Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Saraceni
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Saracen_Faris
witam wszystkich zainteresowanych!

podazajac za namowa lepiej zorientowanych ode mnie chcialbym poinformowac, iz poszukuje materialow, namiarów, kontaktow, wszystkiego co ma lub moze miec zwiazek z Saracenami. ciagnie mnie cos na "druga" strone. niedlugo zaczne sobie chyba i stroj szykowac (XI-XIII wiek). dla zainteresowanych najblizej mi duchowo Maurom

od razu kajam sie unizenie - iz odzienie me na zdjeciu nie ma nic wspolnego ze strojem Saracena czy Maura. Na razie przynajmkniej - nad czym mam zamiar i popracowac

zdajac sobie w pelni swiadomie sprawe na co ewentualnie sie narazam bum.gif
pozdrawiam i zapraszam wszystkich zainteresowanych do wymiany mysli i rzeczy materialnych

-S
Vlasta
Hej! Rzuæ okiem tutaj, mo¿e akurat co¶ siê nada.
Pozdrawiam!
Vlasta
Vlasta
Hej! Jedyne, co na razie mi siê uda³o znale¼æ (rysowane w po³. XIII w., niestety)
Walka miêzy krzy¿owcami a Saracenami
Saladyn
Bitwa pod Antiochi±
Oblê¿enie Jerozolimy
Ile w tych przedstawieniach jest realizmu, nie mam pojêcia, niestety. dunno.gif
Pozdrawiam!
Vlasta
P.S. Mo¿esz mi mówiæ Vlastu¶... ale lepiej unikaj wtedy Eryka maniac.gif
P.S.2. Saracen_Faris, cieszê siê, ¿e Ci siê strona podoba. smile.gif
Dir
A wiec tak masz tu plaskorzezbe egipsk± datowana na X-XI wiek znajdujaca sie obecnie w muzeum w lLouvrze - po Napoleonsko smile.gif przedstawiajaca wojownikow fatimidzkich

w dwoch obrazkach - #@$#@$ ograniczenia frehy
Dir
Xi wieczne przedstawienie kolejnego arabskiego wojownika znajdujace sie obecnie w muzeum w Berlinie
Dir
Zloty medalion znajdujacy sie obecnie?? nie wiem czy nie zostal skradziony smile.gif w muzeum w Bagdadzie datowany na X-XI wiek
Dir
Kolekcja koszul Egipskich z IX-XI wieku
Vlasta
To jak ju¿ jeste¶my przy tekstyliach - fragment tkaniny egipskiej, dat.1001- 1200r. i dalmatyka perska (?) XII w..
Pozdrawiam!
Vlasta
Dir
Jak jestesmy przy fragmentach tkanin to icon_wink.gif tutaj masz fragmenty egipskie oraz zalaczam figure iranska z X-XI wieku skas znajom± oraz nie wiem czy cie zainteresuje indopersja ........ oraz systematyka tunik znad moza srodziemnego tenze okres
Dir
skoro jestesmy przy tekstyliach :a tu malowidlo scienne z muzeum w Kairze najprawdopodobniej nubijski? kawalerzysta - ciekawe rzeczy:
uczesanie, kolczyki w obu uszach tongue.gif , kon ozdobiony muszlami Cauri !
Dir
a i jeszcze sposob mocowania turbanu ja tam nadal nie wiem jak to sie robi icon_wink.gif
Dir
Moze tez troche bizuterii i tak elementy do pasow z dzisiejszej turcji pochodzenia Iranskiego-Bizantyjskiego? XI wiek , Iranska branzoleta ze zlota muzeum w Bagdadzie ........... oraz zawieszka Egipska z XI wieku
Dir
co ciekawe zdziwilem sie ze w ospreyu znalazlem narysowana taze branzolete ....... hlopaki sie postarali icon_wink.gif
Dir
No a tu troche malowniczej ceramiki muzea kolejno , Londyn , Nowy York , Rzym
Dir
Oraz d³ugi noz bojowy/krutki miecz?? z dzisiejszej syrii oraz oprawa egipskiego miecza XI wiek
Halfgar
Hmm ... w necie znalaz³em cosik takiego (za³±cznik) ... Co s±dzicie o takiej wizji?? Nie wiem na ile mo¿na takiego wojownika usytuowaæ w obozie armii Saladyna.

Zdaje siê, ¿e rysunek jest z Ospreya "Saracen Faris. 1050-1250ad", ale nie mam do niego dostêpu:(

Jakby ktos mia³ te¿: Campaign series "Hattin 1187 - Saladin's greatest victory" .... by³bym d¼wiêczny:D
Halfgar
Saracen ... ja bym chêtnie przeczyta³ t± pozycjê bo to jest akurat w moich krêgach zainteresowañ bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Na arabskim forum podrzuculi mi link do arabskich filmów ... jest tam parê filmó historycznych ... http://www.divx4arab.com/

Piotrze ... co by¶ powiedzia³ na stworzenie oddzia³u z armii Saladyna?? smile.gif ... do tego namiot zmys³ów no i hurysy ... masa hurys ..... usmieszek_02.gif
Piotr £uniewski
Witam!

Jeszcze jeden link:
http://www.currentmiddleages.org/tents/costuming.htm

To stronka o ¶redniowiecznych ubiorach, o ubiorach Saracenów informacje s± w dziale:
NON-WESTERN EUROPEAN COSTUMING

Pozdrawiam!

Ps. Nakrêci³em siê na tych Saracenów.
Ulf Ko¶cisty
Witam!
Mo¿e i ja co¶ dorzucê. Czy wie kto¶ z jakich tkanin korzystali Saraceni w Xw.?? Bawe³na z Egiptu mo¿e?? Czy raczej we³na?? Z tego co siê orientujê o len uprawiano w ch³odniejszym klimacie. Fotka jest z zesz³orocznej Rynii
pzdr
Ulf
Dir
bawelna, jedwab , welna i szczatkowo len
Ulf Ko¶cisty
Dziêki wielkie. Jak my¶lisz jaki splot tkaniny bawe³nianej by³by najlepszy na tunikê?? No i czy proste portki mog± byæ czy jaki¶ inny bardziej wymy¶lny krój zastosowaæ? Szarawary jakie¶ czy co¶?
Pozdrawiam
Ulf
Dir
tzn.? zamierzasz tkac tkanine bawelnian±?

portki raczej proste lub lekko luzne choc na talerzach ktore tu przedstawialem widac cos co moglo byc szersze ale jak do mnie to nie przemawia .........
Gyula
Zasysac pOOki jest ;) o Saracenach
http://www.gotobibleland.co.il/avaxhome/00...enatArms125.rar
Gyula
Pass: www.AvaxHome.ru
Postaram sie na ftpa wrzucic niebawem tego jebuka dam znac jak
bedzie.
Madeleine
Poniewa¿ temat ten juz kilkakrotnie zszed³ na manowce, które to manowce musia³am kasowaæ lub przenosiæ- przypominam: ten temat znajduje sie w dziale STROJE.
To nie jest dzia³ w którym mo¿na zamieszczaæ kwestie dotycz±ce uzbrojenia, komend wojskowych, jezyka arabskiego itp. Proszê za³o¿yæ odpowiednie tematy w odpowiednich dzia³ach a nie robiæ mi tu ba³aganu devil.gif
Do Abdula- proszê o sugestiê dot. przeniesienia Twojego posta bo nie chcê go kasowaæ a tu go byæ nie powinno.....
Vislav
Witam

Die Sarazenen

pozdrowienia
Naazir
Podobno s± problemy z wi±zaniem turnbanu mo¿e to pomo¿e:
www.daviddfriedman.com/Medieval/miscellany_pdf/Other_Articles_V_Turban.pdf
Tariq
Witam,

mysle o odtwarzaniu farisa arabskiego. Oprocz problemow zwiazanych ze strojem i orezem jest jeszcze jeden problem. Nie mowie juz o tym, ze jestem wysoki i nie drobny. Chodzi przede wszystkim o wlosy i skore. Jestem blondynem ( raczej ciemniejszym ale jednak ) i mam raczej jasna skore.

Czy sa jakies sposoby na krotkotrwale przyciemnienie wlosow i karnacji?

tomek
krazownik
Jak na moje to w nadchodz±cym okresie to jedynie solarium (s³oñca ju¿ zaczyna brakowaæ) a co do w³osów to oprócz g³upiego farbowania te¿ nie jestem w stanie Ci czego¶ podpowiedzieæ
Arwald
Samoopalacz i farba jednodniówka tongue.gif
Tariq
bomba. ale po samoopalaczu to mi zostanie Lepperowa buzka na dluzej a mi chodzi o cos takiego co bede mogl zmyc albo mi zejdzie w ciagu 2 dni
Arwald
Pójd¼ po prostu do jakiegos kosmetyka i siê zapytaj. Tak bêdzie chyba najskuteczniej.
Rabiega
Strój, orê¿, w³osy, skóra...tak a propos skóry...Arabowie et consortes byli obrzezywani... blinkie.gif
Tariq
Arabowie nadal s± obrzezywani.. jak zreszt± wszyscy Muzu³manie... i nie tylko.

CYTAT(Rabiega)
Strój, orê¿, w³osy, skóra...tak a propos skóry...Arabowie et consortes byli obrzezywani... blinkie.gif
Halfgar
Arabowie czêsto wcielali niewolników chrze¶cijan do swojej Armii. To raz ...

Dwa ... o jakim dok³adnie okresie odtwórstwa myslisz?? jesli okolice XII/XIII wiek to zapraszam do projektu Armii Saladyna smile.gif

Co do w³osów ... zdaje siê, ¿e sa takie zmywalne farby wiêc z tym nie by³oby problemu smile.gif a karnacja ... hmmm z tym gorzej ... mo¿e pasta do butów?? :>

Pozdrawiam
Witos³aw
do usuniêcia...
Sigurd
Ciekawe, czy ten go¶ciu mia³ jakie¶ dowody archeologiczne, ¿e starzy Waregowie mieli pociête mordy icon_wink.gif - ryciny, opisy, badania szkieletów ... ( hehhe, tak sobie ¿artowa³em )
Witos³aw
do usuniêcia...
Parwiz
czesc wszystkim
poszukuje krojow butow saracenskich datowane tak na X-XII wiek ??????????????
wszedzie juz szukalem i nie moge znalez jak cos macie to pokarzcie........smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif
Rabiega
Re - Parwiz :
Spójrz tutaj.
Pozdrawiam.
Rogata
JA tylko taka mala dygresje, co do Maurow - Arabow. Klaniam sie w tym wypadku nisko, bo choc jam po stronie Zakonu z czerwonym krzyzem, to gdyby nie wynaleziony przez Arabow system cyfr i pojecia zera, nie byloby matematycznego postepu i ... dodawania w slupkach. Templariusze tylko przyniesli koncepcje od Arabow do Europy. Wiec, nie ma sie czego krygowac, ze Cie do Maurow pociaga...

Pozdrawiam
Halfgar
Rogata ..... aaaaaaaaaaaa ... taki ma³y off top ... maurowie to nie arabowie ... maurowie to saraceni zachodni ... Hiszpania. Natomiast arabowie to zdecydowanie Pó³wysep Arabski anger.gif

Ciekawy wykaz strojów: http://www.indiana.edu/~librcsd/etext/tilke/

Buziaczki
Rogata
Jasne przepraszam Cie, bo ja to sobie takie skroty myslowe robie dotyczace "innowiercow", w sensie innego postrzegania pojecia Boga - Allaha. Sory. Jasne ze w geograficznym kontekscie, to Maurowie naparli od str.Hiszpanii i Wizygoci sie z nimi juz nie raz sparli, ale w efekcie kultury (i dla wtajemniczonych wierzenia) sie przeniknely.
Chodzilo mi tylko o zasugerowanie faktu, iz nie wszyscy krzyzowcy w pewnym momencie chcieli Saracenow "eksterminowac". Jedna z przyczyn upadku Templariuszy byl fakt, ze "wyzszy krag" kapnal sie, ze "innowiercy" tez moga byc inteligentni, a Saracen nie oznacza "prymityw" i poganin. Daltego krucjaty upadly. Wiesz, ja to przez pryzmat ekumeniczno-religijny patrze.
Dzieki, za reakcje i komentarz
Hagi
Poszukujê zdjêæ, wykrojów, rysunków zarówno ubioru codziennego jak i bojowego. Zbrojê ju¿ znalaz³em ale brak mi wzorów przeszywki itp...je¶li kto¶ ma co¶ sensownego to proszê o linka. Pozdrawiam.
Halfgar
Assalam alejkam ....

Wykrojów przeszywki to ci nikt nie da ... bo nie ma. Je¶li codzi o wykroje strojów ... to mo¿e tak siê okre¶lisz z jakiego regionu.

Na ten przyk³ad w Egipcie masz galabije: http://www.kemet.de/Ausgaben/4-1999/Galabija%201.gif

Na pewno szerokie spodnie: http://www.redkaganate.org/clothing/legs/p...pantBaker.shtml

Tunika: szeroka prosta lub egipska: http://www.redkaganate.org/clothing/shirt_...at/shirt1.shtml

Buty: kozaki do kolan.

Do tego dochodzi turban i pas materia³owy i masz najprostszy strój saracena.

Na ch³odne dni tunika.

Inaczej wygl±da Seld¿uk, inaczej Syryjczyk, inaczej Egipcjanin.

Mam takie pytanko ... poka¿ mi ino t± "zbrojê".

A tak przy okazji to nie wiem czy wiesz, ale jest projekt rekonstrukcji armii muzu³mañskiej z okresu XII/XIII wieku. Po szczegó³y na gg lub na priv.

Buziaczki
Tunia
a jak bêdziecie rozmawiac tu o zbrojach i przeszywkach to bêdê bardzo z³a.
Halfgar
CYTAT(Tunia)
a jak bêdziecie rozmawiac tu o zbrojach i przeszywkach to bêdê bardzo z³a.

Hmm s±dzê, ¿e znajdziemy sposób, ¿eby ciebie u³agodziæ bigsmile2.gif

A tak powa¿nie to t± "zbrojê" daj mi na priva. Tunia ma racjê, to nie ten dzia³ smile.gif

Ciekawe wykroje s± te¿ w opracowaniu Maxa Tilke: http://www.indiana.edu/~librcsd/etext/tilke/ ... ale trzeba podchodziæ ostro¿nie, bo wiele strojów to jest zdecydowanie XVII wiek i pó¼niejsze. Ale to dobry poczatek do dalszych poszukiwañ.

Buziaczki
Hagi
Z góry dziêkujê za odpowiedzi ;] . JE¶li chjodzi o sprecyzowanie siê to chodzi mi o szaty tureckie.Tak np jak chodzili Turkowie w Jerozolimie za czasóe jej zdobywania, odbijania itd. Znalaz³em trochê fotek z Osprey Booka "saracen Faris " i tunika ma rozciêcie od szyi a¿ do do³u. Ale nie wiem jaki to materia³, jakiego mogê u¿yæ koloru itp...czujê lekk± niemoc artystyczn±.. :P je¶li chodzi o priva to muszê doj¶æ jak to siê tutaj robi...na nfotce o której pisa³em jest widocznych sporo elementów. Próbuj ê sprowadziæ tê ksi±¿kê bo tam jest mnóstwo przydatnych informacji, przede wszystkim o strojach i opancerzeniu.Poszperam tu i uwdzie..dziêkujê w ka¿dym razie i do kolejnego posta!! Pozdrawiam.
Morrigan
To i ja dodam swoje trzy grosze cool.gif

jednak nie dodam, bo za³±cznik nie chce siê za³±czyæ huh.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.