CYTAT(juras)
Jedna z ciekawszych potraw z epoki i z tamtego rejonu sa kiszone sledzie ,nie chce sie opisywac na ten temat ,google wszystko znajdzie .Ale pomimo wstretnego zapachu, POLECAM, sa doskonale
juras
do niedawna by³a to podstawowa forma konserwacji ¶ledzi tak¿e w Polsce, jeszcze kilka lat temu, nazywa³o siê to ¶ledziem solonym, albo ¶ledziem z beczki, nie spotka³em siê z nazw± ¶led¼ kiszony.
Ponadto by³bym ostro¿niejszy z tym mro¿nym klimatem- Dania czy po³udniowe czê¶ci Szwecji i Norwegii nie s± skalistym l±dolodem zw³aszcza w czasie optimum klimatycznego jakie panowa³o we wczesnym ¶redniowieczu, tylko krainami u¿ytkowanymi rolniczo.
Fasola i truskawki- oczywi¶cie wszak to w³a¶nie po nie pop³yneli do Ameryki
Domy¶lam siê ¿e to jaka¶ pomy³ka i chodzi³o o bób i poziomki