E tak to sie chyba robi SÊKACZ a nie KO£ACZE
A oto moje dziateczki co znalaz³em:
Ko³acze z bryndz± lub rybami (Wigilia) (Podhale)
--------------------------------------------------------------------------------
ciasto:
1 kg m±ki pszennej
10 dag dro¿d¿y
³y¿ka cukru
szczypta soli
nadzienie z bryndzy:
75 dag bryndzy
2 jaja
2 - 3 ³y¿ki mleka
³y¿ka kminku
¶redniej wielko¶ci cebula
³y¿ka mas³a
nadzienie rybne:
75 dag ryby
¶redniej wielko¶ci cebula
³y¿ka oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Szklankê m±ki zalaæ litrem ciep³ej wody, dodaæ dro¿d¿e roztarte z cukrem i paroma ³y¿kami ciep³ej wody.
Odstawiæ w ciep³e miejsce.
Gdy zaczyn wyro¶nie, dodaæ resztê m±ki, sól i wyrobiæ na g³adkie ciasto.
Odstawiæ do ponownego wyro¶niêcia, po czym uformowaæ placki o ¶rednicy 25 - 30 cm, zrobiæ w ka¿dym wg³êbienie i w³o¿yæ masê serow± lub rybn±.
Piec 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.
Farsz serowy: bryndzê rozetrzeæ na g³adk± masê, dodaj±c stopniowo po ³y¿ce mleka.
Drobno posiekan± cebulê przesma¿on± na ma¶le i sparzony kminek wymieszac z bryndz±.
Farsz rybny: niedu¿e ryby lub filety usma¿yæ na oleju, usun±æ o¶ci.
Cebulê posiekaæ drobno, przesma¿yæ na oleju.
Kawa³ki ryb u³o¿yæ na ko³aczach, posypaæ cebul±, pieprzem i sol±.