Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kuchnia S³owian
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Wiêc³aw
Co jadali i pili S³owianie? Wiêcej nie napiszê bo nie trzeba. bigsmile2.gif
Zygmunt
Tradycyjna odpowied¿ pytaniem na pytanie- jacy S³owianie, czyli kiedy i gdzie?
Bo równie dobrze pasuj± tu S³owianie VI wieczni jak i XIX wieczni, a pewne zmiany w miêdzyczasie zachodzi³y.
Nat
Mo¿na przyj±æ, ¿e podstawowy zr±b kuchni polskiej stanowi± potrawy wspólne dla wiêkszo¶ci narodów pó³nocnos³owiañskich. w powszechnym u¿yciu by³y miód, rzepa i groch. za: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_polska
wiêksza specyfikacja, jak s³usznie zauwa¿y³ Zygmunt, mo¿liwa jest dopiero po u¶ci¶leniu tematu. I to nie tylko je¶li chodzi o ramy czasowe. U nas na Kaszubach od¿ywiano siê nieco inaczej, ni¿ gdzie¶ w ma³opolsce, a górale pewnie równie¿ gotowali trochê inaczej - oczywiste.
Belladonna
Mnie interesowa³yby czasy przedchrze¶cijañskie na ziemiach Pomorza Zachodniego. Z góry wielkie dziêki za jak±kolwiek pomoc.
Belladonna
U¶ci¶lê mo¿e dostanê jak±¶ odp IX-X wiek S³owianie Pomorze Zachodnie ale ogólnie szukam o kuchni wczesnych S³owian. Mo¿e kto¶ jakie¶ ciekawe pozycje poleci?
S³awa!
arathorn94
A ja poszukuje potraw dla X wiecznych S³owian wschodnich (Grody Czerwieñskie , dzisiejszy Kijów)
Z góry dziêki!
S³awa!
Ma³gorzata M
Moi drodzy, trochê cierpliwo¶ci. W ci±gu najbli¿szych dwóch miesiêcy uka¿± siê a¿ dwie publikacje na ten temat przygotowane przez dwa rózne wydawnictwa. Jedna napewno dotycz±ca S³owian Zachodnich X-XI wiek, druga dotycz±ca kuchni S³owian ale szczegó³ow nie znam. W ka¿dym razie wyjd± na pocz±tku sezonu.
Aine
To dobra wiadomo¶æ. Czekamy z niecierpliwo¶ci± smile.gif
Vlasta
A je¶li kto¶ zna s³oweñski, mo¿e siê pokusiæ o nabycie tej pozycji Kuhinjska kultura v zgodnjem srednjem veku. (nie da siê wstawiæ bezpo¶redniego linku, wiêc trzeba klikaæ w "Publication" a potem w "Miscellaneous" i "Die Küchenkultur im Frühmitelalter")
Ma³gorzata M
Kuhinjska kultura v zgodnjem srednjem veku. ¶wietne i niedo¶cigniony wzór dla opracowañ naukowych z aspektem eksperymentalnym, ale nak³ad tragicznie ma³y. Nawet znaj±c tylko polski mo¿na sobie poradziæ smile.gif))
tylko trzeba bardzo uwa¿aæ na sk³ad zaplecza kuchennego, bo to jednak kuchnia S³owian Po³udniowych i pewnych rzeczy u Zachodnich nie znajdziesz, natomiast potrawy faktycznie dosyæ uniwersalne i metody obroni± siê na naszych terenach, co zreszt± by³o juz sprawdzone.
liwley
znam osoby zajmuj±ce siê kuchni± s³owiañsk± na moich terenach lubelszczyzny,nie ma gotowych przepisów w stylu "dzik po pastersku"znane s± tylko ziarna jakie jedzono miêso jakie stosowano i jak mniej wiêcej by³o to przyrz±dzane,bardziej opieraj± siê na archeologi do¶wiadczalnej,mo¿e kto¶ kojarzy Paw³a i Hannê Lis?? Maj± nied³ugo wyd±æ o tym ksi±¿kê jak siê uka¿e postaram sie daæ namiary,
a tak ogólnie mogê powiedzieæ: z w³asnego do¶wiadczenia gotowania z nimi:
kasza jaglana pra¿ona w glinianym garnku(muszê tu zaznaczyæ ze S³owianie u¿ywali gigantyczne ilo¶ci glinianych naczyñ nieoblewanych a bardzo bardzo niewiele metalowych)(ja lubiê jaglan± z mlekiem i miodem)
kasza jêczmienna-tzw pêczak,tak¿e pra¿ona ,
soczewica (pycha zw³aszcza z miêt±)
wszelkiego rodzaju zielska zbierane,jak szczaw ,lebioda itd.
podp³omyki-chleb-banalny,m±ka ¿ytnia trochê wody i soli,tyle ze m±ka z otrêbami bo przecie¿ sami j± mielili,to wymieszane i pieczone w ognisku,
to tak ogólnie,ale zrobienie dobrego jedzenia wymaga wprawy :>
ja z niecierpliwo¶ci± czekam na ksi±¿kê smile.gif
Piwomir
CYTAT(Ma³gorzata M @ 08:33 05.03.2009) *
Moi drodzy, trochê cierpliwo¶ci. W ci±gu najbli¿szych dwóch miesiêcy uka¿± siê a¿ dwie publikacje na ten temat przygotowane przez dwa rózne wydawnictwa. Jedna napewno dotycz±ca S³owian Zachodnich X-XI wiek, druga dotycz±ca kuchni S³owian ale szczegó³ow nie znam. W ka¿dym razie wyjd± na pocz±tku sezonu.

Widzê Ma³gorzato ¿e od twojego postu akurat mijaj± 2 miesi±ce. Có¿ to za pozycje? Znana jest ju¿ data pojawienia siê w ksiêgarniach? Czekamy z niecierpliwo¶ci±. A skoro o pomorzu mowa - swego czasu prze¿ywa³em "zboczenie" zwane peskatarianizmem. Zreszt± dalszym ci±gu czê¶ciej jadam ryby od miês. Dlatego te¿ bardzo interesuje mnie jak± rolê pe³ni³y ryby (morskie i s³odkowodne) w kuchni ludów basenu Morza Ba³tyckiego, g³ównie Pomorzan i Skandynawów we wczesnym ¶redniowieczu. Z góry dziêki za wszelkie info.
Ma³gorzata M
Nast±pi³y pewne opó¼nienia, ¿e tak siê wyra¿ê dyplomatycznie, lub si³a wy¿sza jak kto woli. Frehowicze i tak dostan± wiadomo¶ci jako pierwsi. I ju¿ sama nie wiem kiedy.
Fiefiura
CYTAT(liwley @ 11:46 20.03.2009) *
soczewica (pycha zw³aszcza z miêt±)

ale miêta pieprzowa powsta³a w wyniku krzy¿ówki miedzygatunkowej w koñcu XVII wieku w Anglii ? chyba, ¿e mowa o innej miêcie ale to ja bym by³a wdziêczna za informacje jak±¶ bo to do¶æ intryguj±ce smile.gif nie s³ysza³am dotychczas o u¿yciu innych odmian smile.gif
mairead

Miêty ci jest tyle i jeszcze wiêcej w Polsce i nie tylko ;)

* miêta d³ugolistna (Mentha longifolia (L.) L.)
* miêta kosmata (Mentha ×niliaca (Juss.) ex Jacq.) – antropofit zadomowiony
* miêta nadwodna (Mentha aquatica L.)
* miêta okr±g³olistna (Mentha rotundifolia (L.) Huds.) – antropofit zadomowiony
* miêta okrêgowa (Mentha ×verticillata L.)
* miêta pieprzowa (Mentha ×citrata L. )
* miêta polej (Mentha pulegium L.)
* miêta polna (Mentha arvensis L.)
* miêta zielona (Mentha spicata L. em. L.) – antropofit zadomowiony
* Mentha ×gentilis L. – efemerofit
* Mentha ×smithiana Graham – w Polsce gatunek uprawiany

O miêcie pisa³ Pliniusz, wymieniana jest w papirusach i ¼ród³ach chiñskich, zaleca³ ja Avicenna. Grecy mieli interesuj±c± opowie¶æ o nimfie Menthe i zdradzie ma³¿eñskiej.

ufff....

Fiefiura
no to to wiem smile.gif chcia³a wiedzieæ któr± konkretnie stosowano w kuchni we wczesnym ¶redniowieczu smile.gif bo dopiero zaczynam siê wkêcaæ w temat (chyba bez paru ksi±¿ek siê nie obejdzie :P )
mairead
Ale mo¿na te¿ tak: wybierz siê na ³±kê, znajd¼ miêtê i potem zidentyfikuj przy pomocy zielnika gatunek. Sprawd¼, czy to endemit czy antropofit. Doczytaj w którym wieku zadomowiony i co¶ z tego wyjdzie.
Fiefiura
tak siê raczej nie da smile.gif nie ka¿da miêta wygl±da jak "miêta" je¶li nie wiesz -nie rozpoznasz ergo nie ma co szukaæ bo zdepczesz a nie znajdziesz ;) zaciekawi³a¶ mnie bo podobno ka¿da z odmian smakuje, wygl±da inaczej chcia³am zaczerpn±æ z twojego do¶wiadczenia skoro podajesz propozycjê kaszy z miêt± jako rekonstrukcjê smile.gif ale chyba siê nie dowiem icon_sad.gif
Owka
Ka¿da miêta, która by³a "stosowana w charakterze miêty", pachnie i smakuje mniej wiêcej miêtowo. Wiêc siê da.
Notabene ju¿ ¶redniowiecze zna³o wiele jej odmian.
CYTAT
Walafrid Strabo wrote in the 9th century, 'Mint I grow in abundance in all its varieties. How many there are I might as well try to count the sparks from Vulcan's furnance beneath Etna.'"

http://www.gallowglass.org/jadwiga/herbs/smallherbs.html
Boguslaw
A proszê bardzo - tu mo¿na kupiæ -znaczy ja tam kupi³em a wy kupcie gdzie chcecie-¿eby nie by³o ¿e kryptoreklamê robiê. Generalnie fajna rzecz.

http://www.albertus.pl/sklep/3/640905

Smacznego ¿yczê
liwley
OOO !!!
W³a¶nie!!! Pawe³ i Hania Lisowie napisali t± ksi±¿eczkê..polecam,wszystkie potrawy jad³am osobi¶cie przez nich(i mnie :D ) przyrz±dzane..w³a¶ciwie przez Hanie ,Pawe³ to tylko wszystko nam pod¿era³..
i muszê siê pochwaliæ :D,jestem na ostatnim zdjêciu..i oczywi¶cie co¶ wcinam :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.