W ramach poszerzania naszego menu - akcenty "wschodnie"
CYTAT
Historia sztuki kulinarnej Rosji siêga VI wieku p.n.e. ¯o³nierze piechoty scytyjskiej i mongolskiej wnie¶li wiele zwyczajów kulinarnych. To w³a¶nie oni nauczyli S³owian zakwaszaæ mleko i przyrz±dzaæ wiele gatunków fermentowanych napojów mlecznych (jogurt), a tak¿e kwasiæ kapustê oraz inne warzywa (np.: paprykê czy buraki).
Przyk³adem oryginalnego niepowtarzalnego smaku kwa¶no - s³odkiego mo¿e byæ kapu¶niak rosyjski zwany Szczi. Jest to jedno z podstawowych dañ kuchni rosyjskiej od ponad 1000 lat, szczególnie w pó³nocnych i centralnych rejonach, na Uralu i Syberii. „Bogate” szczi z miêsem, szynk±, jajkami by³y ozdob± sto³u moskiewskich bojarów, za¶ lud gotowa³ szczi „postne” na samej kapu¶cie i cebuli. Ogromne znaczenie dla niepowtarzalnego smaku zupy mia³o to, ¿e po ugotowaniu by³a ona wstawiana do ciep³ego pieca. Istnieje wiele odmian Szczi – jej wyró¿nikiem jest kwa¶no¶æ, któr± mo¿na osi±gn±æ poprzez dodanie soku z kiszonej kapusty, czy wywaru z kwa¶nych jab³ek.
Przyk³adem oryginalnego niepowtarzalnego smaku kwa¶no - s³odkiego mo¿e byæ kapu¶niak rosyjski zwany Szczi. Jest to jedno z podstawowych dañ kuchni rosyjskiej od ponad 1000 lat, szczególnie w pó³nocnych i centralnych rejonach, na Uralu i Syberii. „Bogate” szczi z miêsem, szynk±, jajkami by³y ozdob± sto³u moskiewskich bojarów, za¶ lud gotowa³ szczi „postne” na samej kapu¶cie i cebuli. Ogromne znaczenie dla niepowtarzalnego smaku zupy mia³o to, ¿e po ugotowaniu by³a ona wstawiana do ciep³ego pieca. Istnieje wiele odmian Szczi – jej wyró¿nikiem jest kwa¶no¶æ, któr± mo¿na osi±gn±æ poprzez dodanie soku z kiszonej kapusty, czy wywaru z kwa¶nych jab³ek.
Zapraszam do dyskusji