Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Ogólne]Lubczyk-prawda czy mit?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Reyki
Jestem ciekaw co bêdziecie w stanie napisac o tej wdziêcznej ro¶lince.
Co my¶licie o zastosowaniu lubczyku?
Czy "mityczne" dzialanie zawiera choæ kroplê prawdy?
Draegg
no nie wiem ...

Na grunwie '99 i '01 Jednoosobowa Grupa Dywersyjna "Woleczek" czyji ja
pakowala lubczyk do chyba kazdej zupy w obozowisku XIII-tej Wolnej.

: ))

Przyrostu populacji nie zauwazylem... nadpobudliwosci rowniez
(chyba ze przyjalem niewlasciwe zalozenia odnosnie normy statystycznej).

... ale za to jaki aromat! Palce lizac !
... hmm ....

---
pazdrawliaju
draegg czyli smaug
Radek
Wspólcze¶nie potwierdzono a w zasadzie stwierdzono nastêpuj±ce dzia³anie lubczyka: moczopêdne, , pobudzaj±ce wydzielanie soku ¿o³±dkowego,przeciwskurczowe oraz uspokajaj±ce, nie zapominajmy jednak co potrafi uczyniæ si³a sugestii, do dzi¶ prawie kazdy na s³wo lubczyk reaguje jak na zio³ow± viagrê:-)
Oprócz zastosowania medycznego lubczyk spotkaæ mo¿emy w wielu produktach spo¿ywczych: kostki bulionowe,wêdlinki, maggi, naleweczki rozmaite (mniam), oraz serki topione:-)

Wypróbowa³em takze sposób z wykorzystaniem przekrojonej ³odygi (niegdy¶ stosowane) jako s³omki do picia, stosowanej w przypadku chorób garde³ka, niestety na mnie nie podzia³a³o:-(

Pozdrawiam
Tillia
Hmmmmm - wielce magiczna ro¶linka
o swoich mozliwo¶ciach XVII-wieczne czarownice-zielarki przechwala³y sie tak (pewnie mia³y na mysli tak¿e i lubczyk czêsto u¿ywany do takich praktyk)
__ Dziewki umiem porz±dnie do m³odzienców zwodziæ,
__ Uczyniê co nie bedzie nigdy dzieci rodziæ.
__ Zam±¿ nigdy nie pójdziecie, której ja chce zgo³a,
__ Uczyniê to prêdko, bo mam takie zio³a

Anonim, 1614r
happy.gif Uszczkniêta ga³±zka lubczyku wpiêta we w³osy b±d¼ przyczepiona do sukni w dniu zarêczyn i wesela niezawodnie mia³a przynie¶æ m³odej parze szczê¶cie. Powodzenie w mi³o¶ci mia³ zapewnic lubczyk dodany do pierwszej po urodzeniu kapieli - ale tylko dziewczynkom! o mêskich potomkach nie ma ¿adnych wzmian w przekazach - widac na te p³eæ lubczyk dzia³a tylko....moczopêdnie
O lubczyku kr±¿y³a legenda, i¿ wykopany 1 pa¼dziernika o 6 rano wraz z naci± nasieniem i korzeniami, "wielkie i znamienite skutki czyni w ma³¿eñstwie, roztyrki i niezgody w nim równa"
icon_arrow.gif a to juz nie d³ugo !!! a wiêc do ³opat ludkowie!!
PS:w rzeczywisto¶ci jak podaje M.Treben-dzia³anie lubczyka jako afrodyzjaku jest raczej nieznaczne... face4.gif
djdomin
Prawda!

Rosó³ czy insza polewka ugotowana z lubczykiem smakowitsza jest, zatem i m±z bedzie mia³ wiecej ochoty do igraszek. Bo mê¿czy¼nie do serca trafia siê przez ¿o³±dek, drogie dziewki.

Inszej mocy lubczyk niestety nie posiada.
Nat
[quote]Kaligula podobno oszala³ i zmar³ po degustacji nalewki z lubczyka. Czy tak silny jest to napój, czy Kaligula by³ tak delikatny - nie wiadomo. Nalewka na lubczyku to chyba najbardziej znany afrodyzjak, a wszelkie zio³a potêguj±ce afekt (nasiê¼rza³, nietotê, firletkê pierzast± czy przywrót) zw± lubczykami lub lubystkami.  

Lubczyk ogrodowy ma charakterystyczne ¿ó³te kwiaty, ale wszystkie czê¶ci ro¶liny wydzielaj± po dotkniêciu s³odkawy zapach. Do przyprawiania potrawy najlepiej nadaj± siê m³ode, jasnozielone li¶cie, a najwiêksze w³a¶ciwo¶ci "sercowe" maj± korzenie i nasiona. [/quote]

http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54682,671669.html

jest tam jeszcze przepis na "mi³osny napój" bigsmile2.gif : heart.gif mad.gif

[quote]Sk³adniki:
2 ³y¿ki ¶wie¿ych nasion lubczyku, pó³ szklanki winiaku lub brandy
Sposób przyrz±dzania: Nasiona lubczyku zalewamy winiakiem lub brandy. Tak± nalewkê mo¿na piæ albo dodawaæ do innych koktajli lub napojów. [/quote]

Tylko na ile toto skuteczne? dunno.gif [/quote]
Tomasz z £añcuta
Za panieñskich czasów moja ¿ona te¿ sporo lubczyku dodawa³a do potraw, którymi miê czêstowa³a - no i poskutkowa³o bigsmile2.gif A faktycznie dodaje on smaku (a ¿ona nadal ¶wietnie gotuje)
Svana
Witam,

Kulinarne smaki Lubczyka sa znane od dawna, i co cieszy, ze Lubczyk jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych zió³/ roslin przyprawowych. Spotka³am sie z osobami, które reagowa³y weso³ym ¿artem a niekiedy rumieñcem na s³owo Lubczyk. W tym roku nasza kole¿anka bra³a na Wolinie ¶lub. Jest s³owiank±, wiêc poprzyszywa³ysmy jej ¶wie¿o zerwany Lubczyk (od Woliñskich mieszkañców wy³udzony smile.gif ) w fa³ady sukni. Troszkê by³o przy tym roboty, ale robi³ysmy to z wiar± w jego moc.... i co? Ka¿da z nas tez tak pewnie zrobi na swoim ¶lubie... hmmm taka ponoæ by³a bowiem tradycja, by panna m³oda tak robi³a. Ponoæ utrzymuje po¿ycie ma³¿eñskie w dobrej kondycji.. no to co... no to polecamy dalej smile.gif

Svana
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.