Drogi Têgowoju,
nie ty jeden nosisz siê z zamiarem stworzenia ksi±¿ki kucharskiej (mi to chodzi po g³owie od conajmniej dwóch lat - przepisów mam sporo, tylko trzeba by je jako¶ pokatalogowaæ i spisaæ w medievalnej formie
Póki co rzucam przepisem na Blancmanger. Przepis jest angielski i niestety pochodzi z XIV wieku i o ile wiem, to XIII wiecznych przepisów prawie nie ma. Za to s³u¿ê przepisami XIV i XV wiecznymi - ilo¶æ komponentów znanych w kuchni raczej nie zmieni³a siê zbytnio przez te dwa wieki.
Blancmanger (albo Blackmange)
szklanka ry¿u
1,5 szklanki migda³ów blanszowanych
ugotowane i rozdrobnione miêso z kurczaka
mleko
cukier
sól
mas³o
p³atki migda³owe do dekoracji
Trzeba ugotowaæ ry¿ w osolonej wodzie, potem odcedziæ, zalaæ mlekiem i gotowac z migda³ami, czêsto mieszaj±c. Nastêpnie dodajemy kurczaka, mas³o, cukier i sól i dalej gotujemy (niestety ksi±¿ka nie podaje jak d³ugo - dedukujê ¿e wychodzi z tego co¶ w rodzaju kremu czy pasty kurczakowo-ryzowo-migda³owej) Ca³o¶æ nale¿y ozdobic p³atkami migda³ów.
Tyle, pozdrawiam i zapraszam do dyskusji innych.