Witaj
Nad wêglem mia³em okazjê tylko grillowaæ ale raczej nie o to chodzi. Wydaje mi siê, ¿e je¶li rozpali siê wêgiel to osi±gniesz ten sam efekt co nad ¿arem. Z brykietami powinno byæ podobnie, ale powinny d³u¿ej siê ¿arzyæ i mo¿e maj± nieco wiêksz± temperaturê.
Co do rozpalania ogniska w trudnych warunkach - zazwyczaj siê da. Jakie¶ dwa lata temu rozpala³em z kolegami ognisko z przesi±kniêtych na wskro¶ ga³±zek. 2 godziny mêczyli¶my siê z rozpaleniem ognia, a potem by³a ci±g³a walka o p³omieñ

Jednak z wielkim wysi³kiem uda³o nam siê wtedy zrobiæ pizzê nad ogniskiem

(sorka za offtopic ale nie mog³em siê powstrzymaæ). Je¶li warunki s± naprawdê trudne polecam:
1. Kora brzozowa - idealna rozpa³ka. Nie zamaka i bardzo dobrze siê pali. Najlepiej stosowaæ grube paski (z kilku warst "skórki" - kto zobaczy bêdzie wiedzia³ o co chodzi

)
2. Suche igliwie - równie¿ dobrze siê pali, jednak strasznie szybko.
3. Je¶li wokó³ brakuje suchego chrustu na rozpa³kê (np. po kilkudniowej m¿awce wszystko jest przesi±kniête) z grubszej ¿erdzi mo¿na wystrugaæ z wewn±trz kilka wiêkszych trocin b±d¼ drzazg. S± suche.
Pozdrawiam