Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tarcze na przestrzeni stuleci
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Stron: 1, 2
Boguta z Bia³ej
Trafiles Wotawo smile.gif . Ten X to wlasnie skrzyzowane pasy skorzane, moze tez byc jeden pionowy, ale nie chodzilo mi o sposoby przymocowania takiego imacza do tarczy, a o to, czy wogole cos takiego w X wieku bylo face4.gif: Zwykle widuje imacz przymocowany w centum tarczy okraglej (tarcze trzyma sie wtedy w wyciagnietym reku). Czy mozna sobie pozwolic na DWA imacze w okraglej tarczy wikinskiej (jeden standardowy do umba w centrum, drugi gdzies w polowie odleglosci miedzy umbem a krawedzia tarczy)?
Kacper
Nowy jestem i prawie siê boje spytaæ bo s±dz±c po atmoswerze to trochê anger.gif ta dyskusja....
Po pierwsze wydaje mi siê, ¿e umbo pe³ni³o funkcjê bardziej ozdobn± ni¿ bojow± (z mojego miernego doswiadczenia wynika ¿e wiêkszo¶æ ciosów pada na krawedzie a operowanie tak tarcz± by trafia³y w niewielkie wszak umbo mija sie z celem...) a skoro nie spe³ni³o funkcji bojowych i zdajemy sobie sprawê ¿e istnia³y tarcze okr±g³e i elipsoidalne bez umba ( jak sereg obrazów wykaza³) to chyba po prze¶ledzeniu dyskusji mo¿emy stwierdziæ ¿e pan profesor (pod którego adresem pada³y oskarzenia), wcale niczemu nie uchybi³, bo skoro w ca³ej europie by³y tarcze okr±g³e (nie ma nic o umbie) to i na ¶l±sk mog³y trafiæ, wszak najbardziej europejsk± z naszych dziedzin..

Za wszelkie rozproszenie mych mrocznych b³êdów (nikt z nas sie ich czasem nie ustrzeze) i KONSTRUKTYWN¡ krytykê dziêkujê z góry i zapewniam ¿e sie nie obra¿ê za s³owa pogardy....
Wotawa
Co innego "mog³y trafiæ" a co innego "by³y powszechnie u¿ywane". Wspomniany pan profesor nie jest broniozawc± i do tego aspektu podchodzi przy pomocy dosyæ du¿ych uogólnieñ.
O czym tu by³a ju¿ mowa tutaj i to do znudzenia.

Równie dobrze mozemy dowodziæ, ¿e na ¦l±sku walczy³a hiszpañska jinieta, i podaæ j± jako zwyk³y, typowy, ¶l±ski sposób wojowania.
Skoro tak ochoczo przystajemy na powszechno¶æ tarcz znanych z francuskich ¼róde³, to wstawmy do Polski longbowmanów, wspomnian± ju¿ jinietê, weneckie okrêty wojenne i i bizantyjskich katafraktów.
I piszmy, ¿e to wszytsko wystêpowa³o na ¦l±sku.
Jurjuszi
Hejka,

Korzystajac z okazji, ze atmosfera troche ostygla, chcialbym zapytac, gdzie mozna znalezc jakies ciekawe i obszerne informacje o tarczach pawezowych.

Pozdrawiam,
Szypu³
CYTAT(Kacper)
Po pierwsze wydaje mi siê, ¿e umbo pe³ni³o funkcjê bardziej ozdobn± ni¿ bojow± (z mojego miernego doswiadczenia wynika ¿e wiêkszo¶æ ciosów pada na krawedzie a operowanie tak tarcz± by trafia³y w niewielkie wszak umbo mija sie z celem...) a skoro nie spe³ni³o funkcji bojowych i zdajemy sobie sprawê ¿e istnia³y tarcze okr±g³e i elipsoidalne bez umba ( jak sereg obrazów wykaza³)  

No niestety nie jest zupe³nie tak jak napisa³e¶, ca³a zabawa tarcz± to w³a¶nie zbieranie ciosó jaknajbli¿ej ¶rodka, ciosy w krawêz ¶± bardzo niebezpieczne tak dla taczy jak dla jej uzytkownika, nie ma tarczy która przetrwa³aby taki eksperyment jak cios berdyszem, czy po¿±dnym toporem (na przyk³ad daneaxem)w krawêd¼, dlatego walcz±cy tarcz± staraj± siê by wszelkie ciosy pada³y na jej ¶rodek nie krawêd¼. a umbo od dawien dawna, jeszcze za czasów tych przeklêtych Celtow bigsmile2.gif s³u¿y³y jako os³ona imacza. wiêc nie ma mowy o braku funkcji u¿ytkowej czy te¿ tylko funkcji ozdobnej.
Pozdrawiam
KhaToo
A mnie kiedy¶ nurtowa³y tarcze na III krucjacie. Nie wiedzia³em, czy u¿ywac koniecznie migda³a, czy ju¿ moge sie pokusiæ na trójk±t -co bardziej mi pasowa³o intuicyjnie. Otó¿ sam doszuka³em siê rozwi±zania podczas, gdy frefa by³a "tuningowana". Dowodem na popularno¶c trójk±tów jest "2 wielka pieczêæ Ryszarda Lwieserce". Nie umiem jej tu wrzuciæ, jak chcecie poszukajcie, albo wierzcie na s³owo. Widaæ na niej Ryszarda z prawej strony, na koniu. W lewej rêce trzyma czêsciowo zakryt± koniem tarcze, ale góra jest ju¿ nie okr±g³a, jak w migda³ach, a bardziej p³aska. Ca³a tarcza ma mniej wiecej tyle, ile jest od barku do koñca ty³ka -siedz±c na koniu, alternatywnie na krze¶le okrakiem. Wymiary to ju¿ moje spekulacje na temat ma³o wyra¼nej foty pieczêci + naogl±danie siê na stronach zachodnich. To tarcza rycerza. Piesi wojownicy chyba dalej mogli mieæ migda³y, lub takie tarcze trójk±tne o jeszcze wiêkszych wymiarach.

Jeszcze co¶ na temat he³mów z krat±, mo¿e siê komu¶ przyda. Siedzie³em kiedy¶ u kumpla i jak to fan rycerstwa ogl±da³em kasi±¿ke do histy. TRafi³em tam na scene mordu arcybiskupa ??? (jakiego¶tam). Mordowali go dwaj czy trzej rycerze ubrani w kolczugi odpowiadaj±ce normom XII-XIIIw, do tego tarcze migda³owe i he³my garnczkowe we wczesnej formie z zas³onami twarzy. Postaram sie teraz opisaæ te zas³ony. By³y to jakby nosal siêgaj±cy po brode i przechodz±cy w dwie blachy os³aniaj±ce boki twarzy. Nie by³y to zwyk³e "maski" wczesnych garnków, bo widaæ by³o przez nie ca³e twarze morderców. Od przodu wygl±da³yby pewnie jak "U" z kresk± w ¶rodku. Jeden z nich mia³ chyba he³m sto¿kowy z tak± krat± nawet... noi w takich he³mach zamordowali nieszczêsnego s³ugê bo¿ego.
KhaToo
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...ra&bdetail8.gif

Kto¶ co¶ z tego rozumie? Te bia³e paski, to na rêkê, czy do noszenia jak plecak... CZemu tak nisko i takie d³ugie.
Mateusz
Do noszenia wodzu to masz pas g³owny - na nim zreszta ten "kite shield" zwisa wlasnie z tego pana smile.gif Biale paski ze sprzaczkami sa pradopodobnie jedna z kilku kombinacji imaków w tej jednej tarczy - ich ulozenie i regulacja sugeruje ze akurat one sluza do mocowania tarczy na rece podczas gdy wolna dlon ma powodowac wodzami. Wiekszosc duzych tarcz ma kilka kombinacji imakow na raz. kawaleryjskie zwyke tez taki ktore umozliwiaja uwolnienie dloni. Te do walki pieszej maja imaki zwykle albo w osi pionowej tarczy (patrz ilustracje zamieszczone przez wotawe przy wloskim pawezu co go biedak probuje sprzedac). Tarcze migda³owate i te duze trojkatne maja do walki pieszej z reguly imaki mocowane po skosie. Niektóre XV wieczne paweze maja z kolei i dodatkowy pojedynczy imak (tak jak w scutum) - umozliwiajacy przenoszenie ich jedna reka na malym dystansie kiedy uzywamy ich jako statycznej oslony. To tak na poczatek... icon_cool.gif
KhaToo
no, mo¶ci wodzi, czyta³em ca³± tê dyskusje i co¶ tam wiem o trzymaniu tarcz. ¯e pan rycerz z linku powiesi³ tarcze na "pasie g³ównym", to ja doskonale wiem. Ale te imaki s± szokuj±ce dla mnie. Wcze¶niej takich nie widzialem. S± dziwnie d³ugie i jako¶ tak nisko przymocowane... Podej¿ane... przetestowa³bym to, ale nie mam konia.
maly
Witam,
Jak to zrobiæ "historyczn±" farbê na taczê. W jaki sposób kiedy¶ to robili ?
Czy kto¶ wie ?

regards

maly

jedynka & ³ezka & mac user smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.