Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: sploty tkanin/ wzorzyste tkaniny
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Stron: 1, 2
Nikodem
Widzia³em ostatnio w sklepie ³adn± wzorzyst± tkanine, we³enkem, tkan± w taki motywik jakby zawijasków - pêdó wina, ¿e mi sie od razu historyczne hafty skojarzyly. No ale nie przypominam sobie widzenia niczego takiego w ikonografii.
Doprecyzuje - chodzi mi o tkan± we³ne.
Tomasz Rajtar
Tzn. pytasz czy w ogóle by³y wzorzyste tkaniny? (tak, by³y)
Czy o to, czy istnia³a wzorzy¶cie tkana we³na? (z ikonografii mo¿e byæ czasem ciê¿ko odgadn±æ typ materia³u...)

-
Nikodem
Chodzi mi o kilka rzeczy w zasadzie - bo to ze by³a to nie trudno sie domy¶leæ, skoro by³a wczesniej to chyba nie znik³a doszczetnie z pola historii?
Pytam raczej czy co¶ z niej wykonywano - ubrania czy raczej np. koce? I jakiego typu by³y to wzory? Postaram sie cyknaæ fotke temu wzorkowi ze sklepu i wstawiæ na frehe, aby poddac historycznosc wzoru pod ocene smile.gif.
Rabiega
To mo¿e "cyknij" i "wstaw", bo nie bardzo zrozumia³em o co pytasz.
Popracuj tak¿e nad sw± polszczyzn± mo¿e, ok ?

K³aniam

Rabbi
Nikodem
CYTAT(Rabiega @ 19:13 14.06.2007) [snapback]192305[/snapback]
To mo¿e "cyknij" i "wstaw", bo nie bardzo zrozumia³em o co pytasz.
Popracuj tak¿e nad sw± polszczyzn± mo¿e, ok ?

Kajam sie nisko. Sporz±dze zatem adekwatn± fotografie i opublikuje j± w internecie. :D
A ju¿ powa¿niej mówi±c - przeczyta³em swój post po raz wtóry i nie wiem do czego pijesz (nie pisze o tym w kontekscie odczepnego, po prostu chcia³bym wiedzieæ co Cie razi, aby tego uniknaæ na przysz³o¶æ).

A co do samej we³enki, to fotka bedzie jutro, bo widze ¿e bez niej nikt nic nie zrobi.

Pozdrawiam.
Rabiega
Nie oczekujê kajania.
Razi mnie za¶ :
"we³enkem", "pêdó wina", "mi sie","cie razi", "uniknac","widze","we³ne","fotke"...itd.

Razi mnie tedy nieprzestrzeganie elementarnych zasad polskiej ortografii.
Przywyknij wiêc do tego, ¿e jestem i bêdê umêczliwym moderatorem, dla którego brak poszanowania dla naszego jêzyka by³, jest i bêdzie powodem dla obdarzania niektórych u¿ytkownków Freha punktami karnymi.

Pozdrawiam

Rabbi
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Maria Gutkowska-Rychlewska, Historia Ubiorów
Krystyna Turska, Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów

Ze zdjêciami tkanin.
Pozdrawiam
Gwyn
Hako
Nie wiem czy o to chodzi.....
ale wzorków, w wiekach ¶rednich, zarówno damskich jak i mêskich w ikonografii do oporu...
Pozdrawiam HaKo
Nikodem
Dziêki Hako, ale niestety nie o taki wzór mi chodzi, o istnieniu takich wiem dobrze. Wzór jest znacznioe bardziej geometryczny i chcia³oby sie rzec - wczesny.
EwKa
Ale welenki to niestety w romby, szachownice, diamenty, jodelki, paski byly tkane. Oczywiscie byly i jakies miksy jedwabno-welniane ale nie podane jest aby to byly materialy we wzory albo adamaszkowo tkane.
To co zamiescil Hako to jedwabie. Zreszta najpowszechniejsze jest okreslenie JEDWAB wzorzysty w zrodlach archeo. lub kostiumologicznych. Do kolekcji jeszcze jeden przyklad (spodnia suknia kobiety za Maria) http://www.wga.hu/art/w/weyden/rogier/01deposi/2deposit.jpg
To tez niestety jest tkanina jedwabna ale wzor juz bardziej geometryczny niz znanych altembasow, brokatow.
Nikodem
Nareszcie by³em w sklepie i zrobi³em zdjêcie. Fotka w za³±czniku. Co Wy na taki wzór? Na co taki materia³ mo¿naby wykorzystaæ?
£osiu
pedow wina to raczej nie przypomina;] ile kosztuje tam u was metr takiej welny?
z tego co wiem to taki wzor raczej do wczesniejszej zabawy nadaje sie do wykorzystania niz do 15 [pocztku czy jaj konca].poszukaj czegos innego.
Borg
£osiu a co rozumiesz przez wczesniejsza zabawe XIII sie nada?
I podpisuje sie pod pytaniem ile to kosztuje?
£osiu
wczesne jakies do 10wieku to tak, material wchodzi.
nie widzialam takiego matreialu na XIII, wiec nie jestem pewna. jak mi sie cos przypomni to zamieszcze.
Nikodem
Pyta³em sie bo ten materia³ kosztowa³, jesli mnie pamiêæ nie myli ko³o 26z³, a jest dosyæ gruby - my¶la³em poszyæ z tego jaki¶ p³aszcz, albo co¶ podobnego do spania.
EwKa
Wzor jest ryzykowny, takich nie spotkalam na okres pozniejszy niz 1 pol. XIVw... Poza tym ta plecionka nie jest pleciona:) Najbardziej przypomina hiszpanskie (?) jedwabie uzywane na sakiewki lub wrecz motywy haftowane na sakiewkach np. niemieckich z pocz. XIVw. wlasnie. Koce/derki widzialam tylko pasiaste lub w krate. Plaszcze, suknie wieszchnie tez...
Nikodem
Okej, dziêki.
D±brówka
Wiem, ¿e pytanie jest g³upie ale wyszukiwarka naprawdê nie znalaz³a na nie odpowiedzi:

Jak siê ma sprawa we³ny w jode³kê dwukolorowej (konkretniej na XIII w., gdyby kto¶ co¶ wiedzia³ o XV to te¿ bêdê dziêkowaæ) - znalaz³am tak± w której co drugi "zygzak" jest w innym kolorze, tj wystêpuj± na zmianê, i a¿ mnie ¶wierzbi ¿eby sobie z niej machn±æ jak±¶ cotte, ale lepiej siê upewniæ. Bêdê d¼wiêczna je¶li kto¶ siê podzieli wiedz±.
Vlasta
Tak na szybko to w ksi±¿ce Jerzego Maika "Tekstylia wczesno¶redniowieczne z wykopalisk w Opolu" wymieniona jest tkanina we³niana z XI w. jode³ka 2/2, gdzie osnowa jest ciemniejsza ni¿ w±tek. A w "Textile and Clothing 1150-145I" E. Crowfoot wymieniona jest czternastowieczna, te¿ we³niana tkanina o do¶æ skomplikowanym splocie - jode³ka 3/3 ³amana w w±tku, gdzie momentami i w±tek i osnowa jest czerwonawa, a momentami osnowa jest czerwona, a w±tek w kolorze naturalnym (za³.). Nie wiem natomiast, na ile by³o to popularne, i jak siê to ma do XIII i XV w.
Edycja: W artykule E. Wincott-Heckett "Medieval Textiles from Waterford City" [w: "NESAT V", red. Gisela Jaacks, Klaus Tidow] jest wspomniany fragment we³nianej tkaniny w splocie "jode³ka" 2/2 "w dwóch odcieniach" , czyli chyba te¿ chodzi o ró¿ne kolory osnowy i w±tku. Niestety, nie jest podane dok³adne datowanie, ogólnie artyku³ opisuje znaleziska z X-XIIIw.
Borg
Witam chcia³bym zapytaæ o sploty lnów, szczególnie w XIII wieku
Czy wystêpowa³y przyk³adowo jode³ki?
Nie wiem z jakiego splotu wykonano koszulê Ludwika.
Katarzyyna
Witam!

Mam pytanie:

czy sploty we³ny i lnu na poni¿szym zdjêciu s± historyczne dla pocz±tku XV wieku? I czy pasuj± na sukniê wierzchni± lub spodni± osoby bogatej czy raczej biednej?
Jode³ka we³niana wiem ¿e wystêpowa³a, jednak nie wiem jak z lnem, oraz jaka warstwa spo³eczna mog³a siê poszczyciæ podobnymi smile.gif
Yhm
1 od góry po lewej - arafatkowy odpada.
Reszta (jode³ki romby) ok. Wiêkszo¶æ znalezionego lnu jest splotem p³óciennym, ale s± jeden czy dwa kawa³ki na kilkana¶cie w sumie (len siê paskudnie zachowuje w warstwach) ze splotem sko¶nym. Ten "len" po prawej u góry to nie we³na? Czarny len odpada - kolor nie do uzyskania.
Katarzyyna
Wielkie dziêki smile.gif a to czarne to w³a¶nie len, zdziwi³am siê bo nie widzia³am jeszcze takiego.
Apek
Witam!
Czy kto¶ z zacnych Frehowiczów orientuje siê czy taki splot wystêpowa³ we wczesnym ¶redniowieczu(skandynawia lub s³owiañszczyzna) oraz czy splot ten ma jaki¶ zwi±zek z tym tutaj "Figure 37 "?
Pozrawiam!
Jaromir
Przeuroczo
Witam!

Znalaz³am dzi¶ przepiêkny jedwab w których siê zakocha³am:

Po d³u¿szym namy¶le pojawi³y siê dwa pytania:
1. Czy ta krata jest historyczna? (2 po³ XV wieku)
2. Na jak± sukniê ten materia³ bêdzie odpowiedni? Chcia³am uszyæ wierzchni±, my¶la³am o burgundzkiej, ale im d³u¿ej siê zastanawiam tym mniej wiem...
Basia
Hmmm, przede wszystkim to krata bêdzie odpowiednia raczej na XIV wiek i pocz±tek XV ewentualnie.
Nie wiem, czy to tylko tak na zdjêciu przez ¶wiat³o, czy ten wzór jest taki, ale gdzieniegdzie kratka ma ja¶niejsze t³o i wydaje siê to dosyæ nieregularne... je¶li tak jest, to raczej do¶æ nowoczesne wzornictwo i nie bardzo by siê nadawa³o na ¶redniowiecze.
Przeuroczo
zdecydowanie ¶wiat³o. Dobrze rozumiem? w 2 po³ XVw krata wysz³a z mody?
Basia
Wnioskuj±c z wykopalisk i ikonografii, to ju¿ przed I po³ow± XV w. kratki by³y raczej passe je¶li chodzi o stroje.
Utrzyma³y siê we wzornictwie u¿ytkowym np. na poduszkach, ale raczej monochromatyczne i w prostych wariantach.
Je¶li jednak znajdziesz jakie¶ ciekawe, wiarygodne ¼ród³o potwierdzaj±ce kratki, to czemu nie ;)
Borg
Hej
Znalaz³em tak± we³enkê... wygl±da ¶wietnie. Ale wolê siê upewniæ, czy splot jest ok dla jakiego¶ schy³ku ¶redniowiecza?
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
poszukujê takiej we³enki, widzia³ kto¶??
pozdrawiam
Marta K.
Czy jest jaka¶ górna granica (w ramach XV wieku) u¿ywania splotu sko¶nego ³amanego (chevron lub herringbone), czyli pro¶ciej mówi±c - jode³ki ?
A pro¶ciej mówi±c czy passe bêdzie, je¿eli kieckê obozow± (~1480, odcinana w pasie, bez szaleñczych plisowañ) uszyjê w³a¶nie z takiej we³ny ?
Oko³ow
Witam smile.gif
Mam pewne pytanie i liczê na to, ¿e trafi³am na dobry w±tek, je¶li nie to proszê o przeniesienie i z góry przepraszam bigsmile2.gif
Mam oto tak± tkaninê, tu jest zdjêcie próbki (przepraszam za jako¶æ dunno.gif )
Zastanawiam siê do czego mo¿e zostaæ u¿yta taka we³na?
Mam namy¶li stroje damskie, mêskie, rzeczy u¿ytkowe lub jeszcze inne.
Czy da siê jako¶ wykorzystaæ ten materia³ do celów historycznych?
Wspomnê te¿, ¿e jestem z XV (ale na XIII te¿ bêdzie dobrze)
Pozdrawiam
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.