Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rêkawice XIIIw
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Stron: 1, 2
Wiesiod2
Czy macie jakie¶ wykroje rêkawic z XIII w?
Jakub Zieliñski
http://www.historiavivens1300.at/hv1300.htm na tej stronie w dziale "realien"> "waffen und rustungen" w 3 rzêdzie od góry s± rekonstrukcje przeszywek do trzynastkowych kolczug i same kolczugi. http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...ra&bdetail7.gif to jest ikonografia.
W za³±czniku rze¼by z rêkawicami.
Od wewnêtrznej strony d³oni przyszywasz skórê z rozciêciem wzd³ó¿ ¿eby móc wyci±gaæ d³oñ. Odpowiednie rysunki s± na w Osreyach Knight of Outremer i I czê¶ci o Joannitach.
Wiesiod2
Jak zauwazy³em w XIIIw kolczy pencerz by³ polularny. Ca³e cia³o ochraniano kolczug±.
No wiêc potrzebny jest mi jaki¶ wykrój ochron nóg bo chyba by³y osobno, nie razem z kolczug±.Domy¶lam siê, ¿e potrzeba jakie¶ prostok±ty na nogawki, ale co dalej jak je po³±czyæ aby spodnie wysz³y jakos do skóry czy co?
Co do rêkawic to ma kto¶ zdjêcia robionych aktualnie(u¿ywanych w boju).
Wiesiod2
Mo¿esz podaæ autora podanych przez ciebie ksi±¿ek
Czarnian
nogawice pikowane pod nogawice kolcze icon_cool.gif , jutro mo¿e wrzuce foto mojego nowego wytworu i recepture jak to zrobiæ

pozdr. czarnian
wbtrzcina
Podam Ci prosty sposób jak zrobiæ rekawice kolc±...
Ja tak zrobi³em a jak Ty to zrobisz to twoja sprawa.
Kupi³em dobr± gurb± rêkawice spawalnicz± (Skórzan± oczywi¶cie) na górn± czê¶c naszy³em pasy z filcu. Pasy poniewaz musisz mieæ mo¿liwo¶c ruchu, a jak dasz jeden p³at duzy jak rêkawica to rêki ne zegniesz i bedziesz mia³ problemy z utrzymaniem broni. to podszycie nie jest konieczne. nie musisz dok³adnietego przyszwaæ co rêkawicy.
To ma sie tylko trzymaæ. Na rekawice musisz pryszyæ kolczuge... Jak zobaczysz na fotkach roboty jest troche.
Jak juz skoñczysz to przeplec rzemieñ po krawedzi rêkawicy prze oczka kolczugi i przyszyj j± tym razem mocno najlepiej gruba dratw± (ja przyszy³em dratw± o grubo¶ci 1mm) poniewa¿ rzemien ³atwo zerwaæ przy ude¿eniu mieczem czy toporem. musisz pamiêtac o niewielkim luzie w palcach jak bedziesz przyszywa³ ju¿ kolczuge do rêkawicy.

Pozdrawiam
Jakub Zieliñski
CYTAT
No wiêc potrzebny jest mi jaki¶ wykrój ochron nóg bo chyba by³y osobno, nie razem z kolczug±.Domy¶lam siê, ¿e potrzeba jakie¶ prostok±ty na nogawki, ale co dalej jak je po³±czyæ aby spodnie wysz³y jakos do skóry czy co?

Potrzebne s± dwie osobne (nie po³±czone na doupie) nogawki wraz ze stopami. nogawki trzymaj± siê na miejscu dziêki rzemieniom przywi±zanym do paska.
Na stronie Historia Vivens w dziale Bibliothek jest artyku³ "Bewaffnung und Panzerung eines Ritters von 1280 - 1320" tam masz zdjêcia poszczególnych elementów XIII wiecznego uzbrojenia zak³adanych na rycerza. (http://www.historiavivens1300.at/biblio/ritter.htm) i http://www.freha.pl/download.php?id=5722 http://www.freha.pl/download.php?id=5728. Jedna uwaga: nogawice kolcze mimo tego ¿e s± zak³adane na nogawice pikowane przylegaj± do¶æ ¶ci¶le do nóg.
CYTAT
Co do rêkawic to ma kto¶ zdjêcia robionych aktualnie(u¿ywanych w boju).

http://www.historiavivens1300.at/realien/hemd.htm
http://banderia.frontstudios.com/Zdjecia/i.../P1010015_2.jpg
http://banderia.frontstudios.com/Zdjecia/i.../P1010018_2.jpg
http://banderia.frontstudios.com/Zdjecia/i.../P1010088_2.jpg
http://banderia.frontstudios.com/Zdjecia/i.../P1010042_2.jpg
CYTAT
Jak zauwazy³em w XIIIw kolczy pencerz by³ polularny

Ostatnio te¿ nasz³a mnie refleksja podobnego rodzaju.
Jakub Zieliñski
CYTAT
Mo¿esz podaæ autora podanych przez ciebie ksi±¿ek

Knights Hospiteller I: David Nicole, ilustracje Christa Hook. nie znam autora "Knight of Outremer"
Wiesiod2
co do sposobu wykonania rêkawic to mniej wiêcej podobnie chcia³em je zrobiæ jak proponuje to
wbtrzcina
Nogawice nie s± wcale trudne my¶la³em, ¿e bêd± jako¶ zszywane lub co¶ takiego. P{rzywi±zanie do paska nogawic poprzez rzemienie nie wydaje mi siê trudne
Czy ma kto¶ na sprzeda¿ regó³ê zakonu

Pozdrawiam i dziêkujê za okazan± pomoc
Jakub Zieliñski
To jeszcze przyda³aby siê jaka¶ podpórka (zabytek, ikonografia, rze¼ba) na poparcie tezy o wystêpowaniu w XIII wieku oddzielnych rêkawic. Statystycznie rzecz bior±c pe³ne kolczugi z do³±czonymi rêkawicami to podstawowe rozwi±zanie, inne pomys³y s± raczej mroczne (wiem co mówiê, sam bêdê to u siebie zmienia³).
Nie wiem czy konieczny jest rzemieñ jako adapter kolcza-dratew. Mówi±c w uproszczeniu mo¿na przyszyæ kolcz± do materia³u/skóry nie "na okrêtkê" tylko "fastryg±" tak, ¿e niæ chowa siê w splocie kolczugi i praktycznie nie mo¿na jej przetrzeæ. U mnie siê sprawdza.
Wiesiod2
Po wykonaniu rêkawic postaram siê je po³±czyæ z kolczug± ale dopiero gdy bêdê mia³ d³ugie rêkawy ma takie do ³okci.Lepiej bêzie wygl±da³o gdy niæ schowa siê w splot kolczy, ni¿ bêdzie jako¶ widoczne. To mo¿e popsuæ historyczno¶æ takowych nogawic a tego nie chcê, wiêc pomy¶lê o szyciu fastryg±. yes.gif Poza tym osobno do³anczane rêkawice mog± sun±æ siê z rêki
Nie wiesz czy kro¶ ma regó³e zakonu tam jest do¶æ wiele info
wbtrzcina
CYTAT(Jakub Zieliñski)
To jeszcze przyda³aby siê jaka¶ podpórka (zabytek, ikonografia, rze¼ba) na poparcie tezy o wystêpowaniu w XIII wieku oddzielnych rêkawic.

Witaj..
je¶li chodzi o sprawe rêkawicy . najpier musze mieæ kolczuge... oczywi¶cie wiem ze trzeba j± przypi±æ do rêkawa kolczugi... to nie jest trugne kilka kó³eczek i ju¿. Ja tylko chcia³em zademnstrowaæ metodwe wykonania takiej rêkawicy. W sumie mozna te¿ pod warunkiem ze robi sie kolcuge samemu zrobiæ w ca³o¶ci (rêkaw + rêkawica. ja np. kupuje sobiew kolczuge ale niema ona "wmontowanej" rekawicy wieæ bede t± moj± przypina³...

ale dziêki Jakubie ¿e zauwa¿y³es ten szczegó³ to wa¿na rzecz a ja j± pomino³em.

Pozdrawiam
Jakub Zieliñski
Ok: http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...30vddetail2.gif - maciejowski, http://militeslazari.webpark.pl/wmps_Henryk_IV_pas.jpg , http://militeslazari.webpark.pl/wmps_Henry...ryk_IV_reka.jpg i nagrobek Henryka Probusa (chocia¿ to ju¿ pocz±tek XIV wieku). Tylko nie wiem czy w takich rêkawicach mo¿na by³o wyci±gn±æ d³oñ bez zdejmowania ca³o¶ci, mo¿e gdyby rozci±æ skórê na d³oni w poprzek, blisko nadgarstka... tylko ¿e wtedy trzeba daæ jej sporo wiêcej ¿eby przy wywijaniu mieczem nie ods³ania³y siê ¶ciêgna i ¿y³y (bo pojawi siê wielka czerwona ³apa i skoñczy siê rycerzowanie... na sta³e bum.gif )
OCZYWI¦CIE JE¯ELI MÓWIMY O REKONSTRUKCJI TO NAJLEPIEJ JEST SZYÆ WSZYSTKO OD PODSTAW A NIE BAZOWAÆ NA GOTOWYCH NP. RÊKAWICACH ROBOCZYCH (bo w ¶redniowieczu one tak nie wygl±da³y).
Regu³ê mo¿e da siê po¿yczyæ w jakiej¶ bibliotece, szczególnie uniwersyteckiej. Swojego egzemplarza nie mam.
wbtrzcina
Witaj ponownie...

poruszy³e¶ bardzo istotny temat. Je¶li chodzi o rekonstrukcje to narazie sie w to nie bawie. oczywi¶cie staram sie robiæ wszystko aby by³o historyczne. ale to przyjdzie z czasem.
Masz racje bêd± problemy z wyjêciem rêki z rêkawicy. ale z drugiej strony Dla pocz±tkuj±cego to powinno wystarczyæ... z czasem bede doskonali³ sprzêt. narazie czekam na kolczuge. w tedy zobaczymy jak to bedzie. jak narazie to taka rêkawica mi wystarczy. A gdzyby trzeba by³o zrobiæ ³aczon± to co za problem...to nie jest trudne ale czasoch³onne.

narazie mam problemy z tarcz±...wiêc rekawica poczeka...

pozdrawiam...
Kawencja666
S³ysza³em, ¿e rêkawice przeszywane wykonywano w ca³o¶ci z przeszywki, a nie naszywano na ¿adne inne rêkawice. Oczywi¶cie najwiêce warstw k³adziono na wierzch d³oni, czyli miejscenajbardziej nara¿one na trafienia. Czy to prawda i czy jest to historyczne? A je¶li tak to czy ma kto¶ wykroje na w ten sposób wykonane rêkawice?
Squax
Witam,
widzê, ¿e temat porusza równie¿ zagadnienia kulczug i przeszywek a nie tylko rêkawic kolczych, dlatego mam kilka pytañ:
1. Czy od filcu naszytego na rêkawice nie bêdzie lepsza skóra?
2. Czy dopuszczalne jest posiadanie za³o¿onych karwaszy skórzanych pod kolczug±?
3. Czy w XIII w. istnia³o wzmacnianie kolczug skór±: np. http://www.allegro.pl/item263722057_kolczu...er_okazja_.html

Pozdrawiam i z góry dziêkuje za pomoc
Squax
Borg
hej
Filc jak ju¿ co to wszyty miêdzy warstwy lnu w tej rêkawicy, ot jak zwyk³a przeszywka.. i widzia³em u¿yt± skórê utwardzan± woskiem zamiast runa/filcu...nie wiem na ile jest to historyczne, ale na pewno siê sprawdza..na to oczywi¶cie normalnie siateczka z kolczugi smile.gif

Karwasze skórzane ogólnie s± blee...nie ma ¼róde³ i tyle...nawet na wczesnych przedstawieniach nie widaæ czego¶ takiego smile.gif S± karwasze u koczowników od XIII wieku, pojawiaj± siê wraz z najazdem mongo³ów...mo¿na przyj±æ ich u¿ywanie u Po³owców, Rusinów najwy¿ej...nie u zachodniego rycerstwa

Odno¶nie aukcji...pan stara³ siê zrobiæ bechter...zbroje z XVI wieku...mo¿e z koñca XV gdzie¶ na wschodzie np w Persji:). Z czego oni robili p³ytki z ¿elaza, nie ma ¿adnych skórzanych...osobi¶cie darowa³bym sobie te "t³oczenia" nie widzia³em niczego takiego...oczywi¶cie mogê siê myliæ

Pozdrawiam
Squax
Witam,
skoro karwasze nie by³y u¿ywane na terenach Polski, to jak± ochronê przedramienia mo¿e stosowaæ dolno¶l±ski rycerz z XIII w? Czy wystarcza w zupe³no¶ci przeszywanica i kolczuga?

Pozdrawiam
Squax
Indar
Tak, i bêdzie to jak najbardziej poprawne.
I.
£azarz
Salve Fratres!

W Ospreyu z serii Warrior no. 048 - "English Medieval Knight 1200-1300" na tablicy barwnej "H" znajduje siê rêkawica skórzana z ko¶cianymi p³ytkami. Czy kto¶ wie co¶ wiêcej na jej temat. Czy jest gdzie¶ jakakolwiek ikonografia czy tylko jest to radosna twórczo¶æ autora rysunków (zreszt± ¶wietnych) Grahama Turnera.

Pozdrawiam Grzegorz
Kokosz79
Witam

Co do rêkawicy skórzanej z p³ytkami ko¶cianymi
To widzia³em podobny model u kolegów ze wschodu z metalowymi p³ytkami. Dzia³a³o bardzo dobrze .Aczkolwiek je¶li idzie o historyczno¶ci i datowanie to niestety nie mogê na ten temat siê wypowiedzieæ. Gdy¿ nie uda³o mi siê dopytaæ.

Pozdrawiam
Schweinschnitzl
CYTAT
na tablicy barwnej "H" znajduje siê rêkawica skórzana z ko¶cianymi p³ytkami. Czy kto¶ wie co¶ wiêcej na jej temat.

Schweinschnitzl
escze na ten temat na rossijskoj strone
http://www.13c.ru/forum/viewtopic.php?t=99...asc&start=0
Borg
Witaj
Sk±d ten obrazek?
Micha³ ¯elazo
To jest Osprey, bodaj Knights of Outremer, albo co¶ o W³oszech, ale nie jestem pewien.

Pozdr.
M.
lancelot
Pytanie: skad wiadomo, ze plytki sa kosciane?
£azarz
Salve Fratres!

Na stronie 63 jest opis Tablicy barwnej "H" 9. Reconstruction of a gauntlet covered in whalebone plates (Osprey Warrior no. 048 - "English Medieval Knight 1200-1300) Schweinschnitzl podaj ¼ród³o swojej ikonografi.

Pozdrawiam Grzegorz
lancelot
Zastanawia mnie skad autor posiadl wiedze, ze plytki sa kosciane? Dla mnie podpis pod ilustracja nie jest zadnym argumentem. Byc moze staje okoniem, czepiam sie drobiazgow i wogole utrudniam zycie. Nie twierdze, ze kosciane nie sa ale skad ta pewnosc?
Schweinschnitzl
CYTAT
Schweinschnitzl podaj ¼ród³o swojej ikonografi.

to chroniki St. Denis 1317r.
Aiuto
no to jakby nie patrzyc XIVw .smile.gif
Fiodor Bie³yj
ee tam, 99% ciucha niczym siê nie róni od XIII devil.gif
Damiano
Zamierzam zrobiæ mitynki w taki sposób ¿e uszyjê rêkawice przeszywan± z kilkunastu warstw lnu i na to naszyje cienk± skórê i plecionkê kolcz± w splocie 6w1. My¶licie ¿e bêdzie to dobra ochrona dla d³oni na XIIIw??
Halfgar
CYTAT(Fiodor Bie³yj @ 21:10 19.01.2008) *
ee tam, 99% ciucha niczym siê nie róni od XIII devil.gif

Ciucha mo¿e nie ... powiem szczerze, ¿e nie znam siê, ale w uzbrojeniu miêdzy XIII a XIV wiekiem s± ró¿nice i to ca³kiem spore smile.gif
Dentysta
CYTAT(Damiano @ 20:10 20.01.2008) *
Zamierzam zrobiæ mitynki w taki sposób ¿e uszyjê rêkawice przeszywan± z kilkunastu warstw lnu i na to naszyje cienk± skórê i plecionkê kolcz± w splocie 6w1. My¶licie ¿e bêdzie to dobra ochrona dla d³oni na XIIIw??

Nie, to nie bêdzie dobra ochrona. Za to bêdzie ciê¿ka.
U¿yj miêkkiego szarego filcu pod kolczê.
Kolczê we¼ nitowan± - je¶li nie ze wglêdów historycznych, to ze wzglêdu na wagê (na d³oni to wa¿ne).
Pozdrawiam
Dentysta
Rae
Czy dopuszczalne jest posiadanie jedynie skórzanych rêkawic (bez plecionki kolczej) jako templariusz?
£azarz
Salve Fratres!

NIE! A dlaczego nie to odczujesz na pierwszym buhurcie.

Pozdrawiam Grzegorz
Rae
Nie wnikajmy czy odczuje to na w³asnej skórze, lecz na tym czy to jest poprawne historycznie?!
£azarz
Salve Fratres!

Historycznie te¿ nie. Zrób sobie lepiej dobre rêkawice kolcze choæby wedle rad Dentysty (kilka postów wy¿ej) i nie kombinuj.

Pozdrawiam Grzegorz
Rae
To nie chodzi o kombinowanie tylko o wygodê, a co do historyczno¶ci - to do koñca nie mogê w to uwierzy, ¿e nie mo¿na by³o nosi rêkawic skórzanych...
Indar
Je¿eli mówimy o samej rêkawicy ze skóry to raczej nie. Nie wiem, mo¿e zdarzali siê jacy¶ szaleñcy którzy nie dbali o swoje d³onie, ale w±tpiê.
Natomiast je¿eli masz na my¶li rêkawicê pikowan±, bez "plecionki kolczej", to tak. Przynajmniej u ¶wieckich, zakonni mogli ¶ci¶le przestrzegaæ kwestii opancerzenia.
Ale zdaje siê pisanej regu³y na to nie ma?
I.
£azarz
Salve Fratres!

W Zakonach by³o jak w dzisiejszym wojsku czyli CH.... ale jednakowo. Dla wygody w czasie walki noszono rêkawice kolcze. Przynajmniej tak masz podane w ikonografii oraz na rze¼bach. A dlaczego? A w³a¶nie dla tej wygody, gdy¿ ³atwiej poruszaæ ca³ymi palcami ni¿ choæby po³amanymi. Zrób dobre rêkawice kolcze a bêd± dobrze s³u¿yæ i bêd± wygodne. Owszem regu³a nic nie mówi na ten temat ale pomy¶l sobie ... jest walka i masz na sobie rêkawice skórzane. Co¶ nie bardzo to widzê.

Pozdrawiam Grzegorz
Duzy
Mnie zastanawia opcja z naszytymi na rekawice, utwardzanymi platami skory, zachodzacymi na siebie. W ikonografii znalazlem tylko luski ale to na rekawice palczaste a ja mam mitynki. Bedzie to troche grube a wszystkie zrodla pokazuja malutkie gotyckie lapki :] jak na zlosc... Az tak strasznie ciezkie tez nie bedzie nawet jak dojdzie nitowanka do tego. Na dzien dzisiejszy na nitowanie mnie nie stac a lapek mi szkoda. Jezeli ktos znalazl w zrodlach jakies mitynki z naszyta skora to prosze o info.
Szymek z K-g
Rekonstruktorzy z Xw. u¿ywaj± rêkawic z nachodz±cymi na siebie p³atami skóry, ale jako oddzielna czê¶æ pancerza, dalej karwasz. £uski na rêkawice palczaste, ale mówisz o dwu palczastych? :D No tak spotykane, ale w XIIIw.? tongue.gif
Reszty Twojej wypowied¼ jako¶ nie mogê zrozumieæ, ale z wywnioskowa³em ¿e chcesz na rêkawice pikowan± daæ p³aty skóry i na to nitowankê.
Nie spotka³em siê z takim rozwi±zaniem, ale od strony technicznej- by³o by to tak grube (mo¿e nie tyle co ciê¿kie) i¿ ci±gnê³o by Ci do ty³u paliczki i rêkawica takowa by³a by nie wygodna na d³u¿sz± metê.
Niech m±drzejsi siê wypowiedz± ja tylko z do¶wiadczenia ¼le uszytych rêkawic piszê icon_mrgreen.gif
Bartosz
staropolskim jo³

CYTAT(Szymek z K-g @ 23:09 09.10.2008) *
£uski na rêkawice palczaste, ale mówisz o dwu palczastych? :D No tak spotykane, ale w XIIIw.? tongue.gif

Tak, w XIII wieku.
Buslingthorpe - St Michael Richard de Buslingthorpe, zmar³y w 1280

Pozdrawiam
Bartosz
£azarz
Salve Fratres!

Czy znacie rzemie¶lnika który robi takie rêkawice?

Pozdrawiam Grzegorz
Vytaut Jogai³a
Salve,
£azarzu znalaz³em rzemie¶lnika wytwarzaj±cego rêkawice ³uskowe http://www.wojmir.pl/rekawicesko.htm Tylko w±tpiê, czy ze skóry by³y ³uski w oryginalnych rêkawicach?

Pozdrawiam
Witold
Donki
A ja mam pytanie odno¶nie rêkawic u saracenów. Widzia³em trochê obrazków z przedstawionymi postaciami ¿o³nierzy muz³umañskich z oko³o 1200r. i ¿aden z nich nie mia³ rêkawic. bum.gif Czy by³y one przez nich u¿ywane? Bo jakos nie chce mi siê wierzyæ ¿e a¿ tak ma³o dbali o d³onie.
Frater Cezar
Salve!

Ostatnio zrobi³em sobie rêkawice na bazie dwoinowych rêkawic spawalniczych i muszê przyznaæ, ¿e choæ chroni± nie¼le (1,5cm miêkkiego filcu technicznego) to nie tylko s± niehistoryczne, ale te¿ koszmarnie brzydkie.

Czy rêkawica, której "baza" uszyta bêdzie ze skóry ma jaki¶ okre¶lony wykrój? Czy mogê wyci±æ tak± jak zwyk³a rêkawica kuchenna?

Pozdrawiam
Godfryd
Witam

A ja mam takie pytanie którego nikt nie zada³ chyba jeszce . Mianowicie czy mo¿na by uszyæ mitynki w ca³o¶ci z skóry i normalnie tunelowo wypchac ? Problem jest z tego ¿e jak wypycham lniane tunele to pêka mi len -.- I dlatego pytam smile.gif

Dziêkuje za odpowiedz .
Borg
Bêd±c szczerym mam w±tpliwo¶ci co do techniki tunelowego wypychania. Zachowane zabytki (od XIV wieku niestety) to równo roz³o¿ona wata/runo/filc i ca³o¶æ razem przeszyta. Co ma znaczenie w walce, bo nie masz przy szwie punktów bez watowania, które ³atwi pêkaj± i ³atwi przebiæ broni±.

Nie ma ¿adnych chyba przes³anek by szyli ze skóry. Jest to w granicach jakiego¶ rozs±dku, ale nic wiêcej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.