zakonem Swiatyni - ktory od dluzszego czasu mnie fascynuje, chociazby ze wzgledu na ich dokonania ekonomiczne. Z tymi osobami bedzie mozna ciekawie podyskutowac, pewnie mnostwa rzeczy bede mogl sie dowiedziec =]
A jesli faktycznie ma ruszyc jakis projekt ozywiajacy ten temat w Polsce? Byloby wspaniale, bo taka tematyka (skarby, tajemnice, swoista legenda) moze spopularyzowac sredniowiecze i przyczynic sie do rozwoju RR.
A jesli koles na tym zarobi? No to tylko szkoda ze sami na cos takiego wczesniej nie wpadlismy.
Oczywiscie nie odrzucam Twoich rad i ostrzezen! Chce tylko zaznaczyc - ze ja tam nie jade pracowac, nastawiam sie na relaks, rozwijanie swojej wiedzy i mila atmosfere wsrod odtwarzajacych. I bardziej na zastrzezenia co do tych warunkow czekam.
Zreszta, nie oszukujmy sie =]
Jest to dla mnie tez okazja do niejako - pokazania sie, poznania jakis ludzi. Nikt mnie praktycznie w RR nie kojarzy, moja grupe - kojarzy malo osob =] Co sie nawet swietnie sklada bo opinie to ma ona (nawet u mnie :P) MOCNO nadszarpnieta.
Imprezy niekomercyjne, bez biletow i kielbachy nie sa chyba (a moze sie myle? (pytanie bez sarkazmu, to jest poczucie jakiego nabralem czytajac min frehe)) organizowane na "slowo" ? :P Sa to raczej imprezy dla osob znajacych sie juz, wiedzacych o sobie nawzajem jaki poziom reprezentuja.
A ja IMHO poziom reprezentuje - eufemistycznie rzecz ujmujac - sredni =]
Wiec podsumowujac - jak to wyglada dla uczestnikow tych imprez? jakas reklama/ antyreklama? Do tego przeciez sluzy tez ten dzial, zeby dawac punkt odniesienia dla osob nie znajacych poziomu poszczegolnych imprez.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia =]
Nie rozumiem co ma zarabianie pieniedzy do faktu spotkania sie na zamku grupy przyjaciol, znajomych jak i nieznajomych, ktora z zapewnionym jedzeniem i spaniem chce sie pobawic w milym otoczeniu. Takie prywatne sugestie powinienes sobie Gollumie zachowac dla siebie, wyciaganie publicznie brudow, w ktorych prawda zapewne lezy gdzies po srodku, nadwyraz dojrzale o Tobie swiadczy, wiec nie proboj robic z siebie matki Teresy ktora to troszczy sie o bezbronne owieczki. Jak chcesz pozadnie zarabiac to moze powinienes pomyslec o normalnej uczciwej pracy.
Trzeci rok z rzedu zarowno Ja jak i Nasza ekipa zagosci na zamku z wielka przyjemnoscia. Z roku na rok organizacja sie rozwija, dotyczy to kazdej imprezy cyklicznej. Nota bene Kazimierz czy Nasi przyjaciele z Boguslawa V, z ktorymi rowniez nie raz spotkalismy sie na roznego rodzaju imprezach moga chyba poswiadczyc ze nie mieli na co narzekac bedac w Drahimiu.
Moge dodac z wlasnego doswiadczenia, ze wszelkie sugestie i prosby ewentualnych uczestnikow (w miare mozliwisci oczywiscie) zawsze sa przez Pana Zbyszka realizowane.
Osobiscie zapraszam bardzo serdecznie. Zreszta jestescie doroslymi ludzmi, przyjedzcie, zobaczcie i ocencie sami zamiast sugerowac sie obcymi sugestiami.
By³em na imprezach w Drahimiu - Wszystkim bardzo polecam
Mi³a przyjemna atmosfera napitku i jad³a do woli, a poza tym prawdziwie czarodziejskie miejsce
Gollum i jego Przyjaciele nie sa z W³ascicielem w najlepszych stosunakach.
Wiem ¿e Gollum ma ¿ywotny interes w tym aby robiæ antyreklame, bowiem niechodzi tu o prawde czy porade kole¿eñsk±, lecz o zwyk³y interes Golluma który liczy³ ze z³apa³ jelenia z kas± na którym dorobi sie zamku
Jak widaæ Gollum nadal jest handla¿em kocy, a uraz ciagle ¿ywy
Wiêc nie bierzcie tych wypowiedzi na serio, bo to nic innego jak propaganda i zamieszanie maj±ce zrekompensowaæ pora¿kê Golluma
A ja i tak chêtnie przyjade, bo naprawde warto
Bardzo polecam
co do rozroznienia kwestii Organizator a uczestnik to ja sie wypowiadam tylko w dziedzinie jaka znam osobiscie gdyz na samych impezach "niestety" nie bralem udzialu;P
Matka Teresa nigdy nie bylem i nie beda bo raz zla plec i dwa wiek za mlody.
Co do uczciwego zarabiania to zawsze to jest to moja chluba i zaden z moich obecnych pracodawcow (a jest ich kilku) nie narzeka. jesli potrzeba moge przedstawic stosowne referencje. zatem nie bardzo rozumiem Twej sugestii zmiany sposobu zarabiania?
Ciesze sie ze milo spedzials czas an tym zamku.
wyciaganie brudow natomiast nie jest w zadnym wypadku kryterium dojrzalosci (nie wiem gdzie Cie tego nauczyli). To ze co roku wokol drahimia wychodza kolejne kwiatki jest smutnym faktem i uwazam ze ludzi maja prawo wiedziec o tym, tak samo jak maja prawo uslyszec opinie tych co byli z imprez zadowoleni. dla mnei jest to normalnym zatem pozwolmy ludziom poznac obie strony medalu tak by mogli swiadomie wybrac.
skoro chcecie tam pojechac spotkac sie ze znajmomymi i dobrze bawic to przeciez wolna droga. zarowno ja jaki i wielu innych ludzi wybraloby inne miejsce w tym czasie ale takie wasze swiete prawo i jakby ktos wam je odebrac chcial to zawsze stane przeciw niemu ;)
poza tym od sluchania type of negatie robisz sie agresywna;P wiec chill out;)
MEFISTOFELES z ekipy SWAWOLA! hahahahaha jaki dobry ubaw..... zeby takie dziecine rzeczy robic;) jesli chodzi o zarabianie na "jeleniu" to zapraszam do cytowanego przeze mnei tematu tam jest wszytsko szczegolowo pokazane. jedyne co moge powiedzie to ciesze sie ze dzieki mej osobie dzis trafiles na frehe. witamy i zyczymy milej lektury;)
a tak powaznie to po bledach ortograficznych stawialbym na to ze Pan Zbysiu sobie nowy login trzasnal. Drogi Panie Zbigniewie "Handla¿" powinno sie napisac przez "rz". ale ja wiem ze w chwilach uniesienia Panu ortografia szwankuje.
CYTAT(Justina)
Nota bene Kazimierz czy Nasi przyjaciele z Boguslawa V, z ktorymi rowniez nie raz spotkalismy sie na roznego rodzaju imprezach moga chyba poswiadczyc ze nie mieli na co narzekac bedac w Drahimiu.
Mnie nie mieszaj w podpisywanie certyfikatów jako¶ci. By³em i owszem na jednej imprezie w Drahimiu w 2004 roku i szczerze mam nadziejê, ¿e w tym roku bêdzie w Drahimiu jaka¶ zgo³a inna w swoim charakterze impreza od tego w czym dane mi by³o uczestniczyæ. G³o¶ne disco-polo, wata z cukrem, jarmark plastikowych mieczy i strzelanie z balisty za 5z³ to nie jest mój ulubiony sposób spêdzania wolnego czasu
A niestety te punkty przyæmi³y ca³± resztê turnieju.
Wiêc je¶li mam zg³aszaæ jakie¶ sugestie: nie róbcie jarmarku z "cudakami w zbrojach" jako g³ówn± atrakcj± wieczoru, tylko imprezê o charakterze historycznym. I chodzi mi tu zarówno o poziom uczestników jak i dba³o¶æ o otoczkê (jak najmniej wspó³czesno¶ci w miejscu imprezy - przenie¶cie jarmark odpustowy dalej).
Z kolei diabelskiego u¿ytkownika, który dziwnym trafem "akurat" siê zarejestrowa³, ¿eby siê tu dopisaæ, proszê o nie pisanie ju¿ jaki to wg. diab³a Gollum i jego ekipa s± ¼li i niedobrzy, ¿e krytykuj±. Zamiast tego warto by chyba napisaæ, dlaczego warto siê na Drahim pofatygowaæ, co tam dobrego nas mo¿e spotkaæ - co¶ co zachêci potencjalnych uczestników do wybrania w tym terminie w³a¶nie tej imprezy a nie innej z po¶ród organizowanych w tym czasie w kraju, gdy¿ dzia³anie typu
CYTAT
Zreszta jestescie doroslymi ludzmi, przyjedzcie, zobaczcie i ocencie sami zamiast sugerowac sie obcymi sugestiami.
mnie ju¿ nie interesuje. Czasy licealne, kiedy pakowa³o siê plecaczek i jecha³o gdzie b±d¼ skoñczy³y mi siê pare lat temu. Teraz w³a¶nie staram siê sobie rozplanowaæ urlop tak, ¿ebyby pojechaæ na warto¶ciowe imprezki. I w tym celu potrzebna jest dobra informacja, co gdzie siê dzieje. Wiêkszo¶æ imprez cyklicznych jest w kalendarium na Freha dobrze opisana. Niech i w tym temacie pojawi± sie w koñcu jakie¶ konkrety. To siê tyczy z reszt± innych imprez drahimskich na tym forum.
Pozdrawiam
Gollum nie pisze "nie jed¼cie".
Gollum pisze "zastanówcie siê, ¿eby kto¶ Was nie zrobi w bambuko", do tego ma absolutn± racjê. Ja nawet nie mia³em przyjemno¶ci spotkaæ siê z w. wym. Przedsiêbiorc±, ale wspomnianie z innych kontaktów mam zainste rewelacyjne.
Napiszê to duzymi literami, nie dlatego ¿e krzyczê, tylko ¿eby¶cie to dobrze przeczytali:
JE¦LI JEDZIECIE NA IMPREZÊ W DRAHIMIU, MIEJCIE ¦WIADOMO¦Æ, ¯E TO 100% KOMERCJI.
MAJ¡C TEGO ¦WIADOMO¦Æ MO¯ECIE ALBO ZA¯¡DAÆ UDZIA£U W ZYSKACH, CO JEST NORMALN¡ PRAKTYK¡ W CYWILIZOWANYCH KRAJACH, ALBO ZDECYDOWAÆ SIÊ POJECHAÆ DO PRACY ZA MICHÊ I DACH NAD G£OW¡.
MIEJCIE TYLKO ¦WIADOMO¦Æ TEGO, ¯E KTO¦ BÊDZIE NA WAS ZARABIA£ I TO NIEMA£O.
A poza tym droga Justino, odstaw kieliszek, ¶wiat na trze¼wo jest du¿o piêkniejszy, a sugerowanie, ¿e Gollum nie zarabia w nieuczuciwy sposób to z Twojej strony zwyczajne prostactwo, brak elementarnego wychowania.
I jeszcze mo¿e który¶ z Modów sprawdzi IP Frehowicza Mefistofeles.
Tylko jeden post, tylko w tym temacie. Mo¿e siê okazaæ, ¿e kto¶ tutaj ma problemy z Gepardem Czesterem, czy inn± Agnieszk± z Meranu (je¶li dobrze pamiêtam nicki)
Pozdr.
M.
Dzieki za dobre slowo jak bede wlascicielem Gollum iestes pierwszym gosciem
Witajcie.
Siedzê Sobie i czytam...wszystkie wypowiedzi Za i Przeciw dotyczacej zlotu czy spotykania siê Bractw w Zamku Drahim-pomijaac ju¿ ¿e dyskusja daleko odesz³a ju¿ od Tytu³u i nie ma nic wspólnego z Zjazdem Templariuszy tylko wyciaganiem na ¶wiatlo dzienne wzajemnych animozji do Kogos!
Ludzie!Czas sie zastanowic nad tym calym"dialogiem" i podejsæ trze¼wo do ¿eczy,czyli...
Mamy zamiar te¿ zorganizowaæ co¶ w rodzaju Inscenizacji wlasnie w Zamku Drahim{Rozmowa Kazimierza V z...}pomijajac ju¿ fakt ze podobn± imprezê Chcielismy zrobiæ w Naszym Mie¶cie gdzie te¿ Mamy zamek ale nie pytajcie siê Jak± Otrzymali¶my odpowied¼:{ od w³adz Miasta i samych"zamkowych" jedno jest pewne...i tu w³a¶nie Dostali¶my pomoc z czy od p.Zbigniewa{zaznaczam ¿e to Ja pierwszy zadzwoni³em do wla¶ciela zamku}Mozna zrozumiec ze Ktos chce zarabiaæ na Naszej imprezie ale czy Zamek Ksi±z±t Pomorskich te¿ By Nie zarobi³!Przeciez to co Chcemy zrobiæ tylko Ma reklamowaæ Nasz region i Miasto...ale kogo to interesuje...¿e kto¶ chce zrobiæ imprezê ¶ci¶le zwiazan± Historycznie z Ksiêstwem Pomorskim i...samym Szczecinem!Przeciez to miasto umiera...i tu ZAWSZE Bedê dziêkowa³ w³a¶cielowi zamku Drahim za wyci±gniecie rêki i umo¿liwienie Nam zrobienia czego¶ czego nie Magê zrobiæ w miejscu którym w³ada³ Kazimierz V.Wstyd i Hañba!Miasto z Histori± wypina siê na swoj± Historiê...!
Trochê sie zagalopowalem...Ludzie...Przestañcie!Przestanmy patrzec na to co by³o,otwórzmy oczy na to co bêdzie a tu w³asnie kroi siê super imreza w której i My bedziemy brali udzia³...Nie bêde tu prosi³ ale apelujê do tych co Byli i do tych co Beda...Jed¼my i bawmy siê-przecie¿ o to przecie¿ Chodzi!
Pozdrawiam.
Pati.
Zatem czekam Panie Zbysiu na zaproszenie, jak tylko odkupi Pan zamek od swojego muzeum. z checia wpadne na wate cukrowa i strzelanie z balisty:D
Pati to ze akurat wyciagnal reke jest wynikiem tego ze zbyt wiele ekip juz sie na niego wypielo i lapie poprostu co moze. Ja osobiscie zycze Wam powodzenia w organizacji calosci - obyscie nei mieli takich przejsc jak wielu innych.
co do zapominania o przeszlosci to chyba przesadzasz. jakby tak wszyscy robili to bysmy dzis sie historii nie uczyli;) w przeszlosc patrzy sie po to zeby swiadomie wybierac przyszlosc wiec kontrowersyjnym jest odcinanie sie od niej. ale de gustibus.... ;P
Witam,
cieszê siê ogromnie, i¿ impreza na kilka miesiêcy przed rozpoczêciem nabra³a takiego rozpêdu..Przeczyta³em wszystkie Wasze wypowiedzi za które dziêkujê. Postaram siê odnie¶æ do kilku poruszonych w±tków, ale proszê aby nie pojawia³y siê tutaj prywatne podjazdy godz±ce w inne osoby.
Po pierwsze, -bo drogi M¯ nie wypada zwracaæ uwagi kobiecie... no chyba ¿e to tak siê teraz kobiety podrywa.
Po drugie -Zamek Drahim jest w³a¶no¶ci± prywatn±, co nie znaczy komercyjn±. Nie znam gminy, która pozwoli³a by sobie na kosztowne utrzymanie ruin zamku. Dzi¶ pewnie by ¶lad po nich nie zosta³ a w ¶rodku nadal szumia³ by las, tury¶ci niemieccy wyd³ubywali by ceg³y na pami±tkê a wokó³ tego ¶lady za³atwiana potrzeb...
Po trzecie -
Po czwarte -Szanowny Panie Gollum, teksty jakie pan przedstawi³ powy¿ej s± w wiêkszo¶ci nieprawdziwe (tzn. k³amliwe) co nie jest zbyt szlachetne, w tym towarzystwie. Nie wczytuje siê w prywatne wywody bo to pana komercja...
Oto przyk³ad: "Gmina zobowi±za³a siê wzi±æ na siebie ww zadania pod warunkiem ¿e wstêp na imprezy bêdzie wolny..", oj bo komu¶ nos pinokia uro¶nie. Czytam to porozumienie po raz kolejny i nigdzie nie ma o tym mowy. Wiêc dlaczego przytacza Pan rzeczy nie maj±ce poparcia w faktach.
albo "To zreszt± by³o te¿ powodem jego problemów z Gmin±", nie wiem kto mia³ takie problemy ale napewno nie Zbigniew Mikiciuk ani te¿ "³azarze", oj nie ³adnie wypowiadaæ siê w imieniu Gminy, która ma odmienn± opinie od Pañskiej. Czemu ma to s³u¿yc??
albo co¶ takiego: "...w tym roku mamy nowe w³adze w Gminie a Pan zbysio siê nie poddaje." Ciekawe jak na to zareaguje Burmistrz Miasta i Gminy Czaplinek Cyryl Turczyk, który sprawuje t± funkcjê nieprzerwanie od 2002 roku.... i to jega decyzj± dzia³ania na zamku s± wspierane.
[b]Mam nadziejê, ¿e powy¿szy tekst zamyka dyskujê o niczym a rozpocznie rzeczow± nt. ZJAZDU TEMPLARIUSZY
Serdecznie zapraszam na Zamek Drahim, wszystkich którzy maj± otwarty umys³, dobre pomys³y, chêci do dzia³ania.
CYTAT
Mam nadziejê, ¿e powy¿szy tekst zamyka dyskujê o niczym a rozpocznie rzeczow± nt. ZJAZDU TEMPLARIUSZY
Serdecznie zapraszam na Zamek Drahim, wszystkich którzy maj± otwarty umys³, dobre pomys³y, chêci do dzia³ania.
Brawo...!!! W takim razie sznowny It, zacznij...
jakie¶ szczegó³y...odmienne od ramówki z pierwszej strony...
na które uczestnicy, czyli Cormalek i ja namiêtnie czekamy...
pozdrawiam
Gollum, czemu spodziewa³am sie ,ze tak bêdzie... prywatne awersje sobie odpu¶æ...bo w ten sposób nie zyskasz zaufania..
ale jestem wdzieczna za info, bo nie ukrywam, jak kto¶ bêdzie chcia³ mnie zaanga¿owaæ w jak±¶ konkretniejsz± prace na Drahimie to dwa razy pomy¶lê zanim sie zgodze..
M¯, czy masz problemy z alkoholem,ze kazdemu kazesz przestaæ piæ... ??
Na ma³y offtop sobie pozwolê
CYTAT
M¯, czy masz problemy z alkoholem,ze kazdemu kazesz przestaæ piæ... ??
Droga Nammah, nie mam problemu z alkoholem, o ile tylko mam go gdzie¶ pod rêk±
CYTAT
bo drogi M¯ nie wypada zwracaæ uwagi kobiecie...
Owszem, wypada, zw³asza kiedy zaczyna robiæ z siebie po¶miewisko.
Pozdr.
M.
co do mojego nosa pinokia;)
odgrzebalem to porozumienie wlasnie i przyznam Panu racje ze nei jest to w nim zastrzezone w formie pisemnej. ale brak klauzuli o odplatnosci nie swiadczy to tym ze imprezy mialy byc odplatne a przeciez przy kazdej z rozmow jakie odbyly sie m.in. w Gminie mowa byla o tym ze wstep jest wolny. ale coz papier nie slowo.
co od problemow z Gmina to takie dostalem informacje od osob zaangazowanych w cala sprawe. Dziekuje bardzo za sprostowanie i przepraszam za wynikle w ten sposob nieporozumienie, nastepnym razem dokladniej sprawdze informacje.
Co do wladz to nic tylko pozostaje mi pogratulowac Panu Burmistrzowi sta³ego poparcia, lecz tyle na ile wywnioskowalem z Panstwa strony to sklad osobowy urzedu Gminy (m.in. poszczegolnych komisji) ulegl zmianie i o tym wlasnie mowilem.
Co do odbudowy zamku to mnie tez ta idea porwala tylko realizacja daleko odbiegala od obietnic Pana Zbysia - zamiast rekonstrukcji historycznej mamy tani festym o ktorym zreszta sami uczestnicy napisali. co jest lepsze: wiatr w ruinach czy wata cukrowa i strzal z balisty za 5zl jest kwestia prywatnej oceny kazdego. Zamek Drahim nie jest jedynym przypdakiem odbudowy zamku w Polsce. Jesli go porownamy z tym co np zrobiono w Gniewie (a to nie byly wylacznie pieniadze prywatne) to mamy doskonaly przyklad tego o czym mowie. Najlepszym dowodem jest to ze tam jezdza najlepsze eikpy w Polsce i ogranizuja swoje niekomercyjne spotkania. Na drahimie nikt kto powaznie zajmuje sie rekonstrukcja nie chce sie pojawic.
Nammah ciesze sie zastanowisz sie 2 razy bo o to wlasnie mi chodzilo. Zeby ludzi byli ostrozniejsi i nie popadali w huraoptymizm bo drahim ma swoje rozne "legendy" o ktorych maja prawo wiedziec. Jesli zdecydowaliscie sie jechac to pozostaje mi tylko zyczyc wam i Organizatorom udanej imprezy. no i to by chyba bylo na tyle.
CYTAT
Mnie nie mieszaj w podpisywanie certyfikatów jako¶ci.
Zatem wybacz, nie smiem wiecej powolywac sie na Ciebie.
Panie M¯ mysle ze nie nalezysz do osob, ktore orzekac moga slusznosc i poziom mojego zdania, a sposob zwracania przez Pana uwagi wieje "brakiem elitarnego wychowania", ktore to poniekad mi zarzucasz. Tak czy inaczej nie mam zamiaru z Panem na ten czy jaki kolwiek inny temat dyskutowac. Zakladam ze to ten alkohol, o ktorym mowa byla, wzmaga w Panu taka agresje...
Apropo agresji... Golumie... o gustach sie nie dyskutuje... Naleze do spokojnych i opanowanych ludzi.
Pozdrawiam.
CYTAT
Zamek Drahim nie jest jedynym przypdakiem odbudowy zamku w Polsce. Jesli go porownamy z tym co np zrobiono w Gniewie (a to nie byly wylacznie pieniadze prywatne) to mamy doskonaly przyklad tego o czym mowie. Najlepszym dowodem jest to ze tam jezdza najlepsze eikpy w Polsce i ogranizuja swoje niekomercyjne spotkania. Na drahimie nikt kto powaznie zajmuje sie rekonstrukcja nie chce sie pojawic.
I o to w³a¶nie chodzi. Dodatkowo jeszcze nale¿y powiedzieæ, ¿e na zamku Drahim znajduje siê muzeum, które wszystkim zdecydowanie "polecam".
CYTAT
Panie M¯ mysle ze nie nalezysz do osob, ktore orzekac moga slusznosc i poziom mojego zdania, a sposob zwracania przez Pana uwagi wieje "brakiem elitarnego wychowania", ktore to poniekad mi zarzucasz
To jest
forum i tutaj orzekac mo¿e
ka¿dy,
w dowolnej sprawie, o ile nie ³amie prawa RP i regulaminu forum. A o wychowaniu pisa³em "elementarnym", nie za¶ "elitarnym", polecam studiowaæ s³owniki.
Pozdr.
M.
Moi drodzy, dajcie spokój osobistym docinkom i wróæcie do tematu - to Kalendarium, nie bazar.
Vlasta
Hej!
Ja nie wnikam kto kogo kiedy¶ wyrolowa³ i kto ma wiêcej, a kto mniej racji w tego typu sporach. Podobnie jak wielu innych, którzy siê tu wypowiedzieli, jadê do Drahimia stricte towarzysko i rozrywkowo - spotkaæ siê z lud¼mi, pogadaæ. Sporo siê ostatnio dzieje wokó³ templariuszy, warto wymieniæ informacje, opinie, nawi±zaæ kontakty.
W RR ci±gle tocz± siê jakie¶ spory dotycz±ce pieniêdzy. Sam zosta³em kilka razy wyrolowany, ale zamiast siê z tego powodu pieniæ mam do tego ch³odniejszy, bardziej filozoficzny stosunek ni¿ kiedy¶. Z tego co wiem niektórzy z tych, którzy mieli nieporozumienia finansowe z panem Zbyszkiem, mieli je tak¿e z cz³onkami w³asnych grup rycerskich... I s³owa wiêcej na ten temat nie powiem, niech ka¿dy spojrzy we w³asne sumienie.
A zatem - do zobaczenia. Bêdzie o czym rozmawiaæ, i na to siê przede wszystkim nastawiam.
Pozdrawiam
berbeluch
a o kim mowa bo nie lapie aluzji?
jesli juz poruszasz jakis temat pisz konkretnie jak dorosly mezczyzna;)
Takie dyskusje proszê prowadziæ na privie i nie za¶miecaæ w±tku!!!
Vlasta
Wys³a³em Gollumowi odpowied¼ na priva i od tej chwili milknê
Pozdrawiam
berbeluch
Wrzucê to offtopica, ale tylko dlatego, ¿e o to mnie poroszono. Od jakiego¶ czasu moja grupa je¼dzi do Starego Drawska na zamek na komercyjne pokazy (mam na my¶li to co robi P. Zbyszek poza g³ównymi imprezami) i jako¶ nigdy nie mieli¶my k³opotów z rozliczeniami finansowymi. Umawiamy siê na kwotê i te pieni±dze dostajemy. I przy oragnizowaniu takich pokazików nie wymy¶lamy z powietrza kwot, które nic a nic nie maj± z rzeczywistymi kosztami. A to ¿e tury¶ci p³ac± za bilety na zamek - czy inne imprezy z braci± rycersk± na które wstêp maj± tury¶ci, a organizowane przez w³a¶cicieli zamków (nie wa¿ne czy to w³asno¶æ prywatna czy samorz±dowa) inaczej dzia³aj±? Jako¶ nie zauwa¿y³am. Utrzymanie takowych obiektów jest drogie i z czego¶ trzeba to robiæ. Nasze pañstwo nie jest a¿ tak chêtne w dawaniu dodacji na ma³e obiekty. My spotykamy sie ze znajomymi, mamy gdzie spaæ i co je¶æ, a w³a¶ciciel zarabia jak±¶ kwotê. Nie widzê tu ¿adnego problemu. Wystarczy na pewne sprawy spojrzeæ uczciwie wzglêdem swoich w³asnych poczyniañ, jak i z szerszej perspektywy!
Wiêc wracaj±c do tematu pomys³ jest ciekawy. Jako¶ dot±d nikt na niego nie wpad³, wiêc trzeba pomóc na zamku Drahimskim i jechaæ tam. A gdy przyjdzie czas lub chêci na jeziorze zbudowaæ ³ód¼, o której by³a mowa we wczesniejszych postach.
PS. I nie dotykac kozy na ³±ce, bo nie chce dac sie wydoiæ. Zw³aszcza po nocy
Witam
W tym co napisa³
Yngvild Lupus jest wiele racji - sam dzia³am na podobnych zasadach. Pisa³em o tym w innym temacie -
Fort Anio³a.
¯yczê powodzenia w organizacji tej i podobnych imprez.
pozdrowienia
p.s. dotacje i hojni sponsorzy nie s± wieczni - pozostaje wspó³praca.
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Salve!
Ja z moimi braæmi chyba chcemy przyjechaæ ze wzglêdu na miejsce oczywi¶cie je¿eli dostaniemy zaproszenie!
Miejsce jest urocze i nawet je¶li nie bêdzie to najlepsza impreza na której by³em to pójdê pop³ywaæ ......
Czekam na zaproszenie .......
P.s. Denerwuje mnie w ruchu rycerskim g³upie obgadywanie i plotkowanie o wszystkim tylko nie o sprawach wa¿nych. Co mnie obchodzi jaka¶ komercja? Jak kto¶ nie chce gdzie¶ jechaæ to poprostu nie jedzie i tyle!
Pozdrawiam wszystkich zadowolnych i niezadowolonych z ¿ycia .....
Znalaz³am fotkê z Zamku Drahim - widac dlaczego lubia tam Templariuszy. Na pierwszym planie fanka T.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.