Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Ogólne] Gotowaæ nad ogniem czy nad ¿arem?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
KhaToo
Chcia³em wiedzieæ, czy lepiej jest gotowaæ w kocio³ku nad ¿arem z rozpalonych drew czy nad ¿ywym ogniem? Przy okazji zapytam tez o sma¿enie na patelniach/w kocio³kach. Nie mam w tym wzglêdzie praktyki, ale "na oko" wydaje mi siê, ¿e lepiej i pewniej pichciæ nisko nad ¿arem, a nie w ogniu. Tak± tez praktykê podpatrzy³em u zachodnich s±siadów pichc±cych co¶ tam w glinianych kot³ach postawionych na ¿a¿e, nie wisz±cych nad ogniskiem. nie wliczam tu sma¿enie kie³basek na kijku szczerba.gif Je¶li powieli³em temat, to bardzo prosze nie dawaæ upomnieñ -sam grzecznie skasuje, tylko info na priv- ale nigdzie tego nie znalaz³em. ZAwsze to lepiej uczyæ sie na b³êdach innych. Chce to wiedzieæ, bo nie wiem jak rozwi±zaæ problem powieszenie kocio³ka -nie wiem jak wysoko.
Frodo
Witam!
Z do¶wiadczenia wiem, ¿e je¶li chcesz upichciæ co¶ do¶æ szybko to lepiej nad ogniem. Nie tracisz wtedy czasu na przygotowanie dostatecznej ilo¶ci ¿aru. Ogieñ ma jednak du¿± wadê - ca³y czas musisz kontrolowaæ ilo¶æ paliwa (drewna) , a poza tym niemi³osiernie okopca kocio³ek. Gotuj±c nad ¿arem mo¿esz ³atwiej kontrolowaæ temperaturê - ¿ar siê nie rusza w przeciwieñstwie do p³omieni i mo¿na podnosiæ i opuszczaæ kocio³ek, ew. mo¿na wstawiæ kocio³ek w kopczyk z ¿aru i czekaæ, a¿ ¿are³ko dojdzie smile.gif.
KhaToo
A jak wygl±da sprawa z np: zagotowaniem wody nad ¿arem i ogniem? Ile mo¿e trwac zagotowanie powiedzmy 2litrów?
Frodo
Zagotowanie wody nad ogniem - oko³o 3 litrów nad du¿ym ogniem zajmuje oko³o 10 minut, jednak ca³y czas trzeba pilnowaæ ognia. Je¶li nie skupiasz siê na du¿ym ogniu gotowanie siê znacznie wyd³u¿a - zw³ascza kiedy woda ju¿ prawie wrze. Wtedy trzeba pilnowaæ aby kocio³ek ca³y czas by³ podgrzewany.
KhaToo
A ju¿ takz ciekawo¶ci, bo wid¿e, ¿e masz spore do¶wiadczenie. Gotowa³eæ mo¿e nad np: wêglem drzewnym albo brykietem? Wiem, ¿e mrok, ale czasem nie da radu rozpaliæ ogniska devil.gif
Frodo
Witaj
Nad wêglem mia³em okazjê tylko grillowaæ ale raczej nie o to chodzi. Wydaje mi siê, ¿e je¶li rozpali siê wêgiel to osi±gniesz ten sam efekt co nad ¿arem. Z brykietami powinno byæ podobnie, ale powinny d³u¿ej siê ¿arzyæ i mo¿e maj± nieco wiêksz± temperaturê.
Co do rozpalania ogniska w trudnych warunkach - zazwyczaj siê da. Jakie¶ dwa lata temu rozpala³em z kolegami ognisko z przesi±kniêtych na wskro¶ ga³±zek. 2 godziny mêczyli¶my siê z rozpaleniem ognia, a potem by³a ci±g³a walka o p³omieñ szczerba.gif Jednak z wielkim wysi³kiem uda³o nam siê wtedy zrobiæ pizzê nad ogniskiem icon_cool.gif (sorka za offtopic ale nie mog³em siê powstrzymaæ). Je¶li warunki s± naprawdê trudne polecam:
1. Kora brzozowa - idealna rozpa³ka. Nie zamaka i bardzo dobrze siê pali. Najlepiej stosowaæ grube paski (z kilku warst "skórki" - kto zobaczy bêdzie wiedzia³ o co chodzi icon_wink.gif )
2. Suche igliwie - równie¿ dobrze siê pali, jednak strasznie szybko.
3. Je¶li wokó³ brakuje suchego chrustu na rozpa³kê (np. po kilkudniowej m¿awce wszystko jest przesi±kniête) z grubszej ¿erdzi mo¿na wystrugaæ z wewn±trz kilka wiêkszych trocin b±d¼ drzazg. S± suche.

Pozdrawiam
Vislav
Witam (przenios³em temat do Kuchni)
CYTAT(KhaToo)
Chcia³em wiedzieæ, czy lepiej jest gotowaæ w kocio³ku nad ¿arem z rozpalonych drew czy nad ¿ywym ogniem? Przy okazji zapytam tez o sma¿enie na patelniach/w kocio³kach. Nie mam w tym wzglêdzie praktyki, ale "na oko" wydaje mi siê, ¿e lepiej i pewniej pichciæ nisko nad ¿arem, a nie w ogniu. Tak± tez praktykê podpatrzy³em u zachodnich s±siadów pichc±cych co¶ tam w glinianych kot³ach postawionych na ¿a¿e, nie wisz±cych nad ogniskiem. nie wliczam tu sma¿enie kie³basek na kijku szczerba.gif Je¶li powieli³em temat, to bardzo prosze nie dawaæ upomnieñ -sam grzecznie skasuje, tylko info na priv- ale nigdzie tego nie znalaz³em. ZAwsze to lepiej uczyæ sie na b³êdach innych. Chce to wiedzieæ, bo nie wiem jak rozwi±zaæ problem powieszenie kocio³ka -nie wiem jak wysoko.


Znalaz³em rozwi±zanie umo¿liwiaj±ce wybór metody, lub dzia³anie równoczesne:



czyli tworzymy wyd³u¿one palenisko z kamieni, gdzie w jednej czê¶ci p³onie ogieñ (po lewej) - natomiast powstaj±cy ¿ar przemieszczamy w drug± czê¶æ gdzie mo¿emy pichciæ. Rozwi±zanie pozwala na sta³e uzupe³nianie ¿aru.

Rozwi±zanie pochodzi z: PrimitiveWays artyku³ Primitive cooking

Inne proste rozwi±zanie pozwalaj±ce gotowaæ efektywnie nad ogniem przy ma³ym zu¿yciu drewna



Opis w artykule powy¿ej

Pozdrowienia
vroobell
Proszê bardzo: mocowania kocio³ka i regulacjia wysoko¶ci
Vislav
Witam
Kolejne ciekawe rozwi±zanie - gliniany piecyk do gotowania nad ogniem:



Znalezisko z terenu Wêgier - cha³upa celtycka z Iw.pne. Wysoko¶æ piecyka ok.50cm. Zalet± jest ³atwo¶æ zbudowania (o ile glina jest pod rêk±).

Materia³ pochodzi z:CLAY STOVE Budapest – Gellérthegy house number 9, first century BC

Pozdrowienia
Martuszka
A je¿eli gotujemy miêsko na kracie dajmy na to. z do¶wiadczenia w grillowaniu wiem ¿e lepiej jest robiæ to nad ¿arem ale gril jest os³oniêty a ognisko czasami nie. wiêc jak to za³atwiæ? A tak jeszcz out of topic jak radzono sobie z wiêksz± ilo¶ci± garnków lub kocio³ków i jak to wygl±da³o?
Vislav
CYTAT(Martuszka)
A je¿eli gotujemy miêsko na kracie dajmy na to. z do¶wiadczenia w grillowaniu wiem ¿e lepiej jest robiæ to nad ¿arem ale gril jest os³oniêty a ognisko czasami nie. wiêc jak to za³atwiæ? A tak jeszcz out of topic jak radzono sobie z wiêksz± ilo¶ci± garnków lub kocio³ków i jak to wygl±da³o?


Witam
Najprostsza metoda aby os³oniæ ognisko od wiatru to plecione p³otki z wikliny - mo¿na je dodatkowo oblepiæ glin± dla "¿aroodporno¶ci". Stara metoda stosowana przez flisków przy sp³awie drewna formowanego w tratwy.

Wiêksza ilo¶æ garnków to w warunkach polowych wiêksza ilo¶æ ognisk. Lepiej mo¿e siê sprawdziæ pod³u¿ne palenisko gdzie w jednej czê¶ci pali siê ogieñ "produkuj±c" ¿ar stale przesuwany ³opatk± dooko³³a garnków w których siê gotuje. Opisane kilka postów powy¿ej.
Martuszka
Tak, tak czyta³am ten post tylko zastanawiam siê czy jest taka mo¿liwo¶æ ¿eby postawiæ kocio³ki z p³askim denkiem na kracie i czy to historyczne bêdzie?
Vislav
Witam

Jak dla mnie to w³a¶nie "kraty" s± najmniej historyczne. Mogê je wy³±cznie przypisaæ do kategorii "afrykañskie krzese³ka".

Je¿eli siê mylê to proszê o sprostowanie.
Vlasta
Hej! Vislawie, nie wiem, czy o takie co¶ Ci chodzi? (i drugie zdjêcie tej¿e kratki ) Ta jest z Gotlandii, ale uparcie mi siê po g³owie ko³acze, ¿e to nie jedyne takie znalezisko ( idê szukaæ smile.gif ).
Pozdrawiam!
Vlasta
Vislav
Witam
Tak w³a¶nie o to chodzi³o. Dziêki za kolejne nastêpne je¿eli uda siê odnale¼æ.

Moje w±tpliwo¶ci budzi³a "gigantomania" w wykonaniach na festiwale. Kompletna "kratownica" z trudno¶ci± do podniesienia przez jedn± osobê - wykonana/kuta z prêtów o przekroju 1cm2. Dlatego te¿ zastanawia³ mnie fakt istnienia czego¶ takiego wogóle w tamtych czasach.

Pozdrowienia
Vislav
CYTAT(Martuszka)
Tak, tak czyta³am ten post tylko zastanawiam siê czy jest taka mo¿liwo¶æ ¿eby postawiæ kocio³ki z p³askim denkiem na kracie i czy to historyczne bêdzie?


Witam
Wobec dodatkowych informacji o "kracie" okre¶li³bym w ten sposob:

z pewno¶ci± "historyczny" garnek na "historycznej" kracie nie jest historycznym przestêpstwem.

Pozdrowienia
Vlasta
Heh, chwilowo nie znalaz³am ¿adnych innych takich grillów( grilli?), za to mam jeszcze jedn± fotkê tego gotlandzkiego .
Pozdrawiam i szukam dalej!
Vlasta
Tunia
Od zesz³ego Grunwaldu mam lekk± paranoje gotowania w ogóle (pomocnik mój w kuchni znj±³ z paleniska kocio³ek nie ten co trzeba by³o najpierw i jeszcze ofiarnie rzuci³ siê ratowaæ to co wpad³o do ¿aru.. poparzy³ sobie ga³kê oczn±, na szczê¶cie niezbyt powa¿nie...ale jednak) i szukam rozwi±zañ, które mog³yby zapobiec ró¿nym wypadkom...
Ma³o jestem jeszcze przekonana do podwieszania kocio³ków..szczególnie do ³añcuchów, choæ rozwi±zania jakie pokaza³ vroobel s± ju¿ ciekawsze, ale nim to kupiê, musze przetestowaæ, czy dzia³a tak jak powinno.
W zesz³ym roku mia³am palenisko wykopane w ziemi, poobk³adane dooko³a kamieniami, na tym stawia³o siê kot³yi inne naczynia.. a gotowa³o siê stosownie na ¿arze - lub ogniu, jak kto woli :D
W tym roku bêdzie odpowiednio wyprofilowany gril w³a¶nie - ¿eby mo¿na by³o kocio³ki, bo ciê¿kie s± niemi³osiernie wstawiæ tak, ¿eby by³y stabilne. najgorsze jest to, ¿e gotuje hektolitry jedzenia i obawiam siê powa¿nie, ¿e taki grill to jedyne bezpieczne rozwi±zanie
Utta
Pytanie mam: czy znany by³ i u¿ywany do przygotowywania potraw w czasach grunwaldzkich wêgiel drzewny lub kamienny?
Rabiega
CYTAT(Utta @ 15:31 17.02.2008) *
Pytanie mam: czy znany by³ i u¿ywany do przygotowywania potraw w czasach grunwaldzkich wêgiel drzewny lub kamienny?

Wêgiel kamienny na pewno nie, nie budowano wtedy jeszcze pieców rusztowych.
Wêgiel drzewny - nie s±dzê, by³oby to nieekonomiczne przy dobrej dostêpno¶ci drewna.

K³aniam
Rabiega
Ma³gorzata M
zalezy co w danym momencie chcesz przygotowaæ- gotowanie wody to rzeczywi¶cie mo¿na zacz±æ zanim siê "wyprodukuje ¿ar" na du¿ym ogniu. Ale ju¿ kasze to niekoniecznie- ³atwiej siê przypali a na dodatek ciê¿ko sie do niej dostac przez p³omienie. D³ugie palenisko jest sposobem udokumentowanym w domostwach wikiñskich, nie s±dzê ¿e palono na ca³o¶ci naraz ogieñ. Chodzi³o te¿ o rozgarniêcie ¿aru- miedzy innymi aby by³o cieplej.
Na terenach s³owiañskich sprawa gotowania w kocio³kach metalowych jest dosyc kiepska- dlatego trzeba siê nauczyc pichcenia w glinianych. Od kilku sezonów gotuje w tych samych naczyniach glinianych, replikach wczesno¶redniowiecznej ceramiki.
Ustawiam je przy ogniu lub przy ¿arze i czêsto okrêcam- czê¶æ zwrócona do mnie jest przeciez dosyæ ch³odna. Nic siê nie przypala, jest pysznie, nie kipi.
Jestem zwolennikiem ¿aru, a przynajmniej nie gotowania potraw na pe³nym ogniu- ko³o niego jest tez wystarczaj±co ciep³o.
na za³±czonych zdjêciach gotowanie soczewicy oraz "sma¿enie" cebuli do tej¿e- bez patelni.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Elvin
Ja natomiast mam pytanie o dan± rzecz a mianowicie o tajemnicz± jak dla mnie kratê
---> http://www.vikings.pwp.blueyonder.co.uk/GRILL.JPG podpisana jako grill. Malutkie stópki wskazywa³yby na to, i¿ stosowana by³a nad paleniskami znajduj±cymi siê w chatach. Chcia³by to znalezisko jako¶ umie¶ciæ zarówno w czasie jak i miejscu.

a tutaj reszta ma³ego zbiorku
---> http://www.vikings.pwp.blueyonder.co.uk/BM.html
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.