Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Przepisy] X-XI w. posi³ki wschodnich S³owian
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Miromir
Chcia³bym zaj±æ sie "kucharzeniem", ale nie moge znale¿æ ¿adnych przepisów na ten okres (powtarzam X- XI wiek) dunno.gif ...Fajnie by³oby czasem samemu co¶ ugotowaæ (i cierpieæ tego konsekwnecje bum.gif )
Czy jest szansa na otrzymanie od Was pomocy ??
Pozdrawiam...
djdomin
Przepisy... znaczy siê super wystawne dania na wielkie bankiety? Bo takie przepisy s±, przynajmniej dla Europy zachodniej. A reszta - no có¿ - kombinowaæ trzeba samemu. HINT: Przerzyj inne tematy na Freha. Co jadano, jak jadano... A przepis na ugotowanie kaszy gryczanej czy jêczmiennej - znajdziesz w porz±dnych ksi±¿kach kucharskich, jak "Kuchnia Polska".
Miromir
Mnie osobi¶cie chodzi o przygotywanie kaszy i sma¿enie b±d¼ gotowanie miêsa, teraz mniej wiêcej wiem jak "kucharzyæ". Ale nie jestem pewien jakich warzywek moge u¿yæ do przygotwania posi³ku, tak samo nie jestem pewien przypraw....
Dziêki za porade abym poszuka³ w bardziej odleg³ych postach, ale i tak wiêkszo¶æ jest opisana na XV wiek, a mnie interesuje nieco wcze¶niej (X-XI znaczy sie szczerba.gif )...

3maj cie sie
djdomin
X-XI wiek:

Kasze: gryczana (niektóre ¼rod³a mówi± co prawda o wieku XII, ale inne podaj± juz czasu przedmieszkowe) zapewne zarówno palona jak i bia³a, jaglana, jêczmienna, owsiana. Ró¿ne gatunki pszenicy (tylko gdzie to kupiæ) - pozostaje zadowoliæ siê chyba tylko orkiszem.

Rzepa
Cebula
Ogórki
jab³ka
gruszki
¶liwki
wi¶nie
porzeczki i inne dziko rosn±ce u nas jagody - borówki itp.

To tak na pierwszy rzut. Nie by³o zapewne niczego, czego nie by³o w wieku XV. smile.gif Jak masz pytanie odno¶nie konkretnej roslinki - pytaj.
Miromir
Dziêki bigsmile2.gif !!
A na przyka³d dziki czosnek, szczypior (no skoro cebula to czemu nie szczypoirek cool.gif ) no i kapusta...
Mog± byæ chyba jeszcze wszelakie (jadalne szczerba.gif ) grzyby ??

Pozdrawiam
djdomin
Czosnek nied¼wiedzi na pewno (masz go w swojej okolicy). Kapusta te¿ (zwyk³a bia³a g³owiasta, nie szaleæ z w³osk± i czerwon±) - surowa i kiszona.

Bób i groch.

Do przyprawiania - we¼ to, co dziko ro¶nie - miêta, macierzanka, chrzan. Na wiêksze imprezy i pieprz.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.