Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Topory z czasów "wikiñskich"
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Hati
Jak wygl±da³y ewentualne bloki dunem?? Chodzi o walke 1 na 1. Dotychczas tzn od jaki¶ 4 miechów wykorzystujê zbicia, które bardzo dobrze siê sprawdzaj±, no ale po kilkunastu minutach walki padasz ze zmêczenia. Tarczownika bierzesz jak chcesz, jak uda ci siê go trzymaæ na dystans. No ale to nie wszystko. Jak walczono dunem tak ¿eby byæ skutecznym bum.gif i siê nie namêczyæ??
Ziemowit
Dziwne pytanie Wa¶æ zadajesz - jak walczyæ i siê nie zmêczyæ... crazy.gif ?
Odpowiedzi± jest Magnum albo inny Glock bigsmile2.gif
Hati
Dziêki...spróbujê na wolinie w przysz³ym roku... mad.gif
Czy kto¶ móg³by mi wyja¶niæ jak siê wymiata dunem? bum.gif
Ragnarr
Jezeli chodzi o trzonki w dunczykach, to problemow z taka 2,5-metrowa halabarda na wyjazdach nie powinienes miec, na Wolinie wszyscy takiej dlugosci uzywaja... Ale jezeli chcesz zeby byl historyczny to na Bayeux (czyli zdaje sie dokladnie w interesujacym nas okresie) wszystkie dunczyki sa rowno do brody uzytkownika, czyli srendnio 150-160 cm.

Ragnarr
G³os z sali
Je¶li mo¿na jeszcze wtr±ciæ s³ówko co do wygl±du duñczyka... Duñczyk powinien mieæ ciemne w³osy i jasne oczy. A je¶li chodzi o topory duñskie, to proponujê ostrze podobne do tego w wikiñskim toporze dwurêcznym (chodzi o topór breidox. T³umacz±c na nasze jest to 'szeroki topór') Trzonek wed³ug podañ wikingów powinien siêgaæ do brody u¿ytkownika tego przera¿aj±cego gerät. A ¿e wiking ¶rednio mierzy³ 1,75 m (wed³ug pomiarów szkieletów w p³d. Szwecji i Danii) to i nasz siewca zag³ady mia³ oko³o pó³tora-metrowe stylisko. Oczywi¶cie, zdarza³y siê d³u¿sze, tak jak i zdarzali siê 'wiêksi' wikingowie. Tak wiêc panuje tutaj pewna dowolno¶æ, zachowuj±c oczywi¶cie zdrowy rozs±dek (jako wyznacznik proponujê t± zasadê z brod± u¿ytkownika).

Pozdrawiam, g³os z sali.
Wotawa
scalak
<>Ragnar<>
wracaj±c do tematu "wêdek".
znalazlem co¶ takiego jak w za³±czniku. pomy³ka w opisie obrazka, czy mo¿e jednak "wêdki"?
nie chcê wyci±gaæ pochopnych wniosków, ale ten wizerunek jest do¶æ jednoznaczny
Dir
to nie jest pomylka nie wiadomo czemu ale przedstawienia toporow dworecznych w bizancjum sa wielkosciowo dluzsze niz np ze wspominanej tkaniny ..... choc wielkosc ostrza daje do myslenia ze dluzsze niz na podanym ponizej przedstawieniu topory (czyli koniec trzonka na wysokosci oczu) raczej nie wchodzily w gre ,ale tak czy tak na pewno nie byly to 250 gramowe maciupkie ostrza zawieszone na 2 metrowych leszczynowych cieniutkich trzonkach - co niestety sie spotyka bic.gif poza tym sa to przedstawienia bizantyjskie zarowno podany przez ciebie powyzej rysunek z przelomu XI i XII przedstawiajacych najemnikow w cesarstwie jak i ponizszy fragment okucia z Xi wieku.... na to tez trzeba spojrzec i zastanowic sie czy realia potyczek w roznych rejonach europy nie mialy na to wplywu
Rugiewit
Jak dla mnie, to na pierwszym rysunku widac tylko koñcówki toporów, wiêc nie stanowi to podstawy do szacowania ich d³ugo¶ci.
Mogli je mieæ oparte o mury, albo uniesione w górze.

Co do drugiego rysunku, to wprawdzie jest tylko fragment, ale widaæ na tym fragmencie postaci, ¿e stoi ona w do¶æ szerokim rozkroku.
To, ¿e ukazany tam topór ma wysokosæ cz³owieka (czyli pewnie ko³o 175cm), mo¿e byæ z³udzeniem spowodowanym w³a¶nie postaw± w rozkroku na ugiêtych lekko kolanach.
Czy ma kto¶ na dysku wiêkszy fragment tego zabytku?
Dir
co do twojej wypowiedzi to na tym okuciu druga noga jest wyprostowana (cleowo nie daje calosci okucia poniew szam sie go naszukalem i nie planuje tego by je kopiowano wiec nie widac tego co jest w drugiej rece) a rozchodzi sie tu o proporcje dlugosci kija do wzrostu wiec np jak bedziesz sobie robil kolczuge to majac 185 cm nie zrobisz jej na 160 cm czlowieka bo tacy zyli w tedy:) to chyba troche za absurdalne.

A co do malowidla patrz na dlugosc wystajacych w³oczni w proporcji do toporow wiec nie jest to takie latwe do zanegowania dlugosci (bo nie widac calosci trzonka) jak sie to zdaje
Wotawa
CYTAT
A co do malowidla patrz na dlugosc wystajacych w³oczni w proporcji do toporow wiec nie jest to takie latwe do zanegowania dlugosci (bo nie widac calosci trzonka) jak sie to zdaje

No, móg³by¶ podaæ sk±d ten przyk³ad. Je¶li nie wiadomo sk±d to jest i co, to jest to funta k³aków warte.
Przy okazji - nie wiem czy zdajesz sobie sprawê, ale powiedzia³e¶ co¶ na prawdê niestosownego. Dobrze, ¿e nie wszyscy maj± takie podej¶cie. To nie z³o¶liwo¶æ z mojej strony. Raczej potê¿ne rozczarowanie. no.gif

Co do d³ugich toporów, problem nie w tych co maj± ok. 150cm d³ugo¶ci, tylko z panami maj±cymi jakie¶ kompleksy krótko¶ci, funduj±cymi sobie topory znacznie wiêksze od siebie i to oczywi¶cie z "otworem wentylacyjnym".
Co do tego czy topór mia³ 130 czy 150cm - trzeba byc bardzo naiwnym by wierzyc, ¿e dokona siê prawid³owych pomiarów z dok³adno¶ci± do 10cm opieraj±c siê na stylizowanych ilustracjach. Zw³aszcza bizantyjskich...
Id±c tropem - w Bizancjum mieli topory wiêksze od budynków (tak wynika z przedstawionego obrazka)....
Przy okazji - "Ospreye" z obrazkami z "Historii Jana Skylizytesa" s± w Bibliotece FREHA. Mo¿na tam zobaczyæ nawet cz³owieka z nogami d³u¿szymi ni¿ wysoko¶æ kona w k³êbie. Ale oczywi¶cie nie poka¿ê obrazka, bo na ksia¿ke której skan ¶ci±gacie wyda³em 70z³, Dir...

Zwa¿ywszy na niesmaczna uwagê kolegi (na poczatku) ca³a dyskusja powoli chyba chyli siê ku upadkowi...
Te¿ siê wielu rzeczy naszuka³em, na wiele wyda³em sporo pieniêdzy. Ale je¶li czym¶ nie chcia³bym siê ³atwo podzieliæ, to na pewno nie urz±dza³ bym takich demonstracji....
Przykre. icon_cry.gif
Dir
rozczarowanie rzecza ludzk± smile.gif co do moich metod myslenia bynajmniej dziele sie praktycznie wszystkimi mozliwymi znaleziskami,na ktorych znalezieniem sie niekiedy sporo naszukalem,napracowalen, nap³acilem poza paroma ktore akurat zrekonstruowano konkretnie dla mnie, nie czuje sie zly winny czy cos poprostu nie chce byc kopiowany a i tak sporo da sie odemnie uzyskac smile.gif -

co do tego skad jest to zrodlo powiem dopiero za tydzien poniewaz teraz wyjezdzam a nie mam tutaj na kompie pamiec szwankuje smile.gif :
drobna podpowiedz jest to zdjecie obiektu znajdujacego sie w jednym z muzeów w niemczech datowane na XI wiek ... ktore to muzeum za tydzien smile.gif
Wotawa
Po czê¶ci nawet rozumiem, ale zabrzmia³o na prawdê fatalnie.
"Mam ale nie dam" - niech wam ¶lina z gêby cieknie".
Fatalnie to wysz³o i to, ¿e tego nie widzisz, smuci jeszcze bardziej.
Có¿, przynajmniej wiadomo komu nie wolno nic dawaæ darmo....
JARO
Wielkie tajemnice Dir! Skoro sumienie nie pozwala Ci podzieliæ siê wizerunkiem tego znaleziska to Ciê wyrêczê. Informacji na temat wojownika z "duñskim toporem" szukajcie na stronie: http://members.ozemail.com.au/~chrisandpet...vory/ivory.html
Decu
To by by³o na tyle je¶li chodzi o tajemnicê cool.gif ,a co do przedstawienia to mam 1 pytanie:
CYTAT
rozchodzi sie tu o proporcje dlugosci kija do wzrostu wiec np jak bedziesz sobie robil kolczuge to majac 185 cm nie zrobisz jej na 160 cm czlowieka bo tacy zyli w tedy:) to chyba troche za absurdalne.

Czy w zwi±zku z tym, uwa¿asz Dir, ¿e miecze te¿ powinno siê rekonstruowaæ na podstawie proporcji odczytanych z przedstawieñ takich jak to powy¿ej ? Wychodzi³yby niekiepskie "Zerwikaptury"... icon_wink.gif
Halfgar
Ja mam pytanie z innej beczki. Kto¶ posiada typologiê lub cokolwiek o toporach frankoñskich z okresu X wieku? Interesuj± mnie topory s³u¿±ce do rzucania. Bêdê d¼wiêczny za wszelk± pomoc heart.gif
Vislav
CYTAT(Halfgar)
Ja mam pytanie z innej beczki. Kto¶ posiada typologiê lub cokolwiek o toporach frankoñskich z okresu X wieku? Interesuj± mnie topory s³u¿±ce do rzucania. Bêdê d¼wiêczny za wszelk± pomoc  :heart:

Witam
Raczej cokolwiek:
1.Allan Foundry Axes - producent powo³uje siê na egzemplarze muzealne jednak nie precyzuje ¼róde³

2. Francisca Throwing Axe - tutaj dodatkowo rozja¶ni³em zdjêcie (w witrynie ma³o czytelne) - producent odwo³uje sie do konkretnego ¼ród³a, jednak datowanie wcze¶niejsze ni¿ siê pyta³e¶ V-VIw.

pozdrowienia
Sighrolf
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
Halfgar
CYTAT(Vislav)
CYTAT(Halfgar)
Ja mam pytanie z innej beczki. Kto¶ posiada typologiê lub cokolwiek o toporach frankoñskich z okresu X wieku? Interesuj± mnie topory s³u¿±ce do rzucania. Bêdê d¼wiêczny za wszelk± pomoc  :heart:

Witam
Raczej cokolwiek:
2. Francisca Throwing Axe - tutaj dodatkowo rozja¶ni³em zdjêcie (w witrynie ma³o czytelne) - producent odwo³uje sie do konkretnego ¼ród³a, jednak datowanie wcze¶niejsze ni¿ siê pyta³e¶ V-VIw.
Obrazek

pozdrowienia

mniam miodasek. Wg Sighrofa "Te toporki bardzo d³ugo nie zmieni³y swojej formy." czy zatem do rekonstrukcji X wiecznej mo¿na ich u¿ywaæ bez obawy o ataki ³owców mroku?? bum.gif

A kto¶ ma toto zwymiarowane lub mia³ w rêku rekonstrukcjê takiej zabaweczki?? Jaki d³ugi musia³by byæ trzonek. Jaka waga ostrza?? Jakie wywa¿enie?? Przecie¿ musi ³adnie lecieæ i wbijaæ siê w cel maniac.gif
Vislav
Witam

Ad.2. s± wymiary
CYTAT
Cutting edge - 4.75"
Length - 9.25"
Weight - 3.4 lbs

czyli
ostrze - 12cm
d³ugo¶æ - 23,5 cm
waga - 1,5 kg

Z tego co czyta³em to wzór bardzo d³ugo nie ulega³ zmianie czyli raczej bezpieczne na Xw. Je¿eli co¶ znajdê precyzyjnego dam znaæ.
D³ugo¶æ trzonka poszukam.

Pozdrowienia
Halfgar
CYTAT
Greetings,  
A couple of months ago, I purchased one of your Type I Franciscan throwing axe heads. The other day I decided to mount it and take it out for a couple of practice throws. The handle I used was a 14" ash tomahawk shaft from Cold Steel which fit perfectly into the socket. The first thing I noticed about my new weapon was its heft. I do not know how long a throwing hatchet handle was back in the 4th century but with a 14" handle it was definitely going to be a workout throwing this axe down range with one hand. After a few embarrassing throws into the ground I finally got the "rainbow effect" for throwing under control. My first successful hit into an archery target cut a 12" gash before burying the head at least 6" inches into the target. Removing the axe took some effort becasue of its design which causes it to "bite" deeply into the target. This axe was definitely designed as a one shot one kill weapon, because even my throws that landed with the top or back of the axe would have shattered a mans chest or broke the arm behind the sheild. If this axe became imbedded in your shield you can forget about using that shield due to the additional weight of this axe (3 lbs).

¿ród³o
Dla chêtnych do t³umaczenia, ale facet pisze o 14 calowej d³ugo¶ci trzonku (czyli 35,56 cm). Czy kto¶ bawi³ siê takim toporkiem?? Mo¿e jakie¶ informacje "z pola walki" bum.gif bum.gif
Vislav
1. Wiêkszo¶æ rekonstrukcji (bez ¼róde³) podaje d³ugo¶æ trzonka dla Francesca lub Frankish Throwing Axe jako 17-18' czyli oko³o 45cm.

2.Próbowa³em czym¶ takim rzucaæ w Ukranenland-Torgelow - na dystansie 4-5m przy jednym obrocie do¶æ ³atwo mo¿na opanowaæ. Dalej czyli dwa obroty jest du¿o trudniej - nie udawa³o mi siê.
Halfgar
Hmm d³ugo¶æ trzonka daje nam szybko¶c obrotu. Mo¿e krótszy trzonek jest lepszy bo topór obraca siê szybciej i dziêki temu wiêksza szansa na trafienie? To taka dywagacja teoretyczna, ale rzuca³em toporem, gdzie, odleg³o¶æ trafienia by³a obliczona na jeden obrót topora. Rozmawia³em z w³a¶cicielem topora, ale on wyja¶nia³ mi, ¿e d³u¿szy trzonek daje wiêksza odleg³o¶æ bo topór musi wbiæ siê po 1 obrocie ... trochê to naci±gane ... ale mo¿e?? kto wie:)
Vislav
Jeden obrót jak pisa³em powy¿ej jest do¶æ ³atwy do opanowania. Hm... trzeba by potestowaæ z ró¿nymi d³ugo¶ciami trzonka jak to wp³ywa na dystans. W ka¿dym b±d¼ razie wbija siê solidnie i trzeba trochê si³y aby go odzyskaæ.

Pozdrowienia
Ragnarr
Mam taka zabawke, nawet rekonstruowana na podstawie tego samego zrodla... I musze przyznac ze sprawa jest bardzo ciekawa, ale tarcze (tak "lucznicze" jak i uzywane w zwarciu, jako ze rzut nie byl jedynym zastosowaniem dla tych toporow) rzeczywiscie dewastuje. Poza tym przy nieumiejêtnym rzucaniu bardzo czesto lamie sie trzonek, chociaz zalezy to pewnie w duzym stopniu od celu w ktory trafiamy - przypadkowe zachaczenie trzonkiem drzewa to za trzecim razem praktycznie pewne zlamanie, nawet w przypadku debowych trzonkow. To razem sprawia ze w moim odczuciu sa srednio praktyczne - nie mniej jednak sa piekne smile.gif

Ragnarr
Wasilko
jesli chodzi o dlugosc trzonka to slyszalem (chociaz to bylo odnosnie indianskich tomahawkow), ze powinna byc dopasowana do uzytkownika - dlugosc od dloni do lokcia.
Co do problemow z odlegloscia, a obrotami toporka, to sam troche rzucalem (troche innym) i zauwazylem, ze jesli odleglosc, w ktorej stoimy jest miedzy obrotami, czyli rzucajac normalnie trafiamy trzonkiem, to mozna to w pewnym stopniu regulowac chwytajac trzonek blizej lub dalej - daje nam to efekt krotszego lub dluzszego trzonka, a co za tym idzie - szybsze lub wolniejsze obroty. Pozostaje tylko przecwiczyc to praktycznie - chodzi gl. o wyczucie odleglosci. Czyli np. stojac 5 m. trzymamy za koniec trzonka i mamy 1 obrot, przy 6 m. trzymamy 10 cm od konca, ale mamy juz dwa obroty, byc moze na 8 m. znowu mozemy trzymac za koniec, tyle, ze toporek wykona juz dwa obroty.
Moze po miesiacu takiego rzucania bylem w stanie trafiac (ostrzem) z odleglosci do ok. 8 m (przy roznej ilosci obrotow i plynnie zmieniajacej sie odleglosci).
Dir
[/quote]
Czy w zwi±zku z tym, uwa¿asz Dir, ¿e miecze te¿ powinno siê rekonstruowaæ na podstawie proporcji odczytanych z przedstawieñ takich jak to powy¿ej ? Wychodzi³yby niekiepskie "Zerwikaptury"... icon_wink.gif[/quote]

a z kad wziete jest to twierdzenie ze 2 reczny topor jest ok 150 cm d³ugo¶ci ?? z tkaniny z Bayeaux gdzie ludzie sa wielkosci domow , na ³ód¼ wchodza 4 osoby a jak by sie ktoras polozyla to by byla wielkosci statku a jezdzcy na koniach nogami siegaja ziemi w galopie icon_wink.gif
na tym okuci sa przedstawione pewne proporcje bynajmniej nie specjalnie wygorowane i ewidentnie trzonek jest wyzszy od czlowieka smile.gif
Wotawa
Wiesz, Dir, na pewno nie z przedstaieñ z których wycinasz pewne elementy by nie pokazaæ rzeczy które podwa¿aj± Twoj± teoriê. devil.gif

Chyba nie zauwa¿y³e¶, ale to na prawde bardzo niesmacznie wysz³o z Twojej strony i raczej nie nastraja do powa¿nego traktowania rozmówcy, który takie tricki urz±dza. Zapewne to tylko przypadek, ale kto¶ bardziej dra¿liwy móg³by pomy¶leæ, ¿e chcia³e¶ nas po prostu nabiæ w butelkê. A to raczej nie nastraja do dalszej dyskusji.
Sigurd
(...) Wotawa napisa³: "i to oczywi¶cie z "otworem wentylacyjnym". (...)
Wotawo, czemu¶ tak siê uczepi³ tych a¿urowych duñczyków :-) - przecie¿ s± dwa znaleziska w Muzeum Narodowym w Kopenhadze ( widzia³em na w³asne oczy ) - czy mo¿e chodzi ci tylko o niezgodno¶æ w odniesieniu do zbyt d³ugich drzeców ?
Kornik
Witam!
Je¶li chodzi o d³ugo¶æ owych drzewców - to jedno, ale mnie bardziej interesuje u¿yteczno¶æ tej¿e broni w walce. Chodzi mi o to, czy wogóle u¿ywano tego orê¿a w walce (je¶li co¶ takiego istnia³o).
Poydrawiam!
Wotawa
CYTAT(Sigurd)
Wotawo, czemu¶ tak siê uczepi³ tych a¿urowych duñczyków :-) - przecie¿ s± dwa znaleziska w Muzeum Narodowym w Kopenhadze ( widzia³em na w³asne oczy ) - czy mo¿e chodzi ci tylko o niezgodno¶æ w odniesieniu do zbyt d³ugich drzeców ?

No w³a¶nie chêtnie bym je zobaczy³... Na razie wszyscy o nich mówi±, a nie wiadomo jak to wyglada.
Jak do tej pory podobnie by³o ze zbrojnikowymi os³onami koñczyn zwanymi "bizantami". Wszyscy je widzieli i wiedzieli, ze bizantyjskie z okresu "wikiñskiego". Potem okaza³o sie, ¿e koczownicze i sporo wcze¶niejsze...

Dlatego ja bym prosi³ (na prawdê) o jaki¶ obrazek lub nazwê opracowania naukowego w któym pojawiaj± siê "duñczyki" z tymi otworami wentylacyjnymi.

Oczywi¶cie, wierzê Ci Sigurdzie, ¿e to widzia³e¶, ale chcia³bym sie dowiedzieæ co to za znalezisko, jak wygl±da i jaki jest jego kontekst. Przypominaj± mi siê bowiem te koñcówki do pasków XIV-XVw zamieszczone jako "wikiñskie". Po prostu rzeczy nietypowe trzeba dwa - trzy razy sprawdziæ. Co chcia³bym zrobic, jesli dostanê jakis namiar. JAk sprawdzê, to siê przecie¿ wreszcie uciszê, wiêc dajcie mi tê mo¿liwo¶æ :-D.
Sigurd Heftige
CYTAT
No w³a¶nie chêtnie bym je zobaczy³... Na razie wszyscy o nich mówi±, a nie wiadomo jak to wyglada.

Hej Wotawo

W za³±czniku masz topór a¿urowy wykopany jak pamiêtam na Gotalandii datowanie cirka X wiek.
Pozdrawiam
Borg
Witam
Czy jakis dobry czlowiek ma moze wymiary topora z Westminsteru
http://storm.nazwa.pl/wiki/index.php?title...estminster.jpeg
badz Psar
http://storm.nazwa.pl/wiki/index.php?title...3%B3r_Psary.jpg
Ew zdjecia z wymiarani innych "dunow" z ziem Polskich?
Z gory dzieki
Boran
W ksiazeczce Mosty sprzed tysiąca lat (Kola, Wilke, Toruń 2000) na stronie 71 figuruje tablica z typami toporow wyciagnietych z jez. Lednickiego, w tym egzemplarz uznawany za dwureczny. Jest tez podzialka metryczna. Dokladnych co do milimetra wymiarow z tego co prawda nie wyciagniesz, ale moze mimo to sie przyda.

pozdr.
Boran
Borg
Dzieki!!
Czcibor
Witam,
w za³±czniku owa tablica.
Dodam jeszcze, ¿e w ksi±¿ce "Wczesno¶redniowieczne mosty przy Ostrowie Lednickim, tom I, Mosty traktatu Gnie¼nieñskiego" s± wymiary topora "duñskiego", jednak rycina nie zgadza siê z przedstawieniami tych toporów z "Mostów sprzed tysi±ca lat" - ma³y fragment ostrza jest ud³amany. Nie wiem czy tego topora Kola i Wilke nie uwzglêdnili w swojej typologii, czy te¿ ¼le narysowana jest rycina, bo generalnie jest on niemal¿e identyczny z "w".
Podaje wymiary:
d³ugo¶c ca³kowita: 18,0 cm
szeroko¶c ostrza: 11,1 cm
szeroko¶c osady: 4,9 cm
wysoko¶c osady: 3,5 cm
Obecnie nie posiadam skana, ale postaram siê to nadrobic w przeci±gu paru dni i podrzucic.
pozdrawiam
Czcibor
O to i on.
pozdrawiam
Qvintvs Grattivs Medicvs
CYTAT(Wasilko @ 17:53 08.03.2005) *
jesli chodzi o dlugosc trzonka to slyszalem (chociaz to bylo odnosnie indianskich tomahawkow), ze powinna byc dopasowana do uzytkownika - dlugosc od dloni do lokcia.
Co do problemow z odlegloscia, a obrotami toporka, to sam troche rzucalem (troche innym) i zauwazylem, ze jesli odleglosc, w ktorej stoimy jest miedzy obrotami, czyli rzucajac normalnie trafiamy trzonkiem, to mozna to w pewnym stopniu regulowac chwytajac trzonek blizej lub dalej - daje nam to efekt krotszego lub dluzszego trzonka, a co za tym idzie - szybsze lub wolniejsze obroty. Pozostaje tylko przecwiczyc to praktycznie - chodzi gl. o wyczucie odleglosci. Czyli np. stojac 5 m. trzymamy za koniec trzonka i mamy 1 obrot, przy 6 m. trzymamy 10 cm od konca, ale mamy juz dwa obroty, byc moze na 8 m. znowu mozemy trzymac za koniec, tyle, ze toporek wykona juz dwa obroty.
Moze po miesiacu takiego rzucania bylem w stanie trafiac (ostrzem) z odleglosci do ok. 8 m (przy roznej ilosci obrotow i plynnie zmieniajacej sie odleglosci).

Witam!
Troszkê z teorii obrotu "Franczeski" wzglêdem odleg³o¶ci.

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...t%3D40%26um%3D1

S£AWA...NA WIEKI!!!
Qvintvs Grattivs Medicvs
CYTAT(Sigurd Heftige @ 18:15 25.03.2005) *

Hej Wotawo

W za³±czniku masz topór a¿urowy wykopany jak pamiêtam na Gotalandii datowanie cirka X wiek.
Pozdrawiam

Witam!
Czy wiesz jakie s± rozmiary i waga w/w ostrza.

S£AWA..NA WIEKI! warrior.gif
Halldis(Naamah)
Pytanie po latach: Czy wie kto¶ gdzie mogê znale¼æ syntezê toporów typu M z "ziem polskich" (chodzi o dzisiejsze granice) i mapê z rozmieszczeniem znalezisk.
Chodzi mi o co¶ w miarê aktualnego, wiêc proszê nie piszcie o Nadolskim i Kazakeviciusie.

Czy u Borowczaka znajdê co¶ odno¶nie interesuj±cego mnie zagadnienia? Ma kto¶ skany tej ksi±¿ki? Jeszcze jej nie widzia³am.

pozdrawiam
H.
Ksi±¿e Wszebor
Je¶li chcesz moê przes³ac Ci co¶ takiego
Tomasz Kurasiñski, Topory typu M w grobach na terenie Polski wczesno¶redniowiecznej — próba oceny znalezisk
Boran
Dodam, ¿e artyku³ opublikowany jest w:
Do, ut des - dar, pochówek, tradycja. Funeralia Lednickie Spotkanie 7, red. W. Dzieduszycki, J. Wrzesiñski, Poznañ 2005
Halldis(Naamah)
Dziêki za rych³± odpowied¼. Funeralia le¿± w bibliotece instytutowej, mam nadziejê, ¿e jest ten tom, wiêc nie ma potrzeby fatygowania Ciebie Wszebor, w razie czego napiszê na prv z pro¶b± o pomoc. Zastanawia³am siê czy jest co¶ ¶wie¿szego, czy opublikowano gdzie¶ topór Go³unia k. Pobiedzisk, znalaz³am tylko, krótk± notê na którym¶ z portali i na tym koniec.

pzdr
H.
Vistos
Witam
Potrzebuje wymiarów toporka z Bjärs:
http://znaleziska.org/wiki/index.php/Top%C3%B3r_z_Bj%C3%A4rs

Ewentualnie mog± byæ jakie¶ pó¼niejsze (Xw) toporki ze skandynawii tego typu. Bardzo bym prosi³ konkretne dane a nie odsy³acze do ksi±¿ek. Z góry dziêkuje.

Pozdrawiam
Vistos
Page
http://mis.historiska.se/mis/sok/bild.asp?uid=224108
Tutaj masz ten toporek w katalogu szwedzkiego Muzeum Historycznego

Tu jeszcze dwa opisane jako "petersen typ c
http://mis.historiska.se/mis/sok/bild.asp?uid=224110
http://mis.historiska.se/mis/sok/bild.asp?uid=224116

Niestety nie znalaz³em nigdzie wymiarów.
Znicz
CYTAT(Vistos @ 16:47 11.03.2012) *
Witam
Potrzebuje wymiarów toporka z Bjärs:

Proszê bardzo:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdrawiam Znicz

Viator
Ten pierwszy zreszt± rzeczywi¶cie nie ma wymiarów, ale nastêpne - tak.

Tylko trzeba przej¶æ ze strony zdjêcia na stronê przedmiotu:
http://mis.historiska.se/mis/sok/fid.asp?fid=272071
http://mis.historiska.se/mis/sok/fid.asp?fid=272081

Zamiast zak³adek:

Foeremaaring / Info am fotografi / itd.

masz tu inne zak³adki:

Info / Mal info / itd.

Klikasz na "Mal info" i masz na dole listy wymiary.

No i mo¿esz obejrzeæ zdjêcie w du¿ej skali.
Pod obrazkiem po lewej stronie masz menu rozmiarów:

Använd bilden
-----------------
Hämta: Miniatyrbild | Liten | Medel | Stor

wybierasz ostatni± "zak³adkê" i masz bardzo du¿e powiêkszenie.
Czcibor
CYTAT(Halldis(Naamah) @ 21:41 20.02.2012) *
Zastanawia³am siê czy jest co¶ ¶wie¿szego, czy opublikowano gdzie¶ topór Go³unia k. Pobiedzisk, znalaz³am tylko, krótk± notê na którym¶ z portali i na tym koniec.

pzdr
H.

Nie s±dzê, przecie¿ to wykopano w zesz³ym roku, jakby mieli zd±¿yæ z publikacj±.
Vistos
Witam
Dziêkuje wszystkim jeszcze raz ;D

Pozdrawiam
Vistos
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.