CYTAT(Bjorn z Dregowii)
Marcinie.
Pisz±c o kaftanie we³nianym i skórzanym mia³em na my¶li zwyk³y element
ubioru ,nie bêd±cy w zamierzeniach pancerzem i nie zapewniaj±cy takiej
amortyzacji uderzenia.
Co do mo¿liwo¶ci "posk³adania" pancernego woja zwyk³± pa³k± ,b±dz wekier± to
w bitwie by³oby to trudne dopóki utrzyma³by siê on na koniu,
Dwa s³owa - inny konny. Z w³óczni±, na przyk³ad. Bêdzie celowa³ w korpus.
CYTAT(Bjorn z Dregowii)
a spieszonego
ju¿ du¿o ³atwiej trafiæ w nieos³oniête czê¶ci nóg,praw± d³oñ i g³owê ni¿ w
chroniony kolczug± korpus.Z pewnych przyczyn nie opancerzano siê jadnak na
ca³ym ciele...
Korpus i g³owa zawsze by³y lepiej zabezpieczane i chronione ni¿ koñczyny - z przyczyn technicznych, chocia¿by, bo tam nie trzeba takiej mobilno¶ci,no i wiêkszo¶æ wa¿nych dla ¿ycia organów jest w³a¶nie tam.
Rozumiem, ¿e nikt nigdy nie pchn±³ Ciê drzewcem w³óczni w ¿o³±dek, ani nie uderzy³ mocno mieczem w ¿ebra, ani nie próbowa³ przebiec po tobie. Polecam, zazwyczaj mocno przewarto¶ciowuje to ocenê warto¶ci ochronnej kolczugi na koszuli i szybko u¶wiadamia, dlaczego potrzeba dodatkowych warstw pomiêdzy broni± przeciwnika, a Twoj± skór±. Takie same, tylko intensywniejsze do¶wiadczenia mieli przodkowie
CYTAT(Bjorn z Dregowii)
To prawda ¿e rzymskie rozwi±zania nie odpowiadaj± ,mo¿e w ca³o¶ci
wczesno¶redniowiecznym ,jednak nas interesuje kolczuga (nie rzymska ale
przez Rzymian stosowana),oraz sposób podej¶cia do pancerza i stref cia³a
przez niego chronionych ,które to podej¶cie pozostaje niezmienne do XIw.
Ciekawa teoria. Proszê zatem o podanie przyk³adów na centraln±, masow±, pañstwow± produkcjê znormalizowanego opancerzenia, zawodow± op³acan± armiê, lorica segmentata, tak na pocz±tek, w¶ród S³owian. I sugerujê porównanie konstrukcji zachowanych he³mów. Mi³o by³oby te¿ rzuciæ okiem na porównanie taktyki, wykazuj±ce znacz±ce podobieñstwa. Gdzie Rzym Trajana, gdzie wczesne ¶redniowiecze
CYTAT(Bjorn z Dregowii)
Dlatego jako ¿ród³o moich w±tpliwo¶ci podajê Kolumnê Trajana na której nie
mogê siê dopatrzyæ grubej warstwy amortyzuj±cej pod kolczugami
legionistów...
Kolczuga istotnie nie zabezpiecza przed wieloma obra¿eniami,byæ mo¿e jednak
istnia³y powody do zak³adania jej bez grubego podk³adu, jakkolwiek nam siê
to mo¿e wydawac absurdalne(mam na my¶li czasy do XI).
Podobnie jak zastanawiaj±cy jest brak rêkawic.
To polecam jednak wklepanie w google "thoracomachus" lub "subarmalis", skoro tak siê upierasz przy kolumnie Trajana. BTW - na tej kolumnie nie ma te¿ ani jednego legionisty nosz±cego pugio. Czyli co - nie nosili regulaminowego wyposa¿enia, czy artysta poszed³ sobie na skróty?
No i prosi³bym te¿ o podanie przyk³adu sytuacji, w której kolczuga bez podk³adu jest lepsza od tej na podk³adzie. Pu¶æmy wodze wyobra¼ni.
CYTAT(Bjorn z Dregowii)
D³oñ Ci sk³adano raz,a g³owê szyto wiele razy?G³owê,czy
dok³adniej-twarz?Domy¶lam siê ,¿e rêkawice stosujesz a na twarzy os³ony
twardej nie masz...
G³owê. Wszystkie moje szycia to pami±tki po sparringach bez he³mów i dowody g³upoty. Z rêkawicami te¿ ró¿nie bywa³o :-P
Domys³y co do ludzi, których siê na oczy nie widzia³o, bywaj± ... hm ... ma³o precyzyjne.
CYTAT(Bjorn z Dregowii)
Spróbuj kiedy¶ na treningu powalczyæ (oczywi¶cie nie drzewcówk±) bez os³ony
d³oni,mo¿e wtedy siê okazaæ gdzie czê¶ciej lêduje broñ przeciwnika..
Ale¿ próbowa³em, próbujê i próbowa³ bêdê nadal - je¶li chcesz obejrzeæ, jak wygl±da mój normalny trening, zapraszam do Gliwic. Kto mnie zna, ten wie.
CYTAT(Bjorn z Dregowii)
Wcze¶ni woje, byæ mo¿e nie stosowali rêkawic ,dlatego ¿e o bitwie
rozstrzyga³y wówczas bronie drzewcowe,a w d³ugim dystansie rzeczywi¶cie
trudniej o trafienie w d³oñ.
O co mi chodzi?
O odpowied¿ na pytanie czy przed XIw pod kolczug± stosowano jako standard
przeszywanicê?
Na to nie otrzyma³em dowodów,poza oczywistym faktem ¿e przeszywanica lepiej
amortyzuje,ale to podobna sprawa jak z tymi rêkawicami...no i legioni¶ci z
Kolumny Trajana...
Pozdrawiam
No to o ile wiem, nie ma zachowanych przeszywanic z tego okresu bo generalnie bardzo ma³o ubrañ siê zachowuje
, ale s± silne poszlaki (na przyk³ad, polecam Pie¶ñ o Rolandzie - ca³kiem interesuj±ce s± wymienienia warstw, przez które przebijaj± siê w³ócznie konnych, tekst jest starszy ni¿ XI wiek, tylko pó¼no spisany), ¿e by³y u¿ywane jakie¶ grubsze podk³ady. Zbroja miêkka nie jest wynalazkiem pó¼nego ¶redniowiecza - w pierwszej krucjacie przeszywki nie wziê³y siê z powietrza.
Ujmê to tak: nie chcesz - nie no¶, twoja sprawa, twoje zdrowie
Ja swoj± wczesn±, skrojon± jak "cywilne", grube, zimowe wdzianko, bêdê nosi³. Nie lubiê nosiæ stali pod skór±
Pozdrowienia