Hyh jako ze brat moj w mysliwska rodzine sie wrzeni³ to i z dikami czesto mam do czynienia;
Sprawa pierwsza - wazne zeby dzik nie byl ustzrelony w czasie poprzedzajacym huczke (taki okres godowy), bo wtedy mieso bedzie spaprane, tzn twarde i niedobre - to raz
Jesli jest to trzylatek mozna przyzadzac smialo jak wolowine - jesli dzik jest stary...troche lipa, mieso musi skruszec i juz
No to moze przepis na dzika duszonego z grzybami;
Miesko tzreba najpierw marynowac minimum 3 dni trzymajac je w chlodnym miejscu i przewracajac rano i wieczorem aby sie dobrze w marynacie obtoczylo.
A sklad marynaty to;
0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 z±bki czosnku gniecione
1 ³y¿eczka cukru
1 szt. go¼dzik
1/2 ³y¿eczki mielonego imbiru
1/2 ³y¿eczki ziaren ja³owca (rozgniecionych)
1/2 ³y¿eczki kolendry
1/2 ³y¿eczki rozmarynu
1/2 ³y¿eczki tymianku
1 ³y¿ka majeranku
2 szt. li¶ci laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 ³y¿eczka czarnego ****u (grubo mielony lub roztarty w mo¼dzierzu)
1/4 litra wody
A zeby to przyzadzic poczeba nam;
1 kg ¶wie¿ych grzybów ((kurki sa swietne ale nada sie kazdy maly grzyb, np piekne male czerwone kozaczki)
1 szklanka wywaru z ko¶ci
1 ¶rednia cebula
4 ³y¿ki oleju
4 ³y¿ki mas³a
1/5 kg kwa¶nej ¶mietany
sól i ****
Aha no i nie zapomnijcie o dziku :} Kilogram miesa, jesli ma byc taniej proponuje boczek z dzika a jak drozej to szyneczka z dzika :]
Mieso wyjmujemy na godzinke przed gotowaniem, w rondelku rozgrzewamy pol kostki masla, kroimy cebulke i dzika, obsmarzamy cebulke, dodajemy dzika, mieso musi sie ladnie zrumienic ze wszystkich stron, dodajemy wiecej masla i grzybki, zalewamy wywarem, musi sie dusic minimum 2 godzinki, nalerzy w maire ubywania dolewac bulionu
Podawac z kasza :]
Dziczyzne mozna tez uwedzic ale to inna bajka
Tutaj podaje jedna z chyba najlepszych stron (wedlug mnie) o potrawach z dziczyzny - stad tez wziolem powyrzszy przepis, podalem go bo byl wielokrotnie wyprobowywany i sprawdzone!
http://www.chefpaul.net/wild/dziczyzna.htmlSmacznego!
ps; a upieczenie CA£EGO dzika nad ogniem to jaks potworna zbrodnia ktora powinna byc karana smiercia, upiec w ten sposob to mozna jakiegos prosiaka ale nie DZIKA!