Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Broñ dwurêczna do XIIw
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
nieczar
skramsaks to broñ jednosieczna, rodzaj no¿a o szerokim ostrzu ,czesto rozszerzaj±cym sie i sciêtym (trapezoidalnie) sztychu ....dlugosc ró¿na ....obrazka poszukaj sobie sam - przecie¿ dysponujesz internetem (na anglojezycznych stronach znajdziesz tego multum)

...a skramsaks jako dwurêczna odmiana langsaxa to by³ ju¿ u ¯ygulskiego - rzecz jasna nijak nie ma sie to do rzeczywisto¶ci

...o tych cudach z Bibli... to juz byla dyskusja na pare tomów

...a Michalek wiadomo
Tristram
Przeszukiwa³em ju¿ internet w poszukiwaniu langsaxów i scramasaxów, niestety nie znalaz³em niczego co przypomina³oby rys. Micha³ka lub egzemplarz z Biblii (wiem, ¿e to XIII :P). Staram siê jedynie wpa¶æ na jaki¶ ¶lad jak mog³y wygl±daæ te XI-wieczne miecze dwurêczne Szwabów spod Civitate dunno.gif . Ma kto¶ jaki¶ pomys³?
nieczar
...znasz ju¿ odpowiedz ...przecie¿ nie znalazle¶ nic co by przypominalo "micha³ki...i co wygl±daloby jak dwurêczny miecz
Tristram
Jedyne co znalaz³em to to:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Z powodu braku jelca i g³owicy zarówno ten wielki sax (u góry z lewej) jak i ten skramasaks? (z prawej) mo¿na by³o w razie konieczno¶ci z³apaæ obur±cz. By³o na to wystarczaj±co miejsca na rêkoje¶ci (tymbardziej, ¿e nie stosowano jeszcze wtedy rêkawic kolczych). Taki rodzaj interpretacji tego znaleziska móg³by t³umaczyæ dwurêczne "miecze" u XI-wiecznych Szwabów bigsmile2.gif . Nie znam niestety datowania tego sprzêtu dunno.gif.

To tyle z mojej strony, dalej nie bêdê ju¿ dr±¿y³ tego tematu tongue.gif.
nieczar
na zdjêciu masz 3 skrams-y i jeden langsaks

...i doprawdy ,nie szukaj okazow dwurêcznych ,bo obawiam sie ,ze przy dzisiejszym zasobie wiedzy ich nie znajdziesz....

...a Pana Michalka to mo¿esz u¿yæ w toalecie...tylko najpierw dobrze pognieæ kartki (ok³adki nie wliczam)...TO NIE JEST ¬ROD£O DO REKONSTRUKCJI...no chyba ,ze oddzialu Elfów
berzerker
Tylko ¿e wojak z obrazka, u¿ywa Rhomphai a nie ¿adnego nietypowego langsaxa.
Znicz
Witam,

Temat postu jest – broñ dwurêczna do XII wieku – to nie od rzeczy jest poruszyæ temat dwurêcznych mieczy Hunów i Sarmatów. Jak wiadomo od sarmacko-huñskich mieczy wywodz± siê wczesno¶redniowieczne miecze europejskie – bo przecie¿ nie od rzymskiego gladiusa czy greckiego kopis.

Przyk³ady „dwurêcznych” mieczy Hunów i Sarmatów-Alanów

Tego typu „dwurêczne” miecze u¿ywano w Azji Centralnej we wczesnym ¶redniowieczu.

Nazwa „dwurêczne” jest do¶æ ba³amutna – walczono nimi wy³±cznie jednor±cz.
Ko¶ciana plakieta z Sogdy I – IV wiek – warto zwróciæ uwagê na karwasze.

„Dwurêczne” wymiary mia³y na celu przekszta³cenie klasycznego miecza w miecz-koncerz.
Aby zrównowa¿yæ ¶rodek ciê¿ko¶ci, przy wyd³u¿aj±cej siê g³owni proporcjonalnie wyd³u¿ano rêkoje¶æ.

Konstrukcyjnie miecze sarmackie „jednorêczne” od „pó³tora-dwu-rêcznych” poza d³ugo¶ci± niczym siê nie ró¿ni³y. Analogicznie szwabskie „dwurêczne” miecze poza d³ugo¶ci± nie powinny ró¿niæ siê od zwyk³ych mieczy tamtego okresu.

Pozdrawiam
Znicz
Rafa³ Pr±dzyñski
Polecam stareñkich "Sarmatów" z cyklu historia z koñca lat 60 pocz±tku 70 - niestety nic dok³adniejszego w tej chwili - opisany jako "ekinakes" - bo tak wtedy opisywano - z pochówku - d³ugi jelec, g³owica ta charakterystyczna z dziurk± (obr±czkowa) - proporcjê z wieku XIII - rozmiar co¶ okoo 138 cm - grób z II do IV wieku.
Halfgar
CYTAT(berzerker @ 16:46 05.09.2008) *
Tylko ¿e wojak z obrazka, u¿ywa Rhomphai a nie ¿adnego nietypowego langsaxa.

Wojak z obrazka nie u¿ywa Rhomphai ... polecam uwa¿n± lekturê odcinka Frehy po¶wiêconego tej¿e broni smile.gif
vikingos
CYTAT(Ragnarr @ 18:59 19.01.2005) *
Raz jeszcze chcialem wrocic do tego przekletego tematu... A to dlatego:

"Dawne plemiona germañskie stosowa³y jako broñ zaczepn± jednosieczny prosty nó¿ zw. 'saks', z odmian± o znacznej d³ugo¶ci, siêgaj±cej 1m - 'langsaks' oraz odmian± o rêkoje¶ci dwurêcznej - 'skramasaks'. G³ownie tego no¿a trafiaj± siê w materiale archeologicznym, jest on te¿ wielokrotnie za¶wiadczony w ¼ród³ach. Wiadomo, ¿e niektóre dru¿yny Wikingów, widocznie dla podkre¶lenia swojej starogermanskiej tradycji, walczy³y wy³±cznie d³ugimi nozami..."
Zdzis³aw ¯ygulski Junior - "Broñ w dawnej Polsce"

Blad ze strony autora?

Ragnarr

witam..co do dwurêcznych broni przed XIIw to jest jeszcze kwestia znaleziska tzw. pa³asza z P³ocka i ¼róde³ podanych w opisie znaleziska..je¶li kto¶ by chcia³ mam to na dysku w pdf i mogê na maila podes³aæ..jest tam wzmianka o wikiñskiej broni jednosiecznej z d³ug± rêkoje¶ci± wg ksi±¿ki her H Seitz'a "Blankwaffen" 1965 ryc. 51a-b, sam pa³asz podobno przy d³ugo¶ci prawie 85 cm ma ponad 14 cm trzon rêkoje¶ci który wg autorów najprawdopodobniej nie jest kompletny (u³amany) a i jeszcze cos..jest tam wzmianka o broni zwanej "hepti", wie ktos co to jest?? bo nigdzie nie moge znalezc..a i jakby ktos mial ta ksiazke "Blankwaffen" w pdf to poprosilbym o podzielenie sie:)..w sprawie plikow prosze pisac na meila vikingos@o2.pl
Razoslaw
CYTAT
Jak wiadomo od sarmacko-huñskich mieczy wywodz± siê wczesno¶redniowieczne miecze europejskie – bo przecie¿ nie od rzymskiego gladiusa czy greckiego kopis.
Pytanie nieco poniewczasie... ale sk±d to wiadomo? Czy aby nie nale¿a³o wskazaæ tu raczej na spathê?
Znicz
 < ale sk±d to wiadomo? Czy aby nie nale¿a³o wskazaæ tu raczej na spathê? >

Miecz Childeryka Merowinga z 5 wieku, króla germañskiego.  Wykazuje cechy typowe dla mieczy huno-sarmackich a nie rzymskich. Okres Wêdrówki  Ludów rozpocz±³ odej¶cie od hellenistyczno-rzymskich wzorów uzbrojenia na rzecz  wzorów barbarzyñskich w Europie. 

Pozdrawiam Znicz

chugon1
A ja mam pytanie: czy móg³bym siê wzorowaæ na tym langsaxie (za³±cznik), gdy bêdê robiæ sobie w³asnego??? Wymiary: d³. ca³kowita-67cm; d³. ostrza-52cm; szer. ostrza-3cm; grubo¶æ ostrza-4mm; waga-430g(je¿eli dobrze wywnioskowa³em, bo tekst jest po hiszpañsku... bum.gif )
Kucyzim
CYTAT(chugon1 @ 17:13 22.06.2011) *
A ja mam pytanie: czy móg³bym siê wzorowaæ na tym langsaxie (za³±cznik), gdy bêdê robiæ sobie w³asnego??? Wymiary: d³. ca³kowita-67cm; d³. ostrza-52cm; szer. ostrza-3cm; grubo¶æ ostrza-4mm; waga-430g(je¿eli dobrze wywnioskowa³em, bo tekst jest po hiszpañsku... bum.gif )

Zadajesz pytanie w nieodpowiednim miejscu!! Móg³by¶ siê wzorowaæ, nikt Ci nie zabrania. Chyba, ¿e chcesz odtwarzaæ S³owianina bigsmile2.gif. Z takim lansaxem to by¶ nie pobiega³ na takich imprezach.
chugon1
No wiêc jest to historyczne, jak na wczesnego Ba³ta(ew. wikinga)? A w ogóle to wydaje mi siê, ¿e S³owianie zapo¿yczyli niektóre elementy uzbrojenia wikiñskiego, nie??? Je¿eli tak to dla S³owian te¿ by siê nada³... (chyba szczerba.gif ). No ale nie wiem( nie znalaz³em ¿adnego dowodu na moj± tezê icon_rolleyes.gif ). Móg³by kto¶ jasno oznajmiæ, i oprzeæ o ew. dowody, jak ten langsax powinien wygl±daæ (mile by³aby widziana ikonografia jaka¶ bigsmile2.gif ) A i ¶ci±gn±³em sobie ksi±¿kê ¯ygulskiego... A tu brakuje mi ca³ego rozdzia³u o no¿ach bojowych dunno.gif . Mia³by kto¶ linka sk±d ¶ci±gn±æ pe³n± ksi±¿kê???
Czcibor
Ksi±¿ka ¯ygulskiego jest do wyrwania na allegro za groszê...

Dla wikingersów tych s³owiañskich i bizantyjskich oraz ruskich prezentowany przez Ciebie saks pasuje jak ula³. Pozostali zajmuj± siê rekonstrukcj± zabytków z okre¶lonego miejsca, czasu i warunków.
Zastanów siê czego szukasz.
chugon1
Czciborze, masz racje... Ja te¿ bym chcia³ zrobiæ sobie replikê na podstawie jakiego¶ udokumentowanego znaleziska, ale niestety nie mogê znale¼æ ¿adnych zdjêæ ani ikonografii dunno.gif Jakby¶ mia³ jakie¶ linki do stron to by³bym wdziêczny bigsmile2.gif
Czcibor
Peirce czy Peterson. Zacznij od podstawowej literatury.

Znalezienie w googlach zwymiarowanego no¿a to te¿ kwestia 2 minut, np:
http://forums.dfoggknives.com/index.php?showtopic=15369
I odpowied¼ o egzemplarzu z Sztokholmu.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.