Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Celtowie X Festyn w Biskupinie --> 18-26.09
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2
FOTOFLESZ
Witam zapraszam do foto galerii

http://www.fotoflesz.pl

pozdrawiam
Wotawa
Czy to, ¿eby Celtowie wygl±dali jak pajace jest za³o¿eniem odgórnym, czy tak po prostu g³upawo wysz³o?
Aneirin
To mój pierwszy post na forum, wiêc ogólne dzieñ dobry.

CYTAT(Wotawa)
Czy to, ¿eby Celtowie wygl±dali jak pajace jest za³o¿eniem odgórnym, czy tak po prostu g³upawo wysz³o?

To pozostanie chyba s³odk± tajemnic± owych "Celtów" podpisanych przez organizatorów jako grupa lateñska. Niestety.

pozdrawiam
Pawe³ z Krosna
je¿eli chodzi o kulturê materialn± staro¿ytnego Rzymu jestem dyletantem (poza prawem rzymskim z którego dosta³em 3 w pierwszym terminie szczerba.gif ) .ale nie podba mi siê to co¶ co ma pod kolczug± rzymianin na zdjeciu poni¿ej. chodzi o tego, kóry prowadzi kolumne (decurion czy cu¶ takiego)

Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
ale nie podba mi siê to co¶ co ma pod kolczug± rzymianin na zdjeciu poni¿ej. chodzi o tego, kóry prowadzi kolumne

a czemu ci sie nie podoba ? calkiem ladne bigsmile2.gif

co do celtow to pozwolisz Aneirin ze zacytuje fragment wiadomosci z twojej prywatnej strony

CYTAT
[20 wrze¶nia 2004]
Wrócili¶my z czysto turystycznej i niezobowi±zuj±cej wizyty w Biskupinie. Po wnikliwym zbadaniu sytuacji pierwsze dwa dni festynu mo¿na podsumowaæ tak oto - dyrekcja ma takich Celtów, jakich sobie zaprosi³a. Mo¿na te¿ przytoczyæ dialog z dzisiejszego programu "Kawa czy herbata": reporter TVP - Panie dyrektorze, czy wygl±dam jak Celt? Proszê powiedzieæ widzom, w co jestem ubrany; dyrektor - Jest pan ubrany w szkock± kratkê.
To tyle je¶li chodzi o profesjonalizm.

no comments .. smile.gif

³oczer
Pawe³ z Krosna
CYTAT(Watcher)
a czemu ci sie nie podoba ? calkiem ladne bigsmile2.gif

a co to takiego? dunno.gif jak¶ skórznia? z daleka wygl±da jako¶ dziwnie. ale przyznaje nie znam sie na tym. nie chcia³bym paln±æ czego¶ g³upiego, ale mi to sie kojarzy co anjwy¿ej z pociêtym fartuchem spawalniczym bigsmile2.gif
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT(Pawe³ z Krosna)
a co to takiego? dunno.gif jak¶ skórznia?

a taka skorzana "upiekszaczka" rzymska smile.gif ale robiono tez z materialu , przyklady skorzanych w zalacznkach
Nat
Toto co jest na zdjêciu z Biskupina raczej nie sta³o w ogóle blisko tego, co ty wstawi³e¶, Cezary. Chyba ¿e po prostu zdjêcie za ma³e i nie widaæ. crazy.gif
zreszt±, jak zdrówko pozwoli to w nast weekend obejrze to sobie z bliska na miejscu.
sretno!
Aneirin
CYTAT(Watcher)
co do celtow to pozwolisz Aneirin ze zacytuje fragment wiadomosci z twojej prywatnej strony

Gwoli ¶cis³o¶ci to nie jest moja prywatna strona tylko stowarzyszenia. smile.gif
sarenzir
a propos cytatu ze strony stowarzyszenia...
obejrza³am sobie zdjêcia na stronie Celtici i nie ¿ebym by³a z³o¶liwa ale pomijaj±c obuwie na zdjêciach nie ró¿nicie sie absolutnie niczym - zw³aszcza je¶li chodzi o Lugów z Zakopca...bo z reszty na tych zdjêciach to ja tam generalnie S³owian widzê, nie licz±c Rzymian oczywi¶cie, czy¿by jaka¶ niechêæ siê tam wkrad³a ? dunno.gif nie wypowiadam siê co do malowidel bo siê nie znam, zaznaczam ze rzemios³a siê nie czepiam ale chylê czo³a yes.gif
pozdrawiam
sarenzir
a propos niebieskich malowide³ - udawszy siê do osób w Celtach wyznaj±cych siê ( w przeciwieñstwie do mnie )cytuje wypowied¼:
" w ¿ród³ach rzymskich Tacyt wspomina o niebieskich , rytualnych malunkach / tatua¿ach u Celtów"
oczywi¶cie mogê zrozumieæ ubolewanie ¿e na pokazie by³a to syntetyczna farbka nie za¶ ro¶linny surowiec
pozdrawiam
Verdandi
Celtowie z Biskupina wygladali tak samo jak niestety wiekszosc ludzi na Wolinie i Rynii...
Argail
Ba!

Diabe³ z Elbl±ga nawet w szarawarach i z w³asnorêcznie przeze mnie przerabianym longsaxem wszed³ na bitwê - nawet wisior Thora przepu¶cili i skandynawskie tatua¿e - czego ta niebieska farbka nie zmaskowa³a to historia :D
Vidrobellinus
Ehhh... Westchn±æ tylko mo¿na nad cia³okszta³tem tej¿e imprezy. I na westchniêciu raczej zakoñczyæ. Wygl±da jak wygl±da, bo konkretnej ekipy celtyckiej w naszym piêknym kraju brak. Pomijam w tym momencie jakie¶ nie¶mia³e zaprzesz³e próby, czy grupy m³ode, tak jak nasza - bo niespe³na pó³roczna. Du¿ej, dobrze zorganizowanej i doposa¿onej grupy celtowej nie ma.
Dlatego jad±c w tym roku na Biskupin, nie nale¿y siê spodziewaæ ¿adnego szo³a na miarê S³owian, Wikingów, czy nawet choæby Indian. Biskupin to hektary terenu, który jako¶ trza by³o zape³niæ w sposób interesuj±cy dla zwiedzaczy. I st±d kfiatki w stylu wynalezionego przez Celtów jaccuzi, klusek s³owiañskich zwanych akurat w tym roku celtyckimi, czy "typowo celtyckiej tetradrachmy" - choæ akurat ta ostatnia ma wygl±d chyba najbardziej celtowy ze wszystkiego, com tam widzia³. I takimi drobiazgami siê cieszê, ¿e w ogóle s±. Tu moneta, tam pucharek i dzbanek, ówdzie grot do w³óczni i kawa³ek no¿a. smile.gif
Mo¿e nastêpn± raz±...
Aneirin
CYTAT(sarenzir)
a propos cytatu ze strony stowarzyszenia...
obejrza³am sobie zdjêcia na  stronie Celtici i nie ¿ebym by³a z³o¶liwa  ale pomijaj±c obuwie na zdjêciach nie ró¿nicie sie absolutnie niczym - zw³aszcza je¶li chodzi o Lugów z Zakopca...bo z reszty na tych zdjêciach to ja tam generalnie S³owian widzê, nie licz±c Rzymian oczywi¶cie, czy¿by jaka¶ niechêæ siê tam wkrad³a ? dunno.gif nie wypowiadam siê co do malowidel bo siê nie znam, zaznaczam ze rzemios³a siê nie czepiam ale chylê czo³a   yes.gif  
pozdrawiam

Witam,
a konkternie któr± galeriê kole¿anka ma na my¶li, bo fakt byli¶my na imprezie gdzie z nas s³owian zrobiono i trochê siê "unowocze¶niali¶my" na VII-IXw smile.gif
A co do obuwia to có¿ , tak moda celtycka byla, ¿e "kapcie" s± z jednego kawa³ka skóry, szyte na piêcie, i ¶ci±gane rzemieniem z przodu. A to ¿e kierpce podobne w fasonie s±... widaæ wygodne i przetrwa³y próbê czasu smile.gif

Za wszystkie wskazówki jak poprawiæ uceltowienie bêdê wdziêczny.

pozdrawiam
Aneirin
CYTAT(sarenzir)
a propos niebieskich malowide³ - udawszy siê do osób w Celtach wyznaj±cych siê ( w przeciwieñstwie do mnie )cytuje wypowied¼:
" w ¿ród³ach rzymskich Tacyt wspomina o niebieskich , rytualnych malunkach / tatua¿ach u Celtów"
oczywi¶cie mogê zrozumieæ ubolewanie ¿e na pokazie by³a to syntetyczna farbka nie za¶ ro¶linny surowiec
pozdrawiam

nikt sie nie czepia ¿e byli wymalowani. tylko ten kolor...
oryginalnie byl u¿ywany Urzet barwierski (bodaj janowcem zwany) który jest do¶æ powszechn± ro¶link±.
A je¶li ju¿ nie by³o czasu na robienie naturalnej farbki, to mo¿na by³o choæ kolor plakatówki "podrasowaæ" pod barwê urzetu.

pozdrawiam
sarenzir
Aneirin
Ja rozumiem, zareagowa³am emocjonalnie bo Lugowie to moi znajomi, staraj± siê jak mog±, wiedzê te¿ maj± spor± obchody celtyckie to dla nich jak ¶wieto Bozego Narodzenia i od razu od "pajacy" zostali wyzwani, icon_sad.gif
z galerii to w³a¶nie buty mi siê podoba³y najbardziej, przejrza³am wszystko co by³o na stronie no i w³a¶nie to takie S³owiañskie by³o, i te¿ spodnie w kratkê, na zdjêciu jako¶ci ani materia³u nie widaæ , wiêc to by³ tylko taki os±d "zdjêciowy"
a je¶li chodzi o historyczno¶æ grup to stwierdzam z przykro¶ci± ¿e wogóle szeroko pojête grupy wczesne s± do¶æ mroczne w przyt³aczaj±cej wiêkszo¶ci, Biskupin raczej wyj±tkiem nie jest,wydaje mi siê ¿e du¿o rzeczy jest powielana bo ju¿ jest, a pomieszanie S³owiañsko - Wikiñskie w jednej osobie jest norm± crazy.gif , sama mam w sobie wiele mroku ale o tym wiem i staram siê to zmieniaæ w miarê zdobywania wiedzy , có¿ znam osoby dla których szerokie dresowe spodnie i przeszywka z kufajki , albo sukienka z maszynowymi "haftami" jest tak samo dobra jak len, we³na i rêczne szycie, o szczegó³ach nie wspominaj±c
Artur Brzychcy
Witam!
A jak wam siê podoba³ wystêp zespo³u "Stonehenge" w "Kawie czy herbacie" w zwi±zku z festynem w Biskupinie?
krax
Chcia³abym przypomnieæ,¿e Biskupin nigdy nie by³ imprez± na której zwracano szczególn± uwagê na stroje,datowanie czy historyczno¶æ. Zawsze by³o to zbiorowisko najró¿niejszych osób z wielu epok,bo chodzi o przedstawienie dorobku muzeum w jakim¶ konkretnym dziale(np egipt pare lat temu... cool.gif ). My¶lê,¿e organizatorom tej imprezy chodzi o to,¿eby by³o kolorowo i atrakcyjnie dla turystów,a nie ultrahistorycznie. Na pocz±tku strasznie mnie to dra¿ni³o,ale przyjê³am do wiadomo¶ci,¿e tak tam jest i od lat nic siê niestety nie zmienia. icon_neutral.gif
Aneirin
Szanowna Sarenzir,

S³owa z³ego nie powiedzia³em o Lugiach, ani nikt obecnych na tym forum celtów z Celtici.
Osobi¶cie pozna³em kilku Lugiuów bodaj na ¯elaznych korzeniach i nic do nich nie mam. Historyczno¶æLugiów wynika z ich wykszta³cenia (archeologowie) lub z faktu ¿e na imprezach takich jak ¯elazne Korzenie historyczno¶æ jest pilnowana przez organizatora (uk³on w stronê Andrzeja P. który wytkn±³ nam kilka b³êdów i we¼miemy to sobie do serca).
Natomiast przyznasz ¿e cz³owieczek w zielonych "gatkach" na drugim zdjêciu nie ma nic wspólnego z celtami. Kolory na tarczach celtów a¿ wypala³y oczy (niebieski smile.gif) a sklejka z której zrobiono tarcze a¿ pachnia³a nowo¶ci±. Od imprezy organizowanej przez Muzeum Archeologiczne, powinno siê oczekiwaæ w³a¶nie pilnowania "poprawno¶ci" historycznej, a nie misz-maszu. Ju¿ lrepiej by³o tematem przewodnim imprezy zrobiæ Rzymian, bo byo by mo¿na wtedy wszelkich barbarzyñców wrzuciæ do jednego wora i mieæ to z g³owy.
A nie robiæ "Celtowie lud Europy" i przy otwieraniu imprezy ustawiæ rzymski legion jako "wartê honorow±". Bo to jak dla mnie wygl±da dziwnie.

Co za¶ do naszych strojów, to nie bêdê siê upiera³ ¿e s± super-hiper-ultra, ale robimy co mo¿emy. szyjemy je sami rêcznie, hafty tak samo. A ¿e wszyscy nie mog± "na starcie" mieæ odrazu wszytkiego, to czasem lepiej skórzane kapcie za³orzyæ a'la cepelia n¿ biegaæ w glanach, jak to widaæ tu i ówdzie w biskupinie.
pozdrawiam
Argail
CYTAT
Natomiast przyznasz ¿e cz³owieczek w ziel;onych "gatkach" na drugim zdjêciu nie ma nic wspólnego z celtami.

Ów cz³owieczek w zielonych "gatkach" to w³a¶nie Diabe³ z Elbl±ga - tak jakju¿ pisa³em,
Organizatorzy jak zwykle zapychali lud¼mi dziury w liczebno¶ci wojów, on nie ma wiele wspólnego z celtami poza olbrzymim duchem walki w czym niewielu mu dorówna...
sarenzir
przyznaje bez bicia ¿e na niektórych zdjêciach dech zapiera od mroku tracker.gif
g³ównie oponowa³am przed ca³kowitym kasowaniem wszystkich do jednego wora, prawdopodobnie ¼le odebra³am posty - jako bardziej agresywne ni¿ autorowi tych¿e chodzi³o, rêkê na zgode podaje, yes.gif
ja uwa¿am ¿e lepiej by by³o zaprosiæ 20 osób ale które s± ca³owicie celtyckie - zw³aszcza je¶li robi siê festyn edukacyjny np. dla szkó³, ni¿ ca³e stado ludzi którzy z celtami maj± niewiele wspólnego , ja siê na celtach nie znam i z tego wszystkiego odnios³am wra¿enie ¿e wygl±dali dok³adnie tak jak S³owianie angsad.gif
przy³±czam siê do ubolewañ ¿e uczestnicy Biskupina potraktowani zostali jak lep na muchy i bardziej chodzi³o o ilo¶c ni¿ o jako¶æ - co nie oznacza ¿e atmosfera w¶ród nich nie by³a wspania³a, bior±c pod uwagê wystêpy np tañców irlandzkich, mo¿e festyn powinien siê nazywaæ " dzidzictwo kultury celtyckiej" bo ramy czasowe wszystkich pokazów s± do¶c porozrzucane, ale to pewnie kwestia za³o¿eñ organizatora, nie mniej jednak uwa¿am ¿e dobrze iz takie festiwale siê odbywaj±
pozdrawiam
Faerienn
CYTAT(sarenzir)
ja uwa¿am ¿e lepiej by by³o zaprosiæ 20 osób ale które s± ca³owicie celtyckie - zw³aszcza je¶li robi siê festyn edukacyjny np. dla szkó³, ni¿ ca³e stado ludzi którzy z celtami maj± niewiele wspólnego  
[...]mo¿e festyn powinien siê nazywaæ "dziedzictwo kultury celtyckiej"  bo ramy czasowe wszystkich pokazów s± do¶c porozrzucane, ale to pewnie kwestia za³o¿eñ organizatora, nie mniej jednak uwa¿am  Â¿e dobrze iz  takie festiwale siê odbywaj±

To ostatnie podsumowanie najs³uszniejsze jest w ca³ej dyskusji o Biskupinie. Wed³ug mnie, rzecz jasna. A co do pierwszego cytowanego przeze mnie zdania - te¿ uwa¿am, ¿e nie nale¿y pchaæ siê w ilo¶æ. Wiem z do¶wiadczenia zdobytego na imprezach z cyklu 'Dymarki ¦wiêtokrzyskie' oraz '¯elazne Korzenie', ¿e mo¿liwe jest rozs±dne po³±czenie cepeliady z ultrahistoryczno¶ci±. Ho³ubiê te imprezy ze wzglêdu na miejêtno¶ci organizatorów, które nie pozwalaj± na wymieszanie jednego z drugim. Choæ wiadomo, ¿e cepeliada jest atrakcyjna dla turystów ze wzglêdów cenowych, to jednak sprzedaj±c wiedzê powinno braæ siê za to odpowiedzialno¶æ. Nie podoba mi siê przeplatanie warsztatów typu pradziejowe rogownictwo czy bursztyniarz Rus³an za pomoc± stoisk 'Pami±tki' oferuj±cych krêcone z ci±gnionego miedzianego drutu wisiorki czy te¿ rogi z wstawion± w ¶rodek piszcza³k±. Mo¿na postawiæ jedne stragany po prawej, drugie po lewej - i sprawa za³atwiona. icon_wink.gif

A co do mroków - usprawiedliwieni ci, którzy zdaj± sobie sprawê z w³asnej mroczno¶ci i nad ni± pracuj±. Potrafi± przyznaæ siê do niewiedzy, b³êdów, bior± do serca uwagi osób, które w temacie orientuj± siê lepiej. Jak ju¿ napisa³ Aneirin - wiadomo, ¿e nie ka¿dy od razu mo¿e mieæ kompletny strój i wyposa¿enie - choæby ze wzglêdów finansowych. Ale moim osobistym zdaniem lepiej nie mieæ butów i chodziæ boso, jak jeden z naszych nowonabytych Celtów czyni³ w³a¶nie w Biskupinie, ni¿ zak³adaæ glany i mieniæ siê odtwórc± historycznym. Przyznajê siê - sama kiedy¶ by³am w cywilnych butkach, zanim jeszcze zrobi³am "epoczne", ale siedzia³am wtedy na ty³ku i chowa³am je pod [na szczê¶cie] przyd³ug± tunik± icon_wink.gif Z tego i innych powodów zatwardzia³ym mroczniakom mówiê stanowcze NIE bigsmile2.gif
Aneirin
Sarenzir zgoda yes.gif

a co do zespo³ow irlandzich, to zespó³ Comhlan by³ te¿ rok temu przy okazji Indiañskiego Biskupina (jak to wtedy nazwaæ by trzeba nie wiem dunno.gif) bigsmile2.gif
Osobi¶cie jecha³em do Biskupina w³a¶nie z nastawieniem ¿e datowanie bêdzie przestrzegane, przez organizatora. Tymczasem jest jak jest. Szkoda.

Pozdrawiam serdecznie
Norbert Tkacz
Ludzie wszystko mieszacie i wygl±da na to ¿e nikt niewie o co z tym Biskupinem a konkretnie z dru¿yn± lateñska chodzi³o oto kilka sprostowañ: po pierwsze w sk³ad dru¿yny lateñskiej wchodzi³o kilka ró¿nych grup które niezal¿nie od siebie przygotowywa³y siê do festiwalu i przyjecha³y na niego, by³y to grupy z Krakowa,Poznania, Zakopanego (mo¿e jeszcze kto¶ z innych miast) dlatego proszê pisaæ je¶li kto¶ ma co¶ do zarzucenia o któr± grupe chodzi, po drugie w grupie z Krakowa byli te¿ ludziska w strojach i z uzbrojeniem przeworskim (tj.kultury przeworskiej) i to oni s± z wykszta³cenia archeologami proszê nie myliæ z Dru¿yn± Lugiów w¶ród której archeologów niema, po trzecie to w³a¶nie ci archeolodzy z grupy krakowskiej uczestniczyli w ¿elaznych korzeniach.
P.S kolega pisz±cy o nowiutkich tarczach i kolorach na nich powinien siê mocno zastanowiæ nad tym co pisze bo tego rodzaju zarzuty racjonalne raczej nie s± crazy.gif
P.S 2 :zamieszczam zdjêcia celtów z Krakowa je¶li kto¶ ma jakie¶ uwagi chêtnie wys³ucham
Faerienn
CYTAT(Norbert Tkacz)
Ludzie wszystko mieszacie i wygl±da na to ¿e nikt niewie o co z tym Biskupinem a konkretnie z dru¿yn± lateñska chodzi³o oto kilka sprostowañ: po pierwsze w sk³ad dru¿yny lateñskiej wchodzi³o kilka ró¿nych grup które niezal¿nie od siebie przygotowywa³y siê do festiwalu i przyjecha³y na niego, by³y to grupy z Krakowa,Poznania, Zakopanego (mo¿e jeszcze kto¶ z innych miast) dlatego proszê pisaæ je¶li kto¶ ma co¶ do zarzucenia o któr± grupe chodzi, po drugie w grupie z Krakowa byli te¿ ludziska w strojach i z uzbrojeniem przeworskim (tj.kultury przeworskiej) i to oni s± z wykszta³cenia archeologami proszê nie myliæ z Dru¿yn± Lugiów w¶ród której archeologów niema, po trzecie to w³a¶nie ci archeolodzy z grupy krakowskiej uczestniczyli w ¿elaznych korzeniach.
P.S kolega pisz±cy o nowiutkich tarczach i kolorach na nich powinien siê mocno zastanowiæ nad tym co pisze bo tego rodzaju zarzuty racjonalne raczej nie s±

I tu siê - mam wra¿enie - mylisz. Je¶li chodzi o nowo¶æ tarcz - mo¿e i to nie jest racjonalny argument. Ale jaskrawoniebieskie tarcze? A jakim wed³ug Ciebie barwnikiem mo¿na by³o w laTenie uzyskaæ tak intensywny kolor?!
Je¶li chodzi o Lugiów - zamieszanie st±d, ¿e jeden z Przeworczyków na moje pytanie przed Biskupinem 'Jako kto jedziecie?' odpowiedzia³ 'Jako Lugiowie'. St±d wrzutka ich do jednego worka i nazwanie ich Lugiami. A o nich konkretnie mi [i Aneirinowi] chodzi³o, dok³adniej o trzy osoby, których to panów znamy w³a¶nie z Korzeni.
Trudno natomiast siê dziwiæ, ¿e ma³o kto wie, o co chodzi³o z 'dru¿yn± lateñsk±'. Sam napisa³e¶, Norbercie, ¿e w jej sk³ad wchodzili i przeworczycy i lugiowie itd. Tylko ¿e Przeworczycy walczyli po stronie Rzymian jako Germanie [przynajmniej w jednej z bitew], Celtowie, których pokaza³e¶ na fotkach zdaje siê te¿, lub rozmaicie, natomiast ci niebiescy Celtowie walczyli przeciwko Rzymianom. Nic dziwnego, ¿e siê ludziom miesza bigsmile2.gif
A ja osobi¶cie zarzuty mam wy³±cznie jak wy¿ej - do jaskrawych niebiesko¶ci oraz mrocznych szarawarów. Do Przeworczyków nic mieæ nie mogê, a krakowskich Celtów nie znam. Chocia¿ oni byli w odrobine bardziej przyswajalnych, stonowanych barwach.
Ach, no i jeszcze jedno! Ci niebiescy Celtowie mieli bardzo "³adne" rêkawice kolcze, co widac na pierwszej zaprezentowanej w tym w±tku fotce.. Niez³y wynalazek icon_wink.gif
Norbert Tkacz
Z ca³ym szacunkiem ale dlaczego czepiasz siê jaskrawo¶ci barw na tarczach(swoj± drog± móg³by¶ obejrzeæ sobie tarcze malowane, niestety nie celtyckie bo z tego co wiem takowych niema a je¶li s± jakie¶ to niestety w stanie trudnym do interpretacji je¶li chodzi o intensywno¶æ koloru icon_wink.gif , np.z Dura Europos,inne troche to czasy ale te¿ pos³ugiwano siê tylko barwnikami naturalnymi a kolory bardzo intensywne) a nie zauwa¿asz tego ¿e celtowie (piszê o tych z Krakowa) posiadali stroje i uzbrojenie zgodne ze znaleziskami archeologicznymi np.widoczne na zdjêciach miecze przedrzymskie(typ III wg.prof.Wo³±giewicza,polecam równie¿ pracê o mieczach przedrzymskich i z okresu wp³ywów rzymskich prof.Kaczanowskiego), umba wrzecionowate,buty znane ze znalezisk bagiennych w Niemczech ¿e nie wspomnê o zapinkach(typy O i K a tak¿e panoñskie o ile pamiêtam).
Proszê nie dyskredytuj wiedzy na tematy celtyckie tylko dlatego ¿e nie podoba Ci siê odcieñ koloru na tarczach.
P.S Zaznaczam ¿e piszê tylko o ludziach z Krakowa bo jak ju¿ wspomnia³em wcze¶niej grup by³o kilka i ka¿da na w³asn± rêkê sie do biskupina przygotowywa³a
Norbert Tkacz
A je¶li chodzi o to kto z kim walczy³ to bez jaj!!!! Rozmowa bez sensu!!!
P.S celtowie ze zdjêæ walczyli zawsze przeciw Rzymianom(to g³upio brzmi ale piszê by nie by³o nieporozumieñ), po stronie Rzymu parê razy byli germanie(jak to w historii bywa³o)
Izolda
Od mojej strony dodam tylko jeszcze, ze kobitki ubrane by³y w we³niane peplosy wzorowane na tym znalezionym w bagnach Huldremose w Danii, który obecnie znajduje siê w Muzeum Narodowym w Kopenhadze, o fibulach i butach Norbertoryks ju¿ wspomnia³ icon_rolleyes.gif
Pozdrawiam Izold
Faerienn
Nie mam bladozielonego pojêcia, dlaczego siê tak irytujesz, Norbercie. Nie mam zamiaru tutaj nikomu ubli¿aæ ani nikogo bezpodstawnie dyskredytowaæ. Pyta³e¶ jednak o konkretne zarzuty, i takowe¿ postawi³am [ten nieszczêsny kolor]. Zw³aszcza, ¿e zapyta³am konkretnie, jakie barwniki. Grzebiê odrobinê w barwnikach naturalnych, w zwi±zku z czym chcia³abym wiedziec. Itensywne odcienie owszem, mo¿liwe s± [by³y?] do uzyskania, ale czerwienie, br±zy, ¿ó³cie. B³êkit? Urzetem, jagodami ani tarnin± raczej nie. W sensie - nie TAK intensywny. Chocia¿ byæ mo¿e o czym¶ nie wiem, st±d pytanie.
Do strojów siê nie doczepiam, bo jak sam s³usznie zauwa¿y³e¶ [ty, oraz Izolda] - by³y "historycznie czyste". Chocia¿ - przyznam siê szczerze - nadal nie wiem, którzy to 'Celtowie z Krakowa', ci niebiescy czy te¿ ci ubrani w oliwkowe tuniki icon_wink.gif
A co do tego, kto z kim walczy³, to przecie¿ nie chodzi mi o kwestie historyczne, a tylko i wy³±cznie o to, ¿e na podstawie walk ludzie wrzucali Przeworczyków, Lugiów, Celtów i ca³± ewentualn± resztê do jednego worka. Chodzi³o mi wy³±cznie o to, ¿e kto¶ kto [jak ja] patrzy³ tylko na dwie bitwy, nie mia³ pojêcia o tym, który cz³owiek pochodzi³ z której grupy, i ¿e w ogóle by³y to ró¿ne dru¿yny. Oni siê po prostu mieszali na polu walki, a moja uwaga tyczy³a siê twojego zdania, ¿e 'nikt najwyra¼niej nie wie, o co chodzi³o z dru¿yn± LaTeñsk±'.

ps. Jestem kobiet±, jak [byæ mo¿e] widaæ na zdjêciu icon_wink.gif Wiêc sk±d forma 'móg³by¶'?
Norbert Tkacz
Ups przepraszam za "móg³by¶" icon_wink.gif .
[/quote]
odie
Czesc!

Wlasnie wrocilem wczoraj z Biskupina (wystêpowa³em jako wykonawaca) - wlacze sie wiec w temat:
Festyn w Biskupinie jest impreza "ogolnego razenia" nastawion± raczej na edukacjê dzieci i m³odziezy.
O ile wiem, w tym rou za³o¿eniem by³o przedstawienie w³a¶nie dorobku materialnego i kulturalnego celtów oraz ich wp³ywu na pó¼niejsze epoki. Fakt, tytu³ festynu mo¿e nie do koñca oddawa³ to, o co autorom chodzi³o, co¿ jednak mo¿na na to poradziæ?

Je¿eli chodzi o inscenizacje:
Najlepiej moim zdaniem przygotowani byli Rzymianie (przyjechali w okrojonym sk³adzie) - ale sprawiali dobre wra¿enie, mieli hsitoryczne stroje (a jezeli nawet nie wszystko mieli perfect, to przynajmniej wiedzieli co jest nie tak i daz± do zmiany). Robili te¿ bardzo fajne prezentacje. Wreszcie zobaczy³em w Biskupinie (a je¿dzê juz tam od kilku lat) INSCENIZACJÊ, w której oprócz nawalanki bic.gif wojów proweniencji germañskiej, wikiñskiej czy innych wcze¶niaków (nie znam siê na tym wiêc proszê o tolerancjê smile.gif) by³o co¶ wyja¶nione tracker.gif. Omawiano stroje, uzbrojenie, sposób walki legionistów w polu. Nastepnie prezentowano w praktyce to o czym by³a mowa. Ludzie przynajmniej wynosili cos z takiego pokazu.
Zreszt± "celtowie en masse" równie¿ zaczeli opowiadac o swoim sprzecie i sposobach walki. Brawo, tylko tak trzymaæ.

Je¿eli chodzi o celtów - bior±c pod uwag fakt, iz w Polsce nie ma chyba dobrze osprzêconej dru¿yny celtyckiej oraz to, i¿ czê¶c ekip by³a na szybko "przezbrajana", uwa¿am ¿e i tak nie by³o ¼le. Zdarza³y siê oczywi¶cie kwiatki typu celtycki wojownik w spodniach we wzór "Royal Stewart" (taka typowa, czerwona szkocka krata), wychodz±ce czasami spod tunik swetry, czy nie zawsze historyczne obuwie, itp (pewnie znaj±cy sie na rzeczy zauwa¿± ich wiêcej). Je¶li chodzi o walkê: celtowie czasami zdawali siê zapominaæ, ¿e to co robi± jest inscenizowane i maj± przegraæ, a nie t³uc biednych Rzymian od ty³u - efekt by³ nieco komiczny przynajmniej dla mnie (Rzymianie padali jak muchy po naporem celtyckim demonów walki), gdy tymczasem komentator opowiada³ o niezwyciê¿onych legionach rzymskich.

Niez³e by³y równie¿ przedstawienia pogrzebów celtyckiego wojownika. Fajny klimat, do¶æ ciekawe widowisko.

Je¿eli chodzi o publiczno¶æ: Ci którzy przyje¿d¿aj± na Biskupin w przewa¿aj±cej wiêkszo¶ci nie s± wymagaj±cy (g³ównie wycieczki szkolne). I tak nie zauwa¿± wszystkich szczegó³ów stroju (co nie znaczy, ¿e nawo³uje do szerzenia mroku - wrêcz przeciwnie). Wa¿ne ¿eby im przekazaæ w skondensowanej formie pweien ogólny obraz. Jak ktos sie zainteresuje g³êbiaj tematem to i tak sobie doczyta. Na festynie przewalaj± sie takie t³umy ludzi, ¿e i tak nie ma mo¿liwo¶ci ka¿demu dok³adnie opowiedzieæ o tym co siê robi.

Ja po Biskupinie mam pozytywne wra¿enia: fajny klimat, mo¿liwo¶æ spotkania siê ze startymi znajomymi, integracja wykonawców bez niepotrzebnej wrogo¶ci, itp, itd.

Pozdr
Stoigniew
mam takie pytanie czy ktokolwiek ma jakis kontakt do Indian bedacych na owym festynie ??
Zygmunt
Czekam na jakiekolwiek g³osy pozytywne na temat osoby na zdjeciu pierwszym, otwieraj±cym t± dyskusjê. Zachowanie na i po "Balu Archeologa" (oficjalna impreza na zakoñczenie festynu) by³o agresywne i niebezpieczne, sprawia³ wra¿enie bardziej dresiarza z ustawek kibicowskich ni¿ reanactora. Rycza³ przekleñstwa na temat zabicia osoby która nazwa³a go prymitywnym (za..bie tego sk..na ch.a k...a je..go który k..a ¶mia³ nazwaæ mnie k..a wodza celtów k..a prymitywnym, spalê mu je..ne stanowisko i bêde pi³ jego krew... etc etc- dobre pó³ godziny), a gdy kulturalnie zwrócono mu uwagê ¿eby zachowywa³ siê ciszej, cudem nie dosz³o do rêkoczynów (z oporami wyprowadzono go z autokaru). O innych incydentach które mia³y miejsce nie bêde pisa³ nie bêd±c ich naocznym ¶wiadkiem, acz by³y.
Proponujê wystawiæ mu wilczy bilet na inne imprezy, bo wydaje mi siê ¿e odtwarzanie historii ma na celu ucieczkê przed bandytyzmem, chamstwem i spotykanie godnych zaufania, kulturalnych osób, które co¶ sob± reprezentuj±. Bywa z tym ró¿nie ale wszyscy wiedz± ¿e pewnych granic siê nie przekracza.
Je¶li to by³o zachowanie incydentalne to przepraszam, ale w±tpiê ¿eby tak by³o.
sarenzir
Zygmuncie czy chodzici o osobê ktora trzyma w³ócznie w rêkawicy kolczej? na pierwszym zdjêciu?
Jesli tak - to ja go akurat znam, to Brahan z Zakopca, ale opis jego "wyczynów" ca³kowicie mnie zszokowa³, zawsze jak siê spotykamy na imprezach to jest opanowan± i kulturalna osob±, z du¿± wiedz±, nie by³o mnie przy tym , prêdzej bym powiedzia³a ¿e mo¿e to by³y jakie¶ ¿arty dziwne?!, mo¿e by³a jaka¶ przyczyna powa¿ana? absolutnie nie chce nikogo usprawiedliwiaæ ani zaprzeczaæ Twoim s³owom, jestem po prostu zaskoczona tym opisem zachowania... znam Brahana jako osobê bardzo w porz±dku...
Zygmunt
¯arty to raczej nie by³y, bo startowanie z ³apami do bogu ducha winnej osoby, tylko dlatego ¿e poprosi³a aby zachowywa³ sê ciszej i mniej przeklina³ nie jest zabawne. Nie jestem pewien czy jest to incydent, bo ludzie którzy go pilnowali, nagabywani ¿eby wp³yneli trochê na jego zachowanie t³umaczyli ¿e nie mog± bo siê go boj±. Mój post ma na celu zebraniu opinii, wyprowadzeniu mnie z byæ mo¿e b³êdnej opinii (choæ by³em ¶wiadkiem opisanych zdarzeñ), lub ostrze¿enia organizatorów i uczestników innych imprez historycznych.

PS Us³ysza³em 2 pozytywne opinie na temat Brahana, sugeruj±ce i¿ by³ to incydentalny wypadek. Incydent moim zdaniem godny potêpienia, gdy¿ dotyczy³ osób nie zaanga¿owanych w wydarzenia z których wynik³, (na balu) Uwa¿am ¿e tego typu zachowania powinny byæ piêtnowane, za¶ karane wilczym biletem tylko je¶li siê powtarzaj±. Mo¿e siê zdarzyæ ¿e nie przeszkadzaj± organizatorom i uczestnikom imprezy. Mi osobi¶cie to przeszkadza³o i mam nadziejê ¿e sie nie powtórz±.
Pliszka
Witam wszystkich Frehowiczów!
¦ledzê dyskusjê na temat biskupiñskiego festynu od paru dni i mam wra¿enie, ¿e z¿ymacie siê na tych biednych "Celtów" zupe³nie niepotrzebnie. Z tego co pamiêtam prof. Bursche martwi³ siê na samym pocz±tku festynu, ¿e Celtowie nie dopisali i dlatego musia³a powstaæ ta zbieranina. Legionistów przyjecha³o tylko 14 i "Wódz" liczy³ na to, ¿e i Celtów bêdzie przynajmniej tyle.
A co do wiarygodno¶ci i prawdy historycznej. Mimo i¿ festyn ma na celu popularyzowanie archeologii w¶ród dzieci i m³odzie¿y to nie liczcie na to, ¿e ta grupa docelowa zwraca szczególn± uwagê na kierowany do nich przekaz. Dzieciaki przyje¿d¿aj± zwiedzaæ budki z frytkami i biegaj± od budki do budki pytaj±c co mo¿na kupiæ za 1 z³.
Sukcesem jest przekazanie odwiedzaj±cym choæ w ogólnym zarysie historii Celtów, szczegó³ami siê nikt nie przejmuje. A "Dru¿yna lateñska" i tak mia³a najwiêksz± zabawê we w³asnym towarzystwie lub podczas lania Legionu.
bum.gif
Zygmunt
CYTAT
A co do wiarygodno¶ci i prawdy historycznej. Mimo i¿ festyn ma na celu popularyzowanie archeologii w¶ród dzieci i m³odzie¿y to nie liczcie na to, ¿e ta grupa docelowa zwraca szczególn± uwagê na kierowany do nich przekaz. Dzieciaki przyje¿d¿aj± zwiedzaæ budki z frytkami i biegaj± od budki do budki pytaj±c co mo¿na kupiæ za 1 z³.  
Sukcesem jest przekazanie odwiedzaj±cym choæ w ogólnym zarysie historii Celtów, szczegó³ami siê nikt nie przejmuje.

Takie s± fakty, co nie znaczy ¿e mamy olewaæ i robiæ lipê!!!
Edukacyjna misja jest obowiazkiem re-anactorów i powinna byæ wype³niana w miarê mo¿liwo¶ci- prawda historyczna to jedno a wata cukrowa, skrêcony drucik miedziany oraz Xena wojownicza ksie¿niczka i Herkules z seriali to co innego (co powinno byæ wypierane z g³ów a nie mieszane). Uwa¿am ¿e trzeba siê staraæ, nawet je¶li na jedn± klasê zainteresowanych jest 1-2 dzieci- inaczej podtrzymamy stereotypy, niechêæ do historii i ogólny debilizm w¶ród nastepnych pokoleñ. Je¶li nie chc± s³uchaæ to znaczy ¿e mówimy zbyt nudno, nie potrafimy zainteresowaæ- nie obra¿ajmy siê na spo³eczeñstwo tylko próbójmy doñ dotrzeæ!!!
Niech zamiast budek z frytkami zwiedzaj± budki z kasz± i podp³omykami, ciasteczkami z miodem itp, czym¶ co jest odtwarzaniem, nie Mc tandet±, zbijanie kokosów za z³otówkê odbije siê w przysz³o¶ci pokoleniem têpych cwaniaków. Mo¿e lepiej napisaæ jaka¶ ulotkê, folder, pakiet edukacyjny, przewodnik- te¿ za z³otówkê a cokolwiek wnosi???
Pliszka
Edukowanie m³odzie¿y- jak¿e to szlachetne pobudki... A m³odzie¿ ma tych wykonawców tak naprawdê gdzie¶. Odwiedzaj±cy mog± otrzymaæ za darmo Gazetê Biskupiñsk± z ciekawymi artyku³ami + map± i programem dnia. A te artyku³y nikogo nie interesuj±, zwiedzaj±cy wyci±gaj± mapkê, a resztê wyrzuc± do kosza.
Szczegó³ów nikt nie zapamiêtuje, nikt oprócz pasjonatów nie przejmuje siê uchybieniami- tymi b³êdami merytorycznymi które s± tu na forum tak roztrz±sane. Rozumiem, ¿e dla was- odtwórców- to wa¿ne. Ale nie liczcie na to, ¿e gawied¼- dziki t³um odwiedzaj±cych to doceni. Licz± siê tylko wra¿enia ogólne. dunno.gif
Wotawa
CYTAT
Ja rozumiem, zareagowa³am emocjonalnie bo Lugowie to moi znajomi, staraj± siê jak mog±, wiedzê te¿ maj± spor± obchody celtyckie to dla nich jak ¶wieto Bozego Narodzenia i od razu od "pajacy" zostali wyzwan

Nie maj± wiedzy - to widaæ. A obklejanie dzid i rantu tarczy futrekiem wynika nawet nie z braku czasu czy wiedzy, tylko z hmmm... nie trudno zgadn±æ z czego. Ludzie mo¿e s± i sympatyczni, ale zêby bola³y jak siê patrzy³o na te grupê Xen na odwyku. Widaæ by³o ignorancjê i lekcewa¿enie w doborze sprzêtu.
Rzymian te¿ mo¿na sie czepiaæ o wiele niedoci±gniec, ale jednak co¶ tam spójnie i rozsadnie próbuj± robiæ. Celtowie po prostu og³upiali publiczno¶æ.

CYTAT
Je¿eli chodzi o celtów - bior±c pod uwag fakt, iz w Polsce nie ma chyba dobrze osprzêconej dru¿yny celtyckiej oraz to, i¿ czê¶c ekip by³a na szybko "przezbrajana", uwa¿am ¿e i tak nie by³o ¼le.

By³o tragicznie. ¯enuj±cy poziom niekompetecji. Nie wiem co oni odtwarzali, ale co¶ miedzy grup± odwykow±, komiksem o Slainie a Andrzejem Micha³kiem Na Balu Maskowym.

Co do Rzymian, to pteruges o które kto¶ pyta³ nosili poczatkowo przewa¿nie centurioni. Nic dziwnego w samych pteruges. Na pewno zrezygnowa³bym za¶ z ofiicjalnego ganiania w subarmalis. Sewer poni¿a³ Pretorianów ka¿ac im chodzic w subarmalis publicznie.

Co do wystawy celtyckiej w muzeum. £adnie i kolorowo podana, dobrze wygl±da³a,merytorycznie niekompetentna. Wrêcz wstyd. Ani jeden eksponat nie by³ podpisany. Nie wiadomo co gdzie wykopane i jakie datowanie. A by³o kilka ciekawostek i to z terenów Polski. Zainteresowani tematem zapewne poznali przynajmniej he³m. £adnie, kolorowo i g³upio. Jak mo¿na nie datowaæ i nie opisaæ znalezisk na wystawie archeologicznej?

Fajne ¿arcie (bardzo dobre kiszone ogórki i chleb) dobrze zagrzane piwo. Znakomita zabawa na Kraalu gdzie rzadko z±gladali tury¶ci. Dziêki Kraalowi warto by³o tam zajrzeæ.

A najlepsza prezentacja to "80-lecie Lasów Pañstwowych". Znakomita, dobrze i kompetentnie przygotowana wystawa, prowadzona sympatycznie przez ludzi którzy wiedzieli co robi±.
Mi³a odmiana w porównaniu z samym Biskupinem (poza Kraalem, gdzie by³o rewelacyjnie).
Faerienn
CYTAT(Pliszka)
Edukowanie m³odzie¿y- jak¿e to szlachetne pobudki... A m³odzie¿ ma tych wykonawców tak naprawdê gdzie¶.  
[...] Licz± siê tylko wra¿enia ogólne. dunno.gif

Oj, jak ja sie bardzo z tym nie mogê zgodziæ bigsmile2.gif Na szczê¶cie owa niezgoda wynika z mojego w³asnego i osobistego do¶wiadczenia.

Je¶li chodzi o m³odzie¿ i dzieci. Rozdawali¶my [my = Celtica] nasze ulotki. Za darmo icon_wink.gif Kartka a4 z³o¿ona w harmonijkê na 3, cztery tematy, ka¿dy bogato ilustrowany. By³o kilkaset sztuk. Zniknê³y w kwadrans?
Dzieci chêtnie bior± w ³apê co¶, co ma dwie cechy - du¿o obrazków i ma³o tekstu [to jeden] oraz jest darmowe [to dwa]. Tak w³a¶nie prezentuj± siê nasze materia³y. I nie widzia³am ani jednego kosza na ¶mieci z ulotk±, chyba ¿e wyrzucali hurtem poza Biskupinem bigsmile2.gif
A obrazki ze znaleziskami archeologicznymi jakie¶ ¶lady zostawiaj± w g³owach, choæby by³y obejrzane od niechcenia miêdzy jednym warsztatem a drugim. Dlatego ci±gle opracowujemy tematy i wzbogacamy asortyment. A ulotki wci±¿ znikaj± na imprezach.

Je¶li chodzi o "manie wykonawców gdzie¶". Kto¶ ju¿ to napisa³ wy¿ej - je¶li nie potrafimy zainteresowaæ ludzi/dzieci/m³odzie¿y sob±, tym co mamy na sobie, co wytwarzamy [odtwarzamy], tym, co wiemy, to nic dziwnego, ¿e zwiedzaj± budki z frytkami. Krêc±c siê miêdzy zwiedzaczami powinni¶my raczej ich nagabywaæ, pozwalaæ siê wci±gaæ w dyskusje, zamiast udawaæ, ¿e nie widzimy niczego co jest m³odsze ni¿ X wieków. Czêsto tak jest niestety. Ja osobi¶cie bojê siê b³ysn±æ niewiedz±, ale czasami weso³o siê dyskutuje nad tym, czy gor±co jest mnie w lnianej tunice, czy starszej pani w cienkiej ale sztucznotworzywnej bluzce. A dzieciaki czasami siê garn± do stoiska, wystarczy zacz±æ siê wyg³upiaæ "gramy w star±, celtyck± grê w dwa ognie - potrzebne s±: dwóch zawodników, dwa krzesiwa i dwa krzemienie". A po chwili ju¿ mo¿na opowiadaæ o tym, jak król Artur gra³ w Gwyddbwwylla albo po co Druidzi zbierali jarzêbinê w czasie pe³ni...

Zainteresowanie ludzi wiedz± to nasze zadanie, nie ich. I nie zapominajmy o tym icon_wink.gif A je¶li chodzi o "wra¿enie ogólne" to zgoda. Tylko ono siê liczy. Wiêc tym bardziej nie powinno byæ mroczne icon_wink.gif
Wotawa
Wracaj±c do tych pteruges dyndaj±cych spod kolczugi tego propwadz±cego Rzymianina (wreszcie sie odpali³ obrazek).
Prawdopodobnie mia³ to byc jaki¶ dowódca, na pewno nie centurion, bo ma miecz nie z tej strony co trzeba.
Dziwne jednak, bo ów d¿entelmen ma na nogach nagolennice, w³a¶ciwie zastrze¿one w tych czasach dla centurionów.

No to nie s± udane "pteruges". No ale gdyby je poci±æ na pó³ i zrobic ich dwa razy wiêcej, mog³y by je zacz±æ przypominaæ.

P.S.
To w koñcu mia³ byæ centurion? Kto¶ wie?
saggitarius
CYTAT
Na pewno zrezygnowa³bym za¶ z ofiicjalnego ganiania w subarmalis. Sewer poni¿a³ Pretorianów ka¿ac im chodzic w subarmalis publicznie.

Czy mo¿na wiedzieæ który Sewer i za co tak poni¿a³ Pretorianów?

CYTAT
Celtowie po prostu og³upiali publiczno¶æ.

By³a w którym¶ z poprzednich postów pro¶ba ¿eby nie wrzucaæ wszystkich grup 'celtyckich' uczestnicz±cych w tegorocznym festynie do jednego worka. Chodzi ci Wotawo o wszystkich celtów czy te¿ o jak±¶ konkretn± grupê?
Wotawa
CYTAT(saggitarius)
Czy mo¿na wiedzieæ który Sewer i za co tak poni¿a³ Pretorianów?

Septymiusz Sewer. Lucius Septymius Severus (146-216). Za zabójstwo cesarza Pertynaksa (Publius Helvius Pertinax) i sprzedanie urzêdu cearskiego Dydiuszowi Julianowi. W zasadzie te¿ za ogóln± zdradziecko¶æ i nieudacznictwo we wszystkim innym. Septymiusz Sewer sam by³ niez³ym zbójem, ale akurat tu jego interesy zbieg³y siê ze sprawiedliwo¶ci±.

CYTAT(saggitarius)
By³a w którym¶ z poprzednich postów pro¶ba ¿eby nie wrzucaæ wszystkich grup 'celtyckich' uczestnicz±cych w tegorocznym festynie do jednego worka. Chodzi ci Wotawo o wszystkich celtów czy te¿ o jak±¶ konkretn± grupê?

Widzisz, problem w tym, ¿e widzia³em ich na ¿ywo. I nie przedstawiali mi siê. Rzeczywi¶cie mogli byæ te¿ bardziej udani, ale widzia³em takie elementa dopiero pó¼niej na zdjeciach w liczbie dwóch. Z np. porz±dnym umbem ta¶mowym i poziomym imaczem (wiêkszo¶æ widzianych mia³a imacze "zuluskie"). Na ¿ywo nie widzia³em ¿adnych porz±dnych. En masse by³o to co pisa³em. Futro na dzidach i tarczach, zas³onki na spodnaich, pomalowane gêby i miecze Xeny plus jeden z rekoje¶cia nanatomiczn± jak zdobienia p³otu w Parzêczewie.

Faktycznie dobrze zwróciæ uwagê, ¿e mówiê tu o stanie wiêkszo¶ci "biskupiñskich Celtów", na pewno za¶ nie widzia³em wszystkich.
saggitarius
Hmmm... to jak to w koñcu by³o z tym subarmalis? Bo wcze¶niej napisa³e¶, ¿e chodzenie tylko w subarmalis (bez zbroi) by³o samo w sobie hañb± dla Pretorianów (a tak przynajmniej wynika ze sposobu w jaki to uj±³e¶) :

CYTAT
Na pewno zrezygnowa³bym za¶ z ofiicjalnego ganiania w subarmalis. Sewer poni¿a³ Pretorianów ka¿ac im chodzic w subarmalis publicznie.

Natomiast jeden z moich ulubionych autorów - p. Aleksander Krawczuk opisuje to zdarzenie (wygnanie z Rzymu Pretorianów) w nieco inny sposób:

"Odebrano im (Pretorianom - przyp. mój) natychmiast wszelkie ozdoby, krótkie mieczyki paradne, pasy, pancerze. Musieli te¿ pu¶ciæ wolno swoje konie; (...) Opuszczali plac tylko w lu¼nych tunikach kipi±c z w¶ciek³o¶ci, lecz i szczê¶liwi, ¿e jeszcze ¿yj±. Tymczasem wyprawieni przodem ludzie zajêli w mie¶cie ich koszary i zbrojownie."

Z powy¿szego wynika raczej, ¿e Pretorianie poni¿eni zostali poniewa¿ Septymiusz Sewer jak by¶my dzisiaj mogli powiedzieæ 'pu¶ci³ ich w samych skarpetkach', bo wszystko co wcze¶niej by³o ich w³asno¶ci± musieli zostawiæ w Rzymie, z którego zostali wygnani a nie - ¿e musieli chodziæ w samych subarmalis (oczywi¶cie wygnanie z Rzymu równie¿ musia³o byæ dla nich do¶æ poni¿aj±ce).
Wotawa
Jak kto¶ nie chce siê niczego nauczyæ - nie zmuszam. Na zabawy w ciuciubabki nie mam czasu.
Krawczuk jest genialny i ¶wietny, ale stosuje uogólnienia i skróty. W sprawy bronioznawcze wogóle siê nie zag³êbia. Bo to nie jego dzia³ka. Co to jest uogólnienie i stylizacja - te¿ warto sie nauczyc, ale to ju¿ z podrêczników do jêzyka polskigo z gimnazjum.
Polecam tak¿e cokolwiek bardziej ¼ród³owego jesli chodzi o opracowania na temat rzymskiego uzbrojenia. Sporo siê ostatnio ukaza³o (bardzo dobre opracowania zreszt±). Co do tego jak domy¶lono siê i¿ subarmalis to nie tunika, odsy³am do literatury przedmiotu, napisanej ok. 20 lat temu i dawniej. Kwestia subarmalis jest dosyc skomplikowana i po prostu trzeba siê zapozanaæ z literatur±.

Legionista tak samo nie móg³ siê pokazaæ bez miecza (zdarzaj± sie wyj±tki - przedstawienia przy ciê¿kiej pracy) jak i w subarmalis. Bez butów i w samej tunice- owszem. S± tego liczne dowody. Ale tu te¿ muszê odes³aæ do literatury.
saggitarius
Nie ma to jak wodolejstwo i odpowiedzi nie na temat...
Oto krótkie streszczenie mojego postu (bo chyba go jednak nie zrozumia³e¶...):

1. Przyk³ad jaki poda³e¶ - czyli 'pretorianie kontra Septymiusz Sewer' wed³ug informacji jakie posiadam ABSOLUTNIE nie jest dowodem na to, ¿e publiczne pokazywanie siê w samym subarmalis by³o dla kogokolwiek poni¿aj±ce.

2. NIE stwierdzi³em bynajmniej, ¿e jednak tak nie by³o.

By³by¶ wiêc ³askaw nie nadymaæ siê i bez zbêdnych dywagacji na temat mojej osoby (tak jakbym sam nie wiedzia³, ¿e nie chcê siê niczego uczyæ... poza tym jestem z³o¶liwy, z³y i brzydki - dlatego nie zamie¶ci³em na forum mojego zdjêcia...) i du¿ej ilo¶ci ogólników (jak w twoim ostatnim po¶cie) wyja¶niæ mi na konkretnych przyk³adach (najchêtniej wraz z cytatami - wszak zabytków literatury z czasów rzymskich przetrwa³o ca³kiem sporo) dlaczego 'ganianie w subarmalis' mia³oby byæ niew³a¶ciwe - a w niektórych sytuacjach wrêcz poni¿aj±ce.

Poza tym wyobra¼ sobie, ¿e przed napisaniem poprzedniego postu sprawdzi³em sobie co to takiego to 'subarmalis' - wystarczy³o wklepaæ na googlach has³o subarmalis... zainteresowanych odsy³am np. tutaj:

http://www.legionxxiv.org/lrgsubmaralis/

I na koniec - w dalszym ci±gu podtrzymujê, ¿e to czy pretorianie po rozbrojeniu ich zostali w tunikach czy te¿ równie¿ w subarmalis w tym wypadku nie mia³o ¿adnego znaczenia. Zostali poni¿eni bo:

1. przestali byæ pretorianami,
2. musieli zostawiæ wszystko (z wyj±tkiem ubrañ) czego dorobili siê do tej pory,
3. zostali wygnani z Rzymu.
Wotawa
Proponujê jednak sobie wiêcej poczytaæ. Mnie sie nie chce na si³ê kogo¶ ratowaæ przed ¶mieszno¶ci±.
Sporo kasy wyda³em na te ksi±¿ki, wiêc nie widzê powodu by kogo¶ na si³ê u¶wiadamiaæ.

Mnie w to graj, je¶li inni bêd± 30 lat badañ za mn± w tej dziedzinie.
Wotawa
Ok, mia³em objawienie w którym Wy¿sze Si³y nakaza³y mi mniej siê k³ócic o g³upity a wzi±æ sie za architekturê.
Przykro mi, zê jestem nieco niegrzeczny, ale to na prawdê mêczace gdy kto¶ na podstawie lektury kompletnie niemiarodajnej bronioznawczo i parafrazowanego cytatu udowadnia jakie¶ tezy.

Pozostajê z dobr± rad± przejrzenia literatury przedmiotu. Bronioznawczej i "strojoznawczej". Wszystko tam jest.
I to juz od bardzo dawna. Krawczuk i przypadkowe rekonstrukcje z Internetu to nie jest fachowa literatura bronioznawcza.

¯yczê powowdzenia, przepraszam, nie mam czasu na dalsze tracenie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.