Witam!
Tak siê zastanawiam przez jakie warstwy spo³eczne by³y u¿ywane patynki. Czy by³y u¿ywane tak¿e do butów, czy mo¿e by³y u¿ywane tylko do nogawic (spodni) z podeszwami? Czy kto¶ ma jakie¶ rycinki owych patynek?
By³y u¿ywane raczej przez wszystkie warstwy spo³eczne, choæ nie wiem jak by³o z ch³opstwem i wie¶niactwem.
Noszono je tak¿e z butami, aby te nie zamoka³y oraz nie brudzi³y siê.
/pozdrawiam/............Markus
Chyba jaki¶ specjalny rodzaj patynek by³ u¿ywany przez s³u¿by porz±dkowe i mia³ trochê wy¿sze te... koturny...
Nie s±dzê. Widzia³em w jakiej¶ ksi±¿ce ilustracjê przedstawiaj±c± jakiego¶ ksiêcia pana i mia³ podobne, tylko staranniej wykonane. Kwestia okoliczno¶ci przyrody, jak s±dzê. Pozdrawiam
Gwyn
Tak siê zastanawiam w jakich okoliczno¶ciach je wykorzystywano. Oczywi¶cie gdy jest b³oto i trawa mokra. Ale czy na kamiennym bruku w zamkach te¿ w nich chodzono? Mo¿e chcieli w ten sposób zwracaæ swoj± uwagê g³o¶nym stukaniem?
Nie wiem czy noszono je w pomieszczeniach, ale jesli tak, to moze po to zeby uchronic stopy przed wilgoci± i ch³odem.
Stukanie raczej nie mialo nic do tego - bo przeciez o zblizaniu sie eleganta informowal np. baldrick.
Noszono je chyba w charakterze kapci (na butach), co widaæ na za³±cznikach.
Tak siê zastanawia³em nad tym stukaniem. Gdzie¶ wyczyta³em, ¿e rycerze siê musieli g³o¶no zachowywaæ i rozmawiaæ. Szeptanie i ciche zachowywanie siê mog³o obraziæ s³u¿bê i towarzyszy.
Wystarczylo podkleic drewno skora i nie stukaly juz tak bardzo.
A jak widac na obrazach z Xvw. to patynki swietnie izolowaly stopy od chlodnej posadzki. Wydaje mi sie, ze generalnie mamy 2 typy patynek-solidne chodaki na dwor i lzejsze (widac to na obrazie przedstawiajacym narodziny Marii ktory zalaczyla Gloria) oklejane skorka, noszone po domu.
Roznily sie one wysokoscia drewnianej podstawy i jej ksztaltem
Mam takie pytanie: jak wejsc w posiadanie patynek , nie strugajac ich w domu oczywi¶cie . Mo¿e znacie zajmuj±cych siê takimi rzeczami rzemie¶lników?
Daleko nie szukaj±c - mi³o¶ciwie nam ³oczuj±cy Watcher zwany Kakajem
Bardzo chwale sobie jego wyroby!
Tak patynki jak i lampki
Pozdrawiam
J
Wyczyta³em, ¿e do 1460 roku chodzenie w patynkach po domostwie by³o w dobrym tonie.
Na znanym p³ótnie van Eycka z 1439 roku s± jeszcze jedne patynki...
Co wiêcej, pojawia³y siê te¿ patynki wykonane wy³±cznie ze skóry (wykopaliska w Londynie 1350-1450). Zero stukania, wiêksza wygoda. Ze cztery warstwy podeszwówki i do dzie³a.
hej!
W Gutkowskiej w rozdziale moda w³oska w XV w. jest bardzo du¿o ilustracji patynek. Wprawdzie nazwane s± chodakami lub drewniakami ale wydaje mi sie ze to to samo.
A widzia³ kto¶ moze na ikonografiach patynki przecinane( wmiejscu zgiecia stopy)?
Aha...czy patynki w wiekach wczesnych(ok XII-III) ró¿ni³y siê du¿o od pó¼nych??
Ja natomiast na pewnej rycinie z XVw. przedstawiajacej przyjecie z okazji czegos ( nie pamietam czego, skleroza
patynki jako jedyny nosil na sobie b³azen, czyzby nie oznacza³o to tego ze ludziom z wyzszych swer nie wypada³o nosic patynek?
pozdrawiam
Nie, nie oznacza. Na innych nosz± je i ksi±¿êta. Przejrzyj wcze¶niejsze za³±czniki. Pozdrawiam
Gwyn
CYTAT(Justyna z Koblencji)
Wprawdzie nazwane s± chodakami lub drewniakami ale wydaje mi sie ze to to samo.
Jasne, mi nawet bardziej pasuje okre¶lenie "drewniaki" b±d¼ "chodaki". Rzeczownik "patynka" wzi±³ siê z francuskiego "batte" oznaczaj±cego bodaj¿e stukot, st±d raczej stukanie po posadzkach czy bruku wydaje siê codzienno¶ci± w dobie patynek.
W dobie patynek? Heh, u¿ywane s± od staro¿ytno¶ci. Noszono je ju¿ w Rzymie, noszono i pó¼niej. I nie skoñczy³o siê na ¶redniowieczu. Chocia¿by dzisiejszy chodak, który czasem widywany jest u personelu szpitala. Zadaniem patynek by³a przede wszystkim ochrona obuwia i zapewnienie wzglêdnego komfortu poruszania siê (b³ota, rynsztoki), ale równie¿ s³u¿y³y za pewnego rodzaju szczud³a u osób ma³ych chc±cych wygl±daæ na wiêksze.
Pani Gutkowska zapewne unika³a okre¶lenia "patynki" ze wzglêdu na obce pochodzenie s³owa, bo raczej nie s±dzê by nie by³a zeñ zaznajomiona.
Z jakiego rodzaje drewna zrobic najlepiej patynki, gdyz przymierzam sie do robotek recznych.
Pozdrawiam
Napewno nie D¡B ani ¦WIERK, SOSNA itd. (sa kruche lub miêkkie)
Polecam Buczynê, Leszczynê i Wrzosiec
Dobre drewno!
CYTAT(Arbor)
Na pewno nie DĄB ani ŚWIERK, SOSNA itd. (sa kruche lub miękkie)
Polecam Buczynę, Leszczynę i Wrzosiec
Dobre drewno!
Przepraszam czy to miał być żart? Jeśli tak to nie zrozumiałem. Z leszczyny to można rakiety śnieżne zrobić, ale nie patynki. Pień leszczyny szerokości stopy nie należy chyba do często spotykanych.
Dąb jest jak najbardziej godny polecenia tyle że ciężki, podobnie jak buk. Najlepsza jest lipa- lekka, dobrze się rzeżbi, tyle że miękkie drewno będzie sie szybciej ścierać. Ponadto jesion, klon.
Co do wrzośca to cena surowca byłaby, jak sądze, zabójcza, bo większość zużywa się na fajki, a plantacje są tylko w strefie śródziemnomorskiej. Pozdrawiam
A czy ma ktos jakas dobrze rozrysowana rekonstrukcje najlepiej w 3 roznych wymiarach, zeby miec jakis wzor do wykonania tychrze patynek ??
Z wykopalisk londyñskich (XIII - XV w.): najwiêcej znaleziono patynek wykonanych z drewna olch (Alnus sp.) i wierzbowatych (Salicaceae), jeden egzemplarz z buczyny.
Pozdrawiam
Czy wie ktos mo¿e jak powinny wygl±daæ patynki z prze³omu XIV i XV wieku ?? Czy mo¿na je wykonac z drewnianej podeszwy do takich chodaków lekarskich (tylko ¿e one nie maj± wyd³u¿onego noska, s± raczej okr±g³e z przodu i nie maj± du¿ych wy¿³obieñ pod spodem )
Da siê to jako¶ przerobiæ ?? jak macie jakies "wykroje" to rzuæcie siê nimi
z góry dziêkujê i pozdrawiam
¿adnych rycin niestety na ten okres nie posiadam ale poco przerabiaæ chodaki we¼ kawa³ek drewna porz±dnego gatunku i se wystrugaj a nie przerabiaj wspó³czesne chodaki
pozdrawiam
Chyba by³ ju¿ podobny temat, nie pamiêtam gdzie.
W Gutkowskiej s± wzory.
Pa
CYTAT(Dacron)
A czy ma ktos jakas dobrze rozrysowana rekonstrukcje najlepiej w 3 roznych wymiarach, zeby miec jakis wzor do wykonania tychrze patynek ??
mam 2 artykuly o patynkach ze znalezisk polskich i sa dokladne opisy konstrukcji, rysunki w 3 rzutach i inne smakolyki
moge zeskanowac i wyslac na maila
Nina
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT(Arbor)
Polecam Buczynê, Leszczynê i Wrzosiec :)
Dobre drewno!
A
patynki które ja produkuje s± wykonane z topoli, grunt to lekko pod stopami.
watcher
CYTAT(Krystian)
Z jakiego rodzaje drewna zrobic najlepiej patynki, gdyz przymierzam sie do robotek recznych.
Pozdrawiam
hmm przepisze kawalek artykulu:
"Niestety, ze wzglêdu na brak specjalistycznych analiz surowcowych trudno jest w chwili obecnej wskazaæ gatunek drewna, z którego wystrugiwano spody patynek. Mo¿na jednak przypuszczaæ, ¿e ko³obrzescy rzemie¶lnicy wykonywali podeszwy trepów z ³atwego w obróbce surowca, pozyskiwanego z miêkkich drzew li¶ciastych. W¶ród gatunków drewna u¿ywanego w produkcji trepów wymienia siê m. in. lipê (Turnau 1975, 92, tam dalsza lit.),klon (Schnack 1994, 33 ), a tak¿e olchê, wierzbê, buk i osikê (Grew, de Neergaard 1998, 96, 98 ). W ko³obrzeskim zespole zabytków zarejestrowano kilka przedmiotów wykonanych z drewna klonu (Polak 1996, 332; 1998 , 257). Byæ mo¿e, surowiec ten stosowano do wyrobu obuwia ochronnego. Niewykluczone, ¿e miejscowi rzemie¶lnicy wykorzystywali równie¿ drewno olchy, o czym ¶wiadczy obecno¶æ jej szcz±tków w materiale wykopaliskowym (Lata³owa, Badura 1996, 412)."
a co do tych artykulow wrzuci³am je na serwer 650kb spakowane zipem
http://chzg.vtrip.pl/Lirowa%20strona%20dom...nki/patynki.zip
Nina
A czy s± patynki na buty z d³uuugim czubem? Mo¿e na takiego buta zak³adano zwyk³e patynki i nie przejmowano siê, ¿e czub wystaje?
Oto but z d³ugim czubem
http://www.bagrit.pl/kramy/img/rokita/ofer...erta/img_08.jpg
CYTAT
A czy s± patynki na buty z d³uuugim czubem?
Dziêki za odpowiedz. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Te patynki z d³ugimi czubami s± ze skóry i nadaj± siê bardziej na chodzenie po zimnych posadzkach ni¿ po mokrej trawie, b³ocie itp. Rolê ochronn± w mokrych warunkach z pewno¶ci± lepiej spe³niaj± te drewniane. Czy jest udokunentowane zjawisko drewnianych patynek z czubami lub normalnych patynek drewnianych bez czubów, z których ko¿ysta go¶ciu w butach z czubem?
. W koñcu chodzenie w zwyczajnych patynkach w butach z czubami nie powinno sprawiaæ problemu
Pozdrawiam
CYTAT(Hever)
Czy jest udokunentowane zjawisko drewnianych patynek z czubami lub normalnych patynek drewnianych bez czubów, z których ko¿ysta go¶ciu w butach z czubem? :-?
. W koñcu chodzenie w zwyczajnych patynkach w butach z czubami nie powinno sprawiaæ problemu
http://www.geocities.com/karen_larsdatter/pattens.htm - na razie cos takiego, na kilku obrazach widac szuby patynek...
http://free.of.pl/w/watman/festival.jpg - blazen ma patynki zalozone tyl na przod i widac wyraznie czuby...
edycja: dorzucilem jeszcze jedna ilustracje na ftp ;]
Kto chce wiedzieæ wiêcej, musi poczytaæ.
czy patynki mogly miec takie wglebienie (patrz rysunek) ?
pomysl wziolem ze wspolczesnych jako cos stosunkowo wygodnego
Witam!
Czy patynki w XIII wieku byly mocowane jedynie przez dwa paski skóry zaraz za palcami , czy wystêpowa³o równie¿ mocowanie na piêcie , takie jak w tych pó¼niejszych , ³amanych?
Jakich gwo¼dzi u¿yc do przymocowania paska skóry na z³amaniu(w pó¼nych patynkach)
Pozdrawiam
Mówi±c o drewnie na patynki zapomnieli¶cie o jednym - brzoza. Twarde, piêkne drewno, bez wyra¼nych s³ojów, i nie kruche. W³a¶nie z brzozy mi ojciec podeszwy wyci±³. Rewelacja
CYTAT(Nina @ 09:05 12.09.2004) [snapback]65964[/snapback]
Nino, niestety podany przez Ciebie "link" nie dzia³a.
z p. - Thomas
Czo³em!
Czy "Watcher" jest jedynym producenten na ca³± Polskê?
z p. - Thomas
CYTAT(Borg @ 12:52 19.10.2004) [snapback]71295[/snapback]
czy patynki mogly miec takie wglebienie (patrz rysunek) ?
pomysl wziolem ze wspolczesnych jako cos stosunkowo wygodnego
Taki kszta³t jest poprawny, przy za³o¿eniu, ¿e górna krawêd¼ do stopy, a dolna do poprawy.
Patynki wykonane jak pokarano w wy¿ej zamieszczonym po¶cie to dobra "surówka". Zachowane w Nysie (a konkretnie ta najlepiej zachowana) ma podobnytaki przekrój.
W Nyskim Muzeum jedna z czterech patynek jest prezentowana na ekspozycji, ta za¶ najlepiej zachowana (³±cznie z paskami skórzanymi na których jest zdobienie oraz klamerka) w najbli¿szym czasie tak¿e znajdzie miejsce na ekspozycji.
Datowanie tych¿e patynek wstêpnie mo¿na okre¶liæ "gotyckie".
Dok³adniejsze badania planowane s± na drug± po³owê roku (wraz z okre¶leniem gatunku drzewa).
Zachêcam do wizyty w Muzeum w Nysie, jest tam wiele eksponatów godnych zainteresowania.
Pozdrawiam
A ogl±dali¶cie patynki w muzeum narodowym w Krakowie (g³óny gmach sta³a galeria rzemios³a artystycznego) Fajne s±, dwie sztuki lipowe, i nie s± dzielone.
pozdrawiam
Abrat
CYTAT(Abrat @ 22:10 13.09.2007)
A ogl±dali¶cie patynki w muzeum narodowym w Krakowie (g³ówny gmach sta³a galeria rzemios³a artystycznego) Fajne s±, dwie sztuki lipowe, i nie s± dzielone.
Czy kto¶ wie czy w jakichkolwiek
Polskich zbiorach muzealnych zachowa³a siê patynka dzielona na czê¶ci?
Pozdrawiam
Witam.
Interesowa³y by mnie wymiary takich patynek
http://www.kostym.cz/Obrazky/2_Detaily/01_...ky/II_01_85.jpg chodzi mi o odleg³o¶æ miêdzy "obcasami", a tak¿e od koñca patynki do pierwszego "obcasa". Jest to znalezisko z Pilzna (Pattens found in Pilzen's well belong to 14th or 15th century, Pilzen)
Pozdrawiam
Witam, czy wiecie mo¿e sk±d i z kiedy pochodzi to znalezisko?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikznalaz³am w jakim¶ popularnonaukowym artykule, oczywi¶cie bez opisu...
I druga pro¶ba:
szukam patynek na xiii w. Czy macie mo¿e jaki¶ wzór inny ni¿ ten?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikchodzi mi o to, ¿eby by³y w ca³o¶ci z drewna....
czytam czytam czytam.... co jaki¶ czas pojawia siê interesuj±ce mnie pytanie i niestety nie ma na nie odpowiedzi. Mianowicie : co z patynkami dzielonymi na 2 czê¶ci ( popularnie zwanymi klikaczami ) ? Czy s± one poprawne i na jaki okres ?
S± poprawne, ale dopiero w XV wieku (im pó¼niej po 1400-tnym tym lepiej) i wypieraj± do¶æ szybko jednoczê¶ciowe. W podobnym czasie wchodz± te¿ w u¿ycie patynki z wielowarstwow± podeszw± skórzan±, równie¿ dwudzielne.
Ja nie by³bym pewny co do tego wypierania (a szczególnie do¶æ szybkiego) - na obrazach mistrzów flamandzkich widaæ patynki jednoczê¶ciowe, zarówno drewniane jak i skórzane.
Hm. po zapoznaniu siê bli¿szym z F. Grew i M. de Neergard Shoes and Pattens pozwolê siê nie zgodziæ. Znaleziono dwuczê¶ciowe patynki za równo dworskie (do spiczastych butów) jak i zwyk³ych w warstwach z koñca XIV wieku i pocz±tku XV. Dok³adniejsze opisy na stronach 96-98. je¶li kto¶ potrzebuje, rozdzia³ o patynkach mogê zeskanowaæ.
Przyznajê, ¿e chêtnie po³asi³bym siê na te dwie stronki. Robiê patynki i chêtnie bym je uhistoryczni³ jeszcze bardziej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.