Witajcie czy macie jakie¶ propozycje na tarcze do strzal bo oczywi¶cie mo¿na strzelaæ do kartonika ale ja sie rozgl±dam za czym¶ bardziej trwa³ym .
Dziêki wszystkim
S³omianka- zawijana od ¶rodka tarcza s³omiana, jest w kszta³cie skorupy ¶limaka (taki zawijas:))
Ja ze swojej strony polecam chocho³y. S± to tarcze wykonane ze s³omy u³o¿onej równolegle, ¶ci¶cniêtej i mocno zwi±zanej. S± one do¶æ lekkie - nie ma problemów takich jak ze s³omiankami w transporcie tylko do plecaka i ju¿. Istniej± 3 wymiary 40, 50, 80 cm wysoko¶ci. Maj± oko³o 24 cm ¶rednicy. Mo¿na je kupiæ w sklepie £uksport (www.luksport.pl) - tylko nie wiem jak z dostawami.
Elo!
Dobrymi tarczami wg mnie s± trzepaki. Budujemy bramke z palików d³ugich na 180cm (lub wy¿szych, jak kto¶ woli). Przez poprzeczke przewieszamy dwie warstwy taniej wyk³adziny ( do nabycia np w Castoramie za 7-10 z³ za metr) lub stary dywan. Wtedy s± cztery warstwy i strza³y nie przechodz±. Nastêpnie wycinamy sobie ko³a innego kolory, wieszamy i mamy super tarcze. Mo¿na te¿ obci±¿yæ czym¶ spód materja³u aby go naci±gn±æ.
Pozdro!!!
witam
wykladziny, dywany, paliki- a co robisz jak chcesz sobie postrzelac w terenie? chodzi mi o cos, co mozna latwo zaladowac do auta, wazy niewiele i jest w miare trwale
a tak troche z innej beczki: jak wygladaje Wasze domowe strzelnice?
Witam!
Je¶li chodzi o transport, to wcale nie trzeba woziæ belek. Zawsze mo¿na jakie¶ wyci±æ ju¿ na miejscu ( no chyba ¿e kto¶ na putyniê siê wybiera
) . Jednyn± czêsci± tarczy do przewiezienia jest wtedy sam materia³. Je¶li za¶ chodzi o trwa³o¶æ tarczy to jest ona naprawde du¿a. Poda³em wcze¶niej tylko mój typ dobrej tarczy, natomiast na mojej strzelnicy takie trzepaczki bêd± dopiero wdra¿ane w ¿ycie. Obecnie mamy dwie tarcze: du¿± s³omianke 90 cm ¶rednici i ma³± tarcze 35 cm zrobion± z rolety drzwiowej ( takiej s³omkowej). Byæ mo¿e uda mi siê fotke za³atwiæ. I t± ostatni± mo¿na za³adowaæ choæby na ciosnek.
Pozdro!!!
Witam!
Mój pomys³ na tarczê jest prosty choæ wymaga trochê cierpliwo¶ci.
Potrzeba kilku (np4) werstw grubej tektury i pianki monta¿owej do okien.
Na pierwszy arkusz "rzygamy" piank± uk³adaj±c w miarê starann± spiralkê,
nastêpnie przyk³adamy od góry nastêpnym arkuszem i lekko dociskamy
czym¶ p³askim. Czekamy a¿ pianka stê¿eje (ok 2godz) i robimy nastêpn±
warstwê "tortu". Pianki musi byæ tyle aby po spêcznieniu niêdzy arkuszami
nie zostawa³y puste pola. Po uzyskanu placka grubo¶ci ok 20 cm docinamy
go no¿em do po¿±danego kszta³tu. Teraz najtrudniejsze. Uk³adaj±c piankê
od zewn±trz do ¶rodka w±sk±, ci±g³± stru¿k±, zwój przy zwoju tworzymy
"warstwê wykoñczeniow±" chroni±c± przed wilgoci±. Trzeba to zrobiæ naprawdê
powoli i starannie bo innaczej dostaniemy szpetnego kalafiora. Po wyschniêciu
warstwy przedniej bierzemy sie za ty³ a pó¼niej boki (te najlepiej obrzygaæ
wê¿ykiem). Aha! warto na etapie robienia tortu zatopiæ trzy d³ugie pentelki
ze sznurka, które po zakoñczeniu bêd± wystawa³y po bokach i umo¿liwi±
stabilne zawieszenie tarczy na ga³êzi. Trzecia pentelka przyda siê do ustabilizowania
do³u; w przeciwnym razie lekka tarcza bardzo siê kiwa przy strzelaniu.
Cena: pianka za ok 50-60z³ (5-6 puszek) i 1,5 dnia zabawy.
Efekt: trwa³a i lekka tarcza. Mój 18kg longbow i têpawe groty tarczowe nie s±
w stanie jej przebiæ (zw³aszcza je¶li wisi lu¼no na drzewie). Otwory po trafieniach
na skutek sprê¿ysto¶ci pianki lekko siê przymykaj± a ca³o¶æ trzyma siê dziarsko
"w kupie" ju¿ pó³ roku. Je¶li kto¶ jest zainteresowany zamieszczê zdjêcie tego
wynalazku zwanego "patisonem".
Pozdrawiam,
Harald
Witam!
Naprawdê dobry pomys³ na tarczê. Mam dwa pytanka:
1. Czy pianka po wyschniêciu nie niszczy strza³? (chodzi mi o jej twardo¶æ)
2. Jak z tej tarczy wychodz± strza³y?
Odno¶nie drugiego pytania, chodzi mi o to ¿e tarcze kartonowe, powiedzmy z 4 do 6 warstw s± dosyæ mocno zbite i wyj±æ z niej strza³ê to nie lada wysi³ek. A niejednokrotnie te¿ potrzeba naprawy owijek.
Pozdrawiam!
Odpowiadaj±c na pytania:
1. Strzelam aluminiowymi strza³ami oksydowanymi na br±zowo. Pianka jest
na tyle miekka ¿e nie sciera pow³oki ani nie pozostawia ¿adnych innych ¶ladów.
(U¿ywa³em pianki standardowej twardo¶ci - wiem, ¿e s± te¿ twardsze które mniej
pêczniej±).
2. Z wyci±ganiem strza³ nie ma ¿adnych problemów. Co do owijek siê nie wypowiem
bo moje strza³y ich nie maj±. Groty s± wklejane wewn±trz promieni na gor±co.
My¶la³em o zast±pieniu tektury jakim¶ materia³em - by³by prawdopodobnie trwalszy-
ale nie znalaz³em niczego odpowiednio elastycznego.
Doda³bym jeszcze tylko, ¿e wykonana przeze mnie tarcza nie jest p³aska (niestety).
Zewnêtrzna warstwa pianki pêczniej±c ma tendencje do tworzenia lekko wypuk³ej
"podusi". Mo¿e to utrudniæ np przyczepienie papierowej tarczy.
Ja namalowa³em tylko dziesi±tkê
Pozdrawiam
-Harald
No fobra ale jak wspomnia³es ty strzalasz strza³ami aluminowymi a ja natomiast strzelam drewnianymi wiêc to siê k³óci troche ze sob± wiêc wed³ug mnie en pomys³ mo¿e odpa¶æ :/
Witam!
CYTAT(Harald Kowal)
My¶la³em o zast±pieniu tektury jakim¶ materia³em - by³by prawdopodobnie trwalszy-
ale nie znalaz³em niczego odpowiednio elastycznego.
A my¶la³e¶ o p³ycie pil¶niowej? Takiej jakiej u¿ywaj± w tablicach og³oszeniowych. Ew. mo¿na u¿yæ jeszcze dykty (politycy lubi± siê na nich wywieszaæ
)
Ja my¶le, ¿e to jest jednak dobry pomys³ na tarczê i chyba tak± sobie sprawie. Skoro aluminówki siê nie zdzieraj± to my¶le ¿e i drewno przetrzyma.
Mam jeszcze jedno pytanie:
Jakie wymiary ma ta tarcza? Bo nie wiem czy op³aca siê robiæ tarcze np 40cmX40cm za cene 50-60z³.
Jak mo¿esz to chêtnie zobaczy³bym gotowy wyrób
Pozdrawiam!
WItam!!!
A czy to nie za du¿a cena jak na tarcze, któa chyba bardziej siê niszczy ni¿ dywany, wyk³adziny itp., "zniszczenia" na niej badziej widoczne.
POzdrO
witam
te¿ uwa¿am ¿e pomys³ z piank± byæ mo¿e i niez³y ale pracoch³onny i kosztowny; ja co prawda "pope³ni³em" dopiero jedn± tarczê ale sugeruj±c siê radami cz³owieka z do¶wiaczeniem;
wiêc aby by³o najpro¶ciej to: kupiæ arkusz styropianu 100x50x10 cm twado¶ci fs20 (castorama 12-14z³), przeci±æ na pó³ i skleiæ - strzela³em do tego z odleg³o¶ci 5m z ³uku 44# srza³ami 32'' grot kuty, graniasty - nie przebi³y;
a teraz moje modyfikacje: do sklejenia u¿y³em pianki poliuretanowej (monta¿owej, koszt 10-12 z³); nie nale¿y nak³adaæ zbyt du¿o bo jak wiadomo pêcznieje a tu chodzi jedynie o sklejenie (a klei siê okrutnie - do palców zw³aszcza); aby przy wyci±ganiu strza³ styropian siê nie wykrusza³ okeli³em ca³o¶æ kartonem ze starego pud³a przyklejonego równie¿ na piankê;
zajê³o mi to wszystko jakie¶ 4h (wliczaj±c czas na stê¿enie pianki) a pó¼niej to tylko kwestia wymalowania lub ewentualnie naklejenia tarczy;
uwaga praktyczna: wiadomo ¿e nie wykorzystamy ca³ej pianki na raz (chodzi o tylko jedna puszkê); aby móc j± wykorzystaæ w przysz³o¶ci to trzeba rurke przedmuchaæ na pusto - samym gazem z puszki trzymaj±c j± odwotnie ni¿ kiedy uk³adali¶my piankê(choæ s± te¿ rozpuszczalniki ale to dodatkowy koszt - lub te¿ "skombinow±æ now± rurkê); je¿eli po jakim¶ czasie pojawi siê zbyt du¿o dziur w tarczy to mo¿na je za³ataæ pozosta³± piank± - rurka idealnie pasuje w otwory po strza³ach (wstrzykn±æ a potem odci±æ to co wylaz³o i ju¿);
dla zupe³nie oszczêdnych polecam stary sposób modelarzy na klej: wlaæ do s³oika rozpuszczalnik nitro (koniecznie nitro - nie znam siê na chemii ale dzia³a) i rozpuszczaæ w nim stryropian a¿ do nasycenia - powtaje klej podobny do ... hermolu je¿eli kto¶ kojarzy; tylko uwaga przy sklejaniu styropianu, jak na³o¿ymy za du¿o to te¿ go rozpu¶ci! ja nie sprawdza³em ale ... ostrzegam (klej robi³em - doskona³y do klejenia modeli z ma³ego modelarza);
jak by kto¶ chcia³ wiêksz± tarczê to mo¿e skleiæ kilka arkuszy, wyci±æ ko³o za³o¿yæ p³ótno itp... (chêtnie poczytam o wszelkich modyfikacjach);
oczywi¶cie sprawa zawieszenia pozostaje do w³asnego przemy¶lenia; sposób z wmonotowaniem sznurka wydaje siê ciekawy i chyba praktyczny - przetestujê;
ja strzelam pod górkê i ustawiam tarczê na piasku obsypujêc j± z ty³u; górka pe³ni jednocze¶nie funkcje strza³ochwytu ale strza³y siê niszcz± wbijaj±c sie w piach; dodatkowo przy wyci±ganiu strzal z tarczy zawsze siê trochê poruszy i jest wtedy mniej stabilna i znów trzeba podsypywaæ - szczegó³ do dopracowania - niemniej strza³y wyci±gam jedn± rêk±, z rzadka dwoma (mam strza³y bez owijek); kolesie maj± strza³y od bisoka z grotami z tulejek i te¿ wychodz± bez problemów;
jeszcze taka podpowied¼ - jak siê kto¶ przejdzie na budowê to styropian dostanie za piwo, bêdzie i na tarczê i na klej wiêc koszty minimalne; zwracam tylko uwagê ¿e styropian twardo¶ci fs20 stosuje siê pod posadzki a nie na ocieplenia ¶cian a pod posadzki nikt nie daje 10cm tylko 3 do 5cm - ale przecie¿ wszystko mo¿na zmodyfikowaæ;
i jeszcze co do p³yty pilsniowej (miêkkiej oczywi¶cie); z tego co wiem to tak± tarczê robi siê z pasów p³yty pil¶niowej (szeroko¶æ pasów wedle uznania) nabija na prêty i skrêca; po okesie d³u¿szego u¿ytkowania kiedy ca³o¶æ sie polu¼ni wystarczy dokrêciæ ¶ruby i ¶cisn±æ mocniej nabite pasy p³yty; problem tylko w tym ¿e czasem strza³a wbijaj±c sie w taka tarzê mo¿e trafiæ w prêt (ukryty wewn±trz) a efekt takiego trafienia jest raczej ma³o radosny
pozdrawiam
Witam ponownie,
Tarcza któr± zrobi³em ma ¶rednicê 60cm i grubo¶æ 25. Zu¿y³em na ni±
5 lub 6 500ml puszek pianki monta¿owej SOUDAL, nie pamiêtam dok³adnie.
Koszt takiej puszki w Castoramie to 10z³. Mo¿e nie wychodzi to najtaniej
ale ja z patisona jestem bardzo zadowolony. Jest lekki (ok 2kg), trwa³y
i dostatecznie twardy by wy³apywaæ skutecznie strza³y. Nikogo jednak
do jego wykonania nie namawiam. Po prostu dzielê siê swoim pomys³em.
Co do u¿ycia pil¶ni lub dykty; wydaje mi siê, ¿e s± zbyt twarde i stosunkowo
ciê¿kie jak na przeno¶n± tarczê. Byæ mo¿e jednak przy ostrych grotach rycerskich
taka warstwa w ¶rodku grubo¶ci terczy by³aby przydatna.
W za³±czniku 3 fotki patisona. Teraz ju¿ chyba jasne sk±d ta nazwa
Pozdrawiam,
Harald
Ja mam tarczê tward± s³omian± z GoSportu. kwadratow± ok 100x100 chyba. Strza³y nie przechodz±, ³atwo siê j± ustawia i spokojnie przewozi. Te¿ straelam z drewnianych, no problemos. Nie wiem jednak ile dok³adnie kosztuje bom j± dosta³.
W sprawie tarczy Haralda
wy¶mienity pomys³ a skoro ty ju¿ pó³ roku j± u¿ywasz to rewelacja, a widok ca³kiem sympatyczny, nie bez powodu nada³e¶ mu nazwê "patison" - spróbujê co¶ pokombinowaæ i rozwin±æ twój pomys³, je¶li mi to siê uda dam znaæ. Chcê zamiast tektury daæ siatkê ala moskitera, ale o wiêkszych oczkach aby strza³y swobodnie wchodzi³y bez rozrywania siatki
witam
faktycznie tarcza prezentuje sie ciekawie
cos takiego mozna bez problemu zabrac ze soba w teren
zastanawia mnie tylko, czy pianka nie bedzie "scierac" drewnianych promieni
pozdrawiam
Daniel
Cze¶æ Danielu,
Oprócz wspomnianego patisona mam te¿ wiêksz± i bardziej "stacjonarn±" tarczê
z kilku warstw sklejonego twardego styropianu ("jackdur" czy co¶ w tym stylu).
Czasem te¿ strzelam do pil¶niowych, masywnych tarcz na torach ³uczniczych.
Moim zdaniem strza³y naj³atwiej wyci±ga siê z tarczy piankowej co prawdopodobnie
powinno oznaczaæ, i¿ równie¿ najmniej niszczy ona promienie.
Nie kruszy siê tak ³atwo i "przestrzeliwuje" jak styropianowa gdy¿ pianka jest od
styropianu bardziej sprê¿ysta. Przypuszczam, ¿e delikatniejsza dla strza³ mo¿e byæ
tylko s³omianka.
Moim zdaniem nieco w±tpliwa jest estetyka tej tarczy, ale to mo¿naby zapewne
jako¶ dopracowaæ.
Pozdrawiam,
Harald
Witam!
CYTAT(Harald Kowal)
Strzelam aluminiowymi strza³ami oksydowanymi na br±zowo. Pianka jest
na tyle miekka ¿e nie sciera pow³oki ani nie pozostawia ¿adnych innych ¶ladów.
Skoro siê aluminówki nie ¶cieraj± to i drewniane nie powinny. Jedyne co mo¿e siê dziaæ z drwnianymi, to uszkodzenia owijki, je¿eli kto¶ ma strza³y z owijk± przy grocie. Z pozosta³ymi strza³ami nie powinno byæ chyba problemów.
Pozdro!
Ja osobi¶cie mam ju¿ za sob± kilka prowizorycznych tarcz, miêdzy innymi
w³asnorêcznie zrobion± s³omiankê
, nie by³a jednak zbyt wytrzyma³a a strza³y jak trafi³y na szew wbija³y siê do po³owy.
Najbardziej lubiê strzelaæ do pud³a po telewizorze ze styropianow± wk³adk±, lutujê w to ju¿ z rok, pud³o wygl±da tragicznie ale nadal dzia³a, a strza³y jak nowe. Plusem tego rozwi±zania jest cena ( Mamooo... ).
Chcia³em zrobic sobiê tarczê z p³yty spil¶nionej ale nigdzie jej nie mog³em dostaæ. A teraz ten patison
¶wietna sprawa. Czekam na jakie¶ mutacje mo¿e kto¶ wymy¶li co¶ jeszcze lepszego na tej podstawie.
Witajcie!
Mam 2 tarcze - podobnie jak Harald. Pierwsza, któr± zrobi³em by³a pomy¶lana jako przewo¼na i jest te¿ z pianki, ale wykonana inaczej. Plastikow± star± miskê wykorzysta³em jako formê po wy³o¿eniu foli± (worek od ¶mieci). W to wtrysn±³em pierwsz± warstwê i w³o¿y³em w ni± dwie rurki plastikowe (PCV) u³o¿one równolegle do siebie i do dna miski, siêgaj±ce od brzegu do brzegu. Na tej warstwie po³o¿y³em ko³o wyciête z wyk³adziny baga¿nika od Wartburga i dalej jeszcze chyba dwie warstwy pianki, kolejno po zwi±zaniu poprzednich. Ca³o¶æ wyj±³em z formy i oddar³em foliê. Przez rurki (puste w srodku) przek³adam kawa³ki prêtów zbrojeniowych (ok 10 mm grubych) zaostrzonych na koñcu i wbijam je w ziemiê - tarcza stoi na nich oparta o grunt. Ma to tak± zaletê, ¿e strza³y chybione nie lec± w sin± dal (bezpieczñstwo - mam dwójkê dzieci i 3 koty) a wbijaj± siê w ziemiê, uk³ad "tarczy na ziemi" wymusza celowanie "w dó³". Tarcza taka nie niszczy strza³ ani drewnianych ani innych, chyba , ¿e przebij± warstwê wyk³adziny. Wtedy bywa, ¿e strza³ê siê wyci±gnie ale ju¿ bez grotu. S±dzê zatem, ¿e pomys³ z tektur± jest lepszy. Druga tarcza to sklejka na trójnogu pokryta poczwórn± warstw± starej trzcinowej maty wietnamskiej. Ta jest czêsto przebijana przez strza³y, które wiêzn± w sklejce. Najczê¶ciej na tej stacjonarnej wieszam przewo¼n± i dopiero wtedy strzelam. Do górnego brzegu tarczy stacjonarnej przybi³em kawa³ek plastikowej nieprzemakalnej plandeki. Zakrywam ni± obie tarcze gdy nie s± u¿ywane. Trzcinowej szkodzi deszcz - ple¶nieje, a piankowej s³oñce (UV powoduje, ¿e pianka kruszeje). Dó³ plandeki obcia¿ony jest listw± drewnian± aby wiatr jej nie zwiewa³.
Gdybym jeszce raz robi³ tarczê to albo bym u¿y³ styropianu o podwy¿szonej twardo¶ci, albo (co chyba zrobiê) zakupi³ kilka (po przej¶ciu z ³uku z celownikiem na krym-tatara i zekier celno¶æ mi siê pogorszy³a, ale emocje wzros³y) chocho³ów i ob³o¿y³ nimi tarczê stacjonarn±.
W którym¶ z poprzednich postów jest zawarta sugestia, aby powieszon± na trzepaku wyk³adzinê napi±æ lub obci±¿yæ - obawiam siê ¿e spowoduje to jej przebijanie przez strza³y i uszkadzanie lotek. Przewa¿nie ³atwiej przebiæ, czy te¿ przeci±æ co¶ dobrze napiêtego ni¿ co¶ lu¼nego. Wierzcie mi, w ciêciu materii organicznej jestem profesjonalist±.
Pozdrawiam
Jacek Sterna
Witam
Patent "Patisona" jest gicior ¿e o jezu. Zrobi³em sobie taki, a co? S± pewne modyfikacje, które zainteresuj± estetów choc uwa¿am, ¿e wygl±d Patisona najprawdê jest cool!
Ostatni± warstwê (t± na któr± patrzymy) "wyprostowa³em". Na pod³odze roz³o¿y³em kawa³ spryskanej drobno wod± folii budowlanej i po obsr***u piank± tarczy u³ozy³em delikatnie calo¶c na tej folii. Oczywi¶cie "rosn±c± ju¿" piank± w dó³. Po zastygniêciu folia odlaz³a idealnie pozostawiaj±c P£ASK¡ powierzchniê o wysokim po³ysku. Nawet struktura drewna odbi³a siê na piance bo pod³oga jest derwniana
Jak zdobêdê jaki¶ aparat to dam fotki.
Pianka jest niez³a bo nie niszczy za bardzo owijek przy grocie. Odda³em testowo jedn± strza³± 20 strza³ów z bliskiej odleg³o¶ci i na owijce widaæ jedynie ¿e nie jest nowa, ale dalejko jej do zerwania choæby jednej nitki. Jakby owijkê jeszcze polakierowaæ twardym lakierem.....?
My¶lê sobie tak, ¿e je¶li by zrobiæ prostok±t z desek i wy³o¿yæ to foli±, to wyszed³ by rodzaj formy odlewniczej.
... kumacie ju¿ o co biega?
S³awa!!
Zrobilem sobie niedawno wlasna tarcze, sa to zwykle ciuki najlepiej 9 chociaz 12 tez moze byc :P powbijalem za tymi slupkami 3/3 trzy kolki i jest gotowa tarcza jesli chcecie miec do czego trafiac wystarczy celowac w sam srodek ciuka najlepiej 2 rzadek srodkowy ciuk :P. przygotowanie tej tarczy zajelo mi 30min jest to tarcza ktorej nie da sie przenosic. ale jesli ktos ma luk w domu i mieszka na dodatek na wiosce to nic innego nie trzeba jak tylko kilka ciukow :P:P
Pozdrawiam, ¦lepowron
CYTAT(¦lepowron)
S³awa!!
Zrobilem sobie niedawno wlasna tarcze, sa to zwykle ciuki najlepiej 9 chociaz 12 tez moze byc :P powbijalem za tymi slupkami 3/3 trzy kolki i jest gotowa tarcza jesli chcecie miec do czego trafiac wystarczy celowac w sam srodek ciuka najlepiej 2 rzadek srodkowy ciuk :P. przygotowanie tej tarczy zajelo mi 30min jest to tarcza ktorej nie da sie przenosic. ale jesli ktos ma luk w domu i mieszka na dodatek na wiosce to nic innego nie trzeba jak tylko kilka ciukow :P:P
Pozdrawiam, ¦lepowron
Poniewa¿ S³ownik Jêzyka Polskiego PWN nie notuje tego s³owa, zapytam siê tak: co to jest
ciuk?
to przyjedz domnie to ci wytlumacze co to jest ... dobrze to napisalem hmm mozliwe ze uwas tam gdzie ty mieszkasz ciuki maja wlasna nazwe! po prostu jest to maly kwadratowy klocek siana... heh pierwszy raz spotykam sie z osoba ktora nie wie co to jest CIUK!!
Witam, mam pytanie odno¶nie maty opisanej w ksi±¿ce J. Jankowskiego do tych, którzy j± robili: jakiej szeroko¶ci paski p³yty pil¶niowej najlepiej jest wyci±æ?
Ja tam sie nie bawie w tarcze. Zrbi³em sobie manekina :D zbi³em gwo¼d¼mi drewniany krzy¿ odpowiadaj±cy gabarytom cz³owieka, nastepnie za³o¿y³em na to jaki¶ druby p³aszcz który wypcha³em s³om±. Na g³owê pozszywa³em kilka ¶cinków z materia³u i w ¶rodek s³omê. Pó¼niej owin±³em go¶cia jakim¶ sznurkiem ¿eby nie wygl±da³ jak beczka i ¿eby s³oma nie wylatywa³a no i jazda z ³ukiem. Mo¿na sie fajnie przy takim czym¶ pobawiæ i nawet d³ugo wytrzymuje taka kuk³a. Zale¿y to od grubo¶ci p³aszcza oczywi¶cie. My¶le ¿e siê wreszcie na cos przyda³em i podsun±³em komu¶ fajny pomys³
Pozdro
Witam.
Tiwi ty myslisz o tarczy z plyty pilsniowej miekkiej ,wlasnie wrocilem z Voxu i nie maj± jezeli j± zdobedziesz najlepiej pociac w pasy ok 15-20 cm i takie deski musisz miec ,nie rob za ciennkiej bo szybko j± przestrzelisz na wylot ,i bardzo mocno musi byc siagnieta srubami to dlugo wytrzyma ,juz taka tarcze z kumplem zrobilismy ale byly za waskie pasy no i niestety po ostrym strzelaniu wyszly dziury na wylot. To jest prosta robota tylko trzeba zdobyc plyte[ pytaj plyta pilsniowa miekka].
Pozdrawiam
Dziêkujê za odpowied¼. Dostêp do takiej p³yty pil¶niowej mam, tzn. kiedy¶ le¿a³a u kogo¶ pod pod³og± i w sumie teraz jest niepotrzebna. Tylko siê zastanawia³em, czy op³aca mi siê tyle tego ci±æ i czy wystarczy tej p³yty, bo faktycznie to s± szerokie pasy. Mo¿e lepiej pokombinowaæ ze styropianem, jeszcze zobaczê.
Ja z kumplem u¿ywam pude³ka tekturowego z naklejon± papierow± tarcz±, w ¶rodku wypchali¶my szmatami, ¿eby strza³y nie przechodzi³y na wylot. Sprawdza siê ¶wietnie, polecam, je¶li kto¶ nie ma gdzie trzymaæ s³omianki
"najlepiej pociac w pasy ok 15-20 cm i takie deski musisz miec ,nie rob za ciennkiej bo szybko j± przestrzelisz na wylot ,i bardzo mocno musi byc siagnieta srubami to dlugo wytrzyma "
witam
zrobilem kiedys cos na wzor tarcz stacjonartych, takich jakie maja na torach luczniczych, tylko troche mniejsza;
o ile pamietam to potrzebowalem do tego dwa arkusze plyty pilsniowej, ktora pocialem w paski, co dalo tarcze "gruba" na okolo 25-30 cm, trzy deski jesionowe i dwa stalowe prety z nakretkami
najwiekszy problem mialem z otworami na prety: radze uzyc wiertarki
po nawleczeniu paskow plyty na prety i scisnieciu deskami po bokach wyszlo cos podobnego do tego, co zatrzymuje szybkie "karbonowki" w klubach luczniczych;
pare uwag: tarcza taka nadaje sie prawie wylacznie do osadzenia w gruncie na stale, odradzam transport
dobrym pomyslem jest przykrycie kiedy pada, mozna tez za pomoca poprzecznej listweki zrobic maly daszek;
paski o "grubosc" okolo 25 cm uwazam za optymalne, ponizej 20 cm moze sie zdazyc, ze strzala (zwlaszcza malej srednicy) wbije sie wystarczajaco gleboko, zeby natrafic na stalowe prety, ktore to, dla zapewnienia stabilnosci musza przechodzic blisko srodka pilsnowego paska
paski musza byc, tak jak napisal Bodzio porzadnie scisniete, pomocne beda mocne stalowe podkladki, bo inaczej nakretka moze wkrecic sie w deske;
mozna tez, zamiast zabawy w prety i wiercenie, zabudowac pilsnoiwe listewki z kazdej strony, czyli dodac dodatkowa deske na gorze i na dole, cos na zasadzie szafki na telewizor
pozdrawiam
Hej wszystkim Fajne macie patenty ale trzeba du¿o kombinowaæ i przeznaczaæ na to kasy,
po za tym czasem potrzebna jest tarcza któr± we¼mie siê ze sob± na jaki¶ turniej itp.
Nie we¼miemy nañ ani tektur ani pianki ani dywanu bo nas wy¶niej±
Oto mój ca³kiem prosty patent na wytrzyma³± tarczê ³ucznicz± przez któr± nie przechodz± strza³y, a jest w 100% naturalna i wygladem nie odbiega od s³omianek które jak wiemy strasznie przepuszczaja strza³y.
Materia³em jest najzwyklejsza trzcina która sobie rosnie nad jeziorem rzek± itp.
Plan wykonania jest nastêpuj±cy:
1. Tniemy trzcinê przy samym dnie -staramy sie wybierac jaknajd³u¿sze i najgrubsze ³odygi
2. przy pomocy linki do snopowi±za³ek skrêcamy d³ugiego bata (Im d³uzszy tym wieksza tarcza. Dobrze jest te¿ dok³adnie podeptac i pozginac ³odygi - aby lepiej sie je zawija³o.Nie powinno siê ich ³amaæ. Li¶cie obrywaæ lub nie to zale¿y od wykonawcy)
3 Potem "bata" rulujemy w ¶limaka po czym przeszywamy sznurkiem warstwy aby trzyma³y siê nawzajem ze soob±
Nigdy nie robi³em s³omioanki ale my¶le ¿e spos. zrobienia jest ten sam
Najlepiej dzia³a tarcza której trzcina juz ca³kowicie wysch³a
Jedyne co potrzebujemy do wykonania prócz trzciny to:
-plastykowy sznurek do snopowi±za³ek
-sekator
-i rêkawiczki aby sie nie poci±æ trzcin±
Zachêcam do wykonania takiej tarczy .. Nie przepuszcza strza³.. ma³o tego
stoj±c zaledwie metr od tarczy z naci±gniêtym ³ukiem (si³a naci±gu 23) strza³a nie przesz³a na wylot tylko sie wbi³a pomiêdzy ³odygi trzciny. Powodzenia.
witam
podwojny worek nylonowy ciasno wypchany reklamowkami: chyba najtanszy dobry strzalochwyt;
odpowiednia wielkosc przez co nadaje sie do strzelania na wieksze dystanse, wytrzymaly, wodoodporny, lekki, wylapie tysiace strzal, bez problemu nozna cos takiego wrzucic do samochodu (nie trzeba sprzatac po tym auta, jak po slomiance) latwo gdziekolwiek zawiesic, strzaly nie przechodza na wylot i bardzo latwo sie je wyciaga; dodatkowo, nie ma potrzeby wycierania strzal po kazdej serii;
CYTAT(Daniel Bochra @ 07:14 23.09.2006)
witam
podwojny worek nylonowy ciasno wypchany reklamowkami: chyba najtanszy dobry strzalochwyt;
odpowiednia wielkosc przez co nadaje sie do strzelania na wieksze dystanse, wytrzymaly, wodoodporny, lekki, wylapie tysiace strzal, bez problemu nozna cos takiego wrzucic do samochodu (nie trzeba sprzatac po tym auta, jak po slomiance) latwo gdziekolwiek zawiesic, strzaly nie przechodza na wylot i bardzo latwo sie je wyciaga; dodatkowo, nie ma potrzeby wycierania strzal po kazdej serii;
A gdzie taki worek mo¿na kupiæ i jaki jest jego koszt? Drugie pytanie, jak strza³a trafi w jego bok, nie wbijaj±c siê tylko rozcinaj±c go na bocznej krawêdzi, to to rozdarcie siê samo nie rozszerzy?
Znalaz³em takie co¶ --->
http://sherpa.pl/product_info.php/cPath/35...fecdf900d88ef42Co o nim s±dzisz?
I jeszcze jedno - na jak d³ugie strzelanie taki jeden worek wystarczy?
Witam.
Taki worek kupisz w sklepach z artykulami ogrodniczymi i kosztuje 1 zl slownie jeden zloty i na troche strzelan wystarczy ,mozesz takze wypchac go slom± lub sianem i jest super.
Pozdrawiam
Cze¶æ najszybszym i bardzo mobilnym sposobem jest ( STYROFOAM* – niebieskie p³yty z ekstrudowanego polistyrenu) lub podobny materia³ od dowolnego innego producenta p³yta o gr 200mm zatrzymuje strza³ê nie tylko z klasyka ale równie¿ z bloczka ( sprawdzone przy prêdko¶ci pocz±tkowej strza³y na poziomie 280fps i masie oko³o 520gr )je¿eli chodzi o transport rewelacja koszt oko³o 220z³/m3 czyli mniejszy ni¿ wykonanie "PATISONA" + zero robocizny plus wygoda lekko¶æ estetyka natomiast ka¿dy pomys³ skuteczny jest godny polecenia strzela³em do przeró¿nych wynalazków i o ile wy³apanie skuteczne strza³u z ³uku tradycyjnego nie jest ¿adnym problemem to strza³a z bloczka ma swoje wymagania .
Pozdrawiam
czy moglbys napisac z jakiego sprzetu uzyskales te 85 m/s przy ponad 33 gramowej strzale ?
pozdrawiam
chronograf Alpha Master ³uk MT SPORT naci±g 31 cali 80# system bloczków comandcam
CYTAT(Adamc1 @ 19:31 29.10.2006)
chronograf Alpha Master ³uk MT SPORT naci±g 31 cali 80# system bloczków comandcam
dzieki za info
potrzeba niezlego goscia do obsluzenia tego bloczka
musi dawac po stawach
pozdrawiam
na co dzieñ strzelam z tego
Wygl±da jak paj±k.
no i pewnie tani nie by³ co ?
pozdro,
Hobbit powiedz jakie masz wymagania dotycz±ce tarczy i jaki nak³ad pracy jest dla Ciebie do przyjêcia to na temat trwa³ej maty co¶ Ci napiszê na pocz±tek je¿eli dasz sobie radê z plikiem dwg lub dxf wy¶lê Ci rysunek wykonawczy maty do której strzeli³em w tym roku kilka tysiêcy razy z bloczka bez remontu. Wykonanie jest do¶æ pracoch³onne lecz efekt bardzo dobry a produkt ciê¿ki.
http://archeryschool.republika.pl/maty.html produkt z tej strony zosta³ znacznie zmodyfikowany przeze mnie co zwiêkszy³o jego ¿ywotno¶æ wielokrotnie lecz wymaga wiêkszego nak³adu pracy UWAGA ja przystosowa³em tê matê do bloczka natomiast przy ³ukach tradycyjnych nie trzeba nic modyfikowaæ. Na zdjêciu efekt koñcowy estetyka zale¿y oczywi¶cie od staranno¶ci wykonania lecz to ju¿ inny temat.
Pozdrawiam Adam
Ps Micha³ na swojej stronie te¿ sporo o celach napisa³
http://www.zurawiejki.prv.pl/ polecam gor±ce fajne pomys³y i realizacje do wielu z takich celi strzela³em osobi¶cie.
CYTAT(Adamc1 @ 15:31 31.10.2006)
na co dzieñ strzelam z tego
wlasnie ten ma 80lbs/ 31 " ?
pozdrawiam
Witaj bodkin ten model ma system bloczków VersaCam twardo¶æ 60# oraz 29.5" d³ugo¶ci naci±gu rok produkcji 2002 ramiona ZR200
mój Hoyt turboteck ma 330 fps #70lbs
CYTAT(Jason Bourn @ 19:52 14.11.2006)
mój Hoyt turboteck ma 330 fps #70lbs
mierzone , czy z katalogu ?
pozdrawiam
Panowie, z ostatnich dziesiêciu postów tylko jeden dotyczy³ tematu, czyli "tarczy do strza³".
Proponujê nie¶mia³o powrót "ad rem".
Pozdrawiam.
mierzone 330 stóp na sekunde.
teraz jestem na etapie robienia tarczy. bo przez s³omianki to przelatuje strza³a.skorzystam z pomys³u:
http://archeryschool.republika.pl/maty.html
Zrobi³em tarcze ³ucznicz± wykorzystuj±c p³yte pil¶niow± 19 mm i tektóre falist±. Tarcza jest dosc ciêzka. zamierzam ja przerobic i zrobic dwa razy ciê¿sz± i lzejsz±. ale spisuje siê bardzo dobrze.
dwa razy cieñsz± - sorki za b³±d
CYTAT(Jason Bourn @ 16:21 29.11.2006)
Zrobi³em tarcze ³ucznicz± wykorzystuj±c p³yte pil¶niow± 19 mm i tektóre falist±. Tarcza jest dosc ciêzka. zamierzam ja przerobic i zrobic dwa razy ciê¿sz± i lzejsz±. ale spisuje siê bardzo dobrze.
dwa razy cieñsz± - sorki za b³±d
Cieszê siê ¿e kto¶ skorzysta³ z do¶wiadczeñ i ma do czego strzelaæ
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.