Interesuje mnie gdzie mo¿na nabyæ rogi do picia, jak macie jakies adresy w necie to prosilbym aby¶cie je tutaj podali.Mo¿e znacie jakies osoby zajmuj±ce sie tego typu rzemios³em ale nie posiadaj±ce stron www to kontakty do nich tak¿e bed± mile widziane.
pozdrawiam
Witam
Na stronie Fideliusa jest troche rogów na sprzeda¿, a tak¿e troche innych wyrobów z rogu.
http://www.fidelius-web.de/start.php?start=feinode
Pozdrawiam
Jaros³aw Jagodziñski
mam dwa stare rogi bawole, albo bydlece, takie duze , poj. 0.6 litra.
sa w srodku wybrane, ale wewnetrzna czesc troche odlazi, moczylem je we wrzatki i skrobalem, odchodzi platami, ale do czasu, glebiej nie moge oderwac tej luski. co zrobic? poradzcie... rogi sa zakrecone takze musze miec zakrecone narzedzia ? sama koncowke i tak zaleje woskiem.
pozdrawiam
heh..przy rogach to normalne..sa tak zbudowane ,ze beda ci odlazic platami..
powinno sie je chyba wygotowac w kwasie..tylko,kurcze nie pamietam jakim
doksztalce sie i postaram uzupelnic..
Fryzyjka
Ja s³ysza³em ( od kilku osób ), ze nie nale¿y p³ukaæ rogów wrz±tkiem, swój róg za ich rad± zala³em na noc oryginalna coca - col±, która skutecznie wyczy¶ci³a wszelkie zapachy i syfy.
koka kola, no tak... a czy ona nie zerze mi rogu do cna?
Bez przesady, w koñcu nasze ¿o³±dki s± delikatniejsze ni¿ róg
.
Nie by³bym pewien czy jednak róg nie jest delikatniejszy. Róg ¼le znosi kontakt z kwasem, tak ¿e pomys³y na gotowanie z kwasem te¿ nie s± najlepsze nawet jak to bêdzie s³aby kwas. Gotowanie rogu ma sens je¶le chce siê go zmiêkczyæ (np do formowania). Po prostu dobrze go umyj w miarê tward± szczotk± do butelek i ludwikiem, parê razy wyp³ucz. A ¿eby zlikwidowaæ zapaszki i ewentualne resztki organiczne zalej do pe³na wod± utlenion± (tak± zwyk³± z apteki), trzeba jej nalaæ do pe³na i potrzymaæ przynajmniej 48 godzin ( z moich do¶wiadczeñ wynika ¿e to wystarczy).
hmm, dziekuje za sugestie, wkrotce je wyprobuje...
mam natomiast pytanko, czy nie da sie w jakis sposob, sprytnie usunac (moze mechanicznie) tej odlazacej luski z glebi rogu - tam, gdzie juz nie dojade nozem ni srubokretem, bo krzywizna obiektu mi na to nie pozwala?
kumpel mowil cos o nasypaniu ostrego zwirku i potelepaniu rogu wraz z zawartoscia :D
Dobra jak juz jestesmy przy tym temacie, to mam pytanko.
Mam rog w stanie surowym, juz go oszlifowalem, do gladkiego ale teraz go chce wypolerowac, jak mam to zrobic.
Rozne gradacje papieru sciernego, pasta polerska czy co?
Z gory dziekuje.
jak jest równy, to moze poprostu pasta do polerowania lakieru samochodowego? Jak kiedy¶ próbowa³em polerowaæ róg na polerce (duuu¿y silnik, na o¶ce filc...), to zostawa³ wtopiony osad z pasty (który ma kolor srebrny, lub bardziej bia³awy. Tak czy siak wstrêtna sprawa). A jak znasz dobrego lakiernika, to ci mo¿e pomo¿e. Mój potrafi polerowaæ pleksiglasowe szyby motocyklowe, na róg te¿ by znalaz³ metode. Oni potrafi±, bo musz±.
A takie rogi czasem s± na allegro.
Dzieki za odpowiedz, i oczekuje wiecej, odpowiedzi oczywiscie.
A jeszcze jedno pytanko, jak jest z rogami w XVw. Czy tez uzywano, calych rogow, czy np, robiono kubki?
Ostatnio pyta³em o to samo tzn. gdzie kupiæ róg do picia. Polecam ten temat w Targowisku, jest parê adresów.
Wiem, ¿e takie ró¿no¶ci mo¿na kupiæ na Wolinie. Polecam te¿ kontakt z grupami, które wyje¿d¿aj± do Belgi lub skandynawi. Musisz siê liczyæ z kosztem ok.200z³ za gotowy 0,75litra (czyli na piwko z piank± na dwa palce
),za tyle sobie zamówi³em, mam te¿ piêknie zdobiony róg z wêgier ale to tylko 0,25 litra a kosztowa³ prawie 100z³. Postaram siê zamie¶ciæ adres owego rzemie¶lnika. Robi³ te¿ prawdziwe arcydzie³a do grania, ale te du¿e rogi kosztowa³y uwaga od 600 w górê
Przypomnia³o mi sie co¶. Je¶li kto¶ z was szuka ma³ego rogu do picia, takiego ze zwyk³ej krówki (pojemno¶æ ma³ej szklanki), to co 3 miesiace organizowany jest w ³odzi MotoWeterenBazar. Tam jest kole¶, który takowe rózki sprzedawa³ po 3-4z³. Oczywi¶cie stan surowy, sam róg odciety z ³ba dawcy kotletów....masakra.
Faceta trzeba poszukaæ, bo ró¿nie bywa z miejscami.
Mo¿na te¿ trafiæ na ciekawe mroki rycerskie na owej imprezie...miecze fantasy, sztylety z aluminium i iñsze bzdety (bardzo ¿adko, ale mi sie uda³o).
zdobylem ostatnio fajny rozek i prosilbym o jakiegos 'manuala' (jak go oczyscic, zakonserwowac, ewentualnie ozdobic domowymi sposobami).
z gory dziekuje
ILM
Witam
Interesuje mnie metoda ozdabiania rogu poprzez rze¼bienie wzorów na nim. CZy kto¶ wie jakimi narzêdziami mogê skutecznie to zrobiæ. Z moich do¶wiadczeñ wynika ¿e w nie zmiêkczonym roguciê¿ko cokolwiek wyryæ
Pozdrawiam Owen
Witajcie
Mam pytanie co oprocz rogow do picia i grania oraz lyzek wystepowalo zarowno we wczesnym jak i poznym sredniowieczu. Czy byla wyrabiana jakas bizuteria ?
na wczesnych zdjeciach widzialem np wojow ktorzy mieli naszyjniki ktore wygladaly jakby ktos pocial rog na plastry o szerokosci 1cm.
Pozdrawiam
Na tej stronie znajdziesz duzo informacji na temat co mozna zrobic z rogu:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...n/hornhome.html
Mo¿e tylko mnie to dziwi ale daje ten link drugi raz przez dwa dni , czy¿by wszyscy zabrali sie za rogi
.
przegladalem juz ta strona dosc uwaznie , mama nadzieje ze wypowie sie ktos kto widzial na wlasne oczy badz posiada cos ciekawego z rogu.jakies zdjecia etc ;)
Pozdrawiam
Witam
Posiadam niedu¿y róg przeznaczony do picia (a przynajmniej sprzedawca tak mowi³...), niestety jak cos do niego wleje to strasznie zaczyna z niego waliæ (brzydko pachn±æ). probowa³em juz coca-coli ale nie pomoglo, sprobuje z woda utleniona, mo¿e co¶ pomo¿e..... jak kto¶ zna jeszcze jakies sposoby na pozbycie siê tego odoru to chetnie skorzystam, z gory dziekujê za pomoc.
Narazie s³u¿y mi jako ³adna ozdoba przypasana do pasa
CYTAT(Oso)
Witam
Posiadam niedu¿y róg przeznaczony do picia (a przynajmniej sprzedawca tak mowi³...), niestety jak cos do niego wleje to strasznie zaczyna z niego waliæ (brzydko pachn±æ). probowa³em juz coca-coli ale nie pomoglo, sprobuje z woda utleniona, mo¿e co¶ pomo¿e.....
To moze panowie sprobujecie historycznych sposobow?
Zapaszek usowa sie pojac rog alkoholem (delikatnym piwo,wino etc) - po tygodniu, dwoch zapach jest na tyle delikatny ze mozna pic - z czasem ustapi prawie calkowicie. Ten posob sprawdzilem i dziala (kupic najtansze piwo i na poczatku co 2 dni zmieniac a pozniej zostawic na tydzien). Czyszczono tez rogi mlekiem - ale o tym tylko czytalem - nie wiem.
Jesli ciagle zapach przeszkadza mozna zawoskowac (wosk pszczeli) - stworzy sie deilkatna warstewka izolujaca od rogu - ale naprawde, samo moczenie w piwie/winie powinno wystarczyc (i UZYWAC tego rogu
) -a nie odstawic na poleczke :P)
Wielkie dziêki za sposób, napewno wypróbuje jak woda utleniona nie zadziala, a jak alkohol tez sie zmarnuje to wywoskuje chama i bedzie spokój
Witam, w przypadku mojego rogu cola sprawdzi³a siê znakomicie, ale moi koledzy z jomselagu wspominali, ze aby wyja³owiæ róg i tym samym uzdatniæ go do picia nale¿y zainwestowaæ w odrobinê mocniejszego alkoholu - kupiæ setkê czy æwiartkê wódki i dobrze tym róg przep³ukaæ. Podobno dzia³a.
b.t.w. - do rze¼bienia wystarcz± najzwyklejsze, tyle ze ostre d³utka, i nie ma nawet potrzeby zmiêkczania rogu (widzia³am jak kumpel ozdobi³ swoj róg i spyta³am, jak to zrobi³).
Chcia³abym zapytaæ o polerowanie. Rogownik na Biskupinie poleci³ mi namoczony filc plus popió³ z wêgla drzewnego, ewentualnie sproszkowan± kredê. Czy kto¶ zna inne sposoby?
Co do polerowania idzie tez szklem ;) dluga robota ale ponoc tak robili, ew stosowac nowoczesniejsze metody ;)
Co do odsmradzania jest tez dobry sposob zalac na jakies 20-30min rog wrzatkiem z octem tak tego octu dosc sporo, wylac niech odpocznie i ze 2-3 razy powtorzyc.
U mnie to pomaga, a co nieco rogow sie narobilem ;) i robie nadal tym sposobem.
Chodzi o wzd³u¿ne struganie,ale lepszy od szk³a jest wiór krzemienny.
Czy kto¶ robi rogowe ³y¿ki i widelce?????
Ano oto, ja krzemieniem nie probawalem, ale czemu nie trzeba bedzie ztestowac.
Co do polerowania to mniejsze przedmioty znajomy rogoznik z Wegier tez szklem poleruje, kawalkiem szkla pociera szybko i dosc dlugo do uzyskania polysku.
Mozolna to robota, ale da sie zrobic. Poczatkowo myslelem ze sie nabija :P
ale okazuje sie ze nie. W kazdym razie mozna szybciej b.drobnym papierem sciernym takze ;)
S³awa!!!
Mam pytanie odno¶nie zrobienia z rogu tr±bki
. Mianowicie znalaz³em w podanym gdzie¶ wcze¶niej linku jak mo¿na wykonaæ "blow horn". Czy kto¶ juz próbowa³ i czy mu wysz³o? Na rysunku wygl±da to na bardzo ³atwe, ale nie wiem czy bêdzie graæ. i nie wiem czy nie bêdzie za ma³y(jest od krowy). Bojê siê popsuc jedyny jaki na razie mam róg, mia³ byc do picia, ale jest za ma³y i na górze trochê cieknie.
Czy kto¶ mo¿e wie gdzie mo¿na zamówiæ ³y¿ki zrogu? Czy kto¶ zajmuje siê wyrabianiem takich ³y¿êk?
Podepnê siê pod pytanie: kto produkuje grzebienie rogowe, zarówno dwupalczaste, jak gêste dwustronne? I ceny...
podstepna odpowiedz: Ci którzy zajmuj± siê wyrobem rogów do picia, go grania i ró¿nych drobiazgów z rogów.
A tak powa¿nie to trudno mi podac namiary na rzemie¶lników w Polsce, ca³e tony ró¿no¶ci rogowych widzialam z Szwecji. Skandynawia jest to chyba najbardziej mo¿liwe miejsce do dostania tego typu przedmiotów.
Wiec naj³atwiej chyba by by³o znale¶æ kogo¶ kto sie tam wybiera.
Moje pytanie jest nastepuj±ce. Jak wyj±æ ze ¶wierzego roga (takiego prosto od byczka
) trzon na którym jest osadzony. Czy trzeba odczekaæ a¿ zaschnie czy jest jaki¶ inszy sposób. Jak mia³em stare rogi (suche) to nie by³o problemy wystarzcy³o je opukaæ i wychodzi³o g³adko a z tymi uuuu... ju¿ nie jest tak ³atwo
???????????
Je¿eli szukacie wyrobów z rogu to zapraszam na stronê www.loricamos.prv.pl
Witam!
Mój patent na odsmrodzenie
rogu jest taki:
Róg oczyszczony z resztek (jak jest dobrze ¶ci±gniêty to takowych nie posiada) nale¿y wrzuciæ do wrz±cej wody z ma³± dawk± domestosu,ace ( czy innym podobnym plugawstwem
) i chwilkê wyparzyæ,tylko nie za d³ugo bo w³ókna zaczn± siê rozchodziæ.Nastêpnie wystarczy go wyp³ukaæ przy u¿yciu wody z p³ynem do naczyñ,dobrze wysuszyæ i jest git!
Kolejna moja rada jest taka :
Jak najczê¶ciej u¿ywaæ
,dodam tylko ¿e tanie wino potrafi czasem ³adnie zabarwiæ róg na czerwono,przechodz±c w g³ab jego w³ókien
,a po ka¿dym u¿ywaniu powracaj±c do domu radzê go wyp³ukaæ i dok³adnie wysuszyæ.
Wszystkie powy¿sze metody s± wielokrotnie wypróbowane ( ta z tanim winem te¿
).
Dodam jeszcze tylko,¿e nied³ugo na naszej stronce bêd± w ofercie ró¿ne rogi!
CYTAT(Knia¼ S³awomir)
Witam!
Róg oczyszczony z resztek (jak jest dobrze ¶ci±gniêty to takowych nie posiada)
Mo¿e jeszcze napiszesz jak do stu biesów
"¶ci±gn±æ" ow róg z g³owy :-) znaczy rdzenia na którym on jest na g³owie umieszczony...???
Witam
Troche w rogach robie. jak rog ma mozdzen w srodku to ja go gotuje z bardzo mocno osolonej wodzie tak z 3-5 godzin na sporym ogniu. jesli rog jest swiezy nie bedzie odoru , po tym czasie srodek wychodzi sam praktyczie, smrod jest straszny, zazwyczaj z 2 dni po tym nie mam ochoty jesc ,
Uf Dzieki my¶le³em, ¿e za 1000 lat sie nie dowiem :-) Sprawdze czy dzia³a i napisze, tylko najpierw musze wyrzuciæ moj± mamu¶ke z kuchni na kilka godzin a to nie bedzie ³atwe
dzialac dziala . ale odradzam gotowanie tego w domu, bedziesz wietrzyl dom przez tydzien a i tak bedzie czuc lekka nutka rosolu rogowego. tylko otwarta przestrzen wchodzi w gre
no chyba ze chcesz zostac wydziedziczony
CYTAT(Wojbor)
S³awa!!!
Mam pytanie odno¶nie zrobienia z rogu tr±bki.... Czy kto¶ juz próbowa³ i czy mu wysz³o? Na rysunku wygl±da to na bardzo ³atwe, ale nie wiem czy bêdzie graæ. i nie wiem czy nie bêdzie za ma³y(jest od krowy).
Witam!!
Wojbor juz pewnie straci³ nadzieje ¿e mu kto¶ odpisze.
Je¶li chodzi o zrobiebie z krowiego robu "tr±bki" (czyli rogu na którym mo¿na graæ) to nie jest to ¿aden problem. Nie wiem jakiego linka dorwa³e¶ ale ca³o¶æ sprowadza siê do wywiercenia dziurki na koñcu. W ten sposób powstaje potê¿ny instrument na którym mo¿na wydaæ 1 d¼wiêk. Problem polega na tym ¿e zagranie na takim rogu nie jest wcale ³atwe. Trzeba zmusiæ wargi do drgania! (takie jakby pierdzenie ) A w takim "zmuszaniu" bardzo pomaga ustnik!! Je¶li chodzi o twój ro¿ek to wystarczy jakby rozwierciæ koniec dziury. Ja gram na rogu " bawolim , d³ugim , centkowanym , krêwym jak w±¿ boa" z ustnikiem od jakieko¶ puzonu chyba.Na tym mozna zagraæ naprawde du¿o!(oczywi¶cie jak kto¶ umie)
Pozdrawiam wszystkich ha³a¶liwych
Rydz
S³awa!!!
Rydz ma racjê. Nadziejê strai³em, lecz widzê ¿e trzeba czekaæ i milenium a odpowied¿ przyjdzie. Dziêki Ci za radê. Wiedzia³em oczywi¶cie ¿e ta zamiana w róg do grania polega na wywierceniu dziurki lecz nie wiedzia³em czy to dzia³a
i chcia³em siê zapytaæ czy kto¶ juz to przecwiczy³. Teraz widzê ¿e jednak dzia³a. B±d¼ pozdrowiony drogi Rydzu.
Ustnik (je¶li róg jest ma³y, gra raczej cienko) mo¿na wytoczyæ z drzewa,
albo, oczywi¶cie, z rogu (innego
i wkleiæ w wywiercony otwór lub
nakleiæ na koniec rogu z otworem. Korzystaj±c (jak Rydz) z du¿ego rogu,
mo¿na (zw³aszcza od XIV wieku ) skorzystaæ z gotowego ustnika do tr±bki,
puzonu,sygna³ówki itp. Przy du¿ych rogach - im szerszy otwór ustnika,
tym g³êbszy g³os instrumentu.Hmmm,robi siê off-topic do dzia³u muzycznego...
pzdr!! P.
S³awa!
Aby siê pozbyæ ciekawego aromatu z rogu, zosta³ on najpierw wygotowany w solance (jaki roztwór nie wiem, bo robi³ to kole¶ mi go sprowadza³ z Dani). Nastêpnie przela³o siê przez niego oko³o 20 litrów piwa + parê miodu (do ¿o³±dka, bo za³owa³em na wolinie kasy na Colê
mo¿na siê do tego aromatu przyzwyczaiæ), po powrocie do domu zala³em Col± i tak sta³ oko³o 36 godz. Ju¿ z niego nie ¶mierdzi.
Co do kontekstu wyszlifowania to by³o nastêpuj±co:
1. ¦ciêcie wiêkszych nierówno¶ci no¿em,
2. Papier ¶cierny ró¿nej garmatury. Najdrobniejszym by³ wodny (chyba 600).
3. Pilniczek do paznokci, taki fiku¶ny z 4 papierkami ¶ciernymi do szlifowania i polerowania paznokci.
4. Mimo to skusi³em siê na polerkê szk³em (butelka po Frugo
) i daje zdumiewaj±ce efekty.
Nie wiem czy kto¶ porusza³ ten temat ale mam pytanko: Czym najlepiej wypalaæ wzory na rogu? i jakie¶ porady tego siê tycz±ce.
Witam
Mam pytanie: czy da sie w jakis sposob 'zakonserwowac' rog tak aby w przyszlosci nie rozwarstwial sie, i co nalezy zrobic gdy rog zacznie sie juz rozwarstwiac?
pozdrawiam
Ave.
mam g³upie pytanie ale czym powinien charakteryzowaæsiê w ogóle dobry róg do picia. na co zwracaæ uwagê przyzakupie , ¿eby nie kupiæ bubla?
z góry dziêkujê,
Bora
CYTAT(Paul @ 13:07 15.04.2005)
...Nie wiem czy kto¶ porusza³ ten temat ale mam pytanko: Czym najlepiej wypalaæ wzory na rogu? i jakie¶ porady tego siê tycz±ce.
jak bys chcial historycznie wypalac to poprostu trzeba rozgrzac jakis drut w ognisku ale to zabiera strasznie dlugo - ja szczerze mowiac to poprostu mam ruska wypalarke kupiona na bazarze za 10zl i dziala super!a jak nie masz wypalarki to poprostu mala lutownica(mniejsza-dokladniejsze wzory) a potem jak juz rog masz wypolerowany to zeby zawsze byl ladny i swiecacy - to najlepszy jest taki krem do rak i paznokci glicea lub jaki kolwiek inny do paznokci
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.