Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [zaczepna]Machiny (trebusze, balisty itp.)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Stron: 1, 2
Andrzej Siejeñski
Czy mo¿na na sieci znale¼æ co¶ o „broni ciê¿szej”?
Interesuj± mnie wiadomo¶ci dotycz±ce konstrukcji takich maszyn (rysunki oczywi¶cie mile widziane).
Mo¿e kto¶ zna na ten temat jakie¶ ksi±¿ki?
Nataniel
Piotr Paruch
Jako ¿e jestem w trakcie budowy trebusza (a w³a¶ciwie to biffy), mogê ci podaæ du¿o linków z tym zwi±zanych:

W miarê dobra polska strona:
http://www.cyberk.net.pl/~marek/machiny/index.html

Dobra strona austalijskiej grupy, sama w sobie niezwykle ciekawa, a w dodatku jest tam mnóstwo dobrze skatalogowanych linków i trochê oblê¿niczego humoru:
http://members.iinet.net.au/~rmine/gctrebs.html

£adne rekonstrukcje machin miotaj±cych:
http://www.castlewales.com/siege.html

Mi³a strona o ró¿nych machinach miotaj±cych:
http://www.xenophongroup.com/montjoie/ngp_arty.htm

Duñska strona z przepiêknymi, klimatycznymi fotkami oraz mnóstwem ciekawych informacji:
http://www.middelaldercentret.dk/acta.html

Reporta¿ z budowy du¿ego trebusza w Szkocji
http://www.pbs.org/wgbh/nova/lostempires/t...het/builds.html

Mnóstwo innych ciekawych linków znajdziesz na wymienionych stronach.

Z ksi±¿ek mogê poleciæ "Machiny wojenne" Roberta Jurgi, trochê na ten temat znajdziesz w "Polskiej technice wojskowej do 1500 roku" pod red. A. Nadolskiego.
Andrzej Siejeñski
Wielkie dziêki.
Bardzo ciekawe stronki. Oczywi¶cie jak kto¶ co¶ jeszcze znajdzie to bardzo proszê.
Nataniel
Tomaszek
nietypowa sprawa, do dostania w bibliotekach wydzia³ów architektury a mianowicie "O architekturze ksiag X" Witruwiusza... pewnego rodzaju kanon w tym temacie read.gif
(mog³em przekrêciæ tytu³ - nie pamiêtam dok³adnie)
papa
Wotawa
A ma to cos wspólnegoz trebuszem?
Nie tylko w bibliotekach. Wyda³ to w serii "Bibliteka Antyczna" Prószyñski i S-ka, w tej samej serii Cezara np. "O wojnie domowej" (prze³. Jan Parandowski). Mo¿na dostaæ jeszcze w niektórych ksiêgarniach.
Tomaszek
z trebuszem?? nie - ale bodaj ksiêga 7 (nie pamiêtam) odnosi siê w ca³o¶ci do sprzêtu oblê¿niczego (w tym tak¿e po czê¶ci machin miotaj±cych)... nie rozumiem zarzutu/pytania crazy.gif O co chodzi?? co¶ ¼le napisa³em, czy co??
Wotawa
Nie, po prostu chcia³em wiedzieæ, to jedna z "obowi±zkowych lektur", których ³askaw by³em nie przeczytaæ. Zaciekawi³em sie.
Tomaszek
aaaa... no i wszystko jasne... postaram siê jeszcze co¶ wygrzebaæ ze "starych" architektów - mieli niez³e jazdy, których czê¶æ przedstawi³ Jurga w "machinach oblê¿niczych"...
papa
Piotr Paruch
Mam pytanie:

Czy, a je¶li tak to jakie, machiny miotaj±ce by³y u¿ywane podczas oblê¿enia Malborka w 1410 roku?

D³ugosz pisze o przeprawie przez Wis³ê w Kozienicach "z wozami czterokonnymi, bombard mnóstwem i zywno¶ci i z si³± innych taborów" a "Kronika Konfliktu..." mówi o przeprawie "z dzia³ami, machinami i innym sprzetem wojennym".
W "Polskej technice wojennej do 1500 roku" Jan Szymczak oprócz powo³ywania siê na powy¿sze ¼ród³a przytacza tylko zasiêg artylerii ogniowej ostrzeliwuj±cej Malbork przez Nogat (200m).
Czy kto¶ wie, czy co¶ oprócz dzia³ by³o u¿yte? Albo orientuje siê, w jakim opracowaniu mo¿na by to znale¼æ?
AleX
nie uwazacie ze trebuchta brzmi ladniej niz trebusza ;> ?
Piotr Paruch
W Warszawie w Pa³acu Kultury i Nauki od 10.01 do 25.04.2004 mo¿na zwiedzaæ wystawê:

[size=18]Idea Leonardo da Vinci
Geniusz i jego machiny

Godziny zwiedzania: 9:00-18:00
informacje i bilety: (022) 6567420

Zapewne jest tam te¿ to i owo z dziedziny techniki oblê¿niczej. Sam tego nie sprawdzi³em i raczej nie sprawdzê - ciut za daleko z Krakowa na eskapadê face4.gif
vroobell
a mo¿e co¶ wschodniego? poroki na przyk³ad
my¶lê, ¿e takiego czego¶ mogli u¿ywaæ mongo³owie podczas najazdu na ziemie polskie w 1241 roku.
zamierzam skonstruowaæ na I³¿ê co¶ podobnego, je¶li kto¶ ma jakie¶ praktyczne rady to s³ucham (czytam? szczerba.gif ) uwa¿nie

pozdrawiam
mardinus
Witam.
Ja skonstruowa³em podobn± machinê - mogê s³u¿yæ rad±.
Machina by³a ma³a i sk³adana tak aby zmie¶ci³a siê w samochodzie osobowym.
d³ugo¶æ ramienia 3m
materia³- sosna

Zdziwi³o mnie ,¿e jest baaaardzo celna (rozrzut 3,4 m)
Pociski jakimi strzela³em to ziemniaki (maj± kilka zalet: s± tanie , maj± klimatyczny kolor , maj± odpowiedni kszta³t , maj± do¶æ spor± masê , dobrz leca do celu , w przypadku spadniecia na twardy grunt -rozbryzguja siê na 100 kawa³ków nikomu nie robi±c krzywdy (nawet nie trzeba zbieraæ resztek) , jakby siê kto¶ pyta³ to mo¿na powiedzieæ ,¿e ziemniak nikomu nie zrobi krzywdy itp.)
Piotr Paruch
E tam ziemniak ;)
Ca³a reklamówka ziemniaków albo czterokilogramowa kula kamienna to jest co¶! Takie pociski przewidujê jako standardow± amunicjê do mojego trebusza - 6,30 m w stanie wysprostowanym, ramiê 4,60 m, przeciwwaga od 250 do 350 kg w zale¿no¶ci od potrzeby. Ca³y, gotowy do strza³u 1,0 do 1,1 tony devil.gif
Obecnie jestem na etapie dopasowywania do siebie belek, nieco wiêcej na ten temat : http://piotrparuch.webpark.pl/trebusz.html
Do samochodu wlezie, ale ciê¿arowego bigsmile2.gif
Piotr Paruch
Chêtnie siê podzielê zdobyt± wiedz± i do¶wiadczeniem nt. machin barobalistycznych (w tym poroków), wiêc proszê o pytania bigsmile2.gif
Najlepiej je¶li bêd± to ¶ci¶le okre¶lone problemy, choæ chêtnie sobie pogadam te¿ na ogólne tematy. Gor±co polecam podane przeze mnie strony na pocz±tku w±tku, szczególnie stronê Grey Company
http://members.iinet.net.au/~rmine/gctrebs.html
Moim zdaniem, bez urazy Mardinusie, robienie miniaturek machin miotaj±cych jest bezsensowne. Zatraca siê w ten sposób ich monumentalno¶æ, majestat i dostojno¶æ. Machina miotaj±ca, tak samo jak wie¿e oblê¿nicze, powinna samym swoim wygl±dem deprymowaæ tych, przeciwko którym ma byæ u¿yta. Po drugie przy zmniejszeniu wymiarów spada te¿ masa pocisku i zasiêg. Widzia³em w Chudowie mikro-tripantium i jest to po prostu nieciekawe gdy z takiej "machiny" kapusta ¶redniej wielko¶ci mo¿e polecieæ najwy¿ej 30 metrów. Gdzie w tym magia oblê¿enia?
Sam przyznajê siê robiê model w skali oko³o 1:2, ale przekroczenie tych wymiarów spowodowa³oby powa¿ne utudnienia z obróbk± belek a pó¼niej ich transportem i sk³adowaniem. Równie¿ jest to oczywiste, ¿e koszta bardzo rosn± przy wiêkszych - ja planowa³em zmie¶ciæ siê w 1200 z³, ale ju¿ wiem, ¿e nie wystarczy nawet 1500 z³ icon_sad.gif

Tak przy okazji Mardinusie, z moich obliczeñ wynika, ¿e przy ramieniu rzêdu 3 metrów zachowuj±c klasyczne proporcje kostrukcji powienie¶ byæ w stanie efektywnie miotaæ pociskami o wadze jednego kilograma. Czy¿by¶ mia³ takie du¿e ziemniaki?
Jaki zasiêg uzyskujesz? Mo¿e podzieli³by¶ siê z nami pozosta³ymi parametrami konstrukcji: masa przeciwwagi, ramienia, wysoko¶æ do osi obrotu, d³ugo¶æ procy, rodzaj u¿ytych po³±czeñ, itd?
vroobell
za¶ moja machina ma mieæ:
- 3m wysoko¶ci
- ramiê d³ugo¶ci 4-4,5m (3m miotaj±ce i 1-1,5m do przeciwwagi).
- przeciwwaga to min 200kg, mo¿e 300 - zobaczymy

planowany zasiêg przy pocisku 2,5kg to 100-120m

obliczenia robi³em za pomoc± pewnego programu-symulatora ¶ci±gniêtego z netu (nie pamiêtam adresu)

konstrukcja z belek 10x10, 10x5 i 5x5

z po¶lizgiem i wyczepian± sakw± (czy jak to tam siê nazywa)

co do ceny to my¶lê, ¿e zmieszczê siê w 400z³ za samo drewno, reszta gospodarskim sposobem czyli za darmo i w³asnorêcznie

p.s. w³a¶nie obejrza³em stronkê Piotra Parucha i jeszcze sobie poprzeliczam na piechotê te zasiêgi etc.
mardinus
Witam.
Swoj± machinê wzorowa³em na oryginalnej ikonografii z ksi±¿ki :Arms and Armour of the Crusading Era.

Popatrz na za³±czone zdjêcie.

Moja machina by³a kopia tego urz±dzenia na obrazku (stara³em siê oddaæ dok³adnie takie same wymiary i konstrukcjê.
Nie robi³em miniaturek - ja stara³em sie odtworzyæ machinê jaka by³a (przypadkowo wybra³em tak± ma³± - aby siê zmie¶ci³a do samochodu :-)

Przeciwwaga w ró¿nej postaci (ziemia , kamienie , z³om stalowy) o wadze ok 100, 150 kg.
Zaczep procowy , pociski o ma³ej masie (poni¿ej 1 kg) - takie spore ziemniaki.
(Bardzo ma³e nie chcia³y lecieæ- nie udawa³o im siê wydostaæ z procy).

Co do zasiêgu to nie by³ rewelacyjny (ok 40m)(by³o to powodem b³êdu jaki pope³ni³em przy konstruowaniu - ramiê miotajace by³o trochê wygiête w dolnej czê¶ci (ta czê¶æ z przeciwwag± - mysla³em ,¿e to nie bêdzie mia³o wp³ywu na strza³y , ale mia³o)
Przez to ramiê by³o w pozycji spoczynkowej trochê odgiete w stronê wyrzucanego pocisku - a przez to nastepowa³o za wczesne otwarcie procy - a co za tym idzie odleg³o¶æ strza³u mala³a.

Mia³em w planie nastêpn± wersjê machiny (star± z braku miejsca w domu musia³em spaliæ - wielka szkoda , zwa¿ywszy ,¿e chcia³em j± bezp³atnie ofiarowaæ któremu¶ z bractw Rycerskich w Szczecinie, -niestety ani jedno nie by³o zainteresowane pozyskaniem tej machiny.

Teraz niestety nawa³ pracy nie pozwala na kontynuowanie mojego hobby anger.gif
Piotr Paruch
CYTAT(mardinus)
Moja machina by³a kopia tego urz±dzenia na obrazku (stara³em siê oddaæ dok³adnie takie same wymiary i konstrukcjê.
Nie robi³em miniaturek - ja stara³em sie odtworzyæ machinê jaka by³a (przypadkowo wybra³em tak± ma³± - aby siê zmie¶ci³a do samochodu :-)

Hmm... jakby na to nie popatrzeæ, zapomnia³e¶ chyba o tym, ¿e wówczas rysowano bez jakiego¶ wiêkszego wzglêdu na proporcje (patrz malarstwo sakralne): na obrazku mia³ siê zmie¶ciæ konny i machina - proszê bardzo, nie ma problemu. Ja bardzo bym uwa¿a³ opieraj±c siê na ikonografii sprzed XVI wieku, bomo¿na w tam znale¼æ na prawdê ciekawe kwiatuszki. Polecam artyku³ o mechanizmach wyzwalaj±cych na Grey Company. (link jest gdzie¶ powy¿ej)

AAAAAA!!!! Jak mog³e¶ to spaliæ!?! To ¶wêtokradztwo! Ostatnio palili machiny miotaj±ce podczas Rewolucji Francuskiej!
mardinus
Witam.
Moim zdaniem by³y machiny wielkie i ma³e.
Ta akurat jest ma³a.

Moim zdaniem nie mo¿na negowaæ wszystkich ikonografii które niezgadzaja siê z jak±¶ teori± (argumentuj±c ,¿e akurat tu nast±pi³ b³±d artysty).(wiem , ¿e by³o to nagminne , lecz nie wszêdzie wystêpowa³o)

Moim zdaniem tego wielko¶ci machiny mog³yby byc ustawine na pok³adach okrêtów bojowych (znane relacje z staro¿ytnego Rzymu) lub ³atwo przewo¿one na wiêksze odleg³o¶ci.
Raczej do niszczenia si³y ¿ywej ,ni¿ do niszczenia murów obronnych.

Przy dobrym wstrzelaniu taka machina mog³aby co 20s s³aæ kamieñ na blanki pobliskiego muru (kamieñ spada³by pionowo)
Zreszt± ta ikonografia (moim zdaniem tak± sytuacjê pokazuje - zobacz pod jakim k±tem do góry strzelaj± konni na drugim planie)

Machina lekka , tania , szybkostrzelna (mo¿liwo¶æ szybkiego przenoszenia jej na inne miejsce)
Oczywi¶cie wielkie machiny strzelaj±ce g³azami na wielkie odleg³o¶ci to inna bajka - ale te ma³e maj± swój urok (poza tym zrobi³em j± sam i jestem z niej dumny....).

Co do spalenia - to wina le¿y po stronie wszystkich bractw w Szczecinie (nikt nie chcia³ jej przygarn±æ....(na pocz±tku mia³a byæ zap³ata za zuzyty materia³ , potem -jak nie by³o odzewu tranzakcja wymiany - drewno na grila za machinê , w koñcu za darmo - za to aby ona prze¿y³a ..... ale.... nikt jej nie chcia³ - wiêc skoñczy³a na grilu....

Smutna sprawa icon_sad.gif
Piotr Paruch
Pytanie brzmi: Czy warto by³oby woziæ ze sob± tej wielko¶ci kieszonkow± machinê, je¶li nieco l¿ejsze pociski mo¿na na porównywalny zasiêg wyrzucaæ choæby z procy, która siê zmie¶ci bez problemu w kieszeni?

Oto ma³y test:

Czy tutaj oblegano zamek o murach wysoko¶ci rzêdu 2,5 metra, i to przy pomocy biffy maj±cej przeciwwagê nieznacznie wiêksz± od pocisku? A mo¿e po prostu zgodnie z moj± teori± zosta³a brutalnie zgwa³cona skala?
Pamiêtaj, ¿e znan± nam, "naturaln±" perspektywê wprowadzono w renesansie.

Na okretach ustawiano machiny miotaj±ce, ale du¿e. Na tyle du¿e, aby statek nie zaton±³ szczerba.gif

Szybkostrzelno¶æ mo¿e mieæ ewentualnie znaczenie przy walce w otwartym polu, ale raczej nie przy oblê¿eniu, gdzie liczy siê brutalna si³a. Problem jednak w tym, ¿e do ra¿enia ¿ywych celów du¿o lepiej nadawa³y siê machiny strzelaj±ce p³askotorowo (arkbalisty, skorpiony)

Tak przy okazji rycina na któr± siê powo³ujesz jest w kolorze tutaj (dó³ strony):
http://members.iinet.net.au/~rmine/ht/ht02.html

Hmmm.... ja z samych wiórów, trocin i odrzynków bez problemu rozpali³bym niez³e ognisko bigsmile2.gif jak narazie wywali³em tego jakie¶ 300 litrów (³adnych parê kilogramów)

[/url]
Ulf Ko¶cisty
S³awa!
Czy kto¶ mo¿e budowa³ kiedy¶ arkbalistê? Bardzo chêtnie bym zbudowa³ takie cudo tylko nie wiem z czego wykonaæ ³uczysko (je¶li to siê tak nazywa). My¶la³em ¿eby zamówiæ metalowe u kowala ale czy to dobry pomys³? Bêdê te¿ wdziêczny za wszelkie inne wskazówki.
Pozdrawiam
Ulf
Piotr Paruch
W zwi±zku z przygotowywanym przez mnie artyku³em pod (roboczym) tytu³em "Machiny wojenne. Przegl±d rekonstrukcji w Polsce i na ¶wiecie" który ma byæ docelowo zamieszczony w serwisie internetowym "Roberta Bagrita Wielkie Spisywanie" chcia³bym poprosiæ Was wszystkich o informacje na temat posiadanych lub planowanych machin wojennych. Je¶li nie posiadacie takowych, ale znacie kogo¶ kto ma, by³bym wdziêczny za przekazanie dalej mojego zapytania.
Chcia³bym nadmieniæ, ¿e interesuj± mnie obiekty je¶li nie w skali 1:1, to zbli¿onej, odpadaj± wiêc budowle z klocków Lego czy patyczków po lodach, chyba ¿e stanowi± one wstêp do budowy czego¶ wiêkszego.

Poni¿ej zamieszczam zagadnienia, które interesuj± mnie najbardziej oraz proponowane spektrum odpowiedzi.

1) Grupa i osoba odpowiedzialna za projekt;
2) Rodzaj machiny:
- miotaj±ca neurobalistyczna (np. balista, arkbalista, kusza wa³owa, bricoli, onager)
- miotaj±ca barobalistyczna (np. trebusz, perriere, biffa, mangonela, porok)
- machina oblê¿nicza (np. taran, wie¿a oblê¿nicza, pluteja, inne);
3) Obecny stan projektu (w fazie planowania, w budowie, w u¿ytku, wycofana z uzycia, zniszczona, sprzedana);
4) Rok budowy, czêsto¶æ u¿ytkowania;
5) Parametry techniczne (wymiary, wagi);
6) Oparcie w ¼ród³ach historycznych, u¿yte techniki i materia³y (pe³na zgodno¶æ historyczna, du¿a poprawno¶æ gdzie nie nastrêcza³o to k³opotów, chêæ uzyskania rozs±dnego wygl±du, ca³kowicie nowoczesne podej¶cie);

Aby unikn±æ dublowania siê zg³oszeñ, oto lista znanych mi ju¿ obiektów
Liga Baronów (perriere)
Konfraternia Rycerska (trebusz)
Chor±giew Zaciê¿na Orze³ i Lew (trebusz)
Najemnicy Szarej Chor±gwi (trebusz)
Fundacja "Zamek w Chudowie" (trebusz)

Z góry dziêkujê za wszystkie odpowiedzi (proszê je kierowaæ na priv).
Mirek_koval
No i sta³o siê uda³o mi siê zbudowaæ machinê oblê¿nicz± która nie zrobi³a krzywdy obs³udze przy pierwszym strzale ;) . Poprzednio zbudowa³em katapultê ale có¿, jakby to powiedzieæ lekko mi nie wysz³o – efekt rozerwana d³oñ, niestety moja – nie doceni³em si³y jak± posiada skrêcona lina – tzn. doceni³em i odgoni³em resztê uczestników budowy ale zapomnia³em o sobie i podczas nakrêcania nie zabra³em d³oni ... echh stare dzieje.
No a teraz konkrety. Zdjêcia bêd± po 20 wrze¶nia bo robi³em kilka rzeczy na raz i zapomnia³em o tym ma³ym szczególe.
Ogólnie pierwsze strzelanie przebieg³o pozytywnie, uda³o nam siê oddaæ kilkana¶cie strza³ów w kierunku celu a kilka nawet przekroczy³o 40 metrów ;)
Sama konstrukcja ma ramiê o d³ugo¶ci 2 metrów 40 cm, ³adunek miotany mia³ wagê oko³o 3 kilo, wiadro obci±¿one by³o tak na mój gust 6 – 10 kg. Najwy¿szy strza³ to oko³o 10 –12 metrów prawie w górê (na szczê¶cie tylko prawie bo by³o by po machinie ;)
Wnioski : ZAWSZE ale to ZAWSZE nale¿y u¿ywaæ dobrego sezonowanego drewna (nie u¿ywaæ odpadów) bo jest to bezpieczniejsze i zdrowsze.
Pierwszy ostrza³ nale¿y ZAWSZE wykonywaæ bez obecno¶ci publiki – na 100% co¶ nie zadzia³a.
Oczywi¶cie jakkolwiek wa¿ny jest hak zwalniaj±cy w odpowiednim momencie proce nie musze wam mówiæ ale zdziwi³em siê bardzo jak wiele zale¿y od samej procy. My¶lê i¿ sama miska procy powinna byæ wykonana ze skóry nie z materia³u (im sztywniejszej tym lepiej)
Mechanizm spustowy jest wa¿ny – dziêki sprawnie dzia³aj±cemu nie dostaje siê w zêby ramieniem – a to boli ;)
Wa¿ne jest aby elementy trebuscheta nie przekracza³y swoimi wymiarami pojazdu w jakim bêdzie transportowany – i jak ju¿ siê z nim jedzie to nale¿y je dobrze zamontowaæ aby przez przypadek nie wybi³y okna ;)

Có¿ strzelanie siê odby³o – wnioski zosta³y przemy¶lane teraz czas na poprawki a ju¿ nied³ugo kurs ilustrowany jak zbudowaæ sk³adany trebuschet w kilka wieczorów.
£ukasz P
a jakie jest prawdopodobieñstwo urzycia takiego sprzêtu w bitwie??

TeMuGyn
Piotr Paruch
Chcia³bym poinformowaæ, ¿e w ramach Jarmarku Fizycznego wspó³organizowanego przez Instytut Fizyki UJ (ul. Reymonta 4) w dniach 29. i 30. wrze¶nia bêdê eksponowa³ mój trebusz. Bêdzie te¿ mo¿na wys³uchaæ krótkiego wyk³adziku na temat historii machin miotaj±cych i podstaw fizycznych ich dzia³ania read.gif
Je¶li kto¶ z Krakowa lub okolic chcia³by obejrzeæ, to gor±co zapraszam w od 10 do 16 w obydwa dni.
Jestem pewnien, ¿e nie bêdzie trudno mnie odnale¼æ przed instytutem - zabaweczka ma ponad sze¶æ metrów wysoko¶ci bigsmile2.gif
Piotr Paruch
S± pierwsze fotki mojego trebusza, mo¿na je obejrzeæ tutaj (u do³u strony).
Robert Bagrit
Skoro tu ju¿ s± machiny to proponujê dwa artyku³y zamieszczone na Bagrittonie:

Rekonstrukcja eksperymentalna ¶redniowiecznego trebusza
Z przegl±dark± w¶ród trebuszy, czyli ilustrowany przewodnik po rekonstrukcjach na ¶wiecie

Autorem i t³umaczem jest
Piotr Paruch

Pozdrawiam
Karat
Chcia³bym zbudowaæ katapultê (onager) ale nie mam dok³adnych planów i nie wiem gdzie i jakich materia³ów szukaæ. Proszê o pomoc.
mardinus
Onager to jedna z najtrudniejszych machin.
Wymaga naprawde mocnej konstrukcji - do¶wiadczenia w ³±czeniu drewna , do tego mechanizm zapadkowy (do naci±gania ) , mechanizm spustowy itp.

Poza tym jest on skrajnie niebezpieczny - po pierwsze skacze jak osio³ (onager po ³acinie - teraz wiesz sk±t nazwa )
mo¿e naprawdê zabiæ gdy co¶ bêdzie nie tak.
poza tym strzela torami p³askimi - bezpieczeñstwo .......
Jest z racji swojej konstrukcji bardzo masywny - trzeba dorobiæ ko³a -......
Itp....
A plany s± w internecie - jest kilka stronek o onagerach.

Zacznij od czego¶ prostrzego - np trebusz.
Lekki , prosty w wykonaniu - bardzo efektowny (jak sie postarasz to mo¿na go roz³orzyc i woziæ z sob±)

Dok³adno¶æ wykonania mo¿e byc minimalna - i tak bêdzie strzelaæ.
Pocisk leci stromotorowo - i do tego leci do¶æ wolno - a co za tym idzie jest bardziej bezpieczny ......
Nie potrzeba dodatkowych urzadzen spustowych czy naci±gowych ........

Same plusy....

Plany w internecie ....
Piotr Paruch
CYTAT(mardinus)
Zacznij od czego¶ prostrzego - np. trebusz.
Lekki , prosty w wykonaniu - bardzo efektowny (jak sie postarasz to mo¿na go roz³orzyc i woziæ z sob±)

No, mo¿e i idea jest prostsza, ale na pewno bardziej pracoch³onny. Woziæ ze sob± mo¿na, jak masz mi³± cie¿arówkê do dyspozycji. Chyba ¿e mówisz o modelach w skali 1:3 albo co¶ ko³o tego, to owszem, mie¶ci niê na dachu samochodu. Osobi¶cie poleca³bym na pocz±tek perriere - to jest na prawdê lekka i ³atwa w budowie konstrukcja.
CYTAT(mardinus)
Dok³adno¶æ wykonania mo¿e byc minimalna - i tak bêdzie strzelaæ.

Strzelaæ owszem bêdzie, ale niekoniecznie do przodu bigsmile2.gif
CYTAT(mardinus)
Pocisk leci stromotorowo - i do tego leci do¶æ wolno - a co za tym idzie jest bardziej bezpieczny ......

Je¶li prêdko¶ci rzêdu 150 km/h to wolno, to siê zgadzam z Tob±, leci wolno. Czy przebywanie w zasiêgu lec±cej z t± predko¶ci± kuli rzêdu 5-15 kg jest bezpieczne? Raczej nie.
Zreszt± nie musi ona nawet opu¶ciæ procy - znalaz³em siê przez przypadek na trasie lotu w pierwszej fazie. W sumie z³amanie z przemieszczeniem, 4 dni w szpitalu oraz stalowa p³ytka w rêce na ponad rok to nic takiego strasznego, ale nie bagatelizujmy te¿ sprawy.
CYTAT(mardinus)
Nie potrzeba dodatkowych urzadzen spustowych czy naci±gowych ........

No jasne ¿e nie, przecie¿ ka¿dy utrzyma w rêcê tê tonow± przeciwagê!
Vislav
Witam

Proponujê trochê inne podej¶cie do tematu katapult, inaczej mówi±c urz±dzeñ miotajacych na odleg³o¶æ.

Wykonanie praktyczne rekonstrukcji od urz±dzeñ najprostszych do coraz bardziej skomplikowanych.
Ciekawy artyku³ na temat rozwoju trebuszeta:
Inventive Steps in Trebuchet Evolution By Michael Farnworth - warto jest dok³adnie zapoznaæ siê z tre¶ci±.

Mój program na ten rok:
1. Proca drzewcowa - posiadam i u¿ywam
2. W trakcie wykonywania - http://www.my.opera.com/Vislaff/albums/sho...ow.dml?id=73535
3. Zostanie wykonana w trakcie wrze¶niowej imprezy Szlak Jedwabny przy udziale uczestników

Potrzebne jest stopniowe nabywanie do¶wiadczeñ zarówno co do dzia³ania poszczególnych elementów, wystepuj±cych zagro¿eñ i rozwi±zañ konstrukcyjnych.

Przydatne informacje odno¶nie katapult mo¿na znale¼æ
http://authors.history-forum.com/liang_jie...sh16062006.html

i w tym ciekawostka - budowa modeli katapult
http://authors.history-forum.com/liang_jie...structions.html
doskona³y materia³ pogl±dowy dla powa¿niejszych konstrukcji.

Przy okazji - bra³em udzia³ przy koncowej fazie budowy onagera w Wolinie. Rzeczywi¶cie wystêpuj± tutaj potê¿ne naprê¿enia w konstrukcji. Wykonanie ca³o¶ci wymaga znacznego do¶wiadczenia ciesielskiego i kowalskiego - nie doradzam na pocz±tek.

pozdrowienia Vislav
Karat
Wiêc co proponujecie na pocz±tek? Chcia³bym zacz±æ od prostych maszyn miotaj±cych (je¶li takie s±)
mardinus
Witam.
Ja swego czasu zbudowa³em dwie machiny.
Obydwie - to trebusze.
Jedna strzela³a na Wolinie - a druga w Szczecinie na imprezie na Wa³ach Chrobrego.

Pierwsza wykonana zosta³a z moich planów - l±czona na debowe ko³ki (wykonana z sosnowych belek) i ³±czona na linki konopne.
Konstrukcja prosta jak budowa cepa (np przeciwwagê zastosowa³em jako worek wype³niony ziemi± ) - znanae z ikonografii.
Uchwyt oczywi¶cie procowy :-)
Strzela³a cudownie - do¶æ daleko - a do tego niemi³osiernie skrzypi±c ......-(oska wykonana z dêbiny)
Budowa³em j± 2 dni w szopie na Wolinie i dlatego by³a strasznie toporna , krzywa i ¼le po³±czona.
wszystkie ³±czenia by³y czê¶ciowoio ruchome - wszystko siê chwia³o , wygina³o itp- ale strzela³o.
czasami wydawa³o sie ,¿e ca³o¶æ ustrojstwa sie przewruci - ale nie ....
Jak ko³ki wysch³y to pola³em machinê woda - wtedy ³±czenia nasi±k³y i by³a bardziej stabilna.

Ramiê naci±ga sie rêcznie i bez k³opotu mo¿na je jednym palcem przytrzymaæ - podstawowe prawa fizyki....

-------------
Druga machina zbudowana z sosnowych beleczek ( z Castoramy) ³±czonych na wkrêty .
Wzorowana 1:1 na jednej ikonografii z XIII lub XIV w (ikonografia bardzo dok³adna) .
ca³o¶æ ma³a i porêczna - mie¶ci³a sie po z³orzeniu do Forda Escorta .
Strzela³o siê ziemniakami - o dziwo ustrojstwo by³o bardzo celne (rozrzut ok 2- 3 metry) .
Przeciwwaga w postaci pud³a wype³nionego (wstyt przyznaæ - z³omem z mojej pracowni) .
Mia³a zaczep procowy , oraz przyrzad spustowy (zagiêty prêt +linka) oska wykonana z metalu.

Niestety musia³em j± por±baæ na drewno do kominka (brak miejsca na jej trzymanie ) a rzadne z bractw rycerskich nie chcia³o j± przyj±æ za darmo ----- szkoda.

Mam troche do¶wiadczenia w ich produkcji - i mój poprzedni post jest napisany z moich do¶wiadczeñ.

Obydwie machiny robi³em po 2 dni - koszty ich zrobienia to ok 150 z³ (materia³).

Nie trzeba od razu robiæ gigantycznych machin zdolnych wyrzucaæ samochody ( sa takie w Anglii) - trzeba poszukac ikonografii z epoki - a jest ich naprawde wiele i robiæ te mniejsze.

Nie polecam robic miniatur - bo po co???

Pozdrawiam.
Piotr Paruch
CYTAT(mardinus)
[...]Wzorowana 1:1 na jednej ikonografii z XIII lub XIV w (ikonografia bardzo dok³adna) .
ca³o¶æ ma³a i porêczna - mie¶ci³a sie po z³orzeniu do Forda Escorta .[...]
Nie trzeba od razu robiæ gigantycznych machin zdolnych wyrzucaæ samochody ( sa takie w Anglii) - trzeba poszukac ikonografii z epoki - a jest ich naprawde wiele i robiæ te mniejsze.[...]

Kurczê, my¶la³em ¿e dwa lata temu to sobie wyja¶nili¶my dunno.gif. Niezorientowanym polecam przejrzeæ drug± stronê tego tematu. Nie zamierzam siê powtarzaæ, wiêc dodam tylko, ¿e jak dla mnie wszystko co ma zasiêg poni¿ej 150 metrów jest tylko modelem trebusza, wiêc i mój dotychczas zbudowany jest za ma³y. Zapraszam do dyskusji za rok, gdy ruszyæ powinien dziesiêciometrowy bigsmile2.gif
Karat
Zdecydowa³em ¿e zbuduje trebusz wzorowany na twoim (równie¿ z ruchom± przeciwwag±) choæ ci±gnie mnie do onagera ale mam kilka pytañ.

1. Jak ³±czyæ drewno?
2. Czy mo¿e byæ to konstrukcja sk³adana?
3. Na co musze uwa¿aæ przy budowie i u¿ytkowaniu?
Piotr Paruch
Je¶li chcesz siê dowiedzieæ trochê podstaw na temat doboru gatunków drewna, jego obróbki i ³±czenia polecam podrêcznik do zawodówki dla cie¶li i stolarzy. Choæ wcze¶niej to i owo z drewna wykona³em, to jednak wielu rzeczy siê dziêki takiej lekturze dowiedzia³em i szczerze polecam - powinna wybitnie pomóc.

Trebusze czêsto by³y sk³adane na miejscu z elementów przywiezionych na wozach, wiêc jak najbardziej mo¿e byæ sk³adana. Sposób spojeñ zale¿y od tego, jak czêsto zamierzasz montowaæ i demontowaæ - je¶li nie parê razy w roku, to mo¿esz ³±czyæ na ko³ki, je¶li natomiast bêdziesz to czêsto przewozi³, sugerowa³bym ¶ruby. Oczywi¶cie kole to w oko, ale powinno wyd³u¿yæ nieco ¿ywotno¶æ konstrukcji i chyba przyspiesza monta¿.

Nie wiem o co Ci chodzi z uwa¿aniem, wiêc trochê rozwinê zagadnienie.

Przy budowie stosuj siê chocia¿ z grubsza do przepisów BHP, u¿ywaj elektronarzêdzi w dobrym stanie technicznym, uwa¿aj ¿eby nie poobcinaæ sobie palców pilark±, d³uta nie wbiæ w udo a do oka nie nasypaæ opi³ków lub trocin.
Przy budowie i u¿ytkowaniu staraj siê korzystaæ z pomocy sprawdzonych osób na których mo¿esz polegaæ i które wiedz± z grubsza jak to siê je. Najlepiej je¶li przy obs³udze poszczególne osoby zajmuj± siê ¶ci¶le okre¶lon± czynno¶ci± - jedni naci±gaj± ramiê, kto¶ wk³ada pocisk, kto¶ obserwuje czy po miejscu ostrza³u nie spraceruje sobie kto¶ przygodny.
Staraj siê nie przed³u¿aæ niepotrzebnie czasu od naci±gniêcia do strza³u aby do minimum ograniczyæ okres najwiêkszego niebezpieczeñstwa (z napiêt± i za³adowan± kusz± te¿ ¶rednio bezpiecznie chodziæ, nie?). Przydaj± siê te¿ oczy dooko³a g³owy.

Je¶li natomiast chodzi o sam trebusz, to przy budowie sprawdzaj po³o¿enie ka¿dego wrêbu czy spojenia parê razy zanim zaczniesz wycinaæ, najlepiej jednego dnia rozrysowaæ, sprawdziæ, nastêpnego dnia sprawdziæ ponownie i dopiero robiæ. W ten sposób unikniesz straty czasu i materia³u.
Je¶li masz tak± mo¿liwo¶æ, to na bie¿±co sprawdzaj, czy kolejno obrobione elementy do siebie pasuj±.
Rób du¿o rysunków, przydaje siê zgrubny model powiedzmy w skali 1:20.
Pomimo ¿e zdawa³oby siê to bardzo siermie¿n± robot±, pracuj precyzyjnie. Nawet niewielkie niedok³adno¶ci potrafi± siê niemi³osiernie m¶ciæ w koñcowej fazie pracy.
Przy budowie wyka¿ siê lekk± nadmiarowo¶ci± - je¶li z obliczeñ wynika, ¿e wytrzyma element o grubo¶ci 5 cm, daj 6. Ale bez chorej przesady, bo wyjdzie zbyt masywny. Szczególnie dotyczy to ramienia, którego masa i moment bezw³adno¶ci maj± pierwszorzêdne znaczenie dla osi±gów.
U¿yj dobrego materia³u na osie i ich le¿a (grab, d±b, ewentualnie buk) i kontroluj ich stan.
Dbaj o dobry stan lin, bloczków, haków i innych elementów mechanizmu naci±gowego i spustowego.
Korzystaj z wysezonowanego drewna, chyba ¿e w nastêpnym roku chcesz mieæ du¿o opa³u.
Przed strzelaniem wypoziomuj dok³adnie konstrukcjê i sprawd¼ czy ca³a podstawa jest równomiernie wsparta na pod³o¿u.
Zabezpiecz drewno przed gniciem i szkodnikami. Je¶li ma staæ pod chmurk± przez d³u¿szy czas to zdejmij liny i bloczki a konstrukcjê zakryj plandek±.
Karat
Postanowi³em jednak ¿e zbuduje machinê wzorowan± na szkicu biffy z bargitonu jednak wprowadzê kilka modyfikacji. Machina bêdzie mia³a ok. 4.40 m bez ramienia. Ramie znajdzie siê na wysoko¶ci 4,20 m.
Ramie ok. 6,5m. Tylko nie wiem jaki powinien byæ stosunek masy 1 koñca do 2 koñca.
Purvis
idz tropem podanym przez Vislava. gdzies tam jest wyliczenie zalezno¶ci masy balastu do zasiêgu strza³u.
nie pamietam dok³adnie gdzie, wiêc "musisz byæ cierpliwy young padawan". niech szmoc bêdzie z Tob±.
pozdrawiam
purvis
Karat
Ku chwale ojczyzny smile.gif

Mam pytanko.

Czy do zrobienia trebusza mogê u¿yæ ¿erdzi?

Wydaje mi siê ¿e to bardziej historyczne bo po co obrabiaæ drewno do takiej machiny a do tego drewno bêdzie chyba wytrzymalsze bo nie zostanie naruszona jego struktura.
Piotr Paruch
CYTAT(Karat @ 18:15 26.08.2006) *
Czy do zrobienia trebusza mogê u¿yæ ¿erdzi?

Wydaje mi siê ¿e to bardziej historyczne bo po co obrabiaæ drewno do takiej machiny a do tego drewno bêdzie chyba wytrzymalsze bo nie zostanie naruszona jego struktura.

Z historycznosci± to chyba nie trafi³e¶. Na wiêkszo¶ci pó¼niejszych miniatur gdzie widaæ dok³adniej konstrukcjê (Romance de Alexander, Bellifortis x2, Kolderer, Villard de Honnecourt, Roman de Godefrey de Bouillon, Bodleian ms 264) jest ona bezsprzecznie z z krawêdziaków - ewentualnie poza ramieniem, które sk³adano nieraz w bardzo dziwny sposób. Owszem s± te¿ miniatury mog±ce wskazywaæ na okr±g³e elementy, ale na pó¼ne ¶redniowiecze stanowi± one raczej mniejszo¶æ (Histoires d'Outremer oraz Milemete Ms 92). Z okr±g³ym drewnem jest taka zabawa, ¿e owszem mo¿e i przy takim samym przekroju poprzecznym siê lepiej zachowuje przy zginaniu, ale stanowi problem przy wykonywaniu wrêbów czy wpustów - trudno to po prostu precyzyjnie zespoliæ.
Aha, wymienione miniatury s± na http://members.iinet.com.au/~rmine/histreb.html . Polecam nie tylko obrazki ale równie¿ dyskusjê szczegó³ów.
Vislav
Witam

Wydaje mi siê, ¿e wiele zale¿y od kontekstu. Machiny oblê¿nicze budowane dla wykonania konkretnego zadania, z materia³ów lokalnie dostêpnych (poza transportowanymi elementami metalowymi) raczej nie by³y zbyt dok³adnie obrabiane.

Machiny obronne tworzone na d³u¿szy okres czasu - z pewno¶ci± drewno musia³o byæ okorowane, ponadto obrobione w formê belek i zabezpieczone przed gniciem.

Sam fakt obróbki nie powinien wp³ywaæ na wytrzyma³o¶æ. Konstrukcje no¶ne s± form± kratownicy, czyli elementy pracuj± na ¶ciskanie, b±d¼ rozci±ganie. Samo ramiê pracuj±ce na zginanie mog³o mieæ bardziej skomplikowan± konstrukcjê.

pozdrowienia Vislav
Filu
Panowie ci±gle o trebuszach - a czy próbowa³ kto¶ z katapult± ,czy balist± ?

Chcia³em równie¿ spytaæ jak to by³o z wystêpowaniem trebuszy - osobi¶cie kojarz± mi sie z zachodni± europ± i jako¶ ich nie widze oczami wyobra¼ni w Polsce ( wybaczcie moje s³owa ,ale m³ody i mroczny jeszcze jestem ) .
Rabiega
CYTAT(Filu @ 20:11 02.10.2006) *
Chciałem również spytać jak to było z występowaniem trebuszy - osobiście kojarzą mi sie z zachodnią europą i jakoś ich nie widze oczami wyobraźni w Polsce

A niesłusznie...
Polska technika wojenna wczesnego i późnego średniowiecza nie odbiegała specjalnie poziomem od zachodnioeuropejskiej. Artyleria przedogniowa była używana, a jakże.
O stosowaniu machin neurobalistycznych (kusz wałowych) wspominał już Thietmar (generalnie przekazów wczesnośredniowiecznych jest nieprzesadnie dużo), o machinach barobalistycznych trochę wzmianek jest u Jana z Czarnkowa i Jana Długosza ( np. we fragmencie traktującym o oblężeniu Łucka ).

Dużo więcej mógłby tu napisać Krajowy Konsultant d.s. Machin Barobalistycznych. Tylko nie wiem, czy zechce. A mógłby zapewne dodać wiele do mej, jakże skromnej wypowiedzi.
B.T.W. - o ile wiem, jest też jedną z dwóch postaci w dziejach ( obok F. Corteza ), które postrzeliły się z trebusza.
A to już coś.
smile.gif

Kłaniam.
Piotr Paruch
CYTAT(Rabiega @ 21:23 02.10.2006) *
Du¿o wiêcej móg³by tu napisaæ Krajowy Konsultant d.s. Machin Barobalistycznych. Tylko nie wiem, czy zechce. A móg³by zapewne dodaæ wiele do mej, jak¿e skromnej wypowiedzi.
B.T.W. - o ile wiem, jest te¿ jedn± z dwóch postaci w dziejach ( obok F. Corteza ), które postrzeli³y siê z trebusza.
Wredny osobniku! Magister tormentorum lub machinator, a nie ¿aden KKds.MB!
A historia Corteza prawdopodobnie jest ostro przek³amana - w±tpliwo¶ci pojawiaj± siê po zajrzeniu do tekstów ¼ród³owych. Podajê to za dobr± merytorycznie stron± Grey Company.
Dla niezorientowanych - Cortez podczas tournee po Ameryce mia³ problem z jednym miastem, a jako ¿e ch³opaki zu¿y³y ju¿ ca³y proch za rad± pewnego W³ocha postanowi³ poradziæ sobie sposobem dziadków (lub mo¿e raczej dziadków dziadków?) i zbudowaæ trebusz. ¬ród³o podaje tylko, ¿e kamieñ spad³ w miejscu z którego wylecia³, natomiast historia ¿e zniszczy³ machinê i zabi³ obs³ugê jest dorabiana.
A po za mn± osób które siê pouszkadza³y by³o wiêcej, niektórzy zrobili to raz a dobrze ->
Guardian z 31.10.2005 r. icon_sad.gif

CYTAT(Filu @ 20:11 02.10.2006) *
Chcia³em równie¿ spytaæ jak to by³o z wystêpowaniem trebuszy - osobi¶cie kojarz± mi sie z zachodni± europ± i jako¶ ich nie widze oczami wyobra¼ni w Polsce
Polecam zamiast oczami wyobra¼ni popatrzeæ oczami przekazów ¼ród³owych. Polecam ³atwo dostepn± Polsk± technikê wojskow± do 1500 roku pod redakcj± Andrzeja Nadolskiego oraz nieco trudniej uchwytn± i starsz± pozycjê Z dziejów techniki wojennej w dawnej Polsce Tadeusza Nowaka. Czy tak trudno uwierzyæ, ¿e w ¶redniowieczu Polska nie le¿a³a nad Pustyni± Gobi tylko gdzie¶ w okolicy krêgu kultury zachodnioeuropejskiej?
Wneku
Witam!
Ja mam takie pytanie: nie wiecie jaki jest najwiêkszy obecnie trebusz w polsce? Bo ja koñczê ju¿ machinê o¶ na 4m ramie 7.3m przeciwwaga 600-800kg (¿ycie poka¿e jaka bêdzie smile.gif) (z symulacji programem Donalda Siano (nie pamietam jak sie nazywa) wychodzi zasiêg rzêdu 250-300m pociskiem o macie 5kg) I czy mo¿liwe ¿e bêdzie to najwiêkszy trebusz czy jest jaki¶ jeszcze wiêkszy? By³by prawdopodobnie skoñczony w te ferie (u nas dzisiaj jest ostatni dzieñ) ale niestety siê ¶nie¿ek zesypa³ i stanê³o wszystko smile.gif
Piotr Paruch
Z moich informacji wynika, że obecnie prymat należy do Ciebie. Dotąd były dwa w Polsce, o bardzo podobnych parametrach, Wyrzutek (mojej konstrukcji, sprzedany do Uniejowa) - do osi 2,8, ramię całe 490 cm w tym dłuższa część 375 cm; oraz nieznacznie chyba wyższy trebusz Bractwa Rycerskiego Kasztelanii Krzywińskiej.
Ale cieszyć się przewodzeniem będziesz nie za długo - najdalej w lipcu stanie moja całkiem nowa, budowana dla zamku w Chudowie Czarna Rozpacz: 4,30 do osi, ramię 7,9 m, przeciwwaga 1,3 t smile.gif
Kalkulowany zasięg to 200 m przy 15 kg. Symulator Siano wielu rzeczy nie uwzględnia, zawyża z zasady wyniki. O wiele dokładniejszy jest ATreb, dostępny na tej stronie, bardzo dobrze się się sprawdził przy Wyrzutku. WinTrebStar dla Czarnej Rozpaczy przewiduje 240 m przy 15 kg i 510 m dla 5 kg...
Wneku
Atreba znam, tylko demo to tak... bez komentarza smile.gif a zresztą życie pokaże jak będzie smile.gif
Może keidyś zrobię jeszcze większego, (jakbym wcześniej wiedział o Państkich planach tobym powiększył go o te pół metra, ale plany powstaly już rok temu, a wtedy tylko o tym mniejszym wiedziałem smile.gif )ale napewno nie w najbliższej przyszlości, narazie mamy tego i jeszcze taki onager maly (nawet nieźle wyszedł choć kilka elementów naciągu to narazie prowizorka, ramie ma 1,3-1,5m dlugości (to co mieliśmy strzeliło i jescze nie ma nowego wiec nie wiem ile będzie mieć), obecnie wsadzone jest coś żeby liny luźno nie wisialy, to mieżyłem wagą smile.gif to moment obrotowy jak w pionie rmaie to 600 Nm, więc nie jest tak źle, moge foty dać jak ktoś chce;) ze 200m 1 kg wychodzilo na symulacjach (więcej niż mój pierwszy trebusz haha smile.gif ) a na żywo to założymy nowe ramie i w przysżłym tygodniu sie okaże smile.gif ) a w przysżłości myślę o znalezieniu dotacji na budowę balisty jakiejś, ale to odlegle plany smile.gif
Właśnie, taki problem mam: bo ten onager robiłem w oparciu o plany z książki E. Marsdena, tylko że te plany znalazłem na stronie K. Suleskiego, a samej książki szukalem po różnych bibliotekach w katowicach, tarnowie i nigdzie nie ma. Nie wie ktoś gdzie można ją zdobyć?
mardinus
Witam.

Fajnie - bedzie pare machin w Polsce :-)

Ja w³a¶nie sk³adam swoj± (Cerbera)
Ramiê d³ugo¶ci 500cm - do osi 350 , wysoko¶æ konstrukcji ok 300cm
Ko³a (6 szt) przeciwwaga -??

W tej chwili koñcze ramiê sk³adaæ i ko³a kleciæ.

Niestety zimno zmniejszy³o tempo prac przy konstrukcji.
Wneku
Tak wygl±da ten onager, tylko ramie wsadzone tymczasowe bo pierwsze strzeli³o, a to jest za s³abe by naci±gnaæ je i tylko jest po to by liny nie wisia³y lu¼no... jeszcze by siê kto¶ skusi³ bo tam wej¶æ mo¿na bez problemu bo to teren szko³y... z tego samego powodu mechanizm naci±gowy te¿ jest ¶ciagniêty. A co s±dzicie o takich pier¶cieniach? miejscowy tokarz je robi³ smile.gif mo¿e nie s± w 100% historyczne, ale wa¿ne ¿e wogóle s±.
A taki jest obecny stan trebusza. mamy maly klopot z o¶k±, b³±d wykonawcy smile.gif musimy tylko za³o¿yæ przed³u¿ki odpowiednie, ju¿ mamy gotowe, to wszystko bêdzie mocne jak trzeba smile.gif a ten trójnog to historyczny? bo podpatrzylem go kiedy¶ na discovery channel w programie gdzie ten d¼wig robili ¶redniowieczny i tam w³a¶nie takie co¶ mieli, a ramie 120kg wa¿y i zamiast wynajmowaæ kogo¶ ¿eby je za³ozy³ kopark± czy d¼wigiem to zrobili¶my takie co¶ smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.