Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Marzec] Turniej Bojowy Szabli Polskiej - Warszawa 19-20.03
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3
Ptack
ne ne ne ne neeeeeee neeeeeee smile.gif
Aramis
W imieniu Szko³y Fechtunku Aramis chcia³bym podziêkowaæ Ptackowi za zorganizowanie imprezy a wszystkim walcz±cym za mo¿liwo¶æ walki z nimi. Wobec tego, ¿e mo¿na sobie powalczyæ wszystkie niedoci±gniêcia w szczegó³owej punktacji, regu³ach itp. s± drugorzêdne. Mam nadziejê, ¿e nied³ugo znów siê spotkamy. Tymczasem wracamy na salê :-).

I najwa¿niejsze. Wiêkszo¶æ zawodników (co mog³em oceniæ zarówno z pozycji sêdziego jak i walcz±cego) wykaza³a siê naprawdê wspania³ym, honorowym podej¶ciem bez niesmacznego wyk³ócania siê o punkty co pozwoli³o przeprowadziæ porz±dne walki. A o to przecie¿ chodzi!
Jan Gradoñ
CYTAT(AdamS)
Jan Gradoñ napisa³:  
Moim zdaniem techniki prezentowane na pocz±tku turnieju (chodzi mi o walki na palcaty) by³y krokiem wstecz, je¶li chodzi o bezpieczeñstwo walki.  

moim skromnym zdaniem dobrze ze ludzie sami decydowali czym chca sie lac ....  
bylo to pierwsze "ogolnopolske" spotkanie i nie wszyscy wiedzieli czego sie spodziewac .....  
jak widac bylo zaufanie co do przeciwnikow i stali bardzo szybko wzroslo i pozniej kazdy walczyl juz na stal ....  
dzieki takiemu podejsciu ryzyko kontuzji zostalo ograniczone do minimum ....  
(saw pierwsza walke mialem na drewno)  

Nie o to mi chodzi³o AdamS. Zawodnicy mieli prawo decydowaæ czym chc± walczyæ i nic do tego nie mam. Wrêcz przeciwnie. W tym o czym pisa³em chodzi³o mi o konkretne dwie walki (dwóch zawodników), które w moim odczuciu (i nie tylko moim) nie mie¶ci³y siê raczej w konwencji turnieju, przypominaj±c raczej popisy w stylu Vale Tudo mad.gif

CYTAT(Aion)
Faktycznie lekko mi odbi³o, ale musicie siê przyzwyczaiæ. Teraz wiadomo ¿e ARMA to nie teoretycy. Chylê czo³o przed Rafa³em, który mnie spra³ koncertowo.  
¯a³uje ¿e nastêpnego dnia pojawi³o siê tak ma³o kandydatów do spróbowania siê na d³ugi miecz. Mi³o siê leje ludzi na w³asnych zasadach, mi³o by by³o spraæ was.  

Do czego przyzwyczaiæ? Nie bêdê siê czepia³ ARMY, bo wiem, ¿e trenujecie ró¿ne ciekawe techniki, ale to co widzia³em na ostatniej imprezie mia³o siê nijak do technik prezentowanych np. przez Gwyna na ostatnim spotkaniu Roty Pana Kacpra. W Gniewie, mo¿na by³o zobaczyæ ciekawe metody walki, na S³u¿ewiu m³óckê.
Nie jest to tylko moja opinia.... No nic, nie bêdê siê k³óci³ i tworzy³ offtopicu. W razie czego, zapraszam na priv.

P.S. Te¿ chylê czo³o przed Rafa³em smile.gif
AdamS
CYTAT(Jan Gradoñ)
Nie o to mi chodzi³o AdamS. Zawodnicy mieli prawo decydowaæ czym chc± walczyæ i nic do tego nie mam. Wrêcz przeciwnie. W tym o czym pisa³em chodzi³o mi o konkretne dwie walki (dwóch zawodników), które w moim odczuciu (i nie tylko moim) nie mie¶ci³y siê raczej w konwencji turnieju, przypominaj±c raczej popisy w stylu Vale Tudo  :mad:  

aaaa chodzilo Ci o tasak vs szabla ?
ale mimo wszystko dobrze bylo zobaczyc jak to wyglada w "akcji"
Ptack
to by³ swoistego rodzaju eksperyment. Zgadzam siê z tymi, którzy twierdz±, ¿e pope³ni³em b³±d, ¿e nie oddzieli³em go od konkurencji turniejowych. nic to: to by³a pierwsza impreza tego typu i tego i kilku innych b³êdów bêdê unika³.
Artur Brzychcy
Witam!
Niestety nie by³o mnie na imprezie, czego bardzo ¿a³ujê. Jednak po rozmowach z Paw³em Lipnickim, który wygra³ szablê i Magd± Trzos, której "szermierz" bardzo powa¿nie z³ama³ palec, chia³em umie¶ciæ parê przemy¶leñ ich i swoich. Oto one:
1. Osoby które nie potrafi± zapanowaæ nad sob± w trakcie imprezy z broni± w rêku, powinny przemy¶leæ na boku, czy to na pewno sport dla nich. Organizatorzy aby to cz³owiekowi umo¿liwiæ powinni go danego dnia z imprezy wykluczyæ.
2. Mo¿na spróbowaæ rozdzieliæ walkê pojedynkow± (szermierka) od walki bojowej (nawalanka). Mo¿e wówczas ten kto ma przyjemno¶æ z walki wyrafinowanej i nastawionej na ciekawe triki i du¿e zdolno¶æ przeciwnika nie bêdzie musia³ przechodziæ przez kolejne eliminacje z lud¼mi, którym wszystko jedno czym aby tylko mocno.
3. Poniewa¿ wszyscy (z Piaseczna) maj± do¶æ mocne obra¿enia kombinujemy nad nowymi ochronami. Wybaczcie, ale do tej pory nie by³y potrzebne pomimo, ¿e parê lat temu odby³ siê w Piasecznie bojowy na szablê.
4. Ptackoo my¶lê, ¿e na przysz³o¶æ mo¿na siê pokusiæ o poproszenie Roberta Mrówczyñskiego z Karabeli o sêdziowanie. Czym wiêcej dobrych sêdziów tym lepiej a Robert jest sêdzi± zawodowym.
5. No i w koñcu wielkie podziêkowania zarówno za zaproszenie jak i za sam± imprezê. Jeszcze raz bardzo mi przykro, ¿e nie mog³em byæ osobi¶cie. Dlatego te¿ czekam na nastêpne imprezy.
Pozdrawiam
AdamS
jakie mieliscie powazne obrazenia oprocz palca szanownej kolezanki ?
i w czym cwiczyliscie wczesniej ?
taki zestaw jaki byl na bojowce + szyszak z krata jest chyba najbardziej optymalny .....
Artur Brzychcy
Witam!
Nie chodzi o g³owê (choæ wiem, ¿e nie którzy i to nie od nas mieli solidne guzy pomimo mach), tylko o rêce i przedramiê tu przyszywka i karwasz okaza³o siê ma³o Pawe³ ma rêkê sinofioletow± i nie za bardzo mo¿e ni± ruszaæ do tego wylewy i duuuu¿a opuchlizna. Adams to nie wina organizatorów tylko niektórych walcz±cych. Poprostu trzeba robiæ sprzêt jak na Grunwald, ¿eby prze¿yæ z takimi turniej na broñ zdawa³oby siê szermiercz±.
Pozdrawiam
Ananke
Noooo!!! To sie dowiedzialam, kto wygral turniej szabli !
Widzialam czlowieka .
Zwrocilam uwage na niego, bo NIKT go nie znal.
Wygladal, jakby przyszedl z lasu smile.gif (albo z Centralnego- sorki...
- w najlepszym razie , no... jak Aragon z lotr w 20 lat pozniej bigsmile2.gif
i jeszcze byl z drugim
drwalem w kapeluszu, z broda.

Potem zalozyl czarna zbroje z tektury, i wygral.
Z b. przystojnym icon_redface.gif .
No i zwrocilam uwage, a Obcy z lasu gdzie[ poszedl..
Ale wrocil, i dalej lal wszystkich...
Czy on byl z Lorici ??
Artur Brzychcy
Jeszcze raz ja bo nie doczyta³em wszystkiego u Adamsa
Dot±d æwizyli¶my w masce, przyszywce i wzmocnionych rêkawicach, tylko my walczymy troszkê l¿ej. No ale có¿ cz³owiek siê uczy...
Artur Brzychcy
Nie z Loriki, jak powiedzialem Pawe³ Lipnicki reprezentuje Piaseczno choæ równie dobrze pewnie móg³y i Karabelê, bo tam te¿ czasami æwiczy.
AdamS
CYTAT(Artur Brzychcy)
Witam!
Nie chodzi o g³owê (choæ wiem, ¿e nie którzy i to nie od nas mieli solidne guzy pomimo mach), tylko o rêce i przedramiê tu przyszywka i karwasz okaza³o siê ma³o Pawe³ ma rêkê sinofioletow± i nie za bardzo mo¿e ni± ruszaæ do tego wylewy i duuuu¿a opuchlizna. Adams to nie wina organizatorów tylko niektórych walcz±cych. Poprostu trzeba robiæ sprzêt jak na Grunwald, ¿eby prze¿yæ z takimi turniej na broñ zdawa³oby siê szermiercz±.
Pozdrawiam

hmmmm dziwne ..... jak my sie lejemy to karwasz na zupanie i rekawica chronia przedramie i reke dostatecznie dobrze .... tylko raz bylo trafienie tam gdzie nie bylo karwasza .......
a moze zalozyl karwasz na cos cienkiego i to od tego ma since ?
Ptack
Powiedzmy sobie szczerze:

Kolczuga + Karwasze+Obojczyk + naramienniki z 2mm blachy + macha to chyba wysokie wymagania opancerzenia.

Ja sam nie przepadam za nawalaniem z ca³ej ary, co mam nadziejê pokaza³em na turnieju. Ale nie ka¿dy musi tak walczyæ, st±d takie a nie inne wymogi.

Kolejnym krokiem bêd± szyszaki z krat± na oczy. Co dalej proponujecie, bo dla mnie to ju¿ wystarczy. Bo jak na bojówkiê na 25 osób to kontuzji praktycznie nie by³o.

A Magdy szkoda okrutnie.

Jeszcze raz gratulacje dla Paw³a !!! Szacunek za czyst± walkê i niechêæ do powodowania kontuzji. Brawo! Tak± postawê najbardziej lubiê, bo to ma byæ spotkanie towarzyskie a nie kibolstwo.
Aion
Panowie,

Ca³a sprawa nabrzmiewa³a przez jaki¶ czas na FREHA (zainteresowani wiedz± o czym mówiê) i mo¿e za bardzo siê przej±³em.
Takie zachowanie ju¿ siê nie powtórzy, bo nie jest ju¿ potrzebne.
Nie planuje braæ udzia³u w ¿adnych turniejach "bojowych", bo po prostu siê do nich nie nadaje. Nie ³±czcie ARMA z moim podej¶ciem. Co do traktatów, trzeba by³o wpa¶æ w niedzielê.
Pozostaje problem konwencji. Je¶li komu¶ pasuje moja, zapraszam serdecznie na spar poza turniejem. Z Patrykiem i Markiem rozumiemy siê doskonale, a z Gwynem æwiczê od dwóch lat, obydwaj ¿yjemy.

Pozdrawiam
Lysy_Gnom
Witam
To i ja do³±cze siê do podziêkowañ dla: organizatorów, mojego przeciwnika (szkoda , ¿e tylko jednego smile.gif ), dla ludzi z którymi sparowa³em .

Moja uwaga jest taka , ¿eby sêdziowie byli niezmienni przez ca³y turniej

pozdrawiam
megamrok
Nie mog³em byæ !!! Znowu... dunno.gif
Ale powiedzcie chocia¿, jakie by³y nagrody ???
tzn.: czy co¶ poza dyplomami??
Medale, puchary,szable,rekawice albo konie smile.gif

Aha - co to znaczy zbroja z tektury (post ananki) ???
Ptack
Nagrod± by³y figurki ¿ydów trzymaj±ce kurczowo monetê jednogroszow±.

£ysemu Gnomowi te¿ dziêkujê za udzia³, sorry, ale mi umkn±³e¶ w g±szczu podziêkowañ ;)

I nie wiem, czym by³a zbroja z tektury, bo on mia³ bodaj¿e p³aty, obojczyk, naramienniki, karwasze.

pozdr
AdamS
CYTAT(Lysy_Gnom)
Moja uwaga jest taka , ¿eby sêdziowie byli niezmienni przez ca³y turniej  

pozdrawiam

hmmmm jest problem bo sedziowie tez czesto chca brac udzial smile.gif
popracujemy nad tym .....
mamy tez w planach bardziej wypasne nagrody ..... zarcie ....i browary ale to na razie w planach .....
traktujmy ten sezon jako "testowy" do dopracowania niuansow ......

pozdro
AadamS

PS
CYTAT(Aion)
Panowie,

Ca³a sprawa nabrzmiewa³a przez jaki¶ czas na FREHA (zainteresowani wiedz± o czym mówiê) i mo¿e za bardzo siê przej±³em.  
Takie zachowanie ju¿ siê nie powtórzy, bo nie jest ju¿ potrzebne.

byles tak pzejety ze az czerwony smile.gif bigsmile2.gif icon_redface.gif
megamrok
Figurki ¿ydów ??? Super bigsmile2.gif tongue.gif crazy.gif
Ptack
PRzede wszystkim têimpre¿ê robi³em sam. Jak bêdzie potrzeba, nast±pnym razem poproszê kolegów z grupy o pomoc organizacyjn±.

Osoba, bez której mia³bym k³opoty organizacyjne jest £ukasz Majewski.
Tak±imprezkê naprawdê mo¿e zrobiæ jedna osoba, co mam nadziejê udowodni³em. Ale SBS pragnie kontynuowaæ swór rozwój w kierunku, który w sobotê wyznaczy³em.
pozdr
Artur Brzychcy
Witam!
Adams tak jak mówi³em walczymy inaczej (delikatniej). Poprostu nie robili¶my dot±d ciê¿kich walk a raczej poprostu dla zabawy szermowali¶my sobie. Teraz wiemy jak siê do turnieju przygotowaæ (ubraæ) stylu walki nie zmienimy, bo nam po naszemu poprostu siê podoba. A zreszt± widaæ, ¿e przynosi lekki styl po¿±dane efekty vide Pawe³. Jeszcze raz brak pretensji do organizatorów, zdziwienie tylko ogarnia odno¶nie nie których stylow walki. To wszystko.
Pozdrawiam
Ziemowit
I my dziêkujemy smile.gif
a jak¿e
za ciekawe i dla nas nieco egzotyczne do¶wiadczenia z broni± (jak dla nas s³owian z czasów zamierzch³ych) SF :D
Dziêki Ptacku za zaproszenie, szkoda tylko ¿e wcze¶niej nie dotarli¶my, by w turnieju stan±æ - my¶le ¿e by³oby jeszcze ciekawiej crazy.gif crazy.gif
takeda68
CYTAT
Jedna pal±ca kwestia: w imieniu swoim i komisji sêdziowskiej przepraszam Rafa³a Górskiego z Lorici za niew±tpliwie krzywdz±cy werdykt sêdziego. Rafa³ mia³ ogromne szanse na zwyciêztwo ca³ego turnieju i odpad³ nies³usznie.

Ca³y czas siêzastanawiamy nad rekompensat±. CZê¶æ strat moralnym mam nadziejêpokry³o zwyciêstwo nad sêzdzi±, gdy Rafa³ siê bi³ jako szmpierz. ;)

Dziêki! Mia³em wyrzuty sumienia bo bardzo mi siê podoba³y walki Rafa³a, ale co do werdyktu nie mog³em inaczej... pierwsze by³o ciêcie na brzuch, bez tego ciêcia Rafa³ nie móg³ by uderzyæ z góry, nie jestem mo¿e specjalist± od szabli ale zauwa¿y³em pierwsze trafienie. Poza tym rozmawia³em potem o tym uderzeniu z wieloma widzami..... Jednak nie nadajê sie na sêdziego i wiêcej nie bêdê, wola³ bym ¿eby wszyscy wygrali!!!!!!!! I zdaje mi siê ¿e po tym turnieju wszyscy mog± siê uwa¿aæ za zwyciêsców!!!!!!
Sventevith
Moje uwagi:

1. System pucharowy nie jest najlepszy trzeba poszukac innego systemu.
Po pierwsze glupio jest jak sie odpada na samym poczatku smile.gif Mielismy takiego pecha ze trzech z nas (WiPow) trafilo na ludzi ktorzy zajeli kolejno 1,2,3 miejsce icon_wink.gif Przydaly by sie walki barazowe.

2. Sedziowanie.
Wszytkie walki powinni sedziowac te same osoby. Bo kazdy sedziowal innaczej i stad tyle problemow.
Trzeba roziwazac problem obopulnych trafien. To tez sie da uzyskac przez odpowiednie punktowanie i rezygnacje z systemu pucharowego.

3. Ochrona
Mysle ze szyszaki nie sa konieczne a wystrcza maski z kapturem biskupim super wynalazek smile.gif
Zamiast kolczugi owiele fajnjsza jest ochrona ktora mial zwyciezca turnieju.

4. Palcaty powinny byc oddzielna konkurencja.

5. Przyspiszyc przebieranie sie zawodnikow tutaj bylo to spowodowane mala ilosca sprzetu oraz tym ze nikt niechial przed walka na sobie miec 20 kg przez 15 minut.

Narazie tyle przyszlo mi do glowy smile.gif
Ptack
Co do Twojego sêdziowania: 100% podziêkowañ ode mnie, bo Ciê porosi³em i Ty nie musia³e¶ siê zgodziæ. My¶lisz, ¿e ja tak doskonale wszystko widzia³em. Widzieli¶cie, ¿e pyta³em zawodników, czy dostali, czy nie ;))))

To by³a pierwsza moja próba i tyle. I tak wysz³o fajnie. DZiêkujê, ¿e siêzjawi³e¶, i gratuluje ¶wietnych pojedynków.
Woo
Chcia³em zauwa¿yæ kilka szczegó³ów...

1. Spróbujcie sobie sêdziowaæ przez 5 godzin bez przerwy... Ja wytrzymywa³em z trudem 5 walk pod rz±d. Przy szpadzie trzeba siê bardziej w¶lepiaæ, ale mimo wszystko - staæ i sêdziowaæ przez 5 godzin, to jakby¶cie chcieli sêdziego zamkn±æ w kamienio³omie...

2. Sêdzia choæby chcia³ nie bêdzie nieomylny. Nic nie pomo¿e, ¿e go siê nie bêdzie zmieniaæ. Wniosek z turnieju szpadowego jest taki, ¿e sêdziowie nie s± potrzebni wcale. Wiêkszo¶æ z nas przyznawa³a siê do bycia trafionym, a tak¿e rezygnowa³a z punktu, który sêdzia zauwa¿y³, a którego nie by³o.

3. Walczyæ na ostre, mo¿na wtedy, gdy siê ju¿ zawodnika pozna (na przyk³ad obserwuj±c jego piersz± walkê). I nie ma sensu dozbrajaæ siê, zwiêkszaæ grubo¶æ blach itp... Taki system, jaki wybrali¶cie, czyli wybór broni - ostra, czy drewno, uwa¿am za dobry.

4. Ochraniacze - proponujê raczej rozwa¿yæ pomys³, który przedstawi³ Jarek, ni¿ zakuwaæ siê w szyszaki...

5. Trafienia podwójne pownny byæ liczone. Jako¶. Albo jako punkty karne (ujemne) do klasyfikacji grupowej (zak³adam, ¿e system bêdzie inny ni¿ pucharowy), albo po prostu jako trafienie dla obu stron. To trochê zahamowa³oby d±¿enie do dubli... które to d±¿enie, jak mo¿na by³o zaobserwowaæ, jest popularn± technik± walki - "bêdê szybko siepa³, bo na pewno trafiê, jak nie za pierwszym, to za drugim, trzecim... itd. A jak mnie trafi, to w najgorszym wypadku bêdzie dubel". A podwójne trafenie, to przecie¿ 2 trupy...

6. W szabli by³o du¿o przebierania siê, wiêc tego nie odczuli¶cie, ale szpadzi¶ci po turnieju byli wymêczeni straszliwie. Niech bêdzie nie do 5ciu, a do 3ch punktów... Bo to na przawdê za d³ugo trwa³o...
Perkun
Dziêki wszystkim za ciekaw± imprezê
Co do sugestii w sêdziowaniu:
Zgodze siê z Woo ¿e dubel powinien byæ piêtnowany
Co do samych sêdziów to uwa¿am ¿e nie powinna sêdziowaæ osoba
z tej samej grupy co zawodnik aktualnie walcz±cy
Broñ mnie Panie ¿eby cokolwiek sugerowa³,
ale na przysz³o¶æ bêdzie 100% czysta sytuacja.
Sêdziów w czasie walki powinno byæ conajmniej 3 a ich werdykt samodzielny i niepodwa¿alny

A zawodnicy sami powinni przyznaæ siê do tego ¿e przeciwnik ich trafi³ (tu hylê czo³a przed szpadzistami)
Lestek
Gratuluje Ptacku, impreza byla swietna i nie moge sie doczekac kiedy bedzie nastepna. Z ciekawostek to interesujaca byla konfrontacja traktatowego tasaka Armowcow i palcata.
Przykro mi i bardzo przepraszam ze uszkodzilem szable Magdy i co gorsza jej kciuk. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia. Przepraszam tez ze uszkodzilem szable Takedy. Bede staral sie na przyszlosc bardziej uwazac.
Zrobilismy sporo fotek i jak tylko wrzucimy na nasza strone to dam znac.
pepson
Czytelny regulamin znany na miesiac przed imprez± to minimum podstawy.
AleX
[tak na wszelki wypadek - to ja, Olek, ten taki maly z dlugimi piorami ;P]
Haa haa, bylo barzo fajnie :)))
Kurcze, brakowalo mi tego, naprawde.. teraz mam motywacje zeby spowrotem ostro wziac sie za siebie :D

Podziekowania za wszystkich, za nowe doswiadczenia, wiele inspiracji, nowe znajomosci i przede wszystkim - swietna zabawe :))

Co do sedziowania - mam bardzo kontrowersyjny ale moze nie taki zly pomysl - najpierw ustalic co sie liczy - a potem postawic na.. odczucia zawodnikow. Mysle ze moznaby chociaz sprobowac nastepnym razem, jak wygladalby taki honorowy turniej.. oczywiscie przydaliby sie dodatkowo sedziowie, zeby ewentualnie zauwazyc jakies trafienie ktorego ktos mogl nie poczuc, ale mysle ze to jest raczej rzadkie, nawet w opancerzeniu..
Sauron
Hej

Krotkie podziekowania dla organizatorow i wszystkich gosci bigsmile2.gif ! (ja bylem glownie towarzysko icon_mrgreen.gif )

Co do obserwacji szabli to bez dwoch zdan duble powinny byc karane punktami gdyz czesto ludzie atakowali nie dbajac o siebie "bo wejdzie" - a to miala byc realna walka (w sensie zalozen) - wiec jednak najpierw nie byc trafionym a pozniej dopiero trafic.

Zdecydowanie wiecej miejsca by sie zdalo i przerwa na obiadek mad.gif

A tutaj kilka zdjec z turnieju (i moze pozniej filmiki) http://gallery.ordugh.org/sluzewI
Jarek Przyby³o
CYTAT
Witam!  
Adams tak jak mówi³em walczymy inaczej (delikatniej). Poprostu nie robili¶my dot±d ciê¿kich walk a raczej poprostu dla zabawy szermowali¶my sobie. Teraz wiemy jak siê do turnieju przygotowaæ (ubraæ) stylu walki nie zmienimy, bo nam po naszemu poprostu siê podoba. A zreszt± widaæ, ¿e przynosi lekki styl po¿±dane efekty vide Pawe³. Jeszcze raz brak pretensji do organizatorów, zdziwienie tylko ogarnia odno¶nie nie których stylow walki. To wszystko.  

Arturze dwa zdania wyja¶nienia. Wiêkszo¶æ bij±cych siê na szable i bior±cych udzia³ w turnieju walczy w konwencji zbli¿onej do sportowej lub pojedynku dwóch gentelmenów w bia³ych koszulach do pierwszej krwi. Janek z ARMY walczy w konwencji takiej: wracam z karczmy wieczorem do domu maj±c pod pach± d³ugi miecz albo kord przy pasie, w ciemnej ulicy staje naprzeciw mnie 5 ch³opków chc±cych co najmniej zabraæ mi mieszek, a ja nie chcê siê z nim rozstaæ. Po powrocie do domu z mieszkiem siadam i liczê ile szwów ma mi za³o¿yæ cyrulik. Mia³y byæ dwa zdania smile.gif wysz³y trzy.

Pozdrawiam

Jarek P.
ZGO¦
CYTAT(Woo)
1. Spróbujcie sobie sêdziowaæ przez 5 godzin bez przerwy... Ja wytrzymywa³em z trudem 5 walk pod rz±d.  

a moze kilka sk³adów sêdzowskich? powiedzmy 3? wtedy sêdziewie mogliby odpocz±æ w tak zwanym miedzyczasie, i walczyc te¿ by mogli. Wa¿ne jest to, ¿eby sk³ad sêdziowski nie by³ z ³apanki icon_wink.gif
radzitsu
Witam

Przedewszystkim podziekowania dla organizatorów, sedziów i wszystkich zawodników.smile.gif

Gratulacje dla £ukasza Majewskiego za pierwsze miejsce w szpadzie i dla Paw³a Lipnickiego, mojego przeciwnika w finale na szable, który spra³ mnie na kwa¶ne jab³ko smile.gif smile.gif

Poruszony tu zosta³ problem ochrony g³owy, pomys³ szyszaka z wstawiona kratka od maski wydaje sie optymalny, ale sa jeszcze przeciez maski do szabli sportowej, które maja duzo grubsze i wytrzymalsze kratki od szpadowych, je w³anie chyba lepiej wstawic do szyszaków.

Pozdrawiam
takeda68
chcialbym jeszcze poruszyc sprawe sedziowania, LUDZIE! mamy 21 wiek, wiec moze na nastepny turniej oprocz sedziow wlaczmy jedna kamerke z magnetowidem na zawodnikow, jeden czlowiek obeznany z cofaniem i zwolnionym tempem i mamy problem z glowy (w razie sporow) a i jakis slad zostanie (walki mozna potem przeanalizowac i wyciagnac nauki) kto jest za!!!
Brat £ukasz
Okej!

Mo¿e nie jestem najbardziej znan± osob± w ruchu rycerskim, ale nazywam siê £ukasz Majewski a nie Micha³, Micha³ Majewski tak¿e funkcjonuje w RR ale robi szable gdzie¶ pod Warszaw± chyba....

Swoj± drog± Micha³ to ³adne imiê..

Pozdrawiam,

-£ukasz Majewski
ZGO¦
pomys³ z kamerka super, ale....musi byc do niej "operator", bo jak widzielismy w sobotê zawodnicy w miejscu raczej nie stoja i moga zas³onic soba ewentualne trafienie....mo¿e dwie kamery? bedzie wiêksze prawdopodobieñstwo uchwycenia istotnego momentu.

a mo¿e przesadzam..... smile.gif
Ptack
ca³y pic polega nie do koñca na tym, ¿e sêdzia nie widzi, bo jest zmêczony, czy niekompetentny, czêsto chodzi o punkt widzenia, k±t, czy perspektywê, z której nie ma szans zobaczyæ trafienia.
Feniks
A niektóre "trafienia" jakie widzi sêdzia s± np. zapl±taniem siê szabli w kolczugê... smile.gif

Ale tak to zawsze jest na turniejach i zawodach. Kto¶ zawsze poczuje siê niesprawiedliwie oceniony.
AdamS
co do krecenia walk ..... wrzucimy na net kilka pojedynkow sfilmowanych ....
ciezko jest jedna kamera wylapac wszysko .....
poza tym jak bylo widac ludzie raczej przyznaja sie do trafien i nie bylo zadnego wyklucania o punkty .... tak trzymac panowie ....

co do sedziowania to pomysl z 3 teamami sedziow wydaje sie optymalny .....

co do szyszakow .... ma ktos zbedna kratke od maski ? moze byc z uszkodzonej maski i najlepiej jakby byla od maski "szablowej"

Pozdro
AdamS
Ptack
W po³owie kwietnia bêdzie ju¿szyszak, to umieszczêjego fotê na necie. Woo, chyba nie mia³e¶ ligowego szyszaka na g³owie. Jest ciê¿ki, ¶wietnie chroni (przed ka¿dym ciêciem) i nie ogranicza a¿ tak widoczno¶ci. I ¦wietnie wygl±da. Dlatego bedê mia³ jeszcze fajniejszy ;)
AleX
Hmm kratka do szyszaka?
to moze by zaryzykowac jakas z troche wiekszymi odstepami od tej w masce?
Lepiej by bylo widac a nawet w oczo wielkosci 1cm^2 nie wejdzie sztych..
AdamS
nie szalej ... sa rozne sztychy w szablach (nawet zatepionych)
IMHO 0.5 cm to maksymalne dziury ........ oczywiscie przy adekwatnie wytrzymalym "drucie" crazy.gif
takeda68
znalazlem kiedys odpowiednie siatki, sprzedaja je jako sita do jakis mlynkow zboorzowych, sita sa o roznych otworach (chyba do roznych kaszek), grubosc blachy okolo 1 - 1,5 mm, wyprofilowane na zgiety w polkole prostokat
Pawe³ Lipnicki
Nieco spó¿nione, ale WIELKIE dziêki dla P.T. Organizatorów,
Uczestników,Przeciwników, Przyjació³ i Widzów!!!!!!!!!!!
Specjalne - dla Artura z Eodem Tempore, Marka Sobuckiego
i Jacka " Biskupa" za Szczê¶liw± Szablê i sekundowanie,
Sgt.Micha³a z Grex'ów (za p³aty) i Magdy z Eodem Tempore - za waleczno¶æ,
wytrzyma³o¶æ i zimn± krew respekt.gif
Oczywi¶cie g³êbokie uk³ony Mistrzowi i Mistrzyni Szpady, oraz
wszystkim moim przeciwnikom.

p.s.

Do ANANKE : Cz³owiek z Lasu ??? Z drugim drwalem w kapeluszu ???!! Hmmm.... icon_wink.gif
Feniks
Zwyk³e sito mo¿e byæ za s³abe. Tu nie chodzi tylko o kratkê, ale ¿eby jeszcze ten sztych siê nie zatrzyma³ w ¶rodku g³owy...
AdamS
CYTAT(takeda68)
znalazlem kiedys odpowiednie siatki, sprzedaja je jako sita do jakis mlynkow zboorzowych, sita sa o roznych otworach (chyba do roznych kaszek), grubosc blachy okolo 1 - 1,5 mm, wyprofilowane na zgiety w polkole prostokat

po ile sa u was te kratki ?
najpierw to musze stobic "testy" sztychowo-tnace na kratce zanim ja sie zamontuje smile.gif
radzitsu
Z siatka od maski do szabli sportowej jest o tyle problem, ze sama maska to koszt kolo 600 pln (nowa) angsad.gif . Nie wiem czy ta od zwyczajnej maski szermierczej d³ugo by wytrzyma³a .
AdamS
zastanawialem sie nad sitami murarskimi ........
Lestek
To juz nie lepiej w kwasowce grubosci np 2 mm punktakiem naznaczyc miejsca i wywiercic dziurki srednicy 4 mm ?? to powinno wytrzymac ciecie szabla bojowa ;) a przy odpowiedniej gestosci dziurek widocznosc tez bylaby znosna
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.