Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] III Turniej Rycerski w Lêborku -> 22-24 VII
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2
Jan Gradoñ
Nazwa: III Turniej Rycerski - Jarmark ¦wiêtego Jakuba w Lêborku
Termin: 22-24 lipca 2005
Typ na zaproszenia, nie datowana
Organizator: Lêborskie Bractwo Historyczne
Wiadomo¶æ od: Marcin" Mayris" Ramczyk
Mayris
Czas: 22 – 24 lipca 2005
Miejsce: boisko Szko³y Podstawowej Nr 3 w Lêborku Aleja Wolno¶ci przy murach obronnych, przy Ko¶ciele p.w. ¶w. Jakuba Aposto³a.

Plan:

22 lipca
18.00 - 22.00 przyjazd i zakwaterowanie uczestników
22.00 ma³e conieco na powitanie

23 lipca
9.00 Zapisy do turniejów: ³uczniczego i bojowego
10.00 Turniej ³uczniczy – eliminacje
12.00 Turniej bojowy
15.00 Turniej ³uczniczy – fina³
18.00 Konkurs inscenizacji
20.30 Wrêczenie nagród
21.00 Szturm na mury miasta – inscenizacja z udzia³em wszystkich uczestników turnieju
22.00 Biesiada dla dam i rycerzy

Pomiêdzy poszczególnymi etapami ca³ego turnieju odbêd± siê igrce mieszczañskie dla publiczno¶ci, która bêdzie mog³a spróbowaæ swoich si³ w ¶redniowiecznych zabawach i konkursach z nagrodami.

Uczestnicy turnieju w godzinach oko³opo³udniowych bêd± mieli mo¿liwo¶æ spo¿ycia ciep³ego posi³ku.

24 lipca
9.00 – 11.00 ¶niadanie
od 12.00 wyjazd uczestników

Nagrody:

Konkurs inscenizacji:

I miejsce bombarda
II miejsce hakownica
III miejsce piszczel

Turniej bojowy:

I miejsce okuty pas rycerski i mizerykordia
II miejsce pas rycerski i mizerykordia
III miejsce mizerykordia
IV miejsce pas rycerski
V miejsce sakwa
Turniej ³uczniczy:

I miejsce ³uk drewniany
II miejsce pó³kirys
III miejsce nakarczek
IV miejsce puklerz
V miejsce sakwa

Mo¿emy ugo¶ciæ oko³o 150 osób. Ze wzglêdu na ograniczone mo¿liwo¶ci noclegowe i finansowe o przyjêciu do grona uczestników turnieju decyduje kolejno¶æ zg³oszeñ. Uczestnikom zapewniamy: wy¿ywienie, nocleg i sanitariaty w szkole obok miejsca turniejowego.

Termin zg³oszeñ up³ywa 1 lipca 2005.
W zg³oszeniu nale¿y podaæ nastêpuj±ce informacje:
• pe³n± nazwê bractwa;
• ogóln± liczbê uczestników;
• liczbê uczestników poszczególnych turniejów: ³uczniczego, bojowego i konkursu inscenizacji, je¿eli bractwo takow± planuje;
• orientacyjny czas przyjazdu i wyjazdu;
• czy bractwo potrzebuje miejsca na rozbicie w³asnego namiotu historycznego.

Organizatorzy zastrzegaj± mo¿liwo¶æ zmian w planie i regulaminach.

Regulaminy poszczególnych turniejów prze¶lemy w najbli¿szym czasie.
Mayris
Witam

W koñcu po d³ugich naradach wrzucam regulaminy. Mi³ej lektury. Mile widziane spostrzerzenia i uwagi konstruktywne.

Jako, ¿e III Turniej Rycerski Jarmarku ¦wiêtego Jakuba Aposto³a organizowany jest jako widowisko dla publiczno¶ci, zasady obowi±zuj±ce w poszczególnych konkurencjach dobrane zosta³y tak, aby turniej uczyniæ jak najciekawszym i najatrakcyjniejszym.

REGULAMIN TURNIEJU £UCZNICZEGO

Zg³oszenia przyjmujemy do godziny 10.00 w sobotê 23 lipca 2005 pod chor±giewk± z ³ukiem. Nale¿y podaæ imiê, nazwisko (lub pseudonim) i nazwê bractwo.

Minimum sprzêtowe: uczestnik zg³aszaj±cy siê do turnieju musi posiadaæ:
czepiec kolczy lub he³m
os³onê tu³owia – minimum przeszywanicê, mo¿e byæ inny rodzaj pancerza
puklerz lub tarczê
miecz lub topór
³uk i strza³y
Uczestnik jest zobowi±zany do strzelania w pancerzu podczas zawodów.
O dopuszczeniu uczestnika do zawodów ze wzglêdu na posiadany ekwipunek decyduj± sêdziowie.

Turniej ³uczniczy:

Eliminacje:
1. Strzelenie do tarczy piêciopolowej z odleg³o¶ci 30 yardów – 6 strza³
2. Strzelanie do tarczy piêciopolowej z odleg³o¶ci 30 yardów – nieograniczona liczba strza³ w ci±gu 30 sekund

Do pó³fina³u przechodzi 2/3 liczby zawodników startuj±cych w turnieju

Pó³fina³:
1. Strzelanie do tarczy z 3 umieszczonymi asymetrycznie okrêgami z odleg³o¶ci
30 yardów. £ucznik ma do dyspozycji 6 strza³, musi umie¶ciæ co najmniej po jednej w ka¿dym okrêgu. Za trafienie w okr±g 3 punkty, za trafienie w tarczê 1 punkt. Za pominiêcie któregokolwiek z okrêgów odejmuje siê 5 punktów.
2. Strzelanie 6 strza³ami do 2 oprawców prowadz±cych króla z odleg³o¶ci 30 yardów Nale¿y trafiæ oprawców, nie trafiaj±c króla. Za trafienie króla uczestnik odpada z zawodów. Za trafienie w oprawcê 5 punktów, przyznawane tylko raz za ka¿dego trafionego.
3. Strzelenie na skupienie do tarczy piêciopolowej z odleg³o¶ci 30 yardów 3 strza³ami. Skupienie mierzymy sznurkiem i odcinamy ten kawa³ek, który obejmuje 3 strza³y Strza³ poza tarcze oznacza obciêcie 1 m sznurka dodatkowo. Strzelamy tak d³ugo jak mamy sznurek. Ka¿dy uczestnik otrzymuje 3 m sznurka.

Do fina³u przechodzi ½ uczestników pó³fina³u.

Fina³:
1. Bieg ³uczniczy – konkurencja na czas. Uczestnik, który zmie¶ci siê w przedziale czasowym wyznaczanym przez klepsydrê otrzymuje dodatkowo 5 punktów.
a. Strzelanie przez szczelinê w murze obronnym do 2 sylwetek obs³ugi dzia³a (po 1 punkcie za ka¿dego trafionego).
b. Bieg po równowa¿ni (1 punkt za przej¶cie bez podpórki i upadku).
c. Rzut w³óczni± w pieniek (1 punkt); je¿eli zawodnik nie trafi, to powtarza rzut do momentu kiedy trafi.
d. Strzelanie z 3 pacynek do rycerza (po 1 punkcie za ka¿de trafienie), który broni siê puklerzem. W przypadku startu naszych zawodników broniæ siê bêdzie cz³onek innego bractwa.
e. Broni± boczn± zawodnik niszczy maksymalnie 4 ko³ki w machinie Pagiñskiego (1 – 4 punkty), je¿eli z³amie pi±ty czerwony ko³ek - nie otrzymuje ¿adnych punktów.
2. Strzelanie do je¼d¼ca. Konny rycerz porusza siê w kierunku ³ucznika. £ucznik ma za zadanie trafiæ rycerza (5 pkt) lub konia (3 pkt) zanim dojedzie on do wyznaczonego miejsca. Je¿eli zawodnik nie trafi w konia lub rycerza, odpada z zawodów.

REGULAMIN TURNIEJU BOJOWEGO

Zg³oszenia przyjmujemy do godziny 10.00 w sobotê 23 lipca 2005 pod chor±giewk± z tarcz±. Nale¿y podaæ imiê, nazwisko (lub pseudonim) i nazwê bractwa.
Kwalifikacja sprzêtu: dozwolona broñ to miecz jednorêczny i tarcza lub miecz d³ugi. Do zawodów nie dopuszcza siê broni ostrej, z ostrym sztychem. Warunkiem uczestnictwa w turnieju jest wyra¿enie zgody na pi¶mie oraz posiadanie minimum pancerza, tzn.: he³m, przeszywanica, kolczuga z rêkawami za ³okcie lub blachy os³aniaj±ce stawy oraz os³ony nóg, rêkawice kolcze lub blachy. W±tpliwo¶ci rozstrzygaj± sêdziowie.
Turniej planowany jest na 16 osób, systemem pucharowym. W przypadku wiêkszej liczby uczestników organizatorzy zastrzegaj± sobie mo¿liwo¶æ zmiany formu³y zawodów.
W przypadku mniejszej liczby startuj±cych o przej¶ciu do dalszego etapu decyduje wolny los.
Losowanie par odbêdzie siê bezpo¶rednio po zamkniêciu listy zg³oszeñ.
Turniej odbywa siê na trawie w oznaczonym okrêgu o ¶rednicy 6 – 8 m. Pocz±tek pojedynku na gwizdek sêdziego. Sêdziuje 3 sêdziów: 1 g³ówny i 2 pomocniczych. Zawodnicy otrzymuj± szarfy w kolorze chor±giewek. Podniesienie chor±giewki w kolorze szafy zawodnika – punkt dla niego.
Wypchniêcie przeciwnika poza okr±g oznacza tak¿e punkt. Po zdobyciu ka¿dego punktu nastêpuje powrót na miejsce startowe. Eliminacje rozgrywane s± do 3 punktów, æwieræfina³y do 5 punktów, a pó³fina³y do 7 punktów i fina³ do 9 punktów.
Wykluczone s± pchniêcia. ZA PCHNIÊCIE przeciwnika w g³owê i poni¿ej pasa – dyskwalifikacja, za pchniêcie w koñczyny – punkt dla przeciwnika.
W przypadku odniesienia kontuzji zawodnik musi przyklêkn±æ na 1 kolano i opu¶ciæ miecz na ziemiê. Drugi zawodnik jest zobowi±zany do wstrzymania siê od dzia³añ zaczepnych pod gro¼b± wykluczenia z turnieju.
W przypadku nie stosowania siê zawodników do poleceñ sêdziów, sêdziowie mog± zdyskwalifikowaæ zawodnika.

REGULAMIN KONKURSU INSCENIZACJI

Termin zg³aszania inscenizacji up³ywa 15 lipca 2005
Bractwo startuj±ce w konkursie inscenizacji winno przedstawiæ 15 - 20 minutowy program oparty na historii Pomorza lub regionu, z którego pochodzi. Inscenizacja powinna byæ udokumentowana co najmniej jedn± pozycj± literatury. Nie powinna zawieraæ elementów fantastycznych. Dopuszcza siê fabularyzowanie tematu g³ównego, który winien byæ jednak osadzony w ¶redniowiecznych realiach.

Czteroosobowe jury /dwóch cz³onków bractwa lêborskiego i 1 przypadkowa osoba z widowni oraz 1 osoba z bractwa nie bior±cego udzia³u w konkursie/ oceniaæ bêdzie w skali od 1 do 10:
1. Fabu³ê
2. Wierno¶æ stroju
3. Fechtunek, taniec itp…
4. U¿yte rekwizyty
5. Wra¿enia artystyczne
• sposób przedstawienia tematu,
• muzyka,
• gra aktorska wystêpuj±cych postaci.

Zastrzegamy sobie mo¿liwo¶æ zmian.

Jak ju¿ wspomnia³em u góry postu, mo¿na poddac propozycje.
Akaradus
A czemu¿ to taki dziwny turniej ³uczniczy? Domy¶lam siê ¿e te przeró¿ne, widowiskowe akcje maja na celu przykucie uwagi publiki. Czy nie bedzie zwyk³ego turnieju ³uczniczego polegaj±cego tylko na strzelaniu do tarczy, gdzie nie trzeba bêdzie miec ani pancerza, ani broni bocznej, tylko ³uk, strza³y i strój? O takim turnieju my¶la³em, gdy¿ nie wiem czy wziêcie udzia³u w przedstawionym powy¿ej bedzie dla mnie mo¿liwe ze wzglêdu na nieposiadanie np. broni bocznej. Taki turniej zdecydowanie zawê¿a liczbê przyjmowanych uczestników.
Hako
witam...
....uspokój siê w razie braku broni bocznej wyposa¿ymy ciê w takow± - po¿yczymy. A poza tym, masz racjê, wyk³adaj±cy na t± imprezê pieni±dze Rada Miasta i Rada Powiatu ¿ycz± sobie by turniej ten by³ widowiskiem i to determinuje nasze dzia³ania

ZRP Hako
Najdiff
A moim zdaniem turniej ³uczniczy zapowiada siê fantastycznie smile.gif Chyba wezmê kamerê jednak smile.gif A mia³a zostaæ w domu smile.gif
Akaradus
Jasne, ¿e to bedzie bardzo ciekawe i ¶mieszne pewnie te¿, tylko ¿e mo¿e uszczupliæ i zniechêciæ wiele osób. Ja znam takich. Ale co tam. Siê zobaczy.
Adsumus
Witam!!!

Widzê, ¿e pojawia siê tu konwencja "turnieju ³ucznictwa bojowego", wiêc nie pozostaje tylko kuæ broñ, szyæ przeszywki, robiæ he³my czy kaptury kolcze.
Poza tym to organizator ustala regu³y i trzeba siê dostosowaæ, albo nie startowaæ, ja siê dostosujê...

Jak dla mnie to fajnie, ¿e pojawia siê jakie¶ urozmaicenie.
Turniej mo¿e "udziwniony", ale nagród takich na ¿adnej innej imprezie nie zobaczysz. Nieczêsto spotykam siê te¿ z tym, ¿e upominki dostaj± zawodnicy do 5. miejsca w³±cznie, a lêborska sakwa warta jest zachodu...
Kto widzia³, czy ma, Hakow±, albo Donatow± [sakwê] wie o czym mówiê icon_wink.gif

Pozdrawiam
Radek
Dziêkujê w imieniu Poznañskich £uczników z Umbry za zaproszenie. Na 99% przy¶lemy reprezentacjê. Czy mogê podac ostateczn± liczbê naszych reprezentantów 3 lipca?

Pozdrawiam
Radek
Mayris
Nie ma problemu, chcieliby¶my miec liczbê osób, które do nas przyje¿d¿aj±. U³atwi nam to zakwaterowanie i sprawy ogranizacyjno - bytowe smile.gif
Tak wiêc czekamy na wszystkich tych, którzy nie potwierdzili swego przyjazdu.

A i poprawka do turnieju ³uczniczego. Panie moga strzelaæ w swoich strojach, nie musz± mieæ opancerzenia, a broñ boczn± po¿yczymy na czas startu.

I jeszcze jedno do turnieju ³uczniczego. Pierwsz± nagroda jest ³uk drewniany produkcji pana Popka - wi±zowy longbow. Fotkê pode¶lê wci±gu najbli¿szych dni.

Zapraszamy i proszê jeszcze raz tych, którzy nie potwierdzili przyjazdu, o to aby to uczynili.

Dziêkujê.
Kazimierz
Wendyjska chwa³a!

Znow Was nawiedzimy Mayrisie, ale obecno¶æ zesz³orocznego championa mieczowego stoi pod znakiem zapytania (pojecha³ wykopaæ sobie miecz z epoki br±zu bigsmile2.gif ). Bankowo bêd± od nas 3 osoby, mo¿e wiêcej, ale to sie dopiero oka¿e.

Zachód pozdrawia wschód!
Hako
witam...
..mistrz powinien broniæ swojego tytu³u... wierzê jednak, ¿e jego zastêpcy uczyni± wszystko by palma pierszeñstwa nie zmieni³a bractwa.

ZRP Hako
Kazimierz
Hako

Bohun Mê¿ny z pewno¶ci± te¿ by chcia³ tego tytu³u broniæ, tym bardziej, ¿e na prawdê mi³o wspomina Wasz± imprezê (dlatego te¿ w tym roku tak sobie ustawi³em urlop, ¿eby do Was przyjechaæ). Niestety nie wszystko zale¿y od niego w kwestii wolnego terminu, tak¿e nie jest jeszcze wiadome, czy przyjedzie, czy te¿ nie. Ale my, Bracia Wendysjcy zrobimy wszystko, aby pokrzy¿owaæ niecne plany przekazania palmy pierwszeñstwa innemu rycerzowi, ni¿ wendyjskiemu bigsmile2.gif

Pozdrawiam i do zobaczenia

Ps. do Bornego siê wybieracie?
Ruda
Witam.

Boguslaw V zapewne stawi siê wygraæ kolejn± bombardê. bigsmile2.gif Je¶li chodzi o liczbê osób, to cytuj±c naszego Mistrza ("bêdzie nas tysi±c piêæset sto dziewiêæset"), zjawimy siê w liczbie osób do 10 max, ale to nie jest pewna liczba. A nasz namiot "histeryczny" przybêdzie zapewne z nami, wiêc chêtnie powita on na miejscu jakie¶ ma³e poletko.

A Ty, Kazimierzu, co w avatarze masz w tle nasz piêkny namiocik, powiedz zacnemu panu Bu³czys³awowi, ¿e on ci±gle ma co¶ mojego i chêtnie powitam to z powrotem u mnie icon_cool.gif
Kazimierz
A po co Wam tyle bombard? S³upsk jeszcze przypadkiem zrównacie z ziemi± i co? Stajnia Wam tylko zostanie bigsmile2.gif Wystarczy Wam tym razem piszczel, a my dla odmiany zamiast piszczeli wywieziemy bombardê tongue.gif

Bu³czys³awowi powiem, ale my¶lê ¿e tylko osobiste pertraktacje mog± przynie¶æ po¿±dany efekt smile.gif

A w kwesti avatara, to zaiste jest to Wasz namiotek, gdy¿ jedyne zdjêcie na którem moje lico jako¶ sensownie jeszcze wygl±da by³o akurat tym z bogusiowym paj±czkiem icon_wink.gif
Yhm
CYTAT
Wystarczy Wam tym razem piszczel, a my dla odmiany zamiast piszczeli wywieziemy bombardê

nie bo bombardê wygramy my mad.gif
Ruda
S³upskowi przyda³oby siê zrównanie z ziemi±. A piszczel przyda³aby siê mi, bo od dawna na tak± chorujê. Ale nawet jak tak±, tfu tfu, wygramy zamiast bombardy, to i tak jej nie dostanê, wiêc wolê ju¿ t± bombardê, niech siê bractwo cieszy szczerba.gif Bêdziemy broniæ pazuami i zêbami zaszczytnego pierwszego miejsca z roku poprzedniego, tak¿e strze¿cie siê! mad.gif

A w tym roku, bêdziesz musia³ ograniczyæ fotografowanie siê na tle naszego namiotu (bo pewnie chcia³e¶ mieæ na fotce nasz wspania³y namiot, a nie siebie), bo nie bêdziemy obozowaæ obok Was na Grunwaldzie icon_cool.gif Ale faktem jest, ¿e ka¿dy, bez wyj±tku, ³adnie wychodzi przy naszym namiocie.

Drogi Mayrisie, co do wystêpu osób w Waszym turnieju, to nie mogê konkretnie Ci powiedzieæ, kto w czym bêdzie startowaæ, ale mo¿esz byæ pewien, ¿e po przynajmniej jednym reprezentancie Dru¿yny Rycerskiej ksiêcia Bogus³awa V w ka¿dej konkurencji siê znajdzie.
Hako
Witam....

...w tym roku równie¿ sêdziowa³ bêdê turniej inscenizacji. Apelujê do grup i bractw chc±cych startowaæ w tej kategorii o solidne przygotowanie pod³o¿a historycznego swojego pokazu. Nie potrzeba do tego wiele... wystarczy kserokopia strony tytu³owej ksi±¿ki i strona z jej wnêtrza, na której opiera siê kanwa waszego wystêpu. Jej rozwiniecie zgodnie z zasadami naszego turnieju mo¿e opieraæ siê na Waszej wyobra¼ni i nie musi ju¿ byæ zgodne z historyczn± prawd± lecz winno odzwierciedlaæ zwyczaje odtwarzanego przez Was okresu czasu. To w Waszym interesie le¿y by dokumenentacja historyczna jeszcze przed wystêpem dotar³a do r±k sêdziów. To na ich podstawie oceniaæ bêdziemy Wasz wystêp. Mile i wysoko oceniane bêd± przygotowane przez Was rekwizyty, muzyka czy taniec. Wy¿ej oceniane bêd± wystêpy poszczególnych bractw ni¿ grup sk³adajacych siê z kilku bractw.

Jak z zesz³ym roku bêdziecie mogli wykorzystywaæ nasz sprzêt nag³a¶niaj±cy, nasze rekwizyty; zagrodê wiejsk±, szubienicê czy katowski pieñ.

Choæ brzmi to bardzo surowo i gro¼nie s±dzê, ¿e zasady te s± jasne. Fundowane w tej kategorii nagrody s± warto¶ciowe i atrakcyjne. W³o¿yli¶my w wykonanie ich wiele pracy i pieniêdzy. Nie dziwcie siê wiêc, ¿e w zamian za nie oczekujemy od Was przepiêknych i profesjonalnych wystêpów ku uciesze widzów i instytucji, które finansowo wspieraj± nasz turniej.

Wszystkim ¿yczê g³ównej wygranej.
Wierzê, ¿e podo³am obowi±zkom jakie mi powierzono.

Z rycerskim pozdrowieniem (ZRP) - Hako
Mayris
Witam

Zamieszczam fotki nagród, których nam brakowa³o w formie cyfrowej. Ale ju¿ mamy smile.gif

W turnieju bojowym 2 miejsce to posrebrzana replika pasa Jagie³³y oraz mizerykordia. Na pierwsze miejsce pozwolili¶my sobie nieco wzbogaciæ ten wzór smile.gif a i okucia do mizerykordii s± posrebrzane.

W turnieju ³uczniczym nagrody jak widaæ na fotce.

Hakownica za¶ zosta³a juz przez nas przetestowana i sprawuje siê ¶wietnie.

Wed³ug potwierdzeñ szacunkowo spodziewamy siê oko³o 50 ³uczników i oko³o 30 walcz±cych

Pozostaje mi tylko czekaæ na Wasz przyjazd.

Niech wygra najlepszy.
Maroslava
Ju¿ siê cieszê na wyjazd do Was.. smile.gif oczywi¶cie przybêdê jako Skarb mojego Wendyjksiego Rycerza heart.gif (nie bractwem icon_neutral.gif )tak jako i ja Was ugo¶ci³am na Zamku ¦widwiñskim tak teraz mam nadzieje na dob± zabawê u Was icon_rolleyes.gif , i liczê na tañce które mi zapad³y w pamiêæ po ostatniej wspólnej imprezie bigsmile2.gif
Akaradus
A ja chcia³em pojechac i wzi±¼æ udzia³ w ³uczniczym turnieju, a tu nie mogê icon_sad.gif . Nagrody sa naprawdê kusz±ce.....
Ruda
Ojojoj... Je¶li ma byæ 50 ³uczników, to moje zaszczytne 5 miejsce z zesz³ego roku odpada w niebyt icon_cry.gif Ale to nic, za to u nas w S³upsku Lêbork bêdzie siê móg³ wykazaæ, czy naprawdê jest taki dobry, jak o sobie mówi mad.gif A konkurencja ze ¦l±ska nawet przybêdzie.... bum.gif
Ida
A my sie Slazakow nie boimy i nasi lucznicy na pewno ich rozgromia smile.gif, dla satysfakcji swych dam wsyztsko nasi rycerze (no prawie wszystko) zrobia, tacy kochani sa.
Fionn
Calusy dla Idy prosto z krainy otoczonej z 4 stron morzami! Czy ktos moze mi powiedziec, czy ktokolwiek z Entante wybiera sie do was?? Niestey mnie az do 9 sierpnia nie ma w kraju.

Pozdrawiam Fionn
Ida
Tylko Assassin od was do nas zawita z tego co mi wiadomo smile.gif Dziekuje za calusy i przesylam je tobie równiez.
TIBOR
Ja te¿ tam siê zjawiê mad.gif
Piro
przewidywany czas najazd.. ee przyjazdu Bolingbroke`ow to okolice godziny 18.. schowacie kobiety i dzie... cholera!! bedziemy na pewno! smile.gif
Ruda
HAHA!!! I gdzie powêdrowa³a bombarda?? Wa³kowa Wró¿ka prawdê rzek³a kilka postów wcze¶niej.

Zdobywcy najwiêkszej ilo¶ci pierwszych miejsc dziêkuj± organizatorom za super zabawê :)
Ida
I znów Boguslaw pierwszy...jesli chodzi o post po przyjezdzie.....ah wy smile.gif !! chwala wam chwala king.gif
Ruda
Ojej, wiedzia³m, co mia³am zrobiæ u Was, ale zapomnia³am. Nie przeprosi³am tego pana, którego tak skrzywdzi³am przyrz±dem kuchennym w czasie konkursu mad.gif I to nie raz, ale trzy razy... Biedactwo... bum.gif U¶ciskajcie go za to ode mnie icon_cool.gif
jasmin
Gratuluje!!!

Dwie bombardy? toz wszystkie konie wyploszycie z parku jak z nich strzelicie. A Kazik i Wuja beda mogli teraz na zmiane z nich gruchac:)
Ida
Nie omieszkamy hm widzialam ze i inni go niezle dzis tlukli...tak dla rozrywki...on to chyba lubi... dunno.gif chyba bylo to tego stworzony... bigsmile2.gif pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia u was na turnieju
Najdiff
¦winouj¶cie bardzo bardzo bardzo smile.gif dziekuje za mi³e przyjêcie. Naprawde fantastyczna impreza, A bitewka smile.gif Hmmm miodek smile.gif Chwa³a Lêborkowi. Bawilismy sie naprawde ¶wietnie. Pozdrowienia dla wszystkich którzy byli smile.gif Dla pogromców nosów w szczególno¶ci bum.gif
¯al by³o wyje¿dzaæ tears.gif , trzeba kiedy¶ pomy¶leæ i zrobiæ d³u¿sz± imprezkê smile.gif Co Ty na to Mayris ? tongue.gif
Jeszcze raz wielkie dziêki.
Gdyby które¶ z bractw by³o zaiteresowane kaset± VHS z Lêborka albo p³ytkami ze zdjêciami i filmami to proszê o pos³añca pod ares najdiff@go2.pl z adresem gdzie przes³aæ, a postaram siê zrobiæ to jak najszybciej.
Mayris jestem pod wielkim wra¿eniem umiejêtno¶ci zmieniania przez Ciebie nakryæ g³owy smile.gif Zawsze jak wychodzi³em ze szko³y zastanawia³em siê "ciekawe co za czapkê zobaczê" :D
Pozdrowienia !!!
Bawili¶my siê fantastycznie blinkie.gif

ps. Ida i Anulka by³y¶cie cudowne i jak zwykle czaruj±ce heart.gif
Sz.Sobolewski
I my, Bracia herbu Gryf, dziekujemy za przednia zabawe i zacne potyczki w szrankach. bum.gif
Gratulacje dla wszystkich zwyciezców tego¿ turnieju yes.gif
Pozdrawiam
Sobol

P.S. Kazmirz icon_arrow.gif ZOLTAN icon_wink.gif
Kazimierz
Imprezka ca³kiem sympatyczna, choæ ca³kiem inna od tego, co mi o niej opowiadano.
W sumie to w tym miejscu chcia³em siê po¿egnaæ, gdy¿ tego nie uczyni³em i opu¶ci³em imprezê po angielsku. Do nastêpnych okazji!

P.S. ZOLTAN Z WAMI!
soulka
Witam serdecznie ;)
Na wstêpie w moim pierwszym po¶cie , chce podziêkowaæ Lêborkowi za wszystkie udogodnienia które mi zapewnili a szczególnie Idzie & Ani za ciuszki (wielkie dzieki panny) oraz Magnusowi & Lestkowi za wiele mi³ych s³ów ktore us³ysza³am w czasie ''kaligrafi''.
BARDZO DZIÊKUJÊ smile.gif
Ca³y turniej zaszokowa³ mnie po¶wiêceniem mimo lekkich niedoci±gnieæ co rzecz jasna siê moze wydarzyæ by³o ¶wietnie.Szkoda tylko ze pada³ deszczyk.
...Niestety muszê napisaæ kilka przykrych s³ów, otórz jako ''obca'' osoba i teorytycznie ''g³ucha''na pewne sprawy natknê³am siê na ogromn± zawi¶æ angsad.gif i nie wiedzia³am jak powinnam siê zachowaæ by byæ w porz±dq do Wszystkich.Obgadywanie za plecami jest niestosowne a tym bardziej ¶wiadczy o braq odwagi na rozmowê ''w 4oczy''osobników z Lêborskiego Bractwa.Wstydzcie siê !!! anger.gif Tworzenie siê grup by na bokach dogadywaæ sie na ró¿ne sprawy jest ''chore'' tym bardziej ze jeste¶cie jedn± ''dru¿yna'' i spowodowa³y one ³zy osoby która mi pomog³a.
Pewnie tez i o mnie mog³y powstaæ ''nieziemskie''s³owa , jednak nie dbam o to póki tego sama nie us³ysze , wiec lepiej na mnie nie ''siadaæ'' :P ( ale to tylko moje skromne zdanie )
Mimo wszystko zyczê powodzenia nie tylko w sprawach Rycerskich :D
Pozdrawiam Wszystkich i jeszcze raz dziekujê .
Magda Tibora heart.gif
Naazir
Dzieki za niesamowit± zabawê, któr± by³o mi dane uwieczniæ dla potomnych na kilku icon_wink.gif zdjêciach.

Mimo ¿e pogoda sprzyja³a tylko ³ucznikom angielskim ( ach ten deszczyk) by³o naprawdê wspaniale.

PS Ja tam by³em miód i wino Komandos pi³em. cool.gif
Fanfir
Zaworska Druzyna Lucznicza rowniez wziela udzial w tej przedniej zabawie smile.gif Dziekuje pewnemu kwatermistrzowi, ktory udostepnil nam bardzo wygodne lokum. Chcialbym rowniez, jako lucznik podziekowac drugiemu takiemu co na inscenizacji postrzelil mnie w kolano szczerba.gif Wydawalo mi sie, ze takie cos nic nie boli... bum.gif
Wielkie dzieki dla Mayrisa za udana impreze i za nowo nawiazane kontakty. Pozdrowienia dla "die Freie Ritterschaft" king.gif
Mroczek
Turniej wspaniale zorganizowany (posilki, zakwaterowanie,...) Ten deszczyk troche wam poprzestawial harmonogram, ale nie zmienia to mojego podziwu dla tego co zrobiliscie
Niestety jest tez druga strona medalu, a mianowicie turniej bojowy i jego sedziowanie....
Panowie sedziowie:
1) moglibyscie byc bardziej mili
2) ogladac walki z 3 roznych miejsc zamiast stac obok siebie
3) nagla zmiana choragiewki po zobaczeniu co podniesli koledzy to juz lekka przesada
4) punktowanie ciosow w miecz lub/i tarcze to juz ciezka przesada

Tak wiec calosc turnieju wyszla dobrze (a moglo byc celujaco...) smile.gif

Pozdrowienia dla organizatorów
Maroslava
Musze przyznaæ, ¿e turniej by³ SYMPATYCZNY...W nocy, gdy dym spowija³ mury
A ludzie smoki ziali ogniem klimat ; bardzo mi siê spodoba³ anger.gif da³am siê porwaæ do tañca i mi³o siê bawi³am. icon_rolleyes.gif ..Co do pogody to radzê zainwestowaæ w lepsz± wied¼mê ( to nie jest wcale krypto reklama bigsmile2.gif ) ju¿ nied³ugo Robert z Lasu udostêpni fotki, które On i ja robili¶my.. icon_wink.gif

Pozdrawiam ! A na koniec chcia³abym pogratulowaæ Organizatorom imprezy yes.gif
I podziêkowaæ:
ZOLTANOWI za opatrzno¶æ king.gif
Kazimierzowi za ca³okszta³t heart.gif
Robertowi za podwiezienie i mo¿liwo¶æ korzystania z super sprzêtu icon_mrgreen.gif
Wojciechowi za wziêcie pod parasol smile.gif
I Bogus³awowi za to ze nia dawa³ nam zasn±æ icon_rolleyes.gif

p.s. Mroczek widzê, ¿e ZOLTAN nad twymi s³owami czuwa³..!! yes.gif yes.gif yes.gif
Wicked Rebel
tak wiec i ja chcialbym podziekowac organizatorom za tak zacny turniej smile.gif
gdyby nie pogoda mysle ze bylo by idealnie szczerba.gif caly turniej i nagrody w luczniczym byly naprawde wspaniale smile.gif widac ze organizatorzy sie postarali;]
pozdrawiam organizatorow i wszystkich uczestnikow imprezy,
a w szczegolnosci znajomych z Trojmiasta bigsmile2.gif

Krzysztof Kêpka
Najdiff
Z mojej strony jedno ALE, które jednak nie psuje mojej opinii wcale, a to taka rada na przysz³o¶æ.
Zróbcie przed bitw± odprawê dowódców dru¿yn, niewiele czasu to zajmuje, a wszystko mo¿na tam przedyskutowaæ i omówiæ. Wiem, ¿e w niewielu bitwach bra³em udzia³, ale przyznam z doswiadczenia, ¿e te "omawiane" wychodz± najlepiej. Wtedy nie by³o by "...a bo my¶la³em...", "...a bo niewiedzia³em..", "...a bo gdzie¶tam by³o takitak...". To tylko taka moja ma³a dygresyjka smile.gif Jednak podtrzymuje wyrok, ¿e by³o naprawde ¶wietnie. Impreza na 5+.
regma
CYTAT
Co do pogody to radzê zainwestowaæ w lepsz± wied¼mê

Miroslavo mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku podzia³amy razem. My czarownice.. icon_wink.gif i co s±dzisz o tym, by zainwestowaæ w jakie¶ dobre miot³y..? ta która mia³am sie niestety rozwali³a..angsad.gif

Co do porywaczy mojego kochanka "Wisielca". ¯±dam natychmiastowego zwrotu!! Przy kim mam teraz spaæ? osz wy.... tears.gif icon_cry.gif
Najdiff
Momencik. Do sêdziowania Donata nic nie mam, ani Krzy¶ka (widzia³em ich te¿ na innych imprezach jak sêdziowali). Sam co prawda nie bra³em udzia³u w bojówce, ale ch³opaki dobrze sêdziowali. Byli by BARDZIEJ MILI gdyby¶ta siê z nimi nie k³ócili i gdyby¶cie ich s³uchali.
Osobi¶cie dla mnie to dyshonor wyk³ucaæ sie o trafienie.
Adsumus
Witam!!!

Adsumus by³, dobrze siê bawi³ ju¿ drugi raz w Lêborku.
Brawa dla organizatorów, którzy mimo niesprzyjaj±cych warunków atmosferycznych do¶æ sprawnie potrafili poradziæ sobie z planem dnia!
Zaiste powiadam Wam, turniej ³uczniczy niesamowity! W koñcu obserwowaæ mogli¶my co¶ nowego, a i publiczno¶æ ciekawaie ¶ledzi³a poczynania ³uczników!
"Ufff...", "Och...", "Ach..." publiki wprowadza³y niesamowity klimat podczas strzelania.
Nie dane mi by³o doj¶æ do fina³u i ¿a³owa³em ¿e nie zmierzy³em siê z je¼d¼cem, który podnosi³ adrenalinkê ³ucznikom.
Tu tak¿¿e podoba³o mi siê zachowanie sêdziów, którzy potrafili zdyskawalifikowaæ osobê od siebie, któa do strzelania nie za³o¿y³a puklerza. By³ to jeden z nielicznych turnieji gdzie przestrzegano sztywno przyjêtych zasad.

Z nag³± zmiam± chor±giwki to wg mnie by³o tak- zobaczy³ cios po lewej stronie zadany przyz np. niebieskiego, podnosi lew± rêke, w której ma ¿ó³t± chor±giewkê, patrzy na innych, sprawdza co podniós³ i zmienia bo zobaczy³ z³± chor±giwekê. Co nie zmienia faktu, ¿e jeden sêdzia troszkê chyba siê sugerowa³ szczerba.gif
Co do uznawania ciosów w tarczê to takowych nie widzia³em...
I pamiêtajcie wszyscy walcz±cy- gwizdek rz±dzi!

Szkoda, ¿e tylko dwa bractwa przygotowa³y inscenizacje, bo by³oby ciekawiej.

Biesiada w dniu turnieju bardzo udana- tañce, hulanki swawola. Pozdrowienia dla Bogus³awa V za firedance i Karoliny oraz Jeszka za plucie ogniem i podpalenie murów!

Pozdrowienia dla zespo³u Kombi, który sprzêt rozk³ada³ ok. 1h a gra³ 1hi 15 minut(¿eby nie by³o nie zosta³em na ca³ym koncercie, tylko siê przechadza³em bigsmile2.gif )

Pozdrawiam i do zobaczenia za rok!
Kazimierz
Masz racjê, dyshonorem jest siê wyk³ócaæ o swoje.
Dlatego te¿ nie k³óci³em siê gdy Szymon dosta³ punkt po sparowaniu przez mnie jego ciosu tongue.gif

Ale mimo wszystko je¶li mogê co¶ doradziæ: spe³nijcie w koñcu zesz³oroczn± obietnicê i do sêdziowania wystawcie ludzi, którzy znaj± walkê od strony praktycznej.

Pozdrawiam
Sz.Sobolewski
Kazimierzu, mam nadziejê, ¿e nie chodzi Ci o walkê ze mn±, gdy¿ takiej sobie nie przypominam podczas turnieju bojowego w Lêborku icon_wink.gif ale fakt faktem, by³o chyba czterech Szymonów.

Co do sêdziowania, mia³em wiele uwag podczas swoich walk, jak i walk ogl±danych przeze mnie.
Po pierwsze - wielokrotnie pojawia³o siê zjawisko niezdecydowania sêdziów.
Po drugie - sêdziowie czasami zaliczali lekkie smyrniêcia jako punkt, natomiast ciosy solidne (zazwyczaj na korpus miêdzy rêk± uzbrojon±, a tarcz±) nie by³y w ogóle zauwa¿alne.
Po trzecie - co najbardziej mnie zrazilo, to fakt, ze podczas pojedynku, sêdziowie naradzali siê, co do zasad punktowania pewnych ciosów (fa³szywy - w tyl glowy). Zadalem kilka takich ciosów, s±dz±c, ¿e zostan± zaliczone, jednak przy chyba trzecim takim ciosie, sêdziowie stwierdzili, ¿e mieczem takie ciosy zalicz±, jednak tasakiem (ktorym walczylem), nie bêd± uznawac devil.gif dunno.gif

No co¿, tak jak Kazmirz stwierdzi³, do sêdziowania trzeba na prawdê do¶wiadczonych ludzi od strony praktycznej. Niestety jest to problem na wielu turniejach. Mnie osobi¶cie odpowiada system sêdziowania podczas pojednynków czasowych. 90 sekund. Przez ten czas walka jest p³ynna, bez rozej¶æ, a po up³ywie 90 sekund sêdziowie na trzy cztery - podnosz± chor±giewki jednocze¶nie, nie sugeruj±c siê niczym innym, jak wlasnymi refleksjami po takiej wymianie ciosów. Sêdziów jest piêciu i oczywi¶cie o wyniku pojedynku przes±dza przewaga g³osów.

Fakt faktem, ja równie¿ nie preferuje wyk³ucania siê o swoje punkty. Je¶li kto¶ jest dobry, zada cios tak, ¿e nie bêdzie w±tpliwo¶ci smile.gif

Najwa¿niejsza jest dobra zabawa... i tako¿ siê bawi³em w Lêborku.

K³aniam siê
Piotrr
Witam
Mimo i¿ na forum pojawi³y siê ju¿ podziêkowania od Zbrojnej Gwardyi ze ¦winouj¶cia , pragn±³bym podziêkowaæ wam wszystkim ( g³ównie organizatorom ), którzy potrafili stworzyæ i podtrzymaæ wspania³y klimat i zabawe podczas lemborka. Branie udzia³u w inscenizacji oraz turniejach tudziez konkursach których organizacja by³a wspania³± dawa³o du¿o satysfakcji smile.gif , jeszcze raz dziêkujê i pozdrawiam wszystkic
( wyszczególnienie smile.gif :
- Pozdrowienia dla natalki smile.gif , mia³a¶ wkoñcu czym¶ we mnei rzuciæ !
- najwy¿sze wyrazy wdziêczno¶ci dla Hako i Mayrisa którzy byli wszêdzie gdzie tlyko byli potrzebni. ;)
)
Do zobaczenia
Mayris
Witam

Dzi¶ tylko kilka s³ów.
Dziêkujê wszystkim go¶ciom za przybycie i wziêcie udzia³u w naszym turnieju, za dobry humor mimo deszczowej pogody, która skutecznie przeszkadza³a ³ucznikom – Wam za wytrwa³o¶æ i cierpliwo¶æ.
Pogoda miesza³a nam szyki i musieli¶my zmieniaæ na bie¿±co nasz program, a turniej bojowy zosta³ przeniesiony na niedzielê. Dziêki Wam jest szansa, ¿e za rok turniej bêdzie dwudniowy.

Szczególne podziêkowania kierujê do Maltañczyków ze Szczecina w¶ród nich Szymona (który s³u¿y³ opiek± medyczn±) Gwardyji ze ¦winouj¶cia w¶ród nich Maciejowi (który wspomaga³ Szymona) za wszelk± udzielon± pomoc w nag³ych potrzebach, dla Chor±gwi Ksiêcia Przemys³awa II Wielkopolskiego za zaprezentowanie tañców oraz zespo³owi Animus Saltandi. Podziêkowania nale¿± siê tak¿e Krzysowi, który zgodzi³ siê sêdziowaæ i Wtyczce z Wolnej Kompani Piechoty Lekkiej za u¿yczenie g³osu podczas biesiady.

Poni¿ej zamieszczam Listy zwyciêzców turniejów, w ³uczniczym wziê³o udzia³ 33 osoby, a w bojowym 20. Inscenizacje przedstawi³y dwa Bractwa.

Turniej ³uczniczy.
1. Donat Grotha – Hufiec Przedni Wójtostwa Lêbork
2. Wizun – Koszaliñska Kompania Rycerska
3. Krzysztof Kêpka – Dru¿yna Drucha Lwa
4. Maciej Morawiec – Konfraternia Smorgoñskiej Akademii
5. Miko³aj Haluszczuk – Swobodna Kompanija

O miejscu pi±tym i pierwszym zadecydowa³a dogrywka. Obie pasjonuj±ce.

Turniej bojowy
1. £ukasz Michalski – Bractwo Rycerskie Dru¿yna Ksiêcia Bogus³awa V ze S³upska
2. Damian Walter – Oliwska Dru¿yna Najemna Inogici
3. Adam ¦wis³owski – Dru¿yna Kasztelani Gdañskiej
4. Piku¶ – Wolna Kompania Piechoty Lekkiej z Gdyni
5. Szymon Sobolewski – Bracia herbu Gryf z Bytowa

Tutaj tak¿e o pi±tym miejscu zadecydowa³a dogrywka.

Konkurs Inscenizacji

1. Bractwo Rycerskie Dru¿yna Ksiêcia Bogus³awa V ze S³upska
2. Bracia herbu Gryf z Bytowa

Zwyciêzcom Gratulujemy

A za dni kilka jeszcze napiszê...
Piro
wiesielec? eee wisi na sali gimnastycznej.. kolega od nas byl samotny w nocy smile.gif to my go podebralismy ale nie sadzilem ze ktos po nim plakac bedzie.. przeplaszam baldzo.. crazy.gif

bawilem sie jeszcze lepiej niz w zeszlym roku mimo problemow z regulaminem i punktami na luczniczym (tylko w moim przypadku i z mojej winy tears.gif )
inscenizacja byla fajna tylko troszke krotka.. ale nikt WKPL nie uprzedzil by w 3 osoby nie polozyli polowy odzialu cool.gif i wyszlo troszke przeklamanie historyczne w praktyce..

wielkie dzieki za
*jedzenie!
*kubie za nauke tanca o godz 5 rano
*zgagurowi za caloksztalt tworczosci

i przedewszystkim:
Hako i calemu leborkowi za organizacje, zaproszenie i wspolna zabawe!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.