Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Imprezy 2005] Szymbark/27-29 Maj/Rota ¶w. Jakuba
> Prywatne Inicjatywy > Rota ¶w Jakuba
Stron: 1, 2
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Najpierw ustalmy termin. Czy 21-22 Maj wszystkim odpowiada?

Co powiecie na to? Mo¿e Szymbark?
von Schwartz
Hmmm, nie wiem jak reszta Osterode ale von Schwartz sa w tym czasie poch³onieci walka na froncie maturalnym. Jak wiemy z historii nie jest dobrze pchac sie na wszystkie fronty na raz, wiec niestety musze odmowic, choc zamek jest sliczny i zal bedzie siedziec nad ksiazkami no ale coz.
Kacper
Ja tak¿e pisê w tym czasie.
Spaszatoros
21-22 Maj, jeszcze s± matury? Jak dla mnie termin jak najbardziej pasuje. Fajne miejsce!
Hever
Jaki charakter bêdzie mia³a ta impreza? Ultrasowski czy troche mniej? Na ultrasów to nie wiem czy wszyscy siê wyrobi± np. ja. A przyda³aby siê imprezka zapoznawcza, gdzie ci co nie maj± ultrasowych strojów zobaczyli jak to wygl±da u tych co maj±.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Sama Rota jest z za³o¿enia ultrasowa.
cool.gif

Impreza bêdzie integracyjno-zapoznawcza. Imprezka datowana na pierwsz± po³ówkê XV wieku. Je¿eli kto¶ nie ma pe³nego stroju na pierwsz± po³ówkê, to mo¿e byæ strój drugopo³ówkowy. Namioty oczywi¶cie historyczne - chyba siê znajdzie parê miejsc wolnych. Wiem, ¿e niektórzy jeszcze siê nie obszyli na "pe³nych" wojaków. Na tej imprezie dozwolone bêdzie u¿ycie ciuchów dworskich - oczywi¶cie tylko jak kto¶ nie ma ciuchów wojskowych.

Za³o¿enia wstêpne s± takie, ¿e rozbijemy siê. Poæwiczymy musztrê, trochê poæwiczymy machanie mieczem, wspólnie co¶ pogotujemy, rozpalimy ognisko i po¶piewamy.

Przyjazd w sobotê oko³o 10.00 pod bramê zamku. Wyjazd w niedzielê w godzinach obiadowych.

Nale¿y wzi±¶æ te¿ posiadane uzbrojenie - do musztry siê przyda.

Wzi±¶æ urz±dzenia kuchenne - trzeba co¶ je¶æ.

Wiêcej wkrótce. Termin pasuje? Nie ma ju¿ wtedy egzaminów?

Pa
von Schwartz
Jezeli chodzi o mnie to ja koncze 23 maja. Chociaz nie wszystko zawsze uklada sie po mysli (Francja te¿ mia³± pa¶æ w 6 tygodni bum.gif ) i moze sie zdazyc ze akurat pochlona mnie egzaminy na studia ew. praca nad tym.

Mna prosze sie nie przejmowac, zreszta i tak jestem nie do konca obszyty i wykwipowany. Jak bede mial czas i sposobnosc to z checia sie zjawie.
Hever
To ja chyba siê ze strojem na imprezê zmieszczêsmile.gif Termin mi odpowiada i chêtnie pojadê blinkie.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Bardzo wa¿ne rzeczy:

* To s± opuszczone ruiny zamku. Jest tam pe³no nieodkrytych komnat, lochów i studni. Niektóre pod³ogi s± spruchnia³e i przegnite. To mo¿e siê zawaliæ, a poni¿ej jest kilka kondygnacji. W dzieñ mo¿na chodziæ po zamku - ale tylko i wy³±cznie z miejscowym nadzorc±. Mog± byæ dwie opcje (jak± bêdziemy mieli to jeszcze nie wiem). Je¿eli rozbijemy siê pod zamkiem to nie bêdzie problemu. Je¿eli siê rozbijemy na dziedziñcu zamkowym to w nocy bêdzie zakaz oddalania siê od namiotów na 10 kroków. Kto¶ móg³by wpa¶æ w wielk± dziurê.
* Przyda³a by siê d³uga lina. Do koñca nie chcê jako¶ uwierzyæ, ¿e wszyscy bêd± siê dostosowywaæ do tych 10 kroków. Asekuracja siê przyda. Kto¶ ma tak± linê i mo¿e j± wzi±¶æ?
* Wodê trzeba bêdzie braæ z pobliskiego jeziora. Ma kto¶ jakie¶ wiadra i czy mo¿e je wzi±¶æ?
* We¼cie ze sob± o jedno piwko wiêcej. Nadzorcê zamku trzeba ugo¶ciæ coby¶my mieli chody. S± plusy - zapewne opowie nam niejedn± legendê zamku.
* Czy kto¶ we¼mie ze sob± jaki¶ zestaw do gotowania? Co bêdziemy gotowaæ? Musimy z góry ustaliæ jad³ospis, ¿eby ka¿dy wiedzia³ jakie jedzonko ma ze sob± wzi±¶æ. Wszyscy bêdziemy wspólnie gotowaæ i je¶æ. To sê nazywa integracja. cool.gif
* O duchach zamkowych wam nie opowiem, bo jeszcze mi siê wystraszycie i nie przyjedziecie. bigsmile2.gif

Pa
Hever
Brzmi nie¼le. Co do miejsca rozbicia to chyba ustalimy to na miejscu jak zobaczymy jak wygl±da dziedziniec itd. Transport jaki¶ przewidziany?
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Co do miejsca to pewnie zadecyduje nadzorca zamku. Wola³bym - chocia¿ to bardziej niebezpieczne - byæ w zamku. Zamek jest zamykany na klucz. By¶my byli w zamku tylko my, nadzorca i... duchy?

Nie wiem jak zrobiæ z siennikami? Tam prawdopodobnie nie ma s³omy icon_neutral.gif

Pa
Marcin Waszkielis
Ale na pewno s± okoliczne gospodarstwa.
Ale najgorsze jest to, ¿e Rze¼niczek chce ryzykowaæ nasze zdrowie i ¿ycie bigsmile2.gif .
wenflon
Liny sa, wiadra sa, sloma jest, zstaw do gotowania tez jest...jak i cala masa innych pierdolek. Zapakujemy busa po sam dach i przybedziemy pod zamkowa brame. Termin zarezerwowany. Ja przyznam sie, ze tez bym wolal na dziedzincu niz pod murami pokoczowac yes.gif devil.gif

pozdrawiam Pietrek
Marcin Waszkielis
Ja to sie jednak boje dostaæ podczas snu ceg³a w oko.....
Mo¿e rozs±dzimy na miejscu.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

CYTAT
Ale najgorsze jest to, ¿e Rze¼niczek chce ryzykowaæ nasze zdrowie i ¿ycie


To nie ja. To duchy mi tak podpowiedzia³y bigsmile2.gif .

Pa
vroobell
Heh, a najgorsze jest to, ¿e mam ¶lub znajomych wtedy i nie bêdê móg³ przyjechaæ icon_sad.gif ¯yczê mi³ej zabawy i proszê z góry o fotki, duuu¿o fotek. smile.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Fotki bêd±. Bêdzie ca³kiem ³adna Galeria Rotki. Zreszt± mo¿e w ten weekend rozpocznê ju¿ destrukcyjne dzie³o cool.gif. A kto chce byæ w Galeryjce na pierwszych zdjêciach to foty do mnie.

Ps.
Mo¿e rodzinkê namówiê za tydzieñ na wycieczkê do tego¿ zamku - wtedy przeprowadzê dok³adn± penetracjê.

Podajê kilometrówkê:
Szymbark - Olsztyn = 78,8 km
Szymbark - Warszawa = 222,9 km
Szymbark - Ostróda = 38,7 km

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

A mo¿e tak kto¶ by u³o¿y³ jad³ospis na obiad, kolacjê i ¶niadanie? Trzeba zaplanowaæ jak± ¿ywno¶æ ka¿dy ma wzi±¶æ ze sob±.

A to tak, ¿e nigdy nie rzucam s³ów na wiatr. Ju¿ zrobi³em miejsce na foty teraz tylko pstrykaæ. cool.gif
Przejrza³em swoje stare foty to tylko jakie¶ rycerskie, dworskie. Hum, hum. W tym roku trzeba zagoniæ aparat do roboty.bigsmile2.gif

A to tak na próbê, zanim w tym roku zdjêcia nie zostan± porobione:
http://pracaxxx.w.interia.pl/index_wpocz.htm
http://pracaxxx.w.interia.pl/index_ppocz.htm

Pa
Tunia
ja tu siê witam na szybko..doba za krótka...
wielka szkoda, ¿e to taki termin majowy ;( dwa ostatnie weekendy s± zawalone na maksa (¶lub znajomych i spis naszej chor±gwi grunwaldzkiej)
Jad³ospis chêtnie przygotujê, po weekendzie majowym czekajcie listy zakupów :D

heart.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Tak se pomy¶la³em:

Sobota
10.00 Przyjazdy pod bramê zamku usmieszek_09.gif
11.00 Rozbijanie obozowiska bic.gif
13.00 Chopy id± po wodê i drzewo. Dzio³chy zostaj± na warcie w obozowisku i siê integruj± usmieszek_02.gif
14.00 Wspólne integracyjne gotowanie, obiadek, wspólne mycie naczyñ pat.gif
17.00 Przegl±d strojów i wyposa¿enia jester.gif irish.gif
18.00 Elementy musztry nadzur.gif
19.00 Przygotowywanie biesiady wieczornej, biesiada, nauka wybranych pie¶ni pijacy.gif usmieszek_04.gif
24.00 Cisza nocna (Ci co chc± i¶æ spaæ to id± spaæ, Ci co chc± dalej ¶piewaæ to ciszej ¶piewaj± cool.gif ) spac.gif
24.00-8.00 Warty dwuosobowe co 1,5 godziny

Niedziela
9.00 Mycie naczyñ, uzupe³nianie drzewa i wody, przygotowywanie ¶niadania crazy.gif
11.00 Lu¼ny trening z elementami fechtunku walka.gif maniac.gif
12.00 I do wyjazdu czas wolny, ewentualnie co tam sobie zaplanujemy balwan.gif

Je¶li kto¶ ma jakie¶ uwagi, pomys³y itd. To zapraszam do dyskusji.

Pa
von Frisch
Hail,

My to by¶my chcieli przyjechaæ ju¿ w pi±tek bum.gif Co do ciszy nocnej to my¶lê, ¿e jako ¿o³nierze musimy siê przyzwyczajaæ do spania w ka¿dych warunkach tongue.gif (ale to ¶piewanie "ciszej" mia³o mniej wiêcej to samo znaczyæ).

Takie pytanie ode mnie: ile dziewcz±t bêdzie na imprezce ? Od nas na razie 1 siê deklaruje, druga niestety nie wydoli czasowo... face4.gif

Drugie pytanie, czy kto¶ bierze jakie¶ sprzêty graj±ce (prócz wszelkiego rodzaju garnków, misek i kocio³ków) ? Czy na t± chwilê (z racji braku odpowiednich zamienników) mo¿na zabraæ zwyk³± klasyczn± gitarê, etc. ?

Aha, i tak ju¿ na koniec. Je¶li chodzi o te treningi fechtunku... ma kto¶ broñ treningow± ? My posiadamy drewniane egzempla¿e takowej, ale s± to samoróbki z drewna, ta¶my klej±cej i troków wojskowych mad.gif wiêc nie wiem czy nie bêd± gorszyæ swym wizerunkiem cool.gif (robione by³y na wytrzyma³o¶æ nie na wygl±d)

To tyle, pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Impreza jest tylko dla nas. Celem integracji mo¿na wyci±gn±æ z szafy gitarê (ale sprzêt graj±cy robiæ, robiæ...). Na razie jestem w trakcie rozmów z osobami graj±cymi na instrumentach dawnych. Wiêkszo¶æ z tych osób nie przejdzie, gdy¿ nie spe³nia wymagañ strojowych.

Dobra pagadam. Mo¿e uda siê od pi±tku wieczora co¶ za³atwiæ. Muszê dorwaæ tego nadzorcê zamku - nie myliæ z tym cieciem który siedzi w zamku. A mo¿e ludzie z Ostródy maj± u zarz±dcy znajomo¶ci?

Pa
von Frisch
Nein, wir haben keine Verbindungen auf dem Schonberg Schloss icon_neutral.gif
Marcus Aurelius Carnifex
A wiêc tak:

Podzwoni³em po Gminach, so³tysach i jest tak:
W³a¶cicielem jest cz³owiek który miszka w Piotrkowie Trybunalskim. Nadzorc± zamku jest ten dozorca który siedzi w zamku. Czyli wje¿d¼amy na zamek z alkoholem dla go¶cia i mo¿emy tam rz±dzæ cool.gif .

W weekend podjadê tam z jakim¶ browarkiem i pogadam z cieciem.

Pa
von Schwartz
Heil

Z przykroscia oznajmiam ze z powodu niefortunnego zbiegu wydazen jestem bardzo zajety do konca lipca.
Do tego czasu nie bede bral udzialu w zadnych inicjatywach zarowno Roty jak i mojej lokalnej grupy.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

W³a¶nie wróci³em z Szymbarka. I mam bardzo dobre wie¶ci. Wcisn±³em dla dozorcy dwa ¯ywce i us³ysza³em: "W zasadzie to nie mogê wpuszczaæ na zamek, ale mo¿ecie liczyæ ¿e postaram siê was wpu¶ciæ na zamek ¿eby¶cie w ¶rodku mogli zrobiæ obozowisko".

Ciê¿ko trafiæ - ale jak to mówi± koniec jêzyka za przewodnika. Za I³aw± trzeba skrêciæ na Susz. Najpierw po lewej bêdzie tablica informacyjna "Jaki¶ zak³ad" w Szymbarku - tam nie skrêcamy. Skrêcamy w nastêpn± w lewo - oko³o paru km od pierwszego wjazdu. Poza tym wszyscy tubylcy wiedz± gdzie jest zamek icon_wink.gif .

Pa
Hever
A jaka jest data tej imprezy? W temaie jest 27-29 a w pierwszym po¶cie poda³e¶ 21-23.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

W pierwszym po¶cie jest zapytanie o datê imprezy. Aktualne daty s± podawane i zmieniane na aktualne w tytu³ach.

---------------------------------------------------------
Pi±tek
17.00 Przyjazdy pod bramê zamku
18.00 Rozbijanie obozowiska
19.00 Zbieramy drzewo
20.00 Gotowanie, biesiada, nauka wybranych pie¶ni
24.00 Cisza nocna (Ci co chc± i¶æ spaæ to id± spaæ, Ci co chc± dalej ¶piewaæ to ciszej ¶piewaj± )
20.00-8.00 Warty dwuosobowe co 1,5 godziny przy samochodach

Sobota
9.00 Szybkie ¶niadanie
10.00 Przegl±d wyposa¿enia na II po³owê XV wieku + sesja fotograficzna
10.30 Przegl±d wyposa¿enia na I po³owê XV wieku + sesja fotograficzna
13.00 Uzupe³nianie wody i drzewa.
14.00 Wspólne integracyjne gotowanie, obiadek, wspólne mycie naczyñ
17.00 Elementy musztry
19.00 Przygotowywanie biesiady wieczornej, biesiada, nauka wybranych pie¶ni
24.00 Cisza nocna (Ci co chc± i¶æ spaæ to id± spaæ, Ci co chc± dalej ¶piewaæ to ciszej ¶piewaj± )
20.00-8.00 Warty dwuosobowe co 1,5 godziny przy samochodach

Niedziela
9.00 Mycie naczyñ, uzupe³nianie drzewa i wody, przygotowywanie ¶niadania
11.00 Lu¼ny trening z elementami fechtunku
12.00 I do wyjazdu czas wolny, ewentualnie co tam sobie zaplanujemy

-----------------------------------------------

Pytanka:
1) Czy kto¶ wie jak zrobiæ obozow± wêdzarniê?
2) Czy kto¶ mia³by ¿elazne prêty? Mo¿na wykopaæ do³ek, wrzuciæ ¿aru i mamy grilla. Przyda³by siê te¿ ja³owiec.
3) No i trzeba wzi±¶æ ze dwa piwka wiêcej ¿eby wspó³praca z dozorc± by³a wzorcowa icon_wink.gif .

-----------------------------------------------
Ci co maj± wyposa¿enie na II po³owê XV wieku to niech te¿ wezm± - zrobimy sesjê fotograficzn±.

Pa
Czarny
Hej
Karoliny i mnie niestety nie bêdzie na imprezie,bo... butów nie zd±¿± mi zrobiæ do koñca TO NIE JEST ¯ART Jeste¶my absolutnie niepocieszeni icon_sad.gif No ale nie mo¿na mieæ wszystkiego
Marcin Waszkielis
A jaki rozmiar? Mo¿e da siê co¶ za³atwiæ. Mo¿e kto¶ po¿yczy.
Marcus Aurelius Carnifex
Hejka!

Mo¿e moje nowe bêd± ju¿ zrobione. To jedne o numerze 45/46 móg³bym po¿yczyæ. Spoko bez nerwów - to jest zamkniêta integracyjna imprezka icon_wink.gif .

Pa
Hever
Mi pasuje wszystko tylko nie 28,29,30 maja, bo wtedy wybieram siê na koncert.
Czarny
Hej
Rze¼niczku, te butki to moj rozmiar, bo mam 45 smile.gif Czyli hehe bêdziemy na pewno blinkie.gif Czyli muszê przywie¼æ nie dwa a wiêcej browarów nadto bigsmile2.gif No chyba, ¿e zd±¿± z buciorami... Dziêki wielkie Panowie za pomoc
Basia
A czy kto¶ móg³by mi przesun±æ sesje egzaminacyjn±? angsad.gif
Pierwszy egzamin 30 maja, a potem jeszcze 6 kolejnych buuu angsad.gif A we wszystkie majowe weekendy praktyki studenckie :/
No i co poradziæ? A tak by¶my chcieli przyjechaæ, no!
S³odziutki
CYTAT
A czy kto¶ móg³by mi przesun±æ sesje egzaminacyjn±


Basieñka ma niestety racjê. Ja mam najgorszy tegoroczny egzamin 31 maja, a potem ca³± resztê w krótkich odstêpach czasu angsad.gif

Mam nadziejê, ¿e odbijemy to sobie np. w dniach 1-3 maja w Czersku na spotkaniu Bo¿ych Bojowników?

Pozdrawiam,
Sladky.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

S³odziutki podaj tutaj swój przepis na t± superowsk± kaszê - poeksperymentujemy. W zesz³ym roku na Grunwaldzie chyba by³y dwa rodzaje? Jedna z cebul±? Druga z przecierem pomidorowym? Tylko zgadujê... By³y pyszne icon_wink.gif . Kaszê mieli¶cie luzem?
Pa
Tunia
ja wam dam przecier pomidorowy mroki paskudne devil.gif smile.gif
¿adnych pomidorów!!!!!

z przepisow latwych milych i przyjemnych - polecam tzw strawe dworzanina ;)

nalezy zrobic co nastepuje:
namoczyc groch (luskany najlepiej)
w miedzyczasie - podsmazyc duuuuzo boczku i cebuli
i ugotowac stosownie wiele kaszy (luzem, najlepiej srednio drobnej)

jak groch namoknie - wylac wode (nie gotujcie w tej wodzie bo gazy devil.gif ) wlac swiezej wody, posolic i niechaj sie pichci smile.gif
a jak sie groch rozpadnie, dodac kasze i boczek i cebulke i przyprawuic (pieprz i majeranek)

proporcje dowolne (najlepiej polowa kaszy i polowa grochu)

robilam to na wojnie stuletniej w zeszlym roku i naprawde jest smaczne, choc wyglad ma malo wyjsciowy a kociolkow szorowanie jest koszmarem ;)
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Z tego co siê orientujê to groch w warzywniakach na dzieñ dzisiejszy jest suszony? Mo¿e byæ taki? Ile taki trzeba moczyæ?

Pa
Tunia
¶wie¿ego nie polecam ;) ochyda wychodzi smile.gif

ja moczê oko³o 2 -3 godzin, zale¿y od ilo¶ci... musi byæ miêkkawy ;)
Basia
CYTAT(Rze¼niczek)
W zesz³ym roku na Grunwaldzie chyba by³y dwa rodzaje? Jedna z cebul±? Druga z przecierem pomidorowym? Tylko zgadujê... By³y pyszne icon_wink.gif . Kaszê mieli¶cie luzem?


Ha! Jedna kasza zosta³a przyprawiona "szafranem" (czyli zdaje siê kurkum±, bo producent napisa³, ¿e to szafran, ale na bycie szafranem ten by³ zdecydowanie za tani bigsmile2.gif ). Druga z kolei tartym chrzanem devil.gif i ta chyba w³a¶nie by³a te¿ z cebul±. By³a i trzecia, po prostu posolona, bez dodatków, ale mog³e¶ do niej nie dotrzeæ bigsmile2.gif .
I owszem, kasza by³a luzem. Raz kto¶ gotowa³ kasze w woreczkach, które w kocio³ku gustownie siê stopi³y i powsta³a kasza foliowa ;) Nie polecam bigsmile2.gif
Hever
CYTAT(Tunia)
ja wam dam przecier pomidorowy mroki paskudne   devil.gif   smile.gif
¿adnych pomidorów!!!!!


To w XV nie by³o pomidorów? My¶la³em, ¿e w Polsce pomidory by³y zawsze cool.gif
Tunia
CYTAT(Hever)
To w XV nie by³o pomidorów? My¶la³em, ¿e w Polsce pomidory by³y zawsze  8-)


nie by³o ;)
tak samo jak nie by³o kukurydzy
papryki chilli i opapryki kolorowej
nie mowi±c o ziemniakach, zielonym groszku i innych ró¿no¶ciach ;) na przyk³ad czekoladzie :>
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Zielonego groszku nie by³o? A ta potrawa z grochem? Czy suszony groch powstaje z zielonego?

Basia podaj ten przepis z chrzanem.

Pa
Tunia
a bo mi sie pochrzani³o z fasol± smile.gif mea culpa
chodzi³o o zielon± fasolkê (tak± cienk± szparagow±) inne rodzaje fasoli jadano z apetytem.

w kwestii grochu expose juz wkrótce ;)
bo zielony groszek i ten suszony czyli ¿ó³ty to co¶ innego
Basia
ale takiej czerwonej meksykañsiej te¿ nie by³o :P to siê chyba zwie kidney (w±trobiana devil.gif bo przypomina z wygl±du mini-w±tróbki)

A ta kasza z chrzanem to bardzo prosta do wykonania - wystarczy zetrzeæ ¶wie¿ego chrzanu i dodaæ do kaszy, wed³ug smaku. Tylko trzeba uwa¿aæ, ¿eby nie dodaæ za du¿o, bo ¶wie¿y chrzan jest bardzo ostry ;) No i tam cebulki te¿ do smaku i soli mo¿e trochê te¿ smile.gif I gotowe!
Ja nigdy nie pamiêtam ile czego wrzucam do kocio³ka, bo za ka¿dym razem robie "na oko" i "na jêzyk" ;) tak jest najlepiej devil.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Podajê przyk³adow± listê zakupów na ka¿dego uczestnika:
- Kasza gryczana
- Cebula
- Pietrucha
- Chrzan
- Kapusta
- Kie³bacha
- Groch
- Kaszana
- Chleb ¿ytni
- Boczek
- Przyprawy (sól, pieprz, majeranek...)
- No i pijacy.gif

Niech ka¿dy we¼mie tyle ile zdo³a skonsumowaæ przez ten okres. Co¶ dodaæ, uj±æ - jakie¶ propozycje?

Pa
S³odziutki
CYTAT
Druga z przecierem pomidorowym?


O Chryste Panie!!!! icon_neutral.gif Nigdy w ¿yciu! Ja siê cieszê ¿e smakowa³o, ale ja nie dodajê przecieru do historycznych potraw.

Ta kasza z "szafranem" by³a podobna do tej, o której pisze Tunia. Zawiera³a musztardê zio³ow± mojego pomys³u.

Ta z chrzanem by³a bardzo prosta: zagotowana kasza mieszana z gryczanej i jêczmiennej, z pokrojonym bardzo drobniutko ¶wie¿ym chrzanem. Zwykle okraszam smalcem, ale mieli¶my wegetarian i sam nie wiem czy w koñcu tego smalcu doda³em.

Niniejszym weryfikujê swoje w±tpliwo¶ci na temat gryczanej kaszy. W Polsce by³a od XIII wieku i upowszechni³a siê, zw³aszcza na wsi, do koñca wieku XIV. Nie musimy zwa¿aæ na Francuzów i ich krucjaty smile.gif

Pozdrawiam,
S³odziutki.
S³odziutki
CYTAT
Co¶ dodaæ, uj±æ - jakie¶ propozycje?


S³onin± mo¿na zast±piæ zarówno kie³basê jak i boczek, je¶li chcemy rzeczywi¶cie odtwarzaæ ni¿sze warstwy spo³eczne. Nie jest to konieczne, ale mo¿na.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

E...
A co to jest szafran? Gdzie to mo¿na kupiæ? I czy to jest historyczne?
dunno.gif

Pa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.