CYTAT
Zarazem jednak jest mi bardzo przykro, gdy¿ widzê w dyskusji grupê osób z ca³ej Polski (niektóre nawet znam), wydaj±cych siê byæ naprawdê zafascynowanymi fechtunkiem, które prowadz± bezsensown± dyskusjê, sprzeczaj±c siê "czyje karate jest lepsze" lub "a ja mam co¶ czego nie masz ty".
Taki same przemyslenia mia³em jak mi zesz³o ci¶nienie po sparingu z Rafa³em i obserwowa³em Ptakowy turniej.
Mo¿emy siê od siebie du¿o nauczyæ i pora umówiæ siê na wspólne spotkanie w przyjaznej atmosferze. Wiem ¿e to dziwnie brzmi w moich ustach, ale obiecuje ¿e nie bêdê gryz³ i na wszelki wypadek przywiozê kaganiec. W sumie prowadzimy wirtualn± polemikê, która i tak nie ma takiej si³y przebicia jak demonstracja na ¿ywo. Najgorsze jest to ¿e co bardziej popêdliwi z naszych grup (ze mn± na czele) wdaj± siê w ma³o sensown± dysputê, przekazuj±c potem ogólne opinie na temat internetowych oponentów w swoich grupach. Oczywi¶cie kilka osób próbuje ³agodziæ sytuacjê, ale ca³y czas panuje atmosfera walki.
Jest nas za ma³o ¿eby¶my mogli siê k³óciæ o takie pierdo³y. Widzê to u nas w sekcji. Jest niespe³na 10 osób i ma³o kto jest w stanie æwiczyæ na powaznie. Wszystkie rycerzyki odpadaj± po jednym treningu. Wol± siê przebieraæ i brylowaæ na imprezach ni¿ uczyæ siê walczyæ. Tych których interesujej szermierka a nie przebieranki jest niewielu i gin± w masie popyliny która jest wszechobecna a nazywana jest szermierk± ....
Reasumuj±c, jestem w 100% za spotkaniem Loriki i innych grup szermierczych z ARMA - PL. Teraz pozostaje umówiæ siê na termin i miejsce spotkania, a takze zrobiæ jaki¶ sensowny program. Je¶li nikt nie ma nic "na przeciwko" i ¿eby nie byæ go³os³ownym, proponuje Gdañsk na pocz±tek.