Widzia³em ostatnio w sklepie ³adn± wzorzyst± tkanine, we³enkem, tkan± w taki motywik jakby zawijasków - pêdó wina, ¿e mi sie od razu historyczne hafty skojarzyly. No ale nie przypominam sobie widzenia niczego takiego w ikonografii.
Doprecyzuje - chodzi mi o tkan± we³ne.
Tzn. pytasz czy w ogóle by³y wzorzyste tkaniny? (tak, by³y)
Czy o to, czy istnia³a wzorzy¶cie tkana we³na? (z ikonografii mo¿e byæ czasem ciê¿ko odgadn±æ typ materia³u...)
-
Chodzi mi o kilka rzeczy w zasadzie - bo to ze by³a to nie trudno sie domy¶leæ, skoro by³a wczesniej to chyba nie znik³a doszczetnie z pola historii?
Pytam raczej czy co¶ z niej wykonywano - ubrania czy raczej np. koce? I jakiego typu by³y to wzory? Postaram sie cyknaæ fotke temu wzorkowi ze sklepu i wstawiæ na frehe, aby poddac historycznosc wzoru pod ocene
.
To mo¿e "cyknij" i "wstaw", bo nie bardzo zrozumia³em o co pytasz.
Popracuj tak¿e nad sw± polszczyzn± mo¿e, ok ?
K³aniam
Rabbi
CYTAT(Rabiega @ 19:13 14.06.2007) [snapback]192305[/snapback]
To mo¿e "cyknij" i "wstaw", bo nie bardzo zrozumia³em o co pytasz.
Popracuj tak¿e nad sw± polszczyzn± mo¿e, ok ?
Kajam sie nisko. Sporz±dze zatem adekwatn± fotografie i opublikuje j± w internecie. :D
A ju¿ powa¿niej mówi±c - przeczyta³em swój post po raz wtóry i nie wiem do czego pijesz (nie pisze o tym w kontekscie odczepnego, po prostu chcia³bym wiedzieæ co Cie razi, aby tego uniknaæ na przysz³o¶æ).
A co do samej we³enki, to fotka bedzie jutro, bo widze ¿e bez niej nikt nic nie zrobi.
Pozdrawiam.
Nie oczekujê kajania.
Razi mnie za¶ :
"we³enkem", "pêdó wina", "mi sie","cie razi", "uniknac","widze","we³ne","fotke"...itd.
Razi mnie tedy nieprzestrzeganie elementarnych zasad polskiej ortografii.
Przywyknij wiêc do tego, ¿e jestem i bêdê umêczliwym moderatorem, dla którego brak poszanowania dla naszego jêzyka by³, jest i bêdzie powodem dla obdarzania niektórych u¿ytkownków Freha punktami karnymi.
Pozdrawiam
Rabbi
Maria Gutkowska-Rychlewska, Historia Ubiorów
Krystyna Turska, Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów
Ze zdjêciami tkanin.
Pozdrawiam
Gwyn
Nie wiem czy o to chodzi.....
ale wzorków, w wiekach ¶rednich, zarówno damskich jak i mêskich w ikonografii do oporu...
Pozdrawiam HaKo
Dziêki Hako, ale niestety nie o taki wzór mi chodzi, o istnieniu takich wiem dobrze. Wzór jest znacznioe bardziej geometryczny i chcia³oby sie rzec - wczesny.
Ale welenki to niestety w romby, szachownice, diamenty, jodelki, paski byly tkane. Oczywiscie byly i jakies miksy jedwabno-welniane ale nie podane jest aby to byly materialy we wzory albo adamaszkowo tkane.
To co zamiescil Hako to jedwabie. Zreszta najpowszechniejsze jest okreslenie JEDWAB wzorzysty w zrodlach archeo. lub kostiumologicznych. Do kolekcji jeszcze jeden przyklad (spodnia suknia kobiety za Maria)
http://www.wga.hu/art/w/weyden/rogier/01deposi/2deposit.jpgTo tez niestety jest tkanina jedwabna ale wzor juz bardziej geometryczny niz znanych altembasow, brokatow.
Nareszcie by³em w sklepie i zrobi³em zdjêcie. Fotka w za³±czniku. Co Wy na taki wzór? Na co taki materia³ mo¿naby wykorzystaæ?
pedow wina to raczej nie przypomina;] ile kosztuje tam u was metr takiej welny?
z tego co wiem to taki wzor raczej do wczesniejszej zabawy nadaje sie do wykorzystania niz do 15 [pocztku czy jaj konca].poszukaj czegos innego.
£osiu a co rozumiesz przez wczesniejsza zabawe XIII sie nada?
I podpisuje sie pod pytaniem ile to kosztuje?
wczesne jakies do 10wieku to tak, material wchodzi.
nie widzialam takiego matreialu na XIII, wiec nie jestem pewna. jak mi sie cos przypomni to zamieszcze.
Pyta³em sie bo ten materia³ kosztowa³, jesli mnie pamiêæ nie myli ko³o 26z³, a jest dosyæ gruby - my¶la³em poszyæ z tego jaki¶ p³aszcz, albo co¶ podobnego do spania.
Wzor jest ryzykowny, takich nie spotkalam na okres pozniejszy niz 1 pol. XIVw... Poza tym ta plecionka nie jest pleciona:) Najbardziej przypomina hiszpanskie (?) jedwabie uzywane na sakiewki lub wrecz motywy haftowane na sakiewkach np. niemieckich z pocz. XIVw. wlasnie. Koce/derki widzialam tylko pasiaste lub w krate. Plaszcze, suknie wieszchnie tez...
Wiem, ¿e pytanie jest g³upie ale wyszukiwarka naprawdê nie znalaz³a na nie odpowiedzi:
Jak siê ma sprawa we³ny w jode³kê dwukolorowej (konkretniej na XIII w., gdyby kto¶ co¶ wiedzia³ o XV to te¿ bêdê dziêkowaæ) - znalaz³am tak± w której co drugi "zygzak" jest w innym kolorze, tj wystêpuj± na zmianê, i a¿ mnie ¶wierzbi ¿eby sobie z niej machn±æ jak±¶ cotte, ale lepiej siê upewniæ. Bêdê d¼wiêczna je¶li kto¶ siê podzieli wiedz±.
Tak na szybko to w ksi±¿ce Jerzego Maika "Tekstylia wczesno¶redniowieczne z wykopalisk w Opolu" wymieniona jest tkanina we³niana z XI w. jode³ka 2/2, gdzie osnowa jest ciemniejsza ni¿ w±tek. A w "Textile and Clothing 1150-145I" E. Crowfoot wymieniona jest czternastowieczna, te¿ we³niana tkanina o do¶æ skomplikowanym splocie - jode³ka 3/3 ³amana w w±tku, gdzie momentami i w±tek i osnowa jest czerwonawa, a momentami osnowa jest czerwona, a w±tek w kolorze naturalnym (za³.). Nie wiem natomiast, na ile by³o to popularne, i jak siê to ma do XIII i XV w.
Edycja: W artykule E. Wincott-Heckett "Medieval Textiles from Waterford City" [w: "NESAT V", red. Gisela Jaacks, Klaus Tidow] jest wspomniany fragment we³nianej tkaniny w splocie "jode³ka" 2/2 "w dwóch odcieniach" , czyli chyba te¿ chodzi o ró¿ne kolory osnowy i w±tku. Niestety, nie jest podane dok³adne datowanie, ogólnie artyku³ opisuje znaleziska z X-XIIIw.
Witam chcia³bym zapytaæ o sploty lnów, szczególnie w XIII wieku
Czy wystêpowa³y przyk³adowo jode³ki?
Nie wiem z jakiego splotu wykonano koszulê Ludwika.
Witam!
Mam pytanie:
czy sploty we³ny i lnu na poni¿szym zdjêciu s± historyczne dla pocz±tku XV wieku? I czy pasuj± na sukniê wierzchni± lub spodni± osoby bogatej czy raczej biednej?
Jode³ka we³niana wiem ¿e wystêpowa³a, jednak nie wiem jak z lnem, oraz jaka warstwa spo³eczna mog³a siê poszczyciæ podobnymi
1 od góry po lewej - arafatkowy odpada.
Reszta (jode³ki romby) ok. Wiêkszo¶æ znalezionego lnu jest splotem p³óciennym, ale s± jeden czy dwa kawa³ki na kilkana¶cie w sumie (len siê paskudnie zachowuje w warstwach) ze splotem sko¶nym. Ten "len" po prawej u góry to nie we³na? Czarny len odpada - kolor nie do uzyskania.
Wielkie dziêki
a to czarne to w³a¶nie len, zdziwi³am siê bo nie widzia³am jeszcze takiego.
Witam!
Czy kto¶ z zacnych Frehowiczów orientuje siê czy
taki splot wystêpowa³ we wczesnym ¶redniowieczu(skandynawia lub s³owiañszczyzna) oraz czy splot ten ma jaki¶ zwi±zek z tym
tutaj "Figure 37 "?
Pozrawiam!
Jaromir
Witam!
Znalaz³am dzi¶ przepiêkny jedwab w których siê zakocha³am:
Po d³u¿szym namy¶le pojawi³y siê dwa pytania:
1. Czy ta krata jest historyczna? (2 po³ XV wieku)
2. Na jak± sukniê ten materia³ bêdzie odpowiedni? Chcia³am uszyæ wierzchni±, my¶la³am o burgundzkiej, ale im d³u¿ej siê zastanawiam tym mniej wiem...
Hmmm, przede wszystkim to krata bêdzie odpowiednia raczej na XIV wiek i pocz±tek XV ewentualnie.
Nie wiem, czy to tylko tak na zdjêciu przez ¶wiat³o, czy ten wzór jest taki, ale gdzieniegdzie kratka ma ja¶niejsze t³o i wydaje siê to dosyæ nieregularne... je¶li tak jest, to raczej do¶æ nowoczesne wzornictwo i nie bardzo by siê nadawa³o na ¶redniowiecze.
zdecydowanie ¶wiat³o. Dobrze rozumiem? w 2 po³ XVw krata wysz³a z mody?
Wnioskuj±c z wykopalisk i ikonografii, to ju¿ przed I po³ow± XV w. kratki by³y raczej passe je¶li chodzi o stroje.
Utrzyma³y siê we wzornictwie u¿ytkowym np. na poduszkach, ale raczej monochromatyczne i w prostych wariantach.
Je¶li jednak znajdziesz jakie¶ ciekawe, wiarygodne ¼ród³o potwierdzaj±ce kratki, to czemu nie ;)
Hej
Znalaz³em tak± we³enkê... wygl±da ¶wietnie. Ale wolê siê upewniæ, czy splot jest ok dla jakiego¶ schy³ku ¶redniowiecza?
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
poszukujê takiej we³enki, widzia³ kto¶??
pozdrawiam
Czy jest jaka¶ górna granica (w ramach XV wieku) u¿ywania splotu sko¶nego ³amanego (chevron lub herringbone), czyli pro¶ciej mówi±c - jode³ki ?
A pro¶ciej mówi±c czy passe bêdzie, je¿eli kieckê obozow± (~1480, odcinana w pasie, bez szaleñczych plisowañ) uszyjê w³a¶nie z takiej we³ny ?
Witam
Mam pewne pytanie i liczê na to, ¿e trafi³am na dobry w±tek, je¶li nie to proszê o przeniesienie i z góry przepraszam
Mam oto tak± tkaninê, tu jest zdjêcie próbki (przepraszam za jako¶æ
)
Zastanawiam siê do czego mo¿e zostaæ u¿yta taka we³na?
Mam namy¶li stroje damskie, mêskie, rzeczy u¿ytkowe lub jeszcze inne.
Czy da siê jako¶ wykorzystaæ ten materia³ do celów historycznych?
Wspomnê te¿, ¿e jestem z XV (ale na XIII te¿ bêdzie dobrze)
Pozdrawiam
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.