Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] Inscenizacj Bitwy pod Koronowem - 1-3.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2
Robert Bagrit
Data: 1-3 lipca
Nazwa wydarzenia: Festyn Cysterski z Inscenizacj± Bitwy pod Koronowem
Miejscowo¶æ: Koronowo
Organizator: KSRT, TMZK oraz Urz±d Miejski
Charakter imprezy: otwarta, po uprzednim zg³oszeniu, datowana 10.10.1410r.
Od kogo: Grzegorz Myk tel. 604 503 760
Kuba_
Bitwa pod Koronwem, brzmi interesuj±co...

Czy czego¶ poza sam± inscenizacj± bêdzie siê mo¿na spodziewaæ z atrakcji? Plany co do wydarzeñ?
Czy s± jakie¶ konkretne wymagania?

Pozdrawiam

Qba
Szypu³
Czy kto¶ moze podaæ wiêcej informacji na temat imprezy ?
Czy organizatorzy cos zapewniaja ? Miejsce do spania, jedzenie ?
Pozdrawiam
Kuba_
Dosta³em maila od organizatora tej imprezy, który raczej tu pasuje, ni¼li prywatna korespondencja. Przytoczê tre¶æ:

CYTAT
BRACTWA RYCERSKIE

Witajcie.

Nazywam siê Grzegorz Myk. Jestem prezesem Towarzystwa Mi³o¶ników Ziemi Koronowskiej oraz przewodnicz±cym Rady Miejskiej w Koronowie. Niedaleko Koronowa le¿y Bydgoszcz ; woj. kujawsko – pomorskie/.  Wspólnie z Koronowskim Stowarzyszeniem Rozwoju Turystyki „Szczê¶liwa Dolina” i Urzêdem Miejskim organizujemy trzydniow± imprezê historyczn± Festyn Cysterski z Bitw± pod Koronowem. Imprezy te odby³y siê ju¿ dwukrotnie ale organizowane by³y oddzielnie, w innych terminach.  W tym roku odbêd±  siê one jako jedna  w dniach 1-3 lipca.  Przewidujemy przyjazd Bractw w pi±tek  z w³asnymi namiotami i rozbicie wioski rycerskiej, a wieczorem  biesiada dla rycerzy. W sobotê odbêdzie siê Festyn Cysterski przeplatany pokazami Bractw. W niedzielê inscenizacja  Bitwy z Krzy¿akami pod Koronowem, która odby³a siê 10 pa¿dziernika 1410 roku. Dla losów Polski mia³a drugie znaczenie po grunwaldzkiej, poniewa¿ jej wynik decydowa³ w znacznej mierze o warunkach pokoju toruñskiego w 1411 roku. Pisa³ o niej H.Sienkiewicz, J.I.Kraszewski a ostatnio opisana zosta³a w ksi±¿ce p.Piotra Derdeja „Koronowo 1410” w serii Historyczne Bitwy wydanej przez Dom Wydawniczy Bellona. Przed bitw± odbêdzie siê Msza ¶w. Rycerska, a pó¼niej jeszcze pokazy i turnieje rycerskie. Przewidziany jest zwrot kosztów dojazdu. Je¿eli sponsorzy dopisz± to i co¶ do zjedzenia te¿ bêdzie. O szczegó³ach jednak trochê pó¼niej. Obecnie wa¿ne jest zarezerwowanie terminu i o to prosimy. Zg³oszenia oraz wszelkiego rodzaju zapytania proszê kierowaæ na pocztê mailow± lub tel.kom. 604 503 760. Dla chc±cych dowiedzieæ siê czego¶ o Koronowie podajê adres strony www.koronowo.pl  Proponuje zajrzeæ równie¿ do galerii zdjêæ /strona jest jeszcze w przebudowie i nie wszystko jest ju¿ gotowe   http://www.koronowo.pl/index.php?dzial=58  

Pozdrawiam i gor±co zapraszam.                          

Grzegorz Myk
Filippo
W inscenizacji bitwy, jak i w Festynie Cysterskim uczestniczy³em w zesz³ym roku. Organizator to cz³owiek na którym mo¿na polegaæ, a i atmosfera by³a przednia, na obu imprezach, które w zeszlym roku by³y rozbite na dwie. Inscenizacja jednak nie by³a na najwy¿szym poziomie, ale je¶li w tym roku bractwa bardziej liczebnie dopisz± powinno byæ lepiej...

Kompania Jana Brzozog³owego przybêdzie do Koronowa w tym roku napewno warrior.gif

Pozdrawiam - Filippo loki08.gif
Kornik
Witam!

My mamy ogromna ochotê przyjechaæ na t± inscenizacjê, tylko ten termin..., mamy wtedy w³asn± imprezê. Mo¿e by (choæby w przysz³ym roku) nieco przesun±æ termin na "po Grunwaldzie" (bitwa odby³a siê przecie¿ w pa¼dzierniku).

Pozdrawiam!
Micha³ z Koñczewic
Przyjadê bankowo wspieraæ Krzy¿aków!
Mam nadziej ¿e szczegó³owy Plan juz macie... jak tak to podajcie na Freha.
Szczegó³y omówimy u nas podczas "Potyczki pod Grodnem":)
Pozdrawiam
Micha³ z Koñczewic
kasztanka
Scenariusz Festynu Cysterskiego i Inscenizacji Bitwy
pod Koronowem
1-3 lipca 2005

01.07.2005

12.00
– zakwaterowanie, roz(p/b)ijanie
16.00
– otwarcie imprezy
-zabawy plebejskie
-konkursy sprawno¶ci rycerskiej
-turniej rycerski (do trzech trafieñ na kije)
19.00
– zbiórka dowódców dru¿yn
20.00
– beohurt (bitwa) na trzonki, (Koronowska Komandoria Templariuszy)*
21.00
– biesiada rycerska dla bractw

02.07.2005 – Festyn Cysterski

930 – 1130
– zwiedzanie ko¶cio³a pocysterskiego (Kolegiata) z przewodnikiem
12.00
- pokaz walk rycerskich
-zabawy plebejskie dla publiczno¶ci
14.00
– oficjalne otwarcie Festynu Cysterskiego
-pokazy walk rycerskich
-kusza dla publiczno¶ci
-zabawy plebejskie
15.30
– inscenizacja przekazania Ziemi Koronowskiej Cystersom
-zmagania rycerskie (Koronowska Komandoria Templariuszy)*:
*zamek: zdobywanie „zamku” ze s³omy (trzonki lub broñ – do ustalenia)
*kr±g: turniej bojowy na trzonki w krêgu do poddania, przewrócenia lub wypchniêcia poza kr±g przeciwnika
ok. 17.00
– Zabawy plebejskie (proces o czary)
-turniej bojowy rycerski: do 5 trafieñ, broñ, nagroda: BECZKA PIWA!; (Koronowska Komandoria Templariuszy)*
-próby rycerskie dla publiczno¶ci
-rugby workiem siana dla rycerzy (Koronowska Komandoria Templariuszy)*
22.00
– biesiada rycerska dla mieszkañców i turystów

03.07.2005 - Inscenizacja bitwy pod Koronowem

11.45
– zbiórka przy autobusach
- wyjazd do Koronowa na Mszê ¦wiêt±
12.15
– wymarsz z rynku do Kolegiaty na mszê ¶w.
– z³o¿enie wi±zanki kwiatów pod pomnikiem upamiêtniaj±cym bitwê pod Koronowem
12.30
– msza ¶w. Rycerska ( po ³acinie )
14.00
– zbiórka dowódców dru¿yn przed bitw±
-mocarz- próby si³owe
-kusza dla publiczno¶ci
-spotkanie z autorem ksi±¿ki „Koronowo 1410” (mo¿liwo¶æ zakupu ksi±¿ki oraz otrzymania autografu)
16.00
– inscenizacja Bitwy pod Koronowem
- strzemienny dla odje¿d¿aj±cych

Przez ca³y czas funkcjonuj± stoiska i kramy historyczne.
Przyrz±dy i przedmioty potrzebne do przeprowadzenia zawodów:
1)dr±g do walki na kole z ubieg³ych
2)dwa paliki do krêcio³a plebejskiego lat
3)dwa pnie o ¶rednicy 50 cm i wysoko¶ci 1 m do Ma³ego Johna

*za organizacjê odpowiada: Koronowska Komandoria Templariuszy

jakie¶ propozycje?
Zdzislaw Duda
Widze,ze wiadomosci jakie do mnie dotarly sa prawdziwe, ktos organizuje "Bitwe pod Koronowem" Nie bylo mnie na Freha dluzszy czas wiec nie moglem obserwowac rozwoju tego projektu. Zycze Organizatorom wszystkiego Najlepszego. Koronowo ma szanse jezeli zostana uniknione bley jakie popelniaja organizatorzy wielu spotkan, jezeli bedziecie dazyli do spontanicznego i otwartego charakteru tego spotkania przy duzym nakladzie Gminy i Organizatorow (rowniez finansowym) to sie uda.
Pozdrawiam yes.gif
Baron
Filippo napisa³
CYTAT
Inscenizacja jednak nie by³a na najwy¿szym poziomie
My tu nikogo do przyjazdu nie zmuszamy... a tak w ogóle to do tej pory inscenizacje prowadzi³ JACENTY ORDOWSKI (Sic!) i wymy¶li³, ¿e bractwa maj± dzieliæ siê po po³owie i walczyæ miêdzy sob±. Ale to siê zmieni, przysiêgam na Grób ¦wiêty!!! Pozatym bitwa bêdzie trochê mroczna bo my organizatorzy odtwarzamy 13wiek, ale nie zra¿ajcie siê proszê, to nie konkurs piêkno¶ci tylko po¿±dna klepa, gdzie piwo bêdzie la³o siê jak wino! icon_wink.gif
Martin de Dinan
Przepraszam za offtopic... drogi Baronie, czemu nie je¼dzicie na XIII wieczne imprezy ??, chêtnie bym siê zapozna³ z innymi zakonnikami ¦wi±tyni...
Grze¶ko z Osiêcin
CYTAT
nie konkurs piêkno¶ci tylko po¿±dna klepa

Brrrr. Nowe "wgnioty" rynsztunkowi uroku dodaj±, a i respekt u przeciwnika wywo³uj±.
A tak przy okazji, to w jakim miejscu, dok³adnie owo wa¿ne wydarzenie ma byæ. Boæ s³ysza³em o jakowym¶ grodzisku, azali takowo¿ w regulaminie sta³o napisane, ¿e do grodu Koronowskiego szlachetni i inne bo¿e dzieci zbiorowymi ¶rodkami transportu maj± byæ dowiezieni. Tako¿ owo grodzisko poza grodem g³ównym, jak mniemam po³o¿one byæ musi?
Baron
Problem z Koronowem jest taki, ¿e jedynym starohistorycznym miejscem jest "Grodzisko" wczesnopiastowskie niestety zalesione i na górce. Mamy pola i lasy idealne dla walki i w dodatku w pobli¿u pomnika z opisem bitwy, ale nie s± udostêpnione. W³adze miasta organizuj± wiêc impreze na ma³ym skrawku ³±ki z piêknym widokiem na... elewator zbo¿owy icon_sad.gif Wiêc gdyby¶cie przybyli do nas pytajcie o miejsce zwane Tuszynami, a pó¼niej wypatrujcie silosów. Poza tym nie przesadzajmy z tymi wgniotami bêd± najwy¿ej na he³mie tzn. na denku bigsmile2.gif
kasztanka
CYTAT
turniej bojowy rycerski: do 5 trafieñ, broñ, nagroda: BECZKA PIWA!;

niestety nie beczka, a krata piwa..
Grze¶ko z Osiêcin
Je¿eli ów elewator pe³en jêczmiennego ziarna jest, to i bitwê o niego mo¿na by pocz±æ. Ino piwowara dobrego i "aparaturkê" sporz±dziæ, a nieco chmielu i dro¿d¿y od braciszków Cystersów za obronê ich klasztru wyprosiæ. To¿ to nie beczka ani "krata", a "cysterna" (Cystersi ju¿ j± znali) piwa gotowa by by³a.
"Wszystko siê mo¿e zdarzyæ, gdy g³owa pe³na marzeñ"
A owa "bojówka" to na piêæ trafieñ bez przerw, czy po trafieniu rozej¶cie bêdzie?
Filippo
CYTAT(Baron)
a tak w ogóle to do tej pory inscenizacje prowadzi³ JACENTY ORDOWSKI (Sic!))

No i w³a¶nie o to mi chodzi³o kiedy pisa³em o nienajwy¿szym poziomie inscenizacji i chwa³a wam zacni Templariusze ¿e wziêli¶cie Bitwe pod Koronowem pod swoje skrzyd³a.

Pozdrawiam - Filippo loki08.gif
Baron
Po ostatnich do¶wiadczeniach bitewnych (mój biedny ³okieæ icon_cry.gif ) postanowili¶my zmieniæ zasady bojówki na "do wyczerpania" w okre¶lonym limicie czasu gdy nikt siê nie podda wygrywa osoba z przewag± trafieñ.
Micha³ z Koñczewic
Chwa³a Potê¿nym Templarom respekt.gif

Bojówka bedzie przednia bic.gif

Ciesze siê ¿e spodoba³y siê Wam moje zasady na Grodnie bigsmile2.gif

Rozpoczniemy widzê now± erê turniejów dla twardzieli bum.gif

¯yczê du¿o cierpliwo¶ci przy organizacji imprezy.

Pozdrawiam
Micha³ z Koñczewic

PS.
Buzdygane ju¿ osadzone? bigsmile2.gif
Szymon Piotr
Salve!

Podzielam problem Kornika - termin. Te¿ bym zawita³ do Koronowa, a niestety akutat nie mogê. Mimo, ¿e tak blisko to chyba pokibicowaæ nawet nie bêdê móg³.

Pozdrawiam

P.S.
Swoj± drog± nie da³o by siê przesun±æ w przysz³ym roku terminu Inscenizacji na pocz±tek pa¼dziernika?
Tak na zako¿czenie sezonu. Wtedy cyba frekwencja by³aby te¿ wiêksza.
Baron
Sprostowanie:
W zwi±zku z moim (pdobno) negatywnym opisem Bitwy pisze to sprostowanie.
Bitwa rozegra siê na sporej ³±ce na tle lasu. Obóz rycerski bêdzie odgrodzony od turystów, aby nie zak³ócaæ ¿ycia obozowego. Inscenizacja bêdzie w pobli¿u piêknego Zalewu Koronowskiego(ok. 1 km). W³adze miasta postaraj± siê zwróciæ czê¶c kosztów oraz zapewniæ jeden ciep³y posi³ek dziennie. W przysz³ym roku zostanie przesuniêty termin Koronowa na tydzieñ przed lub po Grunwaldzie
Nie by³o moim zamiarem obra¿aæ kogokolwiek, lecz wykazaæ co mo¿na by zmieniæ, je¶li kto¶ poczu³ siê ura¿ony to przepraszam.
Jajosz
Witam, mo¿e nie zauwa¿y³em, ale czy ju¿ lista uczestników jest zamkniêta?
Baron
Impreza jest wci±¿ otwarta ale najpierw nale¿y siê zg³osiæ do w³adz miasta.
Jajosz
Tak wiêc jak mówisz Baron'nie tak uczyni³em, czekam na odpowiedz i byæ mo¿e do zobaczenia.
Aubrey
Witam, w najbli¿sz± sobotê wybieram siê na turniej do Koronowa mam wolne miejsca w samochodzie jadê przez Poznañ. osoby zainteresowane kontakt tel. 501 149 710
Jajosz
Tak wiêc do Jutra, BRZO jedzie, TAMTARADEI!!! To kogo spotkamy?
Zik z Amiru
Ha! Swie¿o po imprezie. Organizacja ok, choæ "ksiêciunio" i jego "trolle" z zamku G-D mroczyli a¿ (nie)mi³o. angsad.gif Za¶ o w¶ciek³o¶æ, nie tylko mnie zapewne, przyprawi³a afera z sobotni± biesiad± rycersk± na któr± to imæ Ordowski chyba bez porozumienia z organizatorami zaprosi³ rycerstwo a która rzecz jasna siê nie odby³a bo nikt poza mo¶ci Jacentym o niej nie wiedzia³. anger.gif Poza tym to impreza ok, choæ BARDZO brakowa³o klimatu w obozie. Bo choæby rycerstwo najbardziej ultrasowe stroje i sprzêt mia³o, to chyba nie bardzo do imprezy rycerskiej pasuje w³±czenie w ¶rodku nocy muzyki metalopodobnej (nie znam sie na rodzajach tego za bardzo) na max moc. Podobnie piosenki Arki Szatana chyba nie przystoj± w obozie rycerskim.. face4.gif I jeszcze jedno. Kolego "Bia³y" - pozwolê sobie nie zgodziæ siê ze stwierdzeniem ¿e w ¶redniowieczu rycerstwo na dzieñ przed bitw± mia³o swego króla/dowódcê w d... i tylko chla³o ¿eby siê nacieszyæ ostatnimi chwilami ¿ycia. Gdyby tak by³o to 95% bitew by siê nie odby³o bo rycerze z przeciwnych obozów mieliby wszystko w ass.gif i razem chlali.. No chyba ¿e mierzy³e¶ ich w³asn± miar± szanowny kolego? Bo tylko na poczet wygranej przez Twych towarzyszy skrzynki piwa (wygranej zreszt± jak najbardziej zas³u¿enie) mogê zaliczyæ rozmno¿enie mojej skromnej osoby do liczby 16 pokonanych + trzech zaatakowanych w³asnych towarzyszy (!) ? cool.gif No nic, pozdrawiam i ¿yczê picia z umiarem icon_wink.gif

Ps. Serdeczne pozdrowienia dla Dominiki - mam nadziejê ¿e uda³o mi siê "zaraziæ" Ciê rycerstwem? smile.gif
Micha³ z Koñczewic
Chwa³a Koronowo!
Dziêkujê wszystkim za super impreze, by³o du¿o walki, mo¿na sie by³o wyszaleæ bum.gif
Bitwy - konkretne, nie dla p³aczków.
Bojowy - chaotyczny ale dobrze sie wszystko skoñczy³o walka.gif
Msza po ³acinie - dobry klimat.
Krzy¿acy to potêga bigsmile2.gif
olympiaa
Moje wra¿enia z Koronowa: by³o fantastycznie, choc istotnie juz drugiego dnia kiedy po raz kolejny do mikrofonu dopad³ sie Ksiêciunio to "trzeba by³o usta otwieraæ, zeby przypadkiem obrzydzenie nie wysz³o drug± stron±" usmieszek_01.gif

Co do wypowiedzi Zika: w czesci zgadzam siê z Tob± - ludzie imæ Jacentego mroczyli nieprzyzwoicie (zamki blyskawiczne w sukniach dworskich i sandaly na rzepy prawie mnie zabi³y), a i piæ w przeddzieñ bitwy nie powinno siê za du¿o, a bynajmniej walcz±cy nie powinni

Ale te¿ w czê¶ci siê z Tob±, Ziku nie zgadzam. Wiem ¿e stoisz na stra¿y mroku, ale przestan marudzic o muzykê i nocne ¶piewy. (poza tym pisze siê Arka Satana, nie szatana, i nie s± to satanistyczne przy¶piewki a wy¶mianie satanizmu i wszystkich niemal dewiacji, chyba nigdy nie slysza³e¶ utworów Kata maniac.gif ) odpowiadasz za KRR wiec mog³e¶ zadbac o inn± muzyke w obozie. Wszak najwiêcej znasz z nas pie¶ni (tak my¶lê) a zamiast po¶piewaæ nam zaszy³e¶ siê w namiocie i pewnie spisywale¶ zarzuty na ka¿dego z tam obecnych, skoro tak siê czepiasz. Ludzie maj± prawo spiewac, a skoro rycerskich nie znaj± to spiewaj± to co potrafi±. jak na Grunwaldzie 2004 w Krakowskiej ¶piewano szanty. (do nich siê nie czepia³e¶... hmmm... czy¿by jakie¶ prywatne uk³ady na tym zawa¿y³y? face4.gif ) To chyba wszystko

Jednym s³owem impreza by³a przednia, walk naprawde du¿o, bitwa full contact, co te¿ mi siê podoba³o. I chwa³a Polakom za kolejne zwyciêstwo, utarli¶my Krzy¿akom nosa a i z imæ Jacentego helmu piora spadly. Niech wiedz± Krzy¿aki gdzie ich miejsce warrior.gif
Bart³omiej_89
To mój pierwszy wpis na FREHA smile.gif: Dopiero odespa³em te dwie noce przedniej zabawy z Koronowsk± Komandori± Templariuszy i z Micha³em z Konczewic respekt.gif bigsmile2.gif Impreza do¶æ ciekawa. Za³uje, ¿e nie wzio³em udzia³u w rugby icon_rolleyes.gif Msza po ³acinie usmieszek_08.gif by³a naprawde dobrym pomys³em. Bojowy turniej maniac.gif dostarczy³ du¿o wra¿eñ. Niedzielnej inscenizacji niestety nie mia³em okazji zobaczyæ. Za rok te¿ siê zjawimy warrior.gif Pozdrawiam.
Jajosz
Drodzy Zakonnicy, ciesz±c sie ze spotkania podajê kontakt co do wiadomego spotkania (wspaniale@poczta.fm i stronka www.brzo.prv.pl)

Droga Olympio
cyt. "I chwa³a Polakom za kolejne zwyciêstwo, utarli¶my Krzy¿akom nosa" Czy Ty na pewno by³a¶ na tej samej imprezie? I czy to Ty utar³as tego nosa? Zastanów siê wcze¶niej zanim napiszesz co¶ co chyba nie ma miejsca a w³asciwie to diametralnie odbiega od rzeczywisto¶ci.
cyt "Niech wiedz± Krzy¿aki gdzie ich miejsce" to gdzie ich miejsce?
Zik z Amiru
Olimpio, KRR jest radiem internetowym a nie obozowym to raz tongue.gif , nadajemy muzykê dawn± wiêc teoretycznie ju¿ w ten sposób dbamy by ludzie pie¶ni znali. Co do muzyki w obozie to doskonale wiesz ze g³osu najlepszego nie mam wiêc jako¶ nie widzê siebie w roli barda chodz±cego po obozie i usi³uj±cego konkurowaæ z g³o¶nikami samochodowymi amatorów niemieckiego metalu (?), czy muzyki ró¿nej wspó³czesnej dochodz±cej z g³ównej sceny. O ile jednak do organizatorów pretensji mieæ nie mogê - w koñcu dla publiczno¶ci te¿ siê co¶ nale¿y, to do kolegów (kole¿anek?) z obozu jak najbardziej. Po pierwsze psucie klimatu, a po drugie, do cholery niech¿e siê licz± z tym ¿e niektórzy w nocy mog± chcieæ po prostu spaæ. anger.gif Piszesz "Ludzie maj± prawo spiewac, a skoro rycerskich nie znaj± to spiewaj± to co potrafi±" - jeszcze raz powtarzam, je¶li kto¶ sobie ¶piewa co¶ co mi nie odpowiada zbytnio to trudno, idê w inne miejsce (czê¶ciowo to powinno wyja¶niæ czemu "zaszywa³em siê" w namiocie wieczorami), niemniej ¶piewy to jedno ale w³±czenie muzyki na max z g³o¶ników samochodu w ¶rodku nocy to przegiêcie, niezale¿nie czy to metal techno czy Drollsi. face4.gif W takim wypadku nie narzekali tylko ci co w³±czyli muzyke, albo ci co wypili tyle ¿e im to nie przeszkadza³o - tak twardym snem posneli. No i ci jeszcze co mieli to szczê¶cie mieæ namioty nieco dalej od nieszczêsnego ¼ród³a d¼wiêku. Co za¶ do zesz³orocznego Grunwaldu i chor±gwi krakowskiej to nie przypominam sobie by mnie wtedy z kim¶ tam prywatne uk³ady ³±czy³y - chyba ¿e z Rycerzami z Ranaan, ale nie przypominam sobie by ¶piewali szanty - przynajmniej nie po polsku ani po angielsku, a w³oskiego nie znam.. dunno.gif Zreszt± nie porównuj Grunwaldu i Koronowa, w Koronowie jako¶æ odtwarzania ¿ycia obozowego by³a du¿o ni¿sza, i to bynajmniej nie by³a wina organizatorów. Mówiê o tej czê¶ci obozu gdzie sta³ mój namiot. A co do chodzenia i nawracania obozu na historyczno¶æ droga Olimpio, to zacz±³em bardzo blisko od zwrócenia uwagi naszym wspólnym znajomym na stroje "cywilne", reakcj± by³ atak na mnie ¿e naruszam ich prawo do siedzenia w czym chc± bo im tak wygodnie. Je¶li wiêc znajomi reaguj± tak ostro to do nieznajomych chyba w pe³nej zbroji musia³bym i¶æ licz±c siê z kontuzjami face4.gif bum.gif
I jeszcze jedno - je¶li ju¿ stojê na stra¿y czegokolwiek (poza Widmowym Zamkiem rzecz jasna king.gif ) to na pewno nie na stra¿y mroku a historyczno¶ci je¶li ju¿. A kto mi da³ prawo zwracaæ innym uwagê? Ja sam :P mam prawo jak i ka¿dy inny, przyznaje sam jestem mroczny choæ wci±¿ siê poprawiam i nie poprzestaje na tym co ju¿ zrobi³em. To jednak ¿e mroczê tym czy owym nie znaczy ¿e nie wolno mi zwróciæ uwagi innym (podobnie jak inni maj± prawo zwróciæ mi uwagê). A co do wypominania mi "misji" z racji KRR to sama chyba zawali³a¶ z pewn± obietnic± devil.gif . No ale dajmy ju¿ temu spokój. Ogólne wra¿enia niez³e - organizatorom brawa bo od wrze¶nia wspania³a poprawa a liczê ¿e jeszcze lepiej bêdzie za rok. Juz KKT tego dopilnuje, prawda Templary?! icon_cool.gif

Ps. Jeszcze jedna sytuacja która mnie wkurzy³a: Przemarsz po mszy z ko¶cio³a na rynek, z ty³u orszaku dobiegaj±ce ¶piewy "tandaradei, król Jagie³³o to jest gej" itp. Gratulacje panowie! Na pewno zwiêkszy to uznanie dla RR w¶ród ludzi z zewn±trz anger.gif

Ps2. Jajoszu, Krzy¿acy dostali baty bo innej mo¿liwo¶ci nie by³o - histori nie zmienisz :P A co do tego gdzie jest miejsce Krzy¿aków to odpowiem - po przeciwnej stronie pola bitwy icon_mrgreen.gif
Wiedziemka
O, a jaki pan jest zawziety...no, no icon_neutral.gif ...nie, uprzedzajac, nie bylo mnie akurat w Koronowie (przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych- zablokowalo sie ustrojstwo), czytam jedynie i zastanawia mnie, jak czesto trzeba przy takiej jadowitosci koszulki zmieniac, bo to sie chyba na piersi dziurki wypalaja, jak ten jadzik skapnie czasem...Mnie uczono, ze gdzie konczy sie dyplomacja zaczyna sie wojna i nie wszystko mozna wolnoscia konstytucyjna tlumaczyc, ale...widac czasy sie zmieniaja... icon_wink.gif i nie chodzi mi tu o wysuwane zarzuty (poniekad sluszne zapewne), a o sposob ich przedstawiania.

Przepraszam najmocniej za uwage nie na temat, przed miesiaczka jestem stad ta zawzietosc tongue.gif
vroobell
A ja mam tak± pro¶bê - czy mogliby¶cie za³±czyæ lub podaæ linka do zdjêæ? Bardzo jestem ciekaw jak to wygl±da³o, bo z powy¿szych postów jako¶ odnoszê wra¿enie, ¿e tak± piêkn± datê i okazjê zmasakrowano.
Pozdrawiam
Vrabec
Zik z Amiru
Hmm nie by³o a¿ tak ¼le chyba, jeszcze dzi¶ powinienem wrzuciæ conieco foteczek, narobilem ponad sto, mo¿e nie wszystkie spaprane? ;)
olympiaa
Jajoszu: moze zle mnie zrozumiales ale w bitwie utarlismy nosa Krzyzakom. pisze ze utarlismy, bo pisze w imieniu zbiorowosci Rycerzy stojacych po stronie ppolskiej. Nie mowie ze caly czas wygrywalismy, bo wszystkie inne potyczki wygrywali. zasluzenie zreszta, Rycerze Zakonni. A co do ich miejsca, to Zik wyj±³ mi z ust slowa (nie musisz oddawac icon_wink.gif zarazo jedna). ze ich miejsce jest po drugiej stronie pola bitwy, juz niedlugo na Grunwaldzie.

Pozdrawiam.
Zik z Amiru
Przepraszam szanowna Wiedziemko, nie wiem jak to siê sta³o, ¿e przegapi³em Twój post icon_sad.gif Niczego nie t³umacze wolno¶ci± konstytucyjn±, po prostu wyra¿am swoje opinie na temat tej imprezy a zachowanie jej uczestników jak najbardziej do tematu pasuje. Nie s±dzê bym kogokolwiek móg³ uraziæ tymi postami (a je¶li kto¶ poczu³ siê ura¿ony to... trudno). Co do jadu to po pierwsze staram sie nie pluæ sobie na koszulke a po drugie to mam piersi na tyle ma³e, ¿e je¶li dziury mia³yby od jadu powstawaæ to na pewno nie tam cool.gif A tak na serio to na dyskusjê na temat sposobu przedstawiania zarzutów zapraszam na PM. Nikt nie jest doskona³y (choæ mi niewiele brakuje bigsmile2.gif ) wiêc chêtnie dowiem siê co ¼le robi³em (robiê?). Tylko jak mówiê - na prywatnych wiadomo¶ciach coby offtopa nie robiæ. Pozdrawiam serdecznie i ¿yczê wszystkim kobietkom coby potrafi³y zachowaæ taki spokój ducha jak Wiedziemka nie tylko w okresie... oko³ookresowym crazy.gif icon_wink.gif

Ps. Olimpio, ¿ebym wiedzia³ sk±d te s³owa pochodz± to bym ich stamt±d nie wyci±ga³ cool.gif
bulvay
Chwa³a Templarom za wspania³± zabawê, a zw³aszcza za bitwy. Tylko co¶ polskie wojska szybko poda³y smile.gif
Bitwê niedzieln± trzeba by³o przegraæ, bo inaczej nie nada, ale pi±tkowe i sobotnia ¶wiadcz± o sile zakonu bum.gif
Bardzo podoba³ mi siê Wasz wieczorny pokaz. Postarajcie sie o zmianê prowadz±cego w przysz³ym sezonie.
Co do muzyki to bagno, kiedy wkoñcu zachciano w³±czyæ co¶ w klimacie to za pare minut przylatuje kole¶ i stwierdza, ¿e koniec z t± muzyk± bo widzowie sie rozchodz±. Mo¿e siê mylê, ale to mia³a byæ impreza dla rycerstwa (chyba), a nie piknik diskopolo. W takim przypadku nie dziwi, ¿e ka¿dy puszcza³ sobie co lubi.
Do zobaczenia na Grunwaldzie braciszkowie

Chwa³a zakonowi i braciom Templarom smile.gif
Zik z Amiru
Drogi Bulvayu, impreza ta, to nie tylko inscenizacja bitwy jak sugeruje ten topic, ale rownie¿ Festyn Cysterski, a wiêc impreza dla gawiedzi - tak wiêc nie ma siê co dziwiæ ¿e muzyka lecia³a disco polo czy techno. Samo ¿ycie..
Filippo
Umieszczam, na pro¶bê Grzegorza Myka, ma³e podziêkowanie dla uczestników:

CYTAT
Dziêkujê wszystkim rycerzom i innym osobom z bractw za udzia³ w imprezie Festyn i Bitwa, która odby³a siê w Koronowie w dniach 1-3 lipca 2005 r. Zapraszam do udzia³u w niej w przysz³ym roku. Proszê o przesy³anie uwag w sprawie organizacji ca³ej imprezy z ewentualnymi w³asnymi przemy¶leniami, co mo¿na zmieniæ, poprawiæ itd. w przysz³ym roku. Mam równie¿ pro¶bê, ¿eby podawaæ adresy, na które mo¿na przesy³aæ listy normaln± poczt±.
Proszê pisaæ na adres: info-tur@um.koronowo.pl lub gregor1951@wp.pl.

Jeszcze raz dziêkuje i pozdrawiam.
Grzegorz Myk.
AlFi
http://www.foto.zp.pl/ - fotki z imprezy

Jesli ktos potrzebuje fote w jakosci drukowania to prosze na priv.
Pozdrawiam
vroobell
"No jaka piêkna tragedia, ech", ¿e zacytujê poetê. Niestety moje obawy siê potwierdzi³y.
Gratulujê... icon_cry.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Siê stare lata przypominaj± smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Baron
NIE MARUDZIÆ- zdjêcia nie oddaj± pe³nego klimatu imprezy. Poza tym ukazuj± g³ównie czê¶æ dla publiczno¶ci z pominiêciem obozu, a ja ostrzega³em, ¿e bêdzie trochê niehistorycznie. I niech siê wstydz± ci co pozostawili nieporz±dek, bierzcie przyk³ad z braci z Zakonu ¶w. £azarza oni nawet nie zostawili porozrzucanej s³omy chocia¿ i tak nie by³o ¼le w pozosta³ej czêsci obozu. Na koniec przepraszam za wszystkie niedoci±gniêcia, wiecie Comm Ercha icon_sad.gif
Micha³ ¦l±czka
Hubercik
A ja zawsze my¶la³em, ¿e w RR chodzi o dobr± zabawê…
Obserwowa³em imprezê z punktu widzenia publiki i muszê przyznaæ, ¿e nie by³o ¼le.
Biesiady nie by³o, ale by³o ognicho, kie³baski i niemiecki metal – jak komu¶ siê nie podoba to zamiast krytykowaæ i d±saæ siê w namiocie mo¿ne wyj¶æ do ludzi i zaproponowaæ co¶ innego. No, ale oczywi¶cie najlepiej wszystkich krytykowaæ, bo to w sumie zawsze ich wina.
Ekipy by³y mniej i bardziej „histeryczne” – by³y i suknie z zamkami b³yskawicznymi, byli i ludzie na dobrym poziomie. BTW proszê mi wyja¶niæ jaki jest sens oceniania imprezy na której siê nie by³o patrz±c tylko na fotki. Obiektywno¶ci po czym¶ takim to bym siê nie spodziewa³.
KnightXIII
I ja te¿ tam by³em!! Chor±giew Piesza Grodu Radziejów pozdrawia.
Zabawa udana bo bez naszego kochanego pana "kwiatka".
Pozdrawiam zakon Lazarus i Templarów z którymi mia³em okazje walczyæ.
Kiedy nastêpna impreza?
Micha³ z Koñczewic
na pohybel krytykantom anger.gif
Jajosz
I za to siê Michale z Tob± napijê...
thorg21
dla mnie koronowo bylo super!! bigsmile2.gif byly wpadki organizacyjne to fakt ale impreza sie dopiero rozwija dlatego nalezy jej sie wyrozumialosc mysle ze jesli wszyscy chetni sie postaraja za rok bedzie jeszcze lepiej
ps chwala templarom i ³azarza (dzieki za walki )bigsmile2.gif
Patryk p³atnerz
Dziêki wszystkim za przybycie i konstruktywna krytykê.Za rok bêdzie lepiej,obiecujê.Jeszcze raz dziêki za fajn± zabawê i niez³± m³uckê.Skoro jednak wszyscy przyjechali¶my siê troche poklepaæ to uwarzam ¿e nieby³o ¼le.Cieszy mnie to ¿e Bractwo z Radziejowa tak odwarznie stawa³o Chwa³a Wam za to.Dziêki wszyskim za przybycie i do zobaczenia za rok.Pozdrawiam Patryk
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.