Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Przepisy] Ko³acze oraz rys historyczny Ko³aczy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Szypu³
Czy ma kto¶ mo¿e przepis na wypiek tej potrawy ? By³bym wdziêczny za pomoc
Pozdrawiam
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Ja nie znam przepisu ...
A czy móg³by¶ podpowiedzieæ chocia¿ do czego to podobne, te ko³acze ?

Czy tu mo¿e chodzi o te ko³acze co s± jak jest praca ?

Albo jakby¶ móg³ zamie¶ciæ chocia¿ zdjêcie tych¿e ko³aczy .... smile.gif
Szypu³
Z tego co pamiêtam, co mnie zawsze uczyli, to ko³acz by³ rodzajem ciasta, jak to by³o robione z czego dok³adnie nie powiem, w³a¶nie po to ¿eby siê tego dowiedzieæ zamie¶ci³em to pytanie bigsmile2.gif
I tak chodzi dok³adnie o te przys³owiowe ko³acze bigsmile2.gif
Tomasz Rejf
do robienia ko³aczy jest potrebne specjalne stanowisko pracy, podobne do ro¿na. Ciastem (dok³adnego przepisu nie znam) wykonanym z jakiej¶ niesamowitej liczby jaj polewa siê ro¿no i piecze przy oalenisku (nie nad). Tym co sp³ynie dalej polewa sie rozno. Oczywi¶cie to wszystko sie krêci. Niestety tylko tyle wiem.
Stanis³aw Kossakowski
E tak to sie chyba robi SÊKACZ a nie KO£ACZE read.gif

A oto moje dziateczki co znalaz³em: love3.gif



Ko³acze z bryndz± lub rybami (Wigilia) (Podhale)
--------------------------------------------------------------------------------
ciasto:
1 kg m±ki pszennej
10 dag dro¿d¿y
³y¿ka cukru
szczypta soli
nadzienie z bryndzy:
75 dag bryndzy
2 jaja
2 - 3 ³y¿ki mleka
³y¿ka kminku
¶redniej wielko¶ci cebula
³y¿ka mas³a
nadzienie rybne:
75 dag ryby
¶redniej wielko¶ci cebula
³y¿ka oleju
sól, pieprz

Sposób wykonania :

Szklankê m±ki zalaæ litrem ciep³ej wody, dodaæ dro¿d¿e roztarte z cukrem i paroma ³y¿kami ciep³ej wody.
Odstawiæ w ciep³e miejsce.
Gdy zaczyn wyro¶nie, dodaæ resztê m±ki, sól i wyrobiæ na g³adkie ciasto.
Odstawiæ do ponownego wyro¶niêcia, po czym uformowaæ placki o ¶rednicy 25 - 30 cm, zrobiæ w ka¿dym wg³êbienie i w³o¿yæ masê serow± lub rybn±.
Piec 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.
Farsz serowy: bryndzê rozetrzeæ na g³adk± masê, dodaj±c stopniowo po ³y¿ce mleka.
Drobno posiekan± cebulê przesma¿on± na ma¶le i sparzony kminek wymieszac z bryndz±.
Farsz rybny: niedu¿e ryby lub filety usma¿yæ na oleju, usun±æ o¶ci.
Cebulê posiekaæ drobno, przesma¿yæ na oleju.
Kawa³ki ryb u³o¿yæ na ko³aczach, posypaæ cebul±, pieprzem i sol±.
Tomasz Rejf
rzeczywi¶cie chodzi³o o sekacz, by³o pó¡no wybaczcie
Ezber
Kuku!
Ko³acze s± bardzo popularnym rodzajem ciata dro¿dzowego posypanego s³odkim serem, d¿emem lub kruszonk±, podawane w Czechach jako poobiedni deser. Nie ró¿ni± siê niczym od naszych dro¿d¿ówek poza forma sporego, grubego, okr±g³ego placka (taka mniejsza gruba pizza - nota bene pizza tak¿e istnia³a w ¶redniowieczu jako danie prostych w³oskich ch³opów). Prawdopodobnie ich nazwa pochodzi od kszta³tu kolistego.
Poniewa¿ ko³acz jest ciastem deserowym, powiedzenie "bez pracy nie ma ko³aczy" odnosi siê najprawdopodobniej do nagrody za dobr± robotê.
icon_rolleyes.gif Przypominam sobie, ¿e jako dziecko mia³em kolorowankê ze S.Wawelskim, który jad³ ko³acze.
Szypu³
A mo¿e kto¶ z szanownych FREHowiczówposiada przepis na owo cudowne ciasto? Mo¿e ty Ezberku icon_mrgreen.gif ?
LuCK
CYTAT(Szypu³)
A mo¿e kto¶ z szanownych FREHowiczówposiada przepis na owo cudowne ciasto? Mo¿e ty Ezberku  :mrgreen:  ?


Je¿eli chodzi o to, co sam widzia³em w Tarnowskich sklepach, tak± "przero¶niêt±" dro¿d¿ówkê, to jest to zwyk³e dro¿d¿owe ciasto, jak na ka¿dy placek. Zapytaj mamy, babci, na pewno bêdzie wiedzieæ.
Jak chcesz to ja zapytam moj± smile.gif
Bartko z £om¿yñca
Przypadkiem czytaj±c sobie Historiê Kultury Materialnej Polski wpad³em na ko³acze smile.gif

W 1472 roku na weselu ch³opskim. Ko³acze smarowane(ale czym??) lub ob³o¿one miêsem.

Jakie¶ wczesniejsze przekazy o ko³aczach? icon_wink.gif
Gunnila
Z ko³aczami dzisiejszymi jest pewien problem - s± wszystkie robione z ciasta dro¿d¿owego, a w ¶rednioweiczu na wypieki u¿ywa³o siê ciasta pieczonego na zakwasie. e¿eli ko³acze oprócz sodkoch mog³y byæ na s³ono/ostro, to byæ mo¿e jest to jaki¶ rodzaj ulepszonego podp³omyka? Hmmm... muszê poszukaæ...
Bartko z £om¿yñca
Gar¶æ "ko³acznych" informacji:
Niejaki Frowin(bodaj¿e poeta) uwa¿a³, ¿e ko³aczy, nie przystoi je¶æ wie¶niakom. Mieszczañstwu ju¿ tak. Równie¿ uwa¿ane s± za potrawê zakonn±(postna, to ona raczej nie jest :-P ) i szlacheck±.

I jeszcze fragment piosnki z pocz±tku XV wieku:

"Mam ja mê¿a puchnacza, ja mu dawam grochu, a on chce ko³acza."

Ów puchnacz, to cz³owiek pyszny, pusz±cy siê...
Wojbor
S³awa!!
Pyta³em siê cukiernika w moim mie¶cie i powiedzia³, ¿e nigdy ko³acza nie robi³ ale wydaje mu siê ¿e to ciasto na sêkacz jest podstaw± ko³acza
Kitajec
Witam.
To mój pierwszy post, wiêc chcia³em siê przywitaæ. smile.gif

Je¶li chodzi o przepis (wspó³czesny) na ko³acz to proszê bardzo.
Co prawda, jeszcze tego nie robi³em, ale na moje jest to co¶ pomiêdzy dro¿d¿ówk±, a sernikiem.
szczerba.gif
Ko³acz dro¿d¿owy
Sk³adniki: 3 szklanki m±ki, 25 dag bia³ego sera, 3-4 jajka, 2 dag dro¿d¿y, szklanka mas³a lub pó³ na pó³ mas³o z oliw±, sól.
Pokruszyæ ¶wie¿y ser i wymieszaæ z dobrze rozm±conymi jajkami, odstawiæ. Wsypaæ do g³êbokiej misy m±kê, w ¶rodku zrobiæ do³ek, do którego w³o¿yæ rozdrobnione dro¿d¿e i stopniowo wlewaæ szklankê ch³odnej wody, aby otrzymaæ miêkkie ciasto. Trzeba je dobrze wymieszaæ, a nastêpnie postawiæ w cieple, ¿eby wyros³o. Wyro¶niête wy³o¿yæ na stolnicê i podzieliæ na 10-12 kulek. Stopiæ t³uszcz i zanurzyæ w nim ka¿d± kulkê ciasta, potem rozci±gn±æ lub rozwa³kowaæ na placek i w wysmarowanej t³uszczem formie do pieczenia u³o¿yæ po 3 placki - jeden na drugim, skrapiaj±c t³uszczem i przek³adaj±c mas± z sera. Ostatni placek wierzchni posmarowaæ t³uszczem.

¯yczê udanych eksperymentów.
Kitajec
a oto kolejny przepis (te¿ wspó³czesny...)

"Ko³aczyki z serem "

Sk³adniki:
Rozczyn:
2 dag dro¿d¿y,
1/2 dag cukru,
mleko.
Ciasto:
2 ¿ó³tka,
5 dag cukru,
30 dag m±ki,
1/2 szklanki mleka,
5 dag t³uszczu,
sól.
Nadzienie:
20 dag sera pe³nego niekwa¶nego,
2 ¿ó³tka,
5 dag cukru,
skórka cytrynowa,
1/2 jaja do smarowania,
2 dag cukru pudru do posypania,
t³uszcz do smarowania formy.

Sposób przyrz±dzenia:
Przygotowaæ rozczyn z dro¿d¿y, postawiæ do wyro¶niêcia. Sporz±dziæ ciasto dro¿d¿owe wed³ug wskazówek podanych we wstêpie, ciasto postawiæ do ponownego wystania. Przygotowaæ ser: ser zemleæ lub utrzeæ na tarce (do sera), dodaæ, ¿ó³tka, cukier i skórkê cytrynow± (lub waniliê), rozetrzeæ staranne. Wyro¶niête ciasto wy³o¿yæ na posypan± m±k± stolnicê, wywa³kowaæ okr±g³y placek 2 cm grubo¶ci i wykrawaæ ko³aczyki du¿± okr±g³± foremk± (o ¶rednicy 7 cm). Ko³aczyki uk³adaæ na posmarowanej blasze z dala jedne od drugiego, aby nie zlepi³y siê w czasie wyrastania, nakryæ serwetk± i postawiæ do powtórnego wyro¶niêcia. W ¶rodku ka¿dego wyro¶niêtego ko³aczyka zrobiæ okr±g³e wg³êbienie (¶rednica 4 cm), do ka¿dego wg³êbienia nak³adaæ kopiasto nadzienie z sera. Ca³± powierzchniê ko³aczyków wraz z serem posmarowaæ rozm±conym jajem, wstawiæ do piekarnika i upiec (ok. 30 min.). Po wyjêciu z piekarnika oprószyæ cukrem z wanili±.
DJ Plugawy Pomiot Szatana
CZAS WYKONANIA:

Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: 35 minut
Le¿akowanie:30 minut ( za cholere nigdy na to nie zwracam uwagi)

WA¯NE RADY: Szybko trza zagnie¶æ ciasto kruche, ¿eby mas³o nie sta³o siê zbyt miêkkie, boczek nie mo¿e byæ zbyt s³ony, nie dodawaæ za du¿o soli wiêc ... i .... no to wszystko.

SK£ADNIKI:
Na ciasto kruche: 200g razowej m±ki pszennej
100g miêkkiego mas³a pokrojonego w kostkê
1/4 ³y¿eczki soli
4 ³y¿ki wody

NA NADZIENIE: 200g chudego boczku wêdzonego
150g ementalera
2-3 ³y¿ki zió³ ¶wie¿ych (bazylia, tymianek,natka pietruszki)
1/4 ³y¿eczki soli
1/4 ³y¿eczki ¶wie¿o zmielonego pieprzu
1/4 litra ¶mietany

... ZACZYNAMY:
Nagrzaæ piekarnik do 200 stopni, wy³o¿yæ ciastem formê o ¶rednicy 24 cm. Boczek pokroiæ w ma³± kostkê, ser zetrzeæ na tarce do sera i dodaæ go do tego boczku, nastêpnie dodaæ jaja. Dosypujemy ¶wie¿o posiekane zio³a, só³ i pieprz. Nakoniec wlewamy ¶mietanê i mieszamy trzepaczk± rózgow±. Wyk³adamy masê na formê z ciastem i wsadzamy do piekarnika na ¶rodkowy poziom na minut 35. HHHHHAa!!!! crazy.gif

SpirYtus Zdominowa³ Szatana !!!!
mad.gif
Kitajec
Hmmm...
na moje brzmi to jak przepis na Tartê icon_wink.gif
ale mo¿e siê mylê.

(ps - dobra tarta nie jest z³a!) bigsmile2.gif
DJ Plugawy Pomiot Szatana
Có¿, wydaje mi siê jednak, ¿e porównuj±c do wy¿ej wymienionych przepisów ten jest jak najbardziej adekwatny je¶li damy go do kategorii "ko³aczy wspó³czesnych" ... tongue.gif
EwKa
hmmmm, kolacz to raczej pieczywo. Jakby sie nie napinac to w/w. przepis jest na tarte...
Morti
o ile siê orientujê ko³acz by³ czym¶ w rodzaju pieczywka, jedzonego zarówno na s³odko (np. z jagodami) jak i np.z miêchem... moja mama robi³a mojemu bratu ko³acz na jak±¶ imprezê wcze¶niack±, wiêc powinna (lub mój brat) znaæ przepis, jak z nich wyci±gnê, to napiszê...
Ezber
Mo¿e siê powtórzê, lecz podejrzewa³bym raczej, ¿e nazwa ko³acz wi±¿e siê bardziej z kszta³tem pieczywa i raczej nie ma znaczenia czy jest to dro¿d¿owy placek s³odki, czy kruchy s³ony. Tak¿e pizzê mo¿na nazwaæ ko³aczem. Ko³acz to po prostu co¶ o kolistym kszta³cie.

Pizza nota bene - wed³ug dawno temu obejrzanego programu na Discovery - by³a daniem do¶æ powszechnym w¶ród ch³opów w³oskich. By³a ob³o¿ona g³ównie serem, czosnkiem, cebul± i zio³ami (pomidory jak wiadomo pojawi³y siê pó¼niej). Nawi±zuj±c do rozmowy o podp³omykach, mo¿na powiedzieæ to tak¿e forma podp³omyka, za¶ je¶li idzie o ko³acze i podp³omyki, wydaje mi siê ¿e ko³acz nie mo¿e byæ "sote" i ¿e co¶ na nim musi le¿eæ - ale to mo¿e tylko wra¿enie...
Simbelmyne
A ja znalaz³am przepis read.gif na ko³acze dro¿d¿owe ze ¶liwkami.... I to wygl±da tak:
ROZCZYN : 2 dag dro¿d¿y, 1 czubata ³y¿eczka cukru, 2 czubate ³y¿eczki m±ki, ciep³e mleko
CIASTO: 1 jajko - ale lepiej zast±piæ dwoma ¿ó³tkami, i drugie do smarowania, ok. 30 sztuk ¶liwek wêgierek (ale tylko twedy je¶li kto¶ naprawdê chce siê bawiæ z tymi ¶liwkami), bu³a tarta, cukier puder do posypania z cynamonem; (go¿dziki)

Gdy podwoi siê objêtosæ cisata, na stolnicy posypanej m±k± rozwa³kowaæ placek na grubosæ 2cm i wyci±æ na nim kó³ka (gdy robimy ze ¶liwakmi to kó³ka musz± byæ takiej wielko¶ci, aby siê ¶liwka bez pestki zmie¶ci³a). Wyciête placuszki posmarowaæ jajkiem. Wcisn±æ ¶liwkê tak, aby siê przyczepi³a, u³o¿yæ ciastka na brytfance posmarowanej t³uszczem.Postawiæ do wyro¶niêcia, nastêpnie piec w ngarzanym pierarniku ok 20min. Gor±ce posyaæ suto cukrem pudrem z cynamonem i ew. z 1-2 pot³uczonymi na proszek go¼dzikami. Najsmaczniejsze gdy ¶wie¿e smile.gif.

Smacznego

Jakby to kto¶ zrobi³ to niech siê pochwali!!! I powie czy to jest dobre smile.gif.
LuCK
e, na pewno, dlaczego by dro¿d¿uch ze ¶liwkami mia³ byæ niedobry smile.gif
Tylko zamiast cukru pudru polecam daæ kruszonkê smile.gif mniam, ech rozmarzy³em siê, a tu do sezonu na ¶liwki ³adnych parê miesiêcy angsad.gif
Ukasz Spode £ba
A jak to ma siê do historii? Pisze kto¶, ¿e XV wiek, tu z kolei wcze¶niacy. Jako¶ mi nie pasuje ko³aczek do wczesnego ¶redniowiecza, a mo¿e siê mylê? Wie kto¶ mo¿e co¶ o tym?

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.