Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Marzec] Turniej Bojowy Szabli Polskiej - Warszawa 19-20.03
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3
Robert Bagrit
Data: 19-20.03.2005
Nazwa wydarzenia: S³u¿ewski Turniej Bojowy Szabli Polskiej i Szpady Dworskiej o Puchar Ja¶nie o¦wieconego Pana Namiestnika
Miejscowo¶æ: Warszawa
Organizator: Swawolna Braæ Szlachecka
Charakter imprezy: Turniej bojowy - XVII wiek, zlot towarzyski
Od kogo: Krzysztof Ptasiñski
Ptack
temat by³ poruszany w dziale szermierka, teraz przenosimy dyskusjê

TU

pozdr

pod spodem podpinam regulamin. Zmiany bêdziemy zgf³aszaæ i dyskutwaæ w tym temacie.

na chwilê obecn± spodziewam siê przedstawicieli nastêpuj±cych grup.

Lorica
WiP
Wolontarska
Eodem Tempore
ARMA-PL
SBS
przybêdzie do szpadówki £ukasz Majewski (gulip!) yes.gif
Chori±giew Pancerna
Towarzystwo Szablistów

gadam jeszcze z Lublinem

zagadam z Karabel± i zadzwoniê do Tomka Szajewskiego.

mam nadziejê ,zê siêda skleciæfrajn± imprezê. Je¶li jeszcze kto¶ma ochotê, zapraszam.

Co do muzyki to na chwilê obecn± graæ bêdê ja z ¯on± (na freha znan± jako Graetchen), Wujkiem Axisem (b. gitarzysta Rimead i Medieval Dudes) i mam nadziejê Woo (jak siê przy³o¿ymy ;)))

S³u¿ewski Turniej Bojowy Szabli Polskiej i Szpady Dworskiej o Puchar Ja¶nie O¶wieconego Pana Namiestnika

Jest to pilota¿owa impreza z cyklu turniejów bojowych w Warszawie. Nie jest to impreza historyczna, jedynie osoby walcz±ce maj± obowi±zek zjawiæ siê w stroju. Impreza da mo¿liwo¶æ spotkania siê uczestników ruchu rycerskiego w Warszawie, po „cywilnemu” i w mi³ej atmosferze. Zapraszamy zarówno re-enactorów wczesno i pó¼no ¶redniowiecznych, jak i innych.

Miejsce – S³u¿ew Nad Dolink±, stowarzyszenie Mieszkañców ¦³u¿ewa. (Ko³o Centrum Handlowego Land – 100 m od stacji Metro S³u¿ew.)
Data – 19.03.2005.

Program –
12:00 - przybycie go¶ci
13:00 – prezentacja zawodników
13:15 – inspekcja broni
13:30 – wspólny toast za udane pojedynki
14:00 – pocz±tek walk.

20:00 – impreza przy ognisku i koncert

dla ludzi spoza Warszawy lub innych chêtnych, mo¿liwo¶æ przenocowania na miejscu.

Regulamin imprezy:

Zabrania siê wnoszenia broni palnej. Po 22:00 uprasza siê o zmniejszenie emisji emitowanych decybeli. Posiadanie narkotyków bêdzie karane wydaleniem z imprezy, podobnie jak agresywne zachowanie, nadmierne pijañstwo i przegrane zmagania z podstawowymi zasadami kultury osobistej.

Regulamin turnieju

Szabla

Osoby walcz±ce bêd± musia³y byæ ubrane w stroje XVII w. Wymagane opancerzenie – kolczuga/bechter/napier¶nik/kolet, karwasze, obojczyk, rêkawica, naramienniki, szyszak husarski z ochron± twarzy (rozwa¿amy maski szermiercze). Je¶li kto¶ nie posiada w³asnego, opancerzenie zapewniamy my. Nie udostêpniamy broni.

Do turnieju zostan± dopuszczone XVI-XVII szable i pa³asze. Nie mog± byæ naostrzone i nie powinny posiadaæ naostrzonego sztychu. Komisja sêdziowska mo¿e nie dopu¶ciæ danej broni do turnieju.

Komisja sêdziowska sk³adaæ siê bêdzie z trzech sêdziów – jeden organizator i dwóch przedstawicieli zaproszonych grup. Jej sk³ad zostanie ujawniony przed imprez±.

Szpada

Szpadzi¶ci mog± przybyæ „po cywilnemu”.
Wymagania – maska szermiercza, kolet/kaftan skórzany/kurtka szermiercza, szpada z opuntowanym sztychem. Dopuszcza siê u¿ywania drugiej rêki do zbijania sztychów przeciwnika. W razie potrzeby sprzêt ochronny zapewnia organizator.

Zasady rozstrzygania pojedynków – Pojedynek trwa do momentu, gdy jeden z uczestników zada przeciwnikowi 5 trafieñ. Nie zaliczane bêd± trafienia podwójne, ani zbyt lekkie. Zaliczenie punktu po przyznaniu go przez 2 lub wiêcej sêdziów. Przy szpadzie wymagane bêdzie „osadzenie” g³owni. Obszar trafienia – ca³e cia³o.

Zwyciêzcy obu turniejów zostan± wy³onieni na zasadach pucharowych.

Muzyka – Je¶li jeszcze kto¶ ma ochotê zebraæ sk³ad i zagraæ koncert dla uczestników, serdecznie zapraszamy. Nie jest wymagany repertuar dawny.

Zg³oszenia prosimy kierowaæ na numer telefonu – 0- 507 – 782 – 279, Krzysztof Ptasiñski
Abrat
a mo¿na po prostu przywlec sie i popatrzyæ, bo jak na razie z broni bia³ej to tylko nó¿ i widelec blinkie.gif

pozdrawiam
Ptack
Abrat - no pewnie ;)

Teraz odpowiadam zbiorowo na privy;

Walki s± przerywane po ka¿dym trafieniu.

Ciêcia podwójne nie s± liczone. Ciêcie "ratuj±ce", czyli zdobycie podwójnego, po otrzymaniu ciosu tylko po to, ¿eby nie straciæ punktu - dyby ;)

Kwestia, czy robimy ciêcia na nogi - wprowadzamy opancerzenie nóg, czy lejemy siêbez ataków na nogi? Ja optujê za opancerzeniem.

Co do przechwytów i podchwytów - wczoraj mia³em rozmowê z jednym z uczestników na ten temat. KLole¶ jet specem od krzywdzenia bli¼nich bez pomocy broni i odradza mieszanie szabli z zapasami. Ja uwa¿am, ¿e uda siê kolesiowi zasadziæ gonga zanim podejdzie na tyle blisko, ale Sven uwa¿a inaczej. Punkt dyskusji otwarty.

walcz±cy mo¿e zg³osiæ komisji sêdziowskiej, ¿e oberwa³. CZasem sêdziowie nie widz±, a walcz±cy czuje ;). W takiej sytuacji punkt przyznawany jest przeciwnikowi.

komisje sêdziowskie: Szabla

potrzebujê sze¶ciu sêdziów (chyba, ¿e który¶z nich nie bêdzie walczy³) Ka¿dy pojedyek sêdziuj± trzy osoby.

Z SBS g³ówny - B³a¿ej - zastêpczy, ja
Proszê o dwóch sêdziów z Army i dwóch z Loriki

Szpada - £ukasz Majewski i zastêpczy Gollum

Potrzebujê po dwóch z Loriki i Army

pozdr, babmusy
Ptack
news update -

pojawi³± siê kolejna konkurencja - szpada pañ.

Liczba uczestników siêga ju¿ 40-tu

chyba robi siê najwiêksza bojówka w kraju ;))

Jeszcze jedno - jako, ¿e prawdopodobnie bêdziemy stosowaæ maski szermiercze, nie bêdziemy siê wyg³upiaæ ze strojami. Wszystkich zapraszamy po cywilnemu (chyba, ¿e kto¶ bardzo chce w stroju).

Opancerzenie dajemy my. Ale kolczugê najlepiej mieæ w³asn±.

nocleg - bêdzie, ale na karimacie
piwo - obok jest sklep ;)))
¿arcie - j.w.

nie bêdzie ani sponsorów, ani innych bannerów, tak¿e jest to stricte impreza dla nas, nie bêdzie agitacji politycznych i nagród pana prezesa, st±d brak ¶rodków na piwo.

Impreza zaczyna siê o 12:0o w sobotê, 19'go marca.

Adres - Ul Bacha 50 (jeszcze ptwierdzê numer ulicy.)

Impreza koñczy siê nastêpnego dnia zmaganiami z ch³opakami z ARM'y na ich zasadach i na ich zabawki.

komisje sêdziowskie - na chwilêobecnê mamy - £ukasza Majewskiego, mnie, B³a¿eja i Golluma. Mo¿e kto¶ siêjeszcze zg³osi, co? ¯eby nie by³o, ¿e jest stronniczo.
Ania ¯uk
Bacha 15 ignorancie devil.gif
Ptack
kolejna sprawa - je¶li obaj uczestnicy chc± siê biæ ze sztychami, przechodz± na broñ drewnian±. Dyspounjê odpowiednimi baseballami.

NIe bêdzie ciêæ na nogi (opancerzenie nóg dobije resztê dynamiki).

nie bêdzie mo¿liwo¶ci chwytania przeciwnika, robienia nachwytów, podchwytów i salta ze ¶rub±.

Wszystkie powy¿sze manewry mog±byæstosowane podczas zabaw z ARM'± nastêpnego dnia, je¶li sobie za¿ycz±.

cmok
Ptack
w ¶rodê zamykam listê uczestników.

dzisiaj wieczorem/jureo popo³udniu wrzucê tu z imienia i nazwiska kto siê zapisa³.

je¶li kogo¶ nie bêdzie, dajcie znaæ to dorzucê
Ptack
witajcie - wedlug prognoz pogody a byc zimno jak fiut. Wiec chyba trzeba wynajac sale. Turniej planuje na 4-6 godzin, co za ok 70-90 pln za godzine daje ok 500 pln

jako, ze jest nas sporo pytanie: czy jestescie gotowi na wpisowe (ok 20 pln) zeby oplacic sale, czy lejemy siena zewnatrz.

Ja moge w plenerze, spox, kwestia jak Wy kochani szermierze
Ptack
sporo oso jest gotowych bulic, wiec niestety, wprowadzam podatek ;)))

rozlicze siez kazdej pkn, takze nadmiar albo rozdemy albo kupimy Adamsowi paczki
Ula
CYTAT
albo kupimy Adamsowi paczki

Kebab raczej devil.gif

Zeby nie bylo offtopicu icon_wink.gif Ja jestem za. I Gorscy tez. A Klaudyna nie moze w ogole. icon_sad.gif
Ptack
ok, mamy sale obok Stowarzyszenia. koszt 350 blach.

podlicze uczestnikow, ale oplata wyniesie ok 10-12 pln na twarz.

pozdr
Ptack
ok, lista uczestnikow

jesli kogos nie ma, prosze o wpisanie, bo potrzebujemy pelnej listy do organizacji walk i obliczenia skladki

jesli ktos jest a nie powinno go byc, prosze tez zglaszac.

pozdr

Lorica

Karol Lawicki
Marcin Zmudzki
Marcin Wons
Olek Chlebowski
Lukasz Kaminski
Rafal Gorski
Gosia Gorska
UIa
Gosia Krzyczkowska

Aramisy:
Marek Jeziorski szabla, szpada
Wojtek Polak szabla, szpada
Rados3aw Bobek szabla, szpada
Rafa3 Ostachowicz szpada
Maciej Musialik szpada

WiP'y
Bogdan Bogucki - Sventevith
Jan Brzezinski - Perkun
Leszek Tarwacki - Lestek
Marek Mielniczuk - Moorek
Bartek Przybsz

Eodem Tempore
Artr Brzychcy
Drugi Koles

SBS'y

Ptack
Adams
Bartek Bara
Blazej Blazejewski
Marcin Kawinski

ARMA
Tadeusz Nowak
Kolejna osoba z Tadkiem
Marcin Surdel
Bartek Walczak

Pancerna

Andrzej Mikiciak

Wolontarska
Olek Leydo
Pawel Pirog

Inni

Ithil
Lukasz Majewski
Lukasz Pilski
Ptack
prosze o chwilowe nie zapychanie tematu, bo sie ludzie pogubia i beda niescisosci

edit:

przy okazji prosze o zaopatrzenie siew palcaty do sparringow niekontrolowanych podczas popijawy
Jan Gradoñ
Witam!

Oczy¶ci³em temat z OT o kebabach i dokona³em edycji dwóch ostatnich postów Ptacka mad.gif Proszê o nie czatowanie.

Ptacku, czy na Waszym turnieju mo¿na siê pojawiæ jako widz??
Aion
ARMA-PL

Patryk Skupniewicz
Marek Helman
Jan Chodkiewicz
Feniks
Je¶li bêdzie taka konieczno¶æ, mogê sêdziowaæ szablê.
Armand
ARMA- PL

£ukasz Charewicz
Ptack
Jeszcze kto¶ z Zamo¶cia do mnie wczoraj dzwoni³, niech siê wpisze

Janku, dziêki za oczyszcenie tematu.

Oczywi¶cie, zaprawszam jako widza ka¿dego, kto ma ochotê przyj¶æ. Przede wszystkim zapraszam na zabawê pó¼niej

Sêdziów wy³onimy chyba na spotkaniu przed rozpoczêciem walk. Chyba bêdzie najlepiej

pozdr

Lorica

Karol Lawicki
Marcin Zmudzki
Marcin Wons
Olek Chlebowski
Lukasz Kaminski
Rafal Gorski
Gosia Gorska
UIa
Gosia Krzyczkowska

Aramisy:
Rafa3 Ostachowicz szpada
Maciej Musialik szpada
Piotr Polak
Tomasz Skubis

WiP'y
Bogdan Bogucki - Sventevith
Jan Brzezinski - Perkun
Leszek Tarwacki - Lestek
Marek Mielniczuk - Moorek
Bartek Przybsz

Eodem Tempore

Pawe³ Lipnicki

SBS'y

Ptack
Adams
Bartek Bara
Blazej Blazejewski
Marcin Kawinski

ARMA
Marcin Surdel
Bartek Walczak
Patryk Skupniewicz
Marek Helman
Jan Chodkiewicz
£ukasz Charewicz

Pancerna

Andrzej Mikiciak
Kajetan Ostrowski

Towarzystwo szablistów

Marcin Zab³ocki
Krzysztof Brojek

Wolontarska
Olek Leydo
Pawel Pirog

Karabela

Ithil

Sarmackie £otry
Tadeusz Nowak
Pawe³Kozdra

Zamojskie Bractwo Rycerskie
Tomasz Szomber

Wolni Strzelcy

Lukasz Majewski
Kto¶ z Zamo¶cia
Micha³ /Gwyn/ Czerep
ARMA-PL nie kojarzy Tadka, móg³by siê zidentyfikowaæ u Feniksa? Mo¿e chodzi o producentów broni?
Lysy_Gnom
Witam
Ptacku to troche ¼le napisa³ :-) ,
bo z ARMA Gliwice jedzie Marcin Surdel a wraz z nim:
Nowak Tadeusz ( to ja smile.gif ) i Pawe³ Kozdra ("Kolejna osoba z Tadkiem ")
Pozdrawiam
Ptack
edycjê poczyni³em
takeda68
Witam
Z Zamo¶cai tylko jeden zawodnik czyli Tomasz Szomber i jeden obserwator Grzegorz Urbañski - Zamojskie Bractwo Rycerskie
Aramis
Z SFA jeszcze

Piotr Polak - szpada, szabla
Tomasz Skubis - szpada

ma³a edycja, zapomnia³em napisaæ czym bêd± walczyæ!
Ptack
Oczywi¶cie, zaprawszam jako widza ka¿dego, kto ma ochotê przyj¶æ. Przede wszystkim zapraszam na zabawê pó¼niej

Oto najnowsza lista skazañców

Lorica

Karol Lawicki - szpada
Marcin Zmudzki - szpada
Micha³ Wons - szpada
Olek Chlebowski - szpada
Lukasz Kaminski - szpada
Rafal Gorski - szabla
Gosia Gorska - szpada
UIa - szpada
Gosia Krzyczkowska - szpada

Aramisy:
Rafa3 Ostachowicz szpada
Maciej Musialik szpada
Piotr Polak - ?
Tomasz Skubis - ?

WiP'y
Bogdan Bogucki - Sventevith - szabla
Jan Brzezinski - Perkun - szabla
Leszek Tarwacki - Lestek - szabla
Marek Mielniczuk - Moorek - szabla
Bartek Przybsz - szabla

Eodem Tempore

Pawe³ Lipnicki - szabla

SBS'y

Ptack - szabla
Adams - szabla
Bartek Bara - szabla
Blazej Blazejewski - szabla
Marcin Kawinski - szabla

ARMA
Marcin Surdel - szabla
Bartek Walczak - ?
Patryk Skupniewicz - ?
Marek Helman - ?
Jan Chodkiewicz - ?
£ukasz Charewicz - ?
Marek Helman -?
Patryk Skupniewicz - ?

Pancerna

Andrzej Mikiciak - szabla
Kajetan Ostrowski - szabla

Towarzystwo szablistów

Marcin Zab³ocki - szabla
Krzysztof Brojek - szabla

Wolontarska
Olek Leydo - szabla
Pawel Pirog - szabla

Karabela

Ithil - szabla

Sarmackie £otry
Tadeusz Nowak - szabla

Zamojskie Bractwo Rycerskie
Tomasz Szomber - ?

Wolni Strzelcy

Lukasz Majewski - szpada

je¶li jest znak zapytania, proszê dopisaæ. Je¶³i jest z³a kategoria, proszê tak¿e dopisaæ. Je¶li kto¶ robi obie i nie jest to ujête, tak¿e proszê o o¶wiecenie.

Opancerzenie - podsumowanie.

szpada - ka¿dy musi walczyæw masce i plastronie chroni±cym pachê.

szabla- maska/szyszak, kolczuga/bechter/kirys, obojczyk, naramienniki, karwasze, rêkawica. Obojczyki, naramienniki i kawrasze zapewniamy my. My¶lê, ¿e i kolczugê da siê od kogo¶ po¿yczyæ.

broñ. szpada - z g³owni± sportow± ZAPUNTOWAN¡

szabla - XVI-XVII wieczny pa³asz lub szabla. Têpa bez ostrego sztychu/palcat.St±d proszê o zaopatzenie siê w palcaty. Do wyboru palcaty ciê¿kie. Palcaty ciê¿kie przypominaj±ce wagowo szablê zapewanimy my. Mamy dwie takie sztuki i chyba raczej tak ³atwo nie popêkaj±. Sztychy w kategorii szabla tylko na drewno.

Wybór broni przy szabli - obaj uczestnicy decyduj± siê na stal - walka na stal. Jeden decyduje siê na drewno, obaj walcz± na drewno.
Zaznaczam, ¿e ja bêdê walczy³ na drewno. Gram potem koncercik a moja szabla - Lucynka niestety robi krzywdê a nie o to chodzi w tej zabawie.

PS- bêdzie do podpisania kwit, ¿e jak kto¶ wam obetnie rêkê, to ja nie pójdê do wiêzienia ;)
pozdr

PS 2 - oczywi¶cie wymagane jest obuwie sportowe, ¿eby¶my na przysz³o¶æ mieli jeszcze tê salê ;))). Jak bêdzie fajnie, to siêczê¶ciej bêdziemy w tej formule spotykaæ

pozdr
Ptack
czyli sobota, 12:00 Bacha 15 (ko³o Metra S³u¿ew).

tel do mnie 507 782 279
Feniks
Ja ju¿ pisa³em, ¿e piszê siê na szpadê.
Jan Gradoñ
Witam!

W³a¶nie wróci³em do domu po obejrzeniu konkurencji Szpady Pañ (brawa dla piêciu zawodniczek) i fragmencie Szpady Panów i Szabli. Fajnie, ¿e dzieje siê co¶ w zwykle "martwym" sezonie zimowym. Szkoda, ¿e aura nie pozwoli³a na rozegranie turnieju na wolnym powietrzu, bo na sali panowa³ t³ok.

Jestem jednak zniesmaczony postaw± niektórych zawodników, a w szczególno¶ci Aiona z Army. Moim zdaniem zawodnik powinien panowaæ nad swoimi emocjami i nie dawaæ siê ponie¶æ nag³emu przyp³ywowi adrenaliny i testosteronu. Dziwi mnie, ¿e zawodnik nie zosta³ zdyskwalifikowany po uderzeniu g³ow± swojego adwerszarza i próbie przewrócenia go na ziemiê. Dziwi mnie, ¿e po takiej sytuacji Aion zosta³ wybrany na sêdziego kolejnej walki, w której na dodatek walczy³ jego kolega z grupy.

Moim zdaniem techniki prezentowane na pocz±tku turnieju (chodzi mi o walki na palcaty) by³y krokiem wstecz, je¶li chodzi o bezpieczeñstwo walki.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Bo¿e, wiedzia³em, ¿e kogo¶ strzeli...Pozdrawiam
Gwyn
AndrzejM
K³aniam siê,
tu jeden z zawodników, którego z kontynuowania konkursu odwo³a³y tzw. obowi±zki.
Przede wszystkim gratulacje dla Swawolnych (i samego Ptacka) za zorganizowanie konkursu. Jakkolwiek by³y skuchy, o czym napisa³ Jasiek - chylê czo³o. Pod³o¿e, na którym przysz³o walczyæ (wypastowany parkiet) skutecznie zniechêci³a prawie wszystkich przed wystapieniem w ultrahistorycznym obuwiu.
Jednak impreza niezaprzeczalnie potrzebna, nie bêdê siê wypruwa³ o po¿ytku z wzajemnego osobistego poznania siê ¶rodowiska i integracji (to - mam wra¿enie - odbywa sie teraz) oraz osobistego skonfrontowania w³asnych umiejêtno¶ci z wyobra¿eniami.
Wielkie dziêki sk³adam swoim przeciwnikom: Tadkowi Nowakowi i samemu Gospodarzowi za czyst± walkê.
Wielki podziw dla B³a¿eja B³a¿ejewskiego jako jedynego, który odwa¿y³ sie walczyæ w butkach z cholewami.
Wielkie uznanie i podziêkowanie dla Rafa³a Górskiego za pokaz zdecydowanej i sportowej (jak widaæ jedno nie przeczy drugiemu) postawy wobec agresywnego przeciwnika.
Czekam na kolejne imprezy tego typu.

Pozdrawiam, Andrzej Mikiciak.
Ula
Bardzo dziêkujemy Ptackowi za zaproszenie i stworzenie konkurencji damskiej. Aczkolwiek kwestia ewentualnej koedukacji w przysz³ym roku pozostaje otwarta. icon_wink.gif
Gratulacje dla Ani, £ukasza i Paw³a. smile.gif
Czekamy na wiêcej...
Pozdrawiam.
Sventevith
Ulo a gdze gratulacje dla mnie tak meznie walczylm i bylm bliski wygrania calego Turnieju :D
Co prawda przergralem w pierwszej walce ale z zawodnikiem ktory doszedl do finalu.

Bo to byl przekret chcialem sie przywitac na poczatku podac reke i dostelm szabla i tak piec razy pod rzad.
Co dostalem kazali mi wracac na swoje miejsce wiec ani sie nie przywitalem ani nie powalczylm dziwne te zasady tears.gif
Ula
Sven, by³am pod takim wra¿eniem, ¿e nie znalaz³am s³ów do¶æ dobrych dla uznania dla Twego mêstwa shocked.gif
icon_wink.gif
Sventevith
bigsmile2.gif

Tak powaznie to bylo swietnie smile.gif Oby wiecej tego typu imprez. Podba mi sie postwenie na sama walke i pominiece strojow historycznych. Dopracowania wymagaja tylko zasady walki, oraz sedziowania smile.gif

Pozdrowienia dla wszytkich uczenstinkow za swietna atmosfere, pogawedki i oczywisce rywalizacje szczerba.gif
Karol £.
Mnie równie¿ bardzo siê podoba³o. Nawi±zali¶my trochê nowych znajomo¶ci, pobili¶my siê z nowymi lud¼mi - wszystko w bardzo mi³ej atmosferze. Dziêki Ptacku za zorganizowanie tak fajnej imprezy.
Ptack
Kochani. By³o fajnie, jutro napiszêwiêcej, teraz idê odpoczxywaæ

dziêkuijê wszystkim za udzia³

pozdr
Feniks
Dziêkujê Ptackowi za zorganizowanie imprezy, wszystkim którzy pojawili siê nastêpnego dnia za chêæ popykania siê z nami, Rafa³owi z Loriki za to, ¿e twardo jak ska³a wytrzyma³ szaleñstwo Aiona i dzielne stawanie poza konkursem. Woo za mo¿liwo¶æ korzystania z jego kurtki i plastrona oraz wszystkim za dobr± zabawê.
takeda68
Ptacku! Turniej by³ super i bardzo ¿a³ujê ¿e nie zosta³em na drugi dzieñ!
Aion
Faktycznie lekko mi odbi³o, ale musicie siê przyzwyczaiæ. Teraz wiadomo ¿e ARMA to nie teoretycy. Chylê czo³o przed Rafa³em, który mnie spra³ koncertowo.
¯a³uje ¿e nastêpnego dnia pojawi³o siê tak ma³o kandydatów do spróbowania siê na d³ugi miecz. Mi³o siê leje ludzi na w³asnych zasadach, mi³o by by³o spraæ was.

Pozdrawiam serdecznie
Sventevith
Takeda68 na Zamosciu trzeba zrobiæ bojówka na kempingu smile.gif
AdamS
Dziekuje wszystkim za mila atmosfere
gratuluje wygranym (jak sie podobaly nagrody ?) i pozostalym fighterom smile.gif
ogolnie nie bylo wiekszych ekscesow i walki byly w miare czyste ..... (Blazej bedzie teraz 100 lat przezywal ten Turniej) bigsmile2.gif
mam nadzieje ze imprrezka "wypalila " smile.gif
oczekujemy na wszystki uwagi ... co bylo zle co wmiare ok a co bylo zajefajne ....
docelowo chcemy zeby takie imprezki odbywaly sie ze 3 - 4 razy do roku
w przyszlym sezonie moglibysmy ruszyc z "LIGA"
ale pozostaja do dopracowania zasady ... takze jeszcze raz prosze o wszystkie uwagi krytyczne i propozycje

Dzieki jeszcze raz wszystkim
bawilem sie super ..... chwala Armie ze podniesla rekawice i obyl sie mec z jablkiem i napastnikami bez nog smile.gif ............... kto wygral ? bo chyba sie troche nawalilem i nie pamietam smile.gif
zaluje ze nie moglem byc w niedziele .....

Pozdrowki
i do zobaczednia na nastepnym turnieju
AdamS

PS
ciesze sie bardzo zde poznalem tylu nowych ludzi .... chociarz na pewno nie bede pamietal jak wiekszosc z was ma na imie smile.gif
PS2
ciesze sie ze obylo sie bez zadnych ekscesow i ze wyjasnilo sie troszke nieporozumien (szacuneczek dla Rafala yes.gif , i gratulacje dla Aiona ze mu nerwy nie poscilu po tej glebie yes.gif ) .....
Ptack
Heh, Aionku, dzioêki za spranie mnie na waszych zasadach. By³o gitnie i od razu pytanko do Feniksa - czy robicie warsztaty w wawie na te którkie mieczyki?

Filmy moich walk z Aionem nied³ugo na sieci.

Z szablówki te¿.

S³owo siêrzek³o i czas dotrzymaæ: ARMA nie ma pojêcia o szabli!!!

Ale na swoje zabawki nie tylko teoretyzuje, ale i napiernicza zdrowo. Poszan dla Aiona za technikê i hart ducha ;))

¯eby nie by³o, jeszcze raz: ARMA potrafi siê biæ.
End of story. Ale w szabli szybko poodpadali ;)
Mam na dziejê, ¿e mogê czuæ siê zaproszony na ARMOWe walki?

OK czas na podziêkowania:

Przede wszystkim wielkie dziêki dla Brata £ukasza (Majewskiego) za poprowadzenie szpady. Super profesjonalizm i kultura.

Dzikujê Lorice za wysoki poziom walk i kultury osobistej. Dziêkujê Towarzystwu Szablistów za ¶wietne pojedynki i super towarzystwo. Dziêkujê Mistrzowi Zab³ockiemu i Marcinowi Zab³ockiemu za sêdziewanie szabli. DZiêkujê delegacji z Zamo¶cia za super walki i przemi³e konwersacje pó¼niej. Dziêkujê Andrzejow Mikiciakowi za czyst± i kumplowsjk± walkê (¿ona siêwkurza³a, ¿e ca³y czas przy7znawali¶my siê, ¿e dostali¶my zamiast siê praæ ;)))
DziêkujêAramisom za udzia³ w obu turniejach równolegle i wysoki poziom merytoryczny w krzywdzeniu bli¼nich. Chyba ka¿dy z Was odby³ 7000 walk, co?
Dziêki tak¿e delegacji z Eodem Tempore (mam nadziejê ¿e z Magdy placem wszystko bêdzie ok?) za u¶wietnienie tej imprezy swoim udzia³em. Dzieki WIP'om za udzia³ i u¿yczanie szabli. Bogdan, kiedy zaczniesz piæ?!?! Dziêki dla Alexa, ¿e mu siêchcia³o jechaæz Kielcówka w samotno¶ci ¿eby reprezentowaæ Wolontarsk±. DZiêki Adamsowi, Bartkowi Barze i B³a¿ejowi za udzia³ i dobre walki. Dziêki braciom Wis³oczanom za przyjazd wieczorem i walki w niedzielê. Bark jeszcze czujê. W³ócznie rz±dz±.
Dziêkujê na koniec ARMIE za przyjazd, wyluzowanie i uspokojenie siê i super klimat w niedzielê. Jeszcze raz dziêki dla Aiona za ma³o kibolskie walki w niedzielê, by³o gitnie. Pax, panowie ARMA ;) Przede wszystkim dziêkujê mojej ukochanej ¿onie, ¿e by³a ze mn± i po wszystkim jeszcze mi pyszny obiadek zrobi³a i przynosi³a mi piwo heart.gif
Mam nadziejê, ¿e wszystkim Wam siê podoba³o.
Koniec cukuerków, czas na wnioski:

1 - mo¿na spokojnie wycofaæ drewno przy szabli

2 - je¶³i kto¶ uwa¿a opancerzenie za zbêdne, mogê umie¶ci zdjêcia naszych blach i kolczug po imprezie

3 - sêdziowanie: le¿a³o, trzeba co¶ zmieniæ, ale nie wiem co, wiêc proszê o pomoc (nie dotyczy sêdziowania Zab³ockich- jeszcze raz dziêkujê)

4 - zakaz picia alkoholu przed i w trakcie - jest dobrze i tego bêdê dalej wymaga³

5 - ARMA. Je¶li chc± siê biæ to na naszych zasadach, nie swoimi zabawkami i bez takich akcji jak ta Aiona. Nastêpnym razem dyskwalifikacja.

6 - Definitywnie wiêksza sala i na d³uszy czas

7 - tyle moich wniosków, czekam na Wasze.

Zaznaczam, ¿e teraz interesowaæ nas powinny raczej negatywne aspekty imprezy,¿eby je eliminowaæ, bo chcia³bym ich robiæ wiêcej.

pozdr
AdamS
CYTAT(Jan Gradoñ)
Moim zdaniem techniki prezentowane na pocz±tku turnieju (chodzi mi o walki na palcaty) by³y krokiem wstecz, je¶li chodzi o bezpieczeñstwo walki.

moim skromnym zdaniem dobrze ze ludzie sami decydowali czym chca sie lac ....
bylo to pierwsze "ogolnopolske" spotkanie i nie wszyscy wiedzieli czego sie spodziewac .....
jak widac bylo zaufanie co do przeciwnikow i stali bardzo szybko wzroslo i pozniej kazdy walczyl juz na stal ....
dzieki takiemu podejsciu ryzyko kontuzji zostalo ograniczone do minimum ....
(saw pierwsza walke mialem na drewno)

na nastepna bojowke koniecznie obowiazkowy bedzie kaptor przeszywany pod maske ... o ile nie zdazymy zaopatrzyc sie w szyszaki ......

Pozdro
AdamS
Ptack
Ja szyszak bêdê mia³ 15'go kwietnia, ale najlepiej by by³o, ¿eby by³o wiêcej kompletów blach, bo przygotowanie zawodników zabiera³o potwornie du¿o czasu
Jarek Przyby³o
Pikowane kaptury pod maskê s± bardzo dobre ale jeszcze lepszy jest kaptur oraz kawa³ grubego filcu (1-1,5 cm) na wierzch maski . Przetestowane i montuje siê bardzo ³atwo.

Pozdrawiam
AdamS
CYTAT(Jarek Przyby³o)
Pikowane kaptury pod maskê s± bardzo dobre  ale jeszcze lepszy jest kaptur oraz kawa³ grubego filcu (1-1,5 cm) na wierzch maski . Przetestowane i montuje siê bardzo ³atwo.

Pozdrawiam

ciekawy patent smile.gif
ale jestem stanowczo za szyszakiem ...... (duzo lepiej chroni kark smile.gif )
Ptack
Jedna pal±ca kwestia: w imieniu swoim i komisji sêdziowskiej przepraszam Rafa³a Górskiego z Lorici za niew±tpliwie krzywdz±cy werdykt sêdziego. Rafa³ mia³ ogromne szanse na zwyciêztwo ca³ego turnieju i odpad³ nies³usznie.

Ca³y czas siêzastanawiamy nad rekompensat±. CZê¶æ strat moralnym mam nadziejêpokry³o zwyciêstwo nad sêzdzi±, gdy Rafa³ siê bi³ jako szmpierz. ;)
AdamS
chyba musimy ufundowac jakas nagrode FIFA FAIR PLAY bigsmile2.gif
Jarek Przyby³o
CYTAT
ale jestem stanowczo za szyszakiem ...... (duzo lepiej chroni kark  )

ale nie chroni oczu przed przypadkowym sztychem.

Pozdrawiam
AdamS
bedzie to szyszak z wstawiona kratka z maski szermierczej(oczywiscie kratka bedzie zdejmowalna) dla ochrony oczu ....
wiem ze niehistoryczne ale bezpieczne .....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.