a s³ysza³e¶ kiedy¶ o ¿elatynie wo³owej? musia³e¶ na pewno w czasach epidemii choroby szalonych krów, po prostu gotuj±c odpowiedni rosó³ ta ¿elatyna siê wygotowuje z ko¶ci i po wystudzeniu masz galaretê
przepis na galaretê miesn± :
Galareta wieprzowa domowa
nogi wieprzowe
g³owizna wieprzowa
skóry ze s³oniny
miêso królika
miêso z kury
cielêcina
pieprz czarny
li¶cie laurowe
cebule
marchew
pietruszka
seler
czosnek
Nogi oczy¶ciæ dok³adnie z sier¶ci, odr±baæ kopyta, opaliæ, por±baæ na czê¶ci, aby mie¶ci³y siê w garnku, dok³adnie op³ukaæ w ciep³ej wodzie.
G³owiznê oczy¶ciæ z sier¶ci, usun±æ oczy, zêby i nozdrza, opaliæ, rozr±baæ na czê¶ci, op³ukaæ w ciep³ej wodzie.
Jarzyny oskrobaæ, obraæ cebulê i czosnek - przepo³owiæ du¿y czosnek nie gotuj±c go, lecz po obraniu zmia¿d¿yæ w maszynce, lub rozetrzeæ no¿em z odrobin± soli.
Przygotowaæ s³oiki 0,5 l ze szczelnymi nakrywami.
Wszystkie sk³adniki gotowaæ w du¿ym garnku w du¿ej ilo¶ci wody, a¿ do zupe³nej miêkko¶ci, do oddzielenia miêsa od ko¶ci.
Rosó³ odcedziæ i w³o¿yæ przygotowany surowy czosnek.
Miêso wy³o¿yæ na pó³miski i po ostygniêciu dok³adnie przebraæ, wybieraj±c wszystkie, szczególnie te najmniejsze ko¶ci widelcem, albo rêk± w gumowej rêkawicy, rozdrobniæ i roz³o¿yæ na pó³miski na dora¼ne zu¿ycie.
Pietruszkê, seler, cebulê - usun±æ.
Marchew pokroiæ w cienkie plasterki i roz³o¿yæ na pó³miski z miêsem.
Resztê miêsa w³o¿yæ do s³oików pó³litrowych - weków (bez marchwi), nak³adaæ do wysoko¶ci 1/3 s³oika.
Do roso³u dodaæ do smaku soli i pieprzu zmielonego czarnego i rozlaæ na pó³miski z miêsem.
Pó³miski wynie¶æ do zimnego pomieszczenia.
Resztê roso³u wlaæ do weków z miêsem do wysoko¶ci 3/4 s³oika, przemieszaæ zawarto¶æ s³oika, zakrêciæ wieczkiem i wstawiæ do piekarnika na ¶redni ogieñ.
Gdy rosó³ w s³oikach zacznie siê gotowaæ, zmniejszyæ ogieñ, przetrzymaæ 10 - 15 minut, wygasiæ, wyj±æ s³oiki, sprawdziæ, czy wieczka s± dobrze zakrêcone i po ostygniêciu wstawiæ do lodówki.
Tak przygotowana galareta utrzymuje siê kilka miesiêcy w lodówce.
przepis pochodzi z www.kuchnia.gery.pl