Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Inne] XIII-wieczna uczta - czyli co je¶æ a czego nie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Têgowoj
Szuka³em tego tematu ale go nie znalaz³em. icon_sad.gif Co prawda na forum mo¿na znale¼æ wiele przepisów, w tym wiele bardzo smakowitych, ale dotycz± one wielu okresów. St±d mój temat, a wraz z nim apel do wszystkich odtwarzaj±cych wiek XIII oraz do wszystkich znaj±cych siê na ¶redniowiecznej kuchni, aby stworzyæ listê przepisów stricte XIII wiecznych.
Je¿eli powielam temat, proszê o przekierowanie mnie na inny.
Têgowoj
Widzê ¿e nie ma odzewu na mój post, dlatego ponawiam swoja my¶l o stworzeniu ksiêgi kucharskiej zawieraj±cej przepisy kulinarne XIII w sto³u.

Marzy mi siê skosztowanie potraw przygotowanych tak jak w przygotowywano je w czasach wypraw krzy¿owych. Niestety (a mo¿e i stety – bo gdy rozpocz±³em studia na ten temat to zrozumia³em ze smaki owe dosyæ znacznie odbiega³y od smaków dzisiejszych – przynajmniej w niektórych wypadkach) na wiêkszo¶ci biesiad rycerskich (i proszê nie zrozumcie mnie ¼le- bo sami organizujemy turnieje i przy tym biesiady) najczê¶ciej pojawiaj± siê potrawy które maja byæ – w miarê smaczne, syc±ce i tanie. Nie zawsze idzie to w parze z realiami historycznymi.

Mo¿e znajdziemy kilka w miarê nie skomplikowanych przepisów które podnios± poziom historyczno¶ci imprez (¿e siê tak wyra¿ê)

Mo¿e potem gdy zbierzemy ich do¶æ to powstanie nam podrêcznik XIII kucharza 

Dlatego proszê wszystkich którzy maja takowe recepty o zabranie g³osu.
Icek Flajsz
Drogi Têgowoju,
nie ty jeden nosisz siê z zamiarem stworzenia ksi±¿ki kucharskiej (mi to chodzi po g³owie od conajmniej dwóch lat - przepisów mam sporo, tylko trzeba by je jako¶ pokatalogowaæ i spisaæ w medievalnej formie smile.gif
Póki co rzucam przepisem na Blancmanger. Przepis jest angielski i niestety pochodzi z XIV wieku i o ile wiem, to XIII wiecznych przepisów prawie nie ma. Za to s³u¿ê przepisami XIV i XV wiecznymi - ilo¶æ komponentów znanych w kuchni raczej nie zmieni³a siê zbytnio przez te dwa wieki.

Blancmanger (albo Blackmange)
szklanka ry¿u
1,5 szklanki migda³ów blanszowanych
ugotowane i rozdrobnione miêso z kurczaka
mleko
cukier
sól
mas³o
p³atki migda³owe do dekoracji

Trzeba ugotowaæ ry¿ w osolonej wodzie, potem odcedziæ, zalaæ mlekiem i gotowac z migda³ami, czêsto mieszaj±c. Nastêpnie dodajemy kurczaka, mas³o, cukier i sól i dalej gotujemy (niestety ksi±¿ka nie podaje jak d³ugo - dedukujê ¿e wychodzi z tego co¶ w rodzaju kremu czy pasty kurczakowo-ryzowo-migda³owej) Ca³o¶æ nale¿y ozdobic p³atkami migda³ów.

Tyle, pozdrawiam i zapraszam do dyskusji innych.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.