Witam!
CYTAT(Joanna)
Blondi - tak zgadzam siê - branle czy bassa danza wystêpowa³y wczesniej (sam Arbeau o tym wspomina³)tylko jak bardzo, 100 czy 200 lat??
W temacie Bassa Dans - spotka³em siê kilkukrotnie z twierdzeniami (m.in. w angielskim t³umaczeniu Arbeau), ¿e akurat Arbeau nie jest najlepszym ¼ród³em w tej kwestii, a z jego opisu wygl±da, jakby ich na oczy nie widzia³.
Za to bassa danse wystêpuj± w tzw. "Brussel Manuscript", datowanym na ok. 1470. Wcze¶niejszych ¼róde³ nie widzia³em, ale te¿ nie rozgl±da³em siê za bardzo. Co do nazwy "branle", to na najdawniejszy jej ¶lad natrafi³em w nazwie drzeworytu lub grafiki Durera (poza tym nie mam pewno¶ci, czy to nazwa oryginalna, czy te¿ na stronie, na której j± znalaz³em, kto¶ jej nie nada³ nowej, 'ulepszonej' nazwy. ;] ). Jednak to nadal koñcówka XV wieku, we wcze¶niejszych czasach siê z t± nazw± nie spotka³em, mimo istnienia przedstawieñ tañców ko³owych.
CYTAT(Joanna)
Przypomnij prosze o czym mówi³a Barbara bo jakos umknê³o mi z pamiêci. :)
To zerknij na podanego przeze mnie w poprzednim mym po¶cie linka.
CYTAT(Anna ¯uk)
Pewnie, mog³y to byæ jakie¶ inne, podobne tañce korowodowe lub ko³owe, ale analizuj±c zachowane choreografie XV-wiecznych tañców to nie wiadomo dok³adnie które to mog³yby byæ. Dlatego powsta³a hipoteza, ¿e to branle, a nawet je¶li nie dok³adnie te zapisane u Arbeau to, hmm, z braku lepszego okre¶lenia ich "przodkowie".
Te¿ siê z t± teori± zetkn±³em, zreszt± - nie jest ona niczym dziwnym, skoro na ikonografii z czasów ¶redniowiecza widzimy tañce ko³owe, a zapisów tych¿e tañców nie posiadamy. Problem jednak tkwi w tym, by oddzieliæ te branle, która faktycznie mog³y istnieæ wcze¶niej w podobnej formie od tych, które powsta³y dopiero w XVI wieku na potrzeby przedstawieñ.
CYTAT(Tomasz Rejf)
Branl "Praczki" to wogóle chyba nie sa praczki. (...) Taniec nazywa siê Branle des Lavandieres co w wolnym t³umaczeniu znaczy zbieraczki lawendy, a nie praczki.
Jednak to s± "Praczki". Arbeau wyra¼nie pisze, ¿e taniec nazwano w ten sposób, bo tancerze poprzez klaskanie ha³asuj± jak kobiety pior±ce nad Sekwan±. O czym mo¿na siê naocznie przekonaæ
tu.
CYTAT(Tenshisan)
Co do tañców to nie jestem z ¿adnej grupy tanecznej i tylko znam tam pare tañców wiêc nie robiê takiej strony, ale chêtnie by³ pomóg³. Chocia¿ mogê poszperaæ w necie lub co¶.
Problem nie le¿y w znalezieniu w sieci stron, bo tych jest sporo, tylko w weryfikacji zawartych w nich tre¶ci. Zdarza³o mi siê widzieæ ju¿ ró¿ne 'ciekawostki', które z prawd± nie mia³y zbyt wiele wspólnego. A by tej weryfikacji dokonaæ i dalej b³êdów nie propagowaæ - trzeba na temat tañca posiadaæ wiedzê. St±d moja niechêæ do tworzenia kolejnych takich stron przez osoby, które tej wiedzy nie maj±.
Pozdrawiam,
Blondi
PS. A teraz czas na czê¶æ niemerytoryczn±.
CYTAT(Nammah)
(...)na stronie z muzyk± znajdujemy muzykê pt. praczki taniec ¶redniowieczny,(...)
Aaargh! I o tym w³a¶nie mówiê (a raczej piszê). Praczki nie by³y, nie s± i nawet przy szczerych chêciach autorów tekstów na niektórych stronach nie bêd± tañcem ¶redniowiecznym!
A jak widzisz na stronie napis "praczki taniec ¶redniowieczny", to najlepiej znale¼æ autora i odgry¼æ mu g³owê, niech to bêdzie nauczk± dla pozosta³ych.
CYTAT(Nammah)
ps. panno ¯uk, mo¿e podziel siê swoj± wiedz± z mniej wtajemniczonymi w temacie (...)
A zajrza³a¶ kiedy¶ na
www.bagrit.pl? Bo tak siê akurat sk³ada, ¿e ze wszystkich tu siê wypowiadaj±cych to do Ani najmniej mo¿na mieæ uwag w kwestii dzielenia siê wiedz±...