Hej!
Krecik - nikt nie próbuje Ciê zjechaæ!
Kompromis miêdzy tymi full opancerzonymi (w ramach wczesnego ¶redniowiecza oczywi¶cie) a na przyk³ad Szwedami czy Niemcami, którzy z regó³y walcz± jedynie w rêkawicach, karwaszach i tekstylnym odzieniu jest mo¿liwy - Jomsborczycy sporo z nimi walczyli w konfiguracji he³m - czapka, kolcza - lniana i jako¶ do tej pory jest dobrze i nikomu nic siê nie sta³o i nikt nie ma do drugiej strony pretensji o "l¿ejsze uzbrojenie"... Jak siê chce to mo¿na...
"""a lud¼mi, którzy wychodz± na bitwê tak by sobie na niej krzywdy nie zrobiæ, czy porz±dne rêkawice, he³m chroni±cy wiêkszo¶æ g³owy ( nie kapelutek a'la Kokosz), przeszywka + ew. jaki¶ pancerz, ochrona przedramienia.""""
Jako ciekawostê powiem Ci, ¿e kole¶, który wyjecha³ Sigurdowi dunem w g³owê (bez sz³omu) sam mia³ he³m... Czy to znaczy, ¿e z góry zak³ada³, ¿e skoro on ma, to wszyscy te¿ maj± - no i...
... waln±??? Widzisz - chodzi o to, ¿eby innym nie robiæ krzywdy... Sobie mo¿na, je¶li taka wola...
Przepraszam, nie mog³em powstrzymaæ siê od wykorzystania tego prze¶miesznego powiedzenia "nie robiæ SOBIE krzywdy"
""""""przecie¿ zakaz uderzania w g³owê to jest totalny badziew.... to po co ja he³m mam na g³owie i mój przeciwnik jak siê nie mo¿emy po nich ok³adaæ...."""""""
A kto Ci powiedzia³, ¿e nie mo¿esz????? Oczywi¶cie, ¿e mo¿esz - ale nie na festiwalu w Ryni! Je¿eli przyje¿d¿a siê do kogo¶ w go¶ci, to bez dyskusji przyjmuje siê jego zasady - no chyba, ¿e siê mylê? Co?
""""co do zgie³ku i tumultu podczas potyczek - to je¶li chodzi o mnie to zawsze bijê przeciwnika w OS£ONIÊTE cze¶ci cia³a, udaje mi siê to robiæ bo nie walczê na wariata, nie dostaje berserkerskiego sza³u,"""""
No i wiêcej takich rozs±dnych wojowników!!
""""""piana mi nie leci z pyska( chyba ¿e najjem siê pasty do zêbów przed bitw± ;) )"""""
Raz widzia³em, jak kolesiowi lecia³a zielona piana...
Trzeba uwa¿aæ z kolorem pasty....
"""""na koniec co do wyj¶cia na bitwê w tym roku: na 100% wszyscy mieli rêkawice? dasz sobie g³owê uci±æ? mieli je nawet g³ówni aktorzy przedstawienia?""""
A co ja napisa³em w poprzednim li¶cie??????? Czytasz uwa¿nie? To pewnie zauwa¿y³e¶, ¿e napisa³em """w Jomsborgu""""...
Z Jomsborga wszyscy wyszli w rêkawicach. O innych nawet s³owem siê nie wypowiada³em...
"""to mo¿e ty uwierz mi, ¿e zza muru tarcz ja nic kolesiowi nie zrobiê chyba, ¿e go puknê w he³m ( czego nie wolno), tudzie¿ przejadê po nogach ( czego nie wypada)""""
A od czego masz tych z drugiej linii - z toporami i w³óczniami?????? ¯eby w³a¶nie ods³oniæ Ci przeciwnika przed Tob±!!! Ja wiem, ¿e u nas w kraju przyjêty jest sposób najprostrzy (i pewnie najbardziej historyczny) - zamachn±æ siê i waln±æ - w g³owê, bo akurat j± widaæ... Ale który he³m wytrzyma cios dunem z niepe³nego nawet zamachu? Mo¿e he³m wytrzyma, ale g³owa w nim przez d³ugi jeszcze czas nie bêdzie tym co poprzednio...
Zasady, które przyjeli¶my mo¿e nie s± najlepsze, ale pozwalaj± siê bawiæ w nasz± bajkê bez zbytniego anga¿owanie naszej kulej±cej s³u¿by zdrowia...
W momencie, kiedy zbierze siê kilku odpowiednio uzbrojonych, to , oprócz tego, ¿e "Pan jest mniedzy niemi", bêdzie mo¿na spokojnie przyj±æ zasady full contact.... To oczywiste - ale w grupie 150 wojowników taka sytuacja jest niezmiernie trudna do uzyskania. Zw³aszcza z udzia³em ludzi z zachodu... Bo to miêczaki s± , w koszulach i bez he³mów walcz± - a widzieli¶cie ich miecze??? Co¶ kiela kilograma!!!!!!! Nie to co nasze - 2 kg, dobry p³askownik i wywa¿enie w po³owie g³owni albo i dalej... "Bo po to jest he³m, aby waliæ weñ!"
Pozdrawiam, równie¿ tych walcz±cych inaczej
Biorg
JVH