Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Topory z czasów "wikiñskich"
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam!
mam pytanie, bo sam nie moglem sie nigdzie dokopac jednoznacznych danych...

Czy topor z wydatna boda, taki jak na zalaczonym obrazku, wystepowal juz na poczatku XI wieku?

Bardzo bylbym wdzieczny za odpowiedz

Pozdrawiam
Ksi±¿e Wszebor
W zasadzie tak znalaz³em jeden o prawie identycznych proporcjach z okolic ³êczycy u Nadolskiego z reszt±. Wystêpuje jako typ III" ostrze bardzo szrokie...,asymetryczne...szyjka d³uga w±ska, obuch p³asko ¶ciêty..." Okre¶lane jako do¶æ rzadkie g³ównie z terenu Prus i Po³abia
Piotr Niemir Kotowicz
Mo¿e byæ - chocia¿ to w zasadzie s± bardziej czekany (!) ni¿ topory. Podobny okaz pochodzi z Ostrowa Lednickiego, tyle ¿e nie ma tak bardzo wyci±gniêtego ¿ele¼ca ku górze i posiada nieco mniejsz± krzywiznê ostrza. Podobne okazy te¿ znane z XIII wieku, publikuje je G³osek w swojej ksia¿ce o pó¼no¶redniowiecznej broni obuchowej - s³owem do¶æ uniwersalna forma, chocia¿ moim zdaniem do¶æ nieporêczna

Pozdrawiam
berzerker
musi siê nie¿le wgryzaæ w tarczê smile.gif
Harald Wilczeserce
Witam

co do toporow bojowych z wydatna broda to byly juz one w VIII w., moze nie taki jak przedstawiony jest na tej grafice, ale rowniez broda obdarzone.

Moje zdanie popre fotka, zrobiona podczas badania toporow w Statens Historiska Museet w Sztokcholmie. Topor pochodzi z IX w. Jak ktos jest pedantem to podam pozniej nr katalogowy bo mam gdzies w domu z dokladnym opisem.

Zas co do toporow uzytkowych to bardzo dlugie brody mialy topory do obrobki drzewa, ale to chyba was nie interesuje.

pozdr.

Hari
W³odzimierz
A ma kto mo¿e typologie z dunczykiem
Piotr Niemir Kotowicz
ze co???? Piszcie ze pe³nymi zdaniami bo czasem nie wiadomo o co chodzi...
Chodzi Ci o topory typu M wg Petersena?

smile.gif
W³odzimierz
pewnie tak
Norbert Tkacz
Pe³na typologia toporów wczesno¶redniowiecznych znajduje siê u Lebiediewa w jego pracy dotycz±cej elementów wikiñskich we wczesnym ¶redniowieczu na terenie europy wschodniej.
Norbert Tkacz
Chyba ¿e chodzi Ci o tuñczyki? Ale to dostêpne jest tylko w literaturze wêdkarskiej. smile.gif
Piotr Niemir Kotowicz
Tak siê zastanawiam na cholere ci typologia - a mo¿e chodzi ci o przyk³±dowe egzemplarze? Takie znajdziesz u Nadolskiego - w jego ksi±¿ce o uzbrojeniu wczesno¶redniowiecznym, a tak¿ê w ksi±¿ce J. Góreckiego o Ostrowie Lednickim - "Ostrów Lednicki na tle wybranych o¶rodków w³±dzy wczesnopiastowskiej". Przyk³ady ze skandynawii trzeba szukaæ u Paulsena "Axt und kreuz bei der Nordgermanen" (albo jako¶ tak) albo u wspomnanego Petersena. Egzemplarze z ternu Litwy publikuje V. Kazakevicius w "S³owiañszczyzna w Europie ¶redniowiecznej". No i jest jeszcze A. N. Kirpicznikow z toporami z Rusi. Z obszaru Czech i S ³owacji takich toporów nie znam...
A odno¶nie typologii: to topory wachlarzowate okre¶lane s± jako typ L wg Petersena (asymetryczne) oraz typ M (symetryczne), a tak¿e typ II wg NAdolskiego.
Zaznaczam, ze tym toporem nale¿y umieæ walczyæ... - chyba ze wyznaje siê zasadê "Je¶li boisz siê ¶mierci to nie wychod¼ pod Duna" - cytat autentyczny smile.gif
Canis Lupus
Czy kto¶ móg³ by mi doradziæ jakiej d³ugo¶ci ma byæ toprzysko do duna ????
I z jakiego gatunku drewna najlepiej je wykonaæ ????
Thorbjorn
Zalezy czy chcesz go miec do tarczy czy na dlugim toporzysku!!
Canis Lupus
Duñczyk ma byæ na d³ugim toporzysku . Do drugiego szeregu .
Wotawa
W TYM SAMYM DZIALE JEST TEMAT "DUÑCZYK".
Jakby wikingowie tak szukali jak wy, wymarli by z g³odu na morzu.

Nie powielaæ ttematów!
Tylko Ulf
Czy dla pocz±tkuj±cego wikinga topór duñski to dobra broñ? Czy zna kto¶ strone z dobrymi toporami duñskimi?
I czy mozna go zrobiæ z zwyk³ego ostrza od siekiery i przymocawac do d³ugiego drzewnca? je¶li tak to czym?
Przemur
Dobra, bo stosunkowo tania. Niedobra, bo nie jest naj³atwiejsza w obs³udze. Poczatkuj±cemu ³atwiej pójdzie z tarcz± i zwyk³ym toporem. Tak samo na poczatek nie poleca³bym w³óczni- piekna broñ, ale jak kto¶ nie umie, to prêdzej przeciwnikowi oczy wyk³uje, ni¿ go czysto trafi. Co do przerabiania zwyk³ej siekiery, to nie polecam- musia³by¶ j±ci±æ, by nadaæ odpowiedni kszta³t ostrzu, nie mówi±c ju¿ o tym, ¿e otwór na drzewiec we wspó³czesnych siekierach ma nieco inny kszta³t ni¿ powinien byæ. Za ok. 100z³ mo¿na kupiæ niez³y topór, zrobiony jak trzeba. Przejrzyj Frehê, a na pewno znajdziesz adresy rzemie¶lników.
Rugiewit
No có¿, na pierwsz± broñ zdecydowanie nie polecam. Za ³atwo tym rozwaliæ przeciwnikowi twarz.

Co do ostrza od siekiery, to nie nadaje siê ono (ma³o, to czysty mrok) gdy¿ jest
-za ciê¿kie w stosunku do wymiarów
-nieodpowiedni kszta³t
-klinowate ostrze (musia³ by¶ stêpiæ krawêd¼ do szeroko¶ci z 5mm by nie rozszczepiaæ ludzi, a to przy stali z której wspó³cze¶nie robi siê siekiery nie³atwe, podobnie jak ciêcie ca³ego ostrza)
-przerobiona siekiera zawsze zostanie przerobion± siekier±, to widaæ.

Zwracam te¿ uwagê (tu sk³adam samokrytykê, bo przez 2 lata praktykowa³em ten mrok wynikaj±cy z wy¶cigu zbrojeñ miedzy bractwami), ¿e duny maj± do 1.5m, a nie 2m, czy nawet 2.5 (takie te¿ widzia³em szczerba.gif )
i du¿e (a wiêc ciêzkie) ostrze, a nie ostrze od czekana na koñcu.
W bitwach do 1 trafienia nie sa wiec ju¿ takie wypa¶ne i jeszcze nie widzi³em, ¿eby kto¶ wygra³ starcie 1vs1 maj±c historycznego duna przeciw tarczownikowi.

Podobnie jak Przemur polecam na pocz±tek tarcze i topór, (a najlepiej czekan), a najlepiej to od rzu miecz je¶li oczywi¶cie o wyborze broni nie decyduj± wzglêdy finansowe.
IMHO miec jest najskuteczniejsz± i najbezpiecniejsz± broni±.
Fenrir
sproboj na www.winland.pl w dziale kram kupiecki/kram Thorolfa tam sa topory warte uwagi

Pozdrawiam
Tylko Ulf
Je¶li radzilibyscie mi kupiæ miecz to gdzie polecacie? Bo mam na oku http://www.miecze.pl/ albohttp://viking.org.pl/vs/ albo inne miecze tylko nie wiem który z nich wybraæ.
bak
dun .. to broñ dla odpowiedzialnych wczesnych ...<hahaha> s³u¿±ca do bicia puszek.... wymarzona broñ ... walcze nia od jaki¶ 5 miechów i du¿o przyjemno¶ci to sprawia... Byczyna 2004 och ta bitwa...
Decu
CYTAT
Czy dla pocz±tkuj±cego wikinga topór duñski to dobra broñ?

NIE king.gif
Najpierw przyda³oby siê powalczyæ trochê, z tarcz± oraz toporkiem lub mieczem, podpatrzeæ techniki, zasady, co wolno, a czego nie.
L¿ejszy topór dla pocz±tkuj±cego, to "mniejsze z³o".
Aha i jeszcze jedno, nie zrozum tego jako zachêty do u¿ywania tych popularnych "wêdek"- leciutkich toporzysk fruwaj±cych na 2,5 metrowych styliskach. face4.gif
Tylko Ulf
No to mnie przekonaliscie z tym dunem.
Bo jak na sam pocz±tek to wole nikomu g³owy nie rozwalic bum.gif
To jednak wybiore miecz i tarcze.

Pozdrawiam
Bary¶
Ja swoj± karierê "na ¿elazo" zaczyna³em od duna bigsmile2.gif , ale treningi odbywa³y siê z pa³k± i tarcz±. Nastêpnie dun treningowy. Ale to nie moja broñ. Trochê wiêcej si³y i mo¿na zrobiæ krzywdê (nie to ¿e jestem taki paker). Jednak jest to dobra broñ do os³ony swoich w pierwszej linii.
Canis Lupus
Wiec jak juz mamy tego duna to czy mo¿na go sobie jakos ozdobic ?????
Piotr Niemir Kotowicz
dun to zdecydowanie niebezpieczna bron, dla pocz±tkuj±cych nie polecam. Co do d³ugo¶ci toporzyska to w naszym ruchu reenectingowym przybra³o to zdecydowanie przesadn± formê. 2,5 metrowe duny to ju¿ przesada, znaczna przesada. Jak dla mnie miarodajna jest tutaj tknina z Bayeux. Przypatrzcie siê jakie tam s± d³ugo¶ci toporzysk, zak³adaj±c, ze przeciêtny mieszkaniec pó³nocnej Europy mia³ niewiele ponad 1.70....

Jest to warte zastanowienia, gdy¿ na wielu imprezach duny zaczynaj± wygl±dac tak jakby by³y w³óczniami...

Pozdrawiam
Canis Lupus
Mój dun ma tak kolo 1,75 wysoko¶ci i nie jest by najmniej jakis tam czekanem ostrze ma z 1,5 kg
ale niestety chyba za slabo go stêpil³em bo tylko na 2 mm. Wiêc jak bym mi³ doj¶c do liczby 5 mm to bym go musia³ chyba do po³owy zeszlifowaæ. A trzon do niego mam wukonany z ca³ego drzewka którym jest d±b nie wiem czy nie bedzie za twardy ale przetestujemy go. I czy na tym trzonku moge sobie wypisaæ co¶ runami, b±d¿ owin±æ go sobie w pewnych miejscach rzemieniami by siê go lepiej trzyma³o.
Tylko Ulf
Czy walka krótkim toporkiem tzw."¦migaczem" sprawia wam przyjemno¶æ bum.gif
Kto¶ mo¿e powiedzieæ mi co¶ wiêcej na temat tej broni devil.gif (waga, d³ugo¶æ itp.)

Pozdrwaiam smile.gif
W³odzimierz
¦migacze czekaniki cenie sobie w walce konnej sa lepsze od miecza czy szabli naprawde trudno sobie z nimi poradzic zrobi³em pare sztuk oprawia³em na jesionie ok 70 cm waza od ok 250 do troszke ponad 300g.
a wracajac do tematu duna to czy 1500g to nie za wiele masz jakis przyk³ad znaleziska tak duzego topora.
Mnie sie wydaje ze 500-600g to jest waga jaka otrzymuje sie trzymajac wzorow typologicznych.
Poprostu tyle wazy³ topur ktory zrobi³en trzymajac sie wymiarów z typologi.
Dargoth
mam pytabie , dotyczy ono pewnego rodzaju topora (zdjecie woja dzier¿acego go zamieszczam w za³±czniku), mianowicie chce soytac z jakich terenów sie ten typ topora wywodzi i czy ma jak±¶ konkretn± nazwe?
kewi
jak dla mnie wyglada to na dune-axe, tylko to ostrze jest jakies dziwne face4.gif
ale ja jestem pozny i sie nie znam smile.gif

moze tak - skad masz to zdjecie - moze pojsc tym tropem
Halfgar
To ma byæ niby topór duñski, na co wskazuje d³ugo¶æ trzonka, ale tylko ma BYÆ bo dunem toto nie jest.
Tylko Ulf
Na mój gust jest to drzewiec od topora duñskiego ,ale ostrze nie pasuje mi na te czasy.
Sk±d to wyczasn±³e¶? Jeszcze nigdy takiego czego¶ nie widzia³em.Mo¿e jest to topór ciesielski(czy jak to sie to tam nazywa) na d³ugim drzewcu? Chyba gdyby by³o to oparte historycznie ju¿ sporo ludzi by takie co¶ posiada³o.

Pozdrawiam smile.gif
Dargoth
o uszy mi sie odbilo ze takie topory stosowane byly na pomorzu, i jest to topór s³owianski to drtugie wiem na pewno a nie ¿adny skandynawski gadzet tyle ze nie wiem z jakiego okresu i z jakiego rejonu slowianszczyzny.
Halfgar
Kszta³t ostrza pasuje ale trzonek?? Pierwsze s³yszê o takim po³aczeniu.
Dargoth
Spoko dobrze ze wkoncu któs si odezwal kto ajk sie zdaje zna sie na wczesnych toporach , halfgar jesli wiesz mapisz prosze sakd te topory sie wywodza i z jakiego okresu s±
Halfgar
To s± wczesne kszta³ty toporów. Ten kszta³t który ciê interesuje jest z XI wieku (typologia wg Nadolskiego). Takie topory zosta³y znalezione w okolicach ¦rody, £êczycy i Poznania. Wiêc raczej nie bardzo na terenach pomorskich.

Od kogo s³ysza³e¶, ¿e takie jak na zdjêciu by³y na Pomorzu??

Pozdrawiam
Halfgar
Dargoth
w sumie to wyczytalem gdzie. ze na pomorzu stosowano topory o dlugiej brodzie i nasune³o mi sie skojarzenie z tym toporm , dobrze wiedziec w sumie te tereny sa niedaleko(leczyca nawet bardzo niedaleko( od moich okoic tzn kutna wiec my¶le ze moge sie spokojnie w takowy zaopatrzyc je¶li chce odtwarzac s³owianskiego woja mniej wiecej z moich terenów. tylko jak wspominales cos jest nie tak z trzonkiem, czy byl on krótszy/ czy takiej dlugo¶ci jak na focie/?jak co to te ote wzie³em ze strony wojów krak .poza tym bylbym wdzieczny za jakies foty tego typu topora na ktorych widoczne sa zdobienia, albowiem kiedys widziaem dwa rysy takiego topora z wyrytymi nañ wzorami.
Sigurd
Podobny topór znaleziono w Trelleborgu tylko bogato inkrustowany srebrem. Zdjêcie jest w albumie "Wikingowie".
S³awomir z Che³ma
S³awa!!
Z tego co mi wiadomo to toporów takowych u¿ywali równie¿ s³owianie po³abscy w X w.
Niestety nie podam wam w tej chwili ¿ród³a na którym siê opieram,ale jak bê mia³ czas to poszperam i postaram siê je dorzuciæ!
Dodam tylko ¿e te po³abskie topory mia³y jeszcze wê¿sze ostrze i moim zdanim zastosowanie ich jak duna to bardzo dobre rozwi±zanie,poniewa¿ ichostrze by³o wypuszczone do przodu dziêki czemu mo¿na by³o zadawaæ nimi skuteczne pchniêcia!
Wotawa
Nie trzeba Po³abskich. Podobne ostrza (typ III) znaleziono ko³o Srody i ko³o Poznania. Datowane na XIw. Przy czym nie wszystkie w typie III z tego co widzê s± takie lekkie. Topór z £êczycy (te¿ XIw.) jest ju¿ masywniejszy, z ostrzem mniej wysuniêtym do góry - jak w zestawienu typologicznym przes³anym przez Halfgara (prawdopodobnie jest to ten z £êczycy w³a¶nie).
Kto¶ widzia³ jaki¶ toporek typu III datowany wcze¶niej ni¿ na XIw?

Te¿ siê zastanawiam nad sensem pakowania tego ostrza na trzyosobowe stylisko (syndrom dunoidalny). Zapewne nied³ugo pojawia siê bu³awy na takim drzewcu icon_wink.gif
Przypuszczam, ¿e dobry doktor Zygmunt Freud mia³by pewn± teoriê na temat wyscigu d³ugo¶ci toporów w ¶rodowisku oddtwórców. icon_wink.gif
Dargoth
Dobra przyjmijmy ¿e zaopatrze sie w ten topor typu III jaki mo¿emy zobaczyc w za³aczniku który poda³ halfgar, ten który ma przedstawiac topór znaleziony w ³eczycy jak to mowicie. czy jesli bym go obsadzil na drzewcu takiej d³ugo¶ci jak ma ten woj na zdjeciu które umiesci³em z w za³aczniku, to czy by³oby to w zgoidnie historycznie i czy móg³bym z takim gadzetem spokojnie pokaza sie na jakiej¶ imprezie? Poza tym spytam jeszcze jakie wymiary mo¿e mieæ ¿ele¿ce takiego topora?Do mych pytan dodam jeszcze jedno mianowicie jakie zdobienia mozna by umiescic na takowym toporze, posiadam juz jeden topór wzrowanyna znalezeisku z gubina zdobiony motywem przedstawiaajcym jelenia(orginal byl co prawda inkrustowanysrebrem, ja mam tego jelenia w postaci grawerunku)jesli macie jakies motywy odpowiednie do umieszczeia na takim toporze jak ten typuIII to by³by wdzieczny
Halfgar
Topory znalezione w okolicach £eczycy, ¦rody i Poznania datowane na XI wiek.

Te trzyosobowe drzewcówki to chyba wp³yw niektórych teori mówi±cych, ¿e duny mia³y po 2 metry "duno-wêdki". Mam tez inne ... bardziej przyziemne ... im d³u¿sza broñ tym krótszy .... czosnek? ;)

Pozdrawiam

PS. Nie znam uzasadnienia dla d³ugiego trzonka. Ta broda mo¿e byc utrudnieniem przy próbie zaczepienia o tarczê. Poza tym je¶li chodzi o drzewce to raczej 1,3 metra
Wotawa
Gubin jak ju¿ sugerowano, to XIIw. Raczej charakterystyczny i przez to od razu identyfikowany jako w³a¶nie XIIw. Wiêcej nic nie poradzê jesli chodzi o zdobienia, sam jestem ¶wie¿utki we wczesnych tematach.

Co do motywacji wystawiania wszelkiego ¿elastwa na d³ugim kiju, to chyba naturalny, pierwszy odruch w zetkniêciu z toporami duñskimi. Czasami wpadaj±cy w potê¿n± przesadê. Sk±din±d nie ¶ledzi³em tematu toporów na tyle pilnie, ¿eby wykluczyc ca³kowicie istnienie innych typów ¿ele¼ców niz "duñskie" na d³ugich (1m-1,3m) styliskach. Póki co nie widzia³em, ale topory to dla mnie jeszcze bardzo ma³o poznany temat.

Nadolskiego "Studia nad uzbrojeniem polskim w X-XIIw" - bardzo po¿yteczna ksi±¿ka, tyle, ¿e ju¿ wiekowa i niektóre pogl±dy w niej zawarte sam mistrz pó¼niej dementowa³. Tak czy inaczej warto obejrzeæ, szczególnie pomocna przy dobieraniu mieczy i toporków, bo zawiera tabelki z wymiarami. Bardzo kszta³c±cy jest wstêp, w którym podkre¶la siê konieczno¶æ ci±g³ego weryfikowania wiedzy bronioznawczej, ze wzglêdu na rozwój metod badañ i postepuj±ce systematyzowanie wiedzy, konfrontowanie z innymi typami ¼róde³ itp. itd.
Piotr Niemir Kotowicz
a propos topora z Gubina - to raczej XIII wiek, a nie XII, a precyzuj±c zapewne dopiero druga jego polowa. Piszê na ten temat w innym miejscu:
http://www.storm.livenet.pl/forum/index.php?showtopic=264

Co do prezentowanego wy¿ej okazu to jest to tzw. topór typu Lunov wg Paulsena -wyrób bezwzglêdnie pierwotny, i uznawany slusznie za import na naszych ziemiach. ostatnio przez Michala Karê uznawany jest za jeden z wyró¿ników materialnych pochówków wojowników skandynawskich. Datowanie glównie XI wiek.
Boran
Kartkuj±c "S³owiañszczznê wczesno¶redniowieczn±" Hensla natkn±³em siê na rysunki podobnych toporów odkopanych w:
1. Luboniu pod Poznaniem, datowany na "ok. X w." – ilustracja nr 529, s. 601 (wedug wydania III, W-wa 1965)
2. Behren-Lübchin, bez datowania, za to z trzonkiem - zdecdowanie jednoosobowym ;) (na oko ko³o 0,8m) – ilustracja nr 530, s. 602

pozdrawam icon_cool.gif
Dargoth
1,3 metra powiadacie/ bardzo mnie to zaciekawi³o, zazwyczaj slysza³em tylko o siegajacych do brody wojowi dunach badz jednorecznych toporach o trzonku oko³o 80cm d³ugo¶ci. zatem za³ózmy ze obsadze sobie taki topór typu III jak w zalaczniku hallfgara na drzewcu 1,3m czy z takims czyms moge sobie spokojnie chodzic? spytam jeszcze cos takiego to raczej tez do dwur±cz wladania bo jakos niewidze ¿eby tym za pomoc± tylko jednej rêki, no chociaz jak polak chce to potrafi smile.gif
Ziemowit
Moim zdaniem taka broñ jest jak najbardziej historyczna je¶li chodzi o odtwarzanie X wiecznej s³owiañszczyzny.
Sam zamierzam osadziæ taki topór i popróbowaæ walki takim czym¶, bo wydaje mi siê to byæ skuteczne.
Ale drzewiec nie d³u¿szy na pewno ni¿ 150cm, ¿adne wêdki! no.gif
Druith
Hmmm ja czytaj±c o toporach duñskich (tzw. wielkich) dowiedzialem siê, ¿e trzonki by³y d³ugo¶ci od czubka g³owy do splotu s³onecznego (tak mniej wiêcej jak przedramiê). I moze to ju¿ nie na temat ale tworzyli wtedy formacjê w kszta³cie V czubkiem w stronê wroga i tak± formacj± "wbijali siê" w szyki wroga machaj±c toporami z nad tarcz. Ale ta bronia sama w sobie fajna:)
Druith
A i jeszcze jedno! Dlaczego jaki¶ czas temu na imprezie zosta³em zbrachtany i zrównany z b³otem za topór dwurêczny!? Bo je¿eli to nie jest dwórêczne to nie wiem kto by musial to dzier¿yæ w ³apkach jako jedynkêsmile.gif cool.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.