Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam!
Zapraszam do dyskusji na temat artyku³u Markusa pod tytu³em
Mleko migda³owe
Pozdrawiam
Z tego co hdzie¶ wyczyta³em o mleku miogda³owym to wychodzi jak t³usta woda, bo chodzi o to ze zabiera t³uszcz z migda³ów no i chyba trochê smaku te¿ we¼mie, ale podejrzewam ¿e ko³o porz±dnego mleka od krówki to to nawet nei le¿a³o.
A tak apstrachuj±c, ostatnio nba onecie bodaj¿e by³ wielki artyku³ jakoby to mleczko by³o nie zdrowe to mo¿e im podes³±c przepis na migda³owe?
Czytam sobie ostatnio "Fabulous Feasts" M.P. Cosman i przypomnia³ mi siê ten temat o mleku migda³owym. Autor artyku³u na Bagrittonie nie podaje niestety swoich ¼róde³. Wielka szkoda, bo jak tu pog³êbiaæ wiedzê? Z tego natomiast, co wyczyta³am: mleko migda³owe by³o tak oczywistym, znanym powszechnie sk³adnikiem wielu potraw, ¿e nikt siê nie pokwapi³ podaæ jego sk³adu. Pewne odniesienia jedynie wskazuj±, ¿e do sporz±dzenia wykorzystywano wrz±ca wodê lub mleko. W dodatku p³yn ten móg³ byæ lekko fermentowany, nie wiadomo jednak tego na pewno. Sporz±dzano sobie w domu lub kupowano gotowe. Porównywalny produkt wystêpuje w tradycyjnej kuchni cejloñskiej, z tym, ¿e jest to mleko kokosowe, sporz±dzone z mi±¿szu kokosa gotowanego w wodzie.
Pozdrawiam