...a mnie osobiscie podoba sie ten Waclaw z avataru kolegi, sam robie podobnie i nie uwazam ,ze cos psuje ,zreszta na tym zdjeciu niewiele widac
...mam natomiast grube zastrzezenia do helmu w twoim avatarze Halfgarze
dosc dlugo interesuje sie uzbrojeniem wschodnim i jako zywo nie spotkalem jeszcze okularu w tym typie helmu
znane sa 3 oryginaly tego typu , wszystkie pochodza z co 2 cw 14w i zaden nie posiada okularu...i raczej nie posiadal bo sladu po nim nie ma
mozesz zaspokoic moja ciekawosc i przyblizyc zrodlo,jesli oczywiscie helm z avataru jest twoj?
Nieczarze, dosta³e¶ odpowied¼ na priva bo to nie jest temat po¶wiêcony uzbrojeniu wschodniemu, a zw³aszcza he³mom tureckim. A he³m Logamana to jest ¶w Wac³aw z dorobionym okularem ... by³a o tym dyskusja na halli ... no comments ...
oooo!!! ...to ja sie wycofuje !!!
Wacek z okularem to nawet nie jest mrok... tylko BLUZNIERSTWO
...fakt ,ze na fotce tego nie widac ,a ogolnie to bardzo ladny ksztalt
czy móg³ bym pro¶iæ o pomoc
poszukuje szkicu wykroju na szarawary(chce zobiæ te w pasy)
i mam te¿ pytanko jak to by³o z dwurêcznymi saxami i jednorêcznymi d³ugimi
czy gdzie¶ na rusi s± konkretne znaleziska?
pazdrawiam
Szalom
To ja siê niejako podpisujê pod postem kolegi: czy s± jakie¶ znaleziska broni "dodatkowej" (z terenów zachodniej Polski i nad³abskich), jak± by³y dla pos³uguj±cych siê drzewcówkami wszelkiego rodzaju saksy itp.? Wiadomo, ¿e topór, którego jest multum na tych terenach, ale czy d³ugie no¿e te¿ znaleziony, czy cokolwiek innego?
Pozdrawiam
Skacz±cy ¯yd z Jerozolimy
P.S. Bardzo proszê zdaj±cych pytania w tym temacie o u¶ci¶lenie o jakich S³owian chodzi - Wielkopolanin, a mieszkaniec np. Muromu mogli siê znacz±co ró¿niæ.
To ja poprosze o u¶ci¶lenie na kiedy. Wczesne ¶redniowiecze a wczesne ¶redniowiecze to te¿ ró¿nica.
Napiszê z tego co mam akurat od rêk±:
-szabla wêgierska, spod Gliwic, Xw
-kilka mizernych szcz±tków no¿y najprawdopodobniej bojowch. Te, które uda³o siê zmierzyæ mia³y po 21- 27cm d³ugo¶ci, bardzo ró¿nie kszta³ty. Wszystkie datowane na XI w
Blichowo k. P³ocka -27cm, najw szer ostrza 2,6
M³odzikowo k. ¦rody
Orszymowice k. P³ocka- 21cm
Poznañ Komandoria k. Poznania(fragment)
trzy pierwsze to z pochówków, ostatni z osady
maczugi- u¿ywane by³y do koñca ¶redniowiecza i to przez wszystkie warstwy spo³eczne.
bu³awy- zasadniczo dopiero XII-XIIw
Ale jest jeden zabytek rokuj±cy nadzieje- z M³odzikowa k. ¶rody, datowany na XI. Bu³awa z o³owiu, o zupe³nie g³adkiej g³owicy
I nie pytajcie siê, bo nie mam ¿adnych zdjêæ na podorêdziu.
21-27 cm? to¿ to maleñstwa do krojenia chleba, albo zabijania ¶wiñ
ale dzieki za maczugi...najbardziej oczywistej broni pod uwagê nie wzi±³em
Szabla broni± pomocnicz±? Bu³awa? Czy mylnie uto¿samiam je z najbogatszymi warstwami? Równie dobrze mo¿e byæ miecz, ale chodzi³o mi o co¶ bardziej plebejskiego, tak jak plebejska jest w³ócznie chocia¿by.
Dziêki za pomoc:)
Pozdrawiam
Sabat
1- nie pisa³e¶ wcze¶niej, ¿e chcesz co¶ plebejskiego. Na avatarze jeste¶ w kolczuce, wiêc wyda³o mi siê ma³o prawdopodobne, by¶ odtwarza³ biednego, bosego ogóra z dzid±...
2- W³ócznia broni± typowo plebejsk±? By³a u¿ywana równie chêtnie przez tarczowników jak i przez ciê¿k± jazdê. Widnieje na pieczêciach i przedstawieniach mo¿nych/w³adców. Nie... w³ócznia typowo plebejska nie by³a
3- je¶li chodzi Ci o fajniejsze(d³u¿sze) no¿e i no¿opodobne twory to poszukaj np w:
"Kszta³towanie siê s³owiañszczyzny pó³nocno-zachodniej" Autora/autorów niestety nie pamiêtam
Ale w bibliotekach z indeksem komuterowym to nie bedzie a¿ takiproblem, tym bardziej, ¿e to raczej nowsza publikacja i jew czêsciowo skomputeryzowanych ta raczej bêdzie w spisie
Zawsze mo¿na za³o¿yæ, ¿e pewne elementy uzbrojenia mo¿na by³o zdobyæ na wrogu, albo na pokonanych przez innych, i tak "teoretycznie" móg³by kto¶ u¿ywac uzbrojenie wêgierskie, albo jakiego¶ saxa u¿ywanego wcze¶niej przez jakiego¶ wojuj±cego w okoliy Sasa.....
¿eby nie przytaczaæ okoliczno¶ci ¶mierci niejakiego Wichmana, zdybanego przez szukaj±cych ³upów, a nie znaj±cych siê na polityce ludków.... Wprawdzie jego zbrojê odes³ano Cesarzowi, ale na pewno wiele innego dobra zdobytego na innych u¿ywano sobie....
Z tymi "saxami" od Sasów (zwykle odtwarza siê anglosaskie starsze o 300 lat) i chiñskiej szabli via Chazaria, to by³bym nieco ostro¿ny. Wczesnopañstwowe (te okolice czasowe) uzbrojenie dobrze opisa³ Nadolski w swojej ju¿ klasycznej pracy. Wzory np. grotów pokazali¶my na Halli ³±cznie z wymiarami.
http://www.halla.vikings.pl/ To niestety tylko na pocz±tek, bo mo¿na by³oby jeszcze d³ugo o zró¿nicowaniu o którym napomkn±³ Razos³aw. Je¶³i znajdzie trochê czasu przed wyjazdem na "wykopki" to mo¿e jeszcze co¶ napisze
. Bêdziemy ten temat pewnie jeszcze wa³kowaæ na i po Wolinie, bo bardzo przybywa danych o tych czasach. Jest o czym pogadaæ.
,,Kszta³towanie sie S³owiañszczyzny..." - Marek Dulinicz (to jego habilitacja) - serdecznie polecam tê pozycjê, nie tylko ze wzglêdu na w³asne zami³owanie do Poodrza. Znakomita praca, bardzo czytelna, autora reklamowaæ nie trzeba.
Jak z³apie troche wiêcej oddechu, zamiescimy ma³± bibliografie s³owiañsk± na naszej stronie.
mam takie pytanie:
widzia³em w starej ba¶ni i nie wiem czy mo¿na to potraktowac serio...
tak± prostok±tn± tarczê...
http://www.starabasn.pl/galeria/pic76.jpg
jak to to siê ma do historyczno¶ci - i czy bardzo wiele osób bedzie siê czepia³o jakby z czym¶ takim wyst±piæ...
CYTAT(Klepczar)
czy mo¿na to potraktowac serio
Mo¿na, mo¿na...
Rozumiem, ¿e chodzi o IX-Xw.
Nie mo¿na :-). A ju¿ zw³aszcza darowa³bym sobie te wzmocnienia typu "pi³a", zamontowane w dodatku wzd³u¿ desek
. Kszta³tu wykluczyæ nie mo¿na, bo nie wiemy jakie kszta³ty mia³y nasze tarcze do XIw. Ale sam sosób wykonania jest dalece w±tpliwy i chyba bardziej przypomina opisy Tacyta odno¶nie uzbrojenia Germanów.
Umbo jest raczej "unitime", ¿adnego na ziemiach polskich z wczesnego ¶redniowiecza nie znaleziono. Byæ mo¿e czê¶æ tarcz wogóle by³a bez umba, na pewno za¶ u¿ywano przynajmniej w jakim¶ procencie umb drewnianych (Gross Raden).
Tak wiêc proponowa³bym wywaliæ te koszmarne "pi³y", kszta³t - czemu nie, mo¿na zachowaæ, okleic wierzch i spód, rant - tak jak na obrazku "obszyc" skór±, umbo wzorowa³bym na jakim¶ konkretnym, skandynawskim, ba³tyjskim, zawsze to jakis konkret. Namiaru na umbo z Gross Raden - ci±gle szukam, zw³aszcza, ¿e moje zami³owania s³owiañskie zdecydowanie orientuj± sie na Pomorze :-).
Reasumuj±c:
Jesli co¶ pojawia sie w Starej Ba¶ni, to poza kilkoma wyj±tkami jest to typowa, kinowa lipa.
...a w dodatku te filmowe tarcze byly zrobione z ¿ywicy epoksydowej na textylnym podkladzie...a wa¿yly tyle co 3 takie tarcze zrobione ze sklejki
...noszenie ich nie zalicza³o sie do przyjemno¶ci :^)
dzieki.
chodzilo g³ównie o sprawê kszta³tu...
bo reszte i tak robie po swojemu...
S£AWA!
Prosi³bym o pomoc w sprawie czekanów dok³adnie chodzi³o by mi o:
-zdjêcia i ilustracje
-ryciny
-datowania
-
DOBRYCH producentów
Czy kto¶ siê orientuje gdzie zosta³ znaleziony i jak jest datowany czekan nr 8 z Tabl127.jpg
a je¶li kto¶ zna inne to proszê o ich identyfikacjê.
CYTAT(Thorberg)
czekan nr 8 z Tabl127.jpg
pochodzi z Horodyszcza, ko³o P³oskirowa (od ponad 50 laty zwanego Chmielnickij),obecnie Ukraina, do 17.09.1939 II R.P
.
Pozosta³e te¿ sa podpisane bukwami, pytaj je¶li¶ ciekawy.
K³aniam.
Znaleziska z Ostrowa Lednickiego, datowanie 1 po³. XI wieku
nr11:
d³. ogólna: 14
najwieksza szeroko¶æ ostrza: 9
najmniejsza szeroko¶æ szyjki: 1,1
¶wiat³o osady: 2,8x2,7
wysoko¶æ kapturka:
d³ugo¶æ m³otka: 4,3
nr 13:
d³. ogólna: 16,5
najwieksza szeroko¶æ ostrza: 8,7
wysoko¶æ osady bez w±sów: 0,9
wysoko¶æ osady z w±sami: 2,5
najmniejsza szeroko¶æ szyjki: 1,1
¶wiat³o osady: 2,2
wysoko¶æ kapturka: 2,1
d³ugo¶æ m³otka: 3,6
Pozdro600
CYTAT(Rabiega @ 22:16 22.07.2006)
pochodzi z Horodyszcza, ko³o P³oskirowa (od ponad 50 laty zwanego Chmielnickij),obecnie Ukraina, do 17.09.1939 II R.P
.
Pozosta³e te¿ sa podpisane bukwami, pytaj je¶li¶ ciekawy.
K³aniam.
A nie znasz mo¿e wymiarów tego czekana??
Na rycinie jest skala
CYTAT(Czcibor @ 13:23 13.08.2006)
Na rycinie jest skala
A znacie mo¿e dobrych kowali co by owy czakan wykuli??
http://www.acoluthi.com - poszukaj na stronce tam gdzies jest baazar
gwarancja wykucia bez spawow i szlifierek
pozdro Atakan
Ciekawe, jakie imiê Dir bêdzie nosi³ w przysz³ym sezonie
Sorry za offtopic.
Don Wasyl i rekonstruowal cyganskiego tancerza z XIX wieku Sig
ale oftopic :P
Wracam do czego¶, co zosta³o napomkniête (du¿o) wcze¶niej: ³uk s³owiañski. Wiem, ¿e ma byæ prosty i krótki. Co¶ jeszcze? A strza³y- czy mia³y (kute) groty? Czy tylko zaostrzone na koñcach? Chodzi mi o co¶ wczesnego. Pisali¶cie wcze¶niej o VIIw, ¿e trudno o fakty, wiêc o czasy z przed dwuch tysiêcy lat pewnie nie mam co liczyæ...? I gdzie takowy ³uk mo¿na nabyæ?
Raciboro, ³uczki to nie tutaj, ale
tu.
widzê ¿e temat ju¿ przyschn±³ ale mam nadzieje ¿e kto¶ jeszcze odpowie.
Czy istnia³a s³owiañska wersja nordyckiego langsaxa (IX-Xw), a je¶li tak to proszê o jakie¶ ¼ród³a
Witam
Pytanie mam jedno-zajmujê siê(czy mo¿e zaczynam zajmowaæ-jestem w trakcie kompletowania stroju,krok po kroku,czy raczej kroczek po kroczku,¿eby gacie nie pêk³y w kroczku..)Pomorzem Zach.Odtwarzam S³owianina z okolic Wolina,woja,pirata(jedno nie wyklucza drugiego)-dosyæ powiedzieæ,¿e nie niewolnika..No i ci±gnie mnie do szabli(co chyba zrozumia³e),trochê ju¿ przejrza³em rycin,s³ów,zdañ na ten temat,wiem,¿e by³y,bardziej na wschód od tych stron,ale by³y(bior±c pod uwagê wielokulturowo¶æ Wolina jako wielkiego portu,szlaki handlowe-czy szabla by³aby a¿ tak rzadkim go¶ciem w tych stronach?)-wiêc proszê o pomoc-czy drastycznym,ra¿±cym i niewybaczalnym b³êdem by³aby szabla takowa do boku mego przypasana?
Z góry wielkie dziêki za pomoc
"a ¶wietliki nad ¶mietnika tafl± g³adk± pru³y delikatnie powietrze.¶wieciæ dup± nie jest ³atwo."
Mieszkaniec Wolina raczej nie mia³ szans spotkaæ siê z szabl± bo Wolin raczej nie mia³ ¿adnych kontaktów z koczownikami. szable mog³y wystêpowaæ przy po³udniowej ( Wêgrzy) i wschodniej (Pieczyngowie) granicy dzisiejszej Polski. znane mi s± dwa egzemplarze szabli - z Czechowic i Radymna, a to raczej ¦l±sk i Podkarpacie. osobi¶cie nie s³ysza³em ¿eby na pomorzu by³y znalezione jakie¶ szabelki, wiêc uwa¿am ¿e du¿o bezpieczniej i historyczniej by³oby uzbroiæ siê w miecz, których na pomorzu,a tak¿e przedewszystkim w Skandynawii jest mnóstwo.
CYTAT(bor @ 15:56 17.02.2009)
-wiêc proszê o pomoc-czy drastycznym,ra¿±cym i niewybaczalnym b³êdem by³aby szabla takowa do boku mego przypasana?
Z tego co mi wiadomo to w okolicach Wolina nie znaleziono ¿adnej szabelki... Najbli¿ej to na ¦l±sku.
Najwiêcej ich na Rusi by³o. Radze odtwarzaæ kogo innego, albo kupiæ zwyk³y miecz. Chyba ¿e wolisz mniej historycznie i walczyæ szabelk±. Ludzie czêsto wymy¶laj±, jak co¶ nie jest historyczne dla danego terenu, ¿e jest to np. zdobyczne itp. g³upota. (Moje zdanie)
CYTAT
Najwiêcej ich na Rusi by³o
Nie, na Wêgrzech. Oko³o 140.
"Na Rusi", je¶li wierzyæ Kirpicznikowi, bodaj kilkana¶cie przed XIIw - i to raczej z pochówków koczowniczych (piszê z pamiêci, ¿eby nie by³o).
Dziêki wielkie za rozwianie w±tpliwo¶ci,choæ liczy³em na trochê inny obrót sprawy(ach szabelka,szabelka..),pozostaje zamówiæ mieczyk (chcia³em co¶ l¿ejszego,szybszego,zgrabniejszego no i to zawsze rodzaj ¿eñski:) lub ewentualne zaopatrzenie sie w ³opatê,koparkê,pog³êbiarkê i kopaæ kopaæ kopaæ...
Pozdrawiam
Witam,
Z szabelkami nie jest tak ¼le u S³owian. Najsamprzód to ¦wiatowid ze Zbrucza – s³owiañski bóg z szabelk±. W Polsce nowe znaleziska z kontekstem s³owiañskim to Rogo¼no ko³o Radomia i P³ock. U S³owian zachodnich dochodzi jeszcze O³omuniec.Â
Co do Wolina – wszystko zale¿y jak zinterpretujemy jego rolê jako miêdzynarodowego czy tylko lokalnego portu. Ja jak wiecie nie lubiê stwierdzeñ typu „na pewno” „nigdy”, bo tak naprawdê malutko wiemy o tamtych czasach. Jestem zwolennikiem „swobodnego przep³ywu towarów i us³ug” tak dzi¶ jak i wtedy. Ostatnio lecia³ program o Wikingach na Discovery bodaj¿e – i pani archeolog od Birki stwierdzi³a w tym programie - "… znakomita wiêkszo¶æ resztek tkanin znaleziona w Birce by³a wschodniego pochodzenia…”. W pismach arabskich autorów g³ównym producentem i eksporterem pasiastych ubrañ by³ azjatycki Chorezm. A kto w Europie nosi³ pasiaki to ju¿ sami wiecie najlepiej. No i te tony arabskich monet na Gotlandii....
Pozdrawiam
Znicz
I w³a¶nie kieruj±c siê podobnym my¶leniem(którego jestem zwolennikiem-oczywi¶cie bez przesadyzmu-historia jest "¿ywa" przecie nie mo¿emy zamykaæ siê przyjmuj±c co¶ za pewnik tylko dlatego,¿e DO TEJ PORY nie zosta³o potwierdzone wykopaliskami,¿ród³ami,a wiele faktów przemawia jednak za dopuszczalno¶ci± postawionej tezy)postawi³em pytanie co do rzeczonej szabelki.
Mam zamiar zamówiæ ¿elastwo w przysz³ym tyg. i do tego czasu poczekam na opinie bardziej do¶wiadczonych kolegów co do zaistnia³ego tematu,bo za nic nie chcia³bym wygl±daæ jak Legolas czy inny Wied¿min.
S³awoj.
CYTAT(bor @ 15:00 18.02.2009)
(...)przecie nie mo¿emy zamykaæ siê przyjmuj±c co¶ za pewnik tylko dlatego,¿e DO TEJ PORY nie zosta³o potwierdzone wykopaliskami,¿ród³ami,a wiele faktów przemawia jednak za dopuszczalno¶ci± postawionej tezy(...)
w ten sposób tworzy siê tylko i wy³±cznie gdybologiê stosowan±, bo "to ¿e nie znale¼li, nie znaczy ¿e nie by³o". tak samo w tym momencie mo¿na podci±gn±æ praktycznie wszystko. staramy sie rekonstruowaæ to co wiemy ¿e istnia³o,lub jest bardzo prawdopodobne ¿e istnia³o, w danym miejscu w danym czasie, a niestety nie ma sposobu na potwierdzenie wystêpowania szabli na pomorzu.
skoro s± znalezione pasiaki,tkaniny czy monety to mo¿na je rekonstruowaæ, ale szabla...? dla mnie to mrok i tyle!
Zniczu, je¶li móg³by¶, zamie¶æ rysunki szabel z P³ocka i Rogo¼na z chêci± je obejrzê bo muszê siê przyznaæ ¿e jeszcze ich chyba nie widzia³em
Przypadek zbruczañski to raczej pa³asz (prosta g³ownia) widuje siê takie w strefie stepu we Wczesnym ¦rednoiweczu.
P³ock to te¿ (o ile myslimy o tym samym) nie jest sabl±. Ostrze jest wygiête w drug± stronê, z zreszta sa chyba dwa zabytki tego typu z Polski. Zapomni³em dok³adnej bibliografi ale na ¿yczenie sprawadzê.
Witam
Co myslicie o takich blaszkach?Nadadz± siê?(Wolinianin X w,niekoniecznie ubogi..)
http://www.hurdalek.wz.cz/stranky/mece/obrazy/P4030001.jpg i to (chyba spathê przypomina)
http://www.hurdalek.wz.cz/stranky/mece/obrazy/P6171972.jpg Z góry dziêkujê za pomoc.
Witam,Akurat ¿aden z przyk³adów powy¿ej mnie nie przekonuje.
Model pierwszy – wiêkszo¶æ mieczy w X wieku mia³a ju¿ zbrocze, ten model nie ma.
G³owica rêkoje¶ci zbyt uproszczona – raczej rodzaj wariacji ni¿ kopia orygina³u.
Od biedy mooocno naci±gaj±c przypomina miecz typu K z Detvy na S³owacji – ale powtarzam, mooocno naci±gaj±c.
Spatha natomiast s±dz±c po kszta³cie jelca i kulistej g³owicy to prawdopodobnie spatha sarmacka – w takim przypadku odpada jako Wolin X wiek, no i te dziwne trzy rowki niby trzy zbrocza na g³owni – spathy sarmackie ich nie mia³y.Â
Nie wiem co na to inni forumowicze, ale u tego producenta adekwatny wydaje mi siê ten model:
http://www.hurdalek.wz.cz/stranky/mece/obrazy/P7102136.jpgPozdrawiam
Znicz
Taaa... kszta³t typu XIV, g³owica z XI wieku, niedoci±gniête zbrocze, je¶li siê technologia nie zmieni³a, do czasów gdy je ostatnio widzia³em to dochodzi spawana g³owica i jelec...
Hurdalek to nie miecznik, tylko szlifierz resorów...co zreszt± widaæ, p³aska g³ownia.
Jaki nó¿ u¿ytkowy/obozowy pasowa³ by na S³owianina ok X wieku, tereny polski?
CYTAT(M¶cibor @ 22:30 10.09.2010)
Jaki nó¿ u¿ytkowy/obozowy pasowa³ by na S³owianina ok X wieku, tereny polski?
A choæby taki z Poznania XI wiek:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam
Znicz
Zniczu - masz mo¿e wiêcej no¿y z ok³adkami? My¶la³em ¿e ten sposób oprawiania no¿a pojawia siê znacznie pó¼niej...
Dziêki Zniczu. Do³±czam siê do pro¶by i chêtnie bym zobaczy³ wiêcej znalezisk no¿y.
CYTAT(M¶cibor @ 12:24 11.09.2010)
Dziêki Zniczu. Do³±czam siê do pro¶by i chêtnie bym zobaczy³ wiêcej znalezisk no¿y.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=17729 Tu zamie¶ci³em no¿e, nie mam pojêcia czy z ok³adkami.
Pozdrawiam
Znicz
Pytanie na inny temat :
Czy ma kto¶ zdjêcia tego pucharu? W prawdzie mówi±c nie kojarzê go z ¿adnej innej ksi±¿ki.
Ciekawe jest to ¿e postacie maj± okr±g³e wypuk³e tarcze oraz nosz± kolczugi z d³ugim rêkawem.
Zapomnia³em dodaæ, szkic pochodzi z ksi±¿ki "Polish medieval armies 966-1500" wydawnictwo Osprey.
CYTAT(Kasper @ 13:33 13.09.2010)
Pytanie na inny temat :
Czy ma kto¶ zdjêcia tego pucharu?
Google Grafika - wpisz: czara w³oc³awska
Pozdrawiam
Znicz
CYTAT
Z szabelkami nie jest tak ¼le u S³owian. Najsamprzód to ¦wiatowid ze Zbrucza – s³owiañski bóg z szabelk±.
Pal sze¶æ czy szabla czy pa³asz (obie mo¿liwe), ale ów idolowi owemu s³owiañsko¶æ oraz imiê przypisano ju¿ w XIXw jednak do¶æ lekk± rêk±.
Swego czasu ukuli¶my sobie nazwê "Ogiery ¦wiatowida" - jako podwójny ¿art. Nazwa "¦wiatowid" to ma³e (a raczej nawet spore) qui pro quo z XIX w. Spore w±tpliwo¶ci mo¿na mieæ tak¿e co do wi±zania owej figury ze S³owianami. To jedna z mo¿liwo¶ci. Dodajmy te¿, ¿e taki sam schemat przedstawienia (s³up i cztery oblicza) s³u¿y³ za przedmiot kultu choæby Sasom.
CYTAT
Czy ma kto¶ zdjêcia tego pucharu? W prawdzie mówi±c nie kojarzê go z ¿adnej innej ksi±¿ki. Ciekawe jest to ¿e postacie maj± okr±g³e wypuk³e tarcze oraz nosz± kolczugi z d³ugim rêkawem. Zapomnia³em dodaæ, szkic pochodzi z ksi±¿ki "Polish medieval armies 966-1500" wydawnictwo Osprey.
Tyle, ¿e czara nie jest "Polish" - tytu³em kronikarskiego obowi±zku.
No¿e - materia³u znaleziskowego jest od groma, zdecydowanie wiêcej z w±skim, prêtowym trzpieniem. Ale to na osobny temat, bo bywaj± i wielce oryginalne formy.
Swoj± przygodê z wczesnym zaczynali¶my zreszt± od odtworzenia konkretnego, choæby drobnego pochówku z epoki (nó¿, ose³ka, drobiazgi) i uzupe³niania go o inne rzeczy dopiero w nastêpnej fazie. Niekonieczne zreszt± musi to byæ jeden pochówek, chodzi tu o zestaw podstawowych przedmiotów. Po latach nawet ci którzy kpili z takiego postêpowania powoli siê przekonuj±. Tak wiêc jak nó¿, to i warto te¿ dodaæ co¶ do no¿a.
CYTAT(Wotawa @ 16:57 12.10.2010)
Nazwa "¦wiatowid" to ma³e (a raczej nawet spore) qui pro quo z XIX w. Spore w±tpliwo¶ci mo¿na mieæ tak¿e co do wi±zania owej figury ze S³owianami. To jedna z mo¿liwo¶ci.
Mo¿e i qui pro quo z XIX w ale:
…
„¦wiatowid ze Zbrucza” to nazwa w³asna zabytku - od  momentu jego przywiezienia do Krakowa we wszystkich dokumentach muzealnych  figurowa³ pod tym mianem (nr inw MAK 63). Pisownia nazwy pos±gu odkrytego w rzece Zbrucz nie jest identyczna ogólnie przyjêt± dla s³owiañskiego boga:  ¦wiatowit, ¦wiêtowit…. Zacytowane ze strony Muzeum w Krakowie:
http://www.ma.krakow.pl/muzeum/zbiory/swiatowid Co do s³owiañsko¶ci pos±gu … mamy sarmacki pos±g z rogiem i  koniem ze Stawczan, pruskie baby z rogiem i mieczem, scytyjskie baby z mieczem i rogiem, s³owiañskie wyobra¿enie ¦wiêtowita z rogiem z Arkony czy s³owiañskie  wyobra¿enie z rogiem i koniem z Le¼na. Barbaricum ma cechy wspólne, mo¿e to i  wszystko jedno czyj jest to pos±g. Ale takim opisem mog± pochwaliæ siê jedynie S³owianie:
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Na podstawie tego opisu Saxo Gramatyka przypisano go S³owianom, choæ nie  wykluczone, ¿e na Litwie czy u Warega lub Alana ryty wygl±da³y podobnie.
Â
Pozdrawiam
Znicz
W zasadzie potwierdzi³e¶ dok³adnie podkre¶lone przeze mnie w±tpliwo¶ci dodaj±c fragment fabularyzowany. W tym w³a¶nie problem - pojawia siê wiele cech wspólnych kultów, niektóre "edycje" s± s³owiañskie inne - nie. Do tego obrastaj± one fabularyzowan± ekscytacj±.
Dlatego tak trudno stwierdziæ czy znaleziony artefakt wytworzony by³ przez S³owian i przez których. ¦wiêtowit niekoniecznie musia³ byæ znany i czczony w innych regionach.
Mam nadziejê, ¿e zobaczymy siê na konferencji - bêdzie kilku specjalistów od wczesnego.
Robi siê OT, wydzielê osobno.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.