znam osoby zajmuj±ce siê kuchni± s³owiañsk± na moich terenach lubelszczyzny,nie ma gotowych przepisów w stylu "dzik po pastersku"znane s± tylko ziarna jakie jedzono miêso jakie stosowano i jak mniej wiêcej by³o to przyrz±dzane,bardziej opieraj± siê na archeologi do¶wiadczalnej,mo¿e kto¶ kojarzy Paw³a i Hannê Lis?? Maj± nied³ugo wyd±æ o tym ksi±¿kê jak siê uka¿e postaram sie daæ namiary,
a tak ogólnie mogê powiedzieæ: z w³asnego do¶wiadczenia gotowania z nimi:
kasza jaglana pra¿ona w glinianym garnku(muszê tu zaznaczyæ ze S³owianie u¿ywali gigantyczne ilo¶ci glinianych naczyñ nieoblewanych a bardzo bardzo niewiele metalowych)(ja lubiê jaglan± z mlekiem i miodem)
kasza jêczmienna-tzw pêczak,tak¿e pra¿ona ,
soczewica (pycha zw³aszcza z miêt±)
wszelkiego rodzaju zielska zbierane,jak szczaw ,lebioda itd.
podp³omyki-chleb-banalny,m±ka ¿ytnia trochê wody i soli,tyle ze m±ka z otrêbami bo przecie¿ sami j± mielili,to wymieszane i pieczone w ognisku,
to tak ogólnie,ale zrobienie dobrego jedzenia wymaga wprawy :>
ja z niecierpliwo¶ci± czekam na ksi±¿kê