Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [inne] kroki w internecie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Stron: 1, 2
Tilla
mam pytanko!
czy zna ktos strony, na ktorych sa podane kroki do tancow od XIII-XVI wieku...ale po polskiemu!(ostatnio znalazlam po rosyjsku..wszystko fajnie, tylko cyrlice to ja srednio kumam :P )
pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelka pomoc!
Asik
coz po polsku opis korkow XVI wiecznych znajdziesz w ksiazce M. Drabeckiej."Tañce Historyczne, Zeszyt 2 i Zeszyt 1" Niestety nie ma jej w internecie.

Pozdrawiam
Tilla
dzieki wielkie! smile.gif
Luszko
Witam !smile.gif
Tillo czy mog³aby¶ zamie¶cic tutaj ten link do tej strony ?smile.gifO ile go posiadasz jeszcze smile.gif By³bym wdziêczny:)

Pozdrawiam:
Luszko:)
Tenshisan
Hmm ale zawsze mo¿na zrobiæ tak± stronê :D Jest kto¶ chêtny?? Ja pare tañców znam to mogê zrobiæ cosik devil.gif
Tilla
prosiê ;) http://villanella.ru/out.php?cat=.&subj=dances

pozdrawiam
Halldis(Naamah)
jest jeszcze ciekawa stronka z filmikami
http://memory.loc.gov/ammem/dihtml/divideos.html

mi bardzo duzo pomog³a...

Tenshisan, jeszcze sie pytasz... pewnie,ze sa chêtni...

pozdrawiam
Ania ¯uk
A ja jak zwykle sceptycznie: Tenshisan, lepiej nic nie pisaæ ni¿ zamieszczaæ na takiej stronie g³upoty. Parê tañców... ciekawe... pewnie kendera?
Co do strony z krokami: du¿o???? Przecie¿ tam s± same simple i double, no, dobra i dwa kroki galliardy. Sorry, ale Caroso w Nobilta di Dame wymienia ich 68! ¯eby choæ 1/4 tam zamie¶cili.... Poza tym s± to tylko kroki renesansowe. XV-wiecznych jako¶ nie umie¶cili.
Halldis(Naamah)
Anna ¯uk, sugerujesz,¿e swoim referacie o branlach uczysz wiêcej...??
Mi du¿o da³y... bo jak kto¶ nie potrafi tañczyæ w ogóle i tylko przelotem kto¶ co¶ pokazê to takie filmiki co¶ daj±...
ale moze mas zjeszcze co¶ do zaprezentowania?
CYTAT
lepiej nic nie pisaæ ni¿ zamieszczaæ na takiej stronie g³upoty
nie wiesz co by zamie¶ci³... chyba,ze rozmawia³a¶ z ch³opakiem... bo ja chêtnie bym zobaczy³a co sp³odzi³.. gdyby to by³a która¶ z wersji nie¶miertelnego Kendera to wtedy by¶my mogli co¶ o tym powiedzieæ... ;)
ale zgadzam siê,ze je¿eli ma to nic nie wnosiæ to lepiej nie robiæ... Tenshisan, moze powiesz nam jakie tanca by¶ móg³ zaprezentowaæ???

pozdrawiam
Ania ¯uk
Po pierwsze: Anna ¯uk to moje imiê i nazwisko, a nie ksywka i jako takie odmienia siê przez przypadki. Dobrze by by³o gdyby¶ pamiêta³a o tym.
Po drugie: w referacie o branlach piszê o branlach. Nie ma tam zbyt skomplikowanych kroków. I nie napiszê o niczym wiêcej bo a) nie p³ac± mi za to, B) nauka tañca przez czytanie o krokach to bzdura. Tañczê jaki¶ czas wiêc uprzedzaj±c Twoje pytanie: tak, uwa¿am siê po 9 latach tañczenia za osobê mog±c± siê wypowiedzieæ na ten temat!

To co piszê do serwisu Bagrita jest raczej wstêpem teoretycznym, daj±cym blade pojêcie osobom chc±cym siê zajmowaæ tañcami, maj±cym zachêciæ ich do w³asnych poszukiwañ. I raczej nie podzielê siê tam wiedz± zdobyt± na kursach. Jak kto¶ chcia³by siê uczyæ w Lolicie tañców to zawsze mo¿e przyj¶æ. Przychodz± osoby z innych grup i jako¶ nie zosta³y zjedczone ani jak s±dzê nie czuj± siê dyskryminowane.
Tak, nie wiem co Tenshisan by zamie¶ci³, ale siê spodziewam... Poniewa¿ nie kojarzê ¿adnej grupy tañca ze S³upska. A obracaj±c siê w tym tanecznym bagienku jaki¶ czas kojarzê ludzi którzy maj± co¶ do zaprezentowania. Oczywi¶cie, mo¿liwe, ¿e mile bym siê rozczarowa³a, ale jestem realistk± i w cuda nie wierzê.
Anna Wojciechowska
Nammah, po samym czytaniu kroków i obejrzeniu kilku filmików nie nauczysz siê tañca. Bo kroki s± baraardzo ogólnie spisane, a przecie¿ restza cia³a tez tañczy, a do tego same kroki mozna na kilka ró¿nych sposobów interpretowaæ... nie mówi±c ju¿ o tym, ¿e kazdy nauczyciel tañca ma swój w³asny styl...

Niestety trzeba zainwestowaæ w kursy tañca, jesli chcesz mieæ jako takie pojêcie o tañcu (nie chodzi mi o potañcówkiw t³umie na koncertach)... I nie chodzi mi tutaj o dwie godziny nauki w zaprzyja¼nionym bractwie, ale o kurs u doswiadczonego tañcerza. Zapewne wszelkie informacje o ró¿nych kursach pojawia siê tutaj...

CYTAT

chyba tutaj nikt prezentowaæ siê nie musi...
Ania ¯uk
CYTAT

Mam, mam,ale niektóre rzeczy tylko Piotrusiowi devil.gif wybaczcie nie mog³am siê powstrzymaæ, najwy¿ej Janek da mi bana bigsmile2.gif
A na serio, niestety, lansujê siê dalej i na Bagrittonie niebawem pojawi± siê moje wypocinki. Tym razem niestety nie zainteresuj± Ciê, bo o mr Playfordzie i kontredansach.
Halldis(Naamah)
Ja jestem po prostu przeciwna zniechêcaniu ludzi do robienia czegokolwiek... Je¿eli ch³opak ma aspiracje to prosze bardzo..po fakcie bêdzie mo¿na oceniaæ.. ;)
¯e tañca przez internet siê nie nauczê to jest oczywiste,ale jest to zawsze jaka¶ podstawa i miniamlen pojêcie przed wspomnianymi przez was kursami...
Ja nie umiem tañczyæ i nie uwa¿am,ze jestem znawc± w ym teamcie,ale a nó¿ podstawowe kroki/filmik komu¶ pomog±... bo dizêki nim i pomocy osób z innego bractwa co¶ tam potrafie popodskakiwaæ jak jest taka potrzeba..smile.gif

pozdrawiam
Asik
Nie chodzi tu nikomu o zniechecanie ludzi do robienia czegokolwiek, ale jak juz sie ktos za cos bierze niech robi to porzadnie. Osobiscie uwazam,ze jesli na takiej stronce mialby sie znalezc Kender.. no to Kochani wybaczcie, bo w ktorym miejscu to kolo tancow dawnych stalo???;/
Co do krokow - zgadzam sie z przedmowczyniami;p ze samo czytanie o krokach w necie nic nie daje, poniewaz roznie ludzie interpretuja te same wersy. Nawet z kursami jest tak, ze nie zawsze moze odpowiadac Ci styl prowadzacego lub jego interpretacja danego kroku czy tanca, jesli jakos sie na tym znasz czy zajmujesz sie tym.
Podstawa przez internet jest marna, gdyz taniec to nie czytanie a ruch!!! Teoria musi isc razem z praktyka.
POjawia sie tez pytanie Nammah czy potrafisz podskakiwac cos co jest historyczne czy tylko jest za takowe przez niektorych uwazane. devil.gif

pozdrawiam
Halldis(Naamah)
CYTAT
ale jak juz sie ktos za cos bierze niech robi to porzadnie

ponawiam pytanie: sk±d wiesz co by tam da³...? Tenshisan, jak narazie sie nie wypowiedzia³ na ten temat.. (z czego mo¿na wnioskowaæ,ze macie racjê... ;),ze znalaz³by siê tam kender)

CYTAT
POjawia sie tez pytanie Nammah czy potrafisz podskakiwac cos co jest historyczne czy tylko jest za takowe przez niektorych uwazane
je¿eli branle takie jak praczki i maltan s± niehistoryczne no to w takim razie historycznych nie znam..smile.gif Ale na biesiady uwa¿am,ze wystarczy...smile.gif

pozdrawiam

ps. powtarzam.. nie umiem tañczyæ... cool.gif ;) dlatego temat "kroki w internecie" mnie interesuje... pozdrawiam
Ania ¯uk
No co¿, je¶li kto¶ lubi marnowaæ energiê, zrobiæ stronê która nic nie wnosi to proszê bardzo. Ja tam bêdê mog³a razem z moimi pod³ymi znajomymi trochê siê po¶miaæ. Wolê poczekaæ a¿ zabierze siê za to kto¶ kto siê zna. Np. Blondi, o ile oczywi¶cie bêdzie mu siê chcia³o.
Bosz.... taniec przez internet to nie podstawa. Je¶li kto¶ nie umie tañczyæ to zaczynanie od internetu jest najgorszym sposobem. Uczy siê jaki¶ dziwnych manier, czasem co¶ ¼le podpatrzy, a nikt mu nie powie, ¿e to nie tak. A z³e nawyki utrwalaj± siê bardzo szybko. Gorzej potem z wyrugowaniem. To tak jak w szermierce- je¶li zaczynasz od walki a nie od nauki wykonywania pchniêæ i zas³on, to potem miesza siê jak w garze zupy. Wiem, bo sama mam taki problem.
Podskakiwanie to nie taniec.
I zróbmy rozró¿nienie miêdzy osobami, które tañcz±, bo uwa¿aj± taniec za sztukê, a takimi, które chc± ubraæ siê w kiecki i wyst±piæ na pokazie ze s³om± po to ¿eby zarobiæ. Nie mówiê, oczywi¶cie, ¿e zarabianie pokazami to co¶ z³ego, w ¿adnym razie. Ale to tak jak przygotowanie piêknego uk³adu a m³ócka kolesi, którzy puchn± po dwóch machniêciach mieczem. Pewnie, ¿e niewielu to doceni, ale akurat ja sobie ceniê opinie osób znaj±cych siê a nie t³umu w supermarkecie.
Wracaj±c jeszczze do mojego sceptycyzmu je¶li chodzi o zrobienie takiej stronki z krokami. To jest jak z ikonografi± do stroju- mam, udostêpnie, ale nie takiej kiecki jak± szyjê sobie sama. Bo zobaczenie osoby w takiej samej kiecce popsu³oby mi humor. Podobne wra¿enie by³o na "korowodzie" kiedy po kolejny zespól tañczy³ spagnolettê, hiehie. Ka¿dy ma jaki¶ repertuar, z ktorym chce siê zaprezentowaæ i byæ orginalny. Dlatego swoich "pere³ek", dopieszczonych i dopracowanych na 100% w necie nie umie¶ci. Ja mogê wrzuciæ kroki do branli, bo to s± tañce do zabawy, a nie do prezentacji. No, przynajmniej nie naszego zespo³u(hehehe, tak, cierpiê na przerost ego devil.gif ).
A nowi, có¿, zazwyczaj maj± pod górkê. Ale mowe najpierw warto ruszyæ g³ow± a nie zajmowaæ siê czym¶ co efektów nie przynieise. Takie s± dobre rady cioci Kloci bigsmile2.gif
Asik
Co do Branli to sa dobre do skakania po piwie moze i tak choc niektorym nawet wtedy sie nogi placza! cool.gif
jasne, ze kazdy zespol ma swoje perelki, ktore z trudem zdobywa rozczytuje i etc. i na szerszym forum tym by sie dzielic nie chcial. Nie wiem czy znam jakis zespol Tanca Dawnego ktory by chcial na jakims pokazie zarzucac branlami cool.gif
Rozumiemy,ze tenat Cie interesuje, mimo iz nie umiesz tanczyc, bo zapewne jakos chcialabys sie nauczyc. Z tym, ze Zuczek ma racje net to nie najlepsze miejsce i sposob na to. Chyba sobie nie zdajesz sparwy jak trudno jest potem wyplemiac zle nawyki?! angsad.gif
Jesli chcesz sie nauczyc tanczyc... najlepiej zapisz sie na jakis kurs czy zglos sie do jakeigos zespolu.
Czy branle do biesiady wystarcza to pojecie wzgledne! Swoja droga czesto ubolewam nad tym,ze najchetniej ludzie skacza branle zamist siegnac po troche ambitniejszy repertuar, ktory daje tyle samo radosci (z pewnoscia koneserom devil.gif) jak nie wiecej, nie tylko dla tych co tancza ale i dla tych co ogladaja! devil.gif
Tunia
z tych filmików które s± w necie w ¿yciu i nigdy bym siê niczego uczyc nei chcia³a - chyba, ¿e podskakiwania jak s³oñ...
ciê¿ka masakra w wiêkszo¶ci.

lepiej uczyæ siê od kogo¶ kto umie... i to umie dobrze
Halldis(Naamah)
CYTAT
lepiej uczyæ siê od kogo¶ kto umie... i to umie dobrze

Nie zparzeczam... smile.gif
Joanna
Witam

Gadanie gadanie... dla mnie ta ca³a dyskusja jest ¶mieszna, jak chc± robiæ stronke to prosze bardzo, ma³o takich na zagranicznych serwerach?, a¿ takie oburzenie co poniektórych wydaje mi siê bufonad±. Co innego u¶wiadomiæ cz³owieka a co innego zdo³owaæ.
Widzia³am trochê zespo³ów amatorskich i jak dla mnie nikt z nich nie dorównuje zawodowcom (a i niektórzy zawodowcy s± tacy sobie), Wy,choæ zajmujecie siê tañcem tak d³ugo i wk³adacie tyle pracy,to jednak ci±gle jest to tylko "odtañczenie" kroków przynajmniej z punktu widzenia obserwatora.
Fakt na pewno znacie du¿o teorii, ale czy upowa¿nia to do takiego traktowania "m³odych". Troche samokrytyki!
Ja mimo, ¿e te¿ troche czasu siedze w tym temacie i uczy³am siê od zawodowców to nie powiem o sobie, ¿e pieknie tañcze itp. itd. bo dosyæ du¿o wiem.
Taniec jest (powienien byæ) dla nas amatorów zabaw±, czym¶ co daje rado¶æ... a tu widze podej¶cie typu "wy¿ej s..m ni¿ ass.gif mam" przykro siê cz³owiekowi robi.

A tak z innej beczki.
Ostatnio mam rozterkê czy moge tañczyæ branle (o dworskich ju¿ nie wspomne) w XIIIw ciuchach lub nawet pózniejszych np. XVw, k³óci siê to z epok±, ale czym innym urozmaicaæ czas na ucztach.
Co do XV to mo¿na zawsze tañczyæ dworskie XVw ale wtedy to i w dworskich strojach...

A co Wy my¶licie?

pozdrawiam
Embla
Ja osobi¶cie siedze w tañcu celtyckim, ze szczególnym naciskiem na tañce irlandzkie. I od razu mogê powiedzieæ, ¿e osoba pocz±tkuj±ca powinna jak najdalej trzymaæ siê od wszelkich "¼róde³ internetowych", gdy¿ na pewno nie ma wystarczaj±cej wiedzy pozwalaj±cej na odró¿nienie w³a¶ciwych kroków od tych, które kto¶ poda³ jako historyczne, bo mu kto¶ powiedzia³, bo gdzie¶ us³ysza³ etc. Oczywi¶cie internet obfituje w ró¿nej ma¶ci strony prezentuj±ce opisowo (SIC!) tañce, a tak¿e we wszelakiego rodzaju "filmy instrukta¿owe" (owszem, taki np.: Michael Flatley faktycznie ma umiejêtno¶ci, ale po pierwsze: amator nie za³apie kroków przy tempie, w jakim owe tañce s± prezentowane, po drugie wszelakie taneczne show - w przypadku tañców irlandzkich - prezentuj± kroki nowoczesne, nie historyczne).

Oczywi¶cie gdy mówimy o tañcu irlandzkim czy szkockim (przy tañcach bretoñskich jest ju¿ nieco gorzej) jest du¿o ³atwiej, gdy¿ jest coraz wiêcej szkó³ i instruktorów, zdajê sobie sprawê, ¿e przy tañcach dawnych mo¿e tu wyst±piæ pewna trudno¶æ.

Jednak najwa¿niejsze jest - szczególnie dla pocz±tkuj±cych - znale¼æ cenionego i uznanegoc "nauczyciela", a ju¿ na pewno trzymaæ siê z dala od w±tpliwej jako¶ci i wierno¶ci ¼róde³ internetowych. Bardzo ciê¿ko pozbywaæ siê z³ych nawyków.
Blondi
Witam!

CYTAT(Anna ¯uk)
Wolê poczekaæ a¿ zabierze siê za to kto¶ kto siê zna. Np. Blondi, o ile oczywi¶cie bêdzie mu siê chcia³o.

Chcieæ to mi siê chce, i to nawet bardzo, i to od pewnego ju¿ czasu, tylko jakby z czasem by³o nieco gorzej. icon_rolleyes.gif Ale poniewa¿ podobnie jak przedmówczynie nie wierzê w naukê tañców z sieci, to raczej bym siê na takiej stronie skupi³ na zebraniu informacji o zespo³ach tañca dawnego, by ka¿den jeden móg³ siê zorientowaæ, czy gdzie¶ w okolicy nie ma takiego zespo³u, by tam siê tañczyæ móg³ nauczyæ - co¶ na kszta³t takiego www.early-dance.de, tylko bardziej lokalnie. smile.gif Do tego doda³bym trochê teorii o tym, co jest tañcem dawnym, a co tylko wspó³czesn± "podróbk±", bo jak widaæ czêsto i gêsto z odró¿nieniem tych dwóch spraw bywaj± problemy.

CYTAT(Anna ¯uk)
Co do strony z krokami: du¿o???? Przecie¿ tam s± same simple i double, no, dobra i dwa kroki galliardy.

Na stronie Library of Congress s± jeszcze takie kroki jak: continenza, seguito ordinario, seguito spezatto, fioretto ordinario, trabuchetto grave, saffice, destice, sequito spezatto schischiato, sequito battuto al canario. Co nie zmienia faktu, ¿e nadal to tylko u³amek kroków wymienionych przez Caroso.

CYTAT(Nammah)
je¿eli branle takie jak praczki i maltan s± niehistoryczne no to w takim razie historycznych nie znam..smile.gif

Je¿eli mówimy o "historyczno¶ci", to trzeba dodaæ, o jak± epokê Ci chodzi. Jakby nie patrzeæ, branle te pochodz± z traktatu z koñca XVI wieku. A o 'Maltañskim' Arbeau pisze wprost, ¿e wymy¶lili go Rycerze Maltañscy i po raz pierwszy zatañczony by³ w po³owie XVI wieku. Wiêc na XV wiek jest jakby nieco ma³o historyczny. tongue.gif

CYTAT(Joanna)
(...) dla mnie ta ca³a dyskusja jest ¶mieszna, jak chc± robiæ stronke to prosze bardzo, ma³o takich na zagranicznych serwerach? (...)

Oczwi¶cie, jak kto¶ chce tak± stronê robiæ, to zabroniæ mu tego nie mo¿emy. Tyle, ¿e - jak widaæ - rodz± siê szybko pytania o wiarygodno¶æ takiej strony, by potem unikaæ przez parê kolejnych lat tu, na FREHA, pytañ w stylu: "A podajcie mnie kroki do finlandzkiego turdiona i reela, bo wyczyta³em na takiej stronie, ¿e to s± tañce ¶redniowieczne i chcemy je w bractwie tañczyæ...". Z tego powodu s±dzê, ¿e lepiej, by takiej strony mia³o nie byæ, ni¿ ¿eby by³a i mia³a szerzyæ absolutnie b³êdne przekonania o tañcu dawnym.

CYTAT(Joanna)
Fakt na pewno znacie du¿o teorii, ale czy upowa¿nia to do takiego traktowania "m³odych". Troche samokrytyki!

Ale¿ w nas jest samokrytyka - i miêdzy innymi temu my nie robimy strony o tym, jak tañczyæ. tongue.gif

CYTAT(Joanna)
Ja mimo, ¿e te¿ troche czasu siedze w tym temacie i uczy³am siê od zawodowców to nie powiem o sobie, ¿e pieknie tañcze itp. itd. bo dosyæ du¿o wiem.

Có¿, ja te¿ o sobie nie powiem, ¿e piêknie tañczê. Ale staram siê, by za kilka lat móc powiedzieæ, ¿e tañczê (w miarê) poprawnie. A to sprawia, ¿e chcia³bym - i jak s±dzê, nie tylko ja - by na takiej stronie te¿ znalaz³y siê poprawne historycznie informacje. W koñcu rozmawiamy na forum rekreacji historycznej, prawda?

Pozdrawiam serdecznie,
Blondi

PS. W sumie to chcia³em napisaæ tylko, ¿e ¯ukowa napisa³a ju¿ w zasadzie wszystko i dodaæ, ¿e siê z ni± zgadzam, ale znów siê rozpisa³em. bigsmile2.gif
Ania ¯uk
Je¶li ¶mieszna, to po co zabierasz w niej g³os? Pewnie, ¿e jak bêda chcieli zrobiæ stronkê to zrobi±, ale niech siê potem nie dziwi± komentarzom.
KOD
a¿ takie oburzenie co poniektórych wydaje mi siê bufonad±
¶wietnie- w³a¶nie dlatego chcia³am zmieniæ nazwê naszwego zespo³u na bufony devil.gif

CYTAT
Widzia³am trochê zespo³ów amatorskich i jak dla mnie nikt z nich nie dorównuje zawodowcom (a i niektórzy zawodowcy s± tacy sobie), Wy,choæ zajmujecie siê tañcem tak d³ugo i wk³adacie tyle pracy,to jednak ci±gle jest to tylko "odtañczenie" kroków przynajmniej z punktu widzenia obserwatora.

No co Ty nie powiesz? Widzê, ¿e te¿ jeste¶ znawczyni±... Ja akurat uwa¿am, ¿e Chastelana jest bardzo dobrym zespolem. Ich widzia³a¶? A mo¿e by³a¶ na przegl±dzie organizowanym przez Pawanilê? Na Korowodzie? Bo ja sobie Ciebie tam nie przypominam, a poziom zespo³ów by³ dobry. Pewnie, ¿e nie jeste¶my zawodowcami, przynajmniej nikt z nas nie ma nalecia³o¶ci baletowych.
Odtañczenie kroków? Rzeczywi¶cie, chyba bywasz na innych imprezach ni¿ my.
A ja powiem o sobie, ¿e tañczê dobrze. Nie bêdê siê bawiæ w fa³szyw± skromno¶æ. Jestem amatork± i nie bêdê nigdy zawodowcem, to jasne. Ale nie mam zamiaru bawiæ siê w fa³szyw± skromno¶æ i twierdziæ, ¿e tak sobie tylko podrygujemy. Mi daje rado¶æ jak najlepsze tañczenie, ci±g³e pracowanie nad technik±, opracowywanie nowych choreografii.

CYTAT
Co do XV to mo¿na zawsze tañczyæ dworskie XVw ale wtedy to i w dworskich strojach...

A na ten temat to dyskusja ju¿ by³a, poszukaj sobie.... Nie bêdê nic pisaæ, bo przecie¿ by³oby to przechwalanie siê i wywy¿szanie.... devil.gif
Blondi
CYTAT(Joanna)
A tak z innej beczki.
Ostatnio mam rozterkê czy moge tañczyæ branle (o dworskich ju¿ nie wspomne) w XIIIw ciuchach lub nawet pózniejszych np. XVw, k³óci siê to z epok±, ale czym innym urozmaicaæ czas na ucztach.

A co Wy my¶licie?

I to jest dobry temat na dyskusjê! smile.gif

Mówi±c krótko (dla odmiany bigsmile2.gif ), jestem przekonany (choæ argumenty na poparcie tej tezy s± mocno poszlakowe), ¿e sposród znanych nam branli, prostsza ich czê¶æ mog³a wystêpowaæ wcze¶niej, a nawet du¿o wcze¶niej ni¿ ¿y³ Arbeau. Przes³ank± t± tezê argumentuj±c± jest szerokie rozpowszechnienie branli - lub tañców bardzo je przypominaj±cych. Czas jaki¶ temu by³ o tym w±tek na li¶cie RenDance i wpierw podano argument, ¿e "wariacje 'Branle Double' mo¿na znale¼æ od Portugalii po Syberiê, nawet wspó³cze¶nie", innym razem kto¶ zauwa¿y³ taniec bardzo przypominaj±cy "Branle de la Guerre" (Branle Wojenny) tañczony przez wspó³cze¶nie ¿yj±cych Czeczenów. To tylko poszlaki, ale je¿eli tak jest, to znacz±co bardziej ten fakt przemawia za wcze¶niejszym rodowodem tych branli ni¿ za powstaniem ich w XVI-wiecznej Francji. Rzecz jasna, mogê siê w tej kwestii absolutnie myliæ. icon_wink.gif
Dodam jeszcze, ¿e o niektórych z branli Arbeau wyra¼nie pisze (Maltañski, Hermit, Clog), ¿e powsta³y mu wspó³cze¶nie. Tych osobi¶cie bym siê wystrzega³ przy odtwarzaniu XV i wcze¶niejszych wieków.

W kwestii dworskich strojów polecam przypomnieæ sobie ten w±tek albo jeszcze lepiej wyk³ad Barbary na tegorocznej Cracovii Danzy. smile.gif

Pozdrawiam,
Blondi
Halldis(Naamah)
Anna ¯uk, ¿yczê dalszych sukcesów w profesjonali¼mie i bufonadzie... zgadzam siê Joann±...;)
A Blondiemu bardzo dizêkujê za rozwianie w±tpliwo¶c co do filmików (bo sama siê na tym nie znam)
Co do branli... jest ju¿ taki temat.. wiêc nic dodaæ nic uj±æ...

pozdrawiam
Wasek
hihihihih

Tematr mi obcy ale ubawi³em sie po pachy cool.gif cool.gif cool.gif
Ludzie nie macie co robiæ tylko mówiæ kto jest bufonem a kto nie.
Ja wyznaj teorie , ¿e nale¿y pomagaæ m³odym i ma³o do¶wiadoczyn jednak nie mysle, ze najgorsze co istnieje to dawnie na tacy wszystkie . Najwa¿niejsze jest wzbudzenie w kim¶ chêci do tego ¿eby co¶ zrobil i sie uczy³.
Jednak chyba najgorsze co moze byæ to robic cos ¼le i sie upieraæ, ¿e jest dobrze a do tego t³umaczyæ sie tym, ¿e jest sie m³odym i dopiero zaczyna.

to chyba tyle.

PS.
Boze napiasa³em pierwszgo posta w tym temacie bigsmile2.gif
PS 2
A anie ¯uk znam i chyba, raczej,...............no na bank Bufonka nie jest smile.gif

Pozdrawiam
Wasek
Joanna
Zabieram g³os bo patrzeæ ju¿ nie mogê na to...
Znawc± nigdy siê nie nazwa³am, ale tak siê sk³ada, ¿e mam porównanie i jak powiedzia³am widzia³am du¿o zespo³ów, widzia³am jak piêknie mo¿na tañczyæ.
Na Korowód nie pojecha³am bo ju¿ widzia³am co prezentuje znamienita wiêkszosæ zespo³ów tam wystêpuj±cych i nikt mnie szczególnie nie zachwyci³, poprawnie nie znaczy wspaniale. Od Pawanili bardziej zachwyca mnie Flori Pari smile.gif
Aniu chcia³am zaproponowac Wam nazwê Les Bouffons ju¿ w poprzednim po¶cie ale siê powstrzyma³am. Z pewnej naszej rozmowy wyda³o mi siê, ¿e jeste¶ mi³± osob±, ale chyba za bardzo siê irytujesz pogl±dami innych ludzi. Ja wojny nie szukam, ale nie lubiê z³o¶liwo¶ci.
CYTAT(Blondi)
jestem przekonany (choæ argumenty na poparcie tej tezy s± mocno poszlakowe), ¿e sposród znanych nam branli, prostsza ich czê¶æ mog³a wystêpowaæ wcze¶niej, a nawet du¿o wcze¶niej ni¿ ¿y³ Arbeau. Przes³ank± t± tezê argumentuj±c± jest szerokie rozpowszechnienie branli - lub tañców bardzo je przypominaj±cych.

Blondi - tak zgadzam siê - branle czy bassa danza wystêpowa³y wczesniej (sam Arbeau o tym wspomina³)tylko jak bardzo, 100 czy 200 lat??
Pamiêtam jak Marie Claire mówi³a, ¿e jaki¶ taniec opisywany przez Arbeau tañczy siê jeszcze w jej rodzinnych stronach. smile.gif
Przypomnij prosze o czym mówi³a Barbara bo jakos umknê³o mi z pamiêci. smile.gif

Nammah a Ci radzê pojechanie na jaki¶ kurs np. Cracovia Danza lub do Wroc³awia czy innej Wierzbnej bo tutaj niczego praktycznego siê nie dowiesz. Tu zgadzam siê z przedmówcami - z netu tañczyæ sie nie nauczysz.

Pozdrawiam smile.gif
Halldis(Naamah)
Zastanwia³m sie nad Pive, anwet ju¿ z ani± o tym rozmawia³m, ale niestety termiany spotkañ póki co mi nie pasuj±... ale nie zostawiê tego tak.. Prêdzej czy pó¼niej bede tañczyæ.. smile.gif
A ¿eby nie offtopicowaæ, to tylko dodam,¿e w tej dyskusji nie mam ju¿ nic do powiedzenia... i dizêkujê wszystkim za"mi³±" rozmowê

pozdrawiam

edit: Anna ¯uk mo¿esz to traktowac jako z³o¶liwo¶æ... skoro Ty te¿ uwielbiasz byæ taka
Ania ¯uk
A ja Nammah sobie ¿yczê, ¿eby¶ jednak odmienia³a moje imiê i nazwisko, tak jak Ciê prosi³am. Skoro pordukujesz tyle bezsensownych postów, to chyba starczy Ci czasu na napisanie tego a nie odpowied¼ automatyczn±.

Joanna: a ja uwielbiam byæ z³o¶liwa. Có¿, przynajmniej inni mog± poczuæ siê przez to lepsi. Ja do miana matki Teresy nie mialam zamiaru nigdy kandydowaæ.
Co do Flori Pari- tak siê sk³ada, ¿e 1/3 tego zespo³u tañczy w Pawanili....
Dorota Pawlicka
Kino Bambino, nie ma co bigsmile2.gif ¯uku, czy nie przypomina Ci to rozmowy o historyczno¶ci strojów na forum Loricy? Tam te¿ pada³y zarzuty, ¿e zniechêcamy innych "wygórowanymi" wymaganiamy i ¿e ich do³ujemy zamiast prowadziæ za r±czkê. Tacy jeste¶my be! devil.gif
Tunia
Ania - to jeszcze nasz zespó³ zmnieni nazwê na The Buffons (¿eby odró¿niæ) i w ogóle bêdzie weso³o.

Sami bufoni psia krew.. jak my tak mo¿emy - twierdziæ, ¿e ca³kiem nie¼le, ba wrêcz dobrze, tañczymy.

Zero skromno¶ci :D

pozdrawiam tanecznie, w Nowym Roku wracam na treningi cool.gif
Ania ¯uk
Blondi, bo te mimed branle to by³y czê¶ci przedstawieñ. Przynajmniej tak pisze Arbeau. Maltañski, nie jest, jak czêsto s³ysza³am tañcem przywiezionym z Malty (czyli niby narodowy) tylko u³o¿onym przez Kawalerów Maltañskich na jak±¶ dworsk± maskaradê. Arbeau specjalnie to podkre¶la, wiêc my¶lê, ¿e i za jego czasów ró¿ne kwiatki na temat pochodzenia tañców mówiono.
Inne poszlaki, o których te¿ dyskutowano, to to, ¿e na ró¿nych ilustracjach przedstawiono tancerzy w ustawieniach "branlowych". Pewnie, mog³y to byæ jakie¶ inne, podobne tañce korowodowe lub ko³owe, ale analizuj±c zachowane choreografie XV-wiecznych tañców to nie wiadomo dok³adnie które to mog³yby byæ. Dlatego powsta³a hipoteza, ¿e to branle, a nawet je¶li nie dok³adnie te zapisane u Arbeau to, hmm, z braku lepszego okre¶lenia ich "przodkowie".
My¶lê, ¿e Barbara Sparti mówi³a to samo, co napisa³a we wstêpie do swojego t³umaczenia Ebreo. Ksi±¿ka ta by³a swego czasu dostêpna na amazonie, kto nie przegapi³ ten kupi³. Bardzo ciekawe, zw³aszcza, ¿e przytacza opisy z kronik i rêkopisów.

Aha, Blondi, jak dla mnie tañczysz bardzo ³adnie bigsmile2.gif

I jeszcze dwa s³owa co do stron zachodnich na temat tañców i pochodnych. Jaki¶ czas temu szuka³am informacji nt. bigrafii Playforda, znalaz³am stronê grupy zajmuj±cej siê tañcami i u nich notatkê o Playfordzie. Jako ¿e nie nie mog³am sobie przt³umaczyæ fragmentu wys³a³am mojej kole¿ance t³umaczce, która na szczê¶cie jest bardzo dok³adna i dociekliwa. I có¿ ona tam znalaz³a? Otó¿: In 1651 Charles I was under arrest and about to be beheaded.
I napisa³amniej wiêcej: "na lito¶æ bosk±, przecie¿ jego ¶ciêli w 1648,prawda, czy mi siê co¶ pomyli³o? Ale sprawdza³am!!!" I otó¿, tak to jest z tymi stronami.
Anna Bernadetta
Wasek:
"Ja wyznaj teorie , ¿e nale¿y pomagaæ m³odym i ma³o do¶wiadoczyn jednak nie mysle, ze najgorsze co istnieje to dawnie na tacy wszystkie . Najwa¿niejsze jest wzbudzenie w kim¶ chêci do tego ¿eby co¶ zrobil i sie uczy³.
Jednak chyba najgorsze co moze byæ to robic cos ¼le i sie upieraæ, ¿e jest dobrze a do tego t³umaczyæ sie tym, ¿e jest sie m³odym i dopiero zaczyna. "

Witam!
No wiêc ja sie te¿ wypowiem, ale z odniesienia...tu nie chodzi o to, ¿e kto¶ kogo¶ zniechêca. Ludzie maj± tendencjê do zdobywania celów po najmniejszej linii oporu. Kursy tañca dawnego u specjalistów kosztuj± np. 150 z³. za kurs ( dajmy na to 10 godzin) w obcym mie¶cie, gdzie musisz sobie zapewniæ jeszcze noclegi i wy¿ywienie. I ludziom sie nie chce. Za intermet p³ac± do 100 z³. miesiêcznie i teoretycznie maj± ca³y ¶wiat w swoim komuterze. W dodatku kursy nie s± prowadzone po polsku ( jedna dziewczynka z m³odego ZTD zarzuci³a mi, ¿e wszystkie dostêpne materia³y i kursy s± np. po angielsku, a ona jest tylko polskojêzyczna i co mia³am jej powiedzieæ...). I nie negujê teraz kursów, bo sama je¿d¿ê i zbieram na to pieni±¿ki ca³± zimê.
ZTD, które znam, prowadz± nabory, grupy pocz±tkuj±ce i inaczej nazywaj±ce sie treningi, na których mo¿na siê nauczyæ tañczyæ. Problem le¿y obok - to m³odzian musi chcieæ siê uczyæ. Nikt z ZTD nie bêdzie nikogo wyci±ga³ za uszy, bo mu za to nie p³ac±.

Có¿ - kroki w internecie to nie jest dobry sposób na naukê jakiegokolwiek tañca. Ostatnio poogl±da³am sobie trochê filmików ( a tak czasem ³a¿ê po necie) i rzuci³o mn± o wszystkie ¶ciany. Mo¿e nie jestem super znawc±, ale uwa¿nie s³ucham specjalistów i pilnie siê uczê...Nauka tañca ( jak ka¿dej rzeczy zwi±zanej z poruszaniem siê ) wymaga, ¿eby prowadz±cy pokaza³, wyt³umaczy³ "na ¿ywo", podszed³ i ustawi³ osobê w dobrej pozycji i wyt³umaczy³ jeszcze raz i jeszcze 5 razy. Internet Ci tego nie da. Pani z filimku nie widzi "Ciebie" i nie powie "Ci", co powinienie¶ poprawiæ, a w czym zacz±æ od pocz±tku.

Je¿eli chodzi o jak±kolwiek stronkê, to sk³aniam sie do pomys³u Blondiego na spis ZTD w naszej ma³ej Polsce.
Pozdrawiam-
AB

Ps. A swoich pere³ek nikomu nie dam devil.gif
Taka niedobra bêdê ...AB
Joanna
CYTAT(Anna ¯uk)
Joanna: a ja uwielbiam byæ z³o¶liwa. .

To wszystko wyjasnia...

CYTAT
Co do Flori Pari- tak siê sk³ada, ¿e 1/3 tego zespo³u tañczy w Pawanili

Ale jako¶ granie wychodzi im o wiele, wiele lepiej devil.gif

Ania B. - zgadzam siê smile.gif

pozdrawiam
Ania ¯uk
No nie, nie wszystko. Jestem z³o¶liwa w okre¶lonych sytuacjach i do okre¶lonych osób.
Granie? Pawanili? Oni tañcz± a graj± im do tañca zespo³y zaprzyja¼nione, z tego co pamiêtam ostatnio Ars Nova. No chyba, ¿e czego¶ nie wiem? Anca?
Mi chodzi³o o sk³ad tañcz±cych. Kasia tañczy w Pawanili.
Tomasz Rejf
Flori Pari to jest taki zespó³ muzyki dawnej z Krakowa i wspo³pracuje czasami z Pavanili±.
Joanna
CYTAT(Tomasz Rejf)
Flori Pari to jest taki zespó³ muzyki dawnej z Krakowa i wspo³pracuje czasami z Pavanili±.

W³a¶nie o nich mi chodzi:) piêknie graj±smile.gif a ostatnio wydali nowa p³ytkê - "Jasnogórska Muzyka na Bo¿e Narodzenie"

CYTAT
Granie? Pawanili? Oni tañcz± a graj± im do tañca zespo³y zaprzyja¼nione

To Ty napisa³a¶, ¿e oni jeszcze tañcz± w Pawanili wiêc o co chodzi? Ja nie wiem co oni robi± dodatkowo poza zespo³em graj±cym. :P

CYTAT
ostatnio Ars Nova

Pan Urbaniak mówisz gra³ smile.gif to mi³o i mi³y cz³owiek.

Apropo - nie oriêtuje siê mo¿e kto¶ czy s± w Wawie jakies koncerty zaspo³u Danserye albo Il Canto?

pozdrawiam
Ania ¯uk
Joanno to Ty napisa³a¶, ¿e od Pawanilii bardziej zachwyca siê Flori Pari. Pawanilia tylko tañczy wiêc my¶la³am, ¿e chodzi Ci o tancerzy, którzy wspó³pracuj± z Flori Pari. NIe wiem jak chcia³a¶ prównaæ zespó³ tañca z zespo³em muzyki dawnej????

Wiesz Nammah, byæ z³o¶liwym te¿ trzeba potrafiæ, bo inaczej wychodzi buractwo. A mo¿e ja powinnam pisaæ nammah? Je¶li ju¿ mam zni¿aæ siê do Twojego poziomu....

PS. A kolega, który sprowokowa³ dyskusjê ju¿ jako¶ nie zabiera g³osu i nie napisa³ jakimi to tañcami chcia³by nas uraczyæ.....
Joanna
Porówna³am pod wzglêdem doznanych wra¿eñ artystycznych smile.gif . To takie uniewrsalne kryterium.

My¶lê, ¿e kolega nie chce zabieraæ g³osu by nie zostaæ z³o¶liwie potraktowanym jak np.Nammah.

PS. Szczê¶liwego Nowego Roku wszystkim smile.gif
Ania ¯uk
Je¶li nie pisa³by g³upot, to nie ma siê czego obawiaæ.
Uniwersalne kryterium.. a mi siê raczej wydaje, ¿e zale¿y co kto lubi. Patrzeæ czy s³uchaæ.
Tunia
zasadniczo i pobie¿nie moim zdaniem nie ma uniwersalnego kryterium porównywania - nawet je¶li porównujemy taniec tylko.

porównywanie muzyki - z tañcem - jest troszkê nieadekwatne moim zdaniem. muzyka to tylko to co s³yszymy
taniec to znacznie wiêcej.
podobnie jest ¼le porównywac obraz nieruchomy z ruchomym... i tak dalej...
uniwersalnych kryterów jeszcze nikt nie wymy¶li³ :D
Morrigan
Przepraszam za jeszcze jeden offtopic.gif, ale tyle ju¿ ich tu pad³o wiêcej jeden nie robi chyba ró¿nicy...
Co¶ tu jest nie tak (bynajmniej mi siê to wydaj dziwne) zamiast jako¶ siê wspieraæ w tych tañcach to niektórzy prowadza jakie¶ wojny etc. Ja wiem ze niektóre tematu s± wkurzaj±c i nie mo¿e powstrzymaæ siê od komentarzy, ale mo¿e trochê na luz i nieco wiêcej solidarno¶ci...
Tenshisan
Ehh no dobra sorki ¿e dopiero teraz odpisujê ale komp mi nie wy¶wietla³ wszystkiego :/
Co do tañców to nie jestem z ¿adnej grupy tanecznej i tylko znam tam pare tañców wiêc nie robiê takiej strony, ale chêtnie by³ pomóg³. Chocia¿ mogê poszperaæ w necie lub co¶. I nie mówiê ¿e jestem nie wiem kto, bo napisa³em "czy s± chêtni" a wiêc sugerowa³em by kto¶ to siê na tym baaardzo zna zrobi³ co¶ takiego :/ No có¿ ale nie ma sprawy rozumiem wasze obuzenie :D Pozdro
Martuszka
Panno (Pani?) AnnO ¯uk (proszê zauwa¿yæ ¿e odmieniam przez przypadki bum.gif ) Czy s± prowadzone przez Pani± jakie¶ zajêcia taneczne z okresu XVII wieku? Renesans nie bardzo mnie interesuje. A je¶li s± to gdzie, za ile, ile czasu trwaj± i tak dalej?

Zgadzam siê, e tañca siê nie nauczysz czytaj±c o krokach i ogl±daj±c filmiki.
Tenshisan
CYTAT
Zgadzam siê, ¿e tañca siê nie nauczysz czytaj±c o krokach i ogl±daj±c filmiki.

Przepraszam ¿e siê wtr±ce, ale je¶li dobrze jest napisane, to da siê czytaj±c nauczyæ, a z filmiku to ju¿ ³atwizna,je¶li jest dok³adnie pokazany ;) Du¿o osób mo¿e siê ze mn± nie zgodziæ i ok. Ale ja siê tak nauczy³em kilku hmm jak to powiedzieæ...uk³adów walk (6 lat karate) bum.gif Wiem ¿e to nie to samo, ale czytaj±c o tym i ogl±daj±c filmiki nauczy³em siê dosyæ szybko. I mimo ¿e to nie jest taniec, to jest to "zlepek" wieelu krokówi na upartego mo¿na nazwaæ to "tañcem bez wdziêku" bigsmile2.gif To oczywi¶cie moje skromne zdanie ;)
Martuszka
Z filmików owszem mo¿e co¶ tam sie nauczysz ale czytaj±c i próbuj±c tañczyæ bardzo w±tpiê.Tym bardziej ze taniec to nie sztuki walki i bardzo wa¿na jest muzyka, rytm i sposób tañczenia a tañcz±c tylko z ksiazki mo¿na pope³niæ du¿o b³êdów co wiem z w³asnego do¶wadczenia. Pozatym nauka z filmików i ksi±¿ek jest du¿ badziej czasoch³onna a mo¿e okazaæ siê kompletnie bezowocna je¶li na przyk³ad ¼le dobierzesz muzykê rytm lub nawet (i co gorsza) ¼le przet³umaczysz opis kroków.
Tenshisan
Tak tak. Z ksi±zki mo¿na co najwy¿ej siê nauczyæ kroków. Ale np. zawsze mo¿na sobie obej¿eæ jak to jest i z czym to siê je ;) A potem ¿eby kto¶ nauczy³. Moim skromnym zdaniem tak lepiej. Ja tak zawsze robiê szczerba.gif mo¿e jestem inny bum.gif
Halldis(Naamah)
Martuszka, po czê¶cis sie zgadzam ,ale uwa¿am równie¿ ,zê zale¿e czego chcesz sie nauczyæ, bo moim skromnym zdanim je¿li kto¶ ma aspiracje na skomplikowane tañce dworskie to i owszem... kurs jest nieodzowny, ale w przypadku podajmy na przyk³ad praczek... na stronie do której poda³am link widizmy filmik, na stronie z muzyk± znajdujemy muzykê pt. praczki taniec ¶redniowieczny, na stronie Lorici czytamy conieco o tym, podpatrujemy na turnieju i ju¿ jaki¶ podstawy s±.
Dlatego uwa¿am,zê je¿eli kto¶ ma czas i ochotê na takie eksperymanty czemu nie. Tym bardziej,¿e nie wszyscy chc± siê uczyæ tañczyæ, ¿eby robiæ pokazy i konkurowaæ, czy preznetowac sie przed innymi. Nieraz jest to po prostu dla zabawy,zeby na biesiadzie pot±ncowac i sie dobrze bawiæ, nie poddaj±c tego niczyjej ocenie (bufony i tak swoje pokrytykuj± - nie mog³am sie powstrzymaæ ;))
Skoro temat jest kroki w internecie, kto¶ go za³o¿y³ to czu³ tak± potrzebê. I ja chociaz nie twoerdze,ze sie nauczysz perfect to takie stronki s± pomocne.

pozdrawiam

ps. panno ¯uk, mo¿e podziel siê swoj± wiedz± z mniej wtajemniczonymi w temacie i skoñcz swoj± bufonadê bo nikogo to nie bawi,albo odpu¶æ wypowiadaanie sie w temacie, a je¿eli masz mi cos do powiedzenia zapraszma na priv, rozstrzygniemy problem, kto burakuje, wiesniakuje, czy co tam sobie ¿yczysz
Annusnovus
pózno prze¶ledzi³am ten w±tek, ale i ja postanowi³am dodac swoje trzy grosze
1. poruszono tu kwestiê stroju dworskiego do "tañców dworskich" i Blondi powo³a³ sie na Barbare
tañcami dworskimi my to nazywamy, po czê¶ci bo tak nam ³atwiej, bo owszem s± przekazy ¿e na dworach to tañczono, jednak¿e Barbara Sparti mói³a o miejskich szko³ach tañca np. w Sienie która by³a republik± i ni jak tam nieby³o jak tañczyæ na dworze (wiêc kwestia dopasowania storjów...raczej nie plebs, ale dlaczego od razu dwór)
2. nie ³atwo uczyc siê z internetu, a b³êdy ciê¿ko wypaczyæ
jednak¿e stanê w obronie w³asnego rozumu nas wszystkich. Interpretacja kroków te¿ zosta³a dokonana wspó³cze¶nie na podstawie ¼róde³ powszechie dostepnych w internecie i ona te¿ siê zmienia (co miêdzy innymi widaæ w ró¿nych "szko³ach" wykonywania kroków). Kursy i nauczyciele nie jedno rozja¶ni±. Ale osobi¶cie bronie postawy lekko krytycznej i wiêkszej ró¿norodno¶ci
3. a co do tego ¿e my tañce przechodzimy a nie robimy z tego sztuki....mo¿e to jest historyczno¶æ tych tañcó. Tañczy³y zespo³y dworskich baletów, a ludzie siê nimi bawili:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.