no dopsz...teraz jeszcze kwestia ko³nierza(lub jego braku)...
jak to by³o w tym piêtnastym wieku? bo jak patrzê na ryciny to jedni wi±¿± siê pod szyj±, inni maj± stójkê a¿ do grdyki, jeszcze inni jedynie niewielkie rozciêcie..
A s± jeszcze inne rozwi±zania. Jest w tym temacie za³±czona taka ilustracja przedstawiaj±ca bieliznê od do¶ wczesnego ¶redniowiecza po renesans, pochodz±ca z ksi±¿ki Medieval Military Costume (Gerry Embleton). Tam znaæ opcje. Im wymy¶lniejsza, tym bogatszy nosz±cy. Trzeba pamiêtaæ o kilku rzeczach- portret siê zamawia³o i by³a to rzecz kosztowna. To ju¿ diukowanie. Jak masz stosown± resztê to proszê bardzo. Raczej polecam patrzeæ na s³u¿bê i pomniejsz± szlachtê na przedstawianiach zbiorowych. Pozdrawiam
Gwyn
Ja jeszcze dorzucê do postu Nammah (z 25 lipca), ¿e faktycznie w BM jest mnóstwo haftów, biegn±cych wzd³u¿ brzegów rêkawów i r±bków koszul i tunik. Czyli XIII wiek. Z tym ¿e to jest raczej szata spodnia a nie stricte bielizna - ta ostatnia w BM siê równie¿ pojawia ale nie jest haftowana.
Pozdrawiam - Viator
D±brówko, proponujê zajrzeæ tutaj
.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6031 - o nogawiczkach damskich. A len siê faktycznie nie rozci±ga, dlatego nogawice szyte ze skosu.
Pozdrawiam
.
Czy w okresie pocz±tku XV wieku (okologrunwaldzki) istnia³o cos takiego jak koszula obaszyta na krancach ( konce rekawow, przy biodrach i kolnierzyk - chociaz ten ostatni niekoniecznie) krajkami ?
S³ysza³am co¶ kiedy¶, ¿e krajek jeszcze u¿ywano, z tym, ¿e jednobarwnych. Do czego jednak, nie wiem. Choæ w±tpiê by koszule by³y jeszcze wtedy tak wykañczane. Nie wiem, mo¿e siê mylê
pozdrawaim
Ale zdjêcia jakie¶ i wzory. Chce zrobiæ giez³o, a nie kawa³ szmaty. Poza tym co to jest klin? :}
CYTAT(Lykanthropia @ 19:54 21.08.2007) [snapback]198189[/snapback]
Ale zdjêcia jakie¶ i wzory. Chce zrobiæ giez³o, a nie kawa³ szmaty. Poza tym co to jest klin? :}
W za³±czniku wykrój na giez³o. takie najprostsze, z klinem pod pach± (kwadrat lub romb), ale bez bocznych klinów. ja wszywam jeszcze kliny boczne, poszerzaj± giez³o.
kliny to takie trójk±ty równoramienne.
Witam
Nasz³a mnie dzisiaj taka my¶l jak przegl±da³em oferty lnów na targowisku. Z tych materia³ów nie da sie uszyæ koszuli wg znanych nam wykrojów. Skoro maj± oko³o 50cm szeroko¶ci to na kogo one maj± pasowaæ? Ja jestem bardzo chudy i na mnie by³oby za ma³e.
Tylko ja mam takie problemy czy mo¿e kto¶ jeszcze sie nad tym zastanawia³? Chyba, ¿e po prostu trzeba szyæ z wykroju z jakimi¶ wstawkami.
Pozdrawiam Buster
witam
mam pyatnie dotycz±ce materia³u na giez³o. wiadomo, ¿e prawdziwym smaczkiem jest rêcznie takny len. czy to jest recznie tkany len?
http://allegro.pl/item252890951_len_recznie_tkany_.html jesli tak to dla jakiej warstwy spo³ecznej (kolor, delikatno¶æ...)? no i czy w ogole nadaje sie na uszycie giezla. i jak je uszyc kiedy ma tylko 50cm szerokosci? w sredniowieczu mial chyba szerokosc 60cm, czy tak? w takim razie jak oni to robili?
czy moze taki len nadaje sie co najwyzej na uszycie torby? poradzcie!
znane sa moze jakies namiary, gdzie kupic recznie tkany len?
Re :
blondynka - mo¿e spytaj
u ¼ród³a ?
Pytania o dostêpno¶æ surowców i materia³ów zadajemy za¶ we
w³a¶ciwym dziale.
K³aniam
Rabiega
Szyjê w³a¶nie gatki na pocz±tek XV wieku. S± trochê szerokie, ¿eby siê za³o¿yæ da³y, ale dziêki temu spadaj±
, wiêc chcê wci±gn±æ do nich w pasie sznurek do zwi±zywania. Mam takie pytanie: jakiego sznurka u¿yæ?
Ja u¿ywam we³nianych albo lnianych plecionych ¶ciegiem figerloop albo na lucecie. Dedukujê na podstawie tego, co wiadomo mi o sznurkach u¿ywanych do odzie¿y z wykopalisk i innych zabytków, ewentualnie z ikonografii (no mo¿e niekoniecznie w przypadku gaci ;))
pozdrawiam
Dziêki. Zastanawiam siê jednak, jak wykonaæ taki ¶cieg?
Dziêki.
Moje gacie ju¿ nie spadaj±!!!
Uzupe³niaj±c, w kwestii sznureczków w gaciach.
Oto, co uda³o mi siê znale¼æ:
fragment z "Ukrzy¿owanie Chrystusa" 1360-1370, Graz, Austria
Pozdrawiam
Marta.Br
To wygl±da bardziej jak tasiemka z materia³u ni¿ jak sznurek. Ale mo¿liwe, ¿e jest to wynikiem ma³ej szczegó³owo¶ci malarza. ;)
Odwzorowanie tasiemki a nie sznurka moze byc tez wynikiem stosowania w gaciach tasiemki wykonanej na krosnie tabliczkowym:)
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam
Zobaczcie jakie ciekawe czarne slipy ma ten jeden..... drugie ju¿ ca³kiem normalne.
Zdjêcie 'cykniête' w Bayerisches Nationalmuseum w Moanchium
pozdrawiam
To chyba Z³y £otr wiêc mo¿na przypuszczaæ, ¿e to przedstawienie szydercze (kolor), z czego krój pewnie autentyczny
Pod koniec XV w. (od lat 60-70tych) taki model bielizny to standart. Najczesciej czarne, wiazane z boku. Sa dosc wszechobecne w ikonografii pd. niemieckiej.
Tak na dodatek: Sw. Sebastian
1448 r.; Wien; Österreichische Nationalbibliothek; cod. 1767 ;fol. 270r
Gebetbuch für Barbara von Cilly
Wloska moda druga polowa XV wieku. Powatpiewam w uzycie czystego lnu do wyrobu gatkow. Z drugiej strony gatki sa obcisle wiazane na sznurek. Moje slabe oczy zauwazyly, ze kanal sznurka jest umieszczony po wewnetrznej stronie. Przedstawione na ilustracjach elementy sa przeznaczone to regularnego uzytku. Bielizna robocza byla dluzsza i luzniejsza... cos jak dzisiejsze bokserki, szorty. Ilustracje 5,6
Na dolê za³±czam wykrój gaci i ich wygl±d po uszyciu.
Niestety g³owiê siê nad tym ju¿ kilka dni i nie mogê zrozumieæ gdzie na gaciach przedstawionych na rysunku bêd± litery z wykroju? Czy kto¶ móg³by mi to "³apatologicznie" wyt³umaczyæ?
Witam!
troche dziwny szczerze mowiac owy wykroj;p
zamieszczam inny z ktorego ja korzystam:)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±czniklaczysz A do A B do B C do C D do D ;p
pozdrawiam
Jakub
Bardzo dziêkujê - to by³ wykrój ze strony Bagrit'a.
ten co ja podalem to wykroj z ksiazki "the medieval tailor's assistant".
bardzo dobra ksiazka
W wykroju u Bagrita te¿ C trafia w C' a D w D'; na diagramie pokazana jest po³ówka wykroju. Tylko to s± chyba gacie z "saczkiem"? Druga po³ówka doszyta jest na linii B-C', a na linii A-C pozostaje rozporek, zas³oniêty przeci±gniêt± od ty³u do przodu klapk± C'-D'. Z punktów D' obu (zszytych ju¿) po³ówek musz± wówczas wychodziæ dodatkowe troczki.
A te Jakubowe z MTA to zwyk³e, takie jak na ikonografii od dziika.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.