czo³em!
czy ten jedwab nada sie na podszewke wschodniego kaftana na 11w.
http://www.elwico.pl/~rad/piegatex/allegro/j103/z1b.jpgdzieki z góry i pozdro!
A ja mam takie pytanko, gdy¿ znalaz³em ciekaw± ofertê tkaniny Jedwab + Len (nie wiem niestety dok³adniej w jaki sposób by³o to mieszane, czy w±tek i osnowa s± o takim samym sk³adzie etc. procentowo to uk³ada siê tak ¿e wiêkszo¶æ to jedwab, a len to tylko dodatek, plus jaki¶ niewielki procent czego¶ sztucznego), czy co¶ takiego gdzie¶ siê wydarzy³o w historii przed XV wiekiem? Je¶li tak to proszê o jakie¶ wskazówki gdzie ;>.
CYTAT(__Pablo__ @ 20:26 04.11.2008)
... odno¶nie postu powy¿ej:
chodzi³o mi o we³nê parzon±
Mo¿liwe, ¿e za pó¼no odpowiadam na ten post, ale upewnij siê, czy we³na parzona, któr± masz zamiar kupiæ, nie jest przypadkiem dzianin±. Na ¶redniowiecze raczej nie pasuje.
Mam pytanie o szantung i taftê jedwabn±.
Tafta napewno od XV wieku choæ Anglicy maj± wzmianki ju¿ z XIV wieku. Istniej± 2 odmiany: podszewkowa i grubsza, u¿ywana na wierzchy ubrañ. Wydaje siê, ¿e a¿ do XVI wieku najczê¶ciej mamy doczynienia z podszewkow±, cieñsz± odmian± tafty.
Schantung...tu jest problem, bo teoretycznie w ¶redniowieczu istnia³ jedwab tak wykañczany jak schantung.
Witam
Co s±dzicie o takim splocie we³enki ??
3(1)/3 jeszcze nigdy nie widzia³am. 1/1 rypsowy z podwójn± nitk± (tzw basket weave) tak, ale nigdy nie z 3 nitek. Pomijam ³±czenie ró¿nych wi±zañ na jednej tkaninie - skrawki we³ny zachowuj± siê do¶æ ma³e i zawsze reprezentuj± jeden splot (przynajmniej do XIII wieku w znanych mi opracowaniach).
Mam pytanie odno¶nie fakturowanej we³ny - od kiedy?? z góry dziêki za odpowied¼
Witam. Do¶æ lakonicznie temat potraktowano i chcia³em dopytaæ co zrobiæ z we³n± parzon±. Niektóre we³enki tego typu wygl±daj± ohydnie, ale czasem jak mocno sfilcowane. No i nie wiem. A fajna by by³a na ciep³ego ciucha.
Arku, trzeba siê mocno przyjrzeæ tej we³ence. Bo to mo¿e byæ DZIANINA, tak jak Mary pisa³a.
A je¶li to dzianina, to zdecydowanie odpada.
Je¿eli po naci±gniêciu siê rozci±ga (wzd³u¿ lub wszerz), to zapewne w³a¶nie dzianin± jest, wiêc lepiej uwa¿aæ!
Proszê o podpowied¼ w jedwabnej sprawie: jakie wspó³cze¶nie dostêpne tkaniny jedwabne mo¿na koszernie u¿yæ do obszywania siê? Czy s± jakie¶ pomys³y, zw³aszcza na wczesne ¶redniowiecze - np do obszywania paskami jedwabiu strojów skandynawskich? Znaczy kto zna siê na sprowadzanym jedwabiu z Azji?
Pozwoli³am sobie zestawiæ wcze¶niejsze m±dro¶ci z tematu, ale wszystko niemal jest pó¼ne
brokat VIII
Satyna – XIV ?
Tafta- XIV/XV
adamaszek- XII w. Europa
Szantung - ? /co¶ podobnego/
lama - XVII
¯or¿eta – XIX/XX
Krepa – XVII-XVIII
¯akard- XIX
Szyfon - ?
Surówka-?
I czy ktokolwiek widzia³ ktokolwiek wie - co to za 21 gatunków jedwabiu zlokalizowa³a dr Ma³gorzata Grupa z toruñskiego UMK w prezbiterium katedry kwidzyñskiej?
CYTAT(mairead @ 14:33 10.06.2011)
I czy ktokolwiek widzia³ ktokolwiek wie - co to za 21 gatunków jedwabiu zlokalizowa³a dr Ma³gorzata Grupa z toruñskiego UMK w prezbiterium katedry kwidzyñskiej?
Mogê zapytaæ w najbli¿szej chwili gdy bêdê w IA UMK
.
CYTAT(Madeleine @ 09:16 26.12.2004)
Aksamit bawe³niany datuje sie od 1750 roku
Wcze¶niejszy aksamit jest wy³±cznie jedwabny, w pocz±tkach - w XIV wieku pojawia³ sie aksamit z dodatkiem w³ókien konopnych, oprócz jedwabnych.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2314 tutaj szersze wiadomo¶ci nt. aksamitu.
Podany link niestety jest martwy, a temat aksamitu zainteresowa³ mnie (po raz który¶ ju¿ z kolei) w zwi±zku z pojawieniem siê tañszego aksamitu bawe³niano-jedwabnego na Allegro ;). Skoro wiemy ju¿ ¿e bawe³na pojawia³a siê w Europie dosyæ popularnie w ¶redniowieczu - tak pó¼nym jak i wczesnym - to czy taka mieszanka nie mog³a wystêpowaæ w ju¿ XV/XVI wieku?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.