Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Last Samurai (2003)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Stron: 1, 2
Sentinel
Ostatni samuraj

Wiem ¿e film mo¿e niekoniecznie pasuje do ¶redniwiecza i europy ale co o nim my¶licie( nei mowie o poprawno¶ci historycznej bo pojêcia nei mam o uzbrojaniu samurajów w 19 wieku:) )
Micha³ ¯elazo
Bajka o Japonii nakrêcona tak, ¿eby broñ Bo¿e nie by³a zbyt m±dra, bo Amerykanie mogliby jej nie zrozumieæ...
Sp³ycono w tym filmie niemal wszystko.

Ale zdjêcia...miód.

Pozdr.
M.
Fox
No jak dla mnei nawet to co by³o sp³ycone sie podoba³o(chocia¿ samurajów ciut za dobrze przedstawiono i zbyt jednostronnie czyli ci dobrzi a ci ¼li) ale film urzek³ mnie dziêki odpowiedniemu dawkowaniu napiêcia i w³a¶nie super zdjêciom.
Torvi
Bardzo pozytywny film jak dla mnie, szczególni podoba³o mi siê pokazanie wysokiej kultury walki, sam bym z checi± tak trenowa³ od ¶witu do nocy smile.gif , ale jak wiêkszo¶æ ludzi nie ma czsu icon_sad.gif
Pozdrawiam!!!!
Hever
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Bajka o Japonii nakrêcona tak, ¿eby broñ Bo¿e nie by³a zbyt m±dra, bo Amerykanie mogliby jej nie zrozumieæ...
Sp³ycono w tym filmie niemal wszystko.

Ale zdjêcia...miód.

Pozdr.
M.

No niestety amerykanie nie potrafi± robiæ filmów, które daj± co¶ do my¶lenie. Nie ma jak to dobry film o którym my¶li siê przez tydzieñ zasypiaj±c aaa.gif

loki08.gif
tatsu
Ogl±da³am...
i nic wiêcej powiedzieæ nie mogê... dobrego...
P³ytko, schematycznie, nudno, przewidywalnie....
Niestety nie by³ to film, jakiego siê spodziewa³am. O samurajach polecam filmy Akiry Kurosawy - to dopiero s± filmy!
Micha³ ¯elazo
CYTAT(tatsu)
O samurajach polecam filmy Akiry Kurosawy - to dopiero s± filmy!

Zw³aszcza "Tron we krwi".
Ma solidn±, europejsk± podbudowê bigsmile2.gif

Dla mnie "Shogun", ale serial, a nie film, który zlepiono z jego fragmentów.
Z domu mam 300 m. do Media Markt, a tam na pó³eczce le¿y kompet DVD z "Shogunem", problem polega na tym, ¿e kosztuje to 270 z³. i ¿ona by mnie zabi³a...

Pozdr.
M.
Fox
Ja to chyba mam pecha bo nic do tej pory kurosawy nei widzia³em......angsad.gif
tatsu
Bo Akira Kurosawa niezbyt jest popularnym re¿yserem w tej czê¶ci Europy anger.gif
Nie mog³am zobaczyæ jego ostatniego filmu (wkrótce potem zmar³ anger.gif ) Ame Agaru - w wolnym t³umaczeniu: Zaraz po deszczu - widzia³am zajawki tylko. Film by³ na ekranach kin tylko w Warszawie...
Stare filmy - kultowy i chyba najbardziej znany to "Siedmiu samurajów" - jeszcze udaje mi siê zdobyæ, ale nowe...
Przy tym, ¿eby je zrozumieæ, trzeba zrozumieæ duszê Japoñczyka, w przeciwnym wypadku po obejrzeniu filmu nie bêdzie siê zbyt zachwyconym...
S³ysza³am ró¿ne komentarze - bardzo niepochlebne w stronê Japoñczyków od ludzi, którzy nie zrozumieli filmu z powodu z³ego spojrzenia na odmienn± kulturê wysp japoñskich.

To samo sta³o siê z filmem "the last samurai" - brak umiejêtno¶ci wczucia siê amerykañców w ¿ycie, stosunki spo³eczne panuj±ce w Japonii (czy wiecie, ¿e zamki do drzwi pojawi³y siê tam dopiero po odwiedzinach Europejczyków???) sprawi³o, ¿e film zosta³ sp³ycony maksymalnie i sta³ siê papk± dla mnie nie do przerzucia.
Fox
no có¿ to ja chyba jaie¶ bezgu¶cie jestem skoro mi sie podoba³..... a najbardziej lubi³em Katsumoto:)
tatsu
Fox, nie jeste¶ bezgu¶cie! Broñ bosze!
Po prostu masz inny sposób odbierania filmów, co innego jest Ci potrzebne do dobrego odbioru, ni¿ np. mnie.
Masz inny gust i inne potrzeby - Tobie siê podoba³o, mnie nie. Wszystko.
Jakby ka¿dy s±dzi³ to samo, my¶la³ tak samo, wygl±da³ tak samo... to by¶my mieli populacjê androidów z jednej linii produkcyjnej... i jakie nudy dopiero wtedy by by³y!
Fox
Tatsu ja tylko tak ¿artobliwie to mówilem. Ja jednak lubiê trochê ten patetyzm i patos który pojawi± siê w opowie¶ciach o rycerzach i w³a¶ciwie wolê ogl±daæ przerysowanych szlachetnych do bólu itd ludzi bo dzieki takim wizreunkom ³atwiej stawiaæ sobie cele do nasladowania:) a ile po filmie k³óci³êm siê z moj±dziewczyn± (heart.gif ) czy Katsumoto powinien na radzie oddaæ miecz;)
Koni
Posz³am na ten film z klas±, bo musia³am i szczerze mówi±c ¿a³ujê. Typowa hollywoodzka produkcja, z przes³odzonym zakoñczeniem i patosem wylewaj±cym siê drzwiami i oknami w ca³ym kinie. Nie mówiê, ¿e film jest z³y, mój brat, wielbiciel wszystkiego co japoñskie, by³ zachwycony, ale jak dla mnie to kolejny amerykañski koszmarek. Jedyne, co wspominam dobrze, to muzyka.
Fox
Widzê tu ca³± krucjate przeciwko amerykañskim filmom.....
Fox
Czy naprawdê w tym filmie nei ma dla Was nic co mog³oby sk³oniæ do zastanowienia siê do próby postawienia siê na miejscu tych ludzi do zrozumienia ich wyborów? Je¿eli nie no cóz to za tak± patosow± cha³ê trzeba by uznaæ wszystkie greckie tragedie i chansons de geste....
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Fox)
Je¿eli nie no cóz to za tak± patosow± cha³ê trzeba by uznaæ wszystkie greckie tragedie i chansons de geste....

Nie, bo na komercyjny sukces "Ostatniego samuraja" pracowa³a masa ludzi, których zadaniem nie by³o wcale nadanie filmowi rangi jakigokolwiek dzie³a sztuki.
Mieli oni za to sprawiæ, by ludzi t³ukli siê na seanse dzwiami i oknami, co sprawi³o, ¿e jak zazwyczaj wyst±pi³ przerost formy nad tre¶ci±...

Greckie tragedie przetar³y szlak wspó³czesnemu teatrowi, mimo ¿e ten ju¿ dawno zapomnia³ o zasadzie trzech jedno¶ci, obowi±zkowym chórze oraz mê¿czyznach graj±cych damskie role w glinianych maskach.
Po "Ostatnim samuraju" nie pozostanie nic poza kasetami i DVD w wypo¿yczalniach, które stopniowo bêd± przeceniane, bo film klasyk± nie bêdzie i wkrótce ludzie o nim zapomn±...

I dobrze.

Pozdr.
M.
Fox
Greckie tragedie to te¿ by³a komercha robiona dla kasy i s³awy a s± zapamiêtane dlatego bo s± peirwszymi tej klasy sztukami z których korzysta ca³a historia sztuki. chodzi mi o to ¿eby pomimo tego przerostu formy nad tre¶ci± co¶ jednakz tego filmu wy³apaæ, a tak przy okazji to jaki film zrobiony w ciagu ostatnich 5 lat sta³ siê klasyk±?
Micha³ ¯elazo
"Szeregowiec Ryan"
"Balck Hawk Down"
i jeszcze troszkê innych smile.gif

Pozdr.
M.
Fox
Szweregowiec Ryan za jatkê na pla¿y i wspania³y motyw wysylania kilku ¿o³nie¿y ¿eby popwiadomiæ jednego ³ebka ¿e musi do domy wracaæ bo mu babcia zachorowa³a(czy cos takiego) có¿ za i¶cie amerykañska dba³o¶æ o w³asnych ¿o³niezy, black hawk down...³adne zdjêcia ale co pozatym? co przekazuje ten film opróczmi³o ogl±daj±cej siê ostrej strzelanki? jak Widzisz tak mo¿na wszystko zjechaæ.....to ¿e film jest ³adnie zmontowany nie znaczy jeszcze ¿e co¶ sob± reprezentuje....To Fabu³a jest wazna to co film chce pokazaæ , mont¿ i technika s³u¿± tylko lepszemu przedstawienu tej¿e fabu³y....
Micha³ ¯elazo
Widzisz, dla mnie poza fabu³a filmu wa¿ne jest jeszcze ca³e mnóstwo rzeczy.

Dwa filmy wymienione przeze mnie s± wa¿ne (nie tylko wg. mojego os±du) za tzw. drugi plan. W wiêkszo¶ci produkcji jest on potraktowany po macoszemu, pe³ni rolê s³u¿alcz± wobec pierwszego, gdzie wystêpuj± g³ówni aktorzy.

W wymienionych przeze mnie filmach t³o gra swoj± rolê, niekiedy równie wa¿n± jak Bloom, McGregor, czy Sizemore (który gra³ w obu filmach sier¿antów - nadaje siê bigsmile2.gif ).
Po¶wiêc troszkê czasu i poszukaj wydarzeñ w tle, na prawdê warto.

Pozdr.
M.
Fox
Mnie bardziej Fascynuje historia bohaterów w³asnie z tym patosem i ckliwo¶ci±smile.gif Ale totaj Widzisz zderzaj± siê dwa gusty, ale spróbujê zrobiæ tak jak mówisz chocia¿ jak co¶ mi siê spodoba to ca³± uwgê po¶wiêcam na historie , no ale nei zawadzi spróbowaæ nowego spoosbu:)
Nat
Mi siê podoba³o. I nawet Tom Cruise a¿ tak za bardzo tym samurajom na ekranie nie przeszkadza³ - my¶la³am, ze bêdzie du¿o gorzej.
A poza tym lubiê filmy na których mo¿na sobie troszkê pop³akaæ smile.gif W tej kwestii jestem prawie modelowym widzem smile.gif
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Nat)
Mi siê podoba³o. I nawet Tom Cruise a¿ tak za bardzo tym samurajom na ekranie nie przeszkadza³ - my¶la³am, ze bêdzie du¿o gorzej.
A poza tym lubiê filmy na których mo¿na sobie troszkê pop³akaæ smile.gif W tej kwestii jestem prawie modelowym widzem smile.gif

I wszystko by³oby OK, gdyby ten film aspirowa³ jedynie do wywo³ywania tego typu emocji u widzów, je¿eli by³by prost± histori±, tyle ¿e osadzon± w realiach przypominaj±cych Japoniê z koñca XIX wieku, ale nieee...

Oczywi¶cie, ¿e nie.
Aktorzy, re¿yser i wszyscy odpowiedzialni za ten film musieli mówiæ o tym, ¿e to obraz, który powie prawdê o samurajach, Japonii i o tym jak i dlaczego jest odmienna od wszystkiego, co znamy (zaczytane na kilku chamerykañskich stronach WWW).
Efekt:

- obyczaje = dno, nie pokazano nawet wierzcho³ka góry lodowej (poza tym ka¿dy prawie samuraj lata³ w masce mempo na twarzy podczas walki)

- zgodno¶æ historyczna = dno, Meiji Tenno (cesarz) by³ wtedy prawie u szczytu w³adzy

- zgodno¶æ militarystyczna = dno, karabiny maszynowe Nordenfeld-Gatling wesz³y do US Army w 1887, wiêc nie mia³y prawa byæ w Japonii 5 lat wcze¶niej (chyba, ¿e w ramach testów, ale wtedy obs³uga ich nie sk³ada³aby siê z Japoñczyków).

Efekt...niestety wyszed³em z kina równie g³odny jak wchodzi³em, a do tego dosta³em zgagi...

Pozdr.
M.
Nat
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
I wszystko by³oby OK, gdyby ten film aspirowa³ jedynie do wywo³ywania tego typu emocji u widzów, je¿eli by³by prost± histori±, tyle ¿e osadzon± w realiach przypominaj±cych Japoniê z koñca XIX wieku,

dla mnie to by³a prosta historia osadzona w realiach i tak dalej.
jako¶ nie przejê³am siê szczególnie tym co pisz± na stronach.
jak chcesz siê czego¶ dowiedzieæ o realiach, to pogl±daj Discovery, mo¿e czasem nie przek³ami± za bardzo i nie sp³yc±.
a to by³ TYLKO film fabularny
sretno
Fox
I o to mi chodzi³o , ja ju¿ dawno przesta³em oczekiwaæ od amerykañców jakeijkolwiek zgodno¶ci z realiami i coraz lepiej siê bawie (na takim np equilibrium które uw¿am za film wspania³y) wyj±tkeim jest troja która jest takim !@#$ ¿e mówiæ siê wrost nie chce dla jednej ¶licznej sceny bitwy nie warto si ekatowaæ 2 godz:(
yavana
krucjata antyamerykañska... w ka¿dym razie popieram devil.gif chocia¿ Ostatni samuraj nawet mi sie podoba³ - zrobili bardzo ³adne zdjêcia i podk³ad muzyczny, ale niektóre sceny to mocno przes³odzili... a ju¿ zw³aszcza zakoñczenie face4.gif
Sentinel
W³a¶nei rozmowa Algreena z cesarzem by³a najlepsz± dla mnie scen± w filmie:)smile.gif
Micha³ ¯elazo
A ja biedny dyletant wyobra¿a³em sobie, ¿e boski Tenno, potomek Amaterasu, ukazuje siê ¶miertelnym jedynie dwa razy do roku... cool.gif

Widocznie re¿yser uzna³, ¿e Meiji mia³ w zwyczaju zapraszaæ do swoich komnat w pa³acu obcokrajowców. Ciekawe co teraz robi± wszyscy "mi³o¶nicy Japonii", których stada musia³y wyrosn±æ, niczym grzyby po deszczu w USA bigsmile2.gif
Zapewne "rekonstruuj±" samurajów zaopatrzeni jedynie w film, tak jak ja kiedy¶ robi³em szkota po obejrzeniu Braveheart'a cool.gif

Pozdr.
M.
Jugger
Jeju...

Ktos powiedzial ze ten film jest osadzony w realiach? ze niby gdzie?
widzialem kiedys film o rycerzach okraglego stolu - jezdzili na motorach i wygladali na rockersow. mysle ze nasi japonscy odpowiednicy mogliby odbierac "ostatniego samuraja" podobnie. w tym fimie nie ma nic, moze poza widokami. Zbroje - komedia. Bron - chyba zgodna z Power Rangers. Historia - jeden dowcip. A co najgorsze - mentalnosc japonczykow kojarzyla sie chyba autorom z ludzmi ktorzy duzo krzycza na przemian z szeptem.

a co do tego ze to tylko fim fabularny - jest duzo halasu o niemiecka gre w ktorej polacy zaczynaja II wojne swiatowa... a to tylko gra przeciez...?

Kolega Fox jest proszony o obejrzenie z 5 filmow Kurosawy... a i pare tytulów dobrych filmow z ostatnich 5 lat by sie znalazlo...
Sentinel
a We¼ tu i obejrz jak nigdzie ¿adnego nei moge znale¼æangsad.gif a co do filmow z 5 lat to kwestia gustu:)
Nertea
CYTAT(tatsu)
Ame Agaru - w wolnym t³umaczeniu: Zaraz po deszczu - widzia³am zajawki tylko. Film by³ na ekranach kin tylko w Warszawie...
Stare filmy - kultowy i chyba najbardziej znany to "Siedmiu samurajów" - jeszcze udaje mi siê zdobyæ, ale nowe...

Ten film ca³kiem nie dawno by³ na DVD w gazecie "Zwierciad³o" je¶li siê postarasz to mo¿e go dorwiesz. smile.gif
Poza tym mo¿esz te¿ kupiæ w sklepie wysy³kowym icon_arrow.gif TUTAJ
CYTAT(tatsu)
Nie mog³am zobaczyæ jego ostatniego filmu (wkrótce potem zmar³ anger.gif ) Ame Agaru

"Ame Agaru" nie jest filmem Kurosawy, jest tylko oparte na jego scenariuszu. Zosta³ nakrêcony przez Takashi Koizumi ju¿ po ¶mierci Akiry.

CYTAT(Fox)
Greckie tragedie to te¿ by³a komercha robiona dla kasy

Kasy to nie dostawano. Jedynie twórcy tych tragedii stawali siê s³awni.

CYTAT(Fox)
a tak przy okazji to jaki film zrobiony w ciagu ostatnich 5 lat sta³ siê klasyk±?

-W³adca Pier¶cieni - Jeszcze nie jest klasyk±, ale jestem pewien ¿e siê stanie.
-Shrek - Ten film (ju¿ dwa) ju¿ jest praktycznie kultowy.
-Matrix - Tylko pierwsza czê¶æ

CYTAT(Sentinel)
Wiem ¿e film mo¿e niekoniecznie pasuje do ¶redniwiecza

Film nie, ale czas owszem pasuje. Jest to bowiem koñcówka ¶redniowiecza, które trwa³o w Japonii mniej wiêcej od IX do XIX w.

CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Widocznie re¿yser uzna³, ¿e Meiji mia³ w zwyczaju zapraszaæ do swoich komnat w pa³acu obcokrajowców. Ciekawe co teraz robi± wszyscy "mi³o¶nicy Japonii", których stada musia³y wyrosn±æ, niczym grzyby po deszczu w USA
Zapewne "rekonstruuj±" samurajów zaopatrzeni jedynie w film, tak jak ja kiedy¶ robi³em szkota po obejrzeniu Braveheart'a

Prawd± jest (proszê siê nie ¶miaæ smile.gif ) ¿e i ja zainteresowa³em siê tak naprawdê kultur± ¶redniowiecznej Japonii po Ostanim Samuraju bum.gif Ale od pocz±tku ¶wiadom by³em, ¿e ten film nie jest najbardziej wiarygodnym ¼ród³em informacji, wiêc zaczê³em co¶ wiêcej robiæ w tym kierunku. Zaczê³em od przeczytania "Shoguna" Jamesa Clavella, potem siêgnê³em po ¶wietn± ksi±¿kê "Sekrety Samurajów" Adele Westrook i Oscar Ratti (polecam!) teraz polujê na dzie³a Kurosawy (Ame Agaru mam, ale co z reszt±?)
Zbigniew Tomicki
NArazie mozesz kupic u nas tylko RAN TUTAJ
Verdandi
"Ostatni samuraj" mia³ niewiele wspólnego z faktami historycznymi. Kolejna ³zawa historyjka.
Faktycznie by³o powstanie samurajów. Natomiast nie by³o ¿adnych europejczyków. Japoñczycy za³atwili to pomiêdzy sob±. Kolejn± rzecz± stanowi±c± przek³amanie jest fakt wzniecenia powstania w imiê obrony tradycji. Tu jak zwykle chodzi³o o przywileje i kasê.
Amerykanie jak to oni zawsze musz± patrzeæ na ¶wiat poprzez pryzmat w³asnych tanich sentymentów. Ale czego mo¿na sie spodziewaæ po spo³eczeñstwie od przedszkola karmionego sztucznym ¿arciem. cool.gif

Jedyne co mo¿na amerykañcom przyznaæ to w miarê wierne odtworzenie zbroi i ca³ej reszty uzbrojenia (jednocze¶nie zazdroszcz±c ¿e maj± na to kasê) Zbroje by³y rewelacyjnie odtworzone, maski faktycznie posiadano takie jak na filmie przedstawiono - pe³ni³y doskonale rolê ochronn± ( i nie ma co wymy¶laæ od mortal kombat - wystarczy zajrzeæ do paru albumów i trochê poczytaæ)

Tym którzy zafascynowali siê Japoni± a wiedzê chcieliby pog³ebiæ polecam ksi±¿ke "Bia³a chryzantema". Autorka jest pani psycholog, studiuj±ca kulturê japoñczyków na zlecenie w³adz USA w czasie IIiej wojny. Doskonale napisana i ukazuj±ca jednocze¶nie jak te dwa narody ró¿ni± siê pod wzglêdem kulturowym a co za tym idzie równie¿ mentalno¶ci±.
Hildr
Bardzo jeste¶cie zasadniczy, a¿ strach pupê ¶ciska. Film fabularny mo¿e byæ dzie³em mniej lub bardziej artystycznym, ale nigdy nie bêdzie dzie³em naukowym.

Czy naprawdê nikt z was (wyj±wszy Foxa) nie lubi ba¶ni? A przecie¿ ba¶nie o honorze s± najpiêkniejsze!

smile.gif
krecik_77
re up:
zaraz zaraz zaraz - przecie¿ re¿yser ostatniego samuraja nie mówi o swym dziele ba¶ñ, tylko film oparty na historii Japonii.
Ba¶nie s± git, ale amerykañskie gnioty oparte na jakim¶ micie/wydarzeniach historycznych trzeba piêtnowaæ, bo burgerojady dziêki takim potworkom pisz± na nowo historiê, podle swojego widzimisie.
Ile w USA powstaje filmów histrorycznych traktuj±cych o dziejach pozaamerykañskich, a ile dzie³ o historii USA powstaje poza tym krajem?
Verdandi
CYTAT
Ba¶nie s± git, ale amerykañskie gnioty oparte na jakim¶ micie/wydarzeniach historycznych trzeba piêtnowaæ, bo burgerojady dziêki takim potworkom pisz± na nowo historiê, podle swojego widzimisie.

he..... smutne, ale prawdziwe. Wszystko w porz±dku je¶li odbiorca "dzie³a" zdaje sobie sprawê ¿e jest ono tylko oparte na motywach czy inspirowane wydarzeniami. Rzecz w tym ¿e widz bardzo czêsto filmy i inne twory fabularne z ca³a powag± traktuje jako ¼ród³o informacji historycznej.
Oczywi¶cie nie mo¿na odpowiadaæ za reakcje ka¿dego cz³owieka, ale mi³oby by by³o gdyby twórcy brali choæ trochê odpowiedzialno¶ci za swoje dzie³a bigsmile2.gif
¦wiat by³by idealny. Niestety zbyt wielu ludzi równiez w Europie to prze¿uwacze tzw. kultury obrazkowej niezdolni do refleksji i wysi³ku intelektualnego. Cz³owiek jako zwierzê w sposób naturalny d±¿y do zminimalizowania wysi³ku ( w tym intelektualanego) przy jednoczesnym zwiêkszeniu zysku. Efekty bywaj± straszliwe. A jedyne co pozostaje to dbaæ o gimnastyke w³asnego umys³u. read.gif

I tym optymistycznym akcentem koncze,
pozdrawiam i ¿yczê smacznej choinki icon_wink.gif
Mechme
Mi osobi¶cie Film bardzo siê podoba³!
Nie znam siê za bardzo siê na Samurajach chociarz czytam du¿o ¿eby poznaæ tag¿e zwyczaje Samurajów a nie tylko ¦redniowiecznych Rycerzy( Co mnie bardzo Interesuje)
W filmie by³o ma³o b³êdów ale by³y:)
Nivelis
D³ugo tego filmu nie ogl±da³em, w koñcu wysz³o.

Uczucia - mieszane.
G³ównie dlatego, ¿e takie filmy, znajduj±ce siê w kategori "historyczne/kostiumowe" robi± wielk± szkodê. Gdyby film by³ w kategorii 'bajki', by³oby w porz±dku.
Wiele ludzi obejrzy film, garstka przeczyta ksia¿ki czy dowie siê jak by³o naprawdê.
Podobno do wersji dvd do³±czony jest jaki¶ program z historic channel, mówi±cy trochê o historii, szkoda ¿e nie wymieniaj±cy nie¶cis³o¶ci z filmu.

Pod wzglêdem zdjêæ - niesamowite! Dlatego warto obejrzeæ ten film. Sprzêt japoñski by³ ok, scenografia moim zdaniem dobra, nie wiem co w niej takiego ra¿±cego?

Zakoñczenie, obcokrajowcy, ³zawe wstawki czy sceny heroiczno-amerykañskie (nawet w przypadku samurajów - scnea z synem podczas ucieczki)... to wszystko popsu³o co¶ co mog³o byæ naprawdê wielkiego.

Z ciekawostek - przeczyta³em gdzie¶, ¿e du¿a czê¶æ spo³eczeñstwa japoñskiego jest w bardzo niewielkim stopniu zainteresowane swoj± przesz³o¶ci± :/

Dla pragn±cych wiêcej w temacie - id¼cie do kina na Zatoichi!
Kurosawa jak najbardziej - 7 samurajów, tron we krwi, ran yes.gif
Jugger
Poniewa¿ temat pojawi³ siê ponownie...

Opisywanie "Ostatniego Samuraja" na FREHA powinno siê odbywaæ w "karczmie".
O ile zrozumia³em, w filmie pokazana jest historia amerykanina ucz±cego strzelaæ z broni prochowej japoñczyków.

Chcia³em zauwa¿yæ nie¶mia³o, ¿e broñ prochowa w postaci muszkietu lontowego by³a u¿ywana w japoni w BITWACH od 1561 roku. Fakt, ¿e Bushi biegali jeszcze d³ugo w zbrojach wywijaj±c mieczami, ale nie róbmy sobie jaj z historii...

poniewa¿ ostatnio musze wszystko udowadniaæ - http://hkuhist2.hku.hk/nakasendo/images/1-14-3.jpg
zapraszam, przy okazji jest tam tez opis bitwy pod Sekigahara (1600 rok), na stronê przypada³o po ok. 80000 ¿o³nierzy. Amerykanie s± zabawni...
Yurasss
Moje pytanie jest takie... Czego wy¶cie siê spodziewali?

Hollywood nie równa siê cokolwiek historycznego....

Po samych trailerach mo¿na siê by³o domy¶leæ patosu, wielkiej bitwy, pieknej smierci, bolu etc. etc. .....

Ja tam siê dobrze bawi³em przy tym filmie....

CYTAT
Chcia³em zauwa¿yæ nie¶mia³o, ¿e broñ prochowa w postaci muszkietu lontowego by³a u¿ywana w japoni w BITWACH od 1561 roku. Fakt, ¿e Bushi biegali jeszcze d³ugo w zbrojach wywijaj±c mieczami, ale nie róbmy sobie jaj z historii...

O ile dobrze wiem film jest umieszczony w czasie od pocz±tku 1870..... broñ prochowa w takowej postaci by³a, w zbrojach te¿ jeszcze wtedy ... poza tym je¶li na to patrz±c to nic nam z tej bitwy... taaak 80 000 ¿o³nierzy.... sprawdza³e¶ lizcebno¶æ armii Japoñskiej w 1870 roku?
_RK_
Czy film musia³ przedstawiaæ realia poprawnie czy nie- oczywi¶cie nie musia³. ¯aden nie musi. Przecie¿ krzy¿acy pod Grunwaldem moga biegaæ w zbrojach ³uskowych i garnkach a Polacy w skórach i z laczka z maczugami. Bo chodzi tylko o opowiadanie piêknej historyjki, neh ? Wiêc o co siê tu piekliæ ?

EDIT- chcia³em wymieniaæ b³êdy ale to nie ma sensu. Ot- co kadr to kolejna cudowno¶æ. Mo¿na i tak, czemu nie.
robert w. Wielki
Tworzenie niehistorycznych ,,historycznych" filmów jest po prostu nieodpowiedzialne.I ³atwe.
Problem w tym, ¿e wiêkszo¶æ widzów opiera sw± wiedzê na takich filmach...
Adrian £uczak
CYTAT
Tworzenie niehistorycznych ,,historycznych" filmów jest po prostu nieodpowiedzialne.I ³atwe.
Problem w tym, ¿e wiêkszo¶æ widzów opiera sw± wiedzê na takich filmach...

Tu siê zgodzê icon_cool.gif

Moim zdaniem to jest jedyny Warto¶ciowy film z Tomem Cruisem. Mogê doczepiæ siê gównianych zbroi, realiów historycznych itp. Ale dobrze siê go ogl±da³o. Szkoda tylko, ¿e nie przedstawiono sytuacji drugiej armii - przecie¿ tam byli ludzie, którzy walczyli o demokracjê i szansê na lepszy poziom ¿ycia. A mam wra¿enie, ¿e przedstawiono ich jako tych z³ych.

CYTAT

Zgodzê siê, u¿ywano broni palnej od okresu Sengoku Jidai (z jap. Pañstwo Ogarniête Wojn±), ale zwróæ uwagê, ¿e bohater nie uczy³ zawodowych ¿o³nierzy a zwyk³ych, poborowych ch³opów.

Szkoda tylko, ¿e czuæ w filmie du¿o naiwno¶ci dunno.gif

Dziêkujê za uwagê i pozdrawiam!
_RK_
CYTAT
Zgodzê siê, u¿ywano broni palnej od okresu Sengoku Jidai (z jap. Pañstwo Ogarniête Wojn±), ale zwróæ uwagê, ¿e bohater nie uczy³ zawodowych ¿o³nierzy a zwyk³ych, poborowych ch³opów.

Armie ju¿ w czasie wojen Onin sk³ada³y siê w wiêkszo¶ci z "poborowych ch³opów". Arkebuzerzy Tokugawy nijak nie byli dobrze urodzeni. Dzia³a³ dok³adnie ten sam mechanizm który znamy z naszego podwórka- teppo zaczê³o byæ tak popularne i efektywne bo w porównaniu z tradycyjnymi rodzajami broni praktycznie nie wymaga³o d³ugotrwa³ego a co za tym idzie kosztownego treningu, rekrut po krótkim przeszkoleniu by³ gotowy do walki i - co pokaza³ los Takedów- wysoce efektywny.
Wojtek Drugi
Ale czy Japonia nie by³a pod wzglêdem "sztuki prowadzenia walki broni± paln±" (wybaczcie dziwne wyra¿enie) trochê zacofana wzglêdem Ameryki? Wiêc teoretycznie, a nawet bardzo teoretycznie mogli sprowadziæ do siebie fachowca zza wody, ¿eby ich trochê podszkoli³. Choæ mnie ciekawi fakt, ¿e w ci±gu jednej zimy (bo chyba tyle czasu Algreen spêdzi³ w niewoli) zd±¿ono przezbroiæ armiê japoñsk± z jakich¶ odprzodowych muszkietów w do¶æ porz±dny sprzêt i jeszcze wyszkolono ich ca³kiem porz±dnie.
_RK_
Japonia owszem by³a nieco zapó¼niona ale lito¶ci- nie a¿ tak. Szkoliæ to mogli pod wzglêdem obs³ugi nowych karabinów ale nie takich podstaw jak pokazane jest na filmie. Ile czasu potrzeba ¿eby wyszkoliæ kogo¶ kto ju¿ i tak od dziecka uczony by³ dzia³ania w szyku i z broni± paln± do standardów armii XIX - wiecznej ?

Film jest BARDZO lu¼no oparty na losach rebelii Saigo Takamori ale Takamori mimo odwo³ywania siê do ducha samurajskiego by³ równocze¶nie jednym z najnowocze¶niejszych dowódców (do tego stopnia zafascynowany by³ zachodem ¿e za jego ¿ycia nie powsta³ ¿aden wizerunek pokazuj±cy go w tradycyjnym japoñskim stroju- zawsze frak albo mundur). To w³a¶nie armia przeciwko której walczy³ choæby oblegaj±c Aizu (s³ynne "bia³e tygrysy") u¿ywa³a tradycyjnej broni. W chwili kiedy do walki wesz³a armia cesarska mieli¶my do czynienia ze starciem dwu nowoczesnych formacji. Oczywi¶cie- nie wygl±da³oby to dobrze w filmie st±d ra¿±ce przek³amanie historii. No i oczywi¶cie instruktorami armii japoñskiej byli g³ównie Prusacy i Francuzi- Amerykanie nie brali w tym udzia³u bo nie by³o to w ich interesie.
Wojtek Drugi
Trochê siê nie¶ci¶le wyrazi³em _RK_ - ja te¿ uwa¿am, ¿e film jest dosyæ niepoprawny historycznie (choæ ogl±da³o siê go bardzo przyjemnie), i równie¿ nie wydaje mi siê, by Japoñczycy ¶ci±gali weterana wojennego, by uczy³ poborowych ch³opów takich podstaw. Po prostu napisa³em, ¿e teoretycznie jest to mo¿liwe.

P.S. W jednej z ksi±¿ek znalaz³em portret Saigo w tradycyjnym japoñskim stroju. smile.gif Autorem portretu jest niejaki Harada.
_RK_
CYTAT
W jednej z ksi±¿ek znalaz³em portret Saigo w tradycyjnym japoñskim stroju. smile.gif Autorem portretu jest niejaki Harada.

Robiony za ¿ycia ? Ciekawe... masz jaki¶ namiar na t± ksi±¿kê ?
Wojtek Drugi
Hmm... nie wiem czy nie by³o to w³a¶nie jedno z nowszych wydañ "Ostatniego samuraja" Ravina (nie wiem dok³adnie jak odmienia siê to nazwisko) ale musia³bym dok³adnie przeszukaæ bibliotekê...
_RK_
W moim wydaniu nie znalaz³em ale koniec koñców mo¿liwe. Jakby Ci wpad³o w rêce- daj proszê cynk.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.