Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Broñ dwurêczna do XIIw
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Ragnarr
Raz jeszcze chcialem wrocic do tego przekletego tematu... A to dlatego:

"Dawne plemiona germañskie stosowa³y jako broñ zaczepn± jednosieczny prosty nó¿ zw. 'saks', z odmian± o znacznej d³ugo¶ci, siêgaj±cej 1m - 'langsaks' oraz odmian± o rêkoje¶ci dwurêcznej - 'skramasaks'. G³ownie tego no¿a trafiaj± siê w materiale archeologicznym, jest on te¿ wielokrotnie za¶wiadczony w ¼ród³ach. Wiadomo, ¿e niektóre dru¿yny Wikingów, widocznie dla podkre¶lenia swojej starogermanskiej tradycji, walczy³y wy³±cznie d³ugimi nozami..."
Zdzis³aw ¯ygulski Junior - "Broñ w dawnej Polsce"

Blad ze strony autora?

Ragnarr
Halfgar
Nie znam tego dzie³a, ale na podstawie posiadanej przeze mnie wiedzy wiem, ¿e nie by³o ¿adnych tzw wikiñskich pó³toraków, ani ¿adnych mieczy pó³torarêcznych w okresie X wieku.

Kolego Ragnarrze

1. Opona z Bayeux ... miecze jednorêczne
2. Wszelkie ryciny i p³askorze¼by z tego okresu pokazuj± wy³±cznie miecze jednorêczne
3. Brak jakichkolwiek znalezisk wskazuj±cych na miecze pó³torarêczne

Nie chcê sypaæ literatur± bo s± tu madrzejsi ode mnie i wska¿± ci tony ksi±¿ek o tej tematyce, a jak wiadomo jedna twoja jaskó³ka wiosny nie czyni. Ale moim skromnym zdaniem lepiej zg³o¶ moderatorowi usuniêcie tego posta bo ciê tu zjedz± na surowo bum.gif bez przystawki

Pozdrawiam
Rugiewit
Halfgar, Ragnarr pisze o no¿ach bojowych a nie o pó³torarêcznych mieczach i raczej widzi ró¿nicê. (mam nadziejê bigsmile2.gif bum.gif )
Langsaxy rzeczywi¶cie bywa³y sporej d³ugo¶ci, ale chcia³bym zauwa¿yæ, ¿e no¿e bojowe tym ró¿ni± siê od mieczy, ¿e z tego co wiem mia³y jak nó¿ jedn± powierzchniê tn±c±.
Nie mia³y tak¿e wyra¼nie zaznaczonego i przeznaczonego do d¼gania sztychu.
Ragnarr
Alez, kolego Halfgarze, ja o tym wszystkim wiem. Rzeczywiscie nigdzie indziej sie z czyms takim nie spotkalem i wiem ze zupelnie co innego zwyklo sie nazywac scramseaxem, tak samo jak wiem ze wszelkie wzmianki o "wikinskich poltorkach" sa uznawane za bardzo ciemny mrok. Ale podajac jasno opisany cytat licze na kulture ze strony kolegow Frehowiczow (i nie mowie tu o jedzeniu mnie nozem i widelcem) i opinie nie na temat mnie tylko autora i dziela, ew. co wprowadzilo go w blad - wiem ze niekturzy zagladajacy tu ludzie maja takowa wiedze odnosnie innych ksiazek, wiec moze i tej.

Rugiewit - masz racje, ale chcialem zwrocic raczej uwage na sama rekojesc (reszta wydaje sie jasna).

Ragnarr
Halfgar
Hehe zwiód³ mnie temat wiod±cy ... co do wszelakiej ma¶ci saxów to by³y one ró¿nie uzywane i jako broñ i jako "narzêdzie" kuchenne smile.gif Ale pierwszy raz s³yszê o dwurêcznej rêkoje¶ci w scamasaxach ... mo¿e to tak samo jak z dziurami w mieczach u Pani Else R. ??
Ragnarr
Moze tak samo... Wlasnie tego chce sie dowiedziec smile.gif Czy to pomylka p. Zygulskiego czy rzeczywiscie moglo istniec cos takiego jak dwureczny noz (?).

Ragnarr
Mi¶ z Brochowa
¯ygulski i jego pomy³ki tu maj± nie wiele do rzeczy, bo autor odsy³a nas do niejakiego Seitza -

H. Seitz Blankwaffen Brunszwik 1965-68

dawanie strony gdzie znalaz³e¶ cytat to dobry zwyczaj bo ¯ygulski ma ich 350 :-)
Ten akurat jest na 49, pod rysunkiem.

A mowa faktycznie o no¿ach, nie o mieczach. Zrób nó¿ z d³ug± rêkoje¶ci± i voila.
Ragnarr
No wiec topry dunskie rozpowszechnily sie dopiero pod koniec X w., ale juz chociazby zdobienia na wazach rzymskich wskazuja na uzywanie dwurecznych toporow kilkaset lat wczesniej przez plemiona germanskie. Co bylo w tak zwanym miedzyczasie...? Czy wystepowaly jakies formy toporow dwurecznych w czasie mrocznych wiekow? Interesuje mnie zwlaszcza Skandynawia z ok. VII w... A ze wszelka literature mam traktujaca raczej o pelnym sredniowieczu to bede wdzieczny za wszelka pomoc.

Ragnarr
Ziemowit
Podpinam siê pod pytanie Ragnarra, co wiadomo na temat toporów dwurêcznych w IX-X w na terenach Polski?
Czy po samej wielko¶ci obucha mo¿na wnioskowaæ czy to jedno czy dwu rêczny? (ew. pó³torak bigsmile2.gif )
Kisiel Doom
A co powiecie na takie ciekawe gadzety z naszych terenów?
Boran
CYTAT
A co powiecie na takie ciekawe gadzety z naszych terenów?

Powiemy, ¿e kiedy¶ by³a ju¿ o nich dyskusja i wystawiono im diagnozê "jednorêczny".
Kisiel Doom
hMm dzieki za uponienie, mam pytanko takze odnosnie toporów mianowicie widuje sie czasem cos takiego jak w za³aczniku ktory za³±czam, jakie to rejony i czy takie rozwiazanie ejst historyczen? przedwszystkim sam jestem przeciw robieniu z topora wêdki wiec chce spytaæ jaka d³ugo¶c drzewca? czy moze byc np rozwiazanie 1.30-1.50m?
Filippo
Ten topór te¿ siê ju¿ pojawi³, nawet zdjêcie to samo...ale nie pamietam jaka by³a diagnoza... Poszukaj tylko dobrze.

Pozdrawiam - Filippo loki08.gif
Boran
Hehehe... na wa¶nie wokó³ tego zdjêcia by³y osnute tamte rozwa¿ania. Do obejrzenia tutaj
Mo¿iwo¶æ osadzenia takego na trzonku ok 1.30m te¿ tam by³a rozwa¿ana i chyba dopuszczona smile.gif

pozdrawiam
Kisiel Doom
Hmm slowianin z dunskim toporem czy to jest w miare ma³odziwaczne, znaczy sie czym moge sobie spokojnie taki wziac w uzywanie bo posiadam takowy ale czy poprawnym bedzie go stosowanie przez slowianskiego woja?
Hati
Ponawiam pytanie Ragnarra...czy przed toporami duñskimi by³y u¿ywane inne topory dwurêczne?
face4.gif
Wasilko
ja bym tu wrzucil madziarski fokos
Hati
Kilka razy to pytanie by³o ignorowane i tak w³a¶ciwie nie wiem dlaczego. Ponawiam je jeszcze raz, mo¿e kto¶ na nie odpowie. Jak wygl±da³y topory dwurêczne, które poprzedza³y znane nam wszystkim topory duñskie. Interesuje mnie okres VII wieku. S³ysza³em, ¿e istnia³o co¶ takiego jak topór z trzonkiem ok 1,1m, który rzekomo mia³ byæ u¿ywany jako pó³torarêczny, ale by³o ju¿ tyle wariacji na temat broni pó³torarêcznej w tym okresie, ¿e nie mogê w to uwierzyæ, a ksi±¿ki milcz± na ten temat. face4.gif
Piotr Niemir Kotowicz
a jak sobie wyobra¿asz topór pó³torarêczny?
Ragnarr
Toporami poltorarecznymi o ile sie orientuje byly wlasnie dunczyki w najczystszej postaci na poczatkowych trzonkach ok. 120 cm - teoretycznie dwureczne, ale w ikonografii zdazaja sie te same topory uzywane z tarcza. I rzeczywiscie przy odpowiednim wzroscie da sie czyms takim jedna reka walczyc, chociaz specialnie wygodne to nie jest (zwlaszcza przy wyprowadzaniu czegokolwiek z nadgarstka...). Tyle ze to znowu jest XI wiek...

Tego co nas interesuje szukalbym bardziej od strony plemion germanskich, w VII wieku na dobra sprawe nie bylo jeszcze nawet Wikingow tylko "ludy prawikinskie" smile.gif Juz wspominalem ostatnim razem w poprzednim temacie (ktory tradycyjnie juz zszedl na dunczyki...) o barbarzynskich toporach dwurecznych malowanych na wazach rzymskich. Kultura blisko z nami zwiazana, wiec pytanie brzmi co bylo w tzw. miedzyczasie, czy w jakiejs formie to przetrwalo... Problem w tym ze malo ksiazek traktuje o tym okresie.

Ragnarr
Kornik
Witam!
Nie ma czego¶ takiego jak pó³torarêczne topory!
Wszystkie znane mi przedstawienia ikonograficzne toporów wikiñskich, ukazuj± walcz±cych wojowników trzymaj±cych tê broñ obur±cz. Do tarcz u¿ywa siê broni znacznie mniejszej.
Poza tym, je¶li chodzi o ciosy toporem wyprowadzane "z nadgarstka" - tak to chyba tylko mo¿na by³o sobie pomachaæ, bo zraniæ przeciwnika w ten sposób siê nie da. Uderzaj±c toporem (tak by co¶ komu¶ zrobiæ) trzeba by³o wzi±¶æ solidny zamach maniac.gif - najlepiej z barku, co piêknie nam ukazuje opona z Bayeux.
Kamola
O jasna cholera! Jest takie m³ode bractwo wikingów czy s³owian z Gdyni-Krawawe kruki chyba- i widzia³em u ich szefa langsaxa z d³ug± rêkoje¶ci±. By³em przekonany,¿e to mrok, a tu siê okazuje....
Czy kto¶ ma jakis dostêp do tego Seitza? I zna niemiecki? Je¶li to rzeczywi¶cie nie jest jaka¶ kosmiczna pomy³ka t by znaczy³o,¿e wiking mo¿e z "pó³torakiem" biegaæ-tyle,¿e jednosiecznym!
By³by to istotny prze³om !!!

Jednak bojê sie w to wierzyæ na razie zanim nie bêdzie potwierdzenia jednoznacznego,gdy¿ by³oby to dla mnie zbyt piêkne( uwielbiam strój i uzbrojenie wikingów,ale jedyne co moje cia³o toleruje to pó³torak i dlatego siedze w wieku XIII ,kiedy to pojawi³y siê pierwsze"wielkie miecze")
Ragnarr
Tak tak, Krwawe Kruki, chcoiaz wolimy uzywac szwedzkiej nazwy - czyli wlasnie Blodiga Korpar Lid smile.gif To moja kosa i stad wogole ten temat - wszyscy uwazaja to za mrok, a to rzeczywiscie nie jest nasz wymysl tylko oparcie na literaturze (o ile wiem dobrej).

Ragnarr jarl
Boran
CYTAT(Kamola)
Je¶li to rzeczywi¶cie nie jest jaka¶ kosmiczna pomy³ka to by znaczy³o,¿e wiking mo¿e z "pó³torakiem" biegaæ-tyle,¿e jednosiecznym!

Taka drobna poprawka - nie tylko jednosiecznym, ale te¿ pozbawionym jelca. To chyba te¿ trochê zmienia.

Ragnarr - jak tym walczysz? Tak jak "wielkim mieczem", czy z tarcz±?
Ragnarr
Walcze tym jedna reka z tarcza, z moich doswiadczen wynika ze lapanie tego w dwie jest wbrew pozorom raczej kiepskim rozwiazaniem - bardzo, bardzo ogranicza zakres ruchow. No i oczywiscie zajmujac druga reke jeszcze bardziej oslabia mozliwosci obrony. Kiedy moze sie to przydac - jak pojdzie tarcza, co sie prawie nie zdaza, albo w walce od poczatku bez niej (sama jedynka) - a to juz raczej dla sportu niz bitewnie... Ewentualnie na pokazie. Wiec w praktyce ta bron nie rozni sie specialnie od zwyklego longsaxa, jezeli ktos chcialby wyjsc z tym na bitwe jak z XV-wieczna poltorka to mysle ze szybko by sie tego oduczyl - ostrze ma w dalszym ciagu kolo 70 cm dlugosci, raczej niewiele jak na bron obureczna.

Co do braku jelca - wg. Ospreya rekojesci szczegolnie bojowych saxow wygladaly tak samo jak mieczy, przynajmniej w okolicach X w. Nie jestem pewny jak wygladala sprawa wczesniej.

Ragnarr
Silmanor
Móg³by¶ za³±czyæ albo podaæ link do zdjêcia tego loooongsaxa? bigsmile2.gif
Boran
CYTAT
Walcze tym jedna reka z tarcza, z moich doswiadczen wynika ze lapanie tego w dwie jest wbrew pozorom raczej kiepskim rozwiazaniem [...], jezeli ktos chcialby wyjsc z tym na bitwe jak z XV-wieczna poltorka to mysle ze szybko by sie tego oduczyl [...]

czyli dok³adnie tak jak my¶la³em bum.gif

CYTAT
Co do braku jelca - wg. Ospreya rekojesci szczegolnie bojowych saxow wygladaly tak samo jak mieczy, przynajmniej w okolicach X w. Nie jestem pewny jak wygladala sprawa wczesniej.

wiem jak wygl±da³y langsaxy z opraw± "mieczow±". Jednak "dwurêczn±" rêkoje¶æ w no¿u bojowm wobra¿a³em sobie zwykle tak jak w no¿u w³a¶nie (co¶ w stylu jak na tym obrazku z Biblii Maciejowskego, do¶æ dobrze zreszt± znanym na tym forum)

pozdrawiam icon_cool.gif
Boran
Svartsson
widze ragnarr ze BKL powoli od obijania tarcz kotletami i noszenia wiader na glowie wraca do ³ask
Druith
No to wkoñcu by³y te pó³toraki czy nie?? Ci±gle lec± nowe posty a nic konkretnego nie mogê wywnioskowaæ... Je¿eli by³o "co¶" zbli¿onego do pó³torki w Xwieku to czy kto¶ mo¿e zamie¶ciæ zdjêcie albo rysunek aby siê mo¿na by³o wzorowaæ?
jasmin
Mam zle przeczucia, ze jesli ktos polaczy tego langsaksa z ksztaltem miecza chojnickiego, to powstanie mu prawie katana:D Ale jazda.
Ragnarr
CYTAT(Druith)
No to wkoñcu by³y te pó³toraki czy nie?? Ci±gle lec± nowe posty a nic konkretnego nie mogê wywnioskowaæ... Je¿eli by³o "co¶" zbli¿onego do pó³torki w Xwieku to czy kto¶ mo¿e zamie¶ciæ zdjêcie albo rysunek aby siê mo¿na by³o wzorowaæ?

To nie jest zadna nowosc, to jest wersja langseaxa. W zwiazku z czym radze wzorowac sie na langseaxach.

CYTAT(jasmin)
Mam zle przeczucia, ze jesli ktos polaczy tego langsaksa z ksztaltem miecza chojnickiego, to powstanie mu prawie katana:D Ale jazda.

A jesli ktos wstawi w glowice kompas to powstanie mu noz harcerski tongue.gif
Ludzie, to naprawde sa langseaxy. Z dluzsza rekojescia, ale jednak stuprocentowe langseaxy.

Ragnarr
G³os z sali
Ekhem, ja w³a¶nie z kibla wracam, patrze na ten post, i widze ¿e kruczki znów wykraka³y, ¿e nie wszystko jest do koñca takie, jak nam siê wydaje. Ale obawiam siê, ¿e to nie jest ich ostatnie s³owo ... szykuje siê kolejny prze³om. Jaki? A tutaj wypada poczekaæ na potwierdzenie i wykonanie próbki. Zapraszam wiêc na schaboszczaka zdjêtego z okucia tarczy z mrocznym imaczem, a jak wrócicie, co¶ powinno siê pojawiæ...

Pozdrawiam, g³os z sali.
Dir
CYTAT(Druith)

patrz 2 posty wyzej jak to moglo wygladac, chociaz i tak okreslenie vikinski poltorak jest troche niesmaczne -scramseax lepiej brzmi i nie razi ..... i nie jest to zaden poltorareczny miecz tylko NÓ¯ z dlug± rêkojesci±!

na co sie mozna powolac mozesz wyzej przeczytaæ :

H. Seitz Blankwaffen Brunszwik 1965-68
¯ygulski strona 49, pod rysunkiem

nadal nie widze czego mozna jeszcze chciec
Zoltan
Witam, z tych czy innych zrudel wiem ze byly uzywane topory zwane "dajnaksami" mialy one nieco wiekszy zeleziec i duzo dluzszy trzon od jednorecznych toporow. Ja sam uzywam trzonka o dlugosci ok 1.75 cm .Byly one uzywane w 2 i nawet 3 rzedzie(naruwni z wluczniami) za tarczownikami ,takze musialy miec taka dlugosc a co najwazniejsze nie tyko ja takich uzywam chodzby na wolinie ostatnio widzialem dosyc sporo tego typu broni. Pozdrawiam!! devil.gif

ps jak sie myle to mnie poprawcie
Halfgar
CYTAT(Zoltan)
Witam, z tych czy innych zrudel wiem ze byly uzywane topory zwane "dajnaksami" mialy one nieco wiekszy zeleziec i duzo dluzszy trzon od jednorecznych toporow. Ja sam uzywam trzonka o dlugosci ok 1.75 cm .Byly one uzywane w 2 i nawet 3 rzedzie(naruwni z wluczniami) za tarczownikami ,takze musialy miec taka dlugosc a co najwazniejsze nie tyko ja takich uzywam chodzby na wolinie ostatnio widzialem dosyc sporo tego typu broni. Pozdrawiam!! devil.gif

ps jak sie myle to mnie poprawcie

"dajnaks" .... je¶li mnie mój zmys³ jêzykowy nie myli to wa¶æ masz na my¶li nic innego ni¿ "daneaxe" zwane u nas toporami duñskimi lub dunami ... d³ugo¶æ trzonka ok 150 cm ... chyba, ¿e zdradzisz nam co to s± za "te czy inne ¼ród³a" ...
Ragnarr
No skad ja wiedzialem ze to sie tak skonczy... Ile mamy juz tematow o dunczykach? 3? 4? Wiecej? A jak ten sie nazywa...? Inne niz dunskie. "Dajnaksy" na wedkach zostawmy na Wolin, pytanie jest o VII wiek, czasy migracji...

Ragnarr
Zoltan
Witam ,wydaczcie mi moja wpadke nie wiedzialem .Diekiza sprostowanie .Piszac te czy inne zrudla mialem namyskli wiedze przekazywana z ust do ust .Jeszcze raz wielie sory icon_cry.gif

Zoltan
hehehaha:)
czy w XII - XIII wieku mozna wyskoczyc na turniej z pó³torakiem???????????????????????????????????????
Hati
Witam!
Mam tak± sprawê. Wertowa³em ostatnio ksi±¿eczki pana ¯ygulskiego i pana Micha³ka i w nich jasno jest napisane, ¿e Frankowie oraz Sasi u¿uwali dwurêcznych no¿y bojowych, które nazywa³y siê scramasaxami albo scromasaxami. Nie wiem co o tym my¶leæ. Kilka razy ten temat by³ podnoszony ta ³amach tego forum ale tylko jeden raz nie spotka³ siê z linczem. Chcia³bym wiedzieæ co o tym y¶licie. Czy u¿ywanie takiej broni to jest mrok czy na przekór nieuznawana poprawno¶æ historyczna? face4.gif Zreszt± nie wiem na ile mogê liczyæ siê posi³kowaniem ksi±¿kami pana Micha³ka, ale ¯ygulski jest do¶æ powa¿anym autorem.
Wotawa
W XIIIw ju¿ tak.
Rabiega
CYTAT(Hati)
Chcia³bym wiedzieæ co o tym y¶licie.

By³o ju¿ o tym na Fresze.
B.t.w. - ujmij scramasaxa w dwie d³onie i spróbuj powalczyæ smile.gif .
Boran
i niech to wygl±da jak wiêkszy nó¿, a nie jak wêgierska szabla po¿eniona z katan±... bum.gif
Rabiega
Bo w Kaer Morhen naboru ju¿ nie prowadz±... icon_cry.gif
Czubek
A co je¶li chodzi o dwurêczne topory bojowe? Wiadomo, na my¶l przychodzi daneax, ale s³ysza³em o czym innym. Mianowicie topór obosieczny... Z tego co mi wiadomo to mrok, ale szukam potwierdzenia bo mia³em co¶ takiego w ³apach i ca³kiem dobrze siê tym walczy³o.
Pytanie mo¿e bzdurne (jestem prawie pewien co do mroczno¶ci tego¿) ale w sumie jestem nowicjuszem.
Rabiega
Topory obosieczne - wystêpowa³y w europejskim antyku, lecz najpewniej tylko jako ceremonialne.Jest trochê ich przedstawieñ w rze¼bie i fresku kultury minojskiej.Poza tym tak± funkcjê pe³ni³y i w Azji.
Nijak wiêc walczyæ takim czym¶.

Tak przy okazji - Jan D³ugosz pisa³ o herbie Toporczyków : " Thopor sive Bipennis alba in carpo rubeo", czyli "topór albo topór obusieczny bia³y w polu czerwonym".We wspó³czesnych przedstawieniach jest tam jednak zawsze topór jednosieczny.
Tristram
S³awa. Czy kto¶ dysponuje mo¿e jak±¶ fotk± skramasaksa (znaleziska lub repliki), chodzi mi g³ównie o wymiary rêkoje¶ci i klingi. Mam jedynie te ilustracje z "S³owian Wschodnich" A. Micha³ka bigsmile2.gif , który on datuje na VII wiek.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Je¿eli nikt nie ma fotek, to czy by³oby poprawne historycznie stosowanie w 2 po³owie XI wieku takiego sprzêtu (skramasaks lub jego pochodne?) jaki jest ukazany w Biblii Maciejewskiego?

tu replika

Z tego co mi wiadomo to w 1053 roku pod Civitate Normanowie walczyli z oddzia³em szwabskiej piechoty walcz±cej dwurêcznymi mieczami. Mieczy takich wtedy raczej nieby³o, wiêc skojarzy³em to zaraz ze skramasaksem.

„elitarne szwabskie oddzia³y armii papieskiej uparcie trwa³y na swoich stanowiskach do koñca, walcz±c oburêcznymi mieczami”

R. Allen Brown „Historia Normanów” s. 95

„Ostatecznie Leon IX otrzyma³ 700-osobowy oddzia³ znakomitej szwabskiej piechoty, uzbrojonej w potê¿ne dwurêczne miecze.”

D. Piwowarczyk „Normanowie i Bizancjum w XI stuleciu” s. 49

„D³ugow³osi i wysocy Niemcy pogardliwie odnie¶li siê do pos³ów. Zapowiedzieli Normanom, ¿e wyrzuc± ich z Italii, ale najpierw pozwol± zapoznaæ siê bli¿ej z ostrzami swoich dwurêcznych mieczów.”

D. Piwowarczyk „Normanowie i Bizancjum w XI stuleciu” s. 50

Nie by³a to w tamtych czasach popularna broñ, gdyby tak by³o, kronikarz, z którego czerpi± przytoczeni wy¿ej autorzy pewnie by nawet o tych "mieczach" nie wspomnia³. By³a to broñ szczególna, której pewnie nie ogl±da³o siê nacodzieñ.

Chcia³bym sobie sprawiæ na przysz³y sezon takowe cacko, jako pewien rodzaj egzotyki, no i pewnie bêdzie nie¼le wygl±da³o na pokazach clap.gif . Problem w tym, ¿e nie wiem jak powinna wygl±daæ XI-wieczna dwurêczna broñ tego pokroju, czy sk³aniaæ siê ku Micha³kowi, czy Biblii Maciejewskiego? Mo¿e kto¶ ma jakie¶ inne przedstawienia takowego sprzêtu... dunno.gif
Rabiega
Ku Micha³kowi to nie radzê siê sk³aniaæ, to cudo na jego ilustracji jest mo¿e z VII wieku, ale kalendarza elfów.

K³aniam.
Tristram
Zrobi³em sobie zestawienie tego jednosiecznego miecza oburêcznego/skramasaksa z jego w³a¶cicielem. Przyj±³em, ¿e rycerz ma 170 - 175 cm wzrostu. Siedz±c na koniu powinien mieæ trochê mniejsz± wysoko¶æ poniewa¿ jego nogi pozostawa³yby nieco ugiête. Wysz³o mi, ¿e powinien mieæ oko³o 160 - 165cm. Wynika³oby z tego (je¿eli tylko dobre s± moje za³o¿enia), ¿e ta broñ mia³a co najmniej 150 cm, z czego 1/4 to rêkoje¶æ (co daje ponad 35cm), a 3/4 klinga (ponad 110cm). Je¿eli ¼le to sobie wyliczy³em, proszê poprawcie mnie tongue.gif . Czy rzeczywi¶cie móg³ on byæ tak wielki?

Halfgar
O ile dobrze pamiêtam by³a ju¿ o tym dyskusja, ale ... Tristamie ... Biblia Maciejowskiego nie jest dla ciebie dobrym ¼ród³em wiedzy .... o ile dobrze pamiêtam Boblia Maciejowskiego to zdecydowanie XIII wiek a ty robisz XI/XII ....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.