Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Krzy¿aken - uzbrojenie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Borg
Nie chce mi siê...nie bêdê odwala³ roboty za kogo¶, jak uka¿e siê drukiem pewna praca, to mam nadzieje, ¿e da w miarê pe³niejszy obraz.
A na szybko w omawianej ksi±¿ce: ilustracje 3, 57, 58, 61 (?), 62, 66...prosze policzyæ i powiedzieæ, czy przy tak zatrwa¿aj±cej próbie i tak zatrwa¿aj±cej ró¿nicy w liczeniu mozna wysnuæ wniosek

"Ciekawe jest, ¿e wszystkie psie pyski z prze³omu XIV i Xv wieku posiadaj± zas³ony czo³owe, brak za¶ zas³on skroniowych licznie reprezentowanych w zachowanych egzemplarzach z Ca³ej Europy." strona 31.

btw wspomniana na stronie 30 przy³bica mia³a zachowana zas³onê...powszechnie znan±.
I mo¿e wróæmy do Prusaków z krzy¿ami na pancerzykach?
Micha³ ¯elazo
Odno¶nie lubelskiego ko¶cio³a Brygidek i szkiców z jego fresków zalecam daleko posuniêt± ostro¿no¶æ.

Np. w 10-tym numerze Fasciculi... w artykule dot. kapalina z Le¶na jest rysunek he³mu kpijnika ja±cego przed królem. Kapalin je¼d¼ca na tym szkicu wygl±da identycznie jak np. plemiêcki, podczas gdy "na ¿ywo" widaæ ¿e jst zdecydowanie inny.

Pozdr.
M.
Gucio75
CYTAT(Borg @ 14:31 03.11.2008) *
Nie chce mi siê...nie bêdê odwala³ roboty za kogo¶, jak uka¿e siê drukiem pewna praca, to mam nadzieje, ¿e da w miarê pe³niejszy obraz.
A na szybko w omawianej ksi±¿ce: ilustracje 3, 57, 58, 61 (?), 62, 66...prosze policzyæ i powiedzieæ, czy przy tak zatrwa¿aj±cej próbie i tak zatrwa¿aj±cej ró¿nicy w liczeniu mozna wysnuæ wniosek

"Ciekawe jest, ¿e wszystkie psie pyski z prze³omu XIV i Xv wieku posiadaj± zas³ony czo³owe, brak za¶ zas³on skroniowych licznie reprezentowanych w zachowanych egzemplarzach z Ca³ej Europy." strona 31.

btw wspomniana na stronie 30 przy³bica mia³a zachowana zas³onê...powszechnie znan±.
I mo¿e wróæmy do Prusaków z krzy¿ami na pancerzykach?

Ufff... cz³owiek wraca do domu po ciê¿kim dniu pracy, a tu... kilka mi³ych s³ów od od przemi³ego interlokutora:) Ale do¶æ mi³ych s³ów... ad rem:
1. Pozwolê sobie zrezygnowaæ z Twej oferty "odwalania roboty za kogo¶", jestem du¿ym ch³opcem i poradzê sobie sam. Bo rozumiem, ¿e ta niezbyt grzeczna uwaga by³a do mnie:)
2. Ja równie¿ oczekujê wydanych drukiem wszelakich prac, które dadz± pe³niejszy obraz. Ale na mi³o¶æ Bosk±... trochê pokory!
3. Co do ilustracji w wspomnianej pracy... oczywi¶cie skorzysta³em z Twoich wskazówek i sprawdzi³em te ilustracje. I có¿ powiedzieæ... chyba nie o tych samych ksi±¿kach mówimy:))))
il. 3 portal ze Strzegomia - widzê zaczepy czo³owe!
il. 57 zbrojny z Ka³kowa - znów widzê zaczepy czo³owe!
il. 58. zbrojny z Ka³kowa - nieokre¶lony typ zaczepu!
il. 61-62 - ponownie zaczepy czo³owe!
il. 66 zbrojni z ¦wiêtowa - zaczepy nieokre¶lone
itd.
wci±¿ jednak brak mnóstwa zaczepów skroniowych, o których pisa³e¶, no... ale mo¿e ¼le patrzê, a dodam, ¿e mam in situ zrobione fotografie wizerunków na wy¿ej wspomnianych ilustracjach. Zawsze mo¿na za³ozyæ, ¿e ¶redniowieczny malarz siê pomyli³ i namalowa³ co¶ nie po Twojej my¶li:) Ale przepraszam, ta uwaga by³a niemerytoryczna:)

3. Nie chcê byæ tu obroñc± ksia¿ki, o której mowa, ale chyba uwa¿niej i bez emocji j± czyta³em. Na s. 31 cytowany przez Ciebie fragment (dodam, ¿e wyrwany z kontekst) dotyczy ikonografii, a nie faktycznej sytuacji na XIV-wiecznym ¦l±sku. I chyba nie sposób siê z tym, co tam napisano nie zgodziæ, je¶li we¼mie siê pod uwagê "przyk³ady" zaczepów skroniowych, o któych pisa³e¶. Je¶³i chodzi o "zatrwa¿aj±c± próbê" - a czego siê spodziwa³e¶ po ¼ród³ach ¶redniowiecznych? Tysiêcy wizerunków he³mów na przestrzeni stu lat? Metodologia nauk humanistycznych siê k³ania:) I znów trochê pokory...smile.gif
4. Masz chyba wiêksz± wiedzê ni¿ obecni w³a¶ciciele przy³bicy z berliñskiego muzeum, bo o ile wiem, to zas³ona do niej siê nie zachowa³a, zreszt± w ogóle bez niej trafi³a do berliñskich zbiorów, no ale skoro dla Ciebie jest ona "powszechnie znana"... pe³en szacunek!!!!

Z jednym siê z Tob± zgodzê, czas ten w±tek zakoñczyæ, bo nie czas i miejsce na to.
A tak poza tym... dlaczego wspomniana ksi±¿ka pojawi³a siê w temacie krzy¿ackim skoro dotyczy ¦l±ska? Hmmm...?
Pomimo wszytko nadal serdecznie pozdrawiam i mimo wszytko apelujê o wiêcej pokory!
Nara:)
Igor z Bêdzina
CYTAT(Borg @ 13:17 02.11.2008) *
A takie t³umaczenie tych pasków, ba³bym siê szczerze, choæ szybciej w to uwierzê, ni¿ w podbródki wbijaj±ce siê w nos. Z czego, ¿e maj± zawiasy po bokach, co przechyla szalê na nie.

Ale to nie s± zawiasy tylko nity mocuj±ce. Te wzmocnienia s± nieruchome. Tam s± po dwa nity z ka¿dej strony.

Je¶li chodzi o he³my z zawiasami skroniowymi. Nie wydaje siê wam, ¿e pojawienie siê przy³bic z zas³on± wyoblon± na zawiasach skroniowych jest prost± konsekwencj± kontynuowania pomys³u he³mu garnczkowego (wielkiego) z zas³on±? A ¿e by³y one popularne na Wyspach i we Francji to tam upatrywa³bym pojawienia siê i u¿ytkowania tych¿e przy³bic. Z czego mamy potwierdzenie u¿ywania tych he³mów w Anglii. Natomiast z czego siê orientujê bli¿ej nas czyli Niemcy Polska Czechy... popularne w tym czasie by³y ³ebki z nosalem (znaleziska Sandomierz, Olsztyn), w konsekwencji pomys³ jest kontynuowany przez przy³bice z zaczepem czo³owym (Siedl±tków, w Niemczech kilka). Dopiero pó¼niej , prawdopodobnie za spraw± W³och psie pyski na zaczepach skroniowych docieraj± do tej czê¶ci Europy.
Igor z Bêdzina
http://images36.fotosik.pl/15/de72892482bdc8d1med.jpg

Bitwa pod Poitiers z pierwszej po³owy XV wieku (oczywi¶cie obraz nie bitwa). Po lewej stronie jest sir John Abernon. W³a¶nie z zas³on± opisywan± przez Hako. Tym razem nie da siê okre¶liæ tego jako psi pysk albo zas³ona klapopodobna na zawiasach skroniowych. I nie mo¿emy mówiæ o przerysie z nagrobka.
Wotawa
CYTAT("Gucio75")
A tak poza tym... dlaczego wspomniana ksi±¿ka pojawi³a siê w temacie krzy¿ackim skoro dotyczy ¦l±ska? Hmmm...?
Z powodu bardzo du¿ego wp³ywu uzbrojenia krzy¿ackiego na uzbrojenie ¶l±skie i czeskie.

CYTAT("Borg")
Odno¶nie ³usek. jedyne przedstawienia jakie s± "pewne" w XIV/XV wieku dla Europy £aciñskiej to szorce. Wszelkie kaptury/czepce ³uskowe to sceny pasyjne...
By³bym bardziej ostro¿ny, wiesz jak to jest z ikonografi±. Nawet wysokiej klasy specjali¶ci nie utrzymuj±, ¿e znaj± ca³± ikonografiê z epoki. Ci±gle dochodz± nowe rzeczy. Mam dwa czepce ³uskowe na ¦l±sku, orszak Trzech Króli - czyli nie scena pasyjna. Du¿o lokalizmów. Finiszujê (wreszcie) z koñcem grudnia, wiêc bêdzie trochê nowego ko³o po³owy stycznia. Co do scen pasyjnych i realno¶ci przedstawieñ - osobna dyskusja. Sporo siê potwierdza.

CYTAT("Death-wish")
Nie wydaje siê wam, ¿e pojawienie siê przy³bic z zas³on± wyoblon± na zawiasach skroniowych jest prost± konsekwencj± kontynuowania pomys³u he³mu garnczkowego (wielkiego) z zas³on±?
Wydaje siê. Zreszt± pisano o tym ju¿ wielokrotnie. Pozwoli³em sobie swego czasu skojarzyæ zas³onê z zaczepem czo³owym z rozwojem ³ebki wk³adanje pod he³m wielki, za¶ ob³e zas³ony skroniowe z lini± rozwojow± angielskich he³mów garnczkowych. Zaczep czo³owy tak¿e wydawa³ mi siê wschodnim (niemiecko-¶rodkowoeuropejskim) stylem. Cieszy szersze, ¿e temat wraca z szerszym odzewem.

CYTAT("")
Natomiast z czego siê orientujê bli¿ej nas czyli Niemcy Polska Czechy... popularne w tym czasie by³y ³ebki z nosalem (znaleziska Sandomierz, Olsztyn)
Nie wiem czy to jest dobry przyk³ad... Zas³ona sandomierska po prostu nie jest znana, domy¶lano siê ró¿nych.
Igor z Bêdzina
Jedn± rzecz pokrêci³em nie Olsztyn tylko dzwon he³mu znaleziony w Wi¶le ko³o P³ocka, wiêc tym bardziej nie jest to dobry przyk³ad. Nie wiem czy zachowa³y siê jakie¶ zdjêcia, ale z tego co mi wiadomo to zas³ona/nosal do he³mu z Sandomierza istnia³a, ale zaginê³a w czasie 2giej Wojny ¦wiatowej. Je¶li siê mylê, proszê o sprostowanie.
Borg
Chcia³bym zapytaæ, czy kto¶ widzia³ ten omawiany obraz z ko¶cio³a Mariackiego na ¿ywo lub chocia¿ na zdjêciu? Przeszuka³em wszelkie katalogi malarstwa gotyckiego i za przeproszeniem kupa.
Otto z Krakowa
Witam!

Troszkê "odkopiê" temat, ale uzna³em ¿e nie ma sensu zak³adaæ nowego.

Jestem w temacie prze³omu XIV/XV ¿óltodziobem (konkretnie interesuj± mnie lata 1380-1410), ogólne pojêcie na temat uzbrojenia tego okresu mam, jednakowó¿ nurtuje mnie kilka pytañ, na które pomimo potêgi wujka google nie mogê znale¼æ odpowiedzi. Brzmi± one tak:

1. Czy w tych latach przeciêtny brat-rycerz móg³ u¿ywaæ p³atów jako ochrony klatki piersiowej, a zbrojników jako os³onê koñczyn? Czy bardziej do zakonu rycerskiego (który jak wiemy, z definicji z pieniêdzmi na wyposa¿enie nie mia³ problemu) pasowaæ bêdzie kirys + bigwanty i narêczaki p³ytowe? Czy to ju¿ kwestia personalna?

2. Zak³adaj±c, ¿e powinienem u¿ywaæ zbroi w zestawie kirys + bigwanty (ewentualnie p³aty + zbrojniki), to czy szczelina pomiêdzy tymi czê¶ciami nie bêdzie zbyt du¿a, aby napytaæ sobie biedy przy mocniejszym uderzeniu miecza? (Zawsze jak widzia³em jakiegokolwiek "rymcerza" z tego okresu, to miejsce to by³o zas³onione wappenrockiem/jak±/tabardem) Je¶li tak, to w jaki sposób mogê siê zabezpieczyæ przed ewentualnymi obra¿eniami w tym miejscu? (Wola³bym unikn±æ noszenia dodatkowo kolczugi pod kirys, m³ody krêgos³up ³atwo siê "gnie") Wydaje mi siê, ¿e odpowiednio d³uga (ale bez przesady) przeszywka i nogi pikowane za³atwi± sprawê, ale wolê siê upewniæ.

Prosi³bym o udzielenie mi odpowiedzi na te pytania.

P.S. Przy okazji - jakie ksi±¿ki na temat Ordo Teutonicus s± godne uwagi?

Pozdrawiam, Otto
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.