Przegl±daj±c frehowy dzia³ "kuchnia" nie zauwa¿y³am ¿adnego takiego tematu a interesuje mnie to niezmiernie a ju¿ szczególnie wszelakie przepisy dotycz±ce s³odko¶ci. Zapraszam do podzielenia siê ró¿nymi miksturami z których wychodz± przepyszne ciasteczka itp.
Na pocz±tek piernik wg. "Compendium medicum auctum, to jest krótkie zebranie i opisanie chorób...".
We¼ miodu pra¶nego ile chcesz, w³ó¿ do naczynia, wlej do niego gorza³ki mocnej sporo i wody, sma¿ powoli szumuj±c, a¿ bêdzie gêsty, wlej do niecki, przydaj imbieru bia³ego, gwo¼dzików, cynamonu, ga³ek, kubebów, kardamonu, hany¿u niet³uczonego, skórek cytrynowych drobno krajanych, cukru ileæ siê bêdzie zda³o, wszystko z gruba przet³uk³szy, wsyp do miodu gor±cego, miarkuj±c ¿eby niezbyt by³o, zmieszaj, a jak miód ostygnie, ¿e jeno letni bêdzie, wsyp m±ki ¿ytniej ile potrzeba, umieszaj, niech tak stoi nakryto, a¿ dobrze wystygnie, potym wy³ó¿ na stó³, gnieæ jak najmocniej, przydaj±c m±ki ile potrzeba, potym nak³ad¼ cykaty krajanej albo skórek cytrynowych w cukrze sma¿onych, znowu przegnieæ i zaraz formuj pierniki, wielkie wed³ug upodobania porobiwszy, mo¿esz znowu po wierzchu tu i owdzie wtykaæ cykatê krajan±, do wierzchu pozyngowawszy piwem k³a¶æ do pieca i wyj±wszy je jak siê przepiek±, znowu je zyngowaæ miodem z piwem sma¿onym i znowu po wsadzeniu do pieca.
nieco wspó³czesny (bo z sod± a teraz ciê¿ko znale¼æ przepis na piernik bez sody albo proszku do pieczenia) ale naprawdê bardzo smaczny.
Piernik na piwie
50 dkg m±ki, po 1 szklance jasnego miodu i piwa, 4 jaja, 3/4 szklanki cukru, 25 dkg mas³a, 2 ³y¿eczki przyprawy do pierników, 1 ³y¿eczka sody, 10 dkg posiekanych orzechów w³oskich i laskowych
Miêkkie mas³o utrzeæ z cukrem i wci±¿ ucieraj±c dodawaæ po jednym ¿ó³tku. Nastêpnie dodaæ miód, przyprawy, a na koñcu wlaæ piwo. Wsypywaæ stopniowo przesian± m±kê wymieszan± z sod±, orzechy i starannie wymieszaæ, aby nie powsta³y grudki. Na koniec dodaæ sztywn± pianê z bia³ek.
Dwie pod³u¿ne foremki (12x25cm) wysmarowaæ t³uszczem, na³o¿yæ ciasto.
Piekarnik rozgrzaæ do ok. 200° C. Piec ciasto 50-55 minut. Po wyjêciu ostudziæ, szczelnie owin±æ, od³o¿yæ na 3 tygodnie. Przek³adaæ powid³ami ¶liwkowymi lub kremem budyniowym.