Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Naczynia do picia.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Simbelmyne
Witam!

Chcia³abym siê dowiedzieæ czy poza kubkami (metalowymi i glinianymi; drewnianymi?!), kielichami, kuflami, rogami, pucharami istnia³y jeszcze jakie¶ naczynia do picia? Czym charakteryzowa³y siê szklanice (bo te¿ siê z tak± nazw± spotka³am)?

Pozdrawiam! smile.gif

Simbelmyne
(nie znalaz³am tu tematu konkretnie traktuj±cego ogólnie o naczyniach, dlatego taki za³o¿y³am)
EwKa
Szklanice to takie szklanki, czesto zdobione "brodawkami" lub majace spiralna ozdobe po zew. stronie wykonane ze szkla. Polecam strone Museum of London i internetowy katalog poswiecony szklanym oraz glinianym naczyniom...
Verona
Z tykwy pito smile.gif
EwKa
Uzywano tez drewnianych czarek po ang. zwanych "mazer". Polecam artykul Robina Wooda-tu jest odnosnik do tego pdf'a:
http://www.robin-wood.co.uk/cups2.htm
Simbelmyne
A "tykwa" naprawdê du¿o mi mówi bigsmile2.gif ....
Verona
to wpisz tê nazwê w google smile.gif
Valdez
Kufle s± dyskusyjne
Ludka
Witam!

Czerpaki tez byly w uzyciu.

Ludka Excalibur
Simbelmyne
CYTAT
Kufle s± dyskusyjne

To znaczy? Dlaczego s± dyskusyjne?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Bo tego, co nazywamy dzi¶ kuflami wtedy nie by³o. Tu znajdziesz co nieco, szczególnie na ostatnich stronach. Pozdrawiam
Gwyn
Valdez
Za kufel np do piwa, wg mnei sluzyly albo szklanice albo jakies wieksze kubki. Chyba nawet bez uszek. Z tego co widzialem na ilustracjach.
Yhm
spotka³am siê do tej pory tylko z jednym przedstawieniem czego¶ kuflopodobnego. by³a to miarka. i na pewno nie s³u¿y³o toto do picia ale raczej do odmierzania objêto¶ci.
EwKa
Identyczne miary do ziarna mozna spotkac na wloskich i francuskich miniaturach...Najwiecej zachowanych metalowych naczyn do picia ma ksztalt lekko lejkowatego kubka. Puchary czy kielichy na stopach to naczynia liturgiczne. Szklanki/szklanice mozna znalezc na stronie muzeum londynskiego, ladnie sie zachowaly-naprawde polecam ten katalog. Gliniane "kufle" maja ksztalt dzbanuszka z uchem, rozne proporcje i wysokosci.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Szkla/enice znajduj± siê te¿ w naszych muzeach, np Archeologicznym w Gdañsku. Mozna te¿ zajrzeæ na www.medievaldesign.com i rzuciæ okiem na wzornictwo. Sklep internetowy, ale bardzo porz±dny. Pozdrawiam
Gwyn
Kasia Kmieæ
..Czesi z Hersira te¿ maj± szkie³ka...
.ale kontakt z nimi raczej na festiwalach bum.gif
Podobno maj± byæ na Ogrodzieñcu...a pó¿niej nie wiem ...chyba dopiero na Wolinie...
Sorki Gwynnn podajê co mam devil.gif
dunno.gif
Spytaj Petera - prawdopodobnie nosi ze sob± zwoje z ofert±... bigsmile2.gif
Simbelmyne
Puchary na stopach? Jak wygl±da³y puchary? Mog³y byæ drewniane? Czy czy mog³y byæ powszechnie u¿ywane, czy tylko jak EwKo piszesz - jako naczynia liturgiczne?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Bardz mi przykro, ale do drewnianych kieliczów, jak¿e popularnych w brygadzie RR te¿ podchodzi³bym ostro¿nie. K³ania siê problem haftowania torby smile.gif Najpierw poszukaæ, potem kombinowaæ. Proszê sobie przejrzeæ i co¶ znale¼æ: http://www.geocities.com/karen_larsdatter/...r/feastgear.htm Pozdrawiam
Gwyn
EwKa
Puchary na stopach wystepuja licznie w ikonografii. Wiem, ze lepiej byloby gdybym to ja przewertowala np. Web Gallery of Art i wyszukala owe przyklady z ikonografii za Ciebie i zamiescila tu 101 linkow do obrazow ale mi sie nie chce:)
Uzywaj drewnianych czarek zwanych mazer, ceramicznych naczyn a produkty nietypowe typu puchary sobie odpusc. http://www.geocities.com/karen_larsdatter/...r/feastgear.htm to dobre miejsce aby przekonac sie jakie naczynia byly najpopularniejsze. Inna sprawa jest bzdurnosc zestawienia: puchar-ekskluzywny, uzywany przez elite i drewno-tani material, nie efektowny, malo trwaly...
Simbelmyne
Ale nie musisz mi ju¿ przypominaæ o tych torbach Gwyn bum.gif ... bardzo dobrze je pamiêtam ...cicho... Dziêki za linka! Tobie EwKo te¿, to ten sam smile.gif. Faktycznie, du¿o ciekawych rzeczy smile.gif.

A puchary bez stopek by³y? (nadal chodzi mi o drewniane)
(znów us³ysza³am, ¿e kto¶ taki ma, wiêc sprawdzam, bo mi siê dziwne to wydaje, chocia¿ siê na tym nie znam)
Simbelmyne
A je¶li chodzi o kielichy... (które zamieszczam w za³±czniku, z innego tematu wziête)... do czego by³ ten ¶rodkowy kielich w dolnym rzêdzie u¿ywany? Mi to przypomina wspó³czesne naczynie na owoce... I czemu kielich w dolnym rzêdzie z lewej strony jest kielichem? Mi to przypomina zwyk³± szklankê albo kubek.... Ale ja siê nie znam. Zupe³nie. Wiêc pytam. (proszê siê nie ¶maiæ, tylko mi wyt³umaczyæ tongue.gif )

Pozdrawiam! smile.gif
EwKa
Kielich to naczynie skladajace sie z: czary (to u gory na plyn), trzonu i stopy. Czasem kielichem nazywa sie naczynia skladajace sie tylko z czary i stopy np. "Flet" czyli wysmukle naczynie szklane z XVIIwieku, popularne w pn. Europie. Kielich szklany podobny do tej "salaterki na owoce" spotkac mozna w zrodlach z ok. 1530r. ale jest to farma nietypowa i dosc fantazyjna. Kielich w dolnym rzedzie po lewo to szklanica-niestety wszystkie te formy sa dosc nietypowe...
Jesli chodzi o cos popularniejszego a szklanego to polecam:
http://www.wga.hu/art/b/bouts/dirk_e/1simon.jpg
http://www.wga.hu/art/m/master/zunk_ge/zun...e3/garden_g.jpg
a jesli koniecznie chcesz kielichy to:
www.museumoflondon.org.uk/ceramics/pages/category.asp?cat_name=Medieval%20glass&cat_id=761
i wybierasz kategorie: Drinking glasses and other fine glassware (1100 - 1500)
Simbelmyne
Jeste¶ wielka, dziêki! smile.gif Ja siê nie upieram na kielichy, bardziej na wszystkie naczynia s³u¿±ce do picia smile.gif. Wszystkie razem i ka¿de z osobna.
Simbelmyne
A wiêc Gwyn, to co jest w za³±czniku jest historyczne, tak? To jest ze stronki http://www.medievaldesign.com/vetri.html.
I na wzór tego mozna sobie kompletowaæ naczynka?
EwKa
Jest historyczne bo jest wykonane ze "szkla lesnego" i recznie. Do tego ma odpowiednia forme. Poza tym to naczynia dla osoby majacej suknie z aksamitu jedwabnego, zlota biju, kupe forsy i baaaardzo wysoka pozycje spoleczna-o takich "duperelkach" tez warto pamietac:)
Micha³ /Gwyn/ Czerep
A datowanie naczyñ masz tam podane. Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Zwróæ uwagê na to, co Ewka napisa³a o zastosowaniu.
Simbelmyne
Tak, zwracam uwagê na wszystko (staram siê). W tym wypadku chodzi³o mi tylko o teoriê. Wielkie dziêki! smile.gif respekt.gif
Korinka
Hie hie, co do drewnianych pucharków czy kieliszków to jedno takie co¶ wykopali w Elbl±gu tongue.gif Moge postaraæ siê zeskanowaæ smile.gif ale nie zmienia to faktu, ¿e lepiej za³atwiæ sobie inne naczynie, bo z tego co kojarzê to jedyny taki pucharek, a inneych typów naczyñ wygrzebali wiêcej, czyli by³y popularniejsze, a lepiej mieæ co¶ typowego, co do czego nie ma w±tpliwo¶ci.
Simbelmyne
CYTAT
inneych typów naczyñ wygrzebali wiêcej, czyli by³y popularniejsze

Znaczy... ? Proszê, podawajcie jakie¶ przyk³ady, nawet je¶li s± bardzo oczywiste.
Koniecznie zeskanuj ten pucharek! smile.gif smile.gif
Halldis(Naamah)
Ja mam jeszcze pytanko je¿eli chodzi omateria³ z jakiego wykonano takowe naczynie... otóz juz wiem, ze drewno odpada, ale czy jaka¶ mied¼ jest dozwolona (chodzi mi o to czy pasuje do stroju mieszczañskiego)?
Pozdrawiam
Korinka
Nie wiem jak mied¼, ale na pewno cyna (tylko ze wzglêdów zdrowotnych nie taka zwyk³a z 40% o³owiu)

Kielich (i kubek) z drewna z Elbl±ga zeskanowa³am, ale nie chce mi wys³ac.. Simbelmyne mogê podes³aæ Ci na e-mail smile.gif
Swoj± droga to jest te¿ mo¿liwe, ¿e by³o wiêcej takich przedmiotów, ale zachowa³y siê gorzej ni¿ ceramika.

Korinka
Vislav
CYTAT(Korinka)
Hie hie, co do drewnianych pucharków czy kieliszków to jedno takie co¶ wykopali w Elbl±gu   tongue.gif   Moge postaraæ siê zeskanowaæ smile.gif ale nie zmienia to faktu, ¿e lepiej za³atwiæ sobie inne naczynie, bo z tego co kojarzê to jedyny taki pucharek, a inneych typów naczyñ wygrzebali wiêcej, czyli by³y popularniejsze, a lepiej mieæ co¶ typowego, co do czego nie ma w±tpliwo¶ci.

Witam
Nie twierdzê, ¿e drewniane naczynia by³y popularne. Jednak wyci±ganie wniosków na podstawie ilo¶ci "wygrzebanych" znalezisk mo¿e byæ ryzykowne. Zastanów siê jakie s± szanse przetrwania wyrobów pochodzenia organicznego, ceramiki, szk³a, stopów z miedzi±.

Co do posiadania rzeczy typowych - poza "wygrzebanymi" znaleziskami bardzo istotny jest kontekst odtwarzanej postaci. O czym zreszt± by³a mowa w innych postach.

Pozdrowienia
Korinka
Tak, te¿ dosz³am do tego wniosku i napisa³am to w poprzednim po¶cie smile.gif
Choæ i tak ceramika wydaje mi siê "pewniejsza" bo ³±twiej jest mi wyobraziæ kto móg³ jej u¿ywaæ.
Pucharki kojarz± mi siê raczej z bogat± zastaw±, a drewno nie. Ale nie jestem ekspertk±, to tylko moje przypuszczenia.
A drewniany pucharek nie jest opisany, bo to fotka z ksi±¿ki o historii miasta, gdzie miêdzy innymi umie¶cili zdjêcia ró¿nych rzeczy wykopanych w Elbl±gu, ale nie ma do nich komentarza.
Simbelmyne
A mo¿ecie mi powiedzieæ, czy ten cynowy kubeczek z lewej strony jest historyczny?
EwKa
Forma jego jest dosc poprawna, przypomina troche czesto spotykane w ikonografii XIV i XVw. kubki cynowe ale niestety jest on wyginany z plata blachy na kopycie a nie lany do formy i obtaczany na tokarce wiec nie mozna go uznac za w pelni historyczny.
Rita
Nie skre¶lalabym kufli z listy naczyñ historycznie poprawnych. W muzeach litewskich jest sporo wykopanych kufli, bardzo ladnych, a jeden sama sklejalam w Muzeum Archeologicznym w Gdañsku. Na brzuszku mial datê z 15 wieku. Zielony byl. W przypadku takich naczyñ ikonografia to nie wszystko. Pozdrawim
EwKa
Tylko czy to jeszcze jest kufel czy juz taki maly dzbanek do picia jakich na kopy po angielskich, niemieckich, hanzeatyckich muzeach? Znow chyba rozbija sie wszystko o nazewnictwo. Czy "snelle" spotykane od pocz. XVIw. to kufle czy dzbany bez widocznego podzialu na stope, brzusiec i szyje?
http://www.museumoflondon.org.uk/ceramics/...20&img_id=48422
http://www.museumoflondon.org.uk/ceramics/...20&img_id=52696
Pierwszy link do dzbana (?) a drugi do snelli-forma generalnie ta sama smile.gif
Piotr £uniewski
Witam!

Przy wszelkich naczyniach cynowych trzeba zwróciæ uwagê na to czy jest wykonane z czystej cyny a nie z domieszk± o³owiu ( trudne do poznania ale mo¿na, czysta cyna jest bardziej srebrzysta ) , gdy¿ wtedy nie nadaje siê za bardzo do picia ( o³ów jest toksyczny tzn. jest metalem aktywnym ) !

Pozdrawiam!
Yhm
albo je¶li to jest naczynko z sygnatur± zwrócic uwagê na napis "reinzinn" albo "reiner zinn"
EwKa
Do okreslenia czy cyna nadaje sie do spozywania posilkow sluzy sygnatura czasem uzupelniona napisem "etain pur", "rein zinn", "real pewter", lub oznaczeniami procentowymi. Sygnatura okreslajaca bezpieczna i wysoka jakosciowo cyne jest popularny "aniolek z waga" lub "aniolek z trabka". Znak aniolka (w Angli wraz z oznaczeniem slownym "fein") pojawilo sie juz w 1779r. w odniesieniu do cyny "nieskazitelnej" czyli nie zmieszanej z olowiem.
Oznaczenia procentowe sa stosunkowo rzadkie dzis ale polegajac na oznaczeniach "rein zinn", "etain pur" mozna spokojnie wybrac sobie bezpieczne naczynia. Wazne aby nie uzywac ich do gotowania, bo to opary olowiu sa tak szkodliwe. Przekonanie o szkodliwosci cyny/olowiu jako takich wywodzi sie z badan nad rzymskimi sprzetami domowymi robionymi wlasnie z tych materialow. Nikt jednak nie dopowiadal, ze rzymianie uzywali olowianych naczyn do gotowania a zwiazkow olowiu do przyprawiania dan.
Po prostu wystarczy nie pic octu lub goracej kawy w kubku lub kuflu i po sprawie:) A! i ograniczyc sie do spozywania z nich kilka dni w roku. Jak ktos jest strachliwy moze wybrac szkliwiona ceramike lub szklo i po sprawie wogole.
Rita
Kufel, który mialam w rêkach byl bardzo podobny do tego, co nazwala¶ snell.[drugi zal±cznik] Wiêksza ¶rednica w stosunku do wysoko¶ci i podobieñstwo do dzisiejszych kufli sprawilo, ¿e nie zastanawialam siê nigdy nad terminologi±. Kufle litewskie s± odmienne w ksztalcie, ale wci±¿ maj± dla mnie wyra¼ne cechy kufli, nie za¶ dzbanków czy konwi. Tylko, ¿e bez zdjêæ niestety nie ma nad czym dyskutowaæ...
EwKa
Kufel jest nazwa odnoszaca sie do naczyn uzywanych od XVIIw.
http://www.bbc.co.uk/antiques/collectors_g...mugs.shtml#mugs

Mug. A lidless, handled container of various forms and standard capacities. Frequently used in pubs to serve beer, ale, or spirits. Pub pieces may have a variety of marks to include makers, capacity, verification, and others which suggest provenance. Mugs are usually wider at the bottom than at the top. Silver mugs are often called "Canns".
Rita
W takim razie, czy jest nazwa odpowiadaj±ca rzeczonemu "snell" w jêzyku polskim?
EwKa
Po prostu snella. Nazwa wlasna na pewien okreslony typ naczynia, robiony w okreslonej czesci Niemiec w okreslonym przedziale czasu.
watman
a jak to jest z tymi czerpakami? pasowalby mi taki prosty czerpaczek do picia, ale jakos nie umiem znalezc na ikonografii...
datowanie - przelom xiv/xv, material - najchetniej drewno (bo sie nie stlucze ;P )
dzieki za pomoc smile.gif
EwKa
A moze mala miska toczona, dlubana lub klepkowa? Srednica takiej czarki to jakies 10-15 cm. Lekkie to, praktyczne i male. Potwierdzone tez ikonograficznie.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
I archeologicznie. Jest tego w diab³y od XIII do XV. Pozdrawiam
Gwyn
Fionn
Hmmm zna kto¶ mo¿e kogo¶ zajmuj±cego siê produkcj± cynowych naczyñ??
watman
CYTAT(EwKa)
A moze mala miska toczona, dlubana lub klepkowa?  Srednica takiej czarki to jakies 10-15 cm. Lekkie to, praktyczne i male. Potwierdzone tez ikonograficznie.

CYTAT(Gwyn)
I archeologicznie. Jest tego w diab³y od XIII do XV. Pozdrawiam

miseczka to jest alternatywa, ale jednak czerpaczek bylby bardziej stajli i d¿ezi ;P
poszukam jeszcze troche, bom sie napalil jak szczerbaty na sucharka ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.