Witam!!!
Jest taka opcja EDYTUJ, s³u¿y ona poprawianiu b³êdów w swoich postach po ich zamieszczeniu na forum...
A tak poza tym to powiniene¶ napisaæ- wypominaæ mi mój b³±d
Pozdrawiam
Husarz, wyluzuj... Przecie¿ nikt Ciê tu nie ma zamiaru piêtnowaæ.
Pozdrawiam
Witam
Czytaj±c temat chcia³bym zwróciæ uwagê na pozyskiwanie drewna, a mianowicie belka(deska czy listwa) kupiona w sklepie czy sk³adzie przeznaczona przez nas na wyrób ³uku jest przewa¿nie za sucha(ma bardzo nisk± wilgotno¶æ) co jest czêst± przyczyn± po¿egnania siê z ³ukiem zaras po pierwszej próbie jego napiêcia.
Odwrotnie ma siê to do wykonywania ³uku z pniaczka czy ga³êzi pozyskanego przez nas (wyciêtego:) ) z lasu itp - drewno te musi byæ odpowiednio wysezonowane(wysuszone) poniewa¿ jest zbyt wilgotne.
witam
jak sie kupi s³uche drewno to sie go zostawia w wilgotnym pomieszczeniu i po sprawie, za pare miesiêcy materia³ jest gotowy do obróbki
ja sie zetnie drzewo
to zostawia sie go w jakiej¶ szopie na pare miesiêcy i te¿ drewno jest dobre
na freha jest ju¿ o sezonowaniu drewna 600 postów
Witam
no tak zgadzam siê ale je¿eli ma byæ to poradnik to warto o tym wspomnieæ
Mój kolega se zrobi³ krótki ³uk z Rokeciny, bardzo dory ³uk , tylko ¿e krótki :P nie wiem jak on o robi³ co¶ tam namacza³ i nad ogniem gia³ , ramiona smarowa³ olejem i teraz bardzo dobrze sie wygina , tylko strza³y i lotki s± potrzebne , ale ja bêde robi³ d³ugi ³uk
hmmm a co to jest "rokecina" - bo jako zywo - nie wiem ???
Witam!!!
Czy kto¶ z was wie jak i gdzie mo¿na za³atwiæ cis do zrobieniea ³uku???? Gdzie mo¿na kupiæ (oferty poza granicami kraju te¿ siê licz±)???? Gzie mo¿na kupiæ/za³atwiæ krowie rogi do gryfów?? Mo¿e kto¶ z was dysponuje wymienionymi dobrami???
ciekawe czy kto¶ mi odpowie
Cis w legalnym handlu jest w Polsce wyj±tkowo rzadko spotykany. Jedyne ¼ród³o to ew. wiatro³omy, ale zazwyczaj nie trafia do do oferty (jedna czy dwie belki od wielkiego przypadku w skali ofertowej nadle¶nictwa to nic).
O rogi pytaj w rze¼ni, albo w sklepach miêsnych oni wiedz± gdzie jest rze¼nia z której maja dostawy, a nie jest to materia³ wykorzystywany, i o ile mi wiadomo idzie na ¶mietnik... wiec pytaj, i za psi grosz co¶ powiniene¶ znale¼æ
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.