Jak dla mnie, ikonografia w 2 po³. XII wieku robi siê na tyle przekonywuj±ca, ¿e mi wystarcza do uznania istnienia przeszywek. I stanowczo pokazuje, ¿e by³y one miêdzy kolczug± a cotte. Je¶li masz jakie¶ przedstawienia sugeruj±ce przeszywkê pod cotte, chêtnie zobaczê.
Mnie interesuje XII wiek i zrobi³em bardzo solidny risercz w temacie. Co do ochrony ³apek, to zastanówmy siê, czemu w ogóle ma s³u¿yæ kolcza rêkawica. W XII wieku kolczugi z d³ugim rêkawem stanowi± od 50% (pocz±tek stulecia) do 80% przedstawieñ (koniec stulecia). Ca³a reszta to krótki rêkaw, zatem ods³oniête ca³e przedramiê i d³oñ. Rêkawice kolcze zaobserwowa³em dopiero od 2 dekady XII wieku (w ilo¶ci ~10% przedstawieñ ciê¿kozbrojnych). Na koñcu stulecia ich ilo¶æ zwiêksza siê tak, ¿e oko³o 30% facetów w kolczugach ma równie¿ zintegrowane kolcze mitynki. A to oznacza, ¿e 70-90% to go³e ³apki. A to z kolei oznacza, ¿e sposób (styl?) walki MUSIA£ byæ do tego dostosowany. Mo¿e preferowa³ cofniêt± pozycjê prawej rêki lub w inny sposób chroni³ d³oñ i przedramiê na tyle, ¿e 70-90% wojowników uznawa³o rêkawice za niepotrzebne (choæ znane). Czym wiêc by³a rêkawica kolcza? Dodatkowym extra zabezpieczeniem miejsca, w które i tak siê nie obrywa³o. Z definicji chroni±ca co najwy¿ej przed przypadkowymi mu¶niêciami. Byæ mo¿e wiêc, wcale nie potrzebowa³a wyt³umienia. Byæ mo¿e wystarcza³ cienki podk³ad tekstylny lub skórzany (który raczej musia³ byæ, ¿eby kolczuga siê jako¶ uk³ada³a na d³oni i nie zsuwa³a).
Faktycznie ciekawy jest brak ¼róde³ na wyt³umienie kolczugi na szyi. Od Maciejki i dalej mamy ju¿ ¼ród³a na przeszywki z ko³nierzem (równie¿ takie wk³adane pod kolczugê - widaæ bo kole¶ odrzuci³ kaptur kolczy na plecy). W po³±czeniu z pikowanym coif daje to niez³± ochronê. Ale przed Maciejk± nic takiego nie ma, choæ ikonografia z kapturem odrzuconym na plecy jest. Tylko pod nim - zamiast przeszywki z ko³nierzem - jest g³êboki, go³y dekolt. Czemu? Mo¿e z tego samego powodu, co w sprawie rêkawic. Nale¿y sobie u¶wiadomiæ, ¿e kolcza os³ona szyi by³a znacznym postêpem w stosunku do wczesno¶redniowiecznego braku czegokolwiek. Postêpem na tyle rewolucyjnym, ¿e na kolejny skok technologiczny (dodanie tam wyt³umienia) wpadli dopiero w po³owie XIII wieku. Byæ mo¿e Ale - jak s³usznie zauwazy³ Laser - to tylko takie gdybanie, potwierdzone co najwy¿ej analiz± statystyczn± ikonografii...