Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Przepisy] Bliny
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Vislav
Witam

Bliny, czyli placuszki przygotowywane na wschodnich rubie¿ach naszego kraju, dzi¶ ju¿ trochê zapomniane.
Najpopularniejsze spo¶ród dro¿d¿owych placków. Bliny bywaj± ró¿ne. Ta nazwa okre¶la ca³± rodzinê placków; gryczanych, ziemniaczanych, dro¿d¿owych i tych, które my nazywamy po prostu plackami. Poni¿ej przepis na najbardziej lubiane, z charakterystycznym smakiem gryki w po³±czeniu z m±k± pszenn±. Powinny byæ do¶æ p³askie, ale jednocze¶nie lekkie i wyczuwalnie pulchne. Najbardziej smakuj± ze szlachetnymi dodatkami. W Polsce znane od bardzo dawna.
CYTAT
³adniki:
- 25 dkg m±ki pszennej,
- 20 dkg m±ki gryczanej,
- 1/2 litra mleka,
- 3 jaja,
- 1/2 ³y¿eczki soli,
- 2 ³y¿eczki cukru,
- 3 dkg dro¿d¿y (w zimie mo¿e byæ 4 dkg),
- 2 ³y¿ki roztopionego mas³a,
- t³uszcz do sma¿enia (s³onina lub mas³o).

Jak przyrz±dziæ?
1) Dro¿d¿e rozczyniamy z po³ow± ciep³ego mleka i po³ow± pszennej m±ki. Wyrabiamy przez chwilê do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy i stawiamy w zacisznym, ciep³ym miejscu. Czekamy, a¿ rozczyn podwoi swoj± objêto¶æ. W zale¿no¶ci od temperatury otoczenia i jako¶ci dro¿d¿y mo¿e to trwaæ nawet ok 40 min.

2) Gdy rozczyn ju¿ podrós³ dodajemy stopione mas³o, sól i cukier. Nastêpnie utarte ¿ó³tka. Wyrabiaj±c dodajemy m±kê (oba rodzaje) i nieco ciep³ego mleka. Gdy ciasto stanie siê g³adkie i elastyczne rozprowadzamy je reszt± mleka. Odstawiamy przykryte ciasto ponownie do wyro¶niêcia. Czekamy, a¿ podwoi objêto¶æ. Trwa to ok. 2-3 godz.

3) Po tym czasie ubijamy bia³ka jajek na sztywn± pianê i dodajemy do wyro¶niêtego ciasta. Delikatnie mieszamy ca³o¶æ i jeszcze na chwilê pozostawiamy pod przykryciem. Ciasto nieco opadnie po tej operacji, ale za chwilê wróci do dawnego stanu.

4) Bliny mo¿na sma¿yæ na specjalnych ma³ych patelenkach. Równie dobre wychodz± na zwyk³ej patelni. Patelniê nale¿y dobrze rozgrzaæ i wypra¿yæ na niej nieco soli. Potem smarujemy j± s³onin± lub mas³em - cienk± warstw±. Nak³adamy ciasto jak na p³aski placek (ok. 5 mm) i sma¿ymy do zrumienienia po obu stronach. Powinien leciutko podrosn±æ. Po usma¿eniu sk³adamy na ogrzany talerz, owiniêty lnian± serwetk±.
Bliny (kuchnia rosyjska) Tekst i foto: Ewa Kubicka

Dawniej bliny pieczono w piecu. Dzisiaj sma¿y siê je na ma³ych patelenkach przeznaczonych specjalnie do tego celu. Nie rezygnujmy z robienia blinów, je¶li takich patelni nie posiadamy. Sam blin jest do¶æ prosty w smaku.

Pe³nego czaru nabiera z ró¿nymi dodatkami.
Im wiêcej ich na stole - tym wiêksza przyjemno¶æ jedzenia. Podstawowe to ¶mietana i roztopione mas³o. Klasycznie wykwintne - to kawior i ³oso¶. Wydaje siê, ¿e znakomicie do blinów pasuj± wszelkie dipy zio³owe. ¦led¼ korzenny i zdecydowanie doprawione ryby. Marynaty i kiszonki, wytrawnie lub s³odko usma¿one owoce. Wszelka inwencja jest na miejscu i nie powoduje trzêsienia ziemi.
Dodatki do blinów (kuchnia rosyjska) Tekst i foto: Ewa Kubicka

Smacznego
Wotawa
Bliny robi siê z zakwasu i ziemniaków (ma³o ¶redniowieczne te ziemniaki). Bliny bez ziemniaków to jedz± tutejsi (albo przeciwnie - to jaka¶ moskiewska mutacja). Kartofelki (2-3 surowe) nale¿y zetrzeæ na tarce bezpo¶rednio przed smarzeniem i dodaæ do wyro¶niêtego zaczynu. Zaczyn powinien staæ przynajmniej przez noc, i nabieraæ mocy, inaczej bliny nie bêd± kwa¶ne. M±ka mo¿e byæ jakakolwiek. Wszystko razem dobrze jest wylaæ na patelniê z wcze¶niej podsmazanym bekonem albo s³onin±. Wtopione w ciasto skwarki mi³o chrupi±.
Nasze bliny spod Wilna (niby dawnej Litwa, ale to tak naprawdê ju¿ Ru¶) s± ziemniaczane - obecno¶æ ziemniaków potwierdzam na podstawie rodzinnej tradycji. Jem je co sobotê.
Poniewa¿, nasze Lidzkie bliny by³y bardziej bia³oruskie ni¿ litewskie, nie je siê ich ze ¶ledziami, tylko ze ¶mietan± i sadzonym jajkiem. Z konsultacji z innymi "ziomalami" zza Buga wnoszê, ¿e nie ma jednego przepisu na bliny. Znajoma jada bliny z truskawkami (dla mnie - szkok i perwersja, ale gust to rzecz osobista).

Nale¿y dodaæ, ¿e bliny s± bardzo blinkie.gif ciê¿kostrawne i niezdrowe. blinkie.gif

CYTAT
Sam blin jest do¶æ prosty w smaku.

No wiesz co...

Co to s± "dipy" zio³owe? Zachêcajaco to nie brzmi...
Vislav
Witam
Równie¿ mam korzenie ze wschodu. Ze strony ojca - Baranowicze, Kobryñ i wioska Malewo - aktualnie Bia³oru¶.
Niestety by³em tam ostatnio ponad 30 lat temu. Pamiêtam s³abo jak babcia piek³a je na ma³ej patelni, w zasadzied bez t³uszczu (trochê skórki ze s³oniny jak nale¶niki). By³y wyrabiane z m±ki jednak bez ziemniaków.

Chyba potrzebujemy wiêcej opinii. Ponadto gdyby ziemniaki by³y regu³± by³aby to stosunkowo "m³oda" potrawa.


Co "dipów" to przytoczy³em cytat na temat dodatków. Sam tego s³owa nie u¿ywam. Dla mnie s± to ró¿nego rodzaju mieszanki na bazie ¶mietany, oleju b±d¼ majonezu - a reszta ró¿na. S³u¿y "to" do maczania kawa³ków potrawy.

Pozdrowienia
Wotawa
Baranowicze to ten sam rejon. Powiat lidzki.
Ziemniaki mog± byæ regu³±, wcale nie datuje nam to potrawy wcze¶nie. Po prostu w pewnym momencie je dodano i tak zosta³o. Z tego jednak co czytam to rzeczywi¶cie kartofelki jedni dodaj± - inni nie. Chyba to jednak kwestia indywidualna. Tym bardziej, ¿e jak widzê po s±siedzku jada³o siê ró¿nie :-)
jagoda
W Rosji obecnie bliny przy¿±dza siê mniej wiêcej w sposób który podali¶cie, tylko ¿e patelniê smaruje siê po³ówk± surowego ziemniaka zamoczonego w roztopionym ma¶le. Osobi¶cie najbardziej lubiê bliny ze ¶ledziami na ostro, ale pikantne miêsko z sosikiem te¿ jest niez³e. Co do perwersyjnego pomys³u blinów na s³odko, to widzia³am je równie¿ z musem jab³kowym.
Pozdrawiam
Izabela ¯y¿ycz
wreszcie kto¶ s³ysza³ o blinach,gdy komukolwiek wspominam o blinach wyba³uszaj± na mnie dziwnie oczy!!! moja ulubiona potrawa,a zw³aszcza uwielbia³am bliny bêd±c dzieckiem. smile.gif
Sk³adniki to m±ka (mo¿e byæ pszenna,mo¿e byæ i gryczana),oczywi¶cie dro¿d¿e,jajka,mleko-ale musi byæ to mleko zsiad³e!dodajê trochê proszku do pieczenia , nie wyobra¿am sobie blinów bez dodatku ziemniaków! sma¿one na skórce od s³oniny(tak jak zwyk³e nale¶niki) nie jad³am nigdy blinów na s³odko, zazwyczaj ze sma¿onym boczkiem maczane w t³uszczu z tego boczku - pychotka! ,mój dziadek lubi³ z kawiorem,ja nie przepadam,a szkoda,bo kawior jest bardzo zdrowy
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.