Z tego, co wiem, zrobienie cha³wy jest trudne i pracoch³onne, dlatego jeszcze nigdy nie odwa¿y³am siê sama jej sporz±dziæ. Ca³y myk polega na tym, ¿eby j± dobrze wyrobiæ, tak, ¿eby karmel zastyg³ w te charakterystyczne, chrupi±ce, cudowne niteczki. To tak, jakby siê chcia³o wymieszaæ watê cukrow± z gêst±, t³ust± mas±. Tutaj podam uproszczony przepis, który kiedy¶ sobie ¶ci±gnê³am, z recipesource.com
6 szklanek ziarna sezamowego
1,5 szkl. miodu
po ³y¿eczce imbiru, ziela angielskiego i cynamonu
Upiec sezam w piekarniku, zmieliæ stopniowo, po jednej szklance, dodaæ resztê sk³adników, dobrze wymieszaæ, sch³odziæ w lodówce.
Do miêkkiej cha³wy dodaje siê pianê z bia³ek.
Podobno prawdziwa turecka cha³wa smakuje inaczej, ni¿ produkowana w Polsce, ale jedzenie np. w Meksyku te¿ jest nie do strawienia dla przeciêtnego polskiego podniebienia.
W przepisach spotyka siê czêsto waniliê, ale uwaga !!! wanilia pochodzi z Ameryki, z tych samych okolic, co kakao (co razem daje... nie¶redniowieczn± niestety czekoladê)
Smacznego