Witam!
CYTAT(Anna ¯uk)
Wolê poczekaæ a¿ zabierze siê za to kto¶ kto siê zna. Np. Blondi, o ile oczywi¶cie bêdzie mu siê chcia³o.
Chcieæ to mi siê chce, i to nawet bardzo, i to od pewnego ju¿ czasu, tylko jakby z czasem by³o nieco gorzej.
Ale poniewa¿ podobnie jak przedmówczynie nie wierzê w naukê tañców z sieci, to raczej bym siê na takiej stronie skupi³ na zebraniu informacji o zespo³ach tañca dawnego, by ka¿den jeden móg³ siê zorientowaæ, czy gdzie¶ w okolicy nie ma takiego zespo³u, by tam siê tañczyæ móg³ nauczyæ - co¶ na kszta³t takiego
www.early-dance.de, tylko bardziej lokalnie.
Do tego doda³bym trochê teorii o tym, co jest tañcem dawnym, a co tylko wspó³czesn± "podróbk±", bo jak widaæ czêsto i gêsto z odró¿nieniem tych dwóch spraw bywaj± problemy.
CYTAT(Anna ¯uk)
Co do strony z krokami: du¿o???? Przecie¿ tam s± same simple i double, no, dobra i dwa kroki galliardy.
Na stronie Library of Congress s± jeszcze takie kroki jak: continenza, seguito ordinario, seguito spezatto, fioretto ordinario, trabuchetto grave, saffice, destice, sequito spezatto schischiato, sequito battuto al canario. Co nie zmienia faktu, ¿e nadal to tylko u³amek kroków wymienionych przez Caroso.
CYTAT(Nammah)
je¿eli branle takie jak praczki i maltan s± niehistoryczne no to w takim razie historycznych nie znam..
Je¿eli mówimy o "historyczno¶ci", to trzeba dodaæ, o jak± epokê Ci chodzi. Jakby nie patrzeæ, branle te pochodz± z traktatu z koñca XVI wieku. A o 'Maltañskim' Arbeau pisze wprost, ¿e wymy¶lili go Rycerze Maltañscy i po raz pierwszy zatañczony by³ w po³owie XVI wieku. Wiêc na XV wiek jest jakby nieco ma³o historyczny.
CYTAT(Joanna)
(...) dla mnie ta ca³a dyskusja jest ¶mieszna, jak chc± robiæ stronke to prosze bardzo, ma³o takich na zagranicznych serwerach? (...)
Oczwi¶cie, jak kto¶ chce tak± stronê robiæ, to zabroniæ mu tego nie mo¿emy. Tyle, ¿e - jak widaæ - rodz± siê szybko pytania o wiarygodno¶æ takiej strony, by potem unikaæ przez parê kolejnych lat tu, na FREHA, pytañ w stylu:
"A podajcie mnie kroki do finlandzkiego turdiona i reela, bo wyczyta³em na takiej stronie, ¿e to s± tañce ¶redniowieczne i chcemy je w bractwie tañczyæ...". Z tego powodu s±dzê, ¿e lepiej, by takiej strony mia³o nie byæ, ni¿ ¿eby by³a i mia³a szerzyæ absolutnie b³êdne przekonania o tañcu dawnym.
CYTAT(Joanna)
Fakt na pewno znacie du¿o teorii, ale czy upowa¿nia to do takiego traktowania "m³odych". Troche samokrytyki!
Ale¿ w nas jest samokrytyka - i miêdzy innymi temu my nie robimy strony o tym, jak tañczyæ.
CYTAT(Joanna)
Ja mimo, ¿e te¿ troche czasu siedze w tym temacie i uczy³am siê od zawodowców to nie powiem o sobie, ¿e pieknie tañcze itp. itd. bo dosyæ du¿o wiem.
Có¿, ja te¿ o sobie nie powiem, ¿e piêknie tañczê. Ale staram siê, by za kilka lat móc powiedzieæ, ¿e tañczê (w miarê) poprawnie. A to sprawia, ¿e chcia³bym - i jak s±dzê, nie tylko ja - by na takiej stronie te¿ znalaz³y siê poprawne historycznie informacje. W koñcu rozmawiamy na forum rekreacji
historycznej, prawda?
Pozdrawiam serdecznie,
Blondi
PS. W sumie to chcia³em napisaæ tylko, ¿e ¯ukowa napisa³a ju¿ w zasadzie wszystko i dodaæ, ¿e siê z ni± zgadzam, ale znów siê rozpisa³em.