Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ubrania dla dzieci
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Martuszka
Pytanie niby proste a jednak. w co mo¿na ubraæ 4 letniego ch³opca? z wyró¿nieniema na Zimê, Wiosnê, Lato i Jesieñ proszê i z góry dziêkujê bardzo za informacje:)
EwKa
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/herjback.html
W¶ród ubrañ z Grenlandii s± te¿ dzieciêce. Nr. 61 i 62 to tuniki dla dzieci-bardzo podobn± znaleziono w Gdañsku. Zrobiona jest z zielonego, cienkiego sukna, wykoñczona jedwabn± nici±.
Marcus Aurelius Carnifex
Hmmm?

A propo tematu. Jak robicie z butami - przecie¿ noga dziecka szybko ro¶nie, a kupowanie za ka¿dym razem "markowych" butów...

Pa
Micha³ ¯elazo
Mnie po czê¶ci ten problem na razie odpada.
Moja Julia w sezonie bêdzie mia³a 8-10 miesiêcy, wiêc je¶li stanie na w³asnych nogach, to tylko czego¶ siê trzymaj±c, a raczej bêdzie raczkowaæ, wiêc buciki na razie niepotrzebne.

Mimo to ju¿ dr¿ê na my¶l, ¿e jak bêdzie mia³a 4 latka, to powie, ¿e chce takie fajne buciki, jak ma mama (od Rokity...) bigsmile2.gif

Generalnie dziecko to nie jest tania rozrywka cool.gif

Pozdr.
M.
jasmin
CYTAT(Rze¼niczek)
Hmmm?

A propo tematu. Jak robicie z butami - przecie¿ noga dziecka szybko ro¶nie, a kupowanie za ka¿dym razem "markowych" butów...

Pa

Skorzane sandalki zrobic dla dziecka to moment przeciez; Jedyny problem to posiadac skore i to wszystko - nie przeginajmy. Moj babel ze swoich butow juz dawno wyrosl i na sezon bedzie mial pewnie nowe zrobione przez tate.

Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

No tak sanda³ki - to jest pewne rozwi±zanie.
Tylko czy takie wystêpuj± w ikonografii?

Pa
Martuszka
Dobra s± sanda³ki, ale co z butami zimowymi lub ciep³ymi? Bo nie zawsze jest ciep³o przecie¿... pozatym czy mo¿na zrobiæ mu takie malutkie nogawice? z cienkiej we³ny na przyk³ad i kaptur te¿ z czego¶ prawda? Aha i jeszcze jedno...W czym lub jak nosiæ ma³e dziecko? takie malutkie malutkie? po kilku godzinach noszenia dzieca rêce odpadaj±...
Micha³ ¯elazo
CYTAT
z cienkiej we³ny na przyk³ad i kaptur te¿ z czego¶ prawda?

Broñ Ciê Bo¿e przed ubieraniem dziecka, zw³aszcza niemowlaka, w we³nê.
Przede wszystkim bawe³na i kij z tym, czy to historyczne. Eksperymentowanie na dziecku, czy bêdzie mia³o wysypkê, czy nie to ¶rednio m±dry pomys³.

A co do sanda³ków, to nie widzê ich jako¶. Niby dlaczego mia³yby wystêpowaæ jako obuwie wy³±cznie dzieciêce ? A u doros³ych nie spotka³em siê, przynajmniej w pó¼nym ¶redniowieczu.

Pozdr.
M.
Yhm
Ja jak o obuwie proponujê "woreczki na stopê" które s± historyczne wystêpowa³y g³ównie u wie¶niakow i z tego co wiem równie¿ na Rusi. Widok z wykrojem w za³±czniku.
Vislav
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
1.Broñ Ciê Bo¿e przed ubieraniem dziecka, zw³aszcza niemowlaka, w we³nê.

2.Przede wszystkim bawe³na i kij z tym, czy to historyczne. Eksperymentowanie na dziecku, czy bêdzie mia³o wysypkê, czy nie to ¶rednio m±dry pomys³.

3.A co do sanda³ków, to nie widzê ich jako¶. Niby dlaczego mia³yby wystêpowaæ jako obuwie wy³±cznie dzieciêce ? A u doros³ych nie spotka³em siê, przynajmniej w pó¼nym ¶redniowieczu.

Pozdr.
M.

Witam
Ad.1. To mnie zafascynowa³o - czy mo¿esz przybli¿yæ?? Sk±d bierzesz takie informacje??? Co to jest wysypka od we³ny???? Wspó³cze¶nie jedna z dro¿szych odmian bielizny jest robiona z angory - przebija wszystko inne.
Je¿eli chodzi o przebywanie na zewn±trz w mokrych ciuchach jest powiedzenie "cotton kills".

Ad.2 i 3 widzê jak±¶ wewnêtrzn± sprzeczno¶æ ale mo¿e mi siê wydaje.

Przy okazji je¿eli ktokolwiek ma opory co do we³ny to s± tkaniny lniane bardzo delikatne, dla zamo¿nych jedwab.

Czy bawe³na ma w sobie co¶ specjalnego o czym nie wiem???

Pozdrowienia
Micha³ ¯elazo
1. Informacje biorê od pediatry mojej córki, która jest doktorem medycyny, ma kilunastoletni± praktykê i bardzo dobr± opiniê. Je¶li posiadasz w tej materii wiêksz± wiedzê, to podziel siê ni± proszê ze wszytkimi, a nie ograniczaj siê jedynie do krytykowania innych, co na razie robisz.

Co do przebywania na zewn±trz w mokrych ciuchach, to mogê tylko powiedzieæ, ¿e nie wyobra¿am sobie sytuacji, w której pozwoli³bym córce na przemokniêcie, a co dopiero na chodzenie tak po dworze, bez wzglêdu na to czy bêdzie mia³a na sobie len, we³nê, bawe³nê, czy te¿ jedwab.

2. Sprzeczno¶ci nie ma, wystarczy tylko mieæ wolê zrozumienia rozmówcy i chwilkê pomy¶leæ. bigsmile2.gif

Skoro w pó¼nym ¶redniowieczu (co ju¿ chyba du¿o wcze¶niej na Freha ustalono) nie noszono sanda³ków, to sanda³kom mówiê nie, tym bardziej, ¿e jak ju¿ mam sam robiæ, to wolê normalne buciki.

Natomiast nie widzê niczego z³ego w szyciu ubrañ wg. istniej±cej ikonografii, tyle ¿e z bawe³ny, lub z lnu. Wygl±daæ bêdzie to do z³udzenia (mam nadziejê) podobnie do orygina³ów, jednocze¶nie nie bêd±c dla dziecka niemi³e.

Pozdr.
M.

P.S.
Ja te¿ nie wiem co takiego ma w sobie ta bawe³na, ale znakomita wiêkszo¶æ ubranek mojego dziecka jest z niej w³a¶nie smile.gif
Vislav
Witam
1. Drogi Michale - zadawanie precyzuj±cych pytañ nie powinno byæ uznawane za krytykê icon_rolleyes.gif Nigdzie nie napisa³em, ¿e nie masz racji.

2. Propagowanie we³ny wynika z moich wieloletnich do¶wiadczeñ uzupe³nionych wiedz± na temat bytowania w warunkach naturalnych. Test praktyczny w warunkach ekstremalnych patrz wyprawa zimowa . Nie jestem fanatykiem w zwi±zku z tym
CYTAT(Vislav)
Przy okazji je¿eli ktokolwiek ma opory co do we³ny to s± tkaniny lniane bardzo delikatne, dla zamo¿nych jedwab.

Poza ogólnym powo³aniem siê na osi±gniêcia wspólczesnej pediatrii nie otrzyma³em ¿adnej konkretnej odpowiedzi. Jednak to Forum nie jest miejscem na dyskusjê na temat wychowania dzieci. Ka¿dy z rodziców wybiera "swoj±" drogê i na tym mo¿emy poprzestaæ.

3. Pierwszy post mówi³ o 4 letnim dziecku (tylko wyj±tkowo nadopiekuñczy rodzice mog± traktowaæ je jako niemowlê) i w tym wypadku kategoryczny protest wobec we³ny jest dla mnie co najmniej niezrozumia³y. To zreszt± by³o podstawowym powodem mojego wyst±pienia.

4. buciki vs. sanda³ki nie protestujê, równie dobrze mo¿e byæ boso jak to jeszcze do niedawna bywa³o.
Natomiast
CYTAT
Przede wszystkim bawe³na i kij z tym, czy to historyczne. Eksperymentowanie na dziecku, czy bêdzie mia³o wysypkê, czy nie to ¶rednio m±dry pomys³.
dla mnie jest stwierdzeniem kontrowersyjnym. Chyba zak³adaj±c, ¿e cywilizacja nas tak odmieni³a, ¿e bez bawe³ny nie da siê prze¿yæ.

Pozdrowienia
Wojciech Radzki
Hej Chodzi o to ze welna bardziej niz bawelna moze powodowac uczulenie. Sam znam ludzi, ktorzy nie mog± nosiæ welnianych rzeczy, bo s± uczuleni na welnê.
Jesli opinia pediatry Ci nie wystarcza, to odsylam do podrêczników z immunologii. smile.gif
Pozdrawiam
WR
Vislav
CYTAT(Martuszka)
Dobra s± sanda³ki, ale co z butami zimowymi lub ciep³ymi? Bo nie zawsze jest ciep³o przecie¿... pozatym czy mo¿na zrobiæ mu takie malutkie nogawice? z cienkiej we³ny na przyk³ad i kaptur te¿ z czego¶ prawda? Aha i jeszcze jedno...W czym lub jak nosiæ ma³e dziecko? takie malutkie malutkie? po kilku godzinach noszenia dzieca rêce odpadaj±...

Witam
Noszenie dziecka:
- niemowlak - proponujê pod³u¿ny kosz wiklinowy wzorowany na wspó³czesnych "pojemnikach" z r±czkami
- pisklak - noside³ko z materia³u - dziecko mo¿na nosiæ na plecach, z przodu, na boku (ka¿da z metod ma swoje plusy i minusy) - ewentualnie wzorowaæ siê na wspó³czesnych konstrukcjach "miêkko-sztywnych" z uzyciem tradycyjnych materia³ów
- dziecko - powy¿ej trzech lat uczyæ chodziæ samodzielnie - s± problemy wynikaj±ce z konstrukcji psychicznej dziecka, szybko siê nudzi chocia¿ fizycznie ma zapas energii. Pomaga wspólne opowiadanie bajek, ¶piewanie piosenek czyli zajêcie uwagi - z czasem nie ma problemu.

Przy okazji - ma³e dzieci dobrze znosz± warunki naturalne. Problem jaki wystepuje to im mniejsze dziecko tym wiêksza wra¿liwo¶æ na przech³odzenie lub przegrzanie - mniejsza "pojemno¶æ cieplna" przy ma³ej masie cia³a. Przy odpowiednio skompletowanym ubiorze warunki atmosferyczne nie maj± takiego wp³ywu.

Podoba mi siê Twoja chêæ bycia razem. Moje trzy córki ju¿ doros³e panny zawsze wspominaj± zwariowane wyprawy jakie odbywali¶my i odbywamy.

Pozdrowienia
Robert Bagrit
Co do strojów dla dzieci to z tego co wiem nie ró¿ni³y siê zbytnio od strojów dla doros³ych. Mój Piotru¶ doskonale czuje siê w cote jak i w dublecie. Jednak przy we³nie musi byæ podszewka lniana lub jaka¶ koszula bo inaczej go gryzie bigsmile2.gif jak zreszt± ka¿dego z nas gryz³y swetry z w³óczki w czasach... dawnych.
Piotru¶ paraduje w strojach od 2002 roku kiedy to mia³ lat 5. Co do butów, zrobi³ mu je Rokita jak ka¿de buty tyle, ¿e o dwa numery za du¿e. Starczy³o mu na 2 lata... mam je do odsprzedania devil.gif
Ogólnie dzieci UWIELBIAJ¡ takie klimaty!!! Dlatego zachêcam do zabierania dzieci na imprezy! Jak wypijecie jedno piwo mniej by mieæ je na oku niec wam siê nie stanie cool.gif A jak dzieciaki spotka siê i s± tak samo ubrane to nie do¶æ, ¿e widok jest super to jeszcze one maj± frajdê. Zreszt± co tu du¿o gadaæ, zerknijcie na fotki z £êczycy 2003 na Bagrittonie. Czy nie wygl±daj± s³odko?? blinkie.gif

Co do biegania na boso to jest wszystko ok ale nie w dzisiejszych czasach kiedy to mnóstwo szkie³ i innego paskudztwa le¿y na ziemi... icon_cry.gif
Latem jak mamy okazjê to biegamy na bosaka po lesie... blinkie.gif

Pozdrawiam
Vislav
CYTAT(Wojciech Radzki)
Hej Chodzi o to ze welna bardziej niz bawelna moze powodowac uczulenie. Sam znam ludzi, ktorzy nie mog± nosiæ welnianych rzeczy, bo s± uczuleni na welnê.
Jesli opinia pediatry Ci nie wystarcza, to odsylam do podrêczników z immunologii. smile.gif
Pozdrawiam
WR

Witam
We wspólczesnym ucywilizowanym ¶wiecie jeste¶my uczuleni na du¿± ilo¶æ rzeczy. Co do przyczyn jest du¿o obiektywnych opracowañ.

Nie kwestionujê ograniczeñ w u¿ytkowaniu we³ny (chocia¿ tutaj nie powinni¶my my¶leæ wy³±cznie poprzez pryzmat "góralskiego swetra") - nie rozumiem tylko postawienia sprawy je¿eli nie we³na to bawe³na.
Co wyró¿nia bawe³nê wobec lnu i jedwabiu?

Dr±¿ê ten temat nie bez powodu. Ju¿ widzê du¿± grupê osób w drelichu bawe³nianym ze wzglêdu na uczulenia.

pozdrowienia
Wojciech Radzki
CYTAT
nie rozumiem tylko postawienia sprawy je¿eli nie we³na to bawe³na.
Co wyró¿nia bawe³nê wobec lnu i jedwabiu?

Szczerze mówi±c nie slyszalem o tym aby bawelna powodowa³a uczulenie (chocia¿ nie moge tego wykluczyc) a we³na, jak pisalem, sam znam takie przypadki. A czemu tak jest? Trudno powiedziec - niektore substancje s± antygenami, a inne nie s±.

CYTAT
Dr±¿ê ten temat nie bez powodu. Ju¿ widzê du¿± grupê osób w drelichu bawe³nianym ze wzglêdu na uczulenia.

Ech... mo¿e niepotrzebnie zaczeto o tych uczuleniach smile.gif

Pozdrawiam
WR
Martuszka
UUU widzê ¿e mam pomoc wreszcie:hop: . A wiêc tak. Dzieciak ma lat 4, jest du¿y i bardzo szybko ro¶nie. podoba mi siê ta wersja z robieniem za du¿ych butów icon_wink.gif. po raz pierwszy chcemy go zabraæ na imprezê historyczn± i bali¶my siê ¿e mo¿e mu siê nie spodobaæ ale skoro do¶wiadczeni mówi± ¿e siê podoba to bardzo siê cieszê. Dzieciak nie ma uczulenia na we³nê wiêc chyba probelmu nie bêdzie, ale czy do nogawic takiego ma³ego brzd±ca robiæ podszewkê czy jest ona ca³kowicie zbêdna? aha i czy wy³o¿yæ czym¶ buty w ¶rodku? bo wiadomo ¿e w samej skórze niewygodnie siê chodzi... A zale¿y mi na tym ¿eby by³o mo¿liwie historycznie.
A w co z kolei ubraæ niemowlaka? Je¶li nie chcê go ubieraæ w bawe³nê oczywi¶cie?
Vislav
CYTAT(Martuszka)
UUU widzê ¿e mam pomoc wreszcie:hop: . A wiêc tak. Dzieciak ma lat 4, jest du¿y i bardzo szybko ro¶nie. podoba mi siê ta wersja z robieniem za du¿ych butów icon_wink.gif. po raz pierwszy chcemy go zabraæ na imprezê historyczn± i bali¶my siê ¿e mo¿e mu siê nie spodobaæ ale skoro do¶wiadczeni mówi± ¿e siê podoba to bardzo siê cieszê.
1. Dzieciak nie ma uczulenia na we³nê wiêc chyba probelmu nie bêdzie, ale czy do nogawic takiego ma³ego brzd±ca robiæ podszewkê czy jest ona ca³kowicie zbêdna?
2. aha i czy wy³o¿yæ czym¶ buty w ¶rodku? bo wiadomo ¿e w samej skórze niewygodnie siê chodzi... A zale¿y mi na tym ¿eby by³o mo¿liwie historycznie.
3. A w co z kolei ubraæ niemowlaka? Je¶li nie chcê go ubieraæ w bawe³nê oczywi¶cie?

Witam
To jest moja propozycja - wobec "kontrowersji" sama musisz wybraæ

Ad.1. S±dzê, ¿e podszewka jest zbêdna. Materia³y z we³ny jakie u¿ywam (cena ok. 50-60 z³ za 1mb. 1,5m szeroko¶ci) s± stosunkowo miêkkie i nie s±dzê aby drapa³y.
Na zimê i jesieñ mog± byæ dwuwarstwowe z we³ny, zawsze cieplej. We³na ma tê zaletê, ¿e nawet gdy jest mokra to "grzeje" - nie zachodzi tu efekt "zimnego kompresu" bardzo uci±¿liwy w bawe³nie, mniej w lnie.

Ad.2. Grube we³niane skarpety (najlepiej wykonane metod± historyczn±). Wzglêdy jak wy¿ej, ponadto wiêksza "sprê¿ysto¶æ" wyrobu co przy za du¿ych butach ma znaczenie - nie trzeba ubieraæ kilka par.

Ad.3. Bielizna z cienkiej i miêkkiej tkaniny lnianej (cena oko³o 30 z³ za 1mb) plus dzianiny lub materia³y we³niane. Trafi³em grubo tkany materia³ z we³ny bardzo delikatny w dotyku - niestety cena 128z³ za 1mb.
Jak wygl±da próbka w za³±czniku (kiepska jako¶æ zdjêcia, ale daje pojêcie jak wygl±da), orraz co z tego zrobi³em - kaftan

Pozdrowienia
Micha³ ¯elazo
Dodam tylko, ¿e zamiast grubych we³nianych skarpet (albo te¿ razem z nimi) mo¿na stosowaæ nogawice ze stopami.

Je¶li za¶ dziecko ro¶nie na prawdê bardzo szybko, to proponujê na nogi nogawice we³niane z odciêciem oko³o kostki i przyszyt± tam stop± we³nian±, ze skórzan± podeszw±. Rozwi±zanie to ma wiele plusów:
mo¿na odpruwaæ stopy do prania, albo przyszywaæ nowe, wiêksze, do tego jest niesamowicie wygodne, choæ na pocz±tku odrobinê dziwnie siê w tym chodzi. S± te¿ minusy: je¶li dziecku przyjdzie do g³owy kopn±æ w co¶ twardego, to niestety, na podbiciu jest tylko materia³ i bêdzie p³acz...

Pozdr.
M.
Vislav
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
[...] stop± we³nian±, ze skórzan± podeszw±.[...]
Pozdr.
M.

Witam
¦wietny pomys³ z t± skórzan± podeszw±, jedynie z praniem nale¿y uwa¿aæ - raczej niska temperatura i ³agodny ¶rodek. Kiedy¶ wypra³em kawa³ek skóry z innymi ciuchami i wyj±³em z pralki co¶ bardzo twardego i kruchego - rozpada³a siê w palcach.
Muszê sobie zrobiæ taki "zapasowy" zestaw. Na zimne wieczory i poranki bêdzie jak znalaz³.

Pozdrowienia
Martuszka
a czym z kolei wy¶cieliæ "kosz" w którym noszone bêdzoe niemowlê? przecie¿ nie wezmê polarowego kocyka z Kubusiem Puchatkiem...smile.gif Pozatym bojê siê ¿e dzisko mogê przegrzaæ w lecie...
I jeszcze jedno: co zrobiæ z dzieckiem podczas uczty?
Vislav
CYTAT(Martuszka)
a czym z kolei wy¶cieliæ "kosz" w którym noszone bêdzoe niemowlê? przecie¿ nie wezmê polarowego kocyka z Kubusiem Puchatkiem...smile.gif Pozatym bojê siê ¿e dzisko mogê przegrzaæ w lecie...
I jeszcze jedno: co zrobiæ z dzieckiem podczas uczty?

Witam
We³niany kocyk, kawa³ek owczej skóry, polar od biedy w lnianej poszewce. Przegrzanie mo¿e wynikaæ z przebywania na otwartym s³oñcu, we wnêtrzu namiotu nagrzanego od s³onca, zbyt ciep³ego przykrycia, no i oczywi¶cie ubrania. Widywa³em ma³e dzieci w ¶rodku lata w grubym ¶piworku i zimowej czapce anger.gif .

Dodatkowe rozwi±zanie które sprawdzi³em w praktyce dla dzieciaka to uszyty z lnianej p³achty hamaczek z drewnianymi dr±¿kami rozwieszony miêdzy dwoma drzewami (zacienione miejsce).

Dobrze by³oby skonstruowaæ sk³adany drewniany kojec bez pod³ogi (we³niany gollumowy kocyk) rozstawiany na trawie. Praktycznie 4 ramy wype³nione lnianym p³ótnem (tak jak blejtramy) zestawiane razem. Zanim nauczy sie prze³aziæ przez wierzch masz spokój - mo¿e sobie raczkowaæ swobodnie.

Jezeli bedziesz na uczcie wystarczy goniæ bardzo "historycznych" palaczy tytoniu, reszta nie powinna przeszkadzaæ.
Pozdrowienia
Micha³ ¯elazo
Co do uczty, to nie s±dzê, ¿eby zgubny wp³yw na dziecko mia³o to, ¿e kilka razy podczas wakacji po³o¿y siê spaæ pó¼niej ni¿ zazwyczaj. Musisz tylko byæ przygotowana na to, ¿e jak ju¿ (prêdzej lub pó¼niej) za¶nie, to bêdziesz musia³a gdzie¶ je umie¶ciæ bigsmile2.gif

Acha, na turniejach w¶ród kobiat widz±cych dzieci szybko kwitn± instynkty macie¿yñskie, wiêc my¶lê, ¿e zawsze znajdzie siê kto¶ odpowiedzialny, kto popilnuje dziecka przez chwilê, a mo¿e nawet d³u¿ej, o ile dziecko na to pozwoli oczywi¶cie.

A kocyki mo¿esz kupiæ u Golluma, w Targowisku jest topic.

Vislavie, skórzane podeszwy przed praniem stóp z takich nogawic najlepiej odpruæ smile.gif
Problemem jest tutaj ni brudzenie siê skóry, która jest jedynie podeszw±, a sukiennej "stopy", która ch³onie wszytko, po czym siê chodzi i czêsto po jednym dniu potrafi pachnieæ jak nie zmieniane przez tydzieñ skarpety bigsmile2.gif

Pozdr.
M.
Martuszka
Mogê prosiæ o dok³adniejsze wyja¶nienie jak zrobiæ ten kojec? Bo nie bardzo rozumiem:)
Vislav
CYTAT(Martuszka)
Mogê prosiæ o dok³adniejsze wyja¶nienie jak zrobiæ ten kojec? Bo nie bardzo rozumiem:)

Witam
Kojec czyli zagroda. Mozna go wykonaæ z 4 ramek wykonanych z beleczek i obci±gnietych materia³em lub siatk±. Wzajemne ³±czenie np. za pomoc± linek przek³adanych przez otwory w pionowych beleczkach. Na ziemi roz¶cielamy gruby we³niany koc (polecam Gollumowy kocyk )

Mog± to byæ 4 p³otki z wikliny wbijane w ziemiê. Albo co¶ w rodzaju parawanu na pla¿ê z pionowymi kijkami wbijanymi w ziemiê.

Rozwi±zania zale¿ne od posidanych materia³ów, inwencji, umiejêtno¶ci crazy.gif.

Chodzi o jedno aby raczkuj±cy dzieciak nie "uciek³" z wyznaczonego miejsca, a sami w tym czasie mo¿emy oddaæ siê plotkom lub innym przyjemnym zajêciom blinkie.gif love3.gif maniac.gif pat.gif

Idea rozwi±zania w za³±czniku
Martuszka
Dziêkujê za informacje. Kto¶ mi podsun± pomys³ ¿eby mo¿e ch³opca ubraæ w tak± tunikê ala sukienka to bêdzie mia³ na kilka sezonów... Czy to ma sens?
Robert Bagrit
Dobry pomys³, byle nie za d³uga!

Pozdrawiam
Jimmy
CYTAT(Robert Bagrit)
Ogólnie dzieci UWIELBIAJ¡ takie klimaty!!! Dlatego zachêcam do zabierania dzieci na imprezy!

Mam nadziejê Robercie, ¿e mnie za to nie zamordujesz, ale nie mog³em siê powstrzymaæ, przed wrzuceniem tego oto zdjêcia z £êczycy 2003.
Ja widzia³em Ciebie z Piotrusiem to po prostu rozp³ywa³em siê ze wzruszenia.

pozdrawiam
Jimmy
Martuszka
OOOOOOooooooo jak s³odkoooo smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif
Robert Bagrit
Nie zamorduje Ciê bigsmile2.gif
A jak Piotru¶ wygra³ turniej bojowy w Ciechanowie pokonuj±c Waska to dopiero by³o super blinkie.gif
Zdjêcia na Bagritonie icon_cool.gif

Pozdrawiam
Jimmy
No to mi ul¿y³o. Dziêkujê i gratulujê. smile.gif

serdecznie pozdrawiam
Vlasta
Na rosyjskim Tgorodie by³a kiedy¶ dyskusja o dzieciêcych strojach, szukaæ mo¿na [url=http://tforum.zokov.net/cgi-bin/ikonboard.cgi?;act=ST;f=8;t=158]tutaj, i dalej po podanych tam linkach. Jakby by³y jakie¶ jêzykowe problemy, chêtnie pomogê.
Pozdrawiam!
Vlasta
Martuszka
eee. Problem jêzykowy... ja tu widzê tylko szlaczki.... icon_sad.gif
Vlasta
Spróbuj klikn±æ prawym przyciskiem myszy, i w "Kodowaniu" ustawiæ "cyrylica windows". Powinno pomóc.
Pozdrawiam!
Vlasta
P.S. Jeszcze jeden link, tym razem po angielsku, ale dzieci ju¿ starsze, nie maluszki.
vHagen
a w co ubrac 14-miesieczna dziewczynke? na grunwald rzecz jasna. i czy jakies mamy nie posiadaja takowych strojow do odsprzedania/odstapienia (rozmiar 92-98)?
i jeszcze problem z butami. ja szyc nie umiem. rokiciane, nawet 2 numery za duze beda dobre tylko na jeden sezon. czy wspolczesne obuwie tak zupelnie sie nie nadaje?

pozdrawiam
EwKa
powtorka z 1 strony tego tematu...Linki do strony Marca Carlsona:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/herjol62.html
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/herjol61.html
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/herjol44.html
Prosta i obszerna tunika wykonana z lnianego plotna lub ew. bawelnianej flaneli (wzgledy bezpieczenstwai wygody dziecka) bedzie ok. Mozesz dodac proste rekawy lub zrobic ja w formie bezrekawnika.
jasmin
CYTAT(vHagen)
a w co ubrac 14-miesieczna dziewczynke? na grunwald rzecz jasna. i czy jakies mamy nie posiadaja takowych strojow do odsprzedania/odstapienia (rozmiar 92-98)?
i jeszcze problem z butami. ja szyc nie umiem. rokiciane, nawet 2 numery za duze beda dobre tylko na jeden sezon. czy wspolczesne obuwie tak zupelnie sie nie nadaje?

pozdrawiam

Na gorace dni robisz lniane cote; suknie, luzna w rekawkach oraz z klinami, by mala mogla swobodnie siadac itd ... dlugosc do polowy lydki, aby sie o nie nie zadeptalo w trakcie wstawania i chodzenia; Na wieczor, gdy jest chlodniej suknia welniana - do polowy przedramienia, luzne rekawy;

Jakas czapka na glowe - by gorac nie powalil; O buty sie nikt normalny nie przyczepi. co 3 miesiace i tak bys musiala miec nowe buty:) robienie zas sandalkow skorzanych itp ze wzgledu na cienka podeszwe i nie usztywnianie kostki itd jest niepraktyczne.
vHagen
dziekuje. to bardzo ulatwia sprawe ;) szczegolnie te buty!
jasmin
Ja mam dla syna buty, zaklada je na pare minut i z glowy. Sa "histyczne" i zgodne z kanonem. corce jak chcesz mozesz tez zakladac buty - gdy bedziesz ja nosic na rekach albo jezdzic rydwanem:) ale do tupania ... sama wiesz.
Czarny Rycerz
Witam! Nie znalazlem na freha zadnego tematu o podobnej tre¶ci wiêc sie pytam czy s± jakies "specjalne" stroje dzieciêce (konkretnie to mam 12 lat)?? Prosze o jakies zdjêcia tego:)
EwKa
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6621
i np. Marc Calson ze swoja stronka z wykopaliskami grenlandzkimi gdzie znaleziono kilka tunik dzieciecych. Jedna ludzaco do nich podobna znajduje sie w gdanskim Muzeum Archeologicznym:)
Czarny Rycerz
Ale ja nie chce byc "Anaruk chlopiec z Grenalndii". Moze jakis XV wieczny angielski strój??
Krystian
Ja proponuje mini wersje stroju doros³ych ludzi. Bo masz te 12 lat a to ju¿ nie jest takie male dziecko...
Viator
Obejrzyj stronê Company of Saynte-George (Costume Guide) i galeriê (Gallery), link:

http://www.companie-of-st-george.ch/index_1.phtml

Obejrzyj te¿ na Bagritonie Galeriê (ikona w prawym dolnym rogu strony g³ównej) galerie zdjêæ z imprez , jest trochê dzieciaków z XIV i XV, link:

http://www.bagrit.pl/archiwum/archiwum.php...g=pl&id=151

W Kalendarium (te¿ jest na Bagritonie) znajdziesz datowanie tych¿e imprez, ¿eby¶ wiedzia³ co ogl±dasz.

A w za³±czeniu zdjêcie z "pierwszej przymiarki" mojego syna, Czarka (9,5 roku) do po³owy XIV wieku. W sumie taki strój to ju¿ jest miniatura doros³ego (kroju obuwia nie widaæ, ale buty te¿ ma zwyk³e, tzw. odwracane - szew w ¶rodku - a nie jakie¶ "mieszki" jak trzylatek), Krystian ma ca³kowit± racjê. Tyle ¿e mo¿e no¿yk bêdzie mniejszego kalibru. Ale 12 lat w XV to ju¿ by³ s³uszny wiek, jak mia³e¶ 14 lat to ju¿ mog³e¶ byæ paziem albo giermkiem, czyli opuszcza³e¶ dom rodzinny (mowa oczywi¶cie o szlachetnie urodzonych a nie ch³opstwie), a 12-letnia panna to ju¿ szykowa³a siê do zamê¶cia.

Powodzenia!
Czarny Rycerz
Dobra czyli nie mam wyboru tylko uciekam z domu do s±siedniego zamku i zaostaje paziem blinkie.gif a tak na serio to chyba wezme ten "mini" strój
EwKa
Grenlandia byla w XIVw. skolonizowana przez Dunczykow, stroje sa europejskie na wskros-Czarny Rycerzu, zajzyj na ta stronke Carlsona, to bedziesz mial nawet wykroj tuniki dzieciecej spotykanej od pn. Wloch po Islandie, ze o Anglii nie wspomne. http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/herjol61.html
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/herjol62.html
Nawet jesli dzieciak nie byl paziem, to jego stroj skladal sie z bielizny, tuniki spodniej i wieszchniej oraz nogawic bedacych pomniejszona kopia stroju doroslych. Skorzany pasek tez wchodzil w gre. Przy pasku noz osobisty a nie sztylet nerkowy ani tym bardziej tarczowy (otrzymanie noza do wlasnego uzytku swiadczylo o doroslosci dzieciaka, ze niby matka go juz nie musi karmic).
Gole nogi, miecz u pasa i luk mozesz sobie podarowac...
Na stronie Administratora tego forum azor.cisovanet.pl masz foty z Pentecost 2005 i sa tam ubrania dzieciece odtworzone przez kolegow z zachodniej Europy. Rekonstrukcje datowane sa na 1450-1480r.
Dodatkowo polecam przeszukiwanie obrazow, miniatur z wyobrazeniami dzieci w interesujacym Cie okresie.
EwKa
http://www.geocities.com/karen_larsdatter/children.htm
"baza" z miniaturami i obrazami z epoki.
Kerla
Znajoma swojemu dwuletniemu synkowi zak³ada³a buciki (podobne do wspomnianych ju¿ w tym temacie, okre¶lonych jako "woreczkowe") skórzane, o kilka numerów za du¿e, w które w³o¿one by³o jego codzienne obuwie. Buciki zewnêtrzne by³y wysokie i ca³kowicie zakrywa³y niehistoryczne obuwie. Wygl±da³o to ca³kiem fajnie dziecku za to by³o wygodniej. Impreza dotyczy³a okresu przedrzymskiego ale podobny pomys³ mo¿na chyba zastosowaæ i w kwestii pó¼niejszych okresów
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.