Jak w temacie.
Bardzo sprawdzone i bardzo polecam:
Butki – S³awomir Rokita
slawekrokita@poczta.onet.pl
605-293-301; 12/292-53-70
Bardzo szybkie terminy, bardzo dobre wykonanie.
Ciuchy – Izabela ¯ebrowska
izabela75@vp.pl
Bardzo szybkie terminy, bardzo dobre wykonanie.
Zbroje – Tomasz „Puchatek” Kowalski
42/213-24-01; 503-819-542
D³ugie terminy, bardzo dobre wykonanie.
Dzisiaj otrzyma³em takiego linka:
http://www.kram.slavia.prv.pl/
Fajne buk³aki i torebki...
Pa
Gdzie i za ile dostanê g³êboki kapalin z Rodos (bez wizur, z przewê¿eniem ronda z przodu)? Oczywi¶cie wyrób dobrej jako¶ci, co¶ jak Puchatek, Kotlarz...
Kotlarz jest w stanie zrobiæ wszystko i tanio. Co prawda jest pewne ryzyko niedoci±gniêæ. Mo¿esz dostaæ co¶ do czego bêdziesz mia³ zastrze¿enia albo códo, z którym chcia³by¶ sie o¿eniæ.
Haj!
Czy mo¿esz za³±czyæ wzór takiego kapalinu?
Kotlarza bym nie poleca³. Nie podobaj± mi siê jego wyroby i maj± trochê niedoci±gniêæ historycznych. Bardziej poleca³bym Puchatka lub £ukasza Lewandowskiego (reklama chyba u Bagrita).
Pa
Wzór... Muszê wpierw zabraæ Kacprowi i zeskanowaæ.
Jak wspomnia³em. Z Kotlarzem jest pewne ryzyko. Jest jednak chyba najtañszy.
Haj!
Mo¿e dla niektórych pomog± te cytaty z Forum Roty Pana Kacpra:
CYTAT
Co do Ajutowych wzorów mam pewne w±tpliwo¶ci. Za sprz±czki zabiera siê obecny tu Chmurek, s± te¿ podej¶cia gdañskie. Wzory Ajutowe i nie tylko ma Robert £aziñski, tak¿e na FREHA, do¶æ drogie, bo 25-35 z³otych za sprz±czkê chyba, za okucia dro¿ej, niez³e sprz±czki ma te¿ MATULS, znale¼æ mo¿na choæby przez Bagritton, cen nie pomnê.
W kwestii klamerek i okuæ to sensowna wydaje siê oferta Roberta £aziñskiego oraz Chmurka. Ceny Roberta to oko³o 20 za sprz±czke i 5-6,5 z³ za jedn± sztukê okucia na pasek (rozetki, kwiatki i takie tam) i 25-30 za koñcówke (je¶li kogo¶ interesuj± wzory to mogê podes³aæ na maila fotki takich odlewów).
Produkty Chmurka maj± prezentowaæ siê o wiele ciekawiej na p³aszczy¼nie cenowej (do 10 z³otych za klamerkê do paska, proste do blach - oko³o 5 z³otych).
www.matuls.pl Do¶æ ³adnie wykonane i niedrogie sprz±czki i okucia. Szybka realizacja.
Pa
Hail,
Jak ju¿ sobie rozmawiamy o wyrobach metalopodobnych
to ja mam pare pytañ.
1) Potrzebny by³by mi namiar na kogo¶ kto wykona³ by dobrze i nie za drogo kilka sztuk kapalinów takich jak mo¿na zaobserwowaæ na rycinach z "Eneasza w Italii" albo obrazach Hansa Multschera
2) Poszukujê dobrych (w sensie bojowym) i ³adnych rêkawic klepsydrowych. £adne - nie chodzi mi tu o zdobienia a o jako¶æ wykonania.
Je¶li kto¶ mia³by jakie¶ propozycje co do sprawdzonych wytwórców (najlepiej poparte fotkami gotowych wyrobów) to bardzo bêdê wdziêczny.
Haj!
A mo¿e to wpakujemy do dzia³u "Wspólne zamówienia". Na pewno znajd± siê osoby chêtne. A co tam - jest rodzina, s± banki zawsze mo¿na siê zad³u¿yæ
.
I nastêpny rzemie¶lnik:
http://www.indianin.site.prv.pl/
Elementy opancerzenia, buk³aczki.
Pa
No!
Mam go ju¿ w rêkach! Za³±czam fotê i dane producenta. Polecam.
Krzy¶ko [Szelma] z P±gowa
Krzysztof Buczek
ul.Ko¶cielna
796-300 ¯yrardów
prawnik.zsm@isko.net.pl
telefon: 698-838-495
CYTAT
Poniewa¿ w praniu okaza³o siê, ¿e cep okr±g³y tego typu robi siê jednak trudniej (przede wszystkim na zmienny profil cepiska) ni¿ cepy np. osmiok±tne, to raczej ju¿ takiego samego cepa nie wykonam w przysz³o¶ci poni¿ej 200-220 z³, dlatego prosi³bym o ostro¿ne podawanie ceny tego cepa jak by ktu¶ pyta³. Jak by kto¶ chcia³ to ostatnio mam pe³n± dokumentacje foto orygina³u cepa z pocz±tków XV w. znajduj±cego siê w Muzeum WP w Warszawie - piêkny bogato kuty w guzy (nie kolce), o¶miok±tny cep.
Haj!
Te michy ³adnie wygl±daj±. Zobaczcie sami:
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=95983#95983
Ja takie michy jeszcze no¿ykiem strugam, ¿eby nie by³o widaæ, ¿e toczone
.
Pa
Je¶li chodzi o klepsydry, fajne robi Hefajsto z Gniewu. Mam takie i s± bomba. Oto ich fota:
Koszt: 300 pln.
Haj!
A Hefajsto to to samo co Kotlarz?
Pa
Wychodzi na to, ¿e chyba nie. Ale kto wie... Z tego, co widac na jego stronie, to raczej ma³o zachêcaj±ce te jego sprzêty, ale rêkawice s± na prawdê spoko.
A to jego strona:
http://satorus.webpark.pl/konczyny.htm
CYTAT
A Hefajsto to to samo co Kotlarz?
Zdecydowanie nie. Jednak robia podobnie, widaæ to uczeñ Kotlarza. Rêkawice mam od Kotlarza i s± praktycznie identycznie wykonane.
Oto strona Macieja Kotlarza "Moriona"
http://morion.imperial.net.pl/
Haj!
Ten kapalin jest datowany na 1467 czy mi siê wydaje? Podaj datownie rycin.
Pa
Trochê zamêtu wprowadzi³em, bo rycinki s± z ró¿nych okresów, datowanie podam kiedy indziej, natomiast ten trzeci jest na pewno z pocz±tku XV wieku. Reszta mo¿liwe ¿e nawet z II po³, choc nie s±dzê.
Haj!
Tak siê przyjrza³em tej stronie:
http://www.matuls.pl/
I oprócz strojów jest tam naprwadê wiele ciekawych rzeczy: kocio³ki, skrzynie, wiadra, sprz±czki, lampki...
Pa
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
I oprócz strojów jest tam naprwadê wiele ciekawych rzeczy: kocio³ki, skrzynie, wiadra, sprz±czki, lampki...
kociolki - robota grybola z gniewa .. spawane ... wiem bo mialem je w reku ... cholernie ciezkie bo 3 mm scianka ... poza tym po co pisza ze "Kocio³ek wykonany z jednego kawa³ka blachy" skoro wiem ze tak nie jest ... dol to jedna czesc ... a do tego dospawany pasek na okolo i zeszlifowany ... uwaga nie skusic sie na trojnog ... nie ma potwierdzenia na istnienie takiego wynalazku techniki w sredniowieczu
skrzynie - na te duze to ceny maja z kosmosu ... po zatym po co pisza "Rêcznie robiona skrzynia - rekonstrukcja ¶redniowiecznej skrzyni wielorakiego przeznaczenia. Wykonana zgodnie z technologiami ¶redniowiecznymi." .. skoro golym okiem widac ze robiona maszynowo .. ze hebla ani struga przede wszystkim te deski na oczy nie widzialy... zwykla obluda
wiadra - a raczej cebrzyki ... metalowe obrecze .. a to znaczy ze odpadaja jako repliki sredniowiecznych .... oplot powinien byc wierzbowy .. p³aski na zakladke lub polokragly z galazek
lampki - ujda w t³oku choc za te cene dostaniecie o wiele lepszy wyrob u bialego z ³odzi ... oglaszal sie swego czasu na freha
dalej nie chce mi sie wnikac ...
pozdrawki
watcher
Haj!
No tak a my¶la³em, ¿e przynajmniej te rzeczy maj± spoko. Z tych ciuchów co na zdjêciach to mnie od razu powali³o. W ¿yciu teraz bym czego¶ takiego nie zamówi³. No parê lat temu to pewnie bym siê skusi³
.
Pa
Hi,
A pro po tego trójnogu... na prawdê nie ma potwierdzenia na istnienie trójnogu ? Przecie¿ to jeden z najstarszych i najprostszych wynalazków ? Mo¿na go nawet z drewna zrobiæ, nad ognisko i kocio³ek siê pra¿y
(szczerze to nawet jak by odpowiedniego drewna nie by³o to z 3 drzewcówek taki stojaczek i te¿ bêdzie dobrze) a tak to co ? ca³± kuchniê trzeba woziæ ?
Antworte Sie bitte
Jedyne znane przedstawienie dla pó¼nego ¶redniowiecza pokazuje konstrukcjê typu 'dwie proce i poprzeczka', mam nadziejê, ¿e wiadomo, o co mi chodzi. Dwie tyczki rozga³êzione na szczytach (proce) i poprzeczka pomiêdzy niemi. Do tego ³añcuch z regulacj± d³ugo¶ci. Podobnie sytuacja ma siê w kuchniach stacjonarnych (³añcuch). Pozosta³e kot³y i kocio³ki maj± nó¿ki i nie wymagaj± podwieszania.
Matuls w miarê OK ma sprz±czki i okucia. I tyle póki co. Pozdrawiam
Gwyn
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
A pro po tego trójnogu... na prawdê nie ma potwierdzenia na istnienie trójnogu ?
naprawde .... !!!
ogolnie mowiac jest to narzedzie malo praktyczne .. uwierzcie .. w stosunku do innych uzywanych podowczas i na ktore jest kupa znalezisk i rycin . vide kute pieski do pieca, ³ancuchowe podwieszki, itp itd w domu ... a kontsrukcje ¶lemieniowo-sochowe (czyli 'dwie proce i poprzeczka') na "kampingach" lub takie kute metalowe podstawki poda gar lub wrecz gotowanie bez niczego .. stawiamy gar czy to gliniany czy metalowy w ogien i gotowe .. sie gotuje
jak znajde czas to mazne o tym dlugi atykul na freha .. bo jestem przygotowany meryrtorycznie .. studiuje ten temat od dwoch lat ... tyle ze teraz nie moge bo zaraz wyjezdzam na pentecost ... a jak wracam to mam kilka godzin na przepakowanie i jade na tydzien straszyc barbaricum .. jako legionista wespazjana ..
.
krotko mowiac nie ma znalezisk trojnogow ... nie ma go na rycinach .... az do chyba epoki napoleonskiej .. tak twierdzi horhe ...chociaz jak mu zapodalem swoj problem zarzekal sie ze poda mi jakiekolwiek dowody na to ... ze w tej epoce juz cos takiego stosowano ... i czekam i czekam i czekam ..
.. do tego malo praktyczny . o ktorych to moich doswiadczeniach w kontekscie praktycznosci mam nadzieje niedlugo napisac
buziaki tu i tam
Cezar vel kakajski
To jakie¶ konkrety maj± byæ? Rze¼niczku, patrz najpierw co ludziom polecasz. Dwa pierwsze OK, ale dalej to ju¿ ró¿nie. Pieczonka?? Koszmar i pora¿ka. Turul specjalizuje siê chyba w Madziarach, no na pewno wczesnych klimatach, 'Skórnictwo' mo¿e siê da nawracaæ...Zbigniew Tomicki (na forum) i £ukasz Butowski (te¿ na forum) robi± OK sakwy za niedu¿e pieni±dze. Nie spieszcie siê a¿ tak to rzemie¶lników, najpierw zorientujcie siê co i jak. I kto jak robi. Pozdrawiam
Gwyn
a propos polecania - buty niez³e szyje Martin, choæ szycia na pe³n± wywrotkê siê dopiero uczy - na mnie bêdzie robi³ krasz test, jak zrobi nie omieszkam siê pochwaliæ. jest na Freha, by³y jego butki w gollumurze
ceny ma zno¶ne, tylko nie wiem czy jeszcze mo¿na na ten sezon co¶ u niego zamawiaæ, bo zarobiony ch³opak jest.
ja szyjê te¿, ale tylko i wy³±cznie na miarê, co wi±¿e siê z przyjazdem na d³u¿szy czas do mnie do domku ;) wyroby moje widaæ by³o na wojnie w zesz³ym roku na przyk³ad (dublet, nogawice Cormaka, czy moje wszelkie ³aszki), szyjê maszynowo, wykañczam w 100% rêcznie, a jak kogo¶ staæ to i rêcznie uszyjê
Haj!
To tylko przyk³ady na szybko znalezione. No faktycznie nawet te Rokity tak sobie wygl±daj±
Pieczonki jak najbardziej nie polecam, a wrêcz odradzam. Zreszt± widzia³em cz³owieka na Grunwaldzie - beznadziejne wyroby i obs³uga do bani. Poda³em linki tak jako ciekawostkê - ka¿dy st±d wie co jest ³adne. Dlatego wybór pozostawiam dla zainteresowanych. Turul kiedy¶ mi zrobi³ torebkê. Wygl±da zgrabnie i okucia s± w miarê - jednak te¿ nie polecam gdy¿ nie zrobi³ takiej jak chcia³em i du¿o chcia³. W zasadzie to chyba nikogo nie polecam. No mo¿e z tych co robi± buty dobre torebki by uszyli:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6447&start=0
Pa
CYTAT
Zbigniew Tomicki (na forum) i £ukasz Butowski (te¿ na forum) robi± OK sakwy za niedu¿e pieni±dze
A za jakie, tak mniej wiêcej, je¶li wolno wiedzieæ? Potrzeba mi torebeczki typu "ch³opski zadek".
Moja torebka od Zbyszka. Sprz±czka w³asna. Ceny nie pamiêtam, chyba 50 PLN. Pozdrawiam
Gwyn
Odno¶nie kapalinów z
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=69...der=asc&start=0 na samym dole.
CYTAT
Trochê zamêtu wprowadzi³em, bo rycinki s± z ró¿nych okresów, datowanie podam kiedy indziej, natomiast ten trzeci jest na pewno z pocz±tku XV wieku. Reszta mo¿liwe ¿e nawet z II po³, choc nie s±dzê.
Trzeci - faktycznie - pocz±tki XVw. choc bywa, ze niektórzy sugeruj± ostatnie lata XIVw. Ten na dole to znany i lubiany zestaw uzbrojenia z "Nawrócenia ¶w. Paw³a", 1467r, Katedra, Wawel.
Ka¿da z ilustracji przedstawia inny rodzaj kapalinu - upchniêcie tego wszystkiego w jedno - raczej nie mo¿liwe. W ostatnim przy pewnej dozie fantazji mo¿na zobaczyc (jak sie chce) pewn± kompozycyjn± "kontynuacjê" wzorów znanych nam z Plemi±t.
CYTAT
nie ma znalezisk trojnogow ... nie ma go na rycinach
To ja mam w takim razie wielk± pro¶bê do Was, Gwynie i Kakaju:
Czêsto wychodzê z za³o¿enia, ¿e je¶li czytam jakie¶ opracowanie, a jego autorzy maj± dobr± reputacjê w reenactingu, to zapewne maj± te¿ ¼ród³a na to co zamieszczaj± w tym opracowaniu. I wtedy szukam tych ¼róde³.
Jest taki album "The Vikings", z tej samej serii co Medieval Soldier. Wydali go, jak s±dzê, Wasi znajomi z Company of St. George. W tym¿e albumie pojawia siê taki kocio³ek na trójnogu parê razy. I w jednym Ospreyu te¿.
Czy zatem mogliby¶cie siê zapytaæ twórców tych opracowañ, jako Waszych kolegów, sk±d wziêli te kocio³ki? Bo skoro je wyprodukowali/kupili, u¿ywali, sfotografowali i jeszcze pisz±, ¿e by³y w u¿yciu, to chyba maj± potwierdzenie?
Bêdê wdziêczny za odpowied¼
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
CoStG nie ma nic wspólnego z Wikingami. Oddzielnych trójnogów w tej chwili nie kojarzê, ale podzielê siê jak znajdê. Wiêkszo¶æ garów mia³a nó¿ki do wstawiania w ogieñ. W kwestii wyposa¿enia kuchni, oto co pisali Niemcy wiadomo kiedy:
In der kuchin
Item j hehel ij kesselin ij Erin hefen
j spiss j rost iij pfannen bess und gut
j drufusslin j byhel ij hackmesser
j schumloffel iij isin teckel j schussel
korb mit siner zugehord j pfefferstossel
und ein stein daby
j langen spiess iij zuberlin und
ij kubel j howen j karst
j sessel und sust alleley
gerumel und v krutkorb
und ouch ettlich holtz
Pozdrawiam
Gwyn
Jeszcze jeden post w tym temacie, a jako ¿e co¶ ju¿ znalaz³em je¶li chodzi o trójnogi, to tak¿e zapraszam do tematu, który poda³ powy¿ej Rze¼niczek.
CYTAT
CoStG nie ma nic wspólnego z Wikingami.
Spoko
Ja ich nie znam, wiêc nie wiem.
Dziêki za pomoc,
S³odziutki.
Strona internetowa zdaje siê nie pozostawia ¿adnych w±tpliwo¶ci. Pozdrawiam
Gwyn
Haj!
No dobra. Trochê ponarzeka³em na Matulsa, ale wi±zad³a dobre robi. Zw³aszcza te plecione w splocie 5 i ze 100% we³ny
.
Pa
Haj!
Namioty. Lniane. Niektóre rêcznie szyte. Co do wzorów to pewnie trzebaby by³o sprawdziæ.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=77...71f2e5327381d2b
Pa
1. Szczerze polecam buty od tego producenta. Ich wysoka cena absolutnie adekwatna jest do jakosci. ¦wietne buty!!!
http://freha.pl/index.php?showtopic=6447
2. Przyzwoite namioty szyte maszynowo w przyzwoitych cenach (len i bawe³na).
Dariusz Mykietyszyn
ul. Podmórna 33/3
87-100 Toruñ
tel. (0 56) 663-46-57
kom. 0-504-941-533
e-mail: lukidbm@wp.pl
Haj!
Nie chcia³em tego na ogólnym forum pisaæ, ale czy aby te butki nie maj± za cienkiej podeszwy? Ciekawe czy siê za szybko nie zetrze. Po¿yjemy - zobaczymy. W ka¿dym razie jakbym mia³ zamawiaæ od niego butki to bym siê zastanawia³ czy nie wzi±¶æ trochê grubszej podeszwy.
Pa
My¶lê, ¿e nie maj± za cienkiej podeszwy. Zreszt± mo¿liwa jest wymiana podeszw po ich starciu po bardzo atrakcyjnej cenie.
Podobn± grubo¶æ maj± podeszwy od Krokieta i jako¶ nie ma z nimi wiêkszych problemów...
Pozdrawiam
Hej Podeszwy w butkach od Jakuba Skladowskiego na pewno nie s± za cienkie Mam jedn± parê - wypróbowane i szczerze polecam S± absolutnie rewelacyjne
W tej chwili NIE MA lepszego producenta butów od Jakubka. Staranniejszy jest Chrzan, ale on poprzysi±g³ szyæ max jedn± parê na miesi±c. Jakubek ci±gle siê wiele uczy, ostatnio dosz³y mu techniki woskowania, za rok strach siê baæ. Krokiet nie stosuje ¶redniowiecznej techniki wywracania butów i nie stosuje ¶redniowiecznych szwów. Pewnie potrafi, ale lepiej nie wiedzieæ za ile.
Je¿eli halabarda Rze¼niczka jest standardem jego producenta to odradzam zamawianie albo doradzam edukacjê rzemie¶lnika. Wyrze¼bienie ¿ele¼ca z blachy 5mm nie ma nic wspólnego z rekonstrukcj±, o funkcjonalno¶ci nie wspominaj±c. Przykro mi, ¿e tak ostro to brzmi, ale niestety konkurencyjna cena czêsto przes³ania jako¶æ. Pozdrawiam
Gwyn
Hej Je¶li chodzi o drzewcówki to my¶lê, ¿e najbezpieczniej jest zamówiæ w Koninie Mo¿e cena jest trochê wiêksza, ale bez ¿adnych cyrków - porz±dny sprzêt Ja tam ju¿ zamówi³em t± moj± glewiê, co j± ju¿ od kilku miesiêcy zamawia³em
We wrze¶niu odbiór
Haj
A pochwalisz siê ile za tak± przyjemno¶æ sobie bior± (i w jakim jest stanie, gotowa, czy trzeba np osadziæ albo oszlifowaæ, itp)
Hej Za glewie o do¶æ sporych rozmiarach ( no oczywi¶cie bez przesady ) z okutym drzewcem , praktycznie gotow± do u¿ytku zap³acê 4 setki Mo¿e to i do¶æ sporo, ale cena adekwatna do jako¶ci
Pozdrówka
Seba
Heil
Jezeli sa naprawde piewrszego sortu to mysle ze nia ma co oszczedzac. Przychylam sie do opinii Gwyna i Czarnego ze niskie ceny nie ida w parze z jakoscia, i warto jest jeszcze jakis czas pochodzic z kijem i w slomkowym kapeluszu, czego nie uwazam w zadnym wypadku za ujmujace, a w miedzy czasie pozbierac na pozadny ekwipunek.
Mam natomiast inne pytanie, jezeli juz zamawiac drzewcowki to jakie? Ostre czy têpe? Ostrych nikt nigdzie nie dopusci do walki ale :
CYTAT
Inscenizacje walki s± celem drugorzêdnym, je¶li wymagania opancerzenia wynikaj±ce z dopuszczenia do walki stanê³yby w sprzeczno¶ci z wiern± rekonstrukcj±, to wierna rekonstrukcja ma pierwszeñstwo
i jezeli powinny byc ostre to mysle ze nie ma sie rownierz dlugo co nad tym zastanawiac.
Zapraszam do dyskusji...
Haj!
CYTAT
Je¿eli halabarda Rze¼niczka jest standardem jego producenta to odradzam zamawianie albo doradzam edukacjê rzemie¶lnika.
Hmmm? Nie kutego lecz spawanego ¿ele¼ca nie polecam. A t± halabardkê mam, bo na razie nie mam innej. I ca³a filozofia
.
Pa
Haj
A ja mam namiar na cz³owieka z Wawy, który jest naprawdê zar±bistym kowalem. Za miecz bierze 800-900 z³, ale warto. Wszystko kute w 100%.
Kojarzycie mo¿e glewiê Owena? Jak nie to jutro podrzucê fotki orygina³u z MWP w Wawie. Za wykucie takiej¿ w³a¶nie pan Gumkowski chce 500 z³. Z Cormakiem po sezonie bierzemy, gdy¿ mimo wysokiej ceny jako¶æ jest na pierwszym planie.
Póki co zamówili¶my g³ownie do nerkowców, po 100 z³.
Jutro podrzucê dok³adny namiar.
Das ganze Rotte steh!
Sperling
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.