Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Spotkanie w Gdañsku
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Stron: 1, 2
Krzywonos
Ze swojej strony chcia³em dopisaæ, ¿e równie¿ bardzo mi siê podoba³o.
Cieszê siê, ¿e wreszcie siê dowiedzia³em, czym i jak dok³adnie zajmuje siê Lorica- bo jak dot±d, choæ temat czêsto siê przewija³, nie mia³em bli¿szego pojêcia...
Bardzo zaciekawi³ i zaintrygowa³ mnie wyk³ad £ukasza Majewskiego. Da³ nam du¿o do my¶lenia i zmotywowa³ do powa¿nego zastanowienia siê nad metodyk± naszych treningów...
Przede wszystkim jednak chcia³em podziêkowaæ Markowi Helmanowi za po¶wiêcon± nam uwagê i za udostêpnienie fechtschwertów. Fajnie by³o... bum.gif
Monika ksf
CYTAT(Krzywonos)
Przede wszystkim jednak chcia³em podziêkowaæ Markowi Helmanowi za po¶wiêcon± nam uwagê i za udostêpnienie fechtschwertów...

Dobrze, ¿e Marek za bardzo Wam tej uwagi nie po¶wiêci³, bo ino federy by z Was zosta³y crazy.gif , icon_wink.gif .
Ja te¿ dziêkujê Markowi za spotkanie z Meyerem smile.gif. Ah to zornhut! I przynajmniej teraz wiem, jak traktowaæ Ciê Krzywonosku bardziej fachwo g³owiczk± cool.gif i mam jeszcze sprytny myk na sprowadzenie do parteru mad.gif .
Meyer rulez, Marek king.gif . Nie ma lekko, najpó¿niej w styczniu smile.gif. My nie odpu¶cimy diabel.gif .
noreen
CYTAT
A tak z akademickiej ciekawo¶ci, je¶li mo¿na zapytaæ - na co pad³o?

ARMA smile.gif

do LORICI najchetniej bym poszla na tance

tylko szkoda ze wszystko to jest tak daleko;]
Feniks
Tak jak ju¿ kiedy¶ mówi³em - jeste¶my jak zaraza bigsmile2.gif
Monika ksf
CYTAT(Feniks)
Tak jak ju¿ kiedy¶ mówi³em - jeste¶my jak zaraza bigsmile2.gif

My¶lê, ¿e co poniektórym to przeszkadza smile.gif , jednak Drogi Feniksusie siê z tob± zgodzê smile.gif. Jeste¶cie "jak zaraza", ja te¿ siê zarazi³am jakie¶ pó³ roku temu smile.gif, nie musia³am jechaæ do Gdañska, bo zawsze wolê "sprawdziæ na w³asnej" skórze, jak to jest, by wyrobiæ sobie w³asne zdanie, a nie przyjmowaæ narzucone przez innych, a ignorancja to bardzo brzydka cecha.
Dlatego... na d³ugi miecz popêdzi³abym do ARMY, na rapier i szablê do LORICI (szkoda, ¿e jest w Warszawie smile.gif, a nie w Kraku angsad.gif ).
Mo¿e w MKS-ie uda nam siê to samo co w Lorice, mam nadziejê. Ale przynajmniej wszyscy jeste¶my na dobrej drodze, jeste¶my te¿ otwarci na innych i ich rady i wiedzê (przyk³ad: wra¿enie, jakie na ludziach z Army zrobil wyk³ad £ukasza Majewskiego).
Podsumowuj±c, wa¿ne jest, by byæ otwartym na innych, a nie tkwiæ w "okopach" i chcieæ "tych innych" poznaæ.
¦wiat traktatów dopiero zaczê³am odkrywaæ, to "harówka" na cale lata, a Arma-PL jest bardzo m³oda, dlatego cytuj±c slowa, zdaje sie ¿e Druida smile.gif, "Nasze wnuki bed± mialy lepiej" icon_wink.gif . Ale i tak jest ju¿ dobrze smile.gif. I co¶ siê zaczê³o u nas w Kraku ruszaæ, je¶li chodzi o sparringi d³ugim mieczem. A przyczyni³o siê do tego równie¿ spotkanie w Gdañsku. Zobaczyli¶my, jak to robi± inni i zarazili na dobre walk± federkami smile.gif, w tym miejscu jeszcz raz podziêkowania dla Marka smile.gif. Ja, super niewiarek, uwierzylam, ¿e walka federkami jest mo¿liwa tylko w masce i rêkawicach spawalniczych, mia³am okazjê to zobaczyæ nie tylko na filmie smile.gif. Aczkolwiek nie polecam, tak dla bezpieczeñstwa lepiej zaopatrzyæ sie w solidne rêkawice, takie jak np u¿ywaj± Gwyn i Aion, a na maskê za³o¿yæ kapturek, jak te jakie stosuj± u Marcina Surdela, bo strza³ potylicê to nic przyjemnego.
Pozdrawiam Monika
Krzywonos
CYTAT
ARMA

do LORICI najchetniej bym poszla na tance

tylko szkoda ze wszystko to jest tak daleko;]

Hm, a sk±d jeste¶?
Wszystkie drogi prowadz± do Kraka... bigsmile2.gif
Monika ksf
Krzywonosie, ty mi tu dziewczyny nie podrywaj icon_wink.gif , wystarczy zajrzeæ w profil u¿ytkownika, Noreen jest z Torunia smile.gif.
Krzywonos
Ja? Dziewczyny podrywaæ? Z moj± mord±? Moni¶, kpisz, czy o drogê pytasz? bigsmile2.gif
Jestem g³upi... Jestem dziecinny... Jestem cholernie naiwny... Ale ja ci±gle wierzê, ¿e siê jaka¶ ¶wie¿a krew pojawi. ¦wie¿a i gor±ca, coby jej siê szybko nie wystyg³o i nie zmêtnia³o... tongue.gif
Offtopic, wybaczcie, to nie GG.
Monika ksf
CYTAT(Krzywonos)
Ja? Dziewczyny podrywaæ?...

offtopic.gif
Sorki, ja tylko ¿artowa³am icon_cool.gif . I aby ju¿ nie offtopikowaæ, wys³a³am Noreen parê naszych do¶wiadczeñ. Tylko co¶ siê dzieje ze skrzynk± na freha, np u mnie zalega wiadomo¶æ jeszcze z 20.10.2005, dlatego nie wiem kiedy moje info dostanie. My w ka¿dym razie do Kraka zapraszamy smile.gif, ale Toruñ jest dobry kawa³ek od nas. Do Gdañska bêdzie bli¿ej smile.gif.
Reyki
Ja siê wybieram do Krakowa.Mam tam rodzinê (ojciec krakus) a i jaki¶ malutki sparing mo¿na by zrobiæ.
noreen
CYTAT
nie musia³am jechaæ do Gdañska, bo zawsze wolê "sprawdziæ na w³asnej" skórze, jak to jest, by wyrobiæ sobie w³asne zdanie, a nie przyjmowaæ narzucone przez innych, a ignorancja to bardzo brzydka cecha.

Nie wiem czemu, ale odebra³am to odrobinê osobi¶cie :> Nadmienie tylko, ¿e nie ma w Toruniu ani ARMY ani LORICI, a patrzenie w obrazki zawieszone na witrynach nie odda³o tego co mo¿na by³o zobaczyæ w Gdañsku (np. nigdy nie widzia³am ¿eby kto¶ z spoci³ siê od samego opowiadania o mieczach :D)

CYTAT
, wys³a³am Noreen parê naszych do¶wiadczeñ. Tylko co¶ siê dzieje ze skrzynk± na freha, np u mnie zalega wiadomo¶æ jeszcze z 20.10.2005, dlatego nie wiem kiedy moje info dostanie. My w ka¿dym razie do Kraka zapraszamy Smile, ale Toruñ jest dobry kawa³ek od nas. Do Gdañska bêdzie bli¿ej Smile

Dziêkuje bardzo dosta³am wszystko smile.gif Dziêkuje za zaproszenie na pewno skorzystam smile.gif Najpierw siê jednak trochê poduczê smile.gif

Odno¶nie wra¿eñ w Gdañska to dodam jeszcze, ¿e bardzo ciekawym zjawiskiem dla osoby z zewn±trz by³o obserwowanie interakcji Lorica-Arma smile.gifsmile.gif
Marcin Surdel
Czo³em!

CYTAT
Nadmienie tylko, ¿e nie ma w Toruniu ani ARMY ani LORICI,

No to masz niepowtarzaln± szansê za³o¿enia grupy treningowej, abstrah_uj±c od organizacji icon_wink.gif

Pozdrowienia
Monika ksf
CYTAT(noreen)
CYTAT
nie musia³am jechaæ do Gdañska, bo zawsze wolê "sprawdziæ na w³asnej" skórze, jak to jest, by wyrobiæ sobie w³asne zdanie, a nie przyjmowaæ narzucone przez innych, a ignorancja to bardzo brzydka cecha.

Nie wiem czemu, ale odebra³am to odrobinê osobi¶cie :> Nadmienie tylko, ¿e nie ma w Toruniu ani ARMY ani LORICI, a patrzenie w obrazki zawieszone na witrynach nie odda³o tego co mo¿na by³o zobaczyæ w Gdañsku (np. nigdy nie widzia³am ¿eby kto¶ z spoci³ siê od samego opowiadania o mieczach :D)

Niepotrzebnie smile.gif, chodzi³o mi o tych, którzy o Armie wyra¿aj± na lewo i prawo, mówi±c delikatnie, swoj± niezbyt pozytywn± opiniê, a których w Gdañsku nie by³o. Choæby zarzut, ¿e ludzie z Army bior± siê za odtwarzanie ¶redniowiecznych zapasów, nie znaj±c siê na walce wspóczesnych "chwytaczy". Z mojego wstêpnego rozpoznania tematu wynika, ¿e w Armie jest sporo "graplerów", tj osób, którym s³owa bjj, vale tudo, judo, zapasy... nie s± obce i bynajmniej nie tylko jako s³owa smile.gif.
Woo
CYTAT
Odno¶nie wra¿eñ w Gdañska to dodam jeszcze, ¿e bardzo ciekawym zjawiskiem dla osoby z zewn±trz by³o obserwowanie interakcji Lorica-Arma

Mog³aby¶ rozwin±æ temat? Dobrze jest, czy jest ¼le? ...Bo wiesz... my siê staramy smile.gif... (i zdaje siê, ¿e te starania nie s± jednostronne...)
Ptack
i to wszystko dziêki bezgranizcnej m±dro¶ci Pana Namiestnika i jego turniju bojowego.

Nastêpny bêdzie prawdopodobnie 26'go listopada. Mo¿na siê znowu spotkaæ. Temat poruszê niebawem w odpowiednim topicu gdy ju¿siêdogadam apropos sali

pozdr
Monika ksf
CYTAT(Ptack)
i to wszystko dziêki bezgranizcnej m±dro¶ci Pana Namiestnika i jego turniju bojowego.
pozdr

He, he, he bigsmile2.gif , wie¶æ gminna niesie, ¿e¶cie tam siê wszyscy omal nie pobili icon_wink.gif .
ZGO¦
a jak jest wie¶æ gminna? mo¿e warto zdementowaæ pog³oski, albo przytakn±c rozpowszechniaczom smile.gif
Monika ksf
CYTAT(ZGO¦)
a jak jest wie¶æ gminna? mo¿e warto zdementowaæ pog³oski, albo przytakn±c rozpowszechniaczom smile.gif

To dementuj, Zgosiu, napisz ¿e atmosfera bylas wspania³a on the time, wszyscy da¿yli siê wielgachn± sympati±, oby³o siê bez ¿adnych incydentów i w ogóle bylo extra usmieszek_03.gif .
PS Ja siê tu nie czepiam turnieju, chce tylko podkre¶liæ, ¿e od czasu, gdy pomy³s ten mia³ byæ realizowany i ma³ej burzy na freha, nast±pi³a ewolucja w dobr± stronê smile.gif
Ptack
aaaaa....bo aion splun±³ mi w twarz a ja siê pop³aka³em. Na pocz±tku ARMA taka "rozbujana", potem ju¿ by³o git.
Marcin Surdel
CYTAT
potem ju¿ by³o git

I by³y pi³karzyki bombk± icon_wink.gif By³o tak fajnie, ¿e nie pamiêtam kto bardziej wygra³ icon_wink.gif

Pozdrowienia
Aion
Fakt, m±dro¶æ Pana Namiestnika jest bezgraniczna. Poczucie humoru, te¿. A palcat w rêkach Rafa³a Górskiego "ma wybitne walory uspokajaj±ce". Sk±din±d wiadomo, ¿e nic lepiej nie robi na g³owê ni¿ solidny .....

Pozdrawiam
Reyki
Takie malutkie pytanko.
Co z fotkami i filmikami?

Podobno ju¿ co¶ zosta³o posk³adane do kupy.Doczekamy siê?
noreen
CYTAT
No to masz niepowtarzaln± szansê za³o¿enia grupy treningowej, abstrah_uj±c od organizacji Wink

nie bardzo, a szkoda smile.gif wyprowadzam sie nie d³ugo z piernikowa. Prawdopodobnie jednak przed przeprowadzk± uda mi siê ucywilizowaæ pewn± grupê biegaj±c± z kijami po lasach wiêc mo¿e oni siê tym zajm± smile.gif

CYTAT
tj osób, którym s³owa bjj, vale tudo, judo, zapasy... nie s± obce i bynajmniej nie tylko jako s³owa

a karate? ;]

CYTAT
Mog³aby¶ rozwin±æ temat? Dobrze jest, czy jest ¼le? ...Bo wiesz... my siê staramy Smile... (i zdaje siê, ¿e te starania nie s± jednostronne...)

Trochê mi tak g³upio pisaæ o tym wiêc proszê aby¶cie mieli na wzgledzie, ¿e jest to tylko mój subiektywny odbiór i nie musi byæ prawdziwy smile.gif
Podoba³o mi siê, ¿e mimo ró¿nic nie dosz³o do dyskusji "moje karate jest lepsze", chocia¿ chyba z dwa razy (np przy nazewnictwie) otarli¶cie siê o akademick± dyskusjê. W ogóle to, ¿e siê spotkali¶cie te¿ jest godne podziwu, nie wyobra¿am sobie takiego spotkania w wydaniu np karate kyokushin i shotokan. Najciekawiej wypada³y jednak same prelekcje - gdy mówi³ kto¶ z Army to inni z Army uzupe³niali jego wypowied¼, a Lorikowcy to ju¿ rzêdem stali i razem odpowiadali na pytania. Wygl±da³o to jakby nikt nie chcia³ byæ z³apany na b³êdzie tudzie¿ nie domówieniu. Lorica po cichu skrytykowa³a ARMÊ w prelekcjach (nie rozwa¿am tu czy s³usznie czy nie), ARMA za¶ jako¶ dziwnie siê uciesz³a kiedy nadesz³a kolej lorickich(?) prelekcji - czas zadawania pytañ. Mog³o to byæ oczywi¶cie tylko moje z³udzenie smile.gif
Czyli odpowiadaj±c na pytanie to na moje jest dobrze, ale przede wszystkim interesuj±co, bo na ¿ywo ¶wietnie siê ogl±da inerrekacje ludzi o tym samym stopniu zafascynowania innymi elementami szermierki, którzy bohatersko (:P) postanowili siê spotkaæ i porozmawiaæ jak powa¿ni ludzie. Fakt, ¿e siê staracie te¿ by³ bardzo widoczny. Tak± klamr±, która ¶wietnie siê wkomponowa³a w zakoñczenie pierwszego dnia by³ £ukasz, którego prawdopodobnie wszyscy s³uchali namaszczeniem :P
Monika ksf
CYTAT(monika)
tj osób, którym s³owa bjj, vale tudo, judo, zapasy... nie s± obce i bynajmniej nie tylko jako s³owa:)

CYTAT(noreen)
a karate? ;]smile.gif

A jaki styl by¶ chcia³a smile.gif ?
I karte, i kung-fu, i taekwon-do, i kick-box...
CYTAT(noreen)
[ARMA za¶ jako¶ dziwnie siê uciesz³a kiedy nadesz³a kolej lorickich(?) prelekcji - czas zadawania pytañ. Mog³o to byæ oczywi¶cie tylko moje z³udzenie smile.gif

To nie by³o z³udzenie, akurat siedzia³am sobie w ¶rodeczku, miêdzy jedn± grupa i drug±, ach te komentarze, jakie s³ysz³am icon_rolleyes.gif , najwiêcej zabawy, zdaje sie, ¿e mia³ £ukasz, ale pó¼niej, jak waln±³ wyk³adzik o paskudnym chatrakterku dobrych szermierzy, wiele zosta³o mu wybaczone smile.gif, przynajmniej przeze mnie icon_wink.gif . I szkoda, ¿e nie s³ysz³a¶, jak mu przypasowa³o jedno winden: "Dobre, dobre...blinkie.gif" - to jego s³owa smile.gif.
Mam jeszcze pytanie, czy to ty by³a¶ z nami w czasie tej nocnej wyprawy ze sprzêtem, by posparowaæ na pla¿y nad morzem, gdy reszta posz³a do knajpy, by integrowaæ siê przy piwku? Krajoznawaczej wycieczki, która siê skoñczy³a pareset metrow dalej na ¶lizkim parkingu icon_sad.gif (dziêki dla Gwyna, ¿e w porê ostudzi³ nasze chêci nadmorskiej wyprawy, bo by¶my szli, szli i szli... bigsmile2.gif)
Feniks tam pokazywa³ pewnej dziewczynie techniki na szylet, gdy reszta siê ok³ada³a. Mam przy okazji pytanie, co za ekipa by³a jeszcze wtedy z nami, oprócz Gwyna, Janka, Marka i ludków z Krakowa.
Feniks
CYTAT(noreen)
ARMA za¶ jako¶ dziwnie siê uciesz³a kiedy nadesz³a kolej lorickich(?) prelekcji - czas zadawania pytañ. Mog³o to byæ oczywi¶cie tylko moje z³udzenie smile.gif

My po prostu lubujemy siê w zadawaniu niewygodnych pytañ bigsmile2.gif

A nie zauwa¿y³a¶, jak siê ucieszyli¶my nastêpnego dnia przy test-cuttingu bigsmile2.gif to dopiero by³a jazda icon_mrgreen.gif blinkie.gif icon_mrgreen.gif
noreen
CYTAT
Mam jeszcze pytanie, czy to ty by³a¶ z nami w czasie tej nocnej wyprawy ze sprzêtem, by posparowaæ na pla¿y nad morzem...

Nie to nie ja smile.gif

CYTAT
A nie zauwa¿y³a¶, jak siê ucieszyli¶my nastêpnego dnia przy test-cuttingu...

Niestety nie by³o mnie drugiego dnia.

CYTAT
A jaki styl by¶ chcia³a ?

Karate Kyokushin smile.gif
Monika ksf
To straci³a¶ najlepsze chwile icon_sad.gif, nocn± slizgawkê smile.gif i dzieñ drugi. Szkoda.
No, z kyokushinem sama mia³am przygodê jak¶ n-lat temu (porzucialam dla mniej kontuzjogennego i bardziej wszechstronnego sportu walki smile.gif ), z tego, co wiem, Marek (ten od Meyera smile.gif ) znowu udziela³ siê w Oyama, my¶lê, ¿e wiêcej osób, ktore bawi³y siê w knock down, te¿ by siê w Armie znalaz³o.
Pozdrawiam Monika
Aion
Fundacja Amor Hereditatis prezentuje:

http://s31.yousendit.com/d.aspx?id=32FXW0S...HZ14PZGCYCGGP5L

Mi³ego ogl±dania ;]
Krzywonos
Ech, Panowie, kolejny fajny klip... smile.gif I jeszcze wiêkszy smaczek na nastêpne... Mo¿e jaka¶ Armisiowa Wytwórnia Filmowa? ;) Naprawdê mi siê podoba. Czekam na wiêcej.
Marcin Surdel
Czo³em!

Dobra robota - w koñcu wiem, kto we mnie rzuca³ kawa³kiem maty icon_wink.gif icon_wink.gif

Aion, a bêdzie mo¿na kiedy¶ dostaæ wszystkie podej¶cia, a zw³aszcza te mniej udane?
Mi na przyk³ad wiêcej mówi filmik ze schrzanionego ciêcia - widzê, czego unikaæ na przysz³o¶æ i mogê sobie jakie¶ wnioski wyci±gn±æ, dlaczego siê nie uda³o ...

Pozdrowienia
Aion
CYTAT
Aion, a bêdzie mo¿na kiedy¶ dostaæ wszystkie podej¶cia, a zw³aszcza te mniej udane?
Mi na przyk³ad wiêcej mówi filmik ze schrzanionego ciêcia - widzê, czego unikaæ na przysz³o¶æ i mogê sobie jakie¶ wnioski wyci±gn±æ, dlaczego siê nie uda³o ...

Jasne ¿e tak. Zapewne w styczniu w Krakowie. ;D
noreen
¦wietny filmik smile.gif
Sakura
A co bêdzie w styczniu w Krakowie ?? bo jest to miejsce mego przebywania sezonowego...
Shogun
Fajny filmik szkoda ¿e moje pierwsze ciêcie katan± nie zosta³o pokazane icon_sad.gif
Jak macie jaki¶ serwer to dajcie linka albo maila zkim mo¿na sie skontaktowaæ w sprawie nastêpnych filmików.
CICHY_
Czy mo¿na prosiæ jeszcze raz o ów filmik na Yousendit lub na Megaupload lub inny serwisik???
Przegapi³em, a teraz jest ju¿ expired date...
Pozdrawiam
CICHY
Cormalek
Nie tylko Cichy nie trafil na pliczek, wiec dolaczam sie do prosby icon_redface.gif
Johny
niewiem czemu ale mi te¿ sie nieuda³o wien prosi³ bym jeszcze raz
Krzywonos
Mi³o powspominaæ i poogl±daæ z innej perspektywy i w ciekawych aran¿acjach... bigsmile2.gif
Czekamy na czê¶æ 2. tongue.gif
Gringa
No, Moi Drodzy, przysz³a pora na mojego pierwszego posta smile.gif i ostatniego pewnie, póki co... Po miesi±cach trudów uda³o mi siê zdobyæ dla nas wszystkich tak± ma³± delicjê...

http://s58.yousendit.com/d.aspx?id=20OJWOB...5U2BF02VPDNZJQ4

Delektujcie siê smile.gif
Pozdrawiam
Monika
Feniks
No proszê, nawet nie namieszali specjalnie smile.gif

Dziêki za linka.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.