Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II MFH "Wikingowie i Wenedzi" -> 13-15.06
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Stron: 1, 2
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
Friese
Witam,

jesli moge prosic -prosze szczerba.gif ,o jakiekolwiek blizsze informacje na temat tej imprezy...

pozdrawiam,

Fryzyjka szczerba.gif
Pocisk
sluze uprzejmie...
http://www.jomsborg.pl/festiwal.html
pozdrawiam
pocisk
Ragnar
Witam,
mia³em okazjê byæ I MF "Wikingowie i Wenedzi", niestety tylko jeden dzieñ. Jak dla mnie rewelacja - z przyjemno¶ci± przyjadê po raz wtóry... smile.gif
Grima
pierwszy MF Wikingowie iWenedzi w sierpniu zesz³ego roku byl swietny, mowie to, mimo, ¿e dane mi bylo byæ tam tylko kilka godzin. Skoro rok temu wszystko to odby³o sie z takim rozmachem i tak perfekcyjnie zorganizowane, to w tym roku napewno bedzie jeszcze lepiej. Z najlepszych, ale na razie nieoficjalnych zrodel icon_cool.gif znam nieco szczegolow, wiec polecam wszystkim, ktorzy wahaja sie czy wybrac sie w tym roku do Ryni. Bêdzie bardzo duzo druzyn z zagranicy i z Polski, a takze niespodzianka. Zreszta, jak juz zostalo to wspomniane, na stronie www.jomsborg.pl sa wszelkie inf. i program. Radze wybrac sie na cale trzy dni, napewno warto!;) Moze sie spotkamy szczerba.gif szczerba.gif szczerba.gif Nie wiem co jeszcze dodac...odliczam dni...juz tylko 17;) I jeszcze polecam: www.jomsvikings.com
Grima
Acha, wstêp na impreze jest niestety p³atny...trzeba bedzie na piwie oszczedzac... icon_wink.gif
Biorg
Witam!
Dziêki za mi³e s³owa o pierwszym MF! Mam nadziejê, ¿e w tym roku bêdzie jeszcze lepiej (albo przynajmniej tak fajnie jak rok temu).

Wszelkie informacje mo¿na znale¼æ na naszej stronie. W razie pytañ szczegó³owych proszê równie¿ o kontakt ze mn± - tel. 505 651 427 lub mailem biorg@o2.pl.

Pozdrawiam i zapraszam za 2 tygodnie do Ryni.
Biorg
JVH
Bjorn
Z dum± za¶wiadczam, ¿e by³em na I festiwalu " Wikingowie i Wenedzi". Zabawa by³a wy¶mienita. Zapraszam wszystkich zainteresowanych wczesnym ¶redniowieczem i nie tylko aby w te dni naznaczone przez Odyna przybyli t³umnie do Ryni. Mo¿liwe, ¿e spotkamy siê w ten piêkny dzieñ. Chwa³a Jomsborczykom za taki wspania³y pomys³! blinkie.gif blinkie.gif
Pozdrawiam wszystkich.
Grima
Widzisz Biorg, nie musicie nawet dbaæ o reklamê...wasi FANI szczerba.gif [ nie wiem czy wszystkim spodoba siê to s³owo,ale pasuje icon_wink.gif ] ju¿ o to zadbaj±...Ale nic za darmo...musicie siê teraz postaraæ, ¿eby by³o przynajmniej równie dobrze jak rok temu, a nawet lepiej... icon_wink.gif

A ja siê pochwalê, ¿e mam w pokoju takie wielki plakat 2 MF.... szef.gif
Piotr Niemir Kotowicz
Ja niestety na Ryni nie bêdê, ale mam nadziejê, ¿e tym razem obozowisko wczesno¶redniowieczne nie bêdzie otaczaæ stoiska z parasolami, kie³baskami i piwem, a kosze na ¶mieci przeszkadzaæ w bitwie. to drobne niby mankamenty, ale istotne dla tego kto chce wczuæ siê w klimat wczesno¶redniowiecznego Mazowsza.
S³awa Mazowszanom!!

Niemir
Grima
To jest na terenie o¶rodka Promenada. Nie mo¿na tak po prostu wyprosiæ, tych, którzy Przyje¿d¿aj±, by zarobiæ, a tym samym stanowiæ zysk dla gospodarzy, podobnie nie mo¿na usun±æ cudzych koszy na ¶miecie, parasolów ani po³amaæ latarni, które akurat sta³y tam gdzie gromada go¶ci siê nawala³a... niestety, prawie ka¿da ziemia do kogo¶ nale¿y... icon_neutral.gif i ¿eby z niej korzystaæ trzeba liczyæ siê z jakimi¶ regu³ami.My¶le, ¿e nie wszystko mo¿e byæ idealnie...

A kosze na ¶mieci siê przydaj±.... bum.gif
natomiast nie wiem co masz przeciwko piwu.... devil.gif
Piotr Niemir Kotowicz
Ja nie mam nci przeciwko samej obecno¶ci tych elementów cywilizacyjnych, chodzi mi o ich usytuowanie na terenie obozowiska wczesno¶redniowiecznego.n Z rozmów z lud¼mi wiem ¿e sporo osób narzeka³o, ¿e namioty rozstawione s± w pó³kolu naprzeciw stoisk z wy¿ej wymienionymi rzeczami - przyda³oby siê ich oddalenie o 100-150 metrów i ju¿ by³oby inaczej

Niemir
Grima
No nie wiem...w sumie tam du¿o miejsca nie by³o, chyba nie wystarczaj±co, ¿eby móc te wszystkie fata³aszki i bambetle gdzie¶ oddaliæ. szczerba.gif ale w tym roku bêdzie....gród. I hope so...ja nie wiem czy o tym mo¿na mówiæ, czy to ma byæ jaka¶ niespodzianka... blinkie.gif wiêc jakby co, to nie ja... icon_wink.gif W ka¿dym razie kosze na ¶mieci i parasole z piwem i kie³baskami powinny byæ poza nim.
Zreszt± nie wiem,nie chce siê wypowiadaæ, nie chcê za du¿o mówiæ ani mieszaæ siê do ich spraw... zobaczymy...Ale ten gród to bardzo ciekawa sprawa tongue.gif PODOBNO nie¼le tam zasuwaj±... jednak WÓDZ icon_wink.gif odrzuci³ moj± ofertê pomocy, to znaczy ze sobie poradz±. Beze mnie icon_cry.gif

Pozdro
szef.gif bigsmile2.gif icon_mrgreen.gif szczerba.gif bum.gif
Biorg
Witojcie!

S³owa krytyki (to o koszach i stoiskach z kie³bas±) przyjmujemy z pokor±! Z wdziêczno¶ci± czytam próby obrony naszych racji...

W skrócie - festiwal odbywa siê na terenie o¶rodka Promenada - i pewnych rzeczy nie mo¿emy przeskoczyæ. Stoiska z kie³bas± i piwem nam te¿ nie pasuj±... Ale akurat tam znajduje siê polana, która pomie¶ci wszystkich uczestników i nawet miejsca na bitwê jest dosyæ. Kosze postaramy siê usun±æ. Napiszemy równie¿ pismo do zarz±du Portów Lotniczych, ¿eby wstrzymali loty nad Ryni± - bo samoloty niewecz± klimat historyczny naszym go¶ciom :hehehe:

Obozowiska nad sam± wod± te¿ nie da siê zrobiæ, bo i w±sko tam straszliwie i nie wyobra¿am sobie spêdzenia 3 dni w tym cholernym piachu... Co innego pla¿owanie a co innego ¿ycie codzienne...

Z uwag± wys³ucham innych uwag na temat poprzedniego festiwalu.

Pozdrawiam
Biorg
JVH
Zawisza
Mam pytanko przybywaj±c do Rynii od strony Bia³obrzegów gdzie znajduje siê owy o¶rodek?
Biorg
Jad±c z Bia³obrzegów w kierunku Ryni o¶rodek Promenady masz po lewej stronie. Ciê¿ko siê pomyliæ, bo na zakrêcie do Ryni stoi wielki afisz tego o¶rodka. A przy wie¼dzie na teren jeszcze jeden powitalny transparent.

Biorg
JVH
Grima
Biorg, powiedz mi takie rzeczy:
Primo: Nie wiesz mo¿e jak daleko jest WDW od Promenady? Ehm, bo siê wybieram na ca³e trzy dni do Was, ale bêdê mieszkaæ w WDW...
Secondo: Czy ten bilecik wstêpu który trzeba bêdzie kupiæ jest wa¿ny przez ca³y dzieñ? Tj. czy mo¿na w ci±gu danego dnia wchodziæ i wychodziæ z terenu o¶rodka nie nara¿aj±c siê na wielokrotne op³aty? Nie jestem skner± tylko studente co non ho molto pieni±dze szczerba.gif
Terzo: Rozumiem, ¿e piasek na pla¿y mo¿e przeszkadzaæ, ale wy spicie w tych namiotach, prawda? One tak przytulnie wygl±daj±...
To tylko tak z ciekawo¶ci.. hehehe.gif takiem mam czasami odchy³y...

Hehe...có¿, mo¿e siê zobaczymy w ci±gu trzech najbli¿szych dni...;P

Percio non spero di tornare mai
Gunnar
Pierwszy dzieñ festiwalu przebieg³ doskonale! blinkie.gif Najleprzym punktem zabawy by³a bitwa bic.gif moro.gif zly.gif - bra³o w niej udzia³ ( moim zdaniem ) ok. 100 wojowników. Oczywi¶cie gród, który zosta³ wybudowany przez Jomsborczyków ta¿e by³ piêkny crazy.gif .
W wiosce wojowników oraz wokó³ niej sta³y stragany z ró¿nymi wyrobami.
Moj± uwagê przyku³ stragan z broni± bia³± poch±dzoc± z Army.
Mam pytanie do frehowiczów! Czy kto¶ mia³ do czynienia z broni± z Army. Podaje informacie o firmie:
www.miecze.pl
Zawisza
Na gor±co wra¿enia z Rynii crazy.gif

Gród wybudowany faktycznie ekstra! Genialne zabawy pokazane przez go¶ci - niektóre do wykorzystania (czytaj ¶ci±gniêcia) devil.gif
Natomiast reakcje "ogl±daczy" typu bij czarnego co to q.......a jest ja tam zaraz pójdê by³y............ powiedzmy ¿e zostawie to bez komêtarzy bic.gif moro.gif zly.gif maniac.gif
ogólnie plus dla organizatorów
Biorg
Witam!

No to po festiwalu...

Mam pro¶bê do tych frehowiczów, którzy na nim byli, ¿eby przedstawili swoj± opiniê o nim. Nie chodzi mi oczywi¶cie jedynie o pochwa³y - s³owa krytyki s± równie "inspiruj±ce"... Tylko nie przesadzajcie, proszê, w tej inspiracji... szczerba.gif

Co do odzywek "ogl±daczy"... No có¿ - na ka¿dym turnieju czy festiwalu zdarzaj± siê takie jednostki. I ciê¿ko jest tego unikn±æ - bo niby jak? Wpuszczaæ jedynie osoby o IQ powy¿ej 150???

Pozdrawiam
Biorg
JVH
JomsBori
Biorg,
Zdaje mi siê, ¿e Grimie chodzi³o jednak o Staszka.
Gunnar
Chwa³a!
Witam wszystkich. Podsumowanie festiwalu Wikingowie i Wenedzi:
Dobre: Gród, muzyka, walki, atmosfera, rzemie¶lnicy, itp.
Z³e: Zmiany w planie imprezy, zbyt du¿o alkoholu!, brak statku w porcie.

Ogólnie bardzo fajnie!!!! yes.gif yes.gif yes.gif blinkie.gif
JomsBori
Wszystkich zawiedzionych brakiem ³odzi informujê, ¿e nie by³o jej na festiwalu, poniewa¿ ciê¿arówka wioz±ca j± z Ostendy by³a uprzejma przyhaczyæ ni± o wiadukt, w zwi±zku z czym znajduje siê ona aktualnie w naprawie w Cha³upach. Jak widaæ nie schowali¶my jej przed wami...

pozdrawiam
Bori Jomsborczyk
JVH
Zawisza
no to jak prosisz Biorg o minusy to chyba lekki chaos organizacyjny. Po przyje¼dzie (jako tury¶ci) przesiedzieli¶my w grodzie (tym drewnianym) kilkana¶cie minut i nigdzie ¿adnej informacji co i gdzie siê dzieje. Troche desperacko wpadli¶my na teren obozowiska i naszczê¶cie znale¼li¶my imprezê devil.gif

pozdr
Jan Gradoñ
Witam!

CYTAT(Gunnar)
Moj± uwagê przyku³ stragan z broni± bia³± poch±dzoc± z Army. Mam pytanie do frehowiczów! Czy kto¶ mia³ do czynienia z broni± z Army

Przejrzyj sobie temat: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=37...der=asc&start=0
By³o tam parê wypowiedzi dotycz±cych mieczy z Army

swinka.gifýüc
krecik_77
zdjêcia z zesz³ego roku le¿± na jednej stronce, jest ich z 70.
czy kto¶ pyka³ w tym roku cyfrówk± i ma zamiar zrobiæ galeriê online???
chêtnie obejrzê...
Grima
CYTAT(JomsBori)
Biorg,
Zdaje mi siê, ¿e Grimie chodzi³o jednak o Staszka.

hej, ale nie mowicie oczywiscie o mnie, hmm? bigsmile2.gif

a co do zdjec z zesz³ego roku to jest na http://rynia.turularchery.org/ bardzo, bardzo fajne...!!! Gruber robi swietne zdjecia... icon_wink.gif
Ja w tym roku te¿ zrobilam calkiem sporo i chetnie je udostêpniê, np. na forum, ale nie wczesniej ni¿ w sobotê. Zreszt± nie wiem czy cokolwiek zostanie jak je ocenzurujê, bo chyba bêdê musia³a to icon_redface.gif zrobiæ.
Festiwal by³ zajeeee....nie u¿ywam takich s³ów na trze¼wo szczerba.gif by³ super, bardzo bardzo mi sie podoba³, nawet nie bede starac sie opisywac swych wra¿eñ,bo to nie mo¿e siê udaæ, poza tym nikt by mnie nie zrozumia³ tongue.gif
Nie wiem kto to pisa³, ze by³o za du¿o piwa, mnie sie podoba³o, a co najwa¿niejsze, nie by³o takie drogie.
Swietne obozowisko, kramy, wojowie, atmosfera, muzyka [ Krauka !!! panowie z Krauki s± super, muzyka jest wspania³a...Sigurd....APEL:CZY KTOS JEST W STANIE PO¯YCZYÆ MI TÊ P£YTÊ???pleaseeeee bigsmile2.gif ], pogoda...Troche duzo zwiedzaj±cych, co chwilami wkurza³o, ale im wiêcej tym lepiej dla festiwalu...
Niestety zdarza³y siê takie "elementy prymitywne" co siê np. Normana czepia³y. No ale takich incydentów nie da siê unikn±æ... icon_neutral.gif
Najwspanialsza [ z mojego punktu widzenia ] niepokonana, doskona³a, prze¶wietna, zaje....ups! icon_redface.gif , cudowna, genialna by³a grupa heart.gif TELGE GLIMA heart.gif zee Szwecji!!!!!
Têsknimy do nich, mój sskarbie, têsssknimy... sad3.gif
Czekamy na nich, czekamy do przysz³ego roku...

Ykhm..taa...chwila nostalgii.
Zatem gratulujê oranizatorom i innym, którzy sie przy³o¿yli do tej sprawy. Chaos organizacyjny moze troche by³, ale to siê zdarza na takich imprezach, a nam to nie przeszkadza³o, bo sobei siedzieli¶my i delektowali¶my siê piwem i chwil±. bigsmile2.gif
No i gród oczywi¶cie wspania³y.
Jak bêdê mia³a zdjecia, to siê nimi chetnie podziele
A mam jeszcze pytanko...co to by³a za muzyka, co by³a tak czêsto odtwarzana i sk±d j± zdobyæ??? Biorg, czy to Twoja p³yta?

BRO!
krecik_77
kole¿anko sympatyczna wyskakuj zdjec w te pêdy, te zesz³oroczne zdj±tka ogl±da³em, znam je dobrze, moim zdaniem jednach nie oddajaa ducha zes³orocznej impry w stu procentach.
je¶li twoje oddadz± go w tylu procentach ile wypi³a¶ ty i na tych zdjêciach bêd±cy ludzie to wrzucaj wszystkie blinkie.gif
¿a³ujê, ach jak bardzo ¿a³ujê, ¿e w tym roku nie pojecha³em... ale w przysz³ym bêdê, bo sesja na czwartym roku bêdzie l¿ejsza (albo jej wogóle nie bêdzie jak mnie po tej wyrzuc± :D )
Grima
Bojê siê, ¿e siê zawiedziesz...jesli chodzi o moje zdjêcia...Ja niestety icon_sad.gif by³am tam tylko jako "widz" [ choæ ca³e 3 dni ] a nie wiking, z 3 innymi dziewczynami. Du¿o czasu spêdza³y¶my z babarzyncami z Telge Glima devil.gif , i wiele ze zdjêc jest po prostu z rodzaju "my i Szwedzi" bum.gif A to niekonieczne musi byæ interesuj±ce dla innych i nie wiem czy tak ¶wietnie oddaje ogóln±, historyczn± atmosferê... Ale je¿eli pragniesz takie te¿ zobaczyæ, to je w³±czê. Ale nie wczesniej ni¿ w pi±tek wieczorem.

Hehe...mo¿e te¿ jakie¶ opisy dodam... icon_wink.gif
Sigurd
Witajcie

¯eby umiliæ wam oczekiwanie na wiêksz± partiê zdjêæ zapraszam do obejrzenia tych na stronie Winlandu: http://www.winland.pl/ksiegi/ksiega13/rynia_1.htm
S³awa zespo³owi Krauka za pie¶ñ o mnie yes.gif love3.gif !!!!!
Biorg
Witojcie!

A mam jeszcze pytanko...co to by³a za muzyka, co by³a tak czêsto odtwarzana i sk±d j± zdobyæ??? Biorg, czy to Twoja p³yta?

No bez przesady - piêæ razy dziennie - to chyba nie jest "czêste odtwarzanie"?! bigsmile2.gif U mnie w domu s³ychaæ to non stop!

A tak powa¿nie - to by³a mieszanka Garmarny (fajny, ponury klimat z Vitradu) i Fideliusa (rado¶æ ¿ycia z In fidelis). Jak wysz³o?

Pozdrawiam
Biorg
Grima
Taaa....?Garmarna i Fidelius...zacze³am sobie ¶ci±gaæ [ ciiiicho! icon_wink.gif ] Garmarne...Fidelius nie mogê znale¶æ na kazie angsad.gif(. Móg³by¶ mi jeszcze tytu³y podaæ, bardzo proszê...by³oby mi ³atwiej. A Garmarna bardzo mi sie podoba, wogóle tego wcze¶niej nie zna³am...Nagra³am sobie kilka piosenek i chodzê ze s³uchawkami na uszach.

Bardzo, bardzo, bardzo fajnie wysz³o...Gratulujê!!! Nie wiem czy to by³o 5 razy dziennie czy wiêcej, ale wszystko co tam widzia³am, s³ysza³am i czu³am, wszystkie wra¿enia zla³y mi siê teraz w jeden wielki wikiñski [ barbarzyñski? dziki? bum.gif ] têskny zew, wiêc ju¿ takich szczegó³ów nie pamiêtam... [ ojej, bo siê jeszcze wzruszê!!! to by by³a hañba! ass.gif ]

W ka¿dym razie powoli, powoli wychodzê z rozpaczy, która by³a skutkiem ¶wiadomo¶ci, ¿e juz po Festiwalu, a zanurzam siê w g³êbok± depresjê [ czyli coraz lepiej bum.gif ]pó¼niej bedzie ju¿ tylko nostalgia.ech....

A co do zdjêæ to niestety jeszcze jeden dzieñ, co prawda ju¿ mam czê¶æ, ale dzi¶ nie jestem w stanie skanowaæ...Mo¿e jutro wieczorem icon_wink.gif
Biorg
Hej!

Info zamie¶ci³em ju¿ na forum o muzyce dawnej, ale mo¿e kto¶ tamtych tematów nie ¶ledzi, wiêc podajê i tutaj:

Fidelius http://www.fidelius-web.de

Garmarna http://www.cabal.se/massproduktion/garmarna/#

Krauka http://www.krauka.dk

I jako ciekawostka

In Extremo http://www.inextremo.de

Uk³ony
Biorg
JVH
Magnus z Ulvborga
Witam wszystkich
Wraz z moj± Dru¿yn± uczestniczyli¶my w tegorocznym festiwalu w Rynii.
plusy : ³adny gród smile.gif , lepsza lokalizacja obozowiska niz w roku poprzednim, Krauka, Telge Glima, bitwy i oczywi¶cie ludzie.
minusy : ma³o rzemie¶lników, przesuniêcia wzglêdem programu, brak ³odzi, "nie¶miertelni" angsad.gif a mo¿e tylko tak sie czepiam smile.gif dla zasady.

zapraszam do obejrzenia fotek z obu mazowieckich festiwali www.ulvborg.prv.pl/galeria.htm

pozdrawiam
Bartko z £om¿yñca
Chodz± s³uchy, ¿e kto¶ wyrwa³ tam piêknego strza³a w go³± g³owê toporem bic.gif
Prawda to? icon_wink.gif
Jakub z Bielska
Podobno te¿ jacy¶ szaleñcy bez helmów byli na bitwie ?
crazy.gif

Jednak ta osobista odpowiedzialno¶æ to piêkna rzecz icon_wink.gif
No i gratuluje organizatorom ¶wietnej imprezy (tak s³ysza³em smile.gif ) !
Sigurd
Tylko bez obrazy devil.gif , szaleñcem to by³ go¶æ, który mnie przywali³ tym duñskim toporem ( sta³em sieszczê¶liwym posiadaczem sze¶ciu szwów ) - po pierwsze z³ama³ zakaz uderzania w g³owê, po drugie wcze¶niej zaliczy³ dwa trafienia i nie upad³ - a po bitwie gdzie¶ siê ukry³ i do koñca festiwalu nie by³o go widaæ no.gif - czyn niegodny wojownika lecz tchórza ! Takich nie¶miertelnych by³o wiêcej. Czê¶æ zachodnich wojów walczy³a w samych tylko tunikach - oni chocia¿ przestrzegaj± ustalanych przed bitw± regu³.
krecik_77
eehhh, znowu to samo....
w zesz³ym roku te¿ ludzie bez he³mów walczyli, te¿ by³ zakaz ciosów na g³owê, te¿ byli nie¶miertelni kolesie ( wiadomo ¿e osoby "krytycznie" istotne dla inscenizacji musz± byæ nie¶miertelni, ale reszta statystów - jeden MOCNY cios i do widzenia)...
z tym zakazem ciosów na g³owê to jest z³e rozwi±zanie - ja bym to widzia³ tak -
kolo nie ma wogóle pancerza: jeden lekki cios gdziekolwiek albo obalenie tarcza i nara
kolo ma jeno kolczuge/przeszywke - bijemy go jeno w korpus
kolo ma do tego helmut - lejemy go takze w beret
kolo ma karwasze z grubej skory/lamelki/plytkowe - cios w ramie dozwolony
i full wypas - jakies nagolennice do tego i kolczuga do kolan - to wogóle trzeba przeprowadzic kilkuosobowa pacyfikacje
rekawice.... duzo ludzi na rynii walczy bez, sa to ludzie znajacy sie na szermierce, lub kompletni kretyni - o tych pierwszych nie martwilbym sie, o tych drugich nie ma co sie martwic te¿, ale z innego powodu (po³amane palce - nie wyst±pi wiêcej bez rêkawic :D )
pozdr.
Biorg
Witam!

Krecik_77 poda³ bardzo ciekawe przpisy bitewne... Dobre raczej do gier RPG ni¿ do pola bitwy... bigsmile2.gif

Bo jako¶ sobie nie wyobra¿am starcia w linii, gdzie ciosy lec± z ka¿dej strony, przy jednoczesnym - uwa¿nym ocenianiu uzbrojenia przeciwnika... Jak stoisz w lini, to twoim przeciwnikiem jest 4 kolesi bezpo¶renio przed tob±, oraz ci w drugiej linii - z w³óczniami i toporami duñskim... Uwierz mi - w takiej chwili nie my¶lisz, czy kole¶ ma karwasze, kolcz± czy he³m (tym bardzie, ¿e zza porz±dnie zrobionej linii tarcz niewiele widaæ). Nawalasz mieczem i starasz siê unikaæ ciosów!!!!!! W³a¶nie po to s± tak OGÓLNIKOWE REGÓ£Y (bez ciosów w rêce, g³owê i nogi) ¿eby¶ stosowa³ je AUTOMATYCZNIE!!! Bez my¶lenia typu - karwasz, kolcza - to walnê w rêkê lub w pier¶ - ale mo¿e mi siê tylko zdawa³o, ¿e ma karwsz... no to walnê profilaktycznie w g³owê, tylko czy ma he³m - i co w³a¶ciwie robi ta w³ócznia na moim brzuchu - przecie¿ nie mam kolczej??? hehehe.gif

W Jomsborgu wszyscy walcz± w rêkawicach - wiêkszo¶æ w wzmocnionych skórzanych.

Co do trafienia Sigurda w g³owê... No có¿ - kole¶ z³ama³ zasadê, ale z drugiej strony wy¶cie do bitwy bez he³mu te¿ nie by³o rozs±dne... Co Sigurd... Tylko mi nie mów, ¿e inni te¿ wychodzili bez sz³omów...

Nie¶miertelni - tego raczej nie da siê ju¿ chyba wyeliminowaæ z naszej bajki (wczesnej i rymcerskiej). Je¿eli kto¶ nie ma za grosz honoru to zawsze bêdzie tak postêpowa³ - najwy¿ej trzeba takich go¶ci wy³apywaæ i do bitwy nie puszczaæ.

Pozdrawiam
Biorg
Jarobor
Witam

Co do festiwalu, to by³ bardzo sympatyczny i udany. Niew±tpliwie Krauka i Telge Glima to strza³ w dziesi±tkê - byli niesamowici. Z minusów (bardzo malutkich) to niewielki chaos organizacyjny, brak "bojówek" (poza krêgami) i ³uczniczego. No i liczy³em, ¿e bêdzie komisja weryfikuj±ca stroje, i czê¶æ ludzi ode mnie dostanie opieprz za bawe³niane przeszywki.. ale nic to...

W kwestii zastanawiania siê nad uzbrojeniem przeciwników to zgadzam siê z Biorgiem. Zasady powinny byæ jednakowe dla wszystkich. Innym rozwi±zaniem jest dobre uzbrojenie - przeszywka, dobra wysció³ka w he³mie itd - wtedy mo¿na bawiæ siê w troszkê wiêkszym kontakcie

pozdrawiam
krecik_77
ehhh
chcia³em dobrze a zosta³em zje...chany ....
chodzi³o mi o kompromis pomiêdzy kolesiami (g³ównie z zagranicy) którzy nie mieli w 2002 roku ani he³mów, ani dobrej ochrony korpusa, a lud¼mi, którzy wychodz± na bitwê tak by sobie na niej krzywdy nie zrobiæ, czy porz±dne rêkawice, he³m chroni±cy wiêkszo¶æ g³owy ( nie kapelutek a'la Kokosz), przeszywka + ew. jaki¶ pancerz, ochrona przedramienia.
przecie¿ zakaz uderzania w g³owê to jest totalny badziew.... to po co ja he³m mam na g³owie i mój przeciwnik jak siê nie mo¿emy po nich ok³adaæ....
ja rozumiem.... inscenizacja... bla bla bla.... ale umówmy siê - bitwa jest dla publiki i (g³ównie) dla nas - nie po to tacham kilkaset kilometrów pancerz by wyj¶æ na bitwê ramiê w ramiê z kolesiem w samej tunice i z mietkiem w go³ej rêce. ja chce na bitwie siê porz±dnie po ok³adaæ, wypaliæ trochê energii, mieæ ubaw, zasmakowaæ ¿ycia wojownika (nie chodzê na mecze pi³karskie, nie stojê wieczorami w bramie na ¶ródmie¶ciu, nie æwiczê ¿adnej sztuki walki, nie walê z bani przechodniów na ulicy ... )
co do zgie³ku i tumultu podczas potyczek - to je¶li chodzi o mnie to zawsze bijê przeciwnika w OS£ONIÊTE cze¶ci cia³a, udaje mi siê to robiæ bo nie walczê na wariata, nie dostaje berserkerskiego sza³u, piana mi nie leci z pyska( chyba ¿e najjem siê pasty do zêbów przed bitw± ;) )

na koniec co do wyj¶cia na bitwê w tym roku: na 100% wszyscy mieli rêkawice? dasz sobie g³owê uci±æ? mieli je nawet g³ówni aktorzy przedstawienia?
CYTAT
Uwierz mi - w takiej chwili nie my¶lisz, czy kole¶ ma karwasze, kolcz± czy he³m (tym bardzie, ¿e zza porz±dnie zrobionej linii tarcz niewiele widaæ).

to mo¿e ty uwierz mi, ¿e zza muru tarcz ja nic kolesiowi nie zrobiê chyba, ¿e go puknê w he³m ( czego nie wolno), tudzie¿ przejadê po nogach ( czego nie wypada)
CYTAT
Innym rozwi±zaniem jest dobre uzbrojenie - przeszywka, dobra wysció³ka w he³mie itd - wtedy mo¿na bawiæ siê w troszkê wiêkszym kontakcie

podpisujê siê pod tym oboma ³apkami
Biorg
Hej!

Krecik - nikt nie próbuje Ciê zjechaæ! smile.gif

Kompromis miêdzy tymi full opancerzonymi (w ramach wczesnego ¶redniowiecza oczywi¶cie) a na przyk³ad Szwedami czy Niemcami, którzy z regó³y walcz± jedynie w rêkawicach, karwaszach i tekstylnym odzieniu jest mo¿liwy - Jomsborczycy sporo z nimi walczyli w konfiguracji he³m - czapka, kolcza - lniana i jako¶ do tej pory jest dobrze i nikomu nic siê nie sta³o i nikt nie ma do drugiej strony pretensji o "l¿ejsze uzbrojenie"... Jak siê chce to mo¿na... yes.gif

"""a lud¼mi, którzy wychodz± na bitwê tak by sobie na niej krzywdy nie zrobiæ, czy porz±dne rêkawice, he³m chroni±cy wiêkszo¶æ g³owy ( nie kapelutek a'la Kokosz), przeszywka + ew. jaki¶ pancerz, ochrona przedramienia.""""

Jako ciekawostê powiem Ci, ¿e kole¶, który wyjecha³ Sigurdowi dunem w g³owê (bez sz³omu) sam mia³ he³m... Czy to znaczy, ¿e z góry zak³ada³, ¿e skoro on ma, to wszyscy te¿ maj± - no i... bic.gif ... waln±??? Widzisz - chodzi o to, ¿eby innym nie robiæ krzywdy... Sobie mo¿na, je¶li taka wola... hehehe.gif Przepraszam, nie mog³em powstrzymaæ siê od wykorzystania tego prze¶miesznego powiedzenia "nie robiæ SOBIE krzywdy" bigsmile2.gif

""""""przecie¿ zakaz uderzania w g³owê to jest totalny badziew.... to po co ja he³m mam na g³owie i mój przeciwnik jak siê nie mo¿emy po nich ok³adaæ...."""""""

A kto Ci powiedzia³, ¿e nie mo¿esz????? Oczywi¶cie, ¿e mo¿esz - ale nie na festiwalu w Ryni! Je¿eli przyje¿d¿a siê do kogo¶ w go¶ci, to bez dyskusji przyjmuje siê jego zasady - no chyba, ¿e siê mylê? Co?

""""co do zgie³ku i tumultu podczas potyczek - to je¶li chodzi o mnie to zawsze bijê przeciwnika w OS£ONIÊTE cze¶ci cia³a, udaje mi siê to robiæ bo nie walczê na wariata, nie dostaje berserkerskiego sza³u,"""""

No i wiêcej takich rozs±dnych wojowników!! yes.gif blinkie.gif smile.gif

""""""piana mi nie leci z pyska( chyba ¿e najjem siê pasty do zêbów przed bitw± ;) )"""""

Raz widzia³em, jak kolesiowi lecia³a zielona piana... hehehe.gif Trzeba uwa¿aæ z kolorem pasty.... hehehe.gif

"""""na koniec co do wyj¶cia na bitwê w tym roku: na 100% wszyscy mieli rêkawice? dasz sobie g³owê uci±æ? mieli je nawet g³ówni aktorzy przedstawienia?""""

A co ja napisa³em w poprzednim li¶cie??????? Czytasz uwa¿nie? To pewnie zauwa¿y³e¶, ¿e napisa³em """w Jomsborgu""""... dunno.gif Z Jomsborga wszyscy wyszli w rêkawicach. O innych nawet s³owem siê nie wypowiada³em...

"""to mo¿e ty uwierz mi, ¿e zza muru tarcz ja nic kolesiowi nie zrobiê chyba, ¿e go puknê w he³m ( czego nie wolno), tudzie¿ przejadê po nogach ( czego nie wypada)""""

A od czego masz tych z drugiej linii - z toporami i w³óczniami?????? ¯eby w³a¶nie ods³oniæ Ci przeciwnika przed Tob±!!! Ja wiem, ¿e u nas w kraju przyjêty jest sposób najprostrzy (i pewnie najbardziej historyczny) - zamachn±æ siê i waln±æ - w g³owê, bo akurat j± widaæ... Ale który he³m wytrzyma cios dunem z niepe³nego nawet zamachu? Mo¿e he³m wytrzyma, ale g³owa w nim przez d³ugi jeszcze czas nie bêdzie tym co poprzednio...

Zasady, które przyjeli¶my mo¿e nie s± najlepsze, ale pozwalaj± siê bawiæ w nasz± bajkê bez zbytniego anga¿owanie naszej kulej±cej s³u¿by zdrowia... aniol.gif W momencie, kiedy zbierze siê kilku odpowiednio uzbrojonych, to , oprócz tego, ¿e "Pan jest mniedzy niemi", bêdzie mo¿na spokojnie przyj±æ zasady full contact.... To oczywiste - ale w grupie 150 wojowników taka sytuacja jest niezmiernie trudna do uzyskania. Zw³aszcza z udzia³em ludzi z zachodu... Bo to miêczaki s± , w koszulach i bez he³mów walcz± - a widzieli¶cie ich miecze??? Co¶ kiela kilograma!!!!!!! Nie to co nasze - 2 kg, dobry p³askownik i wywa¿enie w po³owie g³owni albo i dalej... "Bo po to jest he³m, aby waliæ weñ!" jester.gif

Pozdrawiam, równie¿ tych walcz±cych inaczej

Biorg
JVH
Sigurd
(...) Jako ciekawostkê powiem Ci, ¿e kole¶, który wyjecha³ Sigurdowi dunem w g³owê (bez sz³omu) sam mia³ he³m (...) - ma³e sprostowanie - mój pogromca nie mia³ he³mu, jeno wygolony prawie na zero ³eb ( a mo¿e to by³ tak wypolerowany he³m ala kokosz, ¿e siê pomyli³em w ocenie bigsmile2.gif , ale raczej nie ). W tej bitwie brali te¿ udzia³ inni z daneaxami ale mieli he³my, ten "mój" nie mia³, bo robi³ za berserkera. Ale to tak na marginesie dyskusji...

Mo¿e ju¿ czas, by rodzimi kowale zaczêli dostosowywaæ produkowane przez siebie miecze do standardów wczesno¶redniowiecznych ( polecam ksi±¿kê Petersena o mieczach wikiñskich ) i nie robili sztabek o wadze od 1,5 do 2 kg ?
JomsBori
Amen Biorg.
Ca³y czas mamy problem konfrontacji zachodu (show fighting) i wschodu (¿ywio³). W du¿ym uogólnieniu. Kwestia nie do rozwi±zania, bo jak powiedzieæ do 150 ch³opa: teraz robimy show, a teraz kto lepszy... I to te¿ nie oddaje istoty rzeczy, a chodzi tu o to, przede wszystkim, ¿eby bawiæ siê w to bezpiecznie. BEZPIECZNIE. Bo nie jest to realna walka - nie bêdê siê tu rozwodzi³ - moje zdanie zawar³em w temacie "Wygrzew i co dalej?".
CYTAT
przecie¿ zakaz uderzania w g³owê to jest totalny badziew.... to po co ja he³m mam na g³owie i mój przeciwnik jak siê nie mo¿emy po nich ok³adaæ....
Dla mnie zakaz stosowania sztychów w twarz to totalny badziew - to po co ja mam w ogóle broñ?
Z drugiej jednak strony Sigurd, wychodz±c bez swojego nowego, piêknego sz³oma liczy³ siê z tym, ¿e kto¶ go mo¿e po g³owie "pog³askaæ" (mo¿e nie a¿ tak, jak to mia³o miejsce) - prawda Sigurdzie? Jantarowy komes Albert nie mia³ do mnie pretensji o krwawi±cy palec, poniewa¿ nie mia³ rêkawic i zdawa³ sobie sprawê z ryzyka. Ja nie mia³em pretensji do Phila za znak "Zorro" na mojej klacie crazy.gif , bo zdj±³em z siebie przeszywkê do Krêgu.
CYTAT
he³m (...) ( nie kapelutek a'la Kokosz),
mój stepowy he³m pasuje do tej definicji: to moje ryzyko, tak jak przeszywka zakrywaj±ca tylko ³okcie, brak karwaszy, czêsty brak rêkawic i ¿adna ochrona nóg. I co Ci Krecik stoi na przeszkodzie ¿eby ze mn±
CYTAT
siê porz±dnie po ok³adaæ, wypaliæ trochê energii, mieæ ubaw, zasmakowaæ ¿ycia wojownika
?

pozdrawiam
Bori Jomsborczyk
Jomsborg Vikings Hird
Sigurd
Przepraszam, wprowadzi³em dezinformacjê i teraz to sprostujê: po przeanalizowaniu zdjêcia z bitwy okazuje siê, ¿e go¶æ faktycznie mia³ he³m na g³owie - Biorg, zwracam honor ! Widaæ nawet dok³adnie znaki na tarczy icon_wink.gif
Aiuto
witam ! co do regu³ na iprexzie, to chyba jasne,ze ustalaja je organizatorzy , a jak sie komu nie podoba ,to nie musi sie trachac .
Ja tez by³em nieco zaskoczony sposobem walki "zachodniej" , ale chyba wole to ,niz tendecje do "rusycyzacji" obecnego pola walii, czyli jesli kogos do szpitala nie odwioz± , i krewka sie nie poleje , to w³asciwie nie blo imprezy .
POza tym (troche paradoksalnie ) " zachodnia" walka pozwala na wprowadzenie wiekszej ilosci ludzi do inscenizacji , a wiadomo ze we wczesnym sredniowieczu , koledzy w kolczugach i hêlmach nie stanowili wiekszosci kombatantów .
Oczywiscie chodzi mi tylko o inscenizacje , w przypadku czegos w rodzeju "bojowego" sugerowal bym wieksze wymogi co do uzbrojenia .
POzdrawiam
Aiuto
krecik_77
CYTAT
I co Ci Krecik stoi na przeszkodzie

w³a¶nie nic mi nie stoi na przeszkodzie - zawsze chêtnie siê sparuje z lud¼mi gotowymi podj±æ to niewielkie, aczkolwiek istniej±ce ryzyko.
Albert nie mia³ rêkawic - oberwa³ w paluch i nie kwêka, Sigurd oberwa³ w beret i nadal ma w³adzê w palcach by pisaæ posty :D itd - spoko moko
jednak¿e chcia³bym na Rynii w przysz³ym roku zobaczyæ/wzi±æ udzia³/us³yszeæ przynajmniej o tym, ¿e by³o co¶ na kszta³t turnieju bojowego lub buhurtu dla ludzi chc±cych siê trochê ponaparzaæ. owszem - istniej± krêgi honoru i zdrady, ale s± one obarczone pewnym pierwiastkiem chaosu ( i chwa³a im za to - przepiêkne i arcyciekawe konkurencje )
dobra koniec - ide spaæ
Bartko z £om¿yñca
Hmm, wetnê siê na sekundkê w Wasz± dyskusjê jak pozwolicie.

Wybaczcie ignorancjê laika w kwestii klimatow wczesnych i powiedzcie mi kim s± Wenedzi smile.gif
krecik_77
za encyklopedi± wiem.onet.pl :
Wenedowie, Wenedzi, Wenetowie, wg ¼róde³ rzymskich z I-II w. (Pliniusz Starszy, Tacyt, Ptolemeusz Klaudiusz) lud zamieszkuj±cy ziemie miêdzy Górami Wenedzkimi (Pojezierze Mazurskie, Góry ¦wiêtokrzyskie, Karpaty) a Morzem Wenedzkim (Morzem Ba³tyckim). Wiêkszo¶æ badaczy identyfikuje Wenedów ze S³owianami. Jordanes (VI w.) terminem Wenedowie okre¶la S³owian (Antów i Sklawenów).
Bartko z £om¿yñca
Dziêki smile.gif

To s± tacy, co odtwarzaj± w³a¶nie Wenedów, czy pod t± nazw± s± ogólnie S³owianie?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.