Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [lipiec]Oblê¿enie Malborka - 23-24.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2
Robert Bagrit
23 - 24 lipiec
Oblê¿enie Malborka
Malbork
Muzeum Zamkowe/Stowarzyszeni AD 1410
Datowana pocz. XV w. Na zaproszenia

Pozdrawiam
Leliwa
oby w tym roku by³a "lepsza pogoda"
Arwald
I lepszy podk³ad d¼wiêkowy, albo wogule. A najlepiej by by³o jakby by³ inny organizator.
efendi
A kto to jest organizatorem? i czy moze mi ktos powiedziec jak bylo w zeszlym roku?
Pozdrawiam
Efendi OBR
Arwald
Rok temy ogranizatorem BY£ Pan Górecki, w Tym roku organizacja a tego co wiem zmieni³a siê ( na szczê¶cie).
Opisy ubieg³orocznego Malborka znajdziesz pod http://freha.pl/index.php?showtopic=4618&start=0
Tomic
chyba na nieszczê¶cie
Arwald
No có¿, jednak zdecydowanej wiêkszo¶ci organizacja siê nie podoba³a ( w tym widowni, co mo¿na zabaczyæ w ksiedze go¶ci muzeum zamkowego w Malborku), ale o gustach siê nie dyskutuje. Jednemu moze siê podobaæ innemu nie.
Pati
Jednak na Szczê¶cie...¿a p. G w tym roku zostanie TYLKO Turyst± w Czasie Oblê¿enia:}
Na Szczê¶cie!wracamy do starych Sprawdzonych sposobów z lat poprzednich...pomijaj±c oczywi¶cie Oble¿enie z 2004 roku bo tamten Rok i tamta Inscenizacja to kompletny MROK:{
Popieram te¿ poprzedni wpis...Ksiêgi Zamku Malborskiego..."mówi±" same za Siebie!
Ciwun
[b][size=18]2Arwald - mo¿e ubogaci Twoj± wiedzê informacja, ¿e Efendi by³ jednym z aktorów spektaklu malborskiego w 2003 r., który wzbudzi³ entuzjazm widzów i huragany oklasków w trakcie spektaklu i po jego zakoñczeniu. Efendi i jego bractwo stanowili wówczas znaczn± czê¶æ aktorów wystêpuj±cych po stronie obroñców Zamku.
Zapewniam zatem, ¿e jego pytania motywowane s± wiedz±, a nie brakiem wiedzy. I warta³oby g³eboki sens tego pytania i jego potrzebê uczciwie rozwa¿yæ, gdy¿ trosk± i odpowiedzialno¶ci± jest powodowane. Do pytania siê tego do³±czam jako wspó³organizator "Malborków" 2000, 2001, 2002 i 2003
Arwald
No có¿, nie wiedzia³em tego i nie mia³em okazji poznaæ. Moje zdanie na temat ubieg³orocznego Malborka jest jak najbardziej szczere. Organizacja by³a wtedy jak dla mnie tragiczna i ciesze siê ¿e wróci³ stary organizator. Gwarantuje tak¿e, ¿e z tego powodu cieszy siê jeszcze wiele grup.

Ps.: W³a¶ciwie to nie wiem czemu poprzednia wypowied¼ by³a skieowana do mnie. No ale w koñcu nie jestem wszechwiedz±cy.
Leliwa
Co do walorów artystycznych i widowiskowych oblê¿enia - nic siê nie dzieje ca³ymi dniami, a sama "bitwa" to parodia w stylu angielskiego humoru. Wiem, ¿e nie mo¿na obarczaæ tzw. organizatorów z poza Malborka, bo wiem jak ciê¿ko co¶ w Malborku zrobiæ, ale lepiej nie robiæ ni¿ robiæ ¼le. To jest mój pogl±d na temat "oblê¿eñ".
Andrzej z Malborka
jasmin
Ja dalej polecam jechac tam jako turysta:) Zarabista zabawa:)
ekoz
Popieram przedmówce w ca³ej rozci±g³osci blinkie.gif
Halldis(Naamah)
Czyli do kogo trzeba sie zg³osiæ z konkretnymmi pytaniami o wymagania i usmiechn±æ sie o zaproszenie...?
Leliwa
sêpy lataj±ce nad malborkiem donosz± ¿e w tym roku zaszczytu organizacji oblê¿enia podj±³ siê niejaki mesje Kucman (to ten od ¶mietanki king.gif ), a za inscenizacjê odpowiada s³ynny i znany ju¿ mesje Spycha³a. namiarów nie posiadam. dunno.gif
p.s. zdesperowanych mo¿emy przekimaæ u nas w mrocznej siedzibie . usmieszek_04.gif usmieszek_05.gif
Pati
Nammah, Witaj.Postaram Ci siê za³atwiæ potrzebne namiary.Pozdrawiam.Norbert.
Halldis(Naamah)
By³abym bardzo, bardzo wdziêczna...
pozdawiam
Leliwa
Jacek Spycha³a 509 535 005 - na pewno
mail jacek@spychala.art.pl - chyba???
Halldis(Naamah)
Dziêki piêkne... to teraz zaczynam dzia³aæ o zaproszenie...
A mo¿ecie napisaæ cos wiecej o programie itd. bo nigdy nie by³am na tym turnieju i totalnie nie wiem (oprócz forum) jak to wszystko wygl±da
pozdrawiam
Morrigan
No nie taka mroczna icon_mrgreen.gif
nic sie nie dzieje ?! i na to znajdzie sie sposob zawsze kolo bastionu mozemy potanczyc icon_mrgreen.gif (jak cos to moge pouczyc bigsmile2.gif )
Wiedziemka
Morrigan, Ty powinna¶ zmieniæ opis na - Wiem, ¿e jeste¶my fanatyczkami, ale ile mo¿na tañczyæ !!!??? bigsmile2.gif
Morrigan
icon_mrgreen.gif heh coz ja biedna winna ze tanczyc lubie
Leliwa
Nie natañczy³as siê? mnie od patrzenia a¿ nogi bola³y.. Bedziemy dzia³aæ na Oblê¿eniu, wiêc przyje¿d¿aj i rób co lubisz icon_rolleyes.gif

Ma³a korekta co do organizatorów podanych przeze mnie. otrzyma³em informacjê, i¿ pan K. nie bêdzie organizatorem tegorocznej edycji OM. W zwi±zku z tym kontakt jedyny jaki mam to ten podany wcze¶niej do J.Spycha³y.
Leliwa
CYTAT
"A mo¿ecie napisaæ cos wiecej o programie itd. bo nigdy nie by³am na tym turnieju i totalnie nie wiem (oprócz forum) jak to wszystko wygl±da "

programu nie mam i to nie jest turniej.
jak to wygl±da? jednym siê podoba, innym nie. Dla samego zamku warto przyjechaæ (i Bastionu... bigsmile2.gif )
Morrigan
No wiec jak widzisz nie natynczylam sie a moze z wami jakies male warsztaty tanca na oblezeniu mozna bybylo zrobic bigsmile2.gif( bo w Nidzicy to juz zalatwione bigsmile2.gif )no ale mam nadzeje ze zobacze slome w twoim wykonaniu
no toc ba Bastion uber alles bigsmile2.gif
Arwald
Mam niepotwierdzon± informacjê, ¿e w tym roku na wa³ach Von Plauena (chiba to jakos tak siê pisze) ma byæ rozbity obóz krzy¿acki ( tylko namioty historyczne) i przez ca³y dzieñ ma byæ, w odstêpach co ok dwie godziny, prowadzone natarcie na zamek (pierwsze lekkie tak aby publika mog³a sobie popatrzeæ, a ostatnia mocna aby¶my my mogli sobie powalczyæ). W miezyczasie maja byæ rozgrywane konkurencje turniejowe czyli inter mediaval, strzelanie z ³uku, kuszy i moze co¶ jeszcze.

Ps.: Ta informacja nie zosta³a w 100% potwierdzona.
Wiedziemka
Pan Spycha³a organizatorem nie jest i za nap³yw grup nie odpowiada, tylko za widowisko, ¿e tak powiem finalne (informacja potwierdzona, maila dosta³am tongue.gif ). Je¶li bedê posiada³a informacje jakowe¶, dam znaæ icon_wink.gif
Gryzli
Jako,¿e jest to mój pierwszy post na freha to chcê siê ze wszystkimi serdecznie przywitaæ.

A teraz konkrety:

Arwald nie wiem sk±d masz takie informacje, ale do twojej i innych wiadomo¶ci Krzysztof Górecki NIE BY£ organizatorem zesz³orocznego oblê¿enia Malborka. Nie lubiê jak siê obrzuca b³otem niewinne osoby. K.G. by³ tylko i wy³±cznie koordynatorem inscenizacji z ramienia organizatora i jako taki ze sprawami organizacyjnymi do czynienia mieæ nie mia³.Ale jak siê okaza³o na barkach koordynatora spoczê³a ca³a odpowiedzialno¶æ za spektakl i organizacje, co siê za nim do dzisiaj czkawk± odbija. W³a¶ciwy organizator da³ cia³a na ca³ej linii nie tylko nie pomagaj±c, ale jeszcze podk³adaj±c ¶winie w postaci Np. zmiany muzyki ju¿ podczas trwania inscenizacji, od czego dowódcy siê pogubili i powsta³ totalny chaos i ca³± imprezê diabli wziêli. Nadmieniæ te¿ tu nale¿y, i¿ sami uczestnicy inscenizacji s± sobie winni, ¿e tak to wygl±da³o a nie inaczej. Zebranie wiêkszo¶ci np. na próbê o tej samej godzinie graniczy³o z cudem nie mówi±c ju¿ o takim szczególe jak znajomo¶æ scenariusza przez dowódców (na moje oko scenariusz zna³y 3 mo¿e 4 osoby, z czego jedna to K.G.). Móg³bym tu ca³y elaborat na temat niedoci±gniêæ zesz³orocznej imprezy napisaæ, ale nie ma, co p³akaæ nad rozlanym mlekiem. Tylko nie wiñ jednej osoby za zesz³oroczne fiasko, bo tak de facto ka¿dy z uczestników jest temu winien. Ale najlepiej znale¼æ koz³a ofiarnego niech sobie wszyscy poje¿d¿±. To tyle w temacie organizowania oblê¿enia Malborka przez Krzysztofa Góreckiego.

Jak bêdzie w tym roku nie wiem, ale chyba poczekam do nastêpnego roku na komentarze z tegorocznej imprezy.

Pozdrawiam
Arwald
Temat o "Malborku 2004" juz by³ i chce miec go juz za sob±. Je³si jeszcze bêda jakies problemy to prosze o kontakt na priv.
Morrigan
mam nadzeje ze sie w piatek spotakmy i znow usmieszek_02.gif usmieszek_02.gif
kurde znowu Drollsi beda blinkie.gif : ja wam radze nas tak nie rozpieszczac tongue.gif
Rita
Czy kto¶ mnie przytuli u siebie? Odp³acê gotuj±c obiadki smile.gif Namiot zabieraj± ch³opcy na Lêbork, i jestem bezdomna...
Horhe
Nie za dobrze ta impreza wyglada w obiektywie kamer TVP1.
"rycerze buduj± sobie broñ"-brawa dla prowadz±cego prezentera.
Radni i muzealnicy udaj±cy rekonstruktorów w podkoszulkach-BRAWO
Ot taki piknik historyczny smile.gif
Arwald
Musze siê zgodziæ, ze to piknik historyczny, a nie po¿±dna impreza, ale mimo wszystko nie ¿a³uje i¿ tam siê zjawi³em. Grunt to dobra zabawa, a ¿e w RR towarzystwo bywa przednie i w Malborku jest ³adny zamek w tle to mi to wystarczy smile.gif

Dajcie linki do zdjêæ i filmów.
Wiedziemka
Malbork...hmm...na inscenizacji nie bylam, szczerze mowiac... nie chcialo mi sie smile.gif . Bylam na jednej z wczesniejszych prob i rok wczesniej, jako turystka probowalam ogladac owo widowisko - dziekuje, postoje icon_neutral.gif (przepraszam, obiektywne to to nie jest, ale pisze co czuje usmieszek_01.gif ) . Przepraszam najmocniej, ale organizacja byla tak zla jak to chyba tylko mozliwe, chodzi mi o sprawy obozowe face4.gif .
Nie zaluje jednakze zadnej spedzonej tam chwili blinkie.gif , a to dzieki NAJCUDOWNIEJSZEJ, NAJWSPANIALSZEJ heart.gif ekipie mieszkancow karczmy "Zamczysko" mad.gif , czyli "Sagitkom" icon_wink.gif , Diablowi i Saszy devil.gif , Lazarusowi i Joannitkom icon_mrgreen.gif , BRZO yes.gif, sw. Katarzynie z Dzialdowa icon_cool.gif i oczywiscie Bialorusinom tongue.gif
"Taka smaka, tak smak i takiego..." bigsmile2.gif (przepraszam, jesli cos pomylilam icon_redface.gif )
Dziekuje wszystkim i kazdemu z osobna za fenomenalna zabawe usmieszek_02.gif pijacy.gif
usmieszek_03.gif
W
Czarnian
jako uczestnik bitwy musze stwierdziæ ¿e zorganizowano to ca³kiem nie¼le i jest to chyba najlepsze oblê¿enia, by³o pare problemów ale to standard

ps. przepraszamy za wikingów i s³owian ass.gif icon_mrgreen.gif
Aethis
Witam, ja akurat by³em jako widz w niedzielê, wyjazd w celu zobaczenia oblê¿enia mi niestety nie wyszed³, i muszê przyznaæ, ¿e wszystko oprócz podk³adu muzycznego by³o fajne. Jako¶ soundtracki z "Piratów z Karaibów" i "Królestwa Niebieskiego" (choæ to mo¿e jeszcze jako¶ przejdzie) zupe³nie nie pasowa³y. Jedynym mi³ym akcentem by³o puszczenie kawa³ka z "Lord of the Dace" podczas walki na kije.

pozdrawiam
Manson
a mysmy sie calkiem niezle ubawili broniac murow Malborka bum.gif szkoda tylko ze na buhurt nie zdazylismy tears.gif a tak to nawet nic mnie tak jakos nie razilo zeby mi sie chcialo narzekac no chyba ze sploszony kon wpadajacy w tlum malych dziewczynek
Marcin Waszkielis
A co to by³ za bohurt? Jak us³ysza³em perzez telefon o 2 w nocy, ze by³ bohurt w Malborku, to ni sz³o mi juz zasn±æ. Dlaczego nikt wcze¶niej nie zdradzi³, ¿e jest planowana taka atrakcja??? anger.gif
Smok Migu¶
Bylem sobie w sobote w Malborku jako turysta-namolny fotograf. Coz, jak na tak wielki zamek i impreze o takim rozglosie, to niestety sie zawiodlem. Mysle, ze najlepsze czasy jeszcze przed organizatorami. Przede wszystkim zalosne bylo to pospolite ruszenie, stroje i uzbrojenie od XII (a moze i wczesniej) do XVII wieku! Nie pisze tego zlosliwie, tylko uwazam, ze organizatorzy powinni postawic jednak na jakosc a nie ilosc, chyba, ze zalezy im jedynie na zarobieniu pieniedzy na turystach i wciskaniu im ciemnoty. Tak jeszcze nie dawno wygladal Grunwald, dzis, to juz zupelnie inny poziom, czego zycze organizatorom Malborka. Pozytywnie wygladal oboz rycerski w fosie przy Zamku Wysokim. Podobalo mi sie i uwazam, ze to trzeba nasladowac, sciagniecie dzieciakow-akrobatow jako trefnisiow. Brawo. Brawo tez za muzykantow, dawno nie slyszalem na zywo tylu branli i innych melodii. Zrobilem pare fotek, wrzuce za jakis czas.
turysta
Dzieñdoberek!

Czy sa jakies zdjêcia z tego Buhurtu? Gdzie on sie odby³ bo na Zamku by³a turniejowo-bitwowa bieda, ¿e tylko pic sie chcia³o.

Prince-Polo dla ka¿dego icon_wink.gif
Czarnian
bohur odby³ siê w osadzie zamczysko o godz 18 w sobote (niedalego mostu kolejowego i du¿ego parkingu zaraz za mostem drewnianym )

ps. smoku XIIw to przesada, znale¼li siê s³owianie i wikingowie smile.gif
ps. hej mieczowi !! poleca³bym na przysz³o¶æ troche podtêpiæ te tasaki bo têpe by nie robi³y takich w¿er smile.gif, aha mam nadzieje ¿e nikomu od was nic siê nie sta³o, na jednym z was se topór po³ama³em szczerba.gif
Szymon Piotr
Witam!

Na Oblê¿eniu by³em pierwszy raz, ale z relacji znajomych, których to by³ podaj¿e czwarty wyjazd, s³yszê, ¿e by³ to zdecydowanie najlepszy Malbork. Mówiê tu o organzacji imprezy. Pewnie obu¿ê tym wiêkszo¶æ moich przdmówców, ale organizacja wypali³a jak na moje. Pamiêtajmy, ¿e imprezê t± organizujê siê na terenie Muzeum Zamku Malborskiego, które jest nastawione do tego typu imprez bardzo konserwatywnie i zwykle (mówi±c delikatnie) nie tak ¿yczliwe jakby¶my tego chcieli. St±d tak ma³y dostêp do terenów zamkowych (Pozwala siê organizatorom wykorzystaæ do inscenizacji tylko tzw waly Plauena - Oblê¿enie Malborka oraz Fosê Po³udniow± - czerwcowy Festiwal Kultury Dawnej). Po drugie Jak kto¶ widzia³ miejsce inscenizacji oblê¿enia ("Wa³y Plauena" i ruiny tamtejszej "baszty") to wie, ¿e wpuszczenie tam oko³o 30 walczêcych, 20 ³uczników, altylerii, wie¿y oblê¿niczej z za³og± oraz konnych ¶cieraj±cych siê na kopie (!!!) do na pierwszy rzut oka szaleñstwo. Jak na takie warunki to chyba sukces organizacyyjny i to nie ma³y. Choæ widowni mog³a siê nie spodobaæ taka ilo¶æ ognia i dymu do¶æ blisko niej.
A ja nie widzia³em jeszcze inscenizacji w której dwie pary "zawalczy³y" siê tak, ¿e w pewnym momencie ch³opacy walczy³i w rzeczce !!!

Smoku Migusiu o jaki obóz Ci chodzi? Czy "fosa przy zamku wysokim" to fosa po³udniowa zamku?

I kto widzia³ ¿eby koñ wpad³ w jakie¶ dziêwczynki??!!
Bo co do koni to by³y zdyscyplinowane, a ten wyj±tek to sp³oszenie konia kiedy gdzies blisko niego wypali³a hakownica (jaki koñ siê by nie sp³oszy³?). Koñi pogna³ kilka metrów, i tyle.

Pozdrawiam
Smok Migu¶
Hmm, tak, w poludniowej, przy kosciele sw. Jana, tam gdzie produkowala sie pani na koniu z afroamerykanskim krzyzakiem w tle :D Nie zebym cos do niego mial, bo tydzien wczesniej go na Grunwie spotkalem, ale musze przyznac, ze jego widok pod murami Malborka, byl nieco surreliastyczny, ale skoro i Indianie tam zawitali (na Grunw tez dotarli), to wlasciwie nic mnie juz nie powinno zaskoczyc w RR. :D
Dorota
Zabawnie czu³am siê po¶ród tak du¿ej rozpiêto¶ci w strojach i epokach, ich wzglêdnej historyczno¶ci oraz braku opancerzenia u niektórych ³uczników i walcz±cych. (zw³aszcza po rewelacyjnym poziomie Grunwaldu heart.gif !)
Ludzie pozapominali o bezbieczeñstwie uczestników oraz swojej w³asnej. £ucznicy mieli celowaæ w wie¿ê, a tam na inscenizacji stali ludzie (!), komeda, by strzelaæ nad wie¿ê niewiele da³a bo nie wszystkim tak polecia³y strza³y (bezpieczne strza³y!). Biedacy na wie¿y mieli ¶wietny widok, najbardziej wystawiony ludzik nagle kapn±³ siê, ¿e mo¿e siê schowa jak omal nie dosta³... dobrze, ¿e nic siê nie strasznego sta³o.
Niestety pewnym gówniarzom zaczê³o odbijaæ, to nie gra na ¶mieræ i ¿ycie, gdzie pojawi siê "game over", z reszt± poni¿ej osiemnastki nie powinni wpuszcaæ.
Ale przecie¿ to mia³a byæ bajka...

Nazwano nas ultrasami bo chcieli¶my s³omê do namiotu tears.gif musieli¶my siê sami o ni± postaraæ mimo zapewnieñ ¿e bêdzie.

Podziêkowania za dobre jedzenie w sto³ówce szkolnej, oraz przede wszystkim za towarzystwo znajomych!
Turystom za brawa, w tym roku siê podoba³o.

Pozdrawiam
Dorota
Manson
CYTAT
ps. hej mieczowi !! poleca³bym na przysz³o¶æ troche podtêpiæ te tasaki bo têpe by nie robi³y takich w¿er , aha mam nadzieje ¿e nikomu od was nic siê nie sta³o, na jednym z was se topór po³ama³em

szczerba.gif nasze tasaki sa tepe tylko sporo waza i to dlatego mogly robic duze slady. Z reszta byly tylko 2 a uzywajacy ich starali sie lekko bic (tak mowili przynajmniej) bum.gif Co do tego twojego topora to niedoszukalismy sie sladow na helmach ale spoko nasz kolega tez wekiere na kims polamal szczerba.gif
Nie zapomne jak ktos z polakow samotnie wbiegl w nasz 6 osobowy szereg (biedak dobrze ze byl calkiem dobrze opancerzony) brawa za odwage respekt.gif

a Buhurt odbyl sie tak jak juz napisano w sobote o 18 w "zamczysku" za rok planowany jest rowniez i tym razem zdazymy! tears.gif
turysta
Dzieñdoberek!

cyt. a Buhurt odbyl sie tak jak juz napisano w sobote o 18 w "zamczysku" za rok planowany jest rowniez i tym razem zdazymy!
No ju¿ wiem, ¿e by³ ale kto ma jakies fotki z niego? Oraz kto z kim?

cyt. za rok planowany jest rowniez i tym razem zdazymy!
Tez w Zamczysku?

Prince-Polo dla ka¿dego
Akaradus
Powiem krótko: to by³ trzeci Malbork z rzêdu, na którym by³em jako widz i by³ on zdecydowanie najlepszy. Nale¿y podziêkowac organizatorom za wk³ad w inscenizacjê, gdy¿ zeszoroczna wypad³a katastrofalnie w porównaniu do tegorocznej. Widaæ, ¿e organizatorzy chcieli zrekompensowaæ "niewypa³" sprzed roku.
go¶æ
Polska - £azarze ze Szczecina, Teutoni z Olsztyna, Templariusze z Chwarszczan, Saszka smile.gif - przeciwko bractwu rycerskiemu z Bia³orusi

po 11 osób z ka¿dej strony

Wynik bohurtu 2:1 dla Polski icon_cool.gif
Czarnian
konie serialnie wpad³y w ludzi a dok³adniej w sobote, w momencie wystrzelenia fajerwerek po stronie krzy¿ackiej na wa³ach von plauena zaraz po pokazach walk konnych. Konie oszala³y i jeden z nich pobieg³ w strone "gwardi przybocznej" króla jagie³³y (tych dzieciaków co gra³y na bêbnach itp na zielono bodajze ubranych). To by³ chyba najwiêkszy minus, mimo ¿e nic tam siê nie sta³o icon_rolleyes.gif
Morrigan
Ja chcia³am podziêkowaæ dla ChZM za imprezê w imprezie bigsmile2.gif gdyby nie wy to nie wiem czy bym jeszcze kiedykolwiek przyjecha³a( za rok wezmê wiêkszego dzika bigsmile2.gif ) do Malborka oraz Adamowi za mi³e pogawêdki smile.gif I oczywi¶cie heart.gif Cesarzowi heart.gif i reszcie moich ¯uczków Wiosennych , nie bêdê komentowaæ organizacji, bo nie chce psuæ sobie humoru anger.gif

Inscenizacja by³a ca³kiem sympatyczna a szczególnie miotanie g³azów...

CYTAT
konie serialnie wpad³y w ludzi a dok³adniej w sobote
i o ma³o nie stratowa³y ludzi z CHZM
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.